January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hoe Roelof extern “won” (met video)

In de team-wedstrijd tegen ASV (Arnhem) van afgelopen zaterdag 24 november 2019, speelde ik met Zwart aan bord 3 tegen Bert Duijker, die een rating heeft van 1848 Continue reading Hoe Roelof extern “won” (met video)

video : een dansende Loper

SVL – Hardenberg * partij Roelof.
We wonnen met 5 – 3. Continue reading video : een dansende Loper

video : dansende Paarden

Schaak animatie met moderne muziek = recente partij op Woensdagmiddag. Continue reading video : dansende Paarden

jeugd video : Mio

Het verloop van de partij van Roelof en jeugdlid Mio (6 jaar) volgens de eind-stelling in het artikel over het afgelopen SVL jeugdtoernooi] Continue reading jeugd video : Mio

pionnen en stukken : samen = kunst

In deze partij heeft Wit zijn stukken niet actief gebruikt.
Zwart-speler IM Eric Rosen breekt Wits verdediging in een 20 minuten partij tegen een amateur op LiChess.org; het is mat in 28 zetten. Continue reading pionnen en stukken : samen = kunst

jeugd video : de vlag van Sibren

Videoverslag van de partij tussen Roelof Berkepeis (trainer) en Sibren Continue reading jeugd video : de vlag van Sibren

video : Yes Fight

Chess move animation with music of a recent own LiChess game, 10 min + 3 sec.
My handle is ’tissatussa’, i had the Black pieces. Continue reading video : Yes Fight

[LIVE] Kwartfinale KNSB-beker Lonneker – HSG tussenstand 1-0! [update 16:00]


De opstellingen zijn bekend.

Bord 1: FM Kees Nagtegaal tegen Fabian Stotyn.
Live

Bord 2: Patrick Wiebe tegen Wim van der Wijk
Live

Bord 3: Jorgen Henseler tegen Simon Elgersma
Live

Bord 4: Arno van Akkeren tegen Johan Lindeman 1-0
Live


V1 pakt eerste overwinning tegen Euwe V2

-door Arno van Akkeren-

Lonneker V1 – SG Max Euwe V2
Op vrijdag 15 januari was het weer gezellig druk in ons clubgebouw. Er speelden maar liefst drie teams in de viertallencompetitie. Hoewel V4 niet hoefde te spelen, waren alle teamleden wel aanwezig. Zij speelden voor de interne competitie en de interne bekercompetitie. Lonneker V1 speelde tegen SG Max Euwe V2. Wij kwamen uit met Fabian, Jokim, Erik Akkersdijk en Arno. SG Max Euwe speelde met Sjoerd van Willigen, Wouter de Haas, Albert Vasse en Remko Algera.
Op bord vier speelde Arno met wit tegen Remko. Arno speelde in de opening vooral veel ontwikkelingszetten. Remko speelde ook veel pionzetten. Doordat de zwarte stukken nog niet allemaal goed waren ontwikkeld waren vooral de pionnen op d5 en f7 zwak. Hier kon wit van profiteren door een aantal pionnen te slaan en al snel in de partij te promoveren. Met een toren en twee pionnen minder gaf Remko op, — speel de partij hier na.

Hierdoor stonden we al snel op een mooie 1-0 voorsprong. Erik speelde aan bord drie met zwart en stond ook goed. Tegen Albert stond hij stond een stuk voor tegen twee pionnen. Het paard van Albert stond wel erg actief maar toch was dat te weinig compensatie. Jokim leek aan bord twee beter te staan tegen Wouter. Jokim had met de dame de pion op b7 geslagen en had tussendoor een pion meer. Fabian stond aan bord één minder tegen Sjoerd. Fabian stond een pion achter. Wit had wel een geïsoleerde dubbelpion maar die kon goed worden verdedigd.
Jokim kon door een fout van Wouter de kwaliteit winnen. In de eindstelling zou Jokim in ieder geval nog één pion winnen. Wouter gaf op omdat Jokim ook nog zijn twee torens kon afruilen tegen de toren en de loper. Dit pionneneindspel was dan makkelijk gewonnen voor Jokim, — speel de partij hier na.

Na de overwinning van Jokim stonden we met 2-0 voor.
De stelling van Fabian werd afgewikkeld naar een eindspel waarbij Fabian een betere pionnenstructuur had. Fabian won twee pionnen. Het eindspel met toren en twee verbonden vrijpionnen tegen toren kon Fabian makkelijk winnen. 3-0 en de overwinning was binnen. — speel de partij hier na.

Erik stond ondertussen wat minder goed. In een eindspel had hij een loper en een paard tegen een toren en stond een paar pionnen achter. In dit einspel kon Albert nog proberen op winst te spelen en moest Erik uitkijken. Erik kon veel pionnen ruilen. In een eindspel met loper en paard voor Erik tegen toren en pion werd remise overeengekomen, — speel de partij hier na.
Dit bracht de einduitslag op 3,5 – 0,5. Een prima overwinning.
Op dezelfde avond werd in de andere oostelijke derby, FC Twente tegen Heracles, met maar liefst met 4 – 0 gewonnen.

Zie ook info op de SBO website

Video : geen confrontatie in de Siciliaan

–door Roelof Berkepeis

Alexander Morozevich is een bekende en artistieke schaakgrootmeester, die af en toe zeer fraai spel laat zien. Ook met snelschaak (blitz) is hij soms een geweldenaar, in 2014 won hij het grote Blitz Kampioenschap in Moskou.

De volgende partij vond ik laatst ergens en maakte er een eigen video van, waarbij het spelverloop duidelijk zichtbaar is.

Morozevich speelt een alternatieve opzet tegen de Siciliaanse verdediging, een manier die ik zelf ook ambieer : mijd confrontatie met Zwarts pion c5, speel er omheen! Deze aanpak zien we tegenwoordig niet vaak, maar schaken kent ook mode, echt!.

Alexander Morozevich

Morozevich fianchetteert vroeg zijn Dame-loper, waardoor hij eigenlijk aan Zwart vraagt: “ga je nu ook nog e5 doen? want dan valt er een gat op d5!” En omdat een Siciliaan-speler waarschijnlijk eerder kort dan lang zal rokeren, is pion g7 vanaf het begin een doelwit.

Kijk hoe Wit dit idee vormgeeft; hij beweegt zijn stukken voor zowel aanval als verdediging, in pure harmonie als je het mij vraagt, zelfs in een snelschaakpotje!

Of JUIST in een snelschaakpotje!? Want geeft deze GM zo zijn geheime recepten niet prijs?
Ik denk namelijk dat we hier goed de basis-patronen zien van zijn openings-idee en zo kunnen we wellicht veel leren. Ik wel in elk geval, deze opzet licht me ..
.

.
De partij kun je zelf ook nog eens rustig naspelen op onze Speel-Partij-Na pagina, of door arena.chessdom.com – en op deze pagina vind je alle snelschaakpartijen van alle ronden van dit toernooi.

* bezoek de wikipedia pagina van Morozevich.

.
.