September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

SVL-1 verslag

Afgelopen zaterdag 17 september speelde ons 1e team de eerste landelijke KNSB wedstrijd van het nieuwe seizoen, in Klasse 3B. We moesten naar Cultureel Centrum “Stroud” in Putten, en volgens afspraak arriveerden keurig op tijd 3 autos aldaar met 7 SVL spelers, Jokim kwam met het OV. Bij deze ontmoeting met PSV/DoDO zou hij met Wit aan het 1e bord spelen. Dat werd tegen Ewoud ‘t Jong, hun sterkste man, met een rating van 2135. Er kwam een Franse verdediging op het bord, met geraffineerde manouevres, waarbij Jokim langzaam steeds meer grip op de ontwikkelingen kreeg.
Als eerste klaar was Niklas, die aan het 7e bord ook met Wit speelde en een Franse verdediging tegen zich kreeg, maar zijn tegenstander ging al gauw ten onder, hoewel diens rating 60 punten hoger was. Hoe de partij precies ging kan ik niet achterhalen, Niklas’ handschift is zeer eigen .. Het duurde niet lang of Arno had ook gewonnen, op het 2e bord met Zwart – dit resultaat bleek niet verwonderlijk, zijn tegenstander had een rating van 1359 en was dus tactisch ingezet op dit hoge bord ..
Ondertussen werd er flink nagedacht aan de overige borden. Roelof zette met Zwart aan bord 6 ook een Franse partij op, maar werd in die opening verrast door Wits afruil-variant, waarop Roelof moeite had zijn stukken goed op te stellen. Mart had Wit gekregen aan het 3e bord en zette zijn partij voortvarend op, zoals we van hem gewend zijn; hij zette zijn tegenstander in feite direct het mes op de keel, maar deze verweerde zich kranig en het werd een mooie strijd.
Jürgen Mijerink had zich deze zomer enigszins voorbereid met de Zwarte stukken, en zaterdag kon hij aan bord 4 zijn inzichten toepassen. In de auto vertelde hij hier vooraf al iets over : op ons nivo is het vooral belangrijk dat je de stukken goed neerzet, een pion meer of minder maakt dan niet uit .. nou, daarvan gaf Jürgen een prachtige demonstratie, hij offerde in de opening zelfs twee pionnen en even later nog een! Voor mij was het onduidelijk waar zijn compensatie lag, maar Jürgen las vast het Alpha-Zero boek, want hij ging toch langzaam maar zeker het spel dicteren, waarbij zijn tegenstander ook nog eens in tijdnood kwam.
Jarno speelde zijn partij goed geconcentreerd, ondanks een familie-aangelegenheid die ochtend (waardoor hij met eigen auto was gekomen), op het 5e bord; dat was naast mij, maar ik heb niet gevolgd wat er daar gebeurde. Jarno was echter als laatste klaar, hij had een lang en moeizaam eindspel met Toren en Loper, tegen twee Lopers en een Paard en elk enige pionnen, waarvan Jarnos h-pion op h7 de held wilde worden. Dit lukte uiteindelijk niet, Jarno moest eieren voor zijn geld kiezen en moest even later opgeven.

Op dat moment was zijn uitslag echter niet meer belangrijk, door de resultaten op andere borden hadden we toen al meer dan 4 punten. Avgerinos speelde met Zwart op bord 8 ook een lang en moeizaam eindspel, waaruit geen winnaar voortkwam. Wel beslissend was de partij van Roelof, hij had de complicaties op zijn bord zo goed mogelijk weten te navigeren, maar geen tijd gekregen een Witte pion op f7 onschadelijk te maken, wat natuurlijk fataal werd.
Maar Jokim won, dit punt was een enorme zege voor ons, zijn tegenstander deed beide Paarden aan de rand, waarvan er 1 op a6 geslagen werd door Jokims Loper -met een lelijke dubbelpion op de a-lijn als resultaat- en het Zwarte Konings-Paard ging de route g8-f6-h5!?-g7?!, wat Jokim afstrafte met zijn 2 Paarden: die kwamen in het late middenspel beide vernietigend naar het centrum om de Zwarte Koning te belagen, waardoor Ewoud op zet 38 moest opgeven.
Mart kwam ver, maar een centrum-pion van zijn tegenstander ook, maar Mart wist keurig remise te maken. Jürgen won ook, zijn eindstelling was zeer voordelig en zijn tegenstander was al een tijdje aan de laatste minuut bezig. Van zijn bijzondere partij wil ik 1 moment tonen, zie diagram.

Rody Straat (PSV/DoDO) – Jürgen Meijerink (SVL-1) / bord 4

Wit aan zet .. Zwart won deze partij op overtuigende wijze !

Indeling en uitslagen : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2474

-Roelof Berkepeis (teamleider)

Jaarverslag Lonneker 1

SV Lonneker 1 

Koppositie bij de winterstop 

In het seizoen 2021-2022 schoot ons eerste team uit de startblokken. De eerste competitiewedstrijd moesten we door twee late doch begrijpelijke afzeggingen één bord leeg laten. Na een snelle verliespartij en een remise stonden we zelfs met 2,5 – 0,5 achter. Toch wisten we van Almelo te winnen met 4,5 – 3,5. Een goede start van het seizoen! 

De tweede ronde verliep nog beter. We wonnen met 5,5 – 2,5 van het op papier sterkere PSV/DoDO. Alle witspelers wonnen en met drie remises van de zwartspelers was dit een afgetekende overwinning. We stonden nu op de eerste plaats in de poule! 

De derde ronde tegen Max Euwe verloren we duidelijk met 6-2. Op een aantal borden had er wel meer ingezeten maar uiteindelijk wel terecht verloren. 

De vierde ronde wonnen we van ZSG met 4,5 – 3,5. Het was weer een erg goede overwinning. De gemiddelde rating van ZSG was namelijk 90 hoger dan die van ons. Zo ontstond er na de eerste seizoenshelft de volgende tussenstand: 

We stonden bovenaan! Er werd al over het kampioenschap gesproken. Let er wel op dat bij deze tussenstand niet alle teams evenveel wedstrijden hebben gespeeld. 

Tweede seizoenshelft 

In de tweede seizoenshelft was alles anders. We verloren duidelijk van ASV met 2 – 6. Ook tegen Zevenaar kwamen we er niet aan te pas en verloren we met 5,5 – 2,5. Van Paul Keres verloren we met 5,5 – 2,5. Tegen WSG leden we de zwaarste nederlaag. In Winterswijk werd het maar liefst 6,5 – 1,5. Van de laatste vier wedstrijden was de wedstrijd tegen Paul Keres de enige waar we nog kansen hadden op een overwinning. We lieten het echter op meerdere borden liggen. De eindstand van de Klasse 3B werd hierdoor: 

Een na laatste dus. Er degradeert maar één team omdat we met negen in plaats van tien teams in de poule zaten. Met een voorsprong van vijf matchpunten op het laatste team is klassebehoud nooit een probleem geweest. Voor volgend seizoen zullen we echter flink aan de bak moeten om in de derde klasse te blijven. Vooral het aantal bordpunten is met 25 erg weinig. Dat is maar twee meer dan het team dat nu wel degradeert. Bovendien heben we de laatste vier wedstrijden verloren. Maar goed, volgend seizoen weer nieuwe kansen! 

Individuele scores 

Er waren goede individuele scores van Jürgen met 4 uit 6, Jarno en Leon met 3 uit 5 en Bas met 1,5 uit 2. 

En verder 

En verder was dit weer het eerste seizoen dat er live geschaakt kon worden. Een aantal had zelfs helemaal niet meer geschaakt sinds de laatste KNSB wedstrijd van anderhalf jaar daarvoor waarna vanwege coronamaatregelen het seizoen niet is uitgespeeld. In het seizoen 2020-2021 werd er een competitie via chess.com gespeeld. 

Het was voor mij als teamleider vaak moeilijk om het team rond te krijgen. En bij drie wedstrijden was het echt crisis. Er hebben dit seizoen maar liefst achttien verschillende spelers meegespeeld. Dit werd veroorzaakt door veel afzeggingen van de basisspelers. Buiten die achttien om zijn meer spelers die gevraagd zijn in te vallen, en vaak meerdere keren, maar niet hebben meegespeeld. Hopelijk gaat dit volgend seizoen anders. Dat is ook de verwachting aangezien de oorzaak van veel afzeggingen gerelateerd waren aan corona of eenmalige oorzaken hadden. Er was wel een enorme bereidwilligheid van veel spelers om toch mee te spelen ook op dagen wanneer het niet uitkwam. Hierdoor is het gelukt om met uitzonding van de eerste wedstrijd wel steeds voltallig uit te komen. 

SOS Achttal doet succesvolle gooi naar titel!

Lonneker heeft op maandag 9 mei de nog in te halen wedstrijd tegen ENO in Nijverdal gespeeld. Op het spel stond de titel in klasse 1A in de SOS-competitie. Uitgangspositie was een half bordpunt meer dan Max Euwe, die dinsdag inhalen tegen Twello. Kortom Euwe mag niet dikker winnen dan ons. Iedereen was mooi op tijd in Nijverdal, ondanks dat Tom 1 minuut te laat was op het verzamelpunt. Nadat de teamleider van de tegenstander gearriveerd was en Paul 2 tegenstanders die toch niet tegen hem moesten had weggejaagd konden we beginnen.

Boris ging voortvarend van start op bord 6, kreeg een zwarte pion op e2 en toen deze ook nog eens ging promoveren was het vrij snel een punt. Want de koningsaanval van zijn tegenstander leidde niet tot mat. Zo eindigt Boris dit seizoen op 3 uit 5 kan beter kan slechter. De 1-0 voor vanavond stond in ieder geval op het scoreformulier.

Tom mocht spelen op bord 8, hij zag gedurende de partij een aantal voortzettingen die beter waren voor zijn tegenstander. Deze zag zijn tegenstander niet. Vervolgens won onze sluwe rakker een stuk en daarmee ook gelijk de partij. Zo eindigt Tom dit seizoen op 1,5 uit 3. Hopelijk speelt Tom volgend jaar gewoon 6x. De 2-0 was in ieder geval een feit.

Paul stond in de opening minder, dat hoor ik hem wel vaker zeggen. Vervolgens vergat hij een stuk te winnen, maar trok hij toch langzaam de stelling naar zich toe. De overwinning kwam vervolgens geen moment meer in gevaar. Zo eindigde invaller Paul met 3 uit 3 net zoals invallers Leon met 1 uit 1 en Henk met 3 uit 3 op 100%. Uitstekend en aangezien deze mannen ook allemaal wel van een gezellige avond met een lekker biertje houden een uitstekende aanvulling op het team.

Ondergetekende is ondertussen een beetje gewend aan het vaderschap en wist zowaar voor de tweede keer op rij een puntje te halen. De score van 3,5 uit 6 aan de lage borden is zeker geen droomscore, maar ik ben wel 1 van de 2 spelers die alle potjes mee heeft gedaan. Ook merkte ik gedurende het seizoen dat het steeds gezelliger werd in het team waardoor ik mijn zin om en plezier in het schaken weer een beetje heb vergroot, dus kijk maar uit volgend seizoen, Gijs komt er weer aan.

Fabian was voor de wedstrijd alweer aan het bier. Is dat nou wel verstandig? Ja, Fabian scoorde namelijk weer een punt. 4 uit 4 een uitstekend prestatie dit seizoen. Nog belangrijker het staat 5-0 wat een weelde! Misschien moeten we allemaal maar voor de wedstrijd beginnen met bier drinken! Is in ieder geval goed voor het karakter van het team.

Onze nieuwe lid Nick stond dit seizoen in onze teamopstelling, maar kwam niet verder dan 1 zwaarbevochten nederlaag tegen Borne. Mart kwam wel tot 4 optredens waarin hij 2,5 punt haalde, maar ook hij kon vanavond helaas niet meedoen. Gelukkig hebben we ook nog een paar Duitse invallers. Niklas scoorde 0 uit 2, Jarno 1 uit 2 en Jürgen 1,5 uit 2 tot dusverre, dus we vroegen Jürgen als invaller.

Jürgen kwam aanrijden in zijn patserbak, overspeelde zijn tegenstander en dacht hiermee een dame voor zich te winnen. Maar zoals wel vaker met patsers had hij een muurtje over het hoofd gezien, verloor een stuk en zijn stelling ging total loss. Helaas, kan gebeuren. Zo eindigt Jürgen dit seizoen op 1,5 uit 3. Hiermee komt de stand op 5-1.

We hebben nog meer bordpunten nodig en als je het over bordpunten hebt, dan heb je het over Bas! Hij overspeelde zijn tegenstander, boekte een overwinning en is met 4,5 uit 6 de topscoorder van het team! Een prima prestatie, waarmee hij de score op 6-1 brengt.

Alexander was onze laatste troef van de avond. Hij was met de auto, want hij kwam rechtstreeks van een vergadering. Waar hij doorgaans tijdens de partij wel houd van een biertje, bleef dit nu beperkt. Waar we doorgaans ook kunnen rekenen op een goede score van hem, bleef dit nu ook beperkt tot een halfje. Met een score van 3 uit 5 een degelijk eerste seizoen.

6,5-1,5 dit betekent dat we (net) kampioen zijn, aangezien Max Euwe de laatste ronde 5.5-2.5 heeft gespeeld. Hulde voor ons heldenteam, dat sowieso met afstand kampioen is geworden in de derde helft. Een echt Lonnekerwaardig team waar de gezelligheid belangrijker is dan het resultaat!

ENO 1RatingSV Lonneker 1RatingRonde 4
Alssema, E. (Etien)2051Meijerink, J. (Jürgen)19901 – 0
Klink, D.G. (Dennie)1843Cupido, A. (Alexander)2071½ – ½
Beene, T. (Thijs)1806Stotyn, F. (Fabian)21920 – 1
Voortman, N.M. (Niels)1825Vergert ten, P. (Paul)22230 – 1
Lamers, M. (Marco)1620Beek van, B. (Bas)17520 – 1
Trejic, A. (Amir)1517Tsoukkerman, B.Z. (Boris)18370 – 1
Brinkhuis, G.W. (Wim)1536Gerritsen, G.H.G. (Gijs)18700 – 1
Faber, B. (Bob)1503Engberink, T. (Tom)16290 – 1
Gemiddelde Rating:1713Gemiddelde Rating:19461½-6½

Lonneker 1 delft onderspit tegen Paul Keres 3

Een goed begin is het halve …
Op een zonnige zaterdag, 23 april 2022, stond er de uitwedstrijd tegen Paul Keres 3 op het programma.
Deze wedstrijd werd gespeeld op locatie “De Noteboom” in Utrecht. Iedereen was tijdig aanwezig
waardoor wij ontspannen deze wedstrijd konden aanvangen. Wel werd er vooraf nog de teamafspraak
gemaakt, zwart verliest niet en wit wint zodat we een minimale zege van 6-2 zouden kunnen bijschrijven.
Zelf gaf ik na een kleine 3 uur spelen het goede voorbeeld door met zwart mijn tegenstander voldoende
onder druk te houden waar er na een afruil onvoldoende spel overbleef. De vrede werd getekend en dus
het eerste halfje met zwart.
Een half uurtje later volgden 2 uitslagen elkaar snel op. Eerst miste de tegenstander van Bas een lijn
waarmee Bas 2 pionnen won. Daarna sloeg Bas echter daadkrachtig door en veroverde zo een vol punt.
En dit zelfs met de zwarte stukken! Ongeveer tegelijkertijd had Jurgen zijn tegenstander in een houtgreep
weten te krijgen en ogenschijnlijk zonder al te veel moeite deze tegenstander kunnen dwingen af te
tikken, oftewel op te geven. Puntje met wit.
Wat er daarna gebeurde is met geen pen uit te leggen dus een korte samenvatting: De rest stond eerst
redelijk, daarna matig, weer iets later hoopvol en uiteindelijk drama. Eindstand Paul Keres – Lonneker
5,5 – 2,5.

Paul Keres 3RatingLonneker 1RatingRonde 9
Spek van der, H.P. (Hein Piet)2103Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)19961 – 0
Veenendaal van, E. (Elmer)2022Bos van den, J. (Jokim)20621 – 0
Kronemeijer, S. (Simon)2049Stuij, L. (Leon)18841 – 0
Prins, J.H. (Jan)1984Wennink, M. (Mart)1912½ – ½
Rosmuller, A.J. (Anton)2013Meijerink, J. (Jürgen)19760 – 1
Houwelingen van, C.L. (Leo)1984Beek van, B. (Bas)17270 – 1
Viergever, M.A. (Max)1999Klein Essink, J. (Jeroen)17261 – 0
Heel van, E. (Evert)1961Demosthenous, A. (Avgerinos)01 – 0
Gemiddelde Rating:2014Gemiddelde Rating:18985½-2½

SOS Eindronde met verslag!

Lonneker kwam, zag, dronk bier en heeft het kampioenschap weer voor het grijpen!

Het zwarte Paard uit Ommen een tegenstander waar Lonneker vroeg in de jeugd regelmatig tegen heeft gespeeld, de wedstrijden tussen de senioren zijn volgens mij spaarzamer. Echter bestond het team van onze tegenstanders uit enkele oude bekenden. Daarnaast was het erg leuk dat er een gezamenlijke eindronde was. In Borne was alles tot in de puntjes georganiseerd, complimenten!

Ten tijde van het schrijven van dit verslag staat de uitslag nog niet online, dus het kan zijn dat ik wat dingen verkeerd heb onthouden. 17:00 begon onze wedstrijd dag, Maandag had Gijs de opstelling al doorgestuurd. Paul, Fabian, Alexander, Wennink, Boris, Bas, Gijs en Tom, een erg sterk team en erg goed collectief. De Mexicaan met halverds Grolsch was de tent waar wij lekker gingen eten. Fabian bestelde direct het duurste van de kaart maar weigerde sinds zijn gekots van de vorige keer wel beleefd de tequila.

19:45 de wedstrijd begon, Fabian zou frans gaan spelen, Gijs ging winnen en Wennink was gebrand op een zege. Zelf kreeg ik dezelfde opening tegen als zondag, toen ik het helemaal verkeerd aanpakte nu dus een andere opzet! Een rondje langs de velden, Bord 1 prima, bord 2 prima mits f6 wordt gespeeld. Cupido aan de koffie, Wennink is rustig zijn stelling aan het verbeteren. Boris heeft een prima actieve stelling, Bas laat zien dat hij maar 1 doel heeft en dat is winnen. Gijs en Tom doen het lekker rustig aan.

Fabian weigerde ondertussen f6 te doen en stond duidelijk minder, Bas was met een enorme opmars bezig qua het positioneren van zijn stukken. Wat een klasbak, alles richting de f2! Mart haalde zijn eerste biertje, Cupido was een beetje dom aan het schuiven met zijn stukken. Gijs zijn tegenstander had al a6 en h6 gedaan, Tom had een fijne plus!

Rond half 10 begon ik er in te geloven dat het wel eens 8-0 zou kunnen worden, niet omdat wij overal zo goed stonden, maar de sfeer zat er uitstekend in, de focus was aanwezig en het besef van dat het kampioenschap nog mogelijk was deed ons vliegen. Fabian stond onderhand verloren, zelf dacht ik al vele malen te kunnen winnen, echter lukte dit steeds niet en met het biertje werd ik minder scherp. Bas had zijn stukken goed neergezet en pxf2 in de stelling gebracht. Zijn tegenstander kon het allemaal niet overzien en ging mat! 1-0 voor ons, lekkere pot van Bas, de 0,0 doen hem goed! Zelf mocht ik tekenen voor de 2-0. Boris had ondertussen een stuk buitgemaakt, Cupido ging stukken aanvallen van zijn tegenstander. De tegenstander van Wennink gaf een stuk in 1 weg, Gijs stond iets beter. Fabian stond verloren en Tom stond duidelijk beter. Wennink won 3-0, de tegenstander van Fabian gaf een toren cadeau 4-0. Boris won het eindspel 5-0. Gijs speelde c4 6-0. Cupiode pakte een toren 7-0. Dan onze eindspel god Tom mocht het eindspel nog even uittikken, Tom is zoals we hem kennen erg sociaal, bood remise aan waarmee de eer gered werd. We staan met nog 1 ronde te gaan een half bordpunt voor. Enorm spannend dus.

Het was weer een ouderwetse externe avond door de week! De wekkers van verschillende teamgenoten gingen echter weer om half 6, gelukkig mocht ik zelf uitslapen tot 6:15.
het was weer een mooie avond!

Het Zwarte Paard 1 RatingSV Lonneker 1RatingRonde 7 Slotronde Borne
Jong de, G. (Gosse)1772Vergert ten, P. (Paul)22280 – 1
Engbersen, J. (Johan)1773Stotyn, F. (Fabian)21980 – 1
Bezemer, H.J. (Henk Jan)1753Cupido, A. (Alexander)20690 – 1
Dijkstra, J. (Jan)1611Wennink, M. (Mart)19120 – 1
Hop, T. (Tom)1609Tsoukkerman, B.Z. (Boris)18510 – 1
Dunnewind, M. (Mark)1591Beek van, B. (Bas)17270 – 1
Punter, M. (Michel)1448Gerritsen, G.H.G. (Gijs)19100 – 1
Brouwer, R.J.W. (René)1557Engberink, T. (Tom)1629½ – ½
Gemiddelde Rating:1639Gemiddelde Rating:1941½-7½

Hopeloos verlies Lonneker tegen Zevenaar

Door Leon Stuij

Op 12 maart 2022 kregen wij het genoegen om tegen het team van Zevenaar te spelen. Met een fantastisch seizoen en een nummer 1 plek op de ranking hadden wij er alle vertrouwen in.


Arno, Jokim en ik kwamen met het OV mooi op tijd aan. Met tijd te verdoen in het centrum van Zevenaar kwamen we in contact met een horde D66’ers, die ons probeerden te verleiden om te stemmen op hun partij terwijl mission impossible muziek op de achtergrond hard stond te draaien. Tsja, zo begin je dan zo’n dag.


Wist u trouwens dat een setje schaakstukken bij de Boek en Buro maar liefst 43 euro kost?


Het begin was al spannend want de meute in de auto zou pas na 13 uur aankomen. Tien over 1 en ze waren er nog steeds niet. We gingen starten en gelukkig kwamen ze er toen net aan.


Jokim speelde weer zo’n obscure zijvariant van het siciliaan. Een Kalashnikov of Sveshnikov, iets met een kov. Hij ruilde al snel dames en het leek een onmeunig saaie bende te worden. Even later en het werd opeens heel interessant. Ook weer typisch Jokim. Een saaie opening spelen en toch altijd fascinerende potjes spelen (hoe doet hij dat toch?) Jokim kwam al vroeg in de opening super goed te staan, zijn tegenstander deed tricky met een gek quasi pion offer, maar Jokim ging er niet op in en speelde geduldig en volwassen. Echt een begin van een masterclass, ik was goed aan het opletten terwijl hij zijn tegenstander compleet aan het wegspelen was. Ik voelde me helemaal geïnspireerd. De stelling was niet easy peasy lemonsqueezy, er waren veel wegen die naar Rome leidde, alleen koos Jokim voor de weg naar Raalte, waardoor hij zijn overwicht op het bord verloor. Tegenstander zag een manier van zetherhaling en dus remise.


Ik won in vijftien zetjes en was als eerste klaar. Ja was leuk. Toen begon het pas voor mij want nu moest ik mensen gaan inspireren en mijn rol as mascotte vervullen. Ik had echter wel zin in een overwinningspanini bij Bakker Bart en toen ik terug kwam stond de helft straal verloren..


Boris speelde degelijk en kreeg een minuscuul voordeeltje, dit was niet genoeg voor de winst en het werd remise.


De tegenstander van Niklas speelde een uiterst agressieve Italiaan en een vroege dame h5. Niklas werd licht geïntimideerd door deze aanval en verloor een kwaliteit, echter was het allemaal niet heel duidelijk en kreeg hij er wel spel voor terug. Hij had een dame en paard en tegenstander had twee torens. Maar ja toen verloor Niklas het paard. Toch had hij snel eeuwig schaak en dus remise in een partij die op en neer ging.


Mart kreeg een draak van een opening tegen. Hij kwam de opening goed door maar werd in het middenspel weggedrukt op de damevleugel. Hij counterde in het centrum, waardoor hij een pion verloor maar kreeg er wel wat spel voor terug. Hij stond nog steeds passief, echter deed hij alles om uit die hopeloze passiviteit te komen. Hij sloeg een mogelijk giftige pion, wat leidde tot allerlei complicaties. Zijn tegenstander had 1 winnende lijn en moest dus accuraat spelen, dit deed hij ook en Mart ging uit met een knal.


Arno verloor al snel een kwal, en stond de hele partij minder. Arno is wel de meest taaie verdediger die er is, zodra hij die kwal verloor speelde hij absoluut fantastisch en deed er alles aan om de stelling te blokkeren en zijn tegenstander moest zweten en ploeteren om de winst te vinden. Dit was een lange partij en zet 40 werd bereikt. Arno speelde sterk maar kon niet voorkomen dat zijn verdediging inzakte en gaf het op.


Jeroen speelde een Caro-Kann (altijd goed). Tegenstander speelde lekker fel en had dreigingen op de koningsvleugel, Jeroen moest Griekse giften voorkomen en hij kreeg maar geen stukken naar de koningskant om zo te kunnen verdedigen. Op een gegeven moment brak de tegenstander toch door met een mooi offer op f7 en de verdediging van Jeroen was opgebroken. Een aantal zetten later stond Jeroen mat.


Avgerinos had zijn debuut in het eerste van Lonneker! Super leuk dus. Avgerinos is een aanstormend talent. Hij had zwart en speelde een draak. Hij offerde de b-pion om een mooie aanval te lanceren op de koning van wit die lang had gerokeerd. Hij speelde actief en met passie. Zijn tegenstander verdedigde met verve en Avgerinos kwam er niet door. Hij stond een pion achter en zijn andere pionnen waren ook zwak. Ook zijn stelling brokkelde langzaam af en moest het onderspit delven.


Het was een tamelijk oninspirerende dag van onze kant. Jammer want we hebben zo’n fantastisch team. Ik verwacht dat mensen weer regelmatig naar de schaakclub gaan op de vrijdag en zich weer laten inspireren met een biertje er bij, want we kunnen zoveel meer.

Zevenaar 1RatingLonneker 1RatingRonde 7
Verfuerth, K. (Kevin)2047Bos van den, J. (Jokim)2063½ – ½
Homs, G.C.J. (Guust)2142Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)20041 – 0
Huysman, A.C. (Arie)2038Stuij, L. (Leon)18660 – 1
Wilde, J. (Justin)2028Demosthenous, A. (Avgerinos)01 – 0
Verfuerth, T. (Thomas)2098Wennink, M. (Mart)19191 – 0
Pelgrom, V. (Vincent)1935Klein Essink, J. (Jeroen)17391 – 0
Hoenselaar, D. (Dennis)1739Tsoukkerman, B.Z. (Boris)1862½ – ½
Claessen, T. (Tonie)1733Brinkers, N. (Niklas)1798½ – ½
Gemiddelde Rating:1970Gemiddelde Rating:18935½-2½

Het programma op Netstand: https://knsb.netstand.nl/teams/view/3051

Lonneker thuis tegen borne op 4 maart 2022

Lonneker thuis tegen Borne (4 Maart 2022)

Vrijdagavond, geen corona-maatregelen meer en een thuiswedstrijd tegen Borne, en een viertal tegen Stokhorst. Lonneker treed sterk aan met 2 CM’s in de gelederen namelijk Fabian op bord 1 en Paul op bord 6. De andere borden werden bezet door talenten, waaronder Henk en Bas.

Op bord 1 speelde Fabian met zwart tegen Rik Veldhuis. Fabian moest echter wel even wachten want Rik was iets verlaat, misschien wel om Fabian af te leiden. Voor Fabian maakte dit echter geen verschil, met al 1,5 liter in de mik voorafgaand aan de wedstrijd, won hij op zet 5 een pion, na zet 20 een stuk, wat later een kwaliteit geoffert om daarna met behulp van het loperpaar een pion naar de overkant te brengen. Punt voor Fabian.

Op bord 2 speelde ikzelf met wit tegen Henk Eilert, welke na een stoelendans plaatsnam naast Fabian. De opening was een schots gambiet, waar zwart op zet 5 de ongebruikelijke d7-d5 speelde en een zet later een paard in 2 weggaf. Daarna zijn er aan beide kanten geen fouten meer gemaakt en dus het punt voor mij.

Op bord 3 speelde Boris tegen Paul Formanoij, de op papier sterkste speler van Borne. Na zo’n 25 zetten theorie raakte Boris echter wat vermoeit, mistte een kwalwinst van zijn tegenstander en verloor helaas. Punt voor Borne.

Bord 4 mocht “nieuwkomer” Bas aantreden tegen Thijs Mangelsdorf. Dit werd een scherp opgezette partij waar 1 eigen zet dodelijk bleek voor Thijs en dat was de korte rokade. Het was wel aan Bas toe te vertrouwen dit af te straffen en zo dus ook het 3e bordpunt voor Lonneker.

Bord 5 werd bezet door Gijs, welke na zijn vaderschap het nog ontbreekt aan wat spelritme. Zijn tegenstander was Jos Muller, welke dacht aangekomen te zijn in een kroeg. Na een strijd waar weinig aan de hand leek voor Gijs blundert hij ineens de partij. Helaas. Het 2e bordpunt voor Borne.

Op 6 speelde de voorzitter Paul tegen Wim Arns waar het grootste ratingsverschil van de avond was. Paul heeft maar liefst 458 punten meer. Dit bleek ook in de partij want Paul won eerst wat pionnen, toen een stuk en daarna de partij. SVL 4 – 2 Borne.

Op 7 speelde Nick tegen Benjamin Josso. Opvallend is hier dat beide spelers nog geen officiële rating hebben. De partij werd een open partij waar Benjamin de sterkere bleek en spectaculair mat zette. SVL 4 – 3 Borne.

Op 8 hebben we Henk, welke mocht aantreden tegen zijn wandelmaat Peter Levink. Henk bleek harder te kunnen lopen, want hij won een kwal, en na alle stukken behalve pionnen te ruilen was dit voldoende voor de winst. SVL 5 – 3 Borne.

Voor een wedstrijd met gemiddeld 297 ratingpunten meer voor Lonneker zou je vooraf een grotere uitslag verwachten, echter weet je nooit hoe de stukken bewegen.

Mart

SV Lonneker 1RatingSV Borne 1RatingRonde 3
Stotyn, F. (Fabian)2211Veldhuis, H. (Rik)18041 – 0
Wennink, M. (Mart)1919Eillert, H. (Henk)16811 – 0
Tsoukkerman, B.Z. (Boris)1862Formanoij, P. (Paul)18280 – 1
Beek van, B. (Bas)1727Mangelsdorf, T. (Thijs)14691 – 0
Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1906Muller, J. (Jos)15680 – 1
Vergert ten, P. (Paul)2228Arns, W.S.J. (Wim)15701 – 0
Pham, H. (Hai Ha)0Josso, B.C.R. (Benjamin)00 – 1
Jonkers, H. (Henk)1604Levink, P.M. (Peter)14521 – 0
Gemiddelde Rating:1922Gemiddelde Rating:16255-3

SOS Team wint van Hardenberg!

Spanning in de Klepperstad

Na enkele maanden coronapauze mocht het SOS-achttal deze vrijdagavond weer een keer aantreden. En ik mocht invallen, tegen de club waar zo’n 40 jaar geleden mijn schaakcarrière begon. Ik arriveerde als eerste in Hardenberg, Bernard had de deuren van de Pothof nog maar net geopend. Niet veel later kwamen ook de 2 J’s binnen, gevolgd door de auto met vier spelers uit Enschede e.o.

De opstellingen werden uitgewisseld, en we hadden op alle borden een ratingvoorsprong, gemiddeld ruim 200 punten meer. Dus dat bood kansen, maar zoals zo vaak bleek het in de praktijk nog niet zo eenvoudig om die voorsprong te verzilveren; er moest hard voor worden gewerkt. Alleen Gijs wist al snel een stuk te winnen. Hij verzuimde daarna om het met mat in 2 snel af te maken, dus hij mocht nog een uurtje doorspelen (en zoals hij zelf zei: anders zit je toch maar alleen bier te drinken), maar het punt is nooit meer in gevaar geweest.

Verdiept in mijn eigen partij heb ik van een aantal andere partijen niet zoveel meegekregen. Boris en Jürgen (in mindere stelling) namen allebei een remiseaanbod aan, en Niklas verloor zijn partij, waarmee de stand weer gelijk was getrokken. Niet veel later kwam ook Bas een puntendeling overeen, waarmee hij officieel even goed is als Fabian: beiden remise tegen Bernard van Lenthe.

Ik won zelf een pion in het middenspel, en kwam in een toreneindspel met een pion meer terecht. Mijn tegenstander bleef taai verdedigen, totdat hij vrijwillig de torens ruilde. Het overgebleven pionneneindspel was niet moeilijk meer, en ik bracht ons weer op voorsprong.

De laatste twee partijen waren razend spannend en trokken veel publiek. Jarno en Alexander hadden beiden meer tijd en konden profiteren van de tijdnood van hun tegenstanders. Alexander had er een wilde partij van gemaakt met een stukoffer om druk te zetten op de niet-gerokeerde koning van zijn tegenstander. Mat ging het niet, maar hij wist wel langzamerhand steeds meer materiaal terug te winnen, totdat het weer gelijk stond. Hij probeerde dameruil, en daarmee een eindspel met ongelijke lopers, te voorkomen, maar kwam daar uiteindelijk toch niet onderuit. Hij hield wel twee verbonden vrijpionnen over, en maakte de praktische keuze om drie pionnen tegen een loper over te houden. Zijn tegenstander wist dit met minder dan een minuut op de klok niet meer te verdedigen. Jarno won een paar pionnen en uiteindelijk een stuk, waarmee hij nog een punt kon bijschrijven.

Al met al een uitstekende hervatting van het seizoen.

Henk Jonkers

Uitslagen:

S.V. Hardenberg 1                 –           SV Lonneker 1                        2½-5½

Rutger Hesselink (z)               –           Alexander Cupido (w)            0–1

Marten Zwaagstra                 –           Jürgen Meijerink                    ½-½

Arie Spuij                                –           Jarno Scheffner                      0-1

Henk Brons                            –           Niklas Brinker                        1-0

Edgar Spanjers                       –          Boris Tsoukkerman               ½-½

Jasper Hamhuis                     –           Gijs Gerritsen                         0-1

Bernard van Lenthe               –          Bas van Beek                          ½-½

Han Rook                                –           Henk Jonkers                          0-1

Lonneker 1 verdedigt koppositie, verder geen vragen

Op zaterdag 5 februari 2022 mochten we ondanks de immer somber stemmende ontwikkelingen in de wereld weer proberen een mooi potje te schaken. Op deze prachtige winterdag hadden we een sterk en gezond team op de been om het sterk bezette tweede team van ASV uit Arnhem voor de zesde ronde te ontvangen in de IJsclub. Vanwege de coronamaatregelen in december is de vijfde ronde overgeslagen en wordt de uitwedstrijd tegen WSG Winterswijk 1 gespeeld op 21 mei 2022. Na de zwaarbevochten overwinning op hekkensluiter ZSG 1, eind november, met de prachtige winstvoering in het eindspel van Jarno als kers op de taart, stonden we tot ieders verbazing en tevredenheid bovenaan in poule 3B.

Op bord 2 speelde Jokim met wit een voorzichtige partij en daarbij maakte hij wat kleine inschattingsfouten die een matig eindspel in het vooruitzicht stelden. Zijn tegenstander deed weinig fout, misschien zelfs alles goed, en profiteerde alert van een tactische misser. Zo was het al na 21 zetten tijd om op te geven. Daarmee werd beide spelers een eenzijdig eindspel bespaard en kon Jokim zich richten op het verslaan van de gebeurtenissen.

Op bord 6 speelde Niklas met wit tegen een van de sterkste Arnhemmers, waarbij aangetekend dient te worden dat deze CM dit seizoen nog niet had weten te winnen. Al in de opening stoof zwarts h-pion richting de witte rokadestelling. Zwart stond daarbij al meteen geweldig en had daarvoor niet eens materiaal hoeven offeren. Nou heeft Niklas goede ervaringen met het ombuigen van zulke vreselijke stellingen, maar vandaag was het verschil in koningsveiligheid en stukkencoördinatie te groot om er nog iets van te maken. Zo hadden we al om half vier twee nullen op de witborden verzameld.

Op bord 4 pakte Jürgen in de opening alvast een pionnetje mee, en zwart nam niet de moeite om dat snel terug te veroveren. Jürgen had duidelijk de overhand, het werden zelfs twee pionnen en ook deze partij was al vroeg uit na een fraaie tactische finish. Weer een prima overwinning voor Jürgen na twee moeilijke verliespartijen. Na deze korte partijen op de witborden stond het 1-2 en de andere resultaten begonnen pas rond de tijdcontrole binnen te druppelen.


Op bord 1 speelde Arno met zwart een partij die uitdraaide op een eindspel met ongelijke lopers. Doordat er nog torens op het bord stonden, die allebei de overkant bereikten, zat er na een reeds afgeslagen remiseaanbod toch nog even spanning in de stelling. Maar rond de veertigste zet werd remise toch maar overeengekomen.

Op bord 8 speelde Jeroen tegen een ratingloze Arnhemmer die het best aardig deed. Zo aardig zelfs dat na een op het oog betere opening voor wit, het tij in het dameloze middenspel zowel op de klok als op stelling stukje bij beetje kenterde in het voordeel van zwart. Na het behalen van de veertigste zet kon ook hier een zwartoverwinning voor ASV 2 worden bijgeschreven.

Op bord 5 speelde Robin een hotsenknotsenbegoniapartij. Zijn toren van h8 ondernam via een hoop heen-en-weren op de g-lijn een operatie die uiteindelijk eindigde met het pakken van de toren op a1. Zijn andere stukken stonden er begrijpelijkerwijze minder florissant bij en wit ging vol voor de aanval. De stelling was dusdanig uit balans qua stelling en qua materiaal dat het me een raadsel is hoe dat nou nog vreedzaam heeft kunnen eindigen.

Op bord 3 speelde Jarno tegen de ratingsterkste van ASV 2. Hij stond een pionnetje achter, maar had behoorlijk actief stukkenspel. Door dapper een toren te geven voor een loper trok hij het initiatief nog steviger naar zich toe, maar de witspeler liet de storm een aantal zetten rustig overwaaien. Jarno verloor het loperpaar en toen was de angel er wel uit. Wit nam de controle over het bord over en kon de felicitaties in ontvangst nemen. 2-5.

Op bord 7 speelde Gijs nog als laatste. De zwarte stukkencoördinatie was niet bijzonder elegant, maar met het nodige kunst- en vliegwerk stond alles telkens toch voldoende gedekt en wit kwam er niet beslissend doorheen. Gijs bleef lang vechten maar uiteindelijk ging het alsnog mis toen wits koning overtuigend binnen kwam lopen in het diepe eindspel met ongelijke lopers.

Met vijf overwinningen, twee remises en slechts één verliespartij keerde ASV2 uitermate tevreden huiswaarts. Ook Lonneker kan licht tevreden zijn met de twee bordpunten waarmee we de 1e plaats in de poule behouden, met de aantekening dat wegens omstandigheden het oppermachtige SG Max Euwe 2 na zes rondes nog slechts drie wedstrijden heeft kunnen spelen, en wij er al twee kansloze nederlagen op hebben zitten.

(Jokim van den Bos)

Lonneker 1Rating ASV 2RatingRonde 6 
 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)2002 Linde van de, J.A. (Jan)2069½ – ½
 Bos van den, J. (Jokim)2077 Bus, T.G. (Tom)20410 – 1
 Scheffner, J. (Jarno)1911 Schleipfenbauer, F. (Frank)21170 – 1
 Meijerink, J. (Jürgen)1971 Schleipfenbauer, B. (Bent)19721 – 0
 Bos, R. (Robin)2023 Jurrius, T. (Theo)2013½ – ½
 Brinkers, N. (Niklas)1802 Roosmalen van, S. (Sjoerd)20750 – 1
 Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1916 Maassen van den Brink, K.J. (Koen)20030 – 1
 Klein Essink, J. (Jeroen)1739 Lange de, H.B.I. (Rik)00 – 1
 Gemiddelde Rating:1930 Gemiddelde Rating:20412-6

Spannende strijd Lonneker tegen ZSG

27-11-2021

Op bord 1 speelde Jokim een obscure lijn in de siciliaan en kreeg al snel het loperpaar in de opening. Hij leek al snel ge-equalized te hebben. Toen ik af en toe keek op het bord leek het een rustige partij die in een bloedeloze remise eindigde. Toen ik eenmaal de pgn van Jokim had bestudeerd, zag ik dat er veel was gebeurd in de partij en het op en neer ging in de computerevaluatie. Met een score van 3 uit 4 in de competitie doet Jokim het erg sterk, ga zo door Jokim!

Ikzelf speelde op bord 2. Mijn doelstelling was om niet in tijdnood te komen. Daar sta ik om bekend en dus heb ik me er dit seizoen op ingesteld om meer te vertrouwen op mijn intuïtie. Mijn tegenstander dacht erg lang na, en na 10 zetten had ik meer dan 25 minuten extra op de klok. Echter, mijn intuïtie bleek me in de steek te laten en ik kwam erachter dat ik straal en straal verloren stond. Tja, wat doe je dan? Ik sta nog wel eens bekend om de spreuk ‘Rokade is altijd goed, zelfs als het slecht is’ en jongen, was het slecht zeg, maar toch maar gespeeld, mijn tegenstander won een extra pion en daarna zelfs nog een. Het tweede pionnetje was echter vergiftigd waardoor zijn paard verloren ging. Nu had hij drie pionnen voor het stuk en die liepen in sneltreinvaart om te promoveren. Zijn koning stond echter niet bepaald veilig en hij kwam in een matnet terecht. Ik had mat in vier. Hij stond de mat nog toe, wat erg aardig was.

Jürgen speelde op bord 3. Van de partij heb ik niet veel meegekregen. Hij had een beetje een awkward springding op a6 en stond passief. Wat er daarna is gebeurd, weet ik niet afgezien van het feit dat hij verloor.

Op bord 4 kwam Akkersdijk goed voor de dag. Hij legde maar liefst twee mobiele telefoons neer op tafel, echt een sterke flex, echter zijn tegenstander legde ook twee mobieltjes neer op zijn kant van de tafel. Weg flex. Erik speelde een stonewall attack… ja, nou vooruit. Meestal krijg je dan van die rigide stellingen maar al snel werd de stelling opengebroken. Erik speelde uitstekend volgens stockfish en wist een voordeel te behalen in een eindspel. Hij breidde dit voordeel uit en kwam winnend te staan, alhoewel de winst door niemand werd gespot! Erik vond wel een geforceerde remise en ging er voor.

Op bord 6 stond Gijs op zijn Gijs. Dacht dit is een typische Gijs-partij, kan niet misgaan. Nou, dat ging dus wel mis en Gijs stond miserabel. Al snel stond hij verloren, dat kon nooit meer lang duren. Een half uur later speelde hij nog. En een half uur later speelde hij nog. En een half uur later speelde hij nog. Dan maar tijd voor een lekker biertje. Hij bleef verloren staan maar speelde nog uren door. Zijn tegenstander vond na vele pogingen een doorbraak en Gijs moest het opgeven.

Jeroen speelde op bord 7 een lange pot. Van het begin af aan stond hij prima, ik denk zelf iets beter. Op een gegeven moment won hij de kwaliteit. Tegenstander had wel een pion extra. Het werd een eindspel toren tegen loper en wat pionnetjes. Als Jeroen 1 pion kon winnen dan zou hij de partij ook winnen, hij ging dus op zoek naar een winstweg. Zijn tegenstander geloofde in zijn fort en bleef stug verdedigen. Jeroen probeerde nog van alle kanten wat en na vele zetten kwam hij er maar niet doorheen en werd er besloten tot remise.

Op Bord 8 speelde Niklas, hij stond vanaf het begin al erg lekker. Hij wikkelde af naar een eindspel wat goed voor hem was en won soepel. Kat in het bakkie.

Op bord 5 speelde Jarno. Hij stond volgens mij de hele partij beter. Hij had een kwal meer en ik dacht dat hij wel kon winnen. Zijn tegenstander wist veel stukken te liquideren en het werd een eindspel waarbij Jarno een toren en pion had en tegenstander drie pionnen en een loper. Dit was de laatste partij van de dag en als Jarno zou winnen dan zou het team ook winnen. Toen won Jarno een pion en nu was het twee tegen 1 pion. Tja dat zal dan nog steeds wel remise zijn. En toen sloeg hij gewoon een gedekte pion! Tegenstander schrok zich een hoedje en realiseerde zich opeens dat hij niet terug kon pakken want dan zou de koning van Jarno de laatste peune pakken en promoveren met zijn laatste pion. Van drie pionnen tegen 1 pion en toen twee pionnen tegen 1 en nu opeens 1 pion tegen 1. Toen Jarno ook nog de laatste pion ophaalde door veel tricky gemanoeuvreer moest zijn tegenstander wel de partij opgeven. Echt heel mooi gespeeld van Jarno! En daarmee was de teamoverwinning binnen, 4,5-3,5. Hoppa!

En met deze overwinning staan we nu eerste in de competitie! Moge er nog vele overwinningen volgen.