March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Lonneker voor het tweede jaar op rij de beste van Overijssel

De SOS competitie nadert alweer zijn einde, ronde 6 stond er op het programma.

Iedereen heeft ons vast op de voet gevolgd en weet dat wij het dit seizoen erg goed doen. Onder leiding van Mart met 5 uit 5 staan we stevig op de eerste plaats. Alle grote clubs uit Overijssel spelen mee in deze klasse, dus een beetje prestige is het natuurlijk wel. De eerste 4 ronden wonnen we allemaal vrij eenvoudig, tegen Eno ging het net goed. 17-3 stond de uit wedstrijd bij de pothof op het programma. Er werd ons meerdere malen verteld dat ze extra bier hadden ingekocht, hulde!! Hulde!

We speelden in een iets gewijzigde opstelling, onze baas ging een weekendje weg om zijn libido een beetje op te vijzelen.  Cupido was voor de 6de keer jaar op vakantie. De rest van basis speelde wel. Met zijn 5 uit 5 en chauffeur mocht Mart een bord uitzoeken, hij wilde op 1. Zo gezegd zo gedaan. Fabian die een erg goede warming-up had zat op 2. Jurgen de man die eigenlijk altijd goed scoort, altijd vrolijk is en een super mooie auto heeft zat op 3. Zelf werd ik op bord 4 neergezet. Bas de man die eigenlijk bijna altijd gewonnen komt te staan (maar het niet altijd af maakt) zat op 5. Onze wereldreiziger Arno zat op 6. Tom weer terug van vakantie zat op 7 en misschien wel onze beste schaker zat op 8.

Het begon al goed, de biertjes werden iets voor 8 bij onze borden neergezet en we konden beginnen. Leon speelde zijn vertrouwde systeem d6 kd7 de8 kd8 en ging lekker verdedigen en nipte lekker aan zijn bier. Tom gaf in de auto aan zin te hebben in het koningsgambiet en in bier, dan zou je verwachten e4 echter werd het f4 gevolgd door e3 (wat vrij normaal is) echter daarna kwam de zet ld3, nee het is nog geen 1 april, het werd echt gespeeld. Owja en koffie ipv bier. Volgens mij het Tom een erg zware werkweek gehad en was hij aan het filosoferen over de mooie dingen in het leven. Arno deed zijn gebruikelijke zetjes en stond gewoon weer goed, wit mishandelde de opening ook wel een beetje. Jurgen speelde zijn gebruikelijke opzet en probeerde zwarte velden te bemachtigen. Fabian speelde een keer geen frans maar c5  zijn tegenstander reageer met lc4. Zwart stond al snel vrij prettig. Wennink met wit aan bord 1 speelde een rustige opening en er werden vrij snel dames geruild waarbij Wennink wel een klein plusje had. Zelf stond ik na de opening al vrij prettig. Het was 9 uur en de eerste 4 biertjes waren al op. Het ging een zware avond worden. Jurgen is een man die normaal heel positioneel speelt, dit keer probeerde hij een trucje (vorkje) zijn tegenstander zag dat niet en doei dame! Dat is 1-0 voor de onzen.

De stelling bij Arno leek pittig, maar hij had alles onder controle en snel kon de 2-0 op het formulier worden gezet. Na 0 uit 1 volgden er 4 uit 4 uitstekend meneer van Akkeren en nu lekker op vakantie gaan. Fabian zijn tegenstander zag het niet meer helemaal zitten en offerde een loper voor 2 pionnen. Fabian speelde dit heel gedecideerd uit en het kon niet meer heel lang duren voordat de 3-0 er aan zou komen. Jullie kennen de loper van d3 nog wel he, die ging naar c3 naar a4 en werd geruild tegen de slechte loper van zwart. Bas stond echt weer op zijn basssss, fijne koningsaanval en de dame vleugel alles onder controle wat kan er dan nog misgaan. Wennink had een pion gesnoept en stond goed tot gewonnen. Bas speelde de mooie zet ph1 en ik vroeg mij af wat kan er nog misgaan, nouwja het syndroom van weer gewonnen staan maar niet helemaal afmaken. Remise was de uitslag, gezegd moet wel worden dat Bas in de eindstellig verloren stond.

Leon had alles overleefd en stond eindelijk weer echt prettig, hij deed links en rechts allemaal mooie zetjes, kwam in een remise eindspel wat niet makkelijk te verliezen was tenzij je een toren weg geeft. Stuij we hebben weer genoten van je speelstijl!  Wat nog wel gezegd dient te worden, Hardenberg had zich erg tactisch opgesteld, hun beste spelers op bord 8 en 7. Gelukkig is iedereen van ons team heel goed! Mart deed ondertussen nog allemaal verliespogingen terwijl hij de teamorders negeerde. Met wat stellingsgeluk gaf de PC vandaag aan dat het toch nog remise was.  Dat bracht ons op 5 punten en weer een kampioenschap! Dit kampioenschap gaan we 12-5 extra kracht bij zetten! De gezamenlijke ronde zal bij Lonneker gespeelt worden komt allen! Nog wel een vraag aan Walter, mochten wij winnen is het dan voor het eerst dat het eerst team elke wedstrijden in een jaar wint? 

RatingLonneker 1RatingRonde 6
Hamhuis, J. (Jasper)1617RemWennink, M. (Mart)1955½ – ½
Wilps, D.J. (Dinand)16530-1Stotyn, F. (Fabian)21690 – 1
Spanjers, E. (Edgar)16540-1Meijerink, J. (Jürgen)20020 – 1
Lenthe van, B.J. (Bernard)16580-1Vergert ten, P. (Paul)21780 – 1
Zwaagstra, M.B. (Marten)1739RemBeek van, B. (Bas)1757½ – ½
Hesselink, R.J.A. (Rutger)17620-1Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)19320 – 1
Spuij, A.D. (Arie)17671-0Engberink, T. (Tom)16141 – 0
Reinders, J. (Joan)18551-0Stuij, L. (Leon)19221 – 0
Gemiddelde Rating:1713Gemiddelde Rating:19413-5

IJsbreker Gijs beslist SVL 1 – ENO 1

Op vrijdag 17 februari mocht SVL 1 aantreden tegen ENO 1 voor de SOS-achttallen competitie klasse 1A. Gezien het ook carnavalsweekend was, schijnt het goed gebruik te zijn bij onze tegenstanders om dit ook in de team-opstelling te implementeren door de kop en de staart om te draaien. Wij waren echter deze traditie vergeten en zaten dus in een saaie opstelling van hoge rating naar laag, met als enige uitzondering Gijs Gerritsen op 8 omdat hij vanwege het dubbele vaderschap niet meer zoveel toekomt aan het schaken. De traditie van Lonneker waar wij echter wel goed in waren was de consumptie van groene flesjes.

Na krap een uurtje spelen was eerst ondergetekende klaar, met na 10 seconden gevolgd door bord 3 Jarno. Beiden kregen al snel een prettige stelling waardoor ik en Jarno een puntje konden bijschrijven. Tijd voor pils voor mij en cola voor Jarno, welke nog moest rijden. Op dit moment stonden de rest van de borden ogenschijnlijk nog gelijkwaardig.

Voor de duur van een uurtje bleef het rustig dus een paar biertjes verder ging ik maar weer eens kijken. Alexander en Fabian hadden nog geen eenvoudige stelling weten te maken dus daar voorlopig nog geen uitslagen. Bas had een moeilijk late middenspel stelling op het bord gekregen en was al hard aan het zweten. Erik was zichtbaar niet tevreden met zijn stelling en Tom had inmiddels bijna al zijn tijd verbruikt. Gijs echter had een pionnetje gewonnen en probeert op zijn Gijs deze pion te gebruiken om te winnen.

Na een korte rookpauze bleek dat Erik verloren had, en ook Tom moest opgeven. Bas stond echter ineens een toren voor dus dat zag er goed uit. 2-2 dus en de spanning nog op en top aanwezig. Bas speelde vervolgens van voor naar achter en van links naar rechts en stond pardoes mat. Oeps, 2-3 met nog 3 talenten te gaan. Gijs stond nog steeds zijn pion voor , maar Fabian en Alexander stonden nog steeds moeilijk te prutsen.

Ijsbreker Gijs wist zijn tegenstander te overtuigen dat het eindspel gewonnen was en zo de 3-3 bij kon schrijven. Niet veel later vereenvoudigden Alexander en Fabian hun stelling ook eindelijk waarna ook deze heren vrij snel een puntje bij konden schrijven. 5-3 gewonnen en goed op weg naar het kampioenschap.

 Lonneker 1Rating ENO 1RatingRonde 5
 Cupido, A. (Alexander)2023 Poffers, D.J. (Dick)14591 – 0
 Stotyn, F. (Fabian)2165 Klaasen, H.J. (Eric)15101 – 0
 Scheffner, J. (Jarno)1942 Altink, J. (Jan Willem)12811 – 0
 Wennink, M. (Mart)1962 Trejic, A. (Amir)15481 – 0
 Akkersdijk, E.A. (Erik)1796 Lamers, M. (Marco)15800 – 1
 Beek van, B. (Bas)1796 Voortman, N.M. (Niels)17690 – 1
 Engberink, T. (Tom)1636 Alssema, E. (Etien)20700 – 1
 Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1888 Johnson Temisaren, M. (Matthew)19351 – 0
 Gemiddelde Rating:1901 Gemiddelde Rating:16445-3

Almelo-1 vandaag te sterk voor Lonneker-1

Zaterdag 11 feb 2023 moest SVL-1 aantreden tegen Almelo-1, dat op moment van schrijven bovenaan staat in Klasse 3B. Hun gemiddelde rating is ook hoger, vergeleken met onze spelers. Toch zouden we voor deze 6e ronde een goed team op de been kunnen brengen.
Hier is het verloop van deze match, in de volgorde waarin de spelers hun partij beëindigden.

Leon speelde weer mee, opnieuw met Wit aan bord 1. In Almelo was een heus DGT sensorbord geregeld voor deze ene partij : naast de spelers stond een laptop die de stellingen projecteerde op groot scherm, zodat we allemaal konden zien hoe moeilijk Leon het kreeg. Hij leek zelf ook regelmatig dit scherm te gebruiken voor zijn volgende zet. Hier een cruciaal moment :

g5! Daarmee leek (Peter) Mijnheer Zwart een beslissende aanval te lanceren, waarbij Leon steeds meer in tijdnood kwam, maar plots werd tot remise besloten. Na afloop verklaarde Leon “ik stond straal verloren, maar er kwam zetherhaling – de remise die hij aanbood heb ik natuurlijk direct aangenomen.”

Op de andere borden was de strijd nog in volle gang, maar we hadden nergens duidelijk voordeel.

Avgerinos was weer terug van zijn familie-bezoek aan Cyprus, en kon spelen. Ik gaf hem Zwart aan bord 8, wat hem paarde met een Burer, Humphrey ditmaal. De partij werd door beide spelers uiterst voorzichtig opgezet, zowel Wit als Zwart kozen de Konings-fianchetto met snelle rochade, dat heet de “Konings-Indische opstelling”, maar door zijn voorzet kon Wit hierbij als eerste het centrum bezetten en voerde daarna langzaam de druk op. Onze speler kon in deze partij geen vuist maken, Avgerinos bood nog ergens remise aan, maar Wit rook toen al bloed en het duurde niet lang of Zwart bezweek. De verdediging had taaier gekund, maar Paars kiest liever voor een alles-of-niets tegenaanval – die moet echter wel stranden als je tenslotte 2 Torens achter staat ..

Zo bleek al vroeg dat Almelo-1 vandaag waarschijnlijk een maatje te groot voor ons was.

Jokim nam mij daarom even apart, hij had Wit aan bord 3 en zitten rekenen : we moesten zowiezo 3 punten maken en dat werd duidelijk lastig, toch wilde hij in dit stadium van de match al een remise kunnen voorstellen, wat ik daarvan dacht. Nou, beter is door te spelen, ik zag het niet anders, al had Jokim een stelling op zijn bord met minstens 2 ongedekte stukken die aangevallen stonden – dat zag ik, en ook dat het tricky was. De tegenstander kan gelukkig maar 1 zet tegelijk doen .. Jokim: “er wordt straks vast vanalles geruild, vandaar de remise, maar goed..” – hij ging doorspelen.

Bas had Zwart aan bord 6 en kreeg Ben Poelstra tegenover zich, teamleider van Almelo-1. Deze veteraan is niet meer zo sterk als voorheen, maar het kon een zware dobber worden – toch bracht Bas een Siciliaan op het bord en stuurde daarmee direct aan op een onevenwichtige strijd. Hij werd daarbij verrast door 2.c3, de Alapin, kennelijk een goede vriend van de Witspeler, en Bas kreeg een Paard op b6 plus een geisoleerde d-pion en moest in feite de hele tijd tegen de klippen op spelen. Na een laatste aanvalspoging gaf hij bijtijds op, Wits beide Paarden en Dame zouden spoedig mat geven.
Vraag Arno maar eens, die speelt de Alapin ook.

Kennis is macht, dat weet Arno ook, alleen kwam het er vandaag niet uit; Arno had Zwart aan bord 4, maar ook een zwakke gezondheid – tot het laatst was onduidelijk geweest of hij zou kunnen schaken, anders zou Roelof zijn ingevallen. Direct na de opening verspeelde Arno zomaar ergens een Loper, de enige compensatie was dat Wit onderontwikkeld was. Maar onze speler kon niet snel genoeg voldoende dreigingen opzetten en Wit wist gewoon door nauwkeurige manoeuvres alle stukken in het spel te krijgen, met een voorspelbaar resultaat; na wat hopeloze dreigingen moest Arno tenslotte opgeven.

Mart trof Marcel Wildschut aan bord 2, ditmaal had Mart Zwart. Opvallend was dat de Witspeler minstens een volle minuut nam voor zijn eerste zet : c4. Mart heeft daar zeker iets tegen, maar ik heb hun opening niet echt gevolgd; op een gegeven moment had Zwart een Paard op a6 waarbij ook c7-c6 was gespeeld, wat ik kan begrijpen, maar ik zag voor ons geen sterke lijnen op dit bord. Ergens in het middelspel is toen zelfs een Paars stuk verloren gegaan, en daarna kon Mart alleen nog wat vruchte-loze dreigingen en valletjes opzetten, maar Wit maakte het keurig uit. Mart: “ik moest dat stuk wel geven voor een pion, anders had ik mijn Dame verloren.”

Jarno had Wit aan bord 7, hij trof een jonge speler met lagere rating. Volgens mij speelt Jarno vaak de zetten die gewoon kunnen in zijn stelling, ook al zijn ze gewaagd en gevaarlijk. Jarno neemt echter steeds de tijd en speelde zo ook deze partij prima. Het was wel even opletten : met een lange rochade dreigde er bij Jarno mat-achter-de-paaltjes waarbij ook een stuk verloren leek te gaan, maar Jarno had alles voorzien. Na wat ruilen, ook van de Dames, kwam hij met 2 pionnen meer uit de stofwolken tevoorschijn en tikte het spelletje daarna netjes uit. Daarvoor nam Jarno even rustig de tijd; alvorens beslissend een stuk te winnen en zelfs te kunnen promoveren, stopte onze speler eerst nog even Zwarts laatste troeven, 2 verbonden vrij-pionnen op de Koningsvleugel. Jarno’s Koning leek daarbij nog even in gevaar te komen maar besliste toen een mat-aanval.

Een mooi punt. Eindelijk. Maar Almelo-1 had op dit moment al 4 1⁄2 punt ..

Landgenoot Jürgen, met Wit, wist voor het team op bord 5 de schade ook te beperken. Dit werd ons beste bord; aan het raam op de mooie bovenverdieping van Irish Pub & Restaurant Shamrock, ontspon zich een span-nende strijd waarbij lange tijd de stukken elke confrontatie en ruil uit de weg gingen. Jürgen kreeg het bekende ruimtevoordeel door de d-pion op d5 te kunnen bevestigen en Zwart stond daarbij constant onder grote druk, op meerdere lijnen. In het late middenspel, met de Dames nog op het bord, heeft Jürgen ergens een gok genomen. Om te winnen moet je soms wat wagen, je kunt ook zeggen gewoon vertrouwen hebben in de stelling, Jürgen deed h4-h5 om door Zwarts g6-pion zijn Konings-stelling te openen voor een aanval, en dat lukte : Zwart wilde niet meedoen en speelde g6-g5, waarbij de witte velden open kwamen voor Wits Loper en stukken, wat ons tenslotte nog ‘n puntje gaf.

Jokim, aan bord 3 met Wit, heeft toen nog geprobeerd verantwoord optimistisch te zijn, maar het mocht niet lukken. Op een gegeven moment was het ook geen optie meer remise aan te bieden. Voor omstanders leek het wellicht tenslotte nog gelijk te kunnen worden, maar de spelers hadden gezien dat, met beiden enkele pionnen aan twee kanten van het bord en Zwart een Loper tegen Wit een Paard, zo’n stelling winst voor de Loper wordt. Jokim gaf dus maar op.
Dit laatste verlies gaf niemand voordeel, het had zelfs anders gekund, maar alles voor het team !

Met 5 1⁄2 – 2 1⁄2 heeft Almelo-1 zaterdag verdiend gewonnen.
Wij kunnen nu vrij-uit spelen, kampioen worden lijkt uitgesloten, degraderen echter ook ..

De dag werd besloten met een gezellig etentje in België.

_Roelof
Uitslagen en stand : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2479

Viertal Lonneker wint van HSC Stork dankzij uitstekend debuut

Zaterdagochtend, Ed zit lekker een kopje koffie te drinken in het Australische ochtendzonnetje. Een familiebezoekje, lekker hoor. Hij ziet een kangoeroe. Het beestje hupst rustig voor hem langs. Een Kangoeroe gebruikt zijn staart als tegengewicht bij het tweebenige springen op hoge snelheid en als steun bij het staan en langzaam huppen. Ed denkt bij zichzelf, dat is nog eens wat anders dan een paardensprong. Over paardensprongen gesproken, hoe zou mijn team het er gisteren vanaf gebracht hebben?

Ongeveer 12 uur eerder, maar toch tegelijkertijd. Een koude vrijdagavond in Lonneker. In het dorpshuis wordt een uitvoering gespeeld door Toneel- en revuegezelschap “Kameleon”, met achter de schermen onze eigen Tom. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat “Wonder boven wonder” echt het kijken waard is. Maar ook Tom speelde dus niet mee op deze avond.

Wie speelden er dan wel, vraagt u zich af? De vedette van de SBO Viertallencompetitie klasse D. De speler met de hoogste rating van de hele klasse.  Oftewel Cupido, uiteraard op bord 1. Als je op zoek bent naar een oerdegelijke invaller dan kom je natuurlijk snel uit bij Ronald Edens, die nam plaats op bord 2. Op bord 3 speelde basisspeler Louk vandaag met de zwarte stukken. Op bord 4 zat een debutant. Hij speelt dit seizoen steeds vaker intern en dus werd het ook tijd voor het externe debuut van Julian.

Voorin de zaal mag Walter een zet terug nemen van Groenwoudt, terwijl Jeroen erg snel van Mart wint in de kwartfinale van de beker. Ook zitten er nog twee schreeuwlelijken die drukker lijken met een groene collectie naast het bord verzamelen dan hun kwartfinale van de beker. Toch trekt dit schouwspel wat bekijks, terwijl Julian achterin de zaal gewoon prima de opening doorkomt.

Cupido krijgt achterin de zaal van Fetze Elgersma een koningsaanval te verduren en komt tot de conclusie dat zijn tegenstander wel echt mat wil zetten. Naar eigen zeggen heeft Alexander al erg vaak op rij gewonnen extern voor Lonneker, dit is niet gefactcheckt, maar mat gaan zou die reeks wel ten einde brengen. Dus alle zeilen moeten worden bijgezet. Julian begint ondertussen zijn stukken goed neer te zetten in de andere hoek van de zaal.

Johan, de vader van jeugdlid Ethan, speelt vanavond tegen Jan in `t Veld voor de interne competitie. Maar het gebrek aan ervaring tegen deze schaakveteraan lijdt helaas tot een nederlaag. Appie was vrij en hij had het wel geweten als hij Paul was geweest, maar eigenlijk was er op dat moment nog niet zoveel aan de hand voor ondergetekende. Julian schoof ondertussen zijn stukken steeds verder naar voren.

Alexander had de koningsaanval overleefd en pakte het eerste punt voor het viertal. 1-0. Weer een puntje toegevoegd aan de indrukwekkende reeks van 3 overwinningen op rij, of 4, misschien meer geen idee, het zal wel zo zijn, ik heb het niet gecontroleerd. Ronald was niet tevreden of ontevreden over zijn stelling en gezien de posities op de andere borden bood hij remise aan. Want erg veel zin om als laatste deze stelling uit te moeten spelen voor een resultaat had Ronald niet. 1,5-0,5. Julian begon aan zijn reeks goede zetten, ook uitstekende zetten toe te voegen.

Walter verloor met wit intern van Gerard, met zwart gaat het meestal beter, dus de volgende keer opent hij a3 tegen Gerard. Ik zag het ook niet meer ging hele a-typische zetten als h4 en g4 doen en daar ging het ergens ook gelijk vrij hard mis en zo kwam Paul net als Jeroen in de halve finale van de beker. Julian stond ondertussen een toren voor!

Fantastisch dat er weer iemand vanuit de jeugd doorstroomt en niet zomaar iemand. Stiekem achterin dat hoekje deed Julian eigenlijk van begin tot eind alleen maar goede zetten. Niet onder de indruk van zijn debuut, speelde hij gewoon een uitstekende partij. Nadat hij een toren voorkwam wikkelde hij rustig af en niet veel later gaf zijn tegenstander op. Een briljant debuut en ook nog eens het winnende punt scoren, uitstekend!. Louk wist helaas niet te winnen 2,5-1,5, al met al toch een prima teamoverwinning. Hulde voor koning Julian! Bas wist even later intern Avergerinos er nog af te schuiven.

Gijs

Lonneker wint overtuigend in SOS-competitie

Op dinsdag 17 januari 2023 was het tijd voor de 4e ronde in de SOS-competitie. Lonneker brengt hier al enkele jaren een ijzersterk team voor op de been op doordeweekse clubavonden door de hele regio op willekeurige avonden in de week. Zomaar een dinsdagavond in Enschede tegen SG Max Euwe? Lonneker is erbij met acht man met een gemiddelde rating van 1987. 

Voorzitter Paul mocht op bord 1 met wit tegen Frank Kroeze (2397), zoals altijd een grote eer. Hij had ook duidelijk de zwaarste avond van ons en wikkelde af naar een zwaar dametoreneindspel dat nog wel even kon duren. Helaas zag Paul over het hoofd dat hij met het opspelen van de f-pion de ongedekte h-pion erachter liet hangen. Frank pakte na deze unforced error de pion op h5 met schaak en Paul moest beteuterd opgeven. Maar reden tot treuren was er eigenlijk helemaal niet, we stonden toen al met 1-3 voor op de eerste vier borden.

Arno was op bord 2 namelijk allang klaar, hij had in een korte partij met duidelijk combinatiespel gehakt gemaakt van oud-Lonnekerlid Jasper Kamphuis (2101), met zwart nota bene. Hiermee heeft Arno na de moeizame seizoensstart toch weer een plusscore bij elkaar gespeeld.

Alexander op bord 3 leverde wederom met geïnspireerd en nauwkeurig spel een gruwelijke veegpartij af, en voltooide daarmee een externe hattrick sinds vrijdagavond (3 uit 3 in SBO-cup, Landesliga Nord, SOS-competitie). Sjaak Piest (1835) kon er van begin tot eind weinig tegen inbrengen.

Nóg eerder klaar was Fabian op bord 4. Na de loeizware Landeseinzelmeisterschaften van Niedersächsen bleek Levi Nies (1746) in de openingszetten al van een geheel ander spelniveau. Fabian verkreeg met sterk naturel spel eenvoudig het overwicht en pingelde na wat voorwerk het eerste punt binnen zodat hij om 21:15 al aan het bier kon.

De onderste vier borden duurden wat langer. Jürgen, nog tevreden nagloeiend van de eerste overwinning van Nordhorn-Blanke 2 in de Landesliga Nord op zondag, ruilde af naar een eindspel met dames, paarden en veel pionnen. Daarin was het een kwestie van techniek. Tycho van Muijlwijk (1455) liet hem na de Vorentscheidung van het ruilen van de paarden er nog wel lang voor werken.

Mart speelde op bord 6 de langste partij van de avond in het type zwartpartij dat hem goed ligt. Eerst een goede kop koffie, toen een fles Grolsch, schuiven en druk opvoeren. Daniël Rabbers (1732) ging er langzaam maar zeker af. Rond 23:30 werd de 1,5-6,5 op het scoreformulier bijgeschreven.

Had SG Max Euwe dan 1,5 bordpunt? Ja, want Gijs had weliswaar een boeiende partij tegen oude bekende Albert Vasse (1756) maar het evenwicht werd nooit duidelijk verbroken. Beide spelers hoefden overigens niet tot het uiterste te gaan voor er remise overeengekomen werd.

Bas op bord 8 tenslotte kreeg van Peter van Rossum (1783) een paardoffer rond zijn koning te verwerken, bleef veilig en kon aan het einde van de verwikkelingen gewoon verder met vier tegen drie lichte stukken. Dat voordeel gaf hij niet meer weg.

Met deze mooie overwinning staan we 3 punten los op Pallas en Euwe en 2 op Hardenberg.

Lonneker overtuigend door naar halve finale SBO-cup

In de achtste finales hebben we nog een rondje kunnen sparen omdat we vrijgeloot waren, maar in de kwartfinales moesten we echt aan de bak tegen ENO, de club die ons al had uitgeschakeld in de KNSB-Beker. Doordat de competitie van de onderbond losgekoppeld is van de KNSB betekent dit, dat nu iedereen die mee mag spelen in de SOS-competitie ook mee mag spelen in de SBO-cup. Dit zorgt er voor dat de cup dit jaar een stuk sterker bezet is dan in het verleden. Ook van onze kant betekent dit dat wij opeens spelers als Paul en Alexander konden opstellen. Maar ook eerste team spelers Jokim en Arno. De voorzitter was wel een beetje zenuwachtig vooraf en merkte op dat als ENO met de sterkste vier op zou komen dat we niet eens favoriet waren.

Cupido die het niet vreemd is om in een SBO-viertallen competitie te spelen, was mooi op tijd aanwezig om onze jeugd weer een beetje wijzer te maken over het schaakspel. Arno en Jokim kwamen tijdens de jeugd binnendruppelen en Paul was zoals afgesproken keurig om 19:59 aanwezig. Er was wel enige onduidelijkheid van onze kant over de opstelling van ENO. Want de verwachte namen Mark van Essen, Johan op den Dries en Etiën Alssema waren gespot, maar wie zou er nog meer spelen. Rachel op den Dries-Heuten (1317) was ook aanwezig, maar was die nou mee als toeschouwer, of zou ze toch spelen. Dit tweede bleek waar, waardoor we opeens zwaar favoriet waren om een rondje verder te komen.

Paul kreeg op bord 1 met zwart, tegen Johan een opening met d4 f4 tegen. Paul als remise expert herkende meteen dat zijn tegenstander niet kwam om te winnen en binnen een halfuur was het dan ook remise. Binnen het uur had Arno op bord 4 ook al Remise tegen Mark van Essen. Zodat Arno na een dramatische seizoenstart extern ,1 uit 5, zijn tweede blok van 5 partijen een uitstekende score van 4 uit 5 kan bijschrijven.

Cupido die dit seizoen extern nog op 100% stond voor Lonneker, 1 uit 1, stond voor negen uur ook al erg prettig tegen Rachel op bord 2. Goed uitgerust door al zijn vakanties zou dit voor hem geen probleem moeten zijn. Cupido kwam dan ook geen moment in de problemen en pakte inderdaad ook een belangrijk puntje. Zo werd het 2-1 en dus gingen alle ogen naar het bord van Jokim.  

Mocht Jokim niet verliezen, dan waren we door. Mocht Jokim verliezen dan werd het snelschaken en mocht het snelschaken ook gelijk worden dan waren we toch door op basis van een nul op een lager bord dan ENO, aangezien er dan steeds een bord wordt weggestreept in de score om de winnaar te bepalen.

Maar waarom zouden we eigenlijk gaan speculeren op een verlies van Jokim, misschien wel de meest getalenteerde speler van Lonneker, de Messi van Lonneker, hij laat het er altijd zo makkelijk uit zien.  Dit seizoen tot dusverre ook nog briljant met een score van 4 uit 5 extern. Geen enkele reden om te denken dat hij zou verliezen van Alssema, waar zelfs ondergetekende en Wennink nog wel regelmatig van hebben gewonnen.  

De stukken dansten dan ook weer als vanouds bij Jokim, alle stukken stonden op het juiste moment op de juiste plek. Die van zijn tegenstander niet. aan superlatieven dan ook geen gebrek in onze uitslagen app, waar updates werden gegeven. “Jokim speelt echt heerlijk, echt een masterclass! “ Het mag dan ook geen verrassing heten dat Jokim na deze partij een punt bij kon schrijven en de stand op 3-1 bracht.

Hoppa, probleemloos een rondje verder, op naar de halve finale!

Lonneker – Voorster schaakclub

Wat een wedstrijd, wat een spanning! Nederlands elftal op de achtergrond en mooi stukjes schuiven.

De opstelling was een bijzondere, iedereen mocht een bordje noemen en zo werden wij neergezet.

Onze jeugdleider wilde graag op bord 1, hij kwam om 20:15 aan en mocht zetjes doen. 1.f4 van Jansen. De weerlegging hiervan is d5 en dan h6 het Hobbs-Zilbermintsgambiet. Tom was echter niet helemaal in zijn hum na 15 zetjes en in mijn ogen nog gelijke stellingen werden de stukken ineens op het bord gezet, erg snel vergeten lijkt mij.

Tom was echter niet als eerste klaar, Jarno was dit, een erg bijzondere opening (voor een leek als ik). De Loper op f5 stond echter wel super goed, waardoor het leek alsof ik wel goed stond. Echter dreigde de tegenstander wel met een doorbraak met b5 en c5, toen  pats boem, een toren in de pocket voor Jarno! De stand was 1-1 en dat bleef het heel heel heel lang. Op elk bord waren wij favoriet, echter kwam het er niet helemaal uit. Cupido, de man met de droge worst, pakte als eerste een biertje om 20:01 en ging er goed voor zitten. Echter was dit goed voor zitten niet voldoende om ook maar een paar normale zetten te doen. Zijn wit voordeel was gelijk helemaal weg, volgende ronde zwart als je het mij vraagt. Mart speelde echt een leuke pot en als ik dat over Mart zijn partij zeg moet het ook wel echt leuk zijn. Hij speelde heel frivool, op talent, kennis en kunde. Of alles correct en perfect was weet ik niet, maar na de opening stond hij prima.

Arno speelde niet echt een Arno partij, hij poogde een keer niet ultra saai te spelen, maar tegengesteld rokeren en ergens aanvallen. Toen de mogelijkheid voor was ging hij toch maar niet aanvallen en ging hij op jacht naar pion d6. Basje,Basje,Basje, de rijzende ster met zijn nieuwe Boss trui had er zin in, echter op zet 5 deed hij het niet zo handig. Het mooie hiervan is, hij vergeet dit denk ik niet snel meer. Fabian zijn tegenstander was mij er eentje, hij vroeg of we aan het voetbal kijken of aan het schaken waren. Nouwja beide natuurlijk. Helaas speelde de tegenstander van Fabian wel veel theorie zetjes. Ich selber musste gegen ein Anti-Spieler spielen d4 c4 e3 oef was macht der Laeufer auf c1 spielen, er wollte nur nicht verlieren … hmm ich tat mich schwer, vielleicht lag es daran das ich bis dahin 0.0 Bier hatte, dann gab ich einen Bauern weg und jetzt war klar: Bier fuer mich und Fabje.

Nederland had ondertussen verloren en het bier tempo ging goed omhoog… er moest nu geoogst worden. Onze hartendief begon nadat hij een slechte opening had gespeeld allemaal goede zetjes te doen, hij overspeelde zij tegenstander helemaal, met een mooi trucje in het eindspel won hij prachtig 2-1 voor de onzen! De andere ronden wonnen wij met 6,5-1,5 en zo sterk als vandaag waren wij dit seizoen nog niet. Echter liep het allemaal wel een beetje anders. Arno ging ipv een pion te winnen toch maar voor de echte kill, of het allemaal werkte is de grote vraag. Fabian kreeg een remise aanbod, echter dachten wij nog steeds dat de invaller 1400 zou hebben dus het werd netjes geweigerd, ook al was de stelling toen al vrij drama. Mart positioneerde zijn stukjes heel mooi en bouwde een mooie aanval op. Bas begon ineens erg sterk te spelen met een Franse structuur kwam de breekzet f6 en de stelling werd geopend en het zonnetje begon te schijnen! Zum Glueck nahm mein Gegner den  Bauern nicht und ich stand in der Folge etwas aktiver und konnte mit einer kleinen Taktik einen Bauern gewinnen. Am Ende hatte ich ein einfaches Turmendspiel mit Mehrbauer, welches ich zum 4-1 Zwischenstand vollenden konnte, danke an die 5 Bier J.

Bas maakt voor het team toen een halfje!! Wel een kleine kwal meer, ten tijde van het schrijven van dit verslag wacht ik nog op de partij voor een analyse, het is namelijk echt de moeite waard. Daarna kwam Arno met het punt binnen, hij heeft de weg naar boven een moeizame start van het seizoen gevonden! Erg fijn te zien! Mart maakt het op een bijzonder fraaie manier af! Fabian speelde alleen nog, het was niet best.

De overwinning werd die nacht nog goed gevierd, we zijn veilig! We kunnen niet meer degraderen en het seizoen is nu al bijna geslaagd. We zijn daarna Herbstmeister en dat pakt niemand ons meer af!

17-01-2023 staat de wedstrijd tegen de Esgoo Max Euwe combinatie op het programma, eens kijken of Frank nu wel op bord 1 durft 🙂

-Paul

SOS Acht-/Zestallen competitie 2022/2023, Klasse 1A Ronde 3
Uitslagen : https://sosc.netstand.nl/rounds/view/2029

SVL-1 verliest met te grote cijfers van Zevenaar-1

Afgelopen zaterdag 26 november 2022 speelde SVL-1 in Zevenaar tegen hun eerste team. Avgerinos was ditmaal afwezig, ik vroeg Jeroen om in te vallen en gaf hem Wit, op zijn verzoek. Verder waren we compleet. Toen we arriveerden bleek de wedstrijd in een kleine zaal bovenin het pand te zullen plaatsvinden, in plaats van de grotere zaal die enkelen van ons aldaar gewend waren. Bij aanvang werd nog gemeld dat er vanaf 2 uur die middag in het pand een orgelconcert zou worden gegeven, wat voor enige overlast zou kunnen zorgen, maar we hebben er niets van gehoord.

Hier is een weergave van de verrichtingen van de spelers, in volgorde van de beëindigde partijen.

Jokim (bord 1) had geluk; zijn tegenstander offerde zomaar een Loper voor eeuwig schaak, een remise die Jokim graag aannam, want naar zijn zeggen stond hij bijna verloren. Zo had Jokim tijd om de andere partijen te volgen en hij app-te met regelmaat naar het thuisfront.

Jeroen (bord 5) mocht ook vroeg remise aannemen, natuurlijk na overleg met zijn teamleider. Zijn tegenstander bleek “veel aan zijn hoofd” te hebben en koerste daarom vrij snel naar de remise. Op de andere borden was de strijd nog in volle gang, dus deze 2 remises leken prima, want op papier was Zevenaar-1 gemiddeld sterker.

Niklas (bord 7) speelde de opening snel en leek eerst te gaan winnen, maar ergens ging het fout en al gauw bleek dat hij moest vechten voor remise. Niklas verloor 2 pionnen en kwam in een lastig eindspel terecht. Toen verloor hij door “een duivelse truc” zomaar een Toren en zo de partij. Jammer, en niet goed voor het zelfvertrouwen.

Jürgen (bord 3) leek eerst ook groot voordeel te hebben, hij won een stuk voor 2 pionnen. Op een gegeven moment kon hij op twee of drie manieren winnen, maar hij koos een andere voortzetting .. dat liep niet goed af, het werd een stuk tegen vier pionnen en zo verloor ook Jürgen zijn partij.

Toen waren er nog 4 partijen bezig, waarbij SVL op alle borden Zwart had.

Bas (bord 7) heeft in zijn partij goed gestaan, maar had op het laatst nog 3 minuten voor 10 zetten. Rond zet 40 wordt hij getruct en het zag er toen niet best uit. Maar het kon nog remise worden en Bas wist dat voor elkaar te krijgen – na de tijdcontrole werd de vrede getekend.

Mart (bord 2) begon zijn partij opnieuw voortvarend, ditmaal met een vroeg f5!, in een partij die voor normale stervelingen te moeilijk is. Op een gegeven moment moest Mart flink op de rem. Hij had een kwaliteit en een pion minder, maar de koningsstelling van zijn tegenstander was volledig van pionnen ontdaan. Marts aanval ging daarom door en het kon nog remise worden, maar na Dameruil werden de Witte pionnen op de damevleugel te sterk en ging Mart het niet meer redden, hij verloor.

Arno (bord 4) kreeg in een vroeg stadium een remise-aanbod, maar als teamleider verzocht ik hem door te spelen, want op dat moment was alles nog onduidelijk; Arno zou kunnen winnen als hij een beetje z’n best deed. Hij had meer ruimte, switchte goed van koningsaanval naar aanval op de damevleugel en won een pion. Er werden allerlei vernuftige varianten berekend, maar zijn tegenstander ging nergens op in. Arno vond vervolgens niet het goede winst-plan en uiteindelijk kwam hij niet verder dan remise.

Roelof (bord 6) was als laatste bezig. In een Franse partij had hij de hele tijd minder gestaan, en vele subtiele dreigingen gepareerd, maar zijn tegenstander bleef actief spel houden en tenslotte bezweek Roelof onder de druk en verloor.

Zo werd het een teleurstellende dag. We hadden mogen verliezen, maar niet met zulke cijfers : 6-2.

Uitslagen en stand na ronde 4 (Klasse 3B) : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2477
Verslag van Zevenaar op hun website : https://svzevenaar.nl/knsb-zevenaar-1-lonneker-1-6-2/

-Roelof

Thijs beleeft hemels debuut bij viertal

Op 17-11-2022 was dan eindelijk de aftrap van het seizoen voor ons viertallen team. In een leuke klasse met zeven teams mag ons team laten zien wat ze waard zijn dit seizoen.  Met een gemiddelde leeftijd van ruim 61,5 jaar staat ons team ook wel bekend als het veteranenteam. Vier mannen met een respectabele leeftijd, waardoor de tegenstanders altijd in de twijfel schieten om ze met “u” aan te spreken. Met Good Old Ed, rasveteraan Louk en twee mannen van middelbare leeftijd Tom en Cupido een taai team. De exacte minimum- en maximumleeftijd voor de categorie middelbare leeftijd zijn niet gedefinieerd, maar vaak wordt uitgegaan van de periode op driekwart van de gemiddelde levensverwachting van mensen. In westerse landen komt dat neer op een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar oud.

Helaas kon om diverse redenen, Cupido control your wife!, alleen Tom spelen, dus moest er gezocht worden naar invallers. Thijs, sinds kort lid van Lonneker was snel gevonden. Mart die ook altijd wel te porren is voor een potje schaken was ook van de partij. Maar een derde invaller vinden was nog niet zo makkelijk. De halve vereniging werd gevraagd, maar niet met de gewenste respons. Ik stond op voorhand niet te springen om mee te doen gezien mijn geringe slaap in de afgelopen nachten, maar op de wedstrijdochtend heb ik toch maar toegezegd om te spelen, want met drie mensen komen opdagen is natuurlijk geen porum.

Ja 2 kleine kinderen thuis het is niet niks. Slapen is nou niet bepaald de hobby van Sam, de oudste. Zeker niet als hij een zogenoemd sprongetje heeft. Met een sprongetje bij baby’s wordt gedoeld op een mentale groeispurt. Na zo’n groeispurt zal je merken dat je baby opeens nieuwe dingen kan, begrijpt en je opeens in zijn ogen kunt zien dat hij mentaal weer wat groter is geworden. En Sam had zowaar aan het begin van de wedstrijdavond nog iets wat hij nooit eerder had gedaan. Hij poepte in bad. Succes papa laat ze een poepie ruiken daar in Rijssen.

Over nieuwe ontwikkelingen gesproken, Tom kwam mij ophalen in zijn auto. Dus ik mocht lekker achterin gaan zitten naast Thijs. Na kennis gemaakt te hebben met Thijs, kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag van GG, hoe gaat het op school? Thijs is bezig met een studie regeltechniek. Daar had ik in mijn tijd in Groningen ook veel ervaring mee opgedaan, dus hier kon ik goed over mee praten, maar dit bleek toch over iets anders te gaan.

Wat altijd veel zegt over zo`n externe trip is de muziek in de auto. Wat zou Tom nou voor een muziek draaien, is het een rocker, houdt hij meer van klassiek. Luistert hij misschien muziek die door sommigen zou worden beschreven als “de motie der wansmaak”. Is het de hele reis let it snow op repeat? Nee Tom luistert de après-ski kraker over Pablo Esbobar. Wat natuurlijk ook een knijter van een hit is in de carnavalsperiode. Waardoor ik gelijk een flashback kreeg naar mijn laatste uitwedstrijd in Rijssen.

Dit was op 24 februari 2009 toen Lonneker A1 kampioen kon worden. Een memorabele trip in carnavalspak met een krat bier op de heenweg in de trein, bier aan het bord, een fles Whisky en een nadere inspecties van het asfalt op de terugweg. De uitslag twee keer 2-2 viel destijds tegen, maar we hebben een mooie avond gehad. Hopelijk zou het ons in 2022 beter vergaan.

Door de drie invallers kwam de gemiddelde leeftijd van het team een stuk lager te liggen, maar we moesten tegen een nog veel jonger team met 3 jeugdtalentjes. En dan merk je toch dat je oud wordt, want de nieuwste DGT-klok was niet aan mij besteed. Thijs kreeg het advies om bij zijn debuut voor Lonneker het rustig aan te doen, want jeugdspelers zijn altijd erg tricky. De eerste koffie kregen we van de tegenstander, maar dit bleek gelukkig ook een biertje te mogen zijn.

De speellocatie was Parochieel Centrum De Rozengaarde. Beneden was het lokale koor gedurende de eerste 1,5 uur van onze wedstrijd lustig aan het zingen. Het vocale bereik was voldoende voor het zingen van de Champions League-hymne. Wat natuurlijk erg toepasselijk was geweest, want klasse D van de SBO Viertallencompetitie doet hier natuurlijk niet veel voor onder. Wij moesten het helaas doen met “in excelsis deo” en dergelijke teksten en raakten in hogere sferen. Ik merkte op dat spelers in de Grolsch Veste zich ook zo moesten voelen als ze werden toegezongen tijdens de wedstrijd.

Thijs was niet erg onder de indruk van deze Champions League ambiance. Zijn tegenstander had oordopjes in, maar ergerde zich wel aan het geluid. Thijs speelde gewoon gezonde zetten, won snel 2 pionnen en vervolgens een stuk met daarbij ook nog eens een erg prettige stelling. Hij miste tussendoor nog mat in 9, schandalig! Maar binnen het uur had Thijs zijn allereerste punt voor Lonneker op het scorebord staan 1-0 een goed begin.

Helaas levert dit hem niks op voor de rating, omdat beide spelers geen rating hebben. Maar op de andere drie borden waren we ook nog eens ruim favoriet op rating dus dit moest goed komen toch? Nou daar twijfelde ik op dat moment sterk aan. Wennink stond wel gewoon op zijn Wennink’s, maar Tom zijn partij kon nog alle kanten op. Ik stond twee pionnen achter maar wel -7, oei hoe was dat gebeurd?

Ik had te maken met een fenomeen wat denk ik iedere schaker wel eens heeft gehad. Ik stond heel goed na 11 zetten +5, overwoog 3x op rij de goede zet te doen, maar produceerde drie keer op rij niet de goede zet. In het darten bestaat een soortgelijk fenomeen genaamd darteritus. Darteritus is de nachtmerrie van iedere darter. Een dartziekte, waarbij een darter van het ene op het andere moment geen pijl meer in een dartbord kan gooien. Nou zo voelde dit ook bij mij en op zet 14 stond ik -6. Ik denk een typisch gevalletje van schakeritus. Maar aangezien ik vandaag in het veteranenteam speelde zou ik het voor mijn tegenstander zo taai mogelijk maken.

Wennink die wel erg tevreden was over zijn stelling gaf aan dat ik misschien te weinig groene flesjes had genuttigd. Dus hij voorzag mij van mijn tweede flesje, hij dacht dat ik misschien nog wel geluk zou hebben met afruilen en het eventueel remise kon houden. Mijn tegenstander ging echter in zijn winstpoging erg laconiek om met zijn twee extra pionnen en een eindspel met toren 3 pionnen voor beide waarvan beide 1 vrijpion was wel een kolfje naar mijn hand. Zo won ik verrassend genoeg nog na 66 zetten en vier biertjes en zette de 2-0 op het bord.

Wennink die weer ouderwets pionnen voor stukken had gepakt en gegeven had ondertussen zijn prettige stelling een nog prettiger vervolg gegeven en stond gewonnen. Niet veel later was het dan ook 3-0. Tom de enige echte taaie veteraan onder ons bewees maar weer eens dat van hem niet te winnen valt. Hij tekende tegen onze oudste tegenstander met zijn derde opvolgende externe halfje voor de 3,5-0,5,ook omdat de stelling nog erg onduidelijk was en de wedstrijd al beslist was. Een prima seizoenstart!

https://sosc.netstand.nl/rounds/view/2179

SOS-Team pakt koppositie!

11 november was dit jaar niet alleen de start van het nieuwe carnavalsseizoen; het was ook de dag waarop SV Lonneker de tweede SOS competitiewedstrijd van het seizoen speelde. We speelden uit tegen Almelo. Ondanks een paar afzeggingen lukte het een mooi sterk team op de been te krijgen. We speelden met: Fabian, Jarno, Arno, Mart, Bas, Roelof, Gijs en Tom.

De partij van Mart was van het begin af aan erg interessant. Vanaf de opening waren er veel tactische verwikkelingen. Mart kwam steeds beter te staan. Hij kreeg een gevaarlijke aanval die echter niet direct tot winst leidde. Zijn tegenstander had echter tot in het eindspel kansen op remise. Een vrijpion van Mart liep door waardoor we op een voorsprong kwamen van 0-1.

Arno won al vroeg in de partij een pion. Zijn tegenstander verzwakte zijn eigen koningsstelling onnodig. Dit was wel in de wetenschap dat de dames geruild zouden worden. Het bleek al snel dat een aanval zonder dame ook gevaarlijk kan zijn. In een stelling waarin het ondekbaar mat was gaf de tegenstander van Arno op. 0-2 voor ons.

De partij van Tom ging lange tijd gelijk op. Het lukte Tom om een rustige stelling tactisch te maken. Dit leverde hem een pion op. In een eindspel met de dames nog op het bord werd het remise. De eindstelling was nog steeds beter voor Tom maar wel moeilijk te winnen. 0,5-2,5

Roelof heeft lange tijd een pion achter gestaan. De enige lichte stukken op het bord waren echter lopers van verschillende kleuren. Zijn tegenstander zag na lange tijd proberen geen manier meer om op winst te spelen. Hij bood in het eindspel remise aan wat Roelof met goedkeuring van teamleider Gijs aannam 1-3.

 Fabian won in de opening een pion en stond ook erg actief. Hij won in het middenspel nog een pion. Hij had ook veel meer tijd dan zijn tegenstander. Toen hij in het eindspel nog een derde pion zou winnen geloofde zijn tegenstander er niet meer in en gaf op. 1-4.

Jarno heeft lange tijd passief gestaan. Zijn stelling leek erg slecht. Hij kon echter erg gecompliceerd maken. Het leverde zelfs een sterke aanval op de koningsvleugel op. Zijn tegenstander kon alles niet meer tijdig uitrekenen en verloor op tijd. In de eindstelling stond Jarno niet meer slechter. 1-5 en de teamoverwinning was binnen!

Bas kwam goed uit de opening. Hij heeft het hele middenspel overwegend gestaan. Zijn pionnen aan de koningsvleugel stonden ver naar voren. Het was echter moeilijk om dit voordeel in winst om te zetten. De stelling werd geopend en er werden wat stukken geruild. Het voordeel van Bas leek te zijn verzand. Er werd remise overeengekomen. 1,5-5,5.

Gijs stond aan het begin van het middenspel erg actief. Hij kon hierdoor een pion winnen. Er waren echter nog volop remisekansen voor zijn tegenstander. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met P+L voor Gijs tegen L+L. Gijs had nog steeds een pion meer. Gijs sloeg een remiseaanbod af en bleef goed doorspelen. Hij kon een loper winnen waarna zijn tegenstander opgaf. De einduitslag werd daarmee 1,5-6,5. Net als de einduitslag van de eerste ronde. Daardoor staan we bovenaan in de klasse!