December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

SVL-1 verliest met te grote cijfers van Zevenaar-1

Afgelopen zaterdag 26 november 2022 speelde SVL-1 in Zevenaar tegen hun eerste team. Avgerinos was ditmaal afwezig, ik vroeg Jeroen om in te vallen en gaf hem Wit, op zijn verzoek. Verder waren we compleet. Toen we arriveerden bleek de wedstrijd in een kleine zaal bovenin het pand te zullen plaatsvinden, in plaats van de grotere zaal die enkelen van ons aldaar gewend waren. Bij aanvang werd nog gemeld dat er vanaf 2 uur die middag in het pand een orgelconcert zou worden gegeven, wat voor enige overlast zou kunnen zorgen, maar we hebben er niets van gehoord.

Hier is een weergave van de verrichtingen van de spelers, in volgorde van de beëindigde partijen.

Jokim (bord 1) had geluk; zijn tegenstander offerde zomaar een Loper voor eeuwig schaak, een remise die Jokim graag aannam, want naar zijn zeggen stond hij bijna verloren. Zo had Jokim tijd om de andere partijen te volgen en hij app-te met regelmaat naar het thuisfront.

Jeroen (bord 5) mocht ook vroeg remise aannemen, natuurlijk na overleg met zijn teamleider. Zijn tegenstander bleek “veel aan zijn hoofd” te hebben en koerste daarom vrij snel naar de remise. Op de andere borden was de strijd nog in volle gang, dus deze 2 remises leken prima, want op papier was Zevenaar-1 gemiddeld sterker.

Niklas (bord 7) speelde de opening snel en leek eerst te gaan winnen, maar ergens ging het fout en al gauw bleek dat hij moest vechten voor remise. Niklas verloor 2 pionnen en kwam in een lastig eindspel terecht. Toen verloor hij door “een duivelse truc” zomaar een Toren en zo de partij. Jammer, en niet goed voor het zelfvertrouwen.

Jürgen (bord 3) leek eerst ook groot voordeel te hebben, hij won een stuk voor 2 pionnen. Op een gegeven moment kon hij op twee of drie manieren winnen, maar hij koos een andere voortzetting .. dat liep niet goed af, het werd een stuk tegen vier pionnen en zo verloor ook Jürgen zijn partij.

Toen waren er nog 4 partijen bezig, waarbij SVL op alle borden Zwart had.

Bas (bord 7) heeft in zijn partij goed gestaan, maar had op het laatst nog 3 minuten voor 10 zetten. Rond zet 40 wordt hij getruct en het zag er toen niet best uit. Maar het kon nog remise worden en Bas wist dat voor elkaar te krijgen – na de tijdcontrole werd de vrede getekend.

Mart (bord 2) begon zijn partij opnieuw voortvarend, ditmaal met een vroeg f5!, in een partij die voor normale stervelingen te moeilijk is. Op een gegeven moment moest Mart flink op de rem. Hij had een kwaliteit en een pion minder, maar de koningsstelling van zijn tegenstander was volledig van pionnen ontdaan. Marts aanval ging daarom door en het kon nog remise worden, maar na Dameruil werden de Witte pionnen op de damevleugel te sterk en ging Mart het niet meer redden, hij verloor.

Arno (bord 4) kreeg in een vroeg stadium een remise-aanbod, maar als teamleider verzocht ik hem door te spelen, want op dat moment was alles nog onduidelijk; Arno zou kunnen winnen als hij een beetje z’n best deed. Hij had meer ruimte, switchte goed van koningsaanval naar aanval op de damevleugel en won een pion. Er werden allerlei vernuftige varianten berekend, maar zijn tegenstander ging nergens op in. Arno vond vervolgens niet het goede winst-plan en uiteindelijk kwam hij niet verder dan remise.

Roelof (bord 6) was als laatste bezig. In een Franse partij had hij de hele tijd minder gestaan, en vele subtiele dreigingen gepareerd, maar zijn tegenstander bleef actief spel houden en tenslotte bezweek Roelof onder de druk en verloor.

Zo werd het een teleurstellende dag. We hadden mogen verliezen, maar niet met zulke cijfers : 6-2.

Uitslagen en stand na ronde 4 (Klasse 3B) : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2477
Verslag van Zevenaar op hun website : https://svzevenaar.nl/knsb-zevenaar-1-lonneker-1-6-2/

-Roelof

Thijs beleeft hemels debuut bij viertal

Op 17-11-2022 was dan eindelijk de aftrap van het seizoen voor ons viertallen team. In een leuke klasse met zeven teams mag ons team laten zien wat ze waard zijn dit seizoen.  Met een gemiddelde leeftijd van ruim 61,5 jaar staat ons team ook wel bekend als het veteranenteam. Vier mannen met een respectabele leeftijd, waardoor de tegenstanders altijd in de twijfel schieten om ze met “u” aan te spreken. Met Good Old Ed, rasveteraan Louk en twee mannen van middelbare leeftijd Tom en Cupido een taai team. De exacte minimum- en maximumleeftijd voor de categorie middelbare leeftijd zijn niet gedefinieerd, maar vaak wordt uitgegaan van de periode op driekwart van de gemiddelde levensverwachting van mensen. In westerse landen komt dat neer op een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar oud.

Helaas kon om diverse redenen, Cupido control your wife!, alleen Tom spelen, dus moest er gezocht worden naar invallers. Thijs, sinds kort lid van Lonneker was snel gevonden. Mart die ook altijd wel te porren is voor een potje schaken was ook van de partij. Maar een derde invaller vinden was nog niet zo makkelijk. De halve vereniging werd gevraagd, maar niet met de gewenste respons. Ik stond op voorhand niet te springen om mee te doen gezien mijn geringe slaap in de afgelopen nachten, maar op de wedstrijdochtend heb ik toch maar toegezegd om te spelen, want met drie mensen komen opdagen is natuurlijk geen porum.

Ja 2 kleine kinderen thuis het is niet niks. Slapen is nou niet bepaald de hobby van Sam, de oudste. Zeker niet als hij een zogenoemd sprongetje heeft. Met een sprongetje bij baby’s wordt gedoeld op een mentale groeispurt. Na zo’n groeispurt zal je merken dat je baby opeens nieuwe dingen kan, begrijpt en je opeens in zijn ogen kunt zien dat hij mentaal weer wat groter is geworden. En Sam had zowaar aan het begin van de wedstrijdavond nog iets wat hij nooit eerder had gedaan. Hij poepte in bad. Succes papa laat ze een poepie ruiken daar in Rijssen.

Over nieuwe ontwikkelingen gesproken, Tom kwam mij ophalen in zijn auto. Dus ik mocht lekker achterin gaan zitten naast Thijs. Na kennis gemaakt te hebben met Thijs, kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag van GG, hoe gaat het op school? Thijs is bezig met een studie regeltechniek. Daar had ik in mijn tijd in Groningen ook veel ervaring mee opgedaan, dus hier kon ik goed over mee praten, maar dit bleek toch over iets anders te gaan.

Wat altijd veel zegt over zo`n externe trip is de muziek in de auto. Wat zou Tom nou voor een muziek draaien, is het een rocker, houdt hij meer van klassiek. Luistert hij misschien muziek die door sommigen zou worden beschreven als “de motie der wansmaak”. Is het de hele reis let it snow op repeat? Nee Tom luistert de après-ski kraker over Pablo Esbobar. Wat natuurlijk ook een knijter van een hit is in de carnavalsperiode. Waardoor ik gelijk een flashback kreeg naar mijn laatste uitwedstrijd in Rijssen.

Dit was op 24 februari 2009 toen Lonneker A1 kampioen kon worden. Een memorabele trip in carnavalspak met een krat bier op de heenweg in de trein, bier aan het bord, een fles Whisky en een nadere inspecties van het asfalt op de terugweg. De uitslag twee keer 2-2 viel destijds tegen, maar we hebben een mooie avond gehad. Hopelijk zou het ons in 2022 beter vergaan.

Door de drie invallers kwam de gemiddelde leeftijd van het team een stuk lager te liggen, maar we moesten tegen een nog veel jonger team met 3 jeugdtalentjes. En dan merk je toch dat je oud wordt, want de nieuwste DGT-klok was niet aan mij besteed. Thijs kreeg het advies om bij zijn debuut voor Lonneker het rustig aan te doen, want jeugdspelers zijn altijd erg tricky. De eerste koffie kregen we van de tegenstander, maar dit bleek gelukkig ook een biertje te mogen zijn.

De speellocatie was Parochieel Centrum De Rozengaarde. Beneden was het lokale koor gedurende de eerste 1,5 uur van onze wedstrijd lustig aan het zingen. Het vocale bereik was voldoende voor het zingen van de Champions League-hymne. Wat natuurlijk erg toepasselijk was geweest, want klasse D van de SBO Viertallencompetitie doet hier natuurlijk niet veel voor onder. Wij moesten het helaas doen met “in excelsis deo” en dergelijke teksten en raakten in hogere sferen. Ik merkte op dat spelers in de Grolsch Veste zich ook zo moesten voelen als ze werden toegezongen tijdens de wedstrijd.

Thijs was niet erg onder de indruk van deze Champions League ambiance. Zijn tegenstander had oordopjes in, maar ergerde zich wel aan het geluid. Thijs speelde gewoon gezonde zetten, won snel 2 pionnen en vervolgens een stuk met daarbij ook nog eens een erg prettige stelling. Hij miste tussendoor nog mat in 9, schandalig! Maar binnen het uur had Thijs zijn allereerste punt voor Lonneker op het scorebord staan 1-0 een goed begin.

Helaas levert dit hem niks op voor de rating, omdat beide spelers geen rating hebben. Maar op de andere drie borden waren we ook nog eens ruim favoriet op rating dus dit moest goed komen toch? Nou daar twijfelde ik op dat moment sterk aan. Wennink stond wel gewoon op zijn Wennink’s, maar Tom zijn partij kon nog alle kanten op. Ik stond twee pionnen achter maar wel -7, oei hoe was dat gebeurd?

Ik had te maken met een fenomeen wat denk ik iedere schaker wel eens heeft gehad. Ik stond heel goed na 11 zetten +5, overwoog 3x op rij de goede zet te doen, maar produceerde drie keer op rij niet de goede zet. In het darten bestaat een soortgelijk fenomeen genaamd darteritus. Darteritus is de nachtmerrie van iedere darter. Een dartziekte, waarbij een darter van het ene op het andere moment geen pijl meer in een dartbord kan gooien. Nou zo voelde dit ook bij mij en op zet 14 stond ik -6. Ik denk een typisch gevalletje van schakeritus. Maar aangezien ik vandaag in het veteranenteam speelde zou ik het voor mijn tegenstander zo taai mogelijk maken.

Wennink die wel erg tevreden was over zijn stelling gaf aan dat ik misschien te weinig groene flesjes had genuttigd. Dus hij voorzag mij van mijn tweede flesje, hij dacht dat ik misschien nog wel geluk zou hebben met afruilen en het eventueel remise kon houden. Mijn tegenstander ging echter in zijn winstpoging erg laconiek om met zijn twee extra pionnen en een eindspel met toren 3 pionnen voor beide waarvan beide 1 vrijpion was wel een kolfje naar mijn hand. Zo won ik verrassend genoeg nog na 66 zetten en vier biertjes en zette de 2-0 op het bord.

Wennink die weer ouderwets pionnen voor stukken had gepakt en gegeven had ondertussen zijn prettige stelling een nog prettiger vervolg gegeven en stond gewonnen. Niet veel later was het dan ook 3-0. Tom de enige echte taaie veteraan onder ons bewees maar weer eens dat van hem niet te winnen valt. Hij tekende tegen onze oudste tegenstander met zijn derde opvolgende externe halfje voor de 3,5-0,5,ook omdat de stelling nog erg onduidelijk was en de wedstrijd al beslist was. Een prima seizoenstart!

https://sosc.netstand.nl/rounds/view/2179

SOS-Team pakt koppositie!

11 november was dit jaar niet alleen de start van het nieuwe carnavalsseizoen; het was ook de dag waarop SV Lonneker de tweede SOS competitiewedstrijd van het seizoen speelde. We speelden uit tegen Almelo. Ondanks een paar afzeggingen lukte het een mooi sterk team op de been te krijgen. We speelden met: Fabian, Jarno, Arno, Mart, Bas, Roelof, Gijs en Tom.

De partij van Mart was van het begin af aan erg interessant. Vanaf de opening waren er veel tactische verwikkelingen. Mart kwam steeds beter te staan. Hij kreeg een gevaarlijke aanval die echter niet direct tot winst leidde. Zijn tegenstander had echter tot in het eindspel kansen op remise. Een vrijpion van Mart liep door waardoor we op een voorsprong kwamen van 0-1.

Arno won al vroeg in de partij een pion. Zijn tegenstander verzwakte zijn eigen koningsstelling onnodig. Dit was wel in de wetenschap dat de dames geruild zouden worden. Het bleek al snel dat een aanval zonder dame ook gevaarlijk kan zijn. In een stelling waarin het ondekbaar mat was gaf de tegenstander van Arno op. 0-2 voor ons.

De partij van Tom ging lange tijd gelijk op. Het lukte Tom om een rustige stelling tactisch te maken. Dit leverde hem een pion op. In een eindspel met de dames nog op het bord werd het remise. De eindstelling was nog steeds beter voor Tom maar wel moeilijk te winnen. 0,5-2,5

Roelof heeft lange tijd een pion achter gestaan. De enige lichte stukken op het bord waren echter lopers van verschillende kleuren. Zijn tegenstander zag na lange tijd proberen geen manier meer om op winst te spelen. Hij bood in het eindspel remise aan wat Roelof met goedkeuring van teamleider Gijs aannam 1-3.

 Fabian won in de opening een pion en stond ook erg actief. Hij won in het middenspel nog een pion. Hij had ook veel meer tijd dan zijn tegenstander. Toen hij in het eindspel nog een derde pion zou winnen geloofde zijn tegenstander er niet meer in en gaf op. 1-4.

Jarno heeft lange tijd passief gestaan. Zijn stelling leek erg slecht. Hij kon echter erg gecompliceerd maken. Het leverde zelfs een sterke aanval op de koningsvleugel op. Zijn tegenstander kon alles niet meer tijdig uitrekenen en verloor op tijd. In de eindstelling stond Jarno niet meer slechter. 1-5 en de teamoverwinning was binnen!

Bas kwam goed uit de opening. Hij heeft het hele middenspel overwegend gestaan. Zijn pionnen aan de koningsvleugel stonden ver naar voren. Het was echter moeilijk om dit voordeel in winst om te zetten. De stelling werd geopend en er werden wat stukken geruild. Het voordeel van Bas leek te zijn verzand. Er werd remise overeengekomen. 1,5-5,5.

Gijs stond aan het begin van het middenspel erg actief. Hij kon hierdoor een pion winnen. Er waren echter nog volop remisekansen voor zijn tegenstander. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met P+L voor Gijs tegen L+L. Gijs had nog steeds een pion meer. Gijs sloeg een remiseaanbod af en bleef goed doorspelen. Hij kon een loper winnen waarna zijn tegenstander opgaf. De einduitslag werd daarmee 1,5-6,5. Net als de einduitslag van de eerste ronde. Daardoor staan we bovenaan in de klasse!

SVL-1 maakt geen vuist tegen Almere-1

Zaterdag 5 november 2022 ontvingen we in Lonneker het eerste team van Almere, om in de Klasse 3B te spelen tegen ons eerste. Toen ik aankwam was de deur al open. En de koffie klaar, er waren steenwerkers bezig met halen en afladen, het duurde nog even, de man wachtte op de laatste vracht, het zou wat lawaai kunnen geven, hij wist het, maar ze zouden voor 1 uur klaar zijn. Niet met de koffie, die kregen wij – en het zou nodig zijn. Deze mensen hielpen mij trouwens even de kantoor-ruimte te ontsluiten, voor onze analyses wegens stilte – maar gebruik werd er niet van gemaakt, dacht ik, toch moet het altijd zo zijn.

We waren compleet. Hier volgt een verslag, de volgorde der spelers is zoals de partijen achtereenvolgens eindigden.

Jarno was deze 3e ronde weer van de partij. De 1e ronde, in Putten, was hij als laatste klaar met een tergend lange partij die hij uiteindelijk moest opgeven; ditmaal staat hij als eerste naast bord 5, met winst. Met Zwart kreeg hij een Spaanse Loper op bezoek, die er geen gras over liet groeien, want aan Jarno’s dubbele c-pion zag ik dat de afruil-variant gebeurd was. Daarbij kan Zwart snel Lg4 doen, en na Wits h3 gewoon h5!? spelen, met allerlei tricks op de h-lijn, en zo gebeurde het dat Jarno’s opzet hem al gauw een winnende aanval gaf.

Niklas offert zich op, zo lijkt het. Ons team heeft een goeie aan hem, tenminste, als het gaat zoals het allemaal kan .. vorige keer met Zwart verloren, nu aan een lager bord 6 met Wit .. dat leidde tot een eindspel met alleen Lopers en Torens, wat volgens Niklas gewoon duidelijk gewonnen was voor hem, maar hij struikelde en verloor onverwacht. Gewoon je best blijven doen, we onthouden toch alleen onze geniale winstpartijen ..

Roelof had zichzelf ditkeer weer niet opgesteld, onzeker misschien ? Maar Caissa belde hem twee dagen voor de match : Bas moest afzeggen. Zo kon Roelof met Zwart de Kangaroo (Keres) Defence op het 7e bord krijgen, wat Wit bleek te verrassen, hij kende de patronen niet van dit speltype, hij moest ter plekke het wiel uitvinden en gebruikte zo veel tijd. De Zwarte opzet is dan ook een vrij onbekend beestje. De Witspeler vertelde na afloop weliswaar een rating van 1950 (!) ofzo te hebben, maar geruime tijd niet meer gespeeld en dit seizoen weer serieus begonnen. Roelof was vanaf de eerste paar zetten psychologisch in het voordeel, zo leek het; hij maakte er zelfs een Dutch Kangaroo van en Wit wist niet waar hij het zoeken moest. Het werd al gauw van kwaad tot erger en na 27 zetten gaf Wit op.

1.d4 e6 2.c4 Bb4+ 3.Bd2 Bxd2+ 4.Nxd2 f5 5.e4 Qe7 6.Bd3 Nh6 7.Qh5+ Nf7 8. Ngf3 g6 9.Qh3 d6 10.O-O O-O 11.exf5 exf5 12.Rfe1 Qf6 13.Rad1 Nc6 14.Nb3 f4 15.Qh4 Qxh4 16.Nxh4 Bd7 17.Nf3 Rae8 18.Nfd2 Nh6 19.f3 Nf5 20.Bxf5 Bxf5 21. Kf2 Nb4 22.Ne4 Kg7 23.Nc1 Nc2 24.Re2 Ne3 25.Rde1 Bxe4 26.fxe4 Rxe4 27.Nd3 g5 0-1

Het was eigenlijk de eerste keer dat ik dit zo speelde, maar ik vind Ph6!? mooi na de ruil van de zwart-veldige Lopers, het licht me : alles kunnen laten slaan, zegt Caissa. Zie hier de ongewone spanning van e4-f5, en dat zijn witte velden .. Eens zag ik zo’n Kangaroo partij van Tony Miles, destijds een bekende Engelse topschaker, met Ph6 f5! O-O en zelfs Pa6!? in die partij .. kan allemaal, ik moet ‘m eens opzoeken.

Dit is de stelling na 20. Ld3 x Pf5. Ik heb hier even serieus gxf5?! overwogen .. voor het team doe je geen rare dingen. Er is evenwicht, maar vooral hoe gaat Wit verder ? Zijn Paard staat niet goed op b3 en ik zag het ook niet voor hem.

Ondertussen was er op de overige borden vanalles aan de hand, maar niets duidelijk. Avgerinos liet toen ergens een stuk sneuvelen, zelfs aan bord 8 kan dat gebeuren, maar dit kon niet goed gaan, Wit had geen compensatie .. Zwart had daarna inderdaad weinig moeite met de winst, hoewel onze man zich nog lange tijd kranig verweerde.

Arno mocht opnieuw tonen dat hij een van onze sterkste spelers is, maar wat doe je op bord 2 in een vorm-crisis .. Met Wit kreeg hij tegen een Caro-Kann wel een prima stelling, met gezond stukkenspel en meer ruimte, maar deze partij was een moeilijk gevecht. Mij leek het een boeiende partij, maar veel heb ik er niet van kunnen zien. Arno’s Paard op e5 werd verdreven met f6 en daarmee wist Zwart een sterke pionnen-keten te maken op de lange diagonaal, in een moeilijk middenspel. Op een gegeven moment zou het remise kunnen worden, en dat gaf ik Arno, maar dit spel eindigde onfortuinlijk : beide spelers kregen een gevaarlijke vrijpion, met de Dames nog op het bord, en Wits Koning stond daarbij enigszins op de tocht (g4!?) .. zo moest Arno na enig subtiel doch grof geweld opgeven.

Als teamleider had ik vooraf nog geroepen “probeer niet te verliezen, er hoeft slechts 1 van ons te winnen voor de match”. Maar hoe doe je dat ? Caissa zegt : “wilt ge remise speel dan op winst”. En dat betekent : actief spelen, en op ‘t laatst laten vieren .. niet meer willen winnen, maar de ander ook niet. Dat geldt bij een partij. Een team is anders.

De overige partijen waren nu een eindspel, allen in evenwicht, ook qua tijden, maar lastige stellingen, het ging er nu om spannen .. ons team stond achter door onverwachte nederlagen, het kon nog wel 4-4 worden, meer zat er waarschijnlijk niet in, hoewel dat een goed resultaat zou zijn want Almere-1 is op papier sterker, en ze kwamen met enkele (sterke?) jeugdspelers ..

Jürgen zat op bord 3 met Zwart tegenover Duncan Klaren, een jongeling met onbekende sterkte .. het middenspel van deze partij leek op twee worstelaars die niet vooruit kwamen, een druk gevecht waarbij Jürgen z’n Paard op g7 had staan, vrij ongewoon, vooral toen Wit g4! had gedaan en zo zijn stuk belemmerde om goed in het spel te komen .. een belangrijke slagenwisseling heb ik gemist, maar plots hadden beide spelers nog een Toren en een Paard, waarbij Duncan z’n Toren gevaarlijk op de 7e rij had gekregen en ook een aftrek-aanval met z’n Paard had .. er kon vanalles gebeuren, en beiden weinig tijd .. de 40e zet was allang geweest, dit waren de laatste minuten. Ergens heeft Jürgen zich toen vergist, Paarden zijn tricky, dat weet ik, maar niet wat er gebeurde bij Jürgen, hij verloor plompt een volle Toren en gaf op.

Toen waren Jokim en Mart over. Beiden hebben nog niet verloren dit seizoen en om verlies van het team te voorkomen zouden beiden nu moeten winnen. In de opening deed Mart op bord 4 direct zijn vlammenwerper aan, dat kan hij met Wit, vast ook tegen een sterke jeugdspeler, en na 8 zetten ofzo wist niemand wat er te overzien was op dat bord. Zwart kwam er met een kwaliteit meer uit tevoorschijn, maar Mart had het Loperpaar en een pion meer, of twee. Al gauw bleek het spel waarschijnlijk niet meer dan remise kunnen worden, als het zo doorging, vernam ik een aantal keer van Mart .. beide spelers gebruikten hun tijd goed, maar konden niet te ver gaan, hun Lopers waren van andere kleur .. hoe kan Zwart winnen ?

Dit is de stelling na 36…Qc1. Het blijkt dat Wit nu zeker niet meer hoeft te verliezen, maar winst zit er ook niet in met de vrije a-pion. Het werd inderdaad een zetherhaling, en remise. Daarmee had het team dus verloren, helaas. Velen waren nu al vertrokken.

Jokim zat met Zwart aan bord 1 als enige nog te zwoegen op een partij die een lang midden-eind-spel kende, vast met allerlei ideeen die niet konden, en uiteindelijk met ieder een Dame en een licht stuk, Jokim een Loper, de ander een Paard, er waren wat belangrijke pionnen en ik zag ook geruime tijd een Zwarte geisoleerde dubbele f-pion .. moeilijke lange-termijn-toestanden allemaal, waarschijnlijk was deze partij in een vroeg stadium eigenlijk al onbeslist, ik zou het niet weten. Het werd remise : 3-5

Nu naar huis.
En op naar de volgende ronde !

Roelof

Lonneker KNSB-bekerteam hard onderuit tegen vierdeklasser E.N.O.

Op de zomerse vrijdagavond 28 oktober 2022 ontvingen we thuis in de IJsclub in Lonneker een viertal van S.V. E.N.O. voor de KNSB-bekercompetitie. S.V. E.N.O. moest captain Op den Dries missen, maar had voor hem in de plaats Bielderman én Poffers geregeld, en liet haar 1700-spelers thuis. Wij hadden hetzelfde bekerteam op de been dat drie jaar geleden in de tweede ronde met 4-0 bij SG Max Euwe knock-out ging in dezelfde bordvolgorde en met dezelfde kleurloting: 1 Jürgen (wit), 2 Jokim (zwart), 3 Arno (wit), 4 Mart (zwart). Opvallend hierbij is dat we nu gemiddeld twee punten minder hebben dan toen. Bij winst was alvast een thuiswedstrijd tegen DSG Pallas in het vooruitzicht gesteld.

Jürgen kwam tegen Guy Bielderman aanvankelijk een pion achter geloof ik maar hij had wel wat positionele compensatie met een aardige stukkenharmonie met onder andere een lekkere loper op a3 die de zwarte rokade voorkwam en daarmee het natuurlijke zwarte spel frustreerde. Om onduidelijke redenen voor mij leek Bielderman vrijwillig de pion terug te geven om een saai torenlopereindspel te bereiken met lopers van ongelijke kleur, waarin Jürgen vervolgens zelfs een pion voorsprong verkreeg. Het kan verkeren, maar remise bleef het verwachte resultaat. In de eeuwige tijdnood voor Bielderman (met tien seconden per zet) verzamelde Jürgen (met nog ruim een half uur op de klok plus het bordinitiatief) zelfs twee pionnen, nee drie pionnen zelfs met nauwkeurig spel, voor het publiek is dat natuurlijk genieten. Om wederom onduidelijke redenen behield Jürgen vervolgens niet zijn cool, hij verloor door een kleine/grote onachtzaamheid een essentiële pion, zwarts koning kwam ook nog terug in het spel waardoor de opmars van de pionnen geblokkeerd werd en zo zag Jürgen de winst weer uit zijn vingers glippen. Erg jammer voor hem en voor ons maar wel echt een mooie knokpartij met wat ups en wat downs zoals we dat graag zien in de beker. Dit was overigens juist de laatste partij die klaar was.

Ik was zelf als eerste klaar tegen vervangend teamcaptain CM Mark van Essen en aangezien ik verder geen ceremoniële functies bekleed kon ik nadien dus info gaan verzamelen voor dit verslag. Ik speelde de opening eigenlijk naar ontevredenheid. Toen ik na een inspectie van de andere borden en een kop avondkoffie (je moet toch wat) ongeïnspireerd wederkeerde bij mijn eigen bord (ik had a7-a6 gespeeld) bleek mijn tegenstander zonder aanleiding een grote fout te hebben gemaakt (f2-f4) waardoor pionnen e3 en b2 allebei hingen en onmogelijk allebei gedekt konden worden. Daarna had Van Essen de ondankbare taak een reeks moeilijke beslissingen te nemen zonder dat er bevredigende pointes te behalen waren (je blijft altijd wel een pion+stelling achter, waar je ook voor gaat) en daar kun je in de praktijk eigenlijk nooit aan de andere kant ongeschonden uitkomen. Alles viel mijn kant op en ik moest nog wel even pas op de plaats maken natuurlijk en goed opletten dat er niet nog iets gemeens in zat ofzo maar het kwam allemaal vanzelf wel goed. Ik rekende braaf mijn berekeningen maar het is toch altijd weer moeilijk de vinger te leggen op de bronnen van winst en verlies. Je tegenstander niet te veel kansen op een dienblaadje aanbieden in elk geval. Puntje voor Lonneker.

Arno speelde tegen Etien Alssema en kwam al in de opening slordig een pion achter (d4 was niet meer afdoende te dekken…) maar hij hield nog wel even de schijn van compensatie hoog. Etien kwam eruit als de bovenliggende partij en nadat zwart een loper op h3 offerde moest Arno zijn dame wel opgeven voor zwarts toren. Het resulterende eindspel met een sloot pionnen achter en de witte koning bovendien hopeloos exposed werd niet meer wat. Etien speelde het keurig naar mat. 1-1.

Mart speelde tegen de FIDE-ratingsterkste maar inactieve Adriaan Poffers en kwam lange tijd goed mee. Poffers kan lekker schuiven op hoog niveau natuurlijk maar Mart is onze man in vorm met een lange reeks zonder verliespartij en dit was dus een mooie kans en een welkome test. Mart offerde na een lang middenspel optimistisch een stuk in ruil voor een paar ver opgerukte pionnen en wat initiatief. Poffers wist de druk in de eerste golf goed te verwerken maar Mart schakelde naadloos over naar de volgende. Ik had er eigenlijk wel vertrouwen in dat hij nog iets zou halen. Gestoken in het paarse Lonnekertenue werkte hij in tijdnood nog een paar door Arno aangereikte beugels Grolsch weg (of waren het er drie?), praatte wat te veel, en liet mij de resterende zetten noteren, maar dat kon allemaal niet voorkomen dat Poffers hem uiteindelijk pardoes mat zette in de hoek. Jammer. Tegelijkertijd was Jürgen dus klaar op bord 1. Schrale troost? We hebben er een mooie bekeravond van gemaakt met na een tam, zeg maar gerust saai begin toch prima enerverende partijen. En waarom de een nou wint en de ander niet met een grotere inspanning blijft toch wat onduidelijk, zoals ik wel vaker zeg. Het blijft ondanks alles een aantrekkelijk spelletje. Volgende week valt het dubbeltje hopelijk weer onze kant op in de KNSB-competitie. Onze bekerdromen zullen moeten wachten tot 2024.

Agenda extern 2022-2023

CompKlasseRondeDatumThuisUit
KNSB3BRonde 1   17-9-2022PSV/DoDO 1Lonneker 1
KNSB3BRonde 28-10-2022Lonneker 1SISSA 1
SOS1ARonde 114-10-2022Lonneker 1Rijssen 1
KNSB-BekerPoule ARonde 128-10-2022LonnekerENO
KNSB3BRonde 35-11-2022Lonneker 1Almere 1
SOS1ARonde 211-11-2022Almelo 1Lonneker 1
ViertalDRonde 217-11-2022Rijssen 1Lonneker 1
KNSB3BRonde 426-11-2022Zevenaar 1Lonneker 1
SOS1ARonde 39-12-2022Lonneker 1Voorster Schaakclub 1
KNSB3BRonde 517-12-2022Lonneker 1O&O Kampen 1
SOS1ARonde 417-1-2023Max Euwe 1Lonneker 1
ViertalDRonde 327-1-2023Lonneker 1HSC-Stork 1
KNSB3BRonde 611-2-2023Almelo 1Lonneker 1
SOS1ARonde 516-2-2023Lonneker 1Eno 1
ViertalDRonde 420-2-2023Park Stokhorst 1Lonneker 1
KNSB3BRonde 711-3-2023Lonneker 1WSG Winterswijk 1
SOS1ARonde 624-3-2023Hardenberg 1Lonneker 1
ViertalDRonde 531-3-2023Almelo 3Lonneker 1
KNSB3BRonde 81-4-2023SG Max Euwe 3Lonneker 1
SOS1ARonde 711-4-2023Pallas 1Lonneker 1
KNSB3BRonde 922-4-2023Lonneker 1ASV 4
ViertalDRonde 628-4-2023Lonneker 1Almelo 4
ViertalDRonde 726-5-2023Lonneker 1Mat-Ador 1

Soevereine overwinning in eerste ronde SOS-Achttallen Competitie!


Nadat we vorig jaar de competitie hadden gewonnen, willen we dit jaar natuurlijk de titel verdedigen. We begonnen heel goed aan de eerste wedstrijd tegen Rijssen, waar we op papier duidelijk de avoriet waren, ook al misten we twee sterke spelers, Alexander en Gijs. Onze topvervangers Leon en Erik doen gelukkig niet onder voor ze. We gingen met een “normale” opstelling (naar speelsterkte) de wedstrijd in, d.w.z. ikzelf op 1 en daarna Paul, Wennink, Arno, Leon, Bas, Erik en Tom.
Al in het eerste kijkrondje zag het er over het algemeen goed uit. Ikzelf had geen idee vanaf zet 3 en stond bescheiden. Paul gebruikte zijn witte voordeel om vroeg ruimte te winnen, Wennink speelde Scandinavisch :(, Arno stond ok, Leon viel stevig aan op de koningszijde, Bas verzamelde vroeg een stuk, Erik was licht passief en Tom had zijn tegenstander al bijna mat!
Maar op de een of andere manier (hij weigert de partij te laten zien), verloor Arno zijn dame tegen een toren, ik dacht eerst: “Wow, briljant die man”, helaas had ik het mis, verloor Arno meer materiaal en stonden we 0-1 ACHTER, dat was vorig seizoen nooit het geval (in de wedstrijden waar ik bij was). O jee, zal het een onaangename verrassing zijn?
Nee! Omdat Lonneker een sterke voorzitter heeft, pakte Paul eerst tactisch een peune en hoewel zijn volgende “truc” eigenlijk onzin was, wist hij kort daarna tactisch een stuk te winnen. De gelijkmaker!
Ook Bas zette een sterke prestatie neer, bijna zonder fouten, hij zette vol vertrouwen zijn extra stuk om, in een ons verdiende op voorsprong!
Erik profiteerde van een slordige aanvalszet in een verdrukte stelling, won een pion en wist vervolgens ook zijn stukken te activeren. Kort daarna was een tweede pion verleden tijd en viel Erik zelfs de koning aan. Toegegeven, hij won de koningin met een mooie tactiek, maar hij had ook mat kunnen forceren. Maakt niet uit! 3-1 voor Lonneker.
Wennink stond in de opening ook bescheiden, wie zou dat verbazen …, maar hij wist zich in het late middenspel te ontwikkelen en strafte een overdreven stukoffer van zijn tegenstander genadeloos af voor een tussenstand van 4-1.
Het beslissende halve punt voor de teamoverwinning werd gepakt door Tom op het achtste bord. Na een sterk offer had hij bijna een mataanval gecreëerd, maar maakte deze niet af. Ik wist het exacte einde niet vanwege mijn eigen tijdsproblemen, maar het gerucht gaat dat hij nog steeds duidelijk beter was. Hoe dan ook, 4,5 en de winst was verzekerd, ik stond “Schei…”… Leon kon ik niet goed zien.
Ok drama baby, drama! Helaas kwam ik bedroevend uit de opening, mijn tegenstander speelde dat erg goed! Het enige wat me “in leven” hield waren de reguliere biertjes van CMPtV en Wennink … en het feit dat ik eerst geen materiaal achter stond, hoewel de in het lichaam verstopte engines +4 verklaarden. Toen ik vervolgens een kwaliteit won in een zware tijdnood, dacht ik ten onrechte — “easy win” Maar nee, ik was nog steeds aan de verliezende hand en moest het materiaal teruggeven. In het DT-eindspel bleef ik minder staan, maar omdat mijn tegenstander op het einde een “verkeerde” pion sloeg, kon ik een onverdedigbare mataanval beginnen en het 5,5e punt binnenhalen.
Helaas heb ik het einde van Leon niet echt meegekregen vanwege mijn eigen pot. Hij had echter steeds het initiatief aan zijn kant en in tijdnood van zijn tegenstander sloeg hij ijskoud toe voor de eindscore.
Uiteindelijk hadden we een duidelijke 6,5-1,5 overwinning, wat ons op de tweede plaats in de ranglijst zet, nog niet erg veelzeggend natuurlijk, maar laten we zien… In de tweede ronde moeten we in Almelo op 11 november spelen en dan moeten we er weer staan!
Fabian Stotyn

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

SVL-1 wint thuis van Sissa-1

SVL-1 wint thuis van Sissa-1

Zaterdag 8 Oktober 2022 speelde SVL-1 thuis tegen Sissa-1, uit Groningen. Het was een mooie dag, met slechts een plotselinge regenbui. De tegenstanders werden na hun lange autorit warm onthaald in ons clubgebouw, waarover men alleen had horen spreken – voorzitter Paul had zeker dingen verteld !? Teamleider Roelof had zichzelf niet opsteld – hij leerde vandaag koffie zetten, want daar bleek zeker behoefte aan.

Op papier waren beide teams even sterk, maar de verwachting was eigenlijk dat we zouden moeten kunnen winnen, omdat dit Sissa-1 hun vorige wedstrijd tegen Almelo-1 met grote cijfers had verloren – toen waren echter 2 van hun sterkste spelers niet aanwezig, nu wel .. Het werd daarom een flinke strijd, waarbij lange tijd onzeker was op welke borden we voordeel konden verwachten. Mart: “Meestal worden dingen na 15.00 uur wel duidelijk”. Hier volgt het verloop van de match, de partijen waren ongeveer in deze volgorde beeindigd. Vaak speelde de (open) g-lijn een opvallende rol.

Niklas stond de vorige keer in Putten als eerste naast het bord, hij won toen snel met Wit. Deze wedstrijd had ik hem Zwart gegeven aan bord 3, ik weet niet meer waarom, maar Niklas kent het spelletje wel. Hij moest direct na de opening echter een verradelijke aanval afslaan, toen Wit het centrum wist te openen en een gevaarlijk paard op e5 had. In deze partij was de g-lijn open en Zwarts koning niet zo veilig. Dat brak Zwart op, hij kon de moeilijkheden niet aan en zo stond Niklas weer als eerste naast het bord – met een nul helaas. Hij zal het spelletje thuis zeker nog eens bekijken ..

Avgerinos had opnieuw Zwart, ditmaal aan bord 5. Hij speelde een soort Konings-Indische opstelling, waarbij Wit lang rocheerde en een gevaarlijk ogende pionnenstorm op de Koningsvleugel was begonnen. Toen het middenspel van deze partij in volle gang was, kon Zwart opeens Lh6 spelen, waarbij in die stelling Wits dame op c1 (?!) verradelijk aangevallen werd en de betreffende diagonaal niet goed te blokkeren was. Zelf had ik ook gezien dat Lh6 toen een zeer goede zet was en niet een zet die voor de hand lag, want de loper stond gedekt door een paard op g4 wat op het punt stond genomen te worden .. Avgerinos was de gehele partij echter goed geconcentreerd en deze onverwachte wending was niet aan zijn oog ontsnapt. De zet bleek zelfs fataal voor Wit : hij moest opgeven.

Arno zat opnieuw niet aan een top-bord, maar ditmaal had hij wel Wit, aan bord 6. Deze dag was er iets met een open g-lijn, die speelde op meerdere borden een hoofdrol, zo ook hier : Arno lanceerde met g2-g4 een aanval op de Zwarte korte-rochade-stelling, maar het was ons niet duidelijk wat Arno daarbij gedacht had. Hij was zelf nog niet gerocheerd en zijn vermeende aanval werd keurig gepareerd door de Zwartspeler, die een veel lagere rating bleek te hebben. Arno kwam zelfs steeds meer in de problemen en moest daarbij ook een ver-opgerukte Zwarte h-pion van promotie weerhouden. Dat ging toen fout, op ‘t laatst had Arno geen goede zetten meer en moest opgeven.

Jeroen had Zwart aan bord 7 en liep in zijn favoriete Caro-Kann opening tegen een verradelijk gambietje aan. Daarvan bleek hij op de hoogte, ik hoorde zijn tegenstander in de wandelgangen tegen een mede-Sissa-er zeggen dit gambiet voorbereid te hebben en verrast te zijn dat Zwart de opening zo goed weerstaan had. Jeroen had een plus-pion weten te behouden, maar nog niet gerocheerd. En dat bleek hem op te breken, zo leek het : Wit kwam binnen met dame en loper, offerde zelfs een toren voor de aanval, en die leek Jeroen alleen nog te kunnen weerstaan door een ingenieus en gevaarlijke zetherhaling. Maar Jeroen voelde dat er meer in zat, hij ging de zetherhaling uit de weg, waardoor zijn tegenstander enkele zetten later moest opgeven. Na afloop verklaarde Jeroen: “geen enkele partij was ik zo gespannen op het moment dat ik remise uit de weg wilde gaan”.

Mart speelde, zoals we hem kennen, concentreerd en nauwkeurig. Aan bord 1 moest hij zich met Zwart eerst schrap zetten om Wits opening te weerstaan. Er kwam zelfs een stelling op het bord waarbij Mart bijna al zijn stukken op de achterste rij had geplaatst -met paarden op f8 en g8- maar dit was tijdelijk : Wit maakte de g-lijn open, waarmee hij een aanval probeerde op te zetten, maar Mart verdedigde goed en kwam tenslotte met een pion meer uit de stofwolken te voorschijn. Daarna wist hij het initiatief te grijpen en won keurig.

Leon schaakte vandaag zijn eerste partij voor ons team, en ik had hem Wit gegeven. Leon speelt goed tegen sterke spelers, dus bord 2 leek me prima, maar dat hij tegenover Sissa’s hoogste rating kwam te zitten, was voor iedereen een verrassing. Ik zag het, maar vertelde het Leon niet, het zou voor hem alleen nadelig kunnen uitwerken. De partij kende diverse kritieke fases. Wit had een imposant pionnen-centrum, maar dat was ook kwetsbaar. Na afloop verklaarde Leon : “Ik begon de partij te optimistisch, je zou wel kunnen zeggen arrogant, en ik kwam na de opening verloren te staan. Mijn g4! was een noodrem en bluf, maar het pakte goed uit; volgens mij nam Zwart die pion met het verkeerde stuk”. Zo gebeurde het dat Wits aanval langzamerhand sterk werd, hoewel ik vele zetten niet kon voorspellen, het was allemaal heel onduidelijk en moeilijk. Maar ook in deze partij speelde de g-lijn een belangrijke rol. Zwart ging op ‘t laatst toch maar lang rocheren, hoewel met een diepe zucht : de Zwarte pionnen-stelling aan die kant van het bord lag volledig aan gort en Leon wist toen met zijn beide lopers, gesteund door de andere stukken, een beslissende aanval te voeren, waarbij Wit ook nog eens een paar vrijpionnen wist te maken. Leon had voor de tijdcontrole nog enkele minuten op de klok, in moeilijke stellingen, maar hij had zijn zenuwen goed onder bedwang en wist de vis op het droge te krijgen!

NB. achter het frisdrank-blikje van de Zwartspeler staat nog een Zwarte toren; Wit staat hier een kwaliteit achter, maar heeft enkele (vrij)pionnen meer en staat in feite gewonnen.

Bas schaakte vandaag ook zijn eerste partij voor ons team, ik gaf hem Wit aan bord 8. De openingfase van deze partij was degelijk, zonder tactische complicaties, maar al gauw gaf Bas te kennen zijn stelling zomaar mishandeld te hebben en ook een pion verloren. Hij was er duidelijk door ontdaan, maar Mart stak hem een hart onder de riem : “ik heb wel partijen gewonnen met een pion minder, hoor .. zelfs met 2 pionnen minder!” De partij kabbelde voort, Zwart maakte niet echt aanstalten een aanval op te zetten en Bas wist zijn stukken te hergroeperen en zelfs met een paard op d5 binnen te komen nadat Zwart dit veld vrijgegeven had met het opspelen van de c-pion naar de 5e rij. Alle torens werden geruild en in het late middenspel (zie foto) maakte Zwart ergens een blunder door een paard-vork toe te laten waardoor Bas onverwachts een stuk won en zo de partij. Na afloop verklaarde hij: “Enkele zetten voordat dit gebeurde had ik nog remise aangeboden!”

Jürgen, die de vorige keer een prachtige partij afleverde met Zwart, speelde nu met Wit. Dat is gunstig voor veel spelers, maar Jürgen liet zich vooraf ontvallen niet te weten hoe hij zou openen. Het werd een rustige Pf3-met-g3 opzet, die resulteerde in een middenspel waar beide spelers de posities van hun stukken langzaam verbeterden. Het werd een lange partij, waarin Jürgen zijn stukken niet goed wist te ontplooien en voortdurend onder druk stond. Deze partij was als laatste bezig, op een moment dat remise voldoende was voor de teamwinst — Jürgen wist dat ook, ik gaf hem dit aan, maar winst zat er zo te zien toch niet in. Uiteindelijk hadden beide spelers nog maar enkele minuten op de klok. Zwart had een pion of twee meer, en kwam daarmee verradelijk naar voren, samen met zijn Koning, maar er was vooral een lelijke dubbelpion op de a-lijn, de kant van het bord waar Jürgen toen ook zijn Koning had weten te krijgen, en zo kwam de Sissa-speler er niet door, hij bood tenslotte maar remise aan, hun team had op dat moment deze wedstrijd toch al verloren.

De leden van Sissa-1 konden berusten in het resultaat, zij meenden terecht verloren te hebben, zo ving ik op. De verstandhouding met meerdere Groninger spelers was trouwens opvallend goed, tijdens de partijen en ook na afloop werd er uitbundig contact gelegd. Al met al een sportieve en waardevolle ontmoeting !

-Roelof Berkepeis (teamleider)

indeling en uitslagen : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2475 (Klasse 3B ronde 2)
foto’s : Jeroen

SVL-1 verslag

Afgelopen zaterdag 17 september speelde ons 1e team de eerste landelijke KNSB wedstrijd van het nieuwe seizoen, in Klasse 3B. We moesten naar Cultureel Centrum “Stroud” in Putten, en volgens afspraak arriveerden keurig op tijd 3 autos aldaar met 7 SVL spelers, Jokim kwam met het OV. Bij deze ontmoeting met PSV/DoDO zou hij met Wit aan het 1e bord spelen. Dat werd tegen Ewoud ‘t Jong, hun sterkste man, met een rating van 2135. Er kwam een Franse verdediging op het bord, met geraffineerde manouevres, waarbij Jokim langzaam steeds meer grip op de ontwikkelingen kreeg.
Als eerste klaar was Niklas, die aan het 7e bord ook met Wit speelde en een Franse verdediging tegen zich kreeg, maar zijn tegenstander ging al gauw ten onder, hoewel diens rating 60 punten hoger was. Hoe de partij precies ging kan ik niet achterhalen, Niklas’ handschift is zeer eigen .. Het duurde niet lang of Arno had ook gewonnen, op het 2e bord met Zwart – dit resultaat bleek niet verwonderlijk, zijn tegenstander had een rating van 1359 en was dus tactisch ingezet op dit hoge bord ..
Ondertussen werd er flink nagedacht aan de overige borden. Roelof zette met Zwart aan bord 6 ook een Franse partij op, maar werd in die opening verrast door Wits afruil-variant, waarop Roelof moeite had zijn stukken goed op te stellen. Mart had Wit gekregen aan het 3e bord en zette zijn partij voortvarend op, zoals we van hem gewend zijn; hij zette zijn tegenstander in feite direct het mes op de keel, maar deze verweerde zich kranig en het werd een mooie strijd.
Jürgen Mijerink had zich deze zomer enigszins voorbereid met de Zwarte stukken, en zaterdag kon hij aan bord 4 zijn inzichten toepassen. In de auto vertelde hij hier vooraf al iets over : op ons nivo is het vooral belangrijk dat je de stukken goed neerzet, een pion meer of minder maakt dan niet uit .. nou, daarvan gaf Jürgen een prachtige demonstratie, hij offerde in de opening zelfs twee pionnen en even later nog een! Voor mij was het onduidelijk waar zijn compensatie lag, maar Jürgen las vast het Alpha-Zero boek, want hij ging toch langzaam maar zeker het spel dicteren, waarbij zijn tegenstander ook nog eens in tijdnood kwam.
Jarno speelde zijn partij goed geconcentreerd, ondanks een familie-aangelegenheid die ochtend (waardoor hij met eigen auto was gekomen), op het 5e bord; dat was naast mij, maar ik heb niet gevolgd wat er daar gebeurde. Jarno was echter als laatste klaar, hij had een lang en moeizaam eindspel met Toren en Loper, tegen twee Lopers en een Paard en elk enige pionnen, waarvan Jarnos h-pion op h7 de held wilde worden. Dit lukte uiteindelijk niet, Jarno moest eieren voor zijn geld kiezen en moest even later opgeven.

Op dat moment was zijn uitslag echter niet meer belangrijk, door de resultaten op andere borden hadden we toen al meer dan 4 punten. Avgerinos speelde met Zwart op bord 8 ook een lang en moeizaam eindspel, waaruit geen winnaar voortkwam. Wel beslissend was de partij van Roelof, hij had de complicaties op zijn bord zo goed mogelijk weten te navigeren, maar geen tijd gekregen een Witte pion op f7 onschadelijk te maken, wat natuurlijk fataal werd.
Maar Jokim won, dit punt was een enorme zege voor ons, zijn tegenstander deed beide Paarden aan de rand, waarvan er 1 op a6 geslagen werd door Jokims Loper -met een lelijke dubbelpion op de a-lijn als resultaat- en het Zwarte Konings-Paard ging de route g8-f6-h5!?-g7?!, wat Jokim afstrafte met zijn 2 Paarden: die kwamen in het late middenspel beide vernietigend naar het centrum om de Zwarte Koning te belagen, waardoor Ewoud op zet 38 moest opgeven.
Mart kwam ver, maar een centrum-pion van zijn tegenstander ook, maar Mart wist keurig remise te maken. Jürgen won ook, zijn eindstelling was zeer voordelig en zijn tegenstander was al een tijdje aan de laatste minuut bezig. Van zijn bijzondere partij wil ik 1 moment tonen, zie diagram.

Rody Straat (PSV/DoDO) – Jürgen Meijerink (SVL-1) / bord 4

Wit aan zet .. Zwart won deze partij op overtuigende wijze !

Indeling en uitslagen : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2474

-Roelof Berkepeis (teamleider)

Jaarverslag Lonneker 1

SV Lonneker 1 

Koppositie bij de winterstop 

In het seizoen 2021-2022 schoot ons eerste team uit de startblokken. De eerste competitiewedstrijd moesten we door twee late doch begrijpelijke afzeggingen één bord leeg laten. Na een snelle verliespartij en een remise stonden we zelfs met 2,5 – 0,5 achter. Toch wisten we van Almelo te winnen met 4,5 – 3,5. Een goede start van het seizoen! 

De tweede ronde verliep nog beter. We wonnen met 5,5 – 2,5 van het op papier sterkere PSV/DoDO. Alle witspelers wonnen en met drie remises van de zwartspelers was dit een afgetekende overwinning. We stonden nu op de eerste plaats in de poule! 

De derde ronde tegen Max Euwe verloren we duidelijk met 6-2. Op een aantal borden had er wel meer ingezeten maar uiteindelijk wel terecht verloren. 

De vierde ronde wonnen we van ZSG met 4,5 – 3,5. Het was weer een erg goede overwinning. De gemiddelde rating van ZSG was namelijk 90 hoger dan die van ons. Zo ontstond er na de eerste seizoenshelft de volgende tussenstand: 

We stonden bovenaan! Er werd al over het kampioenschap gesproken. Let er wel op dat bij deze tussenstand niet alle teams evenveel wedstrijden hebben gespeeld. 

Tweede seizoenshelft 

In de tweede seizoenshelft was alles anders. We verloren duidelijk van ASV met 2 – 6. Ook tegen Zevenaar kwamen we er niet aan te pas en verloren we met 5,5 – 2,5. Van Paul Keres verloren we met 5,5 – 2,5. Tegen WSG leden we de zwaarste nederlaag. In Winterswijk werd het maar liefst 6,5 – 1,5. Van de laatste vier wedstrijden was de wedstrijd tegen Paul Keres de enige waar we nog kansen hadden op een overwinning. We lieten het echter op meerdere borden liggen. De eindstand van de Klasse 3B werd hierdoor: 

Een na laatste dus. Er degradeert maar één team omdat we met negen in plaats van tien teams in de poule zaten. Met een voorsprong van vijf matchpunten op het laatste team is klassebehoud nooit een probleem geweest. Voor volgend seizoen zullen we echter flink aan de bak moeten om in de derde klasse te blijven. Vooral het aantal bordpunten is met 25 erg weinig. Dat is maar twee meer dan het team dat nu wel degradeert. Bovendien heben we de laatste vier wedstrijden verloren. Maar goed, volgend seizoen weer nieuwe kansen! 

Individuele scores 

Er waren goede individuele scores van Jürgen met 4 uit 6, Jarno en Leon met 3 uit 5 en Bas met 1,5 uit 2. 

En verder 

En verder was dit weer het eerste seizoen dat er live geschaakt kon worden. Een aantal had zelfs helemaal niet meer geschaakt sinds de laatste KNSB wedstrijd van anderhalf jaar daarvoor waarna vanwege coronamaatregelen het seizoen niet is uitgespeeld. In het seizoen 2020-2021 werd er een competitie via chess.com gespeeld. 

Het was voor mij als teamleider vaak moeilijk om het team rond te krijgen. En bij drie wedstrijden was het echt crisis. Er hebben dit seizoen maar liefst achttien verschillende spelers meegespeeld. Dit werd veroorzaakt door veel afzeggingen van de basisspelers. Buiten die achttien om zijn meer spelers die gevraagd zijn in te vallen, en vaak meerdere keren, maar niet hebben meegespeeld. Hopelijk gaat dit volgend seizoen anders. Dat is ook de verwachting aangezien de oorzaak van veel afzeggingen gerelateerd waren aan corona of eenmalige oorzaken hadden. Er was wel een enorme bereidwilligheid van veel spelers om toch mee te spelen ook op dagen wanneer het niet uitkwam. Hierdoor is het gelukt om met uitzonding van de eerste wedstrijd wel steeds voltallig uit te komen.