December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Spannende strijd Lonneker tegen ZSG

27-11-2021

Op bord 1 speelde Jokim een obscure lijn in de siciliaan en kreeg al snel het loperpaar in de opening. Hij leek al snel ge-equalized te hebben. Toen ik af en toe keek op het bord leek het een rustige partij die in een bloedeloze remise eindigde. Toen ik eenmaal de pgn van Jokim had bestudeerd, zag ik dat er veel was gebeurd in de partij en het op en neer ging in de computerevaluatie. Met een score van 3 uit 4 in de competitie doet Jokim het erg sterk, ga zo door Jokim!

Ikzelf speelde op bord 2. Mijn doelstelling was om niet in tijdnood te komen. Daar sta ik om bekend en dus heb ik me er dit seizoen op ingesteld om meer te vertrouwen op mijn intuïtie. Mijn tegenstander dacht erg lang na, en na 10 zetten had ik meer dan 25 minuten extra op de klok. Echter, mijn intuïtie bleek me in de steek te laten en ik kwam erachter dat ik straal en straal verloren stond. Tja, wat doe je dan? Ik sta nog wel eens bekend om de spreuk ‘Rokade is altijd goed, zelfs als het slecht is’ en jongen, was het slecht zeg, maar toch maar gespeeld, mijn tegenstander won een extra pion en daarna zelfs nog een. Het tweede pionnetje was echter vergiftigd waardoor zijn paard verloren ging. Nu had hij drie pionnen voor het stuk en die liepen in sneltreinvaart om te promoveren. Zijn koning stond echter niet bepaald veilig en hij kwam in een matnet terecht. Ik had mat in vier. Hij stond de mat nog toe, wat erg aardig was.

Jürgen speelde op bord 3. Van de partij heb ik niet veel meegekregen. Hij had een beetje een awkward springding op a6 en stond passief. Wat er daarna is gebeurd, weet ik niet afgezien van het feit dat hij verloor.

Op bord 4 kwam Akkersdijk goed voor de dag. Hij legde maar liefst twee mobiele telefoons neer op tafel, echt een sterke flex, echter zijn tegenstander legde ook twee mobieltjes neer op zijn kant van de tafel. Weg flex. Erik speelde een stonewall attack… ja, nou vooruit. Meestal krijg je dan van die rigide stellingen maar al snel werd de stelling opengebroken. Erik speelde uitstekend volgens stockfish en wist een voordeel te behalen in een eindspel. Hij breidde dit voordeel uit en kwam winnend te staan, alhoewel de winst door niemand werd gespot! Erik vond wel een geforceerde remise en ging er voor.

Op bord 6 stond Gijs op zijn Gijs. Dacht dit is een typische Gijs-partij, kan niet misgaan. Nou, dat ging dus wel mis en Gijs stond miserabel. Al snel stond hij verloren, dat kon nooit meer lang duren. Een half uur later speelde hij nog. En een half uur later speelde hij nog. En een half uur later speelde hij nog. Dan maar tijd voor een lekker biertje. Hij bleef verloren staan maar speelde nog uren door. Zijn tegenstander vond na vele pogingen een doorbraak en Gijs moest het opgeven.

Jeroen speelde op bord 7 een lange pot. Van het begin af aan stond hij prima, ik denk zelf iets beter. Op een gegeven moment won hij de kwaliteit. Tegenstander had wel een pion extra. Het werd een eindspel toren tegen loper en wat pionnetjes. Als Jeroen 1 pion kon winnen dan zou hij de partij ook winnen, hij ging dus op zoek naar een winstweg. Zijn tegenstander geloofde in zijn fort en bleef stug verdedigen. Jeroen probeerde nog van alle kanten wat en na vele zetten kwam hij er maar niet doorheen en werd er besloten tot remise.

Op Bord 8 speelde Niklas, hij stond vanaf het begin al erg lekker. Hij wikkelde af naar een eindspel wat goed voor hem was en won soepel. Kat in het bakkie.

Op bord 5 speelde Jarno. Hij stond volgens mij de hele partij beter. Hij had een kwal meer en ik dacht dat hij wel kon winnen. Zijn tegenstander wist veel stukken te liquideren en het werd een eindspel waarbij Jarno een toren en pion had en tegenstander drie pionnen en een loper. Dit was de laatste partij van de dag en als Jarno zou winnen dan zou het team ook winnen. Toen won Jarno een pion en nu was het twee tegen 1 pion. Tja dat zal dan nog steeds wel remise zijn. En toen sloeg hij gewoon een gedekte pion! Tegenstander schrok zich een hoedje en realiseerde zich opeens dat hij niet terug kon pakken want dan zou de koning van Jarno de laatste peune pakken en promoveren met zijn laatste pion. Van drie pionnen tegen 1 pion en toen twee pionnen tegen 1 en nu opeens 1 pion tegen 1. Toen Jarno ook nog de laatste pion ophaalde door veel tricky gemanoeuvreer moest zijn tegenstander wel de partij opgeven. Echt heel mooi gespeeld van Jarno! En daarmee was de teamoverwinning binnen, 4,5-3,5. Hoppa!

En met deze overwinning staan we nu eerste in de competitie! Moge er nog vele overwinningen volgen.

Lonneker 1 wint ook 2e wedstrijd!

SV Lonneker – PSV/DoDO

Op 9 oktober 2021 speelden we tijdens de tweede ronde van de KNSB competitie thuis tegen PSV/DoDO uit Putten. Mart had van de eerste ronde een verslag geschreven. Zijn partij was toen als eerste ten einde. Mart gaf aan dat het handig zou zijn als degene die als eerste klaar is het verslag zou schrijven. Wie was er bij de tweede ronde als eerste klaar? Weer Mart! Mart heeft weer aantekeningen gemaakt. Omdat Mart dus pas al een verslag had geschreven heb ik (Arno) zijn aantekeningen dankbaar overgenomen en het verslag afgemaakt.

Mart was dus als eerste klaar. Hij heeft met zwart in een fantastische toeschouwerspartij remise gespeeld tegen Ron Flohr. De opening en middenspel zaten vol met tactische wendingen. Het eindspel wat hieruit ontstond was echter een gelijkwaardige stelling met voor beide spelers een toren en paard en hetzelfde aantal pionnen. Degene die op winst zou spelen had juist meer kans om te verliezen. ½-½ dus.

De tweede partij die afgelopen was was die van Jeroen. Hij verloor jammer genoeg van Olger van Donk. Jeroen heeft nog wel een pion voor gestaan. Zijn koning stond echter op de tocht. Dit bleek uiteindelijk niet meer te verdedigen waardoor Jeroen verloor. We stonden met ½-1½ achter.

Ik offerde tegen Kevin van Brummelen in een stelling waarin ik actiever stond een stuk tegen twee pionnen. Er ontstond een onduidelijke stelling met aanvalskansen voor mij. Mijn tegenstander verdedigde niet precies genoeg waardoor mat niet meer te voorkomen was. 1½-1½.

Twee minuten later won Jürgen ook. Zijn partij tegen Robin van Ee kwam vrij snel in een eindspel terecht met alle zware stukken nog op het bord. Jürgen wist het punt te verzilveren. Dit was een mooie opsteker omdat de stelling een paar zetten voor het einde nog helemaal gelijkwaardig was. We stonden nu voor het eerst in de wedstrijd voor: 2½-1½.

Niklas kwam in de opening twee pionnen achter tegen Dirk Veldhuizen. De stelling leek toen al verloren. Niklas heeft lang gevochten en kwam in een middenspel terecht met nog steeds twee pionnen minder. Hij stond nog steeds verloren maar het was al een mooie opsteker dat de partij nog bezig was. In een eindspel met twee torens voor beiden had Niklas nog steeds twee pionnen minder. Een toren werd geruild en een pion werd gewonnen. Hierdoor ontstonden er remisekansen. Niklas won nog twee pionnen en kon zo de partij nog winnen! 3½-1½.

Jarno stond in de opening al prettig tegen Mark Kortrijk. Hij had toen al 2 pionnen meer. Deze voorsprong wist hij vast te houden tot in het eindspel. De gevaarlijke vrijpionnen van Jarno waren niet te stoppen. Jarno won en de teamoverwinning was ook binnen! 4½-1½.

Jokim speelde een complexe partij tegen Ewoud ‘t Jong. Op een gegeven moment in de opening had hij een paard tegen een pion meer. Het was echter maar de vraag of hij zijn paard dat erg kwetsbaar stond kon behouden. Later ontstond een eindspel met een paard en loper en drie pionnen voor Jokim tegen een loper en vijf pionnen voor zijn tegenstander. Het paard werd tegen de loper geruild. Met de materiaalverhouding maar wel een paar zetten later werd remise overeengekomen. 5-2.

Leon speelde als langste tegen Rogier Dijk. De stelling was heel lang gelijkwaardig. De stelling werd gaandeweg onduidelijker. In het eindspel werd het echt interessant toen Leon op de damevleugel een vrijpion kreeg. Zijn tegenstander kreeg echter ook een vrijpion en de koning van Leon stond wat kwetsbaar. Er werd remise overeengekomen. 5½-2½.

Een mooie teamoverwinning! Er was ook nog eens een groot aantal supporters die de teamwedstrijd hebben gevolgd: Henk, Wim, Boris, Leo, Paul en Tom waren er!

Arno van Akkeren

 Lonneker 1 PSV/DoDO 1Ronde 2
 Bos van den, J. (Jokim)2062Jong ‘t, E. (Ewoud)2162½ – ½
 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)1996Brummelen van, K.B. (Kevin)21001 – 0
 Stuij, L. (Leon)1841Dijk, W.R. (Rogier)2021½ – ½
 Meijerink, J. (Jürgen)1966Ee van, R. (Robin)20581 – 0
 Wennink, M. (Mart)1913Flohr, R.E. (Ron)1912½ – ½
 Scheffner, J. (Jarno)1899Kortrijk, M. (Mark)18981 – 0
 Klein Essink, J. (Jeroen)1761Donk van, O.J. (Olger)18700 – 1
 Brinkers, N. (Niklas)1778Veldhuizen, D. (Dirk)18851 – 0
 Gemiddelde Rating:1902Gemiddelde Rating:19885½-2½

Lonneker 1 wint eerste wedstrijd van het seizoen tegen Almelo!

Externe competitie Ronde 1: Almelo uit (18-09-2021)

Vol goede moed werd de uitwedstrijd door nieuwe teamleider Arno van Akkeren gepland. Hier kwam uiteraard een mooie opstelling uit en iedereen had alle vertrouwen. Echter veranderde dit 2 uurtjes voor de wedstrijd toen bleek dat Niklas uit voorzorg niet kon spelen vanwege verkoudheidsklachten. Beterschap Niklas. In deze 2 uurtjes bleek het niet meer mogelijk een vervanger te regelen waardoor de opstelling iets gewijzigd werd en we dus met een 1-0 achterstand moesten beginnen.

Keurig op tijd arriveerden de Lonnekernaren in Almelo bij cafe de Shamrock waar deze wedstrijd gespeeld zou worden. De opstellingen werden uitgewisseld en hier kwam de volgende indeling uit:

Bord 1: Arno van Akkeren  – Martin Bootsma

Bord 2: Marcel Wildschut – (leeg bord)

Bord 3: Jokim van den Bos – Edwin Sarink

Bord 4: Ben Poelstra –  Jürgen Meijerink

Bord 5: Jarno Scheffner – Yannic Husers

Bord 6: Humphrey Burer – Leon Stuij

Bord 7: Erik Akkersdijk – Egbert Gorter

Bord 8: Rogelio Lujan Garcia – Mart Wennink

Iets na 1 uur konden we beginnen.

Ikzelf was de eerste die klaar was, na ongeveer een uur spelen, speelde ik in een remisestelling 1 zet iets te snel, dat kostte een stuk dus ik gaf op. Almelo op 2-0 nu. Als dat maar goed komt. Wel gebruik ik mijn vrije tijd voor een korte rookpauze waarna ik begon met notities maken voor dit verslag.

Zo tegen 3en was er op de borden nog weinig te melden. Interessante stellingen maar bij alle borden kon dit nog alle kanten op. Dus maar weer een korte rookpauze voor mij en een pint Guinness. Dan om 10 over 3 offert Erik een pion, maar er lijken nog wel tactische kansen mogelijk. Jokim is inmiddels ook in een moeilijke stelling beland, de rest lijkt een neutrale stelling te hebben.

Om kwart over 3 vraagt Erik aan de teamleider of hij remise mag maken, waarop het altijd tactische antwoord komt: “kijk maar of er nog meer in zit, zo niet dan ok”. 7 minuten voor half 4 offert Jarno een paard voor een mooie aanval. Hier krijgt hij direct 2 pionnen terug rond de koning van zijn tegenstander, en naar alle waarschijnlijkheid krijgt hij ook zijn paard nog terug.

Om 5 voor half 4 besluit Erik remise te maken en ook op dit moment geeft de tegenstander van Jarno op. De tussenstand is nu SVL 1,5 – 2,5 SV Almelo. We zijn weer op de goede weg. Dan om 10 over half 4 komt Leon erg laag in tijd, 11 minuten tegen 35 minuten van zijn tegenstander. Als dat maar goed gaat, want Leon staat bekend als speler die veel in tijdnood komt.

Om 10 voor 4 lijkt Jokim ineens een pion te gaan winnen, en Arno wikkelt af naar een remise-achtig eindspel waarbij hij wel een geïsoleerde dubbele c-pion heeft.

Om 4 voor 4 heeft Jokim 2 pionnen meer, Jürgen heeft inmiddels ook een prettige stelling, bij Arno en Leon lijkt het remise-achtig. 4 uur rookpauze en een nieuwe pint Guinness. Direct na deze pauze heeft Arno remise gemaakt en Jürgen 2 pionnen gewonnen. Tussenstand SVL 2 – 3 SV Almelo. En de vooruitzichten zijn zeer optimistisch.

Om 10 voor half 5 krijgt Leon een remise-aanbod, welke hij na advies van de teamleider accepteerd. SVL 2,5 – 3,5 SV Almelo. Alleen op bord 3 en 4 word er nog gespeeld. Om kwart voor 5 mag Jokim een punt bijschrijven. Super gedaan. SVL 3,5 – 3,5 SV Almelo.

Om 5 uur heeft Jürgen zijn voorsprong vergroot naar 3 pionnen en ook de klokstand is in zijn voordeel. Ruwweg zon 50 minuten voor Jürgen tegen 10 minuten voor zijn tegenstander. Echter moet deze stelling wel secuur uitgespeeld worden, maar dat is wel toevertrouwd aan Jürgen. Om 5 over half 6 kon Arno als teamleider zijn eerste teamoverwinning bijschrijven van dit seizoen. Ook Jürgen wist zijn partij over de streep te trekken dus een keurige eindstand van SVL 4,5 – 3,5 SV Almelo. Op naar ronde 2 waar we thuis spelen op 9 oktober tegen PSV/DoDO. Uiteraard is dan alle support welkom.

Mart.

Almelo 1 Rating Lonneker 1 Rating Ronde 1
Bootsma, M. (Martin)2024Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)2006½ – ½
Wildschut, M. (Marcel)2120NO01R – 0R
Sarink, E.M. (Edwin)2016Bos van den, J. (Jokim)20510 – 1
Poelstra, B.M. (Ben)1997Meijerink, J. (Jürgen)19520 – 1
Husers, Y.G.M. (Yannic)1906Scheffner, J. (Jarno)18860 – 1
Burer, H.R.M. (Humphrey)1871Stuij, L. (Leon)1833½ – ½
Gorter, E.A. (Egbert)1816Akkersdijk, E.A. (Erik)1784½ – ½
Lujan Garcia, R. (Rogelio)1670Wennink, M. (Mart)19341 – 0
Gemiddelde Rating: 1928 Gemiddelde Rating: 1921 3½-4½

Zwarte dag voor Lonneker teams

Op zaterdag 1 februari was Gijsje alweer om 11 uur in touw voor Lonneker. Inkopen doen natuurlijk erg belangrijk! Daarna snel naar huis om om 12 uur de deur open te gooien. Borden klaar zetten, klokken instellen, stukken bij de borden leggen, koffie zetten, analyseruimte open doen, barlijsten printen en wedstrijdformulieren zoeken. Oh ja shit de verwarming vergeten, ja dan beginnen we maar koud om er toch een warm middagje schaken van te maken. Gelukkig Jeroen en Roelof komen, zouden jullie de stukken nog even willen opzetten? Super! Arno jij hebt een schitterend handschrift schrijf jij de opstellingen even op? Fantastisch!

Voor Lonneker 2 stond er vandaag veel op het spel. Samen met ZZS en Almelo waren er nog 0 matchpunten gepakt en vandaag stond dan ook de degradatie-kraker tegen ZZS op het programma. Lonneker 1 had al 4 matchpunten op zak en een extra resultaat zou er gelijk voor zorgen dat Lonneker 1 zo goed als helemaal veilig was. Bij het eerste kon Robin niet omdat hij aan het skieen was en Jarno omdat hij ziek was, daarom schoven Walter en Roelof door vanuit het tweede. Igor zat ook lekker biertjes te drinken in de sneeuw, maar omdat we 9 spelers hebben bij het tweede waren hier alleen Leon en Jeroen nodig als invallers.

Dan de opstellingen: Lonneker 1 speelde tactisch met Walter op 1, Niklas mocht op 2 shinen, bord 3 was voor Jokim, 4 voor Wie-Wa-Wennink, Roelof nam de honneurs waar op 5, de deze week 16 geworden Inken zat op 6, Arno zat op 7 en lest best Jurgen op 8. Tegen 2167, 1971, 2080, 2033, 1979, 2018, 1714, 1782 vooral veel kansen op de lage borden. Lonneker 2 speelde met de oersterke Anjo op 1, ondergetekende op 2, invallers Stuij en Jeroen op 3 en 4, Boris op 5, Wim op 6, Tom op 7 en Hi-ha-Henkie op 8. De tegenstanders hadden personele problemen waardoor de 1-0 vooraf al een feit was en laat dat nou net op mijn bord zijn. Heh wat vervelend ik had zooooooooo veel zin om te schaken…. Verder kwamen ze met 1974, NO, 1774, 1852, 1756, 1550, 1442 en 1659. Kortom op elk bord volop kansen. Aangezien ik geen partij had mocht ik 2x teamleider, wedstrijdleider en verslagschrijver zijn en zo geschiedde. Dan de partijen:

Leon stond snel een pion voor, een gambietje of is die Stuij gewoon zo goed? Henk stond al snel een pionnetje achter, maar zijn stelling oogde wel erg prettig. Niklas vertelde mij dat zijn motto van de dag was: alle stukken die je afruilt, kun je niet weggeven dus daar gingen aan beide kanten al snel een paard en een loper van het bord. De tegenstander van Boris komt van oorsprong uit Oldenzaal en vroeg nog naar onze voorzitter. Over 10 a 15 jaar kwam hij weer deze kant op en wilde hij wel lid worden, dus die hebben we gelijk maar een inschrijfformulier onder de neus gedrukt. Onze Oldenzalers Jan en Jurgen waren dan ook geen onbekenden voor hem.

De cola is op, ik zet mijn hulplijn in. Maar welke het publiek vragen lijkt me vrij zinloos, want ik verwacht niet dat iemand cola mee heeft. 50-50. Ja ik weet al 100% zeker dat er geen cola is. Ik ga iemand bellen, wie beter dan meneer Hulskers die heeft overal een oplossing voor bij Lonneker. En ja hoor een half uurtje later met worst, zoutjes en cola is de oale grieze ook van de partij. Walter had trouwens vrijdagavond nog voorbereid, dit kwam niet op het bord, dan maar gewoon lekker zwoegen.

De zaal is opgewarmd, kom maar door met die puntenregen. Raampjes open een beetje extra zuurstof en vlammen. Dan dop ik mijn tweede vast los op de goede afloop. Niklas heeft te weinig geruild en ja dan kun je ook een stuk weg geven, mat lijkt ook nog ver weg dat ziet er slecht uit. De tegenstander van Tom vind het mooie borden, hulde voor de materiaalcommisaris. Wim krijgt een offer op h3 voor de kiezen, overleven maar. Ondertussen is er 2 uur gespeeld. Tijd voor een lekker plakje worst.

Niklas verliest helaas 0-1. Jurgen heeft remise afgeslagen, zonder overleg met mij, tik over de vingers maar hij won een pion dus vooruit voor deze keer speel maar verder. Inken staat ook niet zo goed dan moeten onze andere helden van Lonneker 1 dit maar oplossen. Anjo offert een kwaliteit, is dit goed? Ik heb zoals gewoonlijk bij zijn partijen weer geen idee. Walter overleeft ondertussen nog steeds. Wim heeft het offer op h3 niet geaccepteerd maar besloten om zelf op f6 te offeren. De koningstelling van Stuij wordt ondertussen ook gepenetreerd met een offer.

Leon heeft twee torens zijn tegenstander een dame en een pion extra lastig lastig. De tegenstander van Arno heeft ondertussen een doorgebroken pion op e6, maar de eeuwige vraag is dat een goede of een slechte pion. Stukoffers is wel het thema van de dag, want ook de tegenstander van Wennink waagt zich er aan. Roelof heeft ondertussen ook een pionnetje meer dan zijn tegenstander gearresteerd. Wennink lijkt gewoon een stuk tegen een pion meer te hebben.

De prognoses:Anjo is hopelijk naar iets concreets aan het toewerken, hij staat in ieder geval geen kwaliteit meer achter, Henk staat prettig, Stuij moet voor remise gaan denk ik, Jeroen en Wim zijn in de problemen, Tom heeft een stuk minder, dan moeten Boris ook een puntje over de streep gaan trekken voor de overwinning. Bij het eerste lijken Jurgen en Roelof hun pion voorsprong te moeten gaan winnen als we een resultaat willen halen. Wennink zal wel winnen. Jokim en Inken staan niet goed dus dan moet Arno ook maar winnen en wie weet overleeft Walter wel voor 4,5 maar dat lijkt wel het meest optimistische scenario.

Leon accepteert remise, 1,5-0,5 lastig eindspel staan boeken vol over 2 torens tegen een dame. Nog 3 te gaan. Jokim verliest ondertussen 0-2, dat wordt een lastig verhaal. Zeker omdat Walter ook een stuk minder heeft. Wim verliest en zo wordt het bij tweede ook steeds lastiger, maar met 1,5-1,5 is alles nog mogelijk. Jeroen offert een toren voor eeuwig schaak hopelijk lukt dit. Anjo wint in ieder geval en zet de score op 2,5-1,5. Inken verliest ook dat is 0-3. Roelof heeft een dame tegen een toren en een loper, Wennink staat een stuk voor, Jurgen een pion en dan moet arno het maar doen. Jeroen verliest ondertussen en dan staat het bij het tweede ook 2,5-2,5. Henk en Boris verliezen en dan is de nederlaag een feit. Tom pakt nog een halfje 3-5. Drama!

Jurgen had ondertussen wel gewonnen voor de 1-3 Wennink wint ook en maakt het 2-3. Arno staat beter maar of het ook te winnen is. Roelof lijkt in ieder geval te gaan winnen maar in tijdnood maakt hij de verkeerde beslissing en houdt hij een remise tot verloren eindspel over. Walter verliest ook en zo wordt het 2-4. Arno wint en maakt het 3-4 maar dit lijkt toch echt niet te winnen voor Roelof. Helaas 3-5. Het had zo mooi kunnen zijn maar nu moet Lonneker 2 behoorlijk gaan vrezen voor degradatie en Lonneker 1 is er ook nog niet.

Lonneker 1 Zevenaar 1
1Walter Wissenburg1586Guust Homs2160z-w0-1
2Niklas Brinkers1791Kevin Verfuerth1970w-z0-1
3Jokim van den Bos2065Thomas Verfuerth2067z-w0-1
4Mart Wennink1890Lars Günther2054w-z1-0
5Roelof Berkepeis1824Thorsten Brandt1979z-w0-1
6Inken Meijerink1661Arie Huysman2014w-z0-1
7Arno van Akkeren2002Tonie Claessen1741z-w1-0
8Jürgen Meijerink1925Dennis Hoenselaar1766w-z1-0
Gemiddelde rating1843Gemiddelde rating1969 3-5
Lonneker 2 ZZS! 1
1Anjewierden, A.A. (Anjo)1854Schoenmaker, K.A. (Karel)1977z-w1 – 0
2Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1894NO0w-z1R – 0R
3Stuij, L. (Leon)1835Drongelen van, B. (Bert)1766z-w½ – ½
4Klein Essink, J. (Jeroen)1753Hoogterp, E.R. (Emile)1842w-z0 – 1
5Tsoukkerman, B.Z. (Boris)1882Wouda, R. (Rick)1772z-w0 – 1
6Stoltenborgh, W.R. (Wim)1700Bouter, O.F. (Oscar)1560w-z0 – 1
7Engberink, T. (Tom)1652Borter, W.R. (Walter)1453z-w½ – ½
8Jonkers, H. (Henk)1618Tan, H.B. (Boen)1678w-z0 – 1
Gemiddelde Rating:1774Gemiddelde Rating:1721 3-5

Partij fragment Karel Schoenmaker – Anjo Anjewierden

Stelling na 11… Te8 :

12. 0-0-0?

In het voetbal heb je de ziekenhuisbal, dit heeft er veel van weg. Na de korte rokade behoudt wit zijn openingsvoordeel.

12… Pg4

Vanzelfsprekend. De bedoeling van de lange rokade was natuurlijk om een aanval op de zwarte koning op touw te zetten. Nu is al duidelijk dat de witte koning meer te vrezen heeft.

13. h4

Na 30 minuten gespeeld en het valt te prijzen dat wit zijn plan doorzet. Tijdens deze pauze dacht ik na over het vervolg na ongeveer de enige redelijke zet die 13… Pxf2 voorkomt: 13. Pe4. Zwart heeft dan 13… Dxd2+ 14. Txd2 Txe4! 15. Lxe4 Pxf2 met een bijzondere paardvork.

13… Pe5!?

Zwart wint materiaal na 13… Pxf2, maar dan worden ook lijnen richting de zwarte koning geopend die niet zo makkelijk uit te rekenen zijn. Ik speelde vol op de koningsaanval en dan moet Ld3 van het bord. De tekstzet heeft ook nog een psychologisch voordeel: wit heeft net een half uur nagedacht of hij Pxf2 zal toestaan, en dan doet zwart iets anders.

14. Df4

Deze keer had wit 20 minuten nodig. De enige zet om zwarts plan (Pxd3 gevolgd door Lf5) te verhinderen is 14. Pg3, maar ook dat heeft nadelen, omdat het paard op e2 veld c3 verdedigd.

14… Pxd3+ 15. Txd3 Lf5 16. Td2

De engine ziet de bui al hangen en offert een kwaliteit met 16. Dd2.

16… Pb4! 17. Df3

Dekt veld d3.

17… Txe2!!

Met een ruime voorsprong op de klok had ik de tijd om de belangrijkste varianten systematich uit te rekenen.

18. Pxe2

De beste manier om de toren te slaan. 18. Dxe2 Lxc3 19. bxc3 Dxa3 20. Tb2 Da1+ 21. Kd2 Dxb2 wint, of 18. Txe2 Lxc3 19. bxc3 (19. Dxc3 Pa2+) 19… Dxa3 en wint.

18… Da4!!

Een rustig zetje om het af te ronden. Er dreigt 19… Pa2 mat.

19. Pc3

Wit heeft geen keus. Het vervolg spreekt nu voor zich.

19… Lxc3 20. bxc3 Dxa3+ 21. Kd1 Da1+ 22. Ke2 Dxh1 23. cxb4 Te8 24. Le3 h5! 25. Td1 Dxh4 26. Kd2 Dxc4 27. Df4 Dc2+ 28. Ke1 Lg4 29. f3 Lf5 0-1

Het meest moeilijk is een gewonnen stelling in een punt om te zetten

Thorsten Brandt – Roelof Berkepeis

speel de partij [hier] na.

[Event “Extern Zaterdag”]
[Site “Lonneker”]
[Date “2020.02.01”]
[White “Thorsten Brandt (ZZS Zevenaar)”]
[Black “Roelof Berkepeis (SVL-1 invaller)”]
[Board “5”]
[Result “1-0”]

  1. d4 Nf6 2. Nf3 d6 3. g3 c6 4. Bg2 Qc7 5. O-O e5 6. c4 Be7 7. Nc3 Bg4 8. e4 Nfd7 9. Be3 O-O 10. Rc1 Re8 11. Qc2 Nf8 12. b4 Bxf3 13. Bxf3 exd4 14. Bxd4 Bg5 15. Rcd1 Nbd7 16. Ne2 Bf6 17. Bg2 Ne6 18. Be3 a5 19. a3 axb4 20. axb4 Ra3 21. Qd2 Ne5 22. Qc2 Rea8 23. Nc1 Rc3 24. Qe2 Nxc4 25. Bd2 Nxd2 26. Qxd2 Ra1 27. Ne2 Rxd1 28. Rxd1 Rc4 29. b5 Nd4 30. bxc6 Rc2 31. Qxc2 Nxc2 32. e5 Bxe5 33. cxb7 Bb2 34. Rd2 d5 35. Bxd5 Be5 36. Be4 Nd4 37. Kg2 Nxe2 38. Rxe2 f6 39. Rc2 Qxc2 40. Bxc2 h6 41. Kf3 Kf7 42. Ke4 Ke6 43. Bb3+ Kd7 44. Bd5 Kc7 45. Kf5 g5 46. Kg6 Bd4 47. f3 Bg1 48. h3 Bd4 49. Kxh6 Be5 50. g4 Kd7 51. Kg6 Ke7 52. Kf5 Bb8 53. Kg6 Bg3 54. Kh5 Bb8 55. h4 gxh4 56. Kxh4 Bf4 57. Kh5 Kd8 58. Kg6 Be5 59. Kf5 Kc7 60. g5 {En Zwart gaf op.} 1-0

WSG 2 – Lonneker 1

WSG 2 – Lonneker 1

KNSB 3B, 2 november 2019.

De tweede wedstrijd van het eerste was uit tegen Winterswijk, op
papier een degradatiekandidaat. De reis verliep voorspoedig en na het
vinden van een parkeerplek, niet zo eenvoudig op zaterdag, konden we
het nieuwe onderkomen van WSG “bewonderen”. Een sfeerloze kelder
onderdeel van de gereformeerde kerk, zelfs de ereleden van de
thuisploeg hadden er geen goed woord voor over.

Hieronder een verslag van de wedstrijd, met dank aan de spelers.

Robin was als eerste klaar. Hij leek met zwart een koningsaanval te
hebben, die na een matige zet niet uit de verf kwam. Dick Boogaard kon
zijn tegenaanval ook niet van de grond krijgen en een soepel halfje
van de teamleiders was een feit zonder verder overleg.

Jarno kwam goed uit de opening en toen Herby Aalbers te veel
stukken in het centrum had staan was een simpele combinatie genoeg
voor een vorkje met de d-pion en stukwinst op zet 18. Aalbers
pruttelde nog wat. Het punt kwam niet meer in gevaar.

Jürgen speelde aan het eerste bord tegen Oscar Wamelink. Hij
verloor al snel een pion, probeerde nog een opportunistische
koningsaanval, maar ging uiteindelijk kansloos ten onder.

Mart kreeg te maken met het systeem dat genoemd is naar de Engelse
hoofdstad. Met zwart kom je dan altijd beter te staan. In een poging
verder te komen maakte hij een grote fout, speelde door en gaf op
toen de match beslist was.

Jokim’s tegenstander Han Schuurmans offerde in de opening een pion
voor aanvalskansen. De aanval kwam niet goed op gang, maar de stelling
was “trickier” dan waar Jokim rekening mee had gehouden. Met
nauwkeurig spel werd het punt binnengehaald.

Chauffeur Erik had niet zijn dag. Na een rommelige opening won hij
een pion, maar dat was niet eens de bedoeling en de resulterende
stelling was slechter dan matig. Dick van Wamelen wikkelde af naar een
paardeindspel met een pion meer, en won dat.

Arno kreeg vanuit de opening het centrum in handen en met pionnen
op d4 en e5 had zwart moeite de koningsstelling dicht te houden. Arnos
tegenstander had terug in de partij kunnen komen, maar liet die kans onbenut.
Waar wit twee lopers met veel potentiaal, kon zwart zijn paarden in de
gesloten stelling niet echt in schwung brengen. Door twee torens tegen
een dame te ruilen werd de mobiliteit van zwart verder verzwakt.
Waar Arnos dame diagonaal makkelijk door de verdediging heen kon,
moesten de zwarte torens een hele omweg maken. Het duurde even,
maar rond half vijf kon Arno zijn tweede overwinning laten noteren.

Voordat we aan mijn partij toekomen, eerst even een
samenvatting. Eigenlijk verliepen de bovenstaande partijen “normaal”:
iemand komt beter te staan en wint. Dat was niet het geval in mijn (Anjo)
partij.

Ik speelde tegen Thiemen Dekker met wit. Hij is 11 jaar jong
en heeft een rating van 1745. Jeugdspelers zijn meestal underrated:
Alarmstufe eins. Na dertien zetten stond de hoofdvariant van een
gambiet op het bord. Beide spelers hadden meer tijd op de klok dan aan
het begin van de partij. Op zet 19 trapte ik in wat Gijs een
kindertrucje noemt. In dit geval moeten we dat letterlijk nemen. Met
enig kunst-en-vliegwerk wist ik de volgende stelling te bereiken.

Anjo Anjewierden – Thiemen Dekker.
Stelling na 36. Ke2

Het netto resultaat van de bovenstaande potjes is 3,5-3,5. Het kost
misschien wat inlevingsvermogen, maar stel dat mijn partij als laatste
bezig was. Als “nieuwe aankoop” wordt ik geplet door een jochie. De
spelers van WSG 2, bier in de hand, lopen polonaise op de klanken van
de gewijde muziek in de belendende zalen. De spelers van Lonneker
vinden slechts troost in de rouwzaal, steken een kaarsje aan,
slaan het Boek open, en lezen: Het kennen van wijsheid voor je
ziel: als je haar vindt, dan is er toekomst, en wordt je hoop niet
afgesneden
(Spreuken 24:14).

Een blik op de stelling leert dat de witte pionnen op wit staan,
daar kan de zwarte loper niet bij. Dit was het soort stelling dat ik
wilde bereiken. Eerder was het totaal hopeloos (-6), en dit is
“slechts” verloren. De volgende witte zet is 37. Kd2 en dan gaat de
zwarte vrijpion verloren, en is de winst voor zwart ver weg. Thiemen
dacht 7 minuten na en speelde de zet waar ik op hoopte:

36… Lb2 37. b6 c1=D 38. Lxc1 Lxc1

39. d6!!

Een mokerslag, en een typisch geval van te veel focus op de eigen
kansen en te weinig op die van de tegenstander. De zwarte loper kan
het promotieveld niet meer dekken. Het motief is overbekend in
pioneindspelen waarin een eigen pion de koning belet om tijdig binnen
het vierkant te komen.

39… exd6

Zwart had 19 minuten nodig om te herstellen.

40. b7 Lf4 41. b8=D Kg7 42. Dc7+ Kg8

Na 42… Kh8 43. Df7 kan zwart opgeven. En na 42… Kh6 is de zwarte
koning gebonden aan de pion op h7, en de witte koning heeft vrij spel.

43. Dc4+

Zwart geeft op. Erg sneu voor de jongeling, maar aan de andere kant
een goede les: één slordigheidje kan fataal zijn.

Hoe wint zwart wel vanuit de eerste diagramstelling?

36… e5!!

Dit is het tegenovergestelde van 39… d6!!.
Na 37. d6 is 37…. exf4 38. d7 Lb6 afdoende.
En na 37.exd6 staat de zwarte koning binnen het vierkant.

Lonneker 1 wint dus ook de tweede wedstrijd met
4,5-3,5.
We staan stevig in het linkerrijtje!

Anjo Anjewierden

 

WSG Winterswijk 2

Lonneker 1

Wamelink, O. (Oscar) 1784 Meijerink, J. (Jürgen) 1954 z-w 1 – 0
Schuurmans, J.P.M. (Han) 1827 Bos van den, J. (Jokim) 2056 w-z 0 – 1
Meijer, H.G.L.M. (Hennie) 1840 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2020 z-w 0 – 1
Abbink, H.R.W. (Henri) 1929 Wennink, M. (Mart) 1867 w-z 1 – 0
Aalbers, H.J. (Herby) 1817 Scheffner, J. (Jarno) 1848 z-w 0 – 1
Boogaard, D.N. (Dick) 1765 Bos, R. (Robin) 2008 w-z ½ – ½
Dekker, T. (Thiemen) 1745 Anjewierden, A.A. (Anjo) 1843 z-w 0 – 1
Wamelen van, D. (Dick) 1744 Akkersdijk, E.A. (Erik) 1807 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1806 Gemiddelde Rating: 1925 3½-4½

volle bak : verslag clubavond 18 okt * extern

Op vrijdag 18 oktober was het volle bak in Lonneker. Naast 4 interne partijen die er gespeeld werden kwamen er ook nog twee externe teams van Lonneker in actie. Dit zorgde voor een goed gevulde schaakavond met 16 partijen. Voor de C-groep van de PVM won Jan van Jürgen, Ed wist van Martin te winnen en Johan was Mokhtar de baas. Daarnaast was verloren zoon Robin Bos weer eens een keer op het nest en die verschalkte ons nieuwe lid Jeroen.

Voor de eerste ronde van de KNSB-beker stond een thuiswedstrijd tegen Almelo op het programma. Arno speelde op bord 1, hij rokeerde lang en dreigde hiermee mat, zijn tegenstander zag dit en helaas verloor Arno. Jarno die een letter meer in zijn naam heeft dan Arno, wist ook een punt meer te scoren dan Arno en zo stond het 1-1. Jürgen, niet te verwarren met onze andere Jürgen, had een knotsgekke partij waarin hij +5 kwam te staan, maar ook -7. Maar zoals we van hem gewend zijn won Jürgen Meijerink en bracht de stand op 2-1. Wennink was de beslissende factor en hij stond niet eens verloren – kan de Wennink-wende dan wel komen? Nee, gewoon een toren-eindspelletje remise maken, dat is ook wel aan Wennink besteed en zo werd het 2,5-1,5 voor Lonneker. De volgende ronde staat Dr. Max Euwe op het programma.


.
Bron: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/6576

Het SOS-achttal gaat dit jaar na het net mislopen van de titel opnieuw een poging wagen om klasse 1E te winnen. Hardenberg was de eerste horde en op papier waren we op elk bord favoriet, dus dat moest goedkomen. Toch? Appie was weer ouderwets aan het klagen, maar niks aan de hand, gewoon remise. Gijs had zwart, hij zag het zwart in, speelde als een krant en een nul was het resultaat. Anjo speelde een lekkere pot en bracht met zijn winst de stand op 1,5-1,5. Stuij speelde een aanvalspot, leek niet genoeg te hebben, toen had hij opeens een kwal meer en een punt. Fabian heeft ambities dit jaar. Hij wil graag een FM-titel halen. Gelukkig telde deze partij niet mee voor de Fide, want Bernard van Lenthe (1558) vergat mat in 10 te zetten en misschien ook nog wel op een andere manier te winnen, maar haalde knap remise tegen Fabian die toch een kleine 660 punten meer op de elo-teller heeft staan. Maar goed, onze schuiver had zijn halfje weer gehaald : 3-2 !


.
Bron: https://sosc.netstand.nl/rounds/view/1125

Gerhard leek ondertussen geverstevrijpiont, nee ge-verste-vrijpiont, ge-verste-vrij-piont, nouja zijn tegenstander wilde een verre vrijpion creëren. De sluwe ouwe vos had dit gelukkig door en bracht het halfje keurig naar huis : 3,5-2,5. Roelof had dansende lopers, en won een glansrijke partij (speel zijn partij [hier] na). Zo werd het 4,5-2,5 : de overwinning was binnen. Boris wilde eerder al remise aanbieden, maar zag winstkansen en besloot dit niet te doen en door te spelen. Bij het horen van de tussenstand besloot hij toch tot remise en zo won het achttal de eerste ronde met 5-3. Bordpunten lijken net als vorig jaar niet onze grootste vriend te worden, maar zolang we de matchpunten maar pakken heb ik er het grootste vertrouwen in.

Gijs

Lonneker 1: uit in Amersfoort

Amersfoort uit

Zaterdag 10 maart was het tijd voor ronde 7 van de KNSB competitie. Gezien dat wij dit hele seizoen al presteren net zoals FCT staan wij dus helaas onderaan met slechts 2 MP. Er moet dus zeker nog 2x gewonnen gaan worden in de laatste 3 wedstrijden. Na een avondje Lonneker waar ondergetekende een goede pot speelde, maar helaas teveel tijd nodig had, werd er de zaterdagochtend verzameld in Lonneker door mijzelf, Menno en onze chauffeur Niklas. Vanuit hier vertrokken wij richting Amersfoort met goede hoop op een succes. Kwart voor 1 aanwezig en het team compleet om 10 voor 1. Een goed begin.

Om 5 over 1 werd er afgetrapt, alles begon rustig, behalve bij mij. Ik haalde twee zetten door elkaar en kwam hierdoor met een pion en 2 tempi minder uit de opening. Ook Jokim had het lastig vanuit de opening. De andere borden waren gelijk opgaand. Gezien mijn mindere stelling besloot ik maar te proberen tegen te houden en hopen op remise, dit aangespoort door bord 6 en 8 dat ik absoluut niet mocht verliezen.

Deze aansporing had effect, vooral op mijn tegenstander die besloot om mij meer activiteit te gunnen, met als resultaat dat ik met een combinatie de pion kon terugwinnen en na wat handige manouvres in het eindspel een remise kon afdwingen. Het eerste halfje uit een verloren stelling is binnen. En hierna ging het snel, Menno kreeg een remise-aanbod en nam dit dankbaar aan. Jokim won zijn partij en Patrick won ook! Leon speelde remise en was hier tevreden mee. 3,5-1,5 voor en dit alles nog voor de tijdcontrole. Echter…

Met de tijdcontrole kwamen er ook fouten en zo verloor Niklas op bord 2 en ook Arno, onze topper had een offday. 3,5-3,5 met alleen Fabian die nog speelt op bord 3. 4p+T voor beide, alleen had Fabian wel een freibauer dus kansen op winst. Echter werd ook dit niet zo handig gespeeld door onze CM, hij verloor de vrijpion en moest vervolgens nog vechten voor remise. Dit sleepte hij na een lange strijd nog wel uit het vuur en dus worden de punten gedeeld met een 4-4. Het had beter kunnen gaan, maar ook slechter dus ik ben tevreden met remise.

Amersfoort

Lonneker

Tonnon , R.P. (Rene) 2088 Wiebe , P. (Patrick) 2198 0 – 1
Porte , H. (Henrik) 2079 Brinkers , N. (Niklas) 1798 1 – 0
Piet , J.J.N. (Joeri) 2032 Stotyn , F. (Fabian) 2213 ½ – ½
Reedijk , P.J. (Peter) 2032 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2090 1 – 0
Otten van, G.J. (Gerard) 2004 Wennink , M. (Mart) 1938 ½ – ½
Grutter , T.J. (Tim) 1984 Bos van den, J. (Jokim) 2038 0 – 1
Cloet de, J.L. (Jeanine) 1971 Monsma , M. (Menno) 2067 ½ – ½
Shahrizadeh , S. (Shahroez) 1977 Stuij , L. (Leon) 1848 ½ – ½

Mart Wennink

Lonneker 1 VS Meppel 1: Eerst winnen dan bier drinken…

Door Leon Stuij

Eerst winnen dan bier drinken…

Het plan was simpel. Nu de uitvoering nog.

Lonneker 1 moest een match winnen. Na twee keer op rij verloren te hebben begonnen we aan een niet al te beste start van dit seizoen. Onze tegenstanders wezen ons ook al op het feit dat we nog geen matchpunten hadden, een goed moment dus om een matchpuntje te pakken.  De moraal van het team was aan de lage kant vond ik zelf en was van mening dat we gewoon weer eens gingen winnen. BAM. Dit vertelde ik aan Tom, die reageerde met ‘praatjes, maar geen daden ’of iets in die trend. Deze zaterdag mochten we naar het centrum van het pittoreske Meppel. We speelden boven in een gezellig Iers café.

Lonneker is altijd al geweest van de ‘talentjes’. We zijn bijna altijd underrated, maar we hebben een scala aan potentiele toppers. Jokim is ons tactisch genie. Met een bullet en snelschaakrating through te roof, altijd gevaarlijk. Messcherp, ziet mat in 8 in 8 seconden. Mart die altijd onvoorspelbaar is, kan van 2500 (red.) verliezen maar hij kan ook van iedereen winnen. Hij creëert problemen in stellingen waar weinig aan de hand lijkt te zijn. Fabian is onze grootmeester-verslinder en Jürgen won laatst nog easy van 2100+. Menno’s positionele spel is vergelijkbaar met Karpov en zijn eindspelkennis is legendarisch. Robin kan beter rekenen dan wie dan ook en als je ooit een partij met hem geanalyseerd hebt dan weet je precies wat ik bedoel. Arno, speelt simpele openingen en maakt ze complex. Super veerkrachtig, hij kan de hele partij slecht staan en dan toch super goede zetten blijven doen en dan ook nog eens winnen vaak. Die jongen wint vaak met afruil-frans, kunt u dat geloven?!

Robin was de eerste die voor het team ging spelen. Hij moest namelijk vooruit spelen. Ik was zelf niet aanwezig toen Robin vooruit speelde, maar ik las op de app dat hij erg goed kwam te staan. Zelf leek het mij ook dat hij goed stond, maar de stelling was verre van makkelijk. Robin speelde een lange tijd een draak van een partij maar zag een belangrijk mat net over het hoofd van zijn tegenstander, waardoor hij jammer genoeg het onderspit moest delven. 0-1 voor Meppel.

Fabian mocht tegen grootmeester de Vreugt op bord 4. Fabian had laatst nog gewonnen van GM Ivanov (Netjes!) dus dit kwam perfect uit. Ik had er alle vertrouwen in. Toen ik voor het eerst ging kijken bij zijn partij stond hij goed. Hij had een geïsoleerde pion meer. Een zwakke pion maar een pion is een pion. Later toen ik keek was zijn stelling drastisch veranderd. Zijn tegenstander had wat druk gecreëerd op de koningskant van Fabian die toch wel een beetje open leek. Hij had een loper op h3 die gepend was door een zwarte dame en een koning op h2. Lastig dus. Blijkbaar was de stelling lastig maar wel speelbaar. Fabian koos voor een lekkere actieve zet met zijn paard. Hij speelde zijn paard in het centrum. Altijd goed toch? Dit keer niet want zijn paard stond gedekt door een pion op e4 die toch wel erg zwak werd, waardoor het paard op d5 ook zwak werd. Fabian moest hierdoor geforceerd zijn dame geven voor twee stukken, wat er niet eens zo slecht uitzag op het eerste gezicht, maar hoe dieper je keek naar die stelling hoe slechter het eruitzag voor Fabian. Hij deed wat hij kon, maar verloor al snel zijn partij. 0-2 was de stand nu en we begonnen al ons zorgen te maken. Toen Fabian verloor stond ik zelf ontzettend slecht, en op de andere borden stonden we ook niet overtuigend. Zou dit nog goed komen?

Jokim zei tegen ons dat het lastig zou worden om te winnen en dat we daarom voor een onbalans moesten gaan of asymmetrie aangezien Robin al had verloren. Zelf deed hij goed zijn best om dit in zijn partij te krijgen en had een siciliaan op het bord waar hij op f6 had teruggeslagen met de pion. Jokim ’s plan was in zijn partij gelukt, hij kreeg zijn onbalans. Zijn stukken stonden echter verre van harmonieus en wit’s stukken stonden erg gevaarlijk. De witte dame stond agressief gepositioneerd. Jokim deed zijn best om zijn stukken actief te krijgen, maar dit leek hopeloos. En even later bleek dit ook zo te zijn en verloor hij de partij. 0-3

Menno had al in lange tijd niet meer gewonnen voor Lonneker 1. Hier moest een keer een einde aan komen. Tijd voor een Monsma-wende? Menno kreeg een geïsoleerde pion uit de opening, maar kreeg makkelijke ontwikkeling. Hier besloot hij gebruik van te maken door lekker op h7 te offeren. Ik dacht voelt Menno zich wel goed? Menno die voor een lijp offer gaat? De wereld staat op zijn kop. Maar hij wist goed wat hij aan het doen was en creëerde een overvloed aan problemen voor zijn tegenstander. Zijn tegenstander kon mat makkelijk voorkomen maar dan zou zijn paard weer verloren gaan. Of hij kon het paard verdedigen maar dan zou hij mat gaan. Een lastige stelling dus. Menno liet zien hoe je een goede aanval uitvoert. Namelijk geduld. Hij lokte een verzwakkende zet van zijn tegenstander uit en vervolgens ging hij gewoon weer terug. Verzwakking uitgelokt en nu afmaken. Het was nu hopeloos voor zijn tegenstander en (lijpe) Menno won met klasse. 1-3.

Mart op bord 2 had een echte Mart stelling op het bord gekregen. Hij had zwart en stond een pion achter. Echter had hij het initiatief, waar hij gek op is. Zijn tegenstander had het lastig en moest een ‘probleem’ oplossen. Typisch de manier waarop Mart speelt. Hij geeft je een probleem en er is altijd wel een antwoord maar probeer die maar eens te vinden. Zijn tegenstander had een verzwakte koningsstelling en Mart zette daar op flink wat druk op. Zijn tegenstander kon Mart’s probleem niet oplossen en maakte een grote fout en stond verloren. Mart maakte er al snel een einde aan. Opeens begon het tij te keren. 2-3.

Arno speelde op bord 1. Hij  leek al ergens in de opening een pion te kunnen winnen, maar deze  bleek vergiftigd te zijn en natuurlijk had Arno dat door en besloot zijn plan te veranderen. Het was een lastige stelling voor beide spelers, waarbij een fout uit elke hoek kon komen. Zijn tegenstander speelde een ontzettend logische zet, waardoor hij een aanval leek te krijgen, dit bleek echter makkelijk te verdedigen te zijn en daarna kreeg Arno gemakkelijk spel. Nog steeds niks beslissends maar toen zijn tegenstander nog een foutje maakte was het echt uit. 3-3. Nu berustte de uitslag van de match op Jürgen en ik.

Ons nieuwe Duitse lid Jürgen speelde een hele solide partij met zwart op bord 8. Hij had nul problemen uit de opening (dit kwam door een creatief vorkje door zijn paard te geven voor een pion en later weer terug te winnen) en dit leek mij een klassiek geval van een 0.00 stelling. Jürgen speelde energiek en probeerde problemen te creëren met zijn dame. 5 dame zetten achter elkaar en Jurgen had nog niks gecreëerd. Tijd om dame ruil aan te bieden. Dames werden geruild en Jürgen viel een pion aan. Deze werd gedekt, maar met het verkeerde stuk. Jürgen had opeens een prachtige kans op voorsprong d.m.v. nasty trucjes. Jürgen ontgaat niks en kwam met een prachtige meesterlijke sequentie van zetten waarna hij twee pionnen voor kwam te staan. Dit was een eindspel wat hij in zijn slaap nog kon winnen en zijn tegenstander moest al snel opgeven. Jürgen had gewonnen en nu kwam het aan op bord 5 waar ik speelde. 4-3. Remise of winst op bord 5 en we hadden gewonnen.

Ik speelde zelf met wit op bord 5. Ik  kreeg een Benoni tegen. Zelf ben ik redelijk goed bekend met de ‘’moderne Benoni’ waarbij zwart eerst op d5 slaat. Ik ging al snel van de gebaande paden af. Mijn tegenstander had een zwakte op d6, maar een grootmeester zei ooit: ‘een zwakte is pas een zwakte als je die zwakte kan uitbuiten’. Mijn tegenstander had een zwakte die zo goed als onmogelijk was om uit te buiten en had ruimtevoordeel dus ik had de openingsbattle al verloren. En toen gaf ik ook nog een sappige pion weg, totaal over het hoofd gezien dat mijn tegenstander die gewoon kon pakken, gratis nog wel. Hierna stond ik ontzettend slecht. Wel had ik twee irritante paarden, die dan ook nog lekker actief kwamen te staan in het centrum. Mijn plan was om zo irritant mogelijk te lopen doen met die paarden. Mijn tegenstander had de ideale Stuij (of zoals Paul zou zeggen: Stui) stelling. Twee heerlijke lopers (ok, geen geïsoleerde dubbelpion) en een pion meer. Terwijl ik het paardenpaar had. Op een gegeven moment speelde mijn tegenstander niet perfect en kon ik een pion terug winnen. Back in the game. Hopeloos verloren was nu voorbij. Nu was het gewoon verloren. Maar ik kreeg hoop! Een paar zetten later en opeens stond ik een pion voor en  later nog één. Mijn tegenstander haalde alle trucjes uit de kast en wist me aan het zweten te krijgen. Echter ik maakte geen grote fouten en wist uiteindelijk na een slopende 5 uur als laatste te winnen. Het team had gewonnen.

Op de terugweg had Menno nog lekker witbier gehaald, waar wij gretig van dronken in de trein. We besloten LONNEKER, LONNEKER, LONNEKER te chanten op de terugweg. Plan voltooid. Check. Tom wou daden zien. Nou Tom, bij deze de daden.

MSV

Lonneker

Spekreijse , S.P. (Stefan) 1818 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2099 0 – 1
Boer de, B. (Bas) 2165 Wennink , M. (Mart) 1984 0 – 1
Vreugt de, D. (Dennis) 2400 Stotyn , F. (Fabian) 2210 1 – 0
Donker , R. (Roel) 2190 Bos , R. (Robin) 1984 1 – 0
Jonkman , F.H.M. (Fokke) 1959 Stuij , L. (Leon) 1846 0 – 1
Jans , M.W.F. (Micha) 2078 Bos van den, J. (Jokim) 2063 1 – 0
Berg van den, R. (Rienk) 1969 Monsma , M. (Menno) 1981 0 – 1
Dudink , B.P.W. (Bas) 1969 Meijerink , J. (Jürgen) 1933 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2069 Gemiddelde Rating: 2013 3-5

Lonneker 1 onderuit tegen Max Eeuwe 1

Lonneker 1 onderuit tegen Max Euwe 1
Op zaterdag 7 oktober stond de grote derby op het programma: SG Max Euwe 1 kwam op bezoek. Jarenlang speelde het team in de meesterklasse, toen nog onder de naam van ESGOO. Na de fusie met Dr. Max Euwe volgde degradatie naar de eerste klasse en vorig jaar bleek die klasse ook te sterk waardoor Lonneker nu op hetzelfde niveau uitkomt als het sterkste team van de SBO. Of althans dat waren ze de afgelopen decennia; nu moet maar gezien worden of Lonneker maar ook Hardenberg en Almelo lager eindigen.
Van de toenmalige spelers van ESGOO 1 is eigenlijk alleen IM Frank Kroeze nog over, hoewel Paul Bierenbroodspot destijds ook wel eens inviel in het eerste. Voor het eerst in zijn lange carrière moest de sterkste schaker van Twente daarom in Lonneker aantreden. Dat het team nog steeds professioneel is, blijkt wel uit het feit dat Kroeze en Bierenrboodspot c.s. werden gespot bij café Sprakel rond het middaguur waar zij zich voorbereidden. Ze namen ons in ieder geval serieus.
Dat mocht ook wel, want er werden twee wedstrijden vooruitgespeeld waarin Patriek Wiebe de ruim honderd punten hoger geratete Rob Bertholee op remise hield. Laatstgenoemde speelde overigens al wel eens eerder in Lonneker maar dat was op de Beukerweide alwaar hij meedeed aan het eerste NK conditieschaak. Ook Leon Stuij had al een remise te pakken en hier was het ratingverschil zelfs nog hoger, hij snoepte een halfje af van Luc Compagnie.
Tijdens de wedstrijd werd echter duidelijk dat het zo spannend niet meer zou worden. Hoewel om vier uur alle partijen nog bezig waren, stond Max Euwe op de meeste borden toch wel beter. Achter elkaar moesten Mart Wennink, Menno Monsma en Gijs Gerritsen echter hun meerdere erkennen in hun tegenstander. Fabian had alle vertrouwen in Mart en had hem zelfs op bord 1 geplaatst. Op zich een logische keuze want Mart wint regelmatig van 2100 maar verliest ook wel eens van 1700. Tegen Bart Konijn kwam hij er echter niet aan te pas. Een enkeling had nog de stille hoop dat hij een Wenninkwende uit de hoge hoed zou toveren, maar die zat er niet in, zelfs geen konijn.
Theoretisch kan je dan nog 4-4 maken moet Jokim gedacht hebben. Hij was de volgende die klaar was en met succes: Hans Plasman (ruim 100 punten meer) werd met een prachtige slotcombinatie verslagen rond de veertigste zet, waarmee Jokim iets terug kon doen en de achterstand kon reduceren tot 2-4.
Bord 3 was het enige bord waar wij een ratingoverwicht hadden. Fabian speelde daar tegen zijn landgenoot Achim Buendgen. Hoewel in vorm, kwam Fabian er vandaag niet doorheen en moest hij berusten in remise.
Zonder de prachtige prestaties van Leon en Jokim tekort te willen doen, moet ik toch zeggen dat de grootste verrassing plaatsvond op het laatste bord dat nog bezig was. Arno had de eer het op te nemen tegen Frank Kroeze. Kroeze had daarbij een kwaliteit meer en de meeste toeschouwers verwachtten in een eerder stadium dat hij wel zou winnen, maar Arno wist een keurige remise te forceren op het bord waarin het ratingverschil het grootst was: 295 punten. Daarbij boekte Arno zijn eerste remise ooit tegen een IM! Overigens won hij afgelopen zomer al wel eens van een IM in Gent maar remise was hem nog nooit gelukt. Een eindstand van 3-5 kwam daarmee op het scorebord: geen slechte prestatie maar we schieten er weinig mee op. Een matchpunt zou ook teveel van het goede geweest zijn, daar is Lonneker eigenlijk nooit in de buurt geweest. De volgende wedstrijd uit bij MSV in Meppel wordt daarmee een belangrijke. Matchpunten zijn dan zeer welkom.

Lonneker 1 gaat de boot in bij Hardenberg (2-6)

Bittere 2-6 Pleite in Hardenberg beim Saisonauftakt

Nun erste Spiel, neue Saison, neuer Mannschaftsführer, “neue” Mannschaft. Alles war nicht so einfach beim ersten Saisonspiel. Der Abgang von Simon (letzte Saison Topscorer der gesamten Liga) nach Sissa schmerzt natürlich extrem, wir wünschen ihm in der Meisterliga natürlich weiterhin viel Erfolg. Auch Robin wollte kürzer treten und gab deswegen die Mannschaftsführung an mich (Fabian) ab.

Neu im Team sind nun die Talente Leon und Erik. Leider fehlte auch Patrick beim Saisonauftakt und auch Timo stand nicht zur Verfügung, ersetzt wurde er mit dem nächsten deutschen Talent Inken, die erstmals für Lonneker spielte.

Somit fuhren wir als klarer Außenseiter nach Hardenberg, die erwartungsgemäß mit den TOP 8 antraten.

Der Auftakt lief dann auch so gar nicht.

Erik lief am achten Brett in eine Eröffnungsfalle ein. Sein Gegner Jan kannte diese und zwang Erik früh zur Aufgabe, somit der schnelle 1-0 Rückstand.

Deutlich hartnäckiger liefen die sieben anderen Partien.

Als zweites endete meine eigene Partie gegen Bram. Früh fühlte ich mich (Laut engine unberechtigt) unwohl und dachte das ich schlecht stehen würde. Doch ein simpler Zug wie “Rochade” und alle Probleme wären keine mehr gewesen. Naja ich entschied mich gegen 0-0 und ließ mich kaputtschieben. Mit der Krönung eines einzügigen Einstellers 🙁 [red: oftewel een stuk in een weggeven], meine erste Niederlage in den Niederlanden seit 1,5 Jahren und der neue Stand war 0-2.

Sehr gut hielt hingegen Leon gegen Arie dagegen. Trotz starker Angriffsbemühungen seines Gegners, schaffte es Leon die Partie stets ausgeglichen zu halten und wickelte ins remisliche Endspiel ab. Welches dann auch zeitig Remis gegeben wurde! Somit der erste halbe Punkt für uns.

Nicht viel verstanden habe ich einmal mehr von der Partie von Mart gegen Peter. Gewohnt forsch griff Mart an und opferte dabei 1-2 Bauern, als ich dachte “hmm wo ist die Kompensation” Kreierte er starke Ideen und schließlich endete die Partie doch mit einer Punkteteilung 1-3 aus unserer Sicht.

Menno hatte die unangenehme Aufgabe gegen Ludger zu spielen. In der Eröffnung und im Mittelspiel stand Menno auch sehr passiv und vermutlich schlechter. Erst als er nahe dran war den “Ausgleich” hinzubekomemn, machte er einen haarsträubenden Fehler der eine Figur und damit die Partie kostete. Somit 1-4.

Sehr gut spielte Arno gegen Richard mit den weißen Steinen. Gefühlt ging das Bauernopfer nicht, aber die Aktivität von Richard brachte Arno zur “Verzweiflung”. Plötzlich ging eine Taktik gegen Arno und er verlor D gegen TL und schwieriger Stellung, profitieren konnte Arno dann von einer dreifachen Stellungswiederholung und somit einen halben Punkt holen.

Nachdem der MK entschieden war stellte auch Jokim seine Gewinnversuche ein. Jokim war wohl der Spieler der die größten Gewinnchancen hatten. Doch die ein oder andere ließ er liegen und somit war am Ende die Stellung leicht besser aber nicht so klar. Dennoch ein sicheres Remis ohne Verlustgefahr gegen Caroline.

Sehr stark fing auch Inken ihre Partie an und überspielte ihren Gegner Johan in der Eröffnung (Lob an den Trainer 🙂 ) Doch  leider verlor sie durch eine mehrzügige Kombination einen Bauern. Das Endspiel mit Minusbauern spielte sie aber erneut sehr gut, suchte Aktivität und bekam sie auch. Im Endspiel gab es dann tatsächlich die Chance zur (fast forcierten) Punkteteilung, leider wurde genau der Plan nicht gefunden und Inken schlug den “falschen” Bauern und stand weiter schwierig und verlor nach über 5 Stunden Spielzeit ihre Partie.

Endstand also: 2-6

Im nächsten Spiel geht es gegen den Absteiger von Max Euwe. Wurde die dritte Mannschaft letzte Saison deutlich geschlagen, wird es auch gegen die erste Mannschaft sehr schwer werden. Aber wir glauben an uns 🙂

Qonnected Hardenberg   Lonneker
Mijnheer , P. (Peter) 2118 Wennink , M. (Mart) 1975 ½ – ½
Klapwijk , K.B. (Bram) 2213 Stotyn , F. (Fabian) 2222 1 – 0
Hendriks , R.V. (Richard) 2067 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2091 ½ – ½
Hollmann , L.G. (Ludger) 2109 Monsma , M. (Menno) 1976 1 – 0
Slingerland , C. (Caroline) 2029 Bos van den, J. (Jokim) 2048 ½ – ½
Wageningen van, A.J.H. (Arie) 2050 Stuij , L. (Leon) 1825 ½ – ½
Offringa , G.J. (Johan) 2006 Meijerink , I. (Inken) 1645 1 – 0
Veen van der, J. (Jan) 2033 Akkersdijk , E.A. (Erik) 1825 1 – 0

 

Fabian Stotyn