March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Almelo-1 vandaag te sterk voor Lonneker-1

Zaterdag 11 feb 2023 moest SVL-1 aantreden tegen Almelo-1, dat op moment van schrijven bovenaan staat in Klasse 3B. Hun gemiddelde rating is ook hoger, vergeleken met onze spelers. Toch zouden we voor deze 6e ronde een goed team op de been kunnen brengen.
Hier is het verloop van deze match, in de volgorde waarin de spelers hun partij beëindigden.

Leon speelde weer mee, opnieuw met Wit aan bord 1. In Almelo was een heus DGT sensorbord geregeld voor deze ene partij : naast de spelers stond een laptop die de stellingen projecteerde op groot scherm, zodat we allemaal konden zien hoe moeilijk Leon het kreeg. Hij leek zelf ook regelmatig dit scherm te gebruiken voor zijn volgende zet. Hier een cruciaal moment :

g5! Daarmee leek (Peter) Mijnheer Zwart een beslissende aanval te lanceren, waarbij Leon steeds meer in tijdnood kwam, maar plots werd tot remise besloten. Na afloop verklaarde Leon “ik stond straal verloren, maar er kwam zetherhaling – de remise die hij aanbood heb ik natuurlijk direct aangenomen.”

Op de andere borden was de strijd nog in volle gang, maar we hadden nergens duidelijk voordeel.

Avgerinos was weer terug van zijn familie-bezoek aan Cyprus, en kon spelen. Ik gaf hem Zwart aan bord 8, wat hem paarde met een Burer, Humphrey ditmaal. De partij werd door beide spelers uiterst voorzichtig opgezet, zowel Wit als Zwart kozen de Konings-fianchetto met snelle rochade, dat heet de “Konings-Indische opstelling”, maar door zijn voorzet kon Wit hierbij als eerste het centrum bezetten en voerde daarna langzaam de druk op. Onze speler kon in deze partij geen vuist maken, Avgerinos bood nog ergens remise aan, maar Wit rook toen al bloed en het duurde niet lang of Zwart bezweek. De verdediging had taaier gekund, maar Paars kiest liever voor een alles-of-niets tegenaanval – die moet echter wel stranden als je tenslotte 2 Torens achter staat ..

Zo bleek al vroeg dat Almelo-1 vandaag waarschijnlijk een maatje te groot voor ons was.

Jokim nam mij daarom even apart, hij had Wit aan bord 3 en zitten rekenen : we moesten zowiezo 3 punten maken en dat werd duidelijk lastig, toch wilde hij in dit stadium van de match al een remise kunnen voorstellen, wat ik daarvan dacht. Nou, beter is door te spelen, ik zag het niet anders, al had Jokim een stelling op zijn bord met minstens 2 ongedekte stukken die aangevallen stonden – dat zag ik, en ook dat het tricky was. De tegenstander kan gelukkig maar 1 zet tegelijk doen .. Jokim: “er wordt straks vast vanalles geruild, vandaar de remise, maar goed..” – hij ging doorspelen.

Bas had Zwart aan bord 6 en kreeg Ben Poelstra tegenover zich, teamleider van Almelo-1. Deze veteraan is niet meer zo sterk als voorheen, maar het kon een zware dobber worden – toch bracht Bas een Siciliaan op het bord en stuurde daarmee direct aan op een onevenwichtige strijd. Hij werd daarbij verrast door 2.c3, de Alapin, kennelijk een goede vriend van de Witspeler, en Bas kreeg een Paard op b6 plus een geisoleerde d-pion en moest in feite de hele tijd tegen de klippen op spelen. Na een laatste aanvalspoging gaf hij bijtijds op, Wits beide Paarden en Dame zouden spoedig mat geven.
Vraag Arno maar eens, die speelt de Alapin ook.

Kennis is macht, dat weet Arno ook, alleen kwam het er vandaag niet uit; Arno had Zwart aan bord 4, maar ook een zwakke gezondheid – tot het laatst was onduidelijk geweest of hij zou kunnen schaken, anders zou Roelof zijn ingevallen. Direct na de opening verspeelde Arno zomaar ergens een Loper, de enige compensatie was dat Wit onderontwikkeld was. Maar onze speler kon niet snel genoeg voldoende dreigingen opzetten en Wit wist gewoon door nauwkeurige manoeuvres alle stukken in het spel te krijgen, met een voorspelbaar resultaat; na wat hopeloze dreigingen moest Arno tenslotte opgeven.

Mart trof Marcel Wildschut aan bord 2, ditmaal had Mart Zwart. Opvallend was dat de Witspeler minstens een volle minuut nam voor zijn eerste zet : c4. Mart heeft daar zeker iets tegen, maar ik heb hun opening niet echt gevolgd; op een gegeven moment had Zwart een Paard op a6 waarbij ook c7-c6 was gespeeld, wat ik kan begrijpen, maar ik zag voor ons geen sterke lijnen op dit bord. Ergens in het middelspel is toen zelfs een Paars stuk verloren gegaan, en daarna kon Mart alleen nog wat vruchte-loze dreigingen en valletjes opzetten, maar Wit maakte het keurig uit. Mart: “ik moest dat stuk wel geven voor een pion, anders had ik mijn Dame verloren.”

Jarno had Wit aan bord 7, hij trof een jonge speler met lagere rating. Volgens mij speelt Jarno vaak de zetten die gewoon kunnen in zijn stelling, ook al zijn ze gewaagd en gevaarlijk. Jarno neemt echter steeds de tijd en speelde zo ook deze partij prima. Het was wel even opletten : met een lange rochade dreigde er bij Jarno mat-achter-de-paaltjes waarbij ook een stuk verloren leek te gaan, maar Jarno had alles voorzien. Na wat ruilen, ook van de Dames, kwam hij met 2 pionnen meer uit de stofwolken tevoorschijn en tikte het spelletje daarna netjes uit. Daarvoor nam Jarno even rustig de tijd; alvorens beslissend een stuk te winnen en zelfs te kunnen promoveren, stopte onze speler eerst nog even Zwarts laatste troeven, 2 verbonden vrij-pionnen op de Koningsvleugel. Jarno’s Koning leek daarbij nog even in gevaar te komen maar besliste toen een mat-aanval.

Een mooi punt. Eindelijk. Maar Almelo-1 had op dit moment al 4 1⁄2 punt ..

Landgenoot Jürgen, met Wit, wist voor het team op bord 5 de schade ook te beperken. Dit werd ons beste bord; aan het raam op de mooie bovenverdieping van Irish Pub & Restaurant Shamrock, ontspon zich een span-nende strijd waarbij lange tijd de stukken elke confrontatie en ruil uit de weg gingen. Jürgen kreeg het bekende ruimtevoordeel door de d-pion op d5 te kunnen bevestigen en Zwart stond daarbij constant onder grote druk, op meerdere lijnen. In het late middenspel, met de Dames nog op het bord, heeft Jürgen ergens een gok genomen. Om te winnen moet je soms wat wagen, je kunt ook zeggen gewoon vertrouwen hebben in de stelling, Jürgen deed h4-h5 om door Zwarts g6-pion zijn Konings-stelling te openen voor een aanval, en dat lukte : Zwart wilde niet meedoen en speelde g6-g5, waarbij de witte velden open kwamen voor Wits Loper en stukken, wat ons tenslotte nog ‘n puntje gaf.

Jokim, aan bord 3 met Wit, heeft toen nog geprobeerd verantwoord optimistisch te zijn, maar het mocht niet lukken. Op een gegeven moment was het ook geen optie meer remise aan te bieden. Voor omstanders leek het wellicht tenslotte nog gelijk te kunnen worden, maar de spelers hadden gezien dat, met beiden enkele pionnen aan twee kanten van het bord en Zwart een Loper tegen Wit een Paard, zo’n stelling winst voor de Loper wordt. Jokim gaf dus maar op.
Dit laatste verlies gaf niemand voordeel, het had zelfs anders gekund, maar alles voor het team !

Met 5 1⁄2 – 2 1⁄2 heeft Almelo-1 zaterdag verdiend gewonnen.
Wij kunnen nu vrij-uit spelen, kampioen worden lijkt uitgesloten, degraderen echter ook ..

De dag werd besloten met een gezellig etentje in België.

_Roelof
Uitslagen en stand : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2479

SVL-1 verliest met te grote cijfers van Zevenaar-1

Afgelopen zaterdag 26 november 2022 speelde SVL-1 in Zevenaar tegen hun eerste team. Avgerinos was ditmaal afwezig, ik vroeg Jeroen om in te vallen en gaf hem Wit, op zijn verzoek. Verder waren we compleet. Toen we arriveerden bleek de wedstrijd in een kleine zaal bovenin het pand te zullen plaatsvinden, in plaats van de grotere zaal die enkelen van ons aldaar gewend waren. Bij aanvang werd nog gemeld dat er vanaf 2 uur die middag in het pand een orgelconcert zou worden gegeven, wat voor enige overlast zou kunnen zorgen, maar we hebben er niets van gehoord.

Hier is een weergave van de verrichtingen van de spelers, in volgorde van de beëindigde partijen.

Jokim (bord 1) had geluk; zijn tegenstander offerde zomaar een Loper voor eeuwig schaak, een remise die Jokim graag aannam, want naar zijn zeggen stond hij bijna verloren. Zo had Jokim tijd om de andere partijen te volgen en hij app-te met regelmaat naar het thuisfront.

Jeroen (bord 5) mocht ook vroeg remise aannemen, natuurlijk na overleg met zijn teamleider. Zijn tegenstander bleek “veel aan zijn hoofd” te hebben en koerste daarom vrij snel naar de remise. Op de andere borden was de strijd nog in volle gang, dus deze 2 remises leken prima, want op papier was Zevenaar-1 gemiddeld sterker.

Niklas (bord 7) speelde de opening snel en leek eerst te gaan winnen, maar ergens ging het fout en al gauw bleek dat hij moest vechten voor remise. Niklas verloor 2 pionnen en kwam in een lastig eindspel terecht. Toen verloor hij door “een duivelse truc” zomaar een Toren en zo de partij. Jammer, en niet goed voor het zelfvertrouwen.

Jürgen (bord 3) leek eerst ook groot voordeel te hebben, hij won een stuk voor 2 pionnen. Op een gegeven moment kon hij op twee of drie manieren winnen, maar hij koos een andere voortzetting .. dat liep niet goed af, het werd een stuk tegen vier pionnen en zo verloor ook Jürgen zijn partij.

Toen waren er nog 4 partijen bezig, waarbij SVL op alle borden Zwart had.

Bas (bord 7) heeft in zijn partij goed gestaan, maar had op het laatst nog 3 minuten voor 10 zetten. Rond zet 40 wordt hij getruct en het zag er toen niet best uit. Maar het kon nog remise worden en Bas wist dat voor elkaar te krijgen – na de tijdcontrole werd de vrede getekend.

Mart (bord 2) begon zijn partij opnieuw voortvarend, ditmaal met een vroeg f5!, in een partij die voor normale stervelingen te moeilijk is. Op een gegeven moment moest Mart flink op de rem. Hij had een kwaliteit en een pion minder, maar de koningsstelling van zijn tegenstander was volledig van pionnen ontdaan. Marts aanval ging daarom door en het kon nog remise worden, maar na Dameruil werden de Witte pionnen op de damevleugel te sterk en ging Mart het niet meer redden, hij verloor.

Arno (bord 4) kreeg in een vroeg stadium een remise-aanbod, maar als teamleider verzocht ik hem door te spelen, want op dat moment was alles nog onduidelijk; Arno zou kunnen winnen als hij een beetje z’n best deed. Hij had meer ruimte, switchte goed van koningsaanval naar aanval op de damevleugel en won een pion. Er werden allerlei vernuftige varianten berekend, maar zijn tegenstander ging nergens op in. Arno vond vervolgens niet het goede winst-plan en uiteindelijk kwam hij niet verder dan remise.

Roelof (bord 6) was als laatste bezig. In een Franse partij had hij de hele tijd minder gestaan, en vele subtiele dreigingen gepareerd, maar zijn tegenstander bleef actief spel houden en tenslotte bezweek Roelof onder de druk en verloor.

Zo werd het een teleurstellende dag. We hadden mogen verliezen, maar niet met zulke cijfers : 6-2.

Uitslagen en stand na ronde 4 (Klasse 3B) : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2477
Verslag van Zevenaar op hun website : https://svzevenaar.nl/knsb-zevenaar-1-lonneker-1-6-2/

-Roelof

SVL-1 maakt geen vuist tegen Almere-1

Zaterdag 5 november 2022 ontvingen we in Lonneker het eerste team van Almere, om in de Klasse 3B te spelen tegen ons eerste. Toen ik aankwam was de deur al open. En de koffie klaar, er waren steenwerkers bezig met halen en afladen, het duurde nog even, de man wachtte op de laatste vracht, het zou wat lawaai kunnen geven, hij wist het, maar ze zouden voor 1 uur klaar zijn. Niet met de koffie, die kregen wij – en het zou nodig zijn. Deze mensen hielpen mij trouwens even de kantoor-ruimte te ontsluiten, voor onze analyses wegens stilte – maar gebruik werd er niet van gemaakt, dacht ik, toch moet het altijd zo zijn.

We waren compleet. Hier volgt een verslag, de volgorde der spelers is zoals de partijen achtereenvolgens eindigden.

Jarno was deze 3e ronde weer van de partij. De 1e ronde, in Putten, was hij als laatste klaar met een tergend lange partij die hij uiteindelijk moest opgeven; ditmaal staat hij als eerste naast bord 5, met winst. Met Zwart kreeg hij een Spaanse Loper op bezoek, die er geen gras over liet groeien, want aan Jarno’s dubbele c-pion zag ik dat de afruil-variant gebeurd was. Daarbij kan Zwart snel Lg4 doen, en na Wits h3 gewoon h5!? spelen, met allerlei tricks op de h-lijn, en zo gebeurde het dat Jarno’s opzet hem al gauw een winnende aanval gaf.

Niklas offert zich op, zo lijkt het. Ons team heeft een goeie aan hem, tenminste, als het gaat zoals het allemaal kan .. vorige keer met Zwart verloren, nu aan een lager bord 6 met Wit .. dat leidde tot een eindspel met alleen Lopers en Torens, wat volgens Niklas gewoon duidelijk gewonnen was voor hem, maar hij struikelde en verloor onverwacht. Gewoon je best blijven doen, we onthouden toch alleen onze geniale winstpartijen ..

Roelof had zichzelf ditkeer weer niet opgesteld, onzeker misschien ? Maar Caissa belde hem twee dagen voor de match : Bas moest afzeggen. Zo kon Roelof met Zwart de Kangaroo (Keres) Defence op het 7e bord krijgen, wat Wit bleek te verrassen, hij kende de patronen niet van dit speltype, hij moest ter plekke het wiel uitvinden en gebruikte zo veel tijd. De Zwarte opzet is dan ook een vrij onbekend beestje. De Witspeler vertelde na afloop weliswaar een rating van 1950 (!) ofzo te hebben, maar geruime tijd niet meer gespeeld en dit seizoen weer serieus begonnen. Roelof was vanaf de eerste paar zetten psychologisch in het voordeel, zo leek het; hij maakte er zelfs een Dutch Kangaroo van en Wit wist niet waar hij het zoeken moest. Het werd al gauw van kwaad tot erger en na 27 zetten gaf Wit op.

1.d4 e6 2.c4 Bb4+ 3.Bd2 Bxd2+ 4.Nxd2 f5 5.e4 Qe7 6.Bd3 Nh6 7.Qh5+ Nf7 8. Ngf3 g6 9.Qh3 d6 10.O-O O-O 11.exf5 exf5 12.Rfe1 Qf6 13.Rad1 Nc6 14.Nb3 f4 15.Qh4 Qxh4 16.Nxh4 Bd7 17.Nf3 Rae8 18.Nfd2 Nh6 19.f3 Nf5 20.Bxf5 Bxf5 21. Kf2 Nb4 22.Ne4 Kg7 23.Nc1 Nc2 24.Re2 Ne3 25.Rde1 Bxe4 26.fxe4 Rxe4 27.Nd3 g5 0-1

Het was eigenlijk de eerste keer dat ik dit zo speelde, maar ik vind Ph6!? mooi na de ruil van de zwart-veldige Lopers, het licht me : alles kunnen laten slaan, zegt Caissa. Zie hier de ongewone spanning van e4-f5, en dat zijn witte velden .. Eens zag ik zo’n Kangaroo partij van Tony Miles, destijds een bekende Engelse topschaker, met Ph6 f5! O-O en zelfs Pa6!? in die partij .. kan allemaal, ik moet ‘m eens opzoeken.

Dit is de stelling na 20. Ld3 x Pf5. Ik heb hier even serieus gxf5?! overwogen .. voor het team doe je geen rare dingen. Er is evenwicht, maar vooral hoe gaat Wit verder ? Zijn Paard staat niet goed op b3 en ik zag het ook niet voor hem.

Ondertussen was er op de overige borden vanalles aan de hand, maar niets duidelijk. Avgerinos liet toen ergens een stuk sneuvelen, zelfs aan bord 8 kan dat gebeuren, maar dit kon niet goed gaan, Wit had geen compensatie .. Zwart had daarna inderdaad weinig moeite met de winst, hoewel onze man zich nog lange tijd kranig verweerde.

Arno mocht opnieuw tonen dat hij een van onze sterkste spelers is, maar wat doe je op bord 2 in een vorm-crisis .. Met Wit kreeg hij tegen een Caro-Kann wel een prima stelling, met gezond stukkenspel en meer ruimte, maar deze partij was een moeilijk gevecht. Mij leek het een boeiende partij, maar veel heb ik er niet van kunnen zien. Arno’s Paard op e5 werd verdreven met f6 en daarmee wist Zwart een sterke pionnen-keten te maken op de lange diagonaal, in een moeilijk middenspel. Op een gegeven moment zou het remise kunnen worden, en dat gaf ik Arno, maar dit spel eindigde onfortuinlijk : beide spelers kregen een gevaarlijke vrijpion, met de Dames nog op het bord, en Wits Koning stond daarbij enigszins op de tocht (g4!?) .. zo moest Arno na enig subtiel doch grof geweld opgeven.

Als teamleider had ik vooraf nog geroepen “probeer niet te verliezen, er hoeft slechts 1 van ons te winnen voor de match”. Maar hoe doe je dat ? Caissa zegt : “wilt ge remise speel dan op winst”. En dat betekent : actief spelen, en op ‘t laatst laten vieren .. niet meer willen winnen, maar de ander ook niet. Dat geldt bij een partij. Een team is anders.

De overige partijen waren nu een eindspel, allen in evenwicht, ook qua tijden, maar lastige stellingen, het ging er nu om spannen .. ons team stond achter door onverwachte nederlagen, het kon nog wel 4-4 worden, meer zat er waarschijnlijk niet in, hoewel dat een goed resultaat zou zijn want Almere-1 is op papier sterker, en ze kwamen met enkele (sterke?) jeugdspelers ..

Jürgen zat op bord 3 met Zwart tegenover Duncan Klaren, een jongeling met onbekende sterkte .. het middenspel van deze partij leek op twee worstelaars die niet vooruit kwamen, een druk gevecht waarbij Jürgen z’n Paard op g7 had staan, vrij ongewoon, vooral toen Wit g4! had gedaan en zo zijn stuk belemmerde om goed in het spel te komen .. een belangrijke slagenwisseling heb ik gemist, maar plots hadden beide spelers nog een Toren en een Paard, waarbij Duncan z’n Toren gevaarlijk op de 7e rij had gekregen en ook een aftrek-aanval met z’n Paard had .. er kon vanalles gebeuren, en beiden weinig tijd .. de 40e zet was allang geweest, dit waren de laatste minuten. Ergens heeft Jürgen zich toen vergist, Paarden zijn tricky, dat weet ik, maar niet wat er gebeurde bij Jürgen, hij verloor plompt een volle Toren en gaf op.

Toen waren Jokim en Mart over. Beiden hebben nog niet verloren dit seizoen en om verlies van het team te voorkomen zouden beiden nu moeten winnen. In de opening deed Mart op bord 4 direct zijn vlammenwerper aan, dat kan hij met Wit, vast ook tegen een sterke jeugdspeler, en na 8 zetten ofzo wist niemand wat er te overzien was op dat bord. Zwart kwam er met een kwaliteit meer uit tevoorschijn, maar Mart had het Loperpaar en een pion meer, of twee. Al gauw bleek het spel waarschijnlijk niet meer dan remise kunnen worden, als het zo doorging, vernam ik een aantal keer van Mart .. beide spelers gebruikten hun tijd goed, maar konden niet te ver gaan, hun Lopers waren van andere kleur .. hoe kan Zwart winnen ?

Dit is de stelling na 36…Qc1. Het blijkt dat Wit nu zeker niet meer hoeft te verliezen, maar winst zit er ook niet in met de vrije a-pion. Het werd inderdaad een zetherhaling, en remise. Daarmee had het team dus verloren, helaas. Velen waren nu al vertrokken.

Jokim zat met Zwart aan bord 1 als enige nog te zwoegen op een partij die een lang midden-eind-spel kende, vast met allerlei ideeen die niet konden, en uiteindelijk met ieder een Dame en een licht stuk, Jokim een Loper, de ander een Paard, er waren wat belangrijke pionnen en ik zag ook geruime tijd een Zwarte geisoleerde dubbele f-pion .. moeilijke lange-termijn-toestanden allemaal, waarschijnlijk was deze partij in een vroeg stadium eigenlijk al onbeslist, ik zou het niet weten. Het werd remise : 3-5

Nu naar huis.
En op naar de volgende ronde !

Roelof

SVL-1 wint thuis van Sissa-1

SVL-1 wint thuis van Sissa-1

Zaterdag 8 Oktober 2022 speelde SVL-1 thuis tegen Sissa-1, uit Groningen. Het was een mooie dag, met slechts een plotselinge regenbui. De tegenstanders werden na hun lange autorit warm onthaald in ons clubgebouw, waarover men alleen had horen spreken – voorzitter Paul had zeker dingen verteld !? Teamleider Roelof had zichzelf niet opsteld – hij leerde vandaag koffie zetten, want daar bleek zeker behoefte aan.

Op papier waren beide teams even sterk, maar de verwachting was eigenlijk dat we zouden moeten kunnen winnen, omdat dit Sissa-1 hun vorige wedstrijd tegen Almelo-1 met grote cijfers had verloren – toen waren echter 2 van hun sterkste spelers niet aanwezig, nu wel .. Het werd daarom een flinke strijd, waarbij lange tijd onzeker was op welke borden we voordeel konden verwachten. Mart: “Meestal worden dingen na 15.00 uur wel duidelijk”. Hier volgt het verloop van de match, de partijen waren ongeveer in deze volgorde beeindigd. Vaak speelde de (open) g-lijn een opvallende rol.

Niklas stond de vorige keer in Putten als eerste naast het bord, hij won toen snel met Wit. Deze wedstrijd had ik hem Zwart gegeven aan bord 3, ik weet niet meer waarom, maar Niklas kent het spelletje wel. Hij moest direct na de opening echter een verradelijke aanval afslaan, toen Wit het centrum wist te openen en een gevaarlijk paard op e5 had. In deze partij was de g-lijn open en Zwarts koning niet zo veilig. Dat brak Zwart op, hij kon de moeilijkheden niet aan en zo stond Niklas weer als eerste naast het bord – met een nul helaas. Hij zal het spelletje thuis zeker nog eens bekijken ..

Avgerinos had opnieuw Zwart, ditmaal aan bord 5. Hij speelde een soort Konings-Indische opstelling, waarbij Wit lang rocheerde en een gevaarlijk ogende pionnenstorm op de Koningsvleugel was begonnen. Toen het middenspel van deze partij in volle gang was, kon Zwart opeens Lh6 spelen, waarbij in die stelling Wits dame op c1 (?!) verradelijk aangevallen werd en de betreffende diagonaal niet goed te blokkeren was. Zelf had ik ook gezien dat Lh6 toen een zeer goede zet was en niet een zet die voor de hand lag, want de loper stond gedekt door een paard op g4 wat op het punt stond genomen te worden .. Avgerinos was de gehele partij echter goed geconcentreerd en deze onverwachte wending was niet aan zijn oog ontsnapt. De zet bleek zelfs fataal voor Wit : hij moest opgeven.

Arno zat opnieuw niet aan een top-bord, maar ditmaal had hij wel Wit, aan bord 6. Deze dag was er iets met een open g-lijn, die speelde op meerdere borden een hoofdrol, zo ook hier : Arno lanceerde met g2-g4 een aanval op de Zwarte korte-rochade-stelling, maar het was ons niet duidelijk wat Arno daarbij gedacht had. Hij was zelf nog niet gerocheerd en zijn vermeende aanval werd keurig gepareerd door de Zwartspeler, die een veel lagere rating bleek te hebben. Arno kwam zelfs steeds meer in de problemen en moest daarbij ook een ver-opgerukte Zwarte h-pion van promotie weerhouden. Dat ging toen fout, op ‘t laatst had Arno geen goede zetten meer en moest opgeven.

Jeroen had Zwart aan bord 7 en liep in zijn favoriete Caro-Kann opening tegen een verradelijk gambietje aan. Daarvan bleek hij op de hoogte, ik hoorde zijn tegenstander in de wandelgangen tegen een mede-Sissa-er zeggen dit gambiet voorbereid te hebben en verrast te zijn dat Zwart de opening zo goed weerstaan had. Jeroen had een plus-pion weten te behouden, maar nog niet gerocheerd. En dat bleek hem op te breken, zo leek het : Wit kwam binnen met dame en loper, offerde zelfs een toren voor de aanval, en die leek Jeroen alleen nog te kunnen weerstaan door een ingenieus en gevaarlijke zetherhaling. Maar Jeroen voelde dat er meer in zat, hij ging de zetherhaling uit de weg, waardoor zijn tegenstander enkele zetten later moest opgeven. Na afloop verklaarde Jeroen: “geen enkele partij was ik zo gespannen op het moment dat ik remise uit de weg wilde gaan”.

Mart speelde, zoals we hem kennen, concentreerd en nauwkeurig. Aan bord 1 moest hij zich met Zwart eerst schrap zetten om Wits opening te weerstaan. Er kwam zelfs een stelling op het bord waarbij Mart bijna al zijn stukken op de achterste rij had geplaatst -met paarden op f8 en g8- maar dit was tijdelijk : Wit maakte de g-lijn open, waarmee hij een aanval probeerde op te zetten, maar Mart verdedigde goed en kwam tenslotte met een pion meer uit de stofwolken te voorschijn. Daarna wist hij het initiatief te grijpen en won keurig.

Leon schaakte vandaag zijn eerste partij voor ons team, en ik had hem Wit gegeven. Leon speelt goed tegen sterke spelers, dus bord 2 leek me prima, maar dat hij tegenover Sissa’s hoogste rating kwam te zitten, was voor iedereen een verrassing. Ik zag het, maar vertelde het Leon niet, het zou voor hem alleen nadelig kunnen uitwerken. De partij kende diverse kritieke fases. Wit had een imposant pionnen-centrum, maar dat was ook kwetsbaar. Na afloop verklaarde Leon : “Ik begon de partij te optimistisch, je zou wel kunnen zeggen arrogant, en ik kwam na de opening verloren te staan. Mijn g4! was een noodrem en bluf, maar het pakte goed uit; volgens mij nam Zwart die pion met het verkeerde stuk”. Zo gebeurde het dat Wits aanval langzamerhand sterk werd, hoewel ik vele zetten niet kon voorspellen, het was allemaal heel onduidelijk en moeilijk. Maar ook in deze partij speelde de g-lijn een belangrijke rol. Zwart ging op ‘t laatst toch maar lang rocheren, hoewel met een diepe zucht : de Zwarte pionnen-stelling aan die kant van het bord lag volledig aan gort en Leon wist toen met zijn beide lopers, gesteund door de andere stukken, een beslissende aanval te voeren, waarbij Wit ook nog eens een paar vrijpionnen wist te maken. Leon had voor de tijdcontrole nog enkele minuten op de klok, in moeilijke stellingen, maar hij had zijn zenuwen goed onder bedwang en wist de vis op het droge te krijgen!

NB. achter het frisdrank-blikje van de Zwartspeler staat nog een Zwarte toren; Wit staat hier een kwaliteit achter, maar heeft enkele (vrij)pionnen meer en staat in feite gewonnen.

Bas schaakte vandaag ook zijn eerste partij voor ons team, ik gaf hem Wit aan bord 8. De openingfase van deze partij was degelijk, zonder tactische complicaties, maar al gauw gaf Bas te kennen zijn stelling zomaar mishandeld te hebben en ook een pion verloren. Hij was er duidelijk door ontdaan, maar Mart stak hem een hart onder de riem : “ik heb wel partijen gewonnen met een pion minder, hoor .. zelfs met 2 pionnen minder!” De partij kabbelde voort, Zwart maakte niet echt aanstalten een aanval op te zetten en Bas wist zijn stukken te hergroeperen en zelfs met een paard op d5 binnen te komen nadat Zwart dit veld vrijgegeven had met het opspelen van de c-pion naar de 5e rij. Alle torens werden geruild en in het late middenspel (zie foto) maakte Zwart ergens een blunder door een paard-vork toe te laten waardoor Bas onverwachts een stuk won en zo de partij. Na afloop verklaarde hij: “Enkele zetten voordat dit gebeurde had ik nog remise aangeboden!”

Jürgen, die de vorige keer een prachtige partij afleverde met Zwart, speelde nu met Wit. Dat is gunstig voor veel spelers, maar Jürgen liet zich vooraf ontvallen niet te weten hoe hij zou openen. Het werd een rustige Pf3-met-g3 opzet, die resulteerde in een middenspel waar beide spelers de posities van hun stukken langzaam verbeterden. Het werd een lange partij, waarin Jürgen zijn stukken niet goed wist te ontplooien en voortdurend onder druk stond. Deze partij was als laatste bezig, op een moment dat remise voldoende was voor de teamwinst — Jürgen wist dat ook, ik gaf hem dit aan, maar winst zat er zo te zien toch niet in. Uiteindelijk hadden beide spelers nog maar enkele minuten op de klok. Zwart had een pion of twee meer, en kwam daarmee verradelijk naar voren, samen met zijn Koning, maar er was vooral een lelijke dubbelpion op de a-lijn, de kant van het bord waar Jürgen toen ook zijn Koning had weten te krijgen, en zo kwam de Sissa-speler er niet door, hij bood tenslotte maar remise aan, hun team had op dat moment deze wedstrijd toch al verloren.

De leden van Sissa-1 konden berusten in het resultaat, zij meenden terecht verloren te hebben, zo ving ik op. De verstandhouding met meerdere Groninger spelers was trouwens opvallend goed, tijdens de partijen en ook na afloop werd er uitbundig contact gelegd. Al met al een sportieve en waardevolle ontmoeting !

-Roelof Berkepeis (teamleider)

indeling en uitslagen : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2475 (Klasse 3B ronde 2)
foto’s : Jeroen

SVL-1 verslag

Afgelopen zaterdag 17 september speelde ons 1e team de eerste landelijke KNSB wedstrijd van het nieuwe seizoen, in Klasse 3B. We moesten naar Cultureel Centrum “Stroud” in Putten, en volgens afspraak arriveerden keurig op tijd 3 autos aldaar met 7 SVL spelers, Jokim kwam met het OV. Bij deze ontmoeting met PSV/DoDO zou hij met Wit aan het 1e bord spelen. Dat werd tegen Ewoud ‘t Jong, hun sterkste man, met een rating van 2135. Er kwam een Franse verdediging op het bord, met geraffineerde manouevres, waarbij Jokim langzaam steeds meer grip op de ontwikkelingen kreeg.
Als eerste klaar was Niklas, die aan het 7e bord ook met Wit speelde en een Franse verdediging tegen zich kreeg, maar zijn tegenstander ging al gauw ten onder, hoewel diens rating 60 punten hoger was. Hoe de partij precies ging kan ik niet achterhalen, Niklas’ handschift is zeer eigen .. Het duurde niet lang of Arno had ook gewonnen, op het 2e bord met Zwart – dit resultaat bleek niet verwonderlijk, zijn tegenstander had een rating van 1359 en was dus tactisch ingezet op dit hoge bord ..
Ondertussen werd er flink nagedacht aan de overige borden. Roelof zette met Zwart aan bord 6 ook een Franse partij op, maar werd in die opening verrast door Wits afruil-variant, waarop Roelof moeite had zijn stukken goed op te stellen. Mart had Wit gekregen aan het 3e bord en zette zijn partij voortvarend op, zoals we van hem gewend zijn; hij zette zijn tegenstander in feite direct het mes op de keel, maar deze verweerde zich kranig en het werd een mooie strijd.
Jürgen Mijerink had zich deze zomer enigszins voorbereid met de Zwarte stukken, en zaterdag kon hij aan bord 4 zijn inzichten toepassen. In de auto vertelde hij hier vooraf al iets over : op ons nivo is het vooral belangrijk dat je de stukken goed neerzet, een pion meer of minder maakt dan niet uit .. nou, daarvan gaf Jürgen een prachtige demonstratie, hij offerde in de opening zelfs twee pionnen en even later nog een! Voor mij was het onduidelijk waar zijn compensatie lag, maar Jürgen las vast het Alpha-Zero boek, want hij ging toch langzaam maar zeker het spel dicteren, waarbij zijn tegenstander ook nog eens in tijdnood kwam.
Jarno speelde zijn partij goed geconcentreerd, ondanks een familie-aangelegenheid die ochtend (waardoor hij met eigen auto was gekomen), op het 5e bord; dat was naast mij, maar ik heb niet gevolgd wat er daar gebeurde. Jarno was echter als laatste klaar, hij had een lang en moeizaam eindspel met Toren en Loper, tegen twee Lopers en een Paard en elk enige pionnen, waarvan Jarnos h-pion op h7 de held wilde worden. Dit lukte uiteindelijk niet, Jarno moest eieren voor zijn geld kiezen en moest even later opgeven.

Op dat moment was zijn uitslag echter niet meer belangrijk, door de resultaten op andere borden hadden we toen al meer dan 4 punten. Avgerinos speelde met Zwart op bord 8 ook een lang en moeizaam eindspel, waaruit geen winnaar voortkwam. Wel beslissend was de partij van Roelof, hij had de complicaties op zijn bord zo goed mogelijk weten te navigeren, maar geen tijd gekregen een Witte pion op f7 onschadelijk te maken, wat natuurlijk fataal werd.
Maar Jokim won, dit punt was een enorme zege voor ons, zijn tegenstander deed beide Paarden aan de rand, waarvan er 1 op a6 geslagen werd door Jokims Loper -met een lelijke dubbelpion op de a-lijn als resultaat- en het Zwarte Konings-Paard ging de route g8-f6-h5!?-g7?!, wat Jokim afstrafte met zijn 2 Paarden: die kwamen in het late middenspel beide vernietigend naar het centrum om de Zwarte Koning te belagen, waardoor Ewoud op zet 38 moest opgeven.
Mart kwam ver, maar een centrum-pion van zijn tegenstander ook, maar Mart wist keurig remise te maken. Jürgen won ook, zijn eindstelling was zeer voordelig en zijn tegenstander was al een tijdje aan de laatste minuut bezig. Van zijn bijzondere partij wil ik 1 moment tonen, zie diagram.

Rody Straat (PSV/DoDO) – Jürgen Meijerink (SVL-1) / bord 4

Wit aan zet .. Zwart won deze partij op overtuigende wijze !

Indeling en uitslagen : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2474

-Roelof Berkepeis (teamleider)

Jaarverslag Lonneker 1

SV Lonneker 1 

Koppositie bij de winterstop 

In het seizoen 2021-2022 schoot ons eerste team uit de startblokken. De eerste competitiewedstrijd moesten we door twee late doch begrijpelijke afzeggingen één bord leeg laten. Na een snelle verliespartij en een remise stonden we zelfs met 2,5 – 0,5 achter. Toch wisten we van Almelo te winnen met 4,5 – 3,5. Een goede start van het seizoen! 

De tweede ronde verliep nog beter. We wonnen met 5,5 – 2,5 van het op papier sterkere PSV/DoDO. Alle witspelers wonnen en met drie remises van de zwartspelers was dit een afgetekende overwinning. We stonden nu op de eerste plaats in de poule! 

De derde ronde tegen Max Euwe verloren we duidelijk met 6-2. Op een aantal borden had er wel meer ingezeten maar uiteindelijk wel terecht verloren. 

De vierde ronde wonnen we van ZSG met 4,5 – 3,5. Het was weer een erg goede overwinning. De gemiddelde rating van ZSG was namelijk 90 hoger dan die van ons. Zo ontstond er na de eerste seizoenshelft de volgende tussenstand: 

We stonden bovenaan! Er werd al over het kampioenschap gesproken. Let er wel op dat bij deze tussenstand niet alle teams evenveel wedstrijden hebben gespeeld. 

Tweede seizoenshelft 

In de tweede seizoenshelft was alles anders. We verloren duidelijk van ASV met 2 – 6. Ook tegen Zevenaar kwamen we er niet aan te pas en verloren we met 5,5 – 2,5. Van Paul Keres verloren we met 5,5 – 2,5. Tegen WSG leden we de zwaarste nederlaag. In Winterswijk werd het maar liefst 6,5 – 1,5. Van de laatste vier wedstrijden was de wedstrijd tegen Paul Keres de enige waar we nog kansen hadden op een overwinning. We lieten het echter op meerdere borden liggen. De eindstand van de Klasse 3B werd hierdoor: 

Een na laatste dus. Er degradeert maar één team omdat we met negen in plaats van tien teams in de poule zaten. Met een voorsprong van vijf matchpunten op het laatste team is klassebehoud nooit een probleem geweest. Voor volgend seizoen zullen we echter flink aan de bak moeten om in de derde klasse te blijven. Vooral het aantal bordpunten is met 25 erg weinig. Dat is maar twee meer dan het team dat nu wel degradeert. Bovendien heben we de laatste vier wedstrijden verloren. Maar goed, volgend seizoen weer nieuwe kansen! 

Individuele scores 

Er waren goede individuele scores van Jürgen met 4 uit 6, Jarno en Leon met 3 uit 5 en Bas met 1,5 uit 2. 

En verder 

En verder was dit weer het eerste seizoen dat er live geschaakt kon worden. Een aantal had zelfs helemaal niet meer geschaakt sinds de laatste KNSB wedstrijd van anderhalf jaar daarvoor waarna vanwege coronamaatregelen het seizoen niet is uitgespeeld. In het seizoen 2020-2021 werd er een competitie via chess.com gespeeld. 

Het was voor mij als teamleider vaak moeilijk om het team rond te krijgen. En bij drie wedstrijden was het echt crisis. Er hebben dit seizoen maar liefst achttien verschillende spelers meegespeeld. Dit werd veroorzaakt door veel afzeggingen van de basisspelers. Buiten die achttien om zijn meer spelers die gevraagd zijn in te vallen, en vaak meerdere keren, maar niet hebben meegespeeld. Hopelijk gaat dit volgend seizoen anders. Dat is ook de verwachting aangezien de oorzaak van veel afzeggingen gerelateerd waren aan corona of eenmalige oorzaken hadden. Er was wel een enorme bereidwilligheid van veel spelers om toch mee te spelen ook op dagen wanneer het niet uitkwam. Hierdoor is het gelukt om met uitzonding van de eerste wedstrijd wel steeds voltallig uit te komen. 

Lonneker 1 delft onderspit tegen Paul Keres 3

Een goed begin is het halve …
Op een zonnige zaterdag, 23 april 2022, stond er de uitwedstrijd tegen Paul Keres 3 op het programma.
Deze wedstrijd werd gespeeld op locatie “De Noteboom” in Utrecht. Iedereen was tijdig aanwezig
waardoor wij ontspannen deze wedstrijd konden aanvangen. Wel werd er vooraf nog de teamafspraak
gemaakt, zwart verliest niet en wit wint zodat we een minimale zege van 6-2 zouden kunnen bijschrijven.
Zelf gaf ik na een kleine 3 uur spelen het goede voorbeeld door met zwart mijn tegenstander voldoende
onder druk te houden waar er na een afruil onvoldoende spel overbleef. De vrede werd getekend en dus
het eerste halfje met zwart.
Een half uurtje later volgden 2 uitslagen elkaar snel op. Eerst miste de tegenstander van Bas een lijn
waarmee Bas 2 pionnen won. Daarna sloeg Bas echter daadkrachtig door en veroverde zo een vol punt.
En dit zelfs met de zwarte stukken! Ongeveer tegelijkertijd had Jurgen zijn tegenstander in een houtgreep
weten te krijgen en ogenschijnlijk zonder al te veel moeite deze tegenstander kunnen dwingen af te
tikken, oftewel op te geven. Puntje met wit.
Wat er daarna gebeurde is met geen pen uit te leggen dus een korte samenvatting: De rest stond eerst
redelijk, daarna matig, weer iets later hoopvol en uiteindelijk drama. Eindstand Paul Keres – Lonneker
5,5 – 2,5.

Paul Keres 3RatingLonneker 1RatingRonde 9
Spek van der, H.P. (Hein Piet)2103Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)19961 – 0
Veenendaal van, E. (Elmer)2022Bos van den, J. (Jokim)20621 – 0
Kronemeijer, S. (Simon)2049Stuij, L. (Leon)18841 – 0
Prins, J.H. (Jan)1984Wennink, M. (Mart)1912½ – ½
Rosmuller, A.J. (Anton)2013Meijerink, J. (Jürgen)19760 – 1
Houwelingen van, C.L. (Leo)1984Beek van, B. (Bas)17270 – 1
Viergever, M.A. (Max)1999Klein Essink, J. (Jeroen)17261 – 0
Heel van, E. (Evert)1961Demosthenous, A. (Avgerinos)01 – 0
Gemiddelde Rating:2014Gemiddelde Rating:18985½-2½

Hopeloos verlies Lonneker tegen Zevenaar

Door Leon Stuij

Op 12 maart 2022 kregen wij het genoegen om tegen het team van Zevenaar te spelen. Met een fantastisch seizoen en een nummer 1 plek op de ranking hadden wij er alle vertrouwen in.


Arno, Jokim en ik kwamen met het OV mooi op tijd aan. Met tijd te verdoen in het centrum van Zevenaar kwamen we in contact met een horde D66’ers, die ons probeerden te verleiden om te stemmen op hun partij terwijl mission impossible muziek op de achtergrond hard stond te draaien. Tsja, zo begin je dan zo’n dag.


Wist u trouwens dat een setje schaakstukken bij de Boek en Buro maar liefst 43 euro kost?


Het begin was al spannend want de meute in de auto zou pas na 13 uur aankomen. Tien over 1 en ze waren er nog steeds niet. We gingen starten en gelukkig kwamen ze er toen net aan.


Jokim speelde weer zo’n obscure zijvariant van het siciliaan. Een Kalashnikov of Sveshnikov, iets met een kov. Hij ruilde al snel dames en het leek een onmeunig saaie bende te worden. Even later en het werd opeens heel interessant. Ook weer typisch Jokim. Een saaie opening spelen en toch altijd fascinerende potjes spelen (hoe doet hij dat toch?) Jokim kwam al vroeg in de opening super goed te staan, zijn tegenstander deed tricky met een gek quasi pion offer, maar Jokim ging er niet op in en speelde geduldig en volwassen. Echt een begin van een masterclass, ik was goed aan het opletten terwijl hij zijn tegenstander compleet aan het wegspelen was. Ik voelde me helemaal geïnspireerd. De stelling was niet easy peasy lemonsqueezy, er waren veel wegen die naar Rome leidde, alleen koos Jokim voor de weg naar Raalte, waardoor hij zijn overwicht op het bord verloor. Tegenstander zag een manier van zetherhaling en dus remise.


Ik won in vijftien zetjes en was als eerste klaar. Ja was leuk. Toen begon het pas voor mij want nu moest ik mensen gaan inspireren en mijn rol as mascotte vervullen. Ik had echter wel zin in een overwinningspanini bij Bakker Bart en toen ik terug kwam stond de helft straal verloren..


Boris speelde degelijk en kreeg een minuscuul voordeeltje, dit was niet genoeg voor de winst en het werd remise.


De tegenstander van Niklas speelde een uiterst agressieve Italiaan en een vroege dame h5. Niklas werd licht geïntimideerd door deze aanval en verloor een kwaliteit, echter was het allemaal niet heel duidelijk en kreeg hij er wel spel voor terug. Hij had een dame en paard en tegenstander had twee torens. Maar ja toen verloor Niklas het paard. Toch had hij snel eeuwig schaak en dus remise in een partij die op en neer ging.


Mart kreeg een draak van een opening tegen. Hij kwam de opening goed door maar werd in het middenspel weggedrukt op de damevleugel. Hij counterde in het centrum, waardoor hij een pion verloor maar kreeg er wel wat spel voor terug. Hij stond nog steeds passief, echter deed hij alles om uit die hopeloze passiviteit te komen. Hij sloeg een mogelijk giftige pion, wat leidde tot allerlei complicaties. Zijn tegenstander had 1 winnende lijn en moest dus accuraat spelen, dit deed hij ook en Mart ging uit met een knal.


Arno verloor al snel een kwal, en stond de hele partij minder. Arno is wel de meest taaie verdediger die er is, zodra hij die kwal verloor speelde hij absoluut fantastisch en deed er alles aan om de stelling te blokkeren en zijn tegenstander moest zweten en ploeteren om de winst te vinden. Dit was een lange partij en zet 40 werd bereikt. Arno speelde sterk maar kon niet voorkomen dat zijn verdediging inzakte en gaf het op.


Jeroen speelde een Caro-Kann (altijd goed). Tegenstander speelde lekker fel en had dreigingen op de koningsvleugel, Jeroen moest Griekse giften voorkomen en hij kreeg maar geen stukken naar de koningskant om zo te kunnen verdedigen. Op een gegeven moment brak de tegenstander toch door met een mooi offer op f7 en de verdediging van Jeroen was opgebroken. Een aantal zetten later stond Jeroen mat.


Avgerinos had zijn debuut in het eerste van Lonneker! Super leuk dus. Avgerinos is een aanstormend talent. Hij had zwart en speelde een draak. Hij offerde de b-pion om een mooie aanval te lanceren op de koning van wit die lang had gerokeerd. Hij speelde actief en met passie. Zijn tegenstander verdedigde met verve en Avgerinos kwam er niet door. Hij stond een pion achter en zijn andere pionnen waren ook zwak. Ook zijn stelling brokkelde langzaam af en moest het onderspit delven.


Het was een tamelijk oninspirerende dag van onze kant. Jammer want we hebben zo’n fantastisch team. Ik verwacht dat mensen weer regelmatig naar de schaakclub gaan op de vrijdag en zich weer laten inspireren met een biertje er bij, want we kunnen zoveel meer.

Zevenaar 1RatingLonneker 1RatingRonde 7
Verfuerth, K. (Kevin)2047Bos van den, J. (Jokim)2063½ – ½
Homs, G.C.J. (Guust)2142Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)20041 – 0
Huysman, A.C. (Arie)2038Stuij, L. (Leon)18660 – 1
Wilde, J. (Justin)2028Demosthenous, A. (Avgerinos)01 – 0
Verfuerth, T. (Thomas)2098Wennink, M. (Mart)19191 – 0
Pelgrom, V. (Vincent)1935Klein Essink, J. (Jeroen)17391 – 0
Hoenselaar, D. (Dennis)1739Tsoukkerman, B.Z. (Boris)1862½ – ½
Claessen, T. (Tonie)1733Brinkers, N. (Niklas)1798½ – ½
Gemiddelde Rating:1970Gemiddelde Rating:18935½-2½

Het programma op Netstand: https://knsb.netstand.nl/teams/view/3051

Lonneker 1 verdedigt koppositie, verder geen vragen

Op zaterdag 5 februari 2022 mochten we ondanks de immer somber stemmende ontwikkelingen in de wereld weer proberen een mooi potje te schaken. Op deze prachtige winterdag hadden we een sterk en gezond team op de been om het sterk bezette tweede team van ASV uit Arnhem voor de zesde ronde te ontvangen in de IJsclub. Vanwege de coronamaatregelen in december is de vijfde ronde overgeslagen en wordt de uitwedstrijd tegen WSG Winterswijk 1 gespeeld op 21 mei 2022. Na de zwaarbevochten overwinning op hekkensluiter ZSG 1, eind november, met de prachtige winstvoering in het eindspel van Jarno als kers op de taart, stonden we tot ieders verbazing en tevredenheid bovenaan in poule 3B.

Op bord 2 speelde Jokim met wit een voorzichtige partij en daarbij maakte hij wat kleine inschattingsfouten die een matig eindspel in het vooruitzicht stelden. Zijn tegenstander deed weinig fout, misschien zelfs alles goed, en profiteerde alert van een tactische misser. Zo was het al na 21 zetten tijd om op te geven. Daarmee werd beide spelers een eenzijdig eindspel bespaard en kon Jokim zich richten op het verslaan van de gebeurtenissen.

Op bord 6 speelde Niklas met wit tegen een van de sterkste Arnhemmers, waarbij aangetekend dient te worden dat deze CM dit seizoen nog niet had weten te winnen. Al in de opening stoof zwarts h-pion richting de witte rokadestelling. Zwart stond daarbij al meteen geweldig en had daarvoor niet eens materiaal hoeven offeren. Nou heeft Niklas goede ervaringen met het ombuigen van zulke vreselijke stellingen, maar vandaag was het verschil in koningsveiligheid en stukkencoördinatie te groot om er nog iets van te maken. Zo hadden we al om half vier twee nullen op de witborden verzameld.

Op bord 4 pakte Jürgen in de opening alvast een pionnetje mee, en zwart nam niet de moeite om dat snel terug te veroveren. Jürgen had duidelijk de overhand, het werden zelfs twee pionnen en ook deze partij was al vroeg uit na een fraaie tactische finish. Weer een prima overwinning voor Jürgen na twee moeilijke verliespartijen. Na deze korte partijen op de witborden stond het 1-2 en de andere resultaten begonnen pas rond de tijdcontrole binnen te druppelen.


Op bord 1 speelde Arno met zwart een partij die uitdraaide op een eindspel met ongelijke lopers. Doordat er nog torens op het bord stonden, die allebei de overkant bereikten, zat er na een reeds afgeslagen remiseaanbod toch nog even spanning in de stelling. Maar rond de veertigste zet werd remise toch maar overeengekomen.

Op bord 8 speelde Jeroen tegen een ratingloze Arnhemmer die het best aardig deed. Zo aardig zelfs dat na een op het oog betere opening voor wit, het tij in het dameloze middenspel zowel op de klok als op stelling stukje bij beetje kenterde in het voordeel van zwart. Na het behalen van de veertigste zet kon ook hier een zwartoverwinning voor ASV 2 worden bijgeschreven.

Op bord 5 speelde Robin een hotsenknotsenbegoniapartij. Zijn toren van h8 ondernam via een hoop heen-en-weren op de g-lijn een operatie die uiteindelijk eindigde met het pakken van de toren op a1. Zijn andere stukken stonden er begrijpelijkerwijze minder florissant bij en wit ging vol voor de aanval. De stelling was dusdanig uit balans qua stelling en qua materiaal dat het me een raadsel is hoe dat nou nog vreedzaam heeft kunnen eindigen.

Op bord 3 speelde Jarno tegen de ratingsterkste van ASV 2. Hij stond een pionnetje achter, maar had behoorlijk actief stukkenspel. Door dapper een toren te geven voor een loper trok hij het initiatief nog steviger naar zich toe, maar de witspeler liet de storm een aantal zetten rustig overwaaien. Jarno verloor het loperpaar en toen was de angel er wel uit. Wit nam de controle over het bord over en kon de felicitaties in ontvangst nemen. 2-5.

Op bord 7 speelde Gijs nog als laatste. De zwarte stukkencoördinatie was niet bijzonder elegant, maar met het nodige kunst- en vliegwerk stond alles telkens toch voldoende gedekt en wit kwam er niet beslissend doorheen. Gijs bleef lang vechten maar uiteindelijk ging het alsnog mis toen wits koning overtuigend binnen kwam lopen in het diepe eindspel met ongelijke lopers.

Met vijf overwinningen, twee remises en slechts één verliespartij keerde ASV2 uitermate tevreden huiswaarts. Ook Lonneker kan licht tevreden zijn met de twee bordpunten waarmee we de 1e plaats in de poule behouden, met de aantekening dat wegens omstandigheden het oppermachtige SG Max Euwe 2 na zes rondes nog slechts drie wedstrijden heeft kunnen spelen, en wij er al twee kansloze nederlagen op hebben zitten.

(Jokim van den Bos)

Lonneker 1Rating ASV 2RatingRonde 6 
 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)2002 Linde van de, J.A. (Jan)2069½ – ½
 Bos van den, J. (Jokim)2077 Bus, T.G. (Tom)20410 – 1
 Scheffner, J. (Jarno)1911 Schleipfenbauer, F. (Frank)21170 – 1
 Meijerink, J. (Jürgen)1971 Schleipfenbauer, B. (Bent)19721 – 0
 Bos, R. (Robin)2023 Jurrius, T. (Theo)2013½ – ½
 Brinkers, N. (Niklas)1802 Roosmalen van, S. (Sjoerd)20750 – 1
 Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1916 Maassen van den Brink, K.J. (Koen)20030 – 1
 Klein Essink, J. (Jeroen)1739 Lange de, H.B.I. (Rik)00 – 1
 Gemiddelde Rating:1930 Gemiddelde Rating:20412-6

Spannende strijd Lonneker tegen ZSG

27-11-2021

Op bord 1 speelde Jokim een obscure lijn in de siciliaan en kreeg al snel het loperpaar in de opening. Hij leek al snel ge-equalized te hebben. Toen ik af en toe keek op het bord leek het een rustige partij die in een bloedeloze remise eindigde. Toen ik eenmaal de pgn van Jokim had bestudeerd, zag ik dat er veel was gebeurd in de partij en het op en neer ging in de computerevaluatie. Met een score van 3 uit 4 in de competitie doet Jokim het erg sterk, ga zo door Jokim!

Ikzelf speelde op bord 2. Mijn doelstelling was om niet in tijdnood te komen. Daar sta ik om bekend en dus heb ik me er dit seizoen op ingesteld om meer te vertrouwen op mijn intuïtie. Mijn tegenstander dacht erg lang na, en na 10 zetten had ik meer dan 25 minuten extra op de klok. Echter, mijn intuïtie bleek me in de steek te laten en ik kwam erachter dat ik straal en straal verloren stond. Tja, wat doe je dan? Ik sta nog wel eens bekend om de spreuk ‘Rokade is altijd goed, zelfs als het slecht is’ en jongen, was het slecht zeg, maar toch maar gespeeld, mijn tegenstander won een extra pion en daarna zelfs nog een. Het tweede pionnetje was echter vergiftigd waardoor zijn paard verloren ging. Nu had hij drie pionnen voor het stuk en die liepen in sneltreinvaart om te promoveren. Zijn koning stond echter niet bepaald veilig en hij kwam in een matnet terecht. Ik had mat in vier. Hij stond de mat nog toe, wat erg aardig was.

Jürgen speelde op bord 3. Van de partij heb ik niet veel meegekregen. Hij had een beetje een awkward springding op a6 en stond passief. Wat er daarna is gebeurd, weet ik niet afgezien van het feit dat hij verloor.

Op bord 4 kwam Akkersdijk goed voor de dag. Hij legde maar liefst twee mobiele telefoons neer op tafel, echt een sterke flex, echter zijn tegenstander legde ook twee mobieltjes neer op zijn kant van de tafel. Weg flex. Erik speelde een stonewall attack… ja, nou vooruit. Meestal krijg je dan van die rigide stellingen maar al snel werd de stelling opengebroken. Erik speelde uitstekend volgens stockfish en wist een voordeel te behalen in een eindspel. Hij breidde dit voordeel uit en kwam winnend te staan, alhoewel de winst door niemand werd gespot! Erik vond wel een geforceerde remise en ging er voor.

Op bord 6 stond Gijs op zijn Gijs. Dacht dit is een typische Gijs-partij, kan niet misgaan. Nou, dat ging dus wel mis en Gijs stond miserabel. Al snel stond hij verloren, dat kon nooit meer lang duren. Een half uur later speelde hij nog. En een half uur later speelde hij nog. En een half uur later speelde hij nog. Dan maar tijd voor een lekker biertje. Hij bleef verloren staan maar speelde nog uren door. Zijn tegenstander vond na vele pogingen een doorbraak en Gijs moest het opgeven.

Jeroen speelde op bord 7 een lange pot. Van het begin af aan stond hij prima, ik denk zelf iets beter. Op een gegeven moment won hij de kwaliteit. Tegenstander had wel een pion extra. Het werd een eindspel toren tegen loper en wat pionnetjes. Als Jeroen 1 pion kon winnen dan zou hij de partij ook winnen, hij ging dus op zoek naar een winstweg. Zijn tegenstander geloofde in zijn fort en bleef stug verdedigen. Jeroen probeerde nog van alle kanten wat en na vele zetten kwam hij er maar niet doorheen en werd er besloten tot remise.

Op Bord 8 speelde Niklas, hij stond vanaf het begin al erg lekker. Hij wikkelde af naar een eindspel wat goed voor hem was en won soepel. Kat in het bakkie.

Op bord 5 speelde Jarno. Hij stond volgens mij de hele partij beter. Hij had een kwal meer en ik dacht dat hij wel kon winnen. Zijn tegenstander wist veel stukken te liquideren en het werd een eindspel waarbij Jarno een toren en pion had en tegenstander drie pionnen en een loper. Dit was de laatste partij van de dag en als Jarno zou winnen dan zou het team ook winnen. Toen won Jarno een pion en nu was het twee tegen 1 pion. Tja dat zal dan nog steeds wel remise zijn. En toen sloeg hij gewoon een gedekte pion! Tegenstander schrok zich een hoedje en realiseerde zich opeens dat hij niet terug kon pakken want dan zou de koning van Jarno de laatste peune pakken en promoveren met zijn laatste pion. Van drie pionnen tegen 1 pion en toen twee pionnen tegen 1 en nu opeens 1 pion tegen 1. Toen Jarno ook nog de laatste pion ophaalde door veel tricky gemanoeuvreer moest zijn tegenstander wel de partij opgeven. Echt heel mooi gespeeld van Jarno! En daarmee was de teamoverwinning binnen, 4,5-3,5. Hoppa!

En met deze overwinning staan we nu eerste in de competitie! Moge er nog vele overwinningen volgen.