March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

V2 wint en behoud ongeslagen status, V1 pakt ook eerste matchpunt van seizoen

Op vrijdag 26-01 mochten we met 2 viertallen naar Almelo. Almelo speelde zelfs met drie viertallen, maar wij hadden bij Holten ook nog Bas zitten dus waren ook in alle wedstrijden vertegenwoordigd.

Teamleider Robin kon niet dus Jurgen kwam vanuit Nordhorn als invaller op bord 1. Cupido mocht op bord 2, Jeroen op bord 3 en ondergetekende op bord 4. Bij V2 konden vaste waardes Tom en Jan niet, hiervoor speelden Ronald op bord 1, Henk op bord 3. Andere vaste waardes Roelof en Ed speelden gewoon op 2 en 4.

Nadat Cupido klaar was met de jeugd lesgeven vertrokken Ronald, Cupido en ik vanaf het clubgebouw. Henk haalde Roelof, Ed en Jeroen op en zo arriveerde iedereen op tijd in Almelo.

Toeschouwer/ speler van Holten Bas was ook aanwezig en zo kon er geschaakt worden.

De eerste ontwikkeling was op het bord van Jeroen, hij liet pakken op f2 door Ben Poelstra en dat zorgde tegen zo`n gerenommeerde speler voor een erg lastige partij. Ronald leek een supersub en leek met 2 volle stukken meer erg hard onderweg naar een punt. Bij de andere partijen gebeurde er lange tijd geen noemenswaardige dingen, totdat good-old Ed een stuk won en daarmee de partij 1-0 voor V2. Roelof de meest taaie rakker aan Lonneker kant wist even later ook te winnen en zo was het 2-0. Henk wist in een gedrukte stelling remise te halen en zo was voor v2 de eerste overwinning van het seizoen een feit. Ronald gaf echter bewust 1 stuk terug, onbewust nog een stuk en kwam in een ongelijk lopereindspel. Ook dit bleek erg lastig met pionnen op verkeerde kleuren en dit onderweg ingecalculeerde puntje werd helaas toch een 0, maar maakte gelukkig niet meer uit voor de teamuitslag.

Jeroen bleef lang dapper strijden, maar een pion minder en een mindere stelling bleek uiteindelijk toch fataal en zo stond v1 1-0 achter. Cupido en Jurgen wisten te winnen en zo werd het 2-1 voor ons. Gijs speelde tegen oud-lid Kloppenburg, die de nieuwjaarsreceptie van de PVV er voor had afgezegd. Een taai middenspel waarin beide spelers geen raad wisten met hun stukken resulteerde in tijdnood aan beide kanten. Ik wist om dubieuze redenen af te wikkelen naar een verloren eindspel, KUT! De tijdnood zorgde er echter voor dat Kloppenburg niet zag hoe die winstweg er uit zag en dat ik had kunnen afwikkelen naar 2 pionnen tegen een toren. Waarschijnlijk remise, maar met tijdnood weet je maar nooit. Ik vergat echter mijn toren te offeren tegen zijn pion, waardoor kloppenburg met een handigheidje toch kon promoveren. Dame toren, tegen toren 2 pionnen. Vervolgens vergat Kloppenburg dat hij schaak stond, speelde iets met zijn dame, aangeraakt is zet en deze moest worden gegeven, helaas kwam ik nog net 1 tempo te kort om remise te maken. Terechte nederlaag maar erg zuur door tussendoor remise nog weer weg te geven 2-2.

Bas speelde remise en Holten verloor, al met al een interessante schaakavond waar Ronald en ik  het slechtste van hebben geslapen.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9123

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9061

Gijs

Lonneker V2 begint met nipte nederlaag

Maandagavond 16 Oktober 2017

EDS V1 – Lonneker V2

We zijn dit jaar ingedeeld in klasse V2 met de teams Almelo V2, SG Max Euwe V2 en EDS V1. Deze maandagavond begon onze viertallen competitie in het pittoreske Delden. Jurgen Scherfke zorgde voor het vervoer en na het ophalen van ondergetekende, Albert Hulskers en Mart Wennink werd onze weg vervolgd richting Delden. Aangekomen op De Mors in Delden stonden we voor een donkere kantine. Niemand aanwezig… Zou het dan toch ergens anders zijn? Nogmaals gekeken op de clubsite van EDS maar daar stond toch echt dat adres met als starttijd 19:45.

Niet veel later kwam de penningmeester van EDS aangefietst en bleken we op de juiste bestemming te zijn. Binnen in de kantine verwonderde Appie zich over het feit dat je daar ook kon darten. En dat het toch veel makkelijker was om het pijltje te mikken op het midden zodat je altijd wat zou raken…

Het team van onze tegenstanders had een hoog bestuurlijk gehalte. Zo mocht Mart tegen de penningmeester spelen, ik mocht tegen de secretaris, en Jurgen tegen de voorzitter.

Jurgen speelde met zwart op bord 4 tegen Evert Bartelink. Door de openingskeuze van de witspeler vond Jurgen het nodig zijn dame vroeg in het spel te gebruiken. Hierdoor kon hij echter zijn lichte stukken niet dan wel moeizaam ontwikkelen en duurde het te lang voor hij kon rokeren. Hij verloor een pion, moest zijn rokade opgeven en kwam onder druk te staan van langzaam dichterbij komende witte pionnen. Toen hij daarna nog een pion verloor gaf Jurgen zijn partij gewonnen.

Op bord 2 speelde Albert Hulskers met zwart tegen Maurice Pots. Appie speelde een prima partij met aanvalskansen over en weer. Een stelling in het middenspel gaf veel chaos op het bord: beide dames stonden aangevallen, ook een witte toren. Appie gaf zuchtend toe dat hij toch liever was gaan vissen…
Na het optrekken van de stofwolken leek zwart een vol stuk te winnen maar hij zou daardoor een witte pion niet meer kunnen afhouden van promotie. Appie probeerde het nog maar moest zijn meerdere erkennen en verloor zijn partij.

Mijn part op bord 3 gaf een rustige opening. Mijn tegenstander, Marinus Tibbe, koos voor de franse opening. Daar had ik echter geen trek in, ruilde de pionnen en kon na een aantal zetten een open toren lijn pakken. Dit gaf niet het voordeel waarop ik had gehoopt en bleef na het afruilen van dame en torens en lopers achter met een eindspel vol pionnen en vier paarden. Omdat ik echter 1 pionnetje wist te verdienen dacht ik winstkansen te zien. Dat bleek echter niet mogelijk. Ondanks een 2-0 achterstand moest ik remise aannemen.

Mart speelde met wit een voorzichtige opening tegen zijn tegenstander, Art Rol.
De zwart speler probeerde met agressief spel (f5, g5) voordeel te halen uit de stelling. Dat kon wit echter gemakkelijk stoppen waarna de ruimte aan de andere kant van het bord lag. Mart wist hier goed gebruik van te maken, kreeg een vrij pion en wist niet veel later zijn partij te winnen.

EDS V1 – SVL V2
Art Rol (1863) – Mart Wennink (1975) 0-1
Maurice Pots (1798) – Albert Hulskers (1544) 1-0
Marinus Tibbe (1701) – Tom Engberink (1640) 0.5-0.5
Evert Bartelink (1624) – Jurgen Scherfke (1361) 1-0

Viertallenteams Lonneker slaan toe!

Viertallen Lonneker slaan toe

Op vrijdag 10 februari speelden alle 3 de viertallen van Lonneker thuis. Lonneker V1 speelde tegen Almelo V1. Lonneker V2 nam het op tegen Raalte V1. Lonneker V3 mocht aantreden tegen Almelo V4. Intern was er ook een viertal over dit leverde de partijen Walter-Leon en Appie-Richard op. Opvallend was dat Lonneker met de rug naar de bar speelde en dat V3 helemaal achteraan speelde, het leek wel andersomdag. Maar het geen zicht hebben op het bier pakte deze avond goed uit voor gezelligheidsvereniging Lonneker. Waar normaal gesproken er nog wel eens puntjes verloren gaan door onze Icterus (geelzucht), oftewel zin in bier, gebeurde dit deze avond niet en zo konden alle teams 2 matchpunten bijschrijven.

Bij V2 mocht Mart vandaag op bord 1 beginnen, Bent debuteerde voor Lonneker op bord 2, omdat ondergetekende later zou zijn, maar toch op tijd was. Jurgen speelde op bord 3. Tom was opgesteld aan bord 4 en was als eerste klaar, of beter gezegd hij hoefde niet eens te beginnen tegen Raalte. Raalte was namelijk met Blom, Huisman, Mocking naar Lonneker afgereisd en zonder vierde speler stond het dus al bij aanvang 1-0 voor Lonneker. Dat dit geen garanties biedt voor een overwinning blijkt uit het feit dat Lonneker vorig seizoen ook met zijn drieën naar Raalte ging en toen gewoon won, levensgevaarlijk die drietallen. Helemaal als je bedenkt dat in Raalte dit seizoen de score 3,5-0,5 was. Maar in ieder geval een goed begin, want we hadden al meer bordpunten dan in Raalte. 1-0

Appie had het ook vlug bekeken. Richard die nog niet heel lang schaakt werd er geraffineerd afgeschoven door onze ouwe sluwe vos. Ondertussen gingen analytici ten Vergert, van den Bos en Elgersma zich buigen over de paringen bij V1. 1. Stotyn-Jutba 2. Bos-Op den Dries 3. Babic-Mityaev 4.Gerritsen-O. Elgersma. Jokim voorspelde dat als Fabian won het makkelijk ging worden. Simon had wat meer vertrouwen in zijn broertje en voorspelde 1-1-2-2. Paul voorspelde dat Fabian makkelijk zou winnen.

De volgende uitslag kwam bij V3 vandaan, waar teamcaptain Ed Balk afwezig was, maar werd vervangen door Henk Verder speelden de vertrouwde namen: Henk zat op 1, Johan op 2, Louk op 3, Martin op 4. Louk zag in zijn partij helaas een vorkje op koning en dame over het hoofd en zo kwam V3 op een 0-1 achterstand. Martin zorgde voor de gelijkmaker door te winnen. Hij vertelde dat het een lastige partij was, vooral omdat hij alle zetten die hij deed ook nog moest zeggen aangezien zijn tegenstander blind was. Dit bracht Martin gelukkig niet van de wijs en zo stond het om 10 uur 1-1.

Igor zorgde voor de eerste uitslag bij V1. De voertaal aan bord 3 was Russisch en Igor voelde zich helemaal thuis. Hij speelde een prima partij en kwam in het eindspel met een pionnetje meer, maar stond wat passief en uiteindelijk werd er remise overeengekomen. Een goede prestatie van Igor tegen een tegenstander met ruim 300 elo-punten meer en zo stond het 0,5-0,5. Walter en Leon waren ondertussen te druk met schaken om de achterban van live feed te voorzien. Walter verloor deze boeiende partij.

Van V3 heb ik niet veel gezien. Ik weet dat Henk won. Johan uiteraard 1. b4 speelde en dat dit leidde tot remise en zo werd het 2,5-1,5 in het voordeel van Lonneker V3 dat daarmee op de tweede plaats blijft achter HEC V2. Een goede overwinning.

Bij V2 had Jürgen vroeg een stuk verloren, maar verderop in de partij had hij deze terug weten te pakken. Dit zorgde er voor dat er weer remisekansen waren voor onze Duitse vriend, maar helaas hij wikkelde af naar een lastig eindspel en verloor dit ook. 1-1. Mart stond ondertussen heel erg goed en hij was bezig om zijn revanche te pakken tegen Blom, waar hij in Raalte nog van verloor. Gedurende de partij kwam Wennink steeds ietsjes beter te staan en dit resulteerde uiteindelijk in een punt. 2-1. Bent vroeg zich af of hij een toreneindspel moest gaan melken. De torens gingen er echter af en zo bleven er alleen pionnen over. Hierin leek Bent iets te kunnen forceren, maar schijn bedriegt. Het resultaat was een halfje en dit zorgde voor een 2,5-1,5 overwinning.

Ondergetekende was om 19:50 na kort overleg met teamleider Bos en Leon die op bord 4 zou spelen bereid gevonden om in te vallen voor V1. Ik mocht net als vorig jaar in de SBO-cup aantreden tegen Onno Elgersma, broertje van. Appie verloor er dit seizoen al van, Boris voorspelde na een partij tegen Onno deze zomer in Dieren dat deze jongen wel eens meester kon worden. Vorig jaar won ik de lange partij en het snelschaak nog, maar ondertussen heeft Onno al een rating van 1962 oftewel een echt tricky talentje dus ik was gewaarschuwd. Onno had alleen zijn dag niet, hij kreeg een saaie d4 variant tegen, en verloor door een trucje een pionnetje, zijn tegenstander deed ook nog een keer h3. Onno probeerde nog mat te zetten, maar toen dit niet lukte, bleken de witte stukken een stuk sterker dan de zwarte en won ondergetekende eenvoudig. 1,5-0,5 Robin en Fabian stonden ondertussen allebei prima, alleen Robin zat in tijdnood. In een complexe stelling waar beide spelers kansen lieten liggen werd uiteindelijk remise overeen gekomen. 2-1. Fabian had ergens makkelijke winst gemist, maar nadat er nog even werd doorgeschaakt wist hij het puntje te pakken tegen de angstgegner van Bos en zo werd het 3-1 voor Lonneker V1 dat hiermee de koppositie pakte in de hoofdklasse van de viertallen.

Gijs

 

V2 wint netjes van ENO V1 met verslag van Tom

Wedstrijdverslag ENO V1 – SVL V2, klasse V1:

Op maandag 28 December mochten Ed, Mart, Gijs en ondergetekende naar Nijverdal om daar aan te treden tegen ENO V1. De eerste 2 wedstrijden in de V1 klasse gingen verloren, dus punten voor de ‘winterstop’ zouden zeer welkom zijn. In de reis naar Nijverdal spraken we elkaar moed in en werden verschillende strategieën doorgenomen om de tegenstanders op de knieën te krijgen.

De wedstrijdindeling was als volgt:
1: Etien Alssema – Gijs Gerritsen
2: Goswin Zeeman – Mart Wennink
3: Niels Voortman – Tom Engberink
4: Harry Doctor – Ed Balk

Mijn tegenstander kwam iets later, dus kon ik de eerste zetten op de andere borden volgen. Blijkbaar schrok Gijs daar van want spontaan gooide hij zijn koning om. Hopelijk was dat geen voorteken. Mart kreeg zijn geliefde moderne Scandinavische opening op het bord, waar wit er voor koos om de pion te verdedigen met c4. Ed kwam terecht in een e4/e5 opening, en beiden spelers ontwikkelden hun stukken. Ik kon mijn partij ook beginnen en opende met f4. Het antwoord was 1. …d5, 2. Pf3, c5. Dat was al weer nieuw voor mij, dus mocht ik mijn bescheiden theoriekennis weer in de kast stoppen, en verder spelen op gevoel.

Een volgend rondje langs de borden vertelde mij dat Gijs wel prima stond, Mart rustig een sigaretje aan het draaien was, en Ed de pionnenstorm van zijn tegenstander onderschat had, waardoor hij een pion moest geven om ruimte te krijgen. Mijn tegenstander kreeg een paard op e4 wat daar mooi stond, maar verder ook (nog) niet veel deed. Ik probeerde mij langzaam onder de druk uit te schaken en werd daarbij geholpen toen zwart stukken begon te ruilen.

Gijs probeerde ondertussen wakker te blijven en plannen te verzinnen. Zijn paarden sprongen naar zijn eigen koningsvleugel, om vervolgens de weg te vervolgen naar de zwarte koning. De stelling van Mart vond ik erg onduidelijk, maar aangezien wederom een sigaret aan het roken was nam ik aan dat hij goed stond. Ed had enkele stukken weten te ruilen en hoopte op die manier ruimte te krijgen voor ontwikkeling. Doordat hij echter nog steeds een pion achterstond zag het er nog niet zo positief uit.

Op mijn bord was na het afruilen meer ruimte gekomen. Mijn dame stond inmiddels op h3 (matdreiging op h7), waardoor zwart zijn kans zag e5 te spelen en mijn pion op d4 aan te vallen. Ik mocht niet slaan (mijn koning stond op g1), dus besloot ik de pion te geven en Kh1 te spelen. Zwart sloeg, pionnen werden geruild, waarna de zwarte dame op d4 kwam te staan. Onbedoeld echter opende het voor mij zeer mooie velden voor mijn zwartveldige loper, en ging het hard.
20. Lc3 (stond gedekt door mijn dame op h3), De4; 21. Tae1, Dc2; 22. Lf6, Pd8; 23. Dh6 …zwart dacht hier Pe6 te kunnen spelen om het matveld op g7 te dekken. Echter kon ik het paard slaan met mijn toren, waarna mat ondekbaar was. Het eerste punt voor het team was binnen: 0-1

Ed kon even later de stormloop aan pionnen niet meer tegenhouden en moest zijn tegenstander feliciteren met de winst: 1-1. Gijs zorgde al snel weer voor een voorsprong door te winnen van Etien na een mooie truc: paard en toren geven tegen pion en damewinst, 1-2.

Het kwam aan op de partij van Mart tegen Goswin. Mart stond inmiddels wel onder druk en de stukken van wit leken meer dreiging te hebben. Omdat wit echter minder dan een minuut op de klok had staan kwam tijdsdruk er ook bij. Toen Mart met zijn dame op een schaakveld terecht kon komen, bood hij tactisch remise aan, wat werd aangenomen. Het zorgde voor de eerste winstpartij van V2: 1.5-2.5

Tom

Lonneker v2 speelt gelijk tegen Holten

Door: Leon Stuij

Boris, op bord 1, speelde de Tarrasch verdediging. Een opening die op het hoogste niveau niet vaak meer wordt gespeeld maar wel een opening die niet onderschat moet worden! De tegenstander van Boris was voorbereid en wist ook wel wat van de Tarrasch af. Tien zetten theorie werden gespeeld totdat Boris zijn theorie door de war haalde en de verkeerde zet speelde. Hierdoor werd de stelling kurkdroog, een woestijn zei Boris later tegen mij. Beide spelers hadden geen zwaktes of voordelen. Boris bood dan ook remise aan. Zijn tegenstander dacht er nog een tijdje over na, liep even rond en besloot uiteindelijk toch nog door te spelen, om de oase in een woestijn te vinden. Hij vond echter alleen een fata morgana en beide spelers besloten tot gelijkspel.
Gijs (bord 3) had wit en speelde zijn geliefde meran. Ja, zo heet dat Gijs, de meran. De meran is de hoofdvariatie in de semi-slav. Een geliefde opening ook van de wereldtop. De tegenstander van Gijs speelde de anti-meran. Ik zie al een beeld in mijn hoofd van Gijs die mij vragend aankijkt. Ja, zo heet dat Gijs. Gijs speelde op zet 10 de zet Lb3, die ik twijfelachtig vond. In mijn livebook staat dat er negen partijen zijn geweest met Lb3, die wit allemaal verloor. Ik had zelf het gevoel dat Gijs niet helemaal goed uit de opening kwam maar hij zei tegen mij dat dat wel meeviel. De tegenstander van Gijs had wel erg veel druk op de stelling gezet en zodoende maakte Gijs een blunder. Hij verloor een heel stuk. Gijs kennende zou hij nog lang doorvechten en dat deed hij ook. Straalverloren, het maakt die jongen niet uit, hij komt altijd wel weer terug in het spel. En daar had ik ook alle vertrouwen in. Zijn tegenstander had alle vertrouwen in zijn eigen stelling en wou al snel een promotiedame. Gijs vond dit echter voorbarig en voelde zich geërgerd. De stukken van Gijs kwamen allemaal actief te staan en Gijs begon druk te zetten, waardoor de tegenstander geforceerd werd om zijn stukken passief op de achterste rij neer te zetten. Toen speelde Gijs maar liefst op briljante wijze vijf paardzetten achter elkaar om de tegenstander in de war te krijgen. Blijkbaar werkte dit want even later blunderde zijn tegenstander een stuk weg en werd er toch tot remise besloten. Gijs snapte er niks van aangezien hij nog steeds verloren stond, ook al had hij een stuk terug gewonnen. Ik had dan ook niks anders verwacht van Gijs, die de bijnaam houdini heeft verkregen aangezien hij de dans altijd weet te ontspringen. Een knappe prestatie!
Igor speelde op bord 4 met zwart en koos een opening waar ik niet bekend mee ben. Hij fianchetteerde beide lopers en speelde in hypermoderne stijl. Dat wil zeggen dat hij het centrum niet met pionnen maar juist met stukken ging aanvallen. Igor kwam echter vrij passief te staan en het centrum van wit bleef staan. Ook had Igor een pion op b6 die makkelijk aan te vallen was. De witspeler speelde heel rustig en bleef zijn stukken en pionnen op betere velden zetten terwijl Igor weinig kon doen. Uiteindelijk moest Igor dan ook opgeven.
Mijn tegenstander was tien minuten te laat, dus dat begon al lekker voor mij. Hij speelde het klassieke dame gambiet, een prachtige opening. Ik (met zwart, op bord 2) speelde het uiterst solide semi-slav (driehoekjes systeem pionnen op c6, d5 en e6), net zoals de tegenstander van Gijs. Waar Gijs e3 speelde, speelde mijn tegenstander echter Lg5. Hier had ik stiekem al op gehoopt want dat geeft mij de optie om de uiterst instabiele ongelooflijk mega-ingewikkelde Botwinnik variatie te spelen die ik uiteraard speelde (en dan wordt mij verweten dat ik laf speel, ha!). Theoriemonstertje dat ik ben, kende ik de eerste 14 zetten uit mijn hoofd. Mijn tegenstander kende het niet want hij speelde erg langzaam maar wist wel de goede zetten te vinden. Wat betekende dat ik na 14 zetten nog anderhalf uur op de klok had (daar begonnen we mee) en mijn tegenstander nog maar 40 minuten. De 15e zet van mijn tegenstander leek mij een fout en vier zetten later was de partij alweer voorbij. Ik had gewonnen, partij.

Eindstand 2-2

H.E.C. V1 vs Lonneker V2 * 13 apr ’15

Op deze mooie maandagavond, met een aangenaam temperatuurtje van zo’n 17 graden, vertrok Lonneker V2 richting Haaksbergen om de laatste wedstrijd van het seizoen te spelen. Aangezien wij na de vorige wedstrijd al kampioen waren, had ik de vrijheid genomen iedereen op een bord te zetten waar ze zelf wilden spelen en daar kwam de volgende opstelling uit:

H.E.C. V1        - Lonneker V2
Vincent Vleeming (1823) - Leon Stuij    (1652)
Thijs Aalbers  (1739) - Roelof Berkepeis (1744)
Bertus Bremer  (1758) - Wim Stoltenborgh (1728)
Sven Koens    (1008) - Mart Wennink   (1959)

We waren mooi op tijd aanwezig bij het Rode Kruis te Haaksbergen, de speellocatie van deze avond. Bij aankomst waren er al direct een aantal problemen, door een weg-opbreking was namelijk de enige route naar het pand via een fietspad. Daar aangekomen bleek dat de enige verwarming een terras-heater was, dus dat beloofde al een interessante avond. Na de opstellingen uitgewisseld te hebben kon de wedstrijd tegen 20:15 eindelijk aanvangen.

pawns

Na een aantal zetten gespeeld te hebben bleek op mijn eigen bord het ratingverschil te groot, en dus zo tegen 21:00 had ik dan ook al gewonnen. Op dat moment stond het bij de andere borden materiëel nog gelijk. Stuij op 1 kreeg een Konings-Indisch tegen, maar speelde al vroeg g4 om het plan van Zwart te dwarsbomen. Roelof op 2 speelde zijn gebruikelijke spel, ditmaal al vroeg met weinig stukken, maar hij wist de tegenstander vast te zetten in een Italiaan met c3. Thijs leek hier niet erg van onder de indruk, maar was wel al snel op onbekend terrein. Wim op 3 tegen Bertus kreeg ook een d4 op bord, net als Leon, alleen Wim lijkt een +je te hebben.

Een half uurtje later wint Wim ineens een Dame tegen T+P in een stelling met +pion voor Wim. Ik begin al optimistisch te worden over de teamuitslag. Roelof heeft nog steeds een vreemde stelling, maar het past wel in zijn stijl. Stuij zegt dat hij beter staat, en na een korte blik geworpen te hebben, lijkt dat inderdaad zo te zijn, ook al is er nog niks geruild. De standen op de klok zijn op alle borden ongeveer om het even.

Weer een kwartiertje later biedt Thijs op 2 remise aan. Zonder overleg, maar misschien wel terecht, weigert Roelof dit en ruilt nu ook de Dames. Ondertussen heeft Wim iets overzien en zich zo in een lastige stelling gespeeld. Hij lijkt een stuk te verliezen, maar er zijn nog wel tactische kansen!

Inmiddels rond de klok van 10, vindt Wim de enige zet in de stelling die nog kansen biedt. Bertus wint het stuk en Wim antwoordt direct met de breekzet e4! die ruimte maakt voor zijn Toren om actief te worden. Roelof is inmiddels passiever komen te staan, maar het is nog steeds drawish. Stuij op 1 speelt een ongelooflijk sterke partij. Het staat nog steeds gelijk, maar het is gemakkelijker speelbaar voor Leon.

20 minuten later, ook richting het einde van de tijd op de klokken, besluit Leon dat hij geen winstplan ziet en er wordt remise overeen gekomen. Heel netjes Leon, tegen een speler met bijna 200 rating meer! Op ditzelfde moment staat Roelof nog steeds drawish. Bij Wim is het een interessante stelling geworden met D+T+3 voor Wim tegen 2T+2L+2 voor Bertus. Wim staat iets actiever, een klein wonder, en dat is de enige hoop. Zet hem op Wim!

Om 22:45 ziet Wim een mogelijkheid op eeuwig schaak, en gaat hiervoor om de draw veilig te stellen. Netjes Wim, hierdoor is de tussenstand inmiddels H.E.C. – Lonneker : 1 – 2! Matchpunt is binnen. Nu alleen Roelof nog, die nog steeds een lastige stelling heeft, maar wel inmiddels het betere van het spel. Na een moeilijke maar verantwoorde poging om door de verdediging van Thijs te komen, besluiten ook deze heren, beide in tijdnood en op de verjaardag van Thijs, er maar remise van te maken. >> Speel deze partij na.

Al met al een geslaagde avond in Haaksbergen voor V2. Einduitslag:

H.E.C. V1        - Lonneker V2       1,5 - 2,5
Vincent Vleeming (1823) - Leon Stuij    (1652) 0,5 - 0,5
Thijs Aalbers  (1739) - Roelof Berkepeis (1744) 0,5 - 0,5
Bertus Bremer  (1758) - Wim Stoltenborgh (1728) 0,5 - 0,5
Sven Koens    (1008) - Mart Wennink   (1959)  0 - 1

-Mart Wennink

.
.

SV Lonneker V2 kampioen 2014-2015

SV Lonneker V2 werd gister kampioen! Met nog 1 wedstrijd te spelen zijn we niet meer in te halen. Ronde 5 leverde nog een overwinning op in ons clublokaal, want ook team V1 werd op deze avond kampioen!

Deze vrijdag de 13e zal door onze tegenstanders niet gauw vergeten worden ..
SV Lonneker is thuis onoverwinnelijk!
Hier het verslag van V2 ronde 5 tegen ENO V1.
Zie ook de gegevens op de SBO website.
Mart Wennink – Etien Alssema : (Mart = Zwart) Mart offerde natuurlijk een pion en bracht zo allerlei verwikkelingen op het bord, wat in deze partij uiteindelijk een knappe overwinning opleverde. Mart was als eerste klaar.
>> speel deze partij na / video-versie zie onderaan.

Tom Engberink – Marco Lamers : (Tom = Wit) In deze heuse strijd werd vroegtijdig besloten het punt te delen nadat Tom vernomen had dat we nog 1 remise nodig hadden om kampioen te worden, en zo geschiedde.

Roelof Berkepeis – Herman Keizer Jr. : (Roelof = Zwart) In een geraffineerde strijd waarbij Zwart het centrum vrijwillig aan Wit gaf, wist Wit geen raad met zijn aanvals-potentieel en liet het gevecht verzanden in een mat-aanval waarvan Roelof had gezien dat deze niet zou doorslaan omdat hij gevaarlijke tegenacties kon beginnen. Wits zwakke pionnen en een onnauwkeurige behandeling van het eindspel bezorgden Zwart tenslotte vrij makkelijk de winst.
>> speel deze partij na / video-versie zie onderaan.

Erik van Berkel – Harry Doctor : (Erik = Wit) In deze Siciliaanse partij kwam Erik niet goed in zijn spel en verloor op een gegeven moment een pion of twee .. en omdat Erik geen compensatie vond, mocht hij opgeven.
- feestje buiten met Jumbo Cider -
- een animatie van de partij van Roelof met muziek -
- een animatie van de partij van Mart met muziek -

Team V2 wint van Borne

Afgelopen vrijdag 13 februari won team V2 thuis van Borne.
Hier is hoe.

1. Henk Eillert  - Mart Wennink    0-1 winst
2. Tom Engberink  - John Leerentveld  1-0 winst
3. Jos Muller   - Roelof Berkepeis  1-0 verlies
4. Erik van Berkel - Cor van Bree    1/2

Eerst bord 4.

bord 4 : Erik B. ** speelde met Wit prima tegen een doorgewinterde Siciliaan, door d4 niet direct (ook) aan Zwart te geven, door een opstelling met Pc3 en d3 en g3 in te nemen en voorzichtig verantwoord te drukken. Het was voor Erik moeilijk te zien wanneer er een moment zou zijn om zijn stelling verder uit te werken zonder een nul aan dit team te geven. En dat deed hij goed, want even voordat er een onoverzichtelijk en gevaarlijk eindspel zou kunnen ontstaan met elk Dame en Toren, wilde Borne het halfje wel en wij ook. Deze remise was als eerste bekend.

bord 1 : Mart ** zijn tegenstander is al jaren een bekende in onze lokale schaakwereld. Met diens stijl wist Mart op deze avond met Zwart wel raad : langzaamaan verhoogde hij de druk met dreigende combinaties en verovering van lijnen en velden, tot er ergens een breuk kwam in het verhaal van Borne .. Deze winst kwam tot stand in de laatste klokfase.

bord 2 : Tom ** ook deze tegenstander is een oude bekende van Bornse wateren. Deze kleurden na anderhalf uur enigszins rood toen onze Wit-speler na secuur middelspel ergens duidelijk voordeel leek te gaan behalen en de zaak niet meer te redden bleek. Tom won. Ook deze partij bracht ons winst in de laatste klokfase.

bord 3 : Roelof ** speelde weer eens Frans en kwam in een prima stelling terecht, die hij naar eigen zeggen de dag ervoor al vooruitgezien had, maar kon een duidelijk voordeel niet direct verzilveren. Natuurlijk kwam Roelof daar pas achter toen hij nog maar 5 minuten had en een Toren-offer op c6 niet aannam omdat het toch niet meer dan eeuwig schaak ofzo .. Zijn tegenstander had nog enkele malen remise aangeboden en “het was echt zo’n stelling van : wie het openmaakt gaat ten onder” zoals deze later verklaarde. Een onnodig bizarre partij.

Na afloop ervan bleek al spoedig dat deze laatste partij geen invloed meer had op de uitslag!

Lonneker v2 wint in Nijverdal

Op maandagavond 24 November was het tijd voor ronde 2 in de viertallen competitie. De eerste ronde was voor beide teams geëindigd in 2-2 dus beide teams wouden een overwinning. Twee weken geleden stonden ENO en Lonneker ook al tegenover elkaar, toen voor de SBO-Cup, die in de laatste secondes gewonnen werd door Lonneker. ENO zal mede hierdoor extra gemotiveerd zijn voor een overwinning. Na een 35 minuten durende wereldreis arriveerden wij in Nijverdal. Ons team bestaat deze wedstrijd uit Wennink, Engberink, Berkepeis en niet de minste en onze chauffeur Jonkers.

De opstelling van onze tegenstander was “normaal” en dus zonder Johan op den Dries die zij alleen inzetten wanneer hun team niet compleet is. De opstellingen staan onderaan. Op ieder bord lagen de ratingen dicht bij elkaar, behalve op bord 4 waar Henk toch een kleine 150 punten meer heeft op zijn tegenstander.

Na een uurtje gespeeld te hebben leek het erop dat iedereen koos voor rustig ontwikkelen en pas later wat actie in de partij te brengen. Slechts een half uur later veranderde dit al te beginnen bij bord 4. Henk kreeg een pion van zijn tegenstander cadeau. Na nog wat gemanouvreer met zijn paard won Henk later ook een kwaliteit erbij en vlak daarna gaf zijn tegenstander op. Het eerste puntje is binnen.

Ook op dat anderhalf uur punt bood mijn tegenstander mij remise aan. Ik had een stelling met inmiddels een kwaliteit meer, maar het was een vrij gesloten stelling en dus de vraag of ik ooit gebruik zou kunnen maken van mijn materiele voorsprong. Ik wees dit aanbod af, probeerde dames te ruilen, dit werd geweigerd door mijn tegenstander en een half uur later besloten wij alsnog remise ervan te maken. 1,5 – 0,5.

Op dit moment was het erg spannend bij de laatste 2 borden. Roelof had inmiddels een stelling met paar + loper + 5 pionnen tegen hetzelfde. Mijn inschatting op dat moment was goede remisekansen daar. Tom stond echter een kwaliteit achter en probeerde het zijn tegenstander moeilijk te maken door met alles wat hij had de koningsstelling van zijn tegenstander onder druk te zetten. Al vrij snel hierna volgde een blunder van zijn tegenstander, die een volle toren weggaf en niet veel later werden daar de handen geschud. 2,5 – 0,5!!!!

Bij Roelof was inmiddels wat meer materiaal geruild, en had Roelof nou nog 1 paard + 2 pionnen op de 5e en 7e rij, waar zijn tegenstander 1 paard en 4 pionnen had, alleen stonden deze pionnen wat verder terug. Beide spelers waren ook al beland in tijdnoodfase en toen bleek dat Roelof zich meer op zijn gemak voeldde in deze situatie dan zijn tegenstander, maakte deze Harry ook nog een onreglementaire zet door zijn dame van d2 naar f3 te verzetten, alleen beide spelers hadden dit niet door. Roelof schrok er niet van en ging vervolgens een mat in weinig lijn in en won! 3,5 – 0,5!

Een niet verwachte maar zeer welkome overwinning!

 

  ENO V1

SV Lonneker V2 Uitslagen
Bord 1 Etien Alssema (1828)

Mart Wennink (1887)

0,5 – 0,5

Bord 2 Frank Driesen (1687)

Tom Engberink (1658)

0 – 1

Bord 3 Harry Doctor (1725)

Roelof Berkepeis (1694)

0 – 1

Bord 4 Wim Kleine Dopke (1503)

Henk Jonkers (1648)

0 – 1

 

Mart Wennink

Lonneker v2 speelt gelijk in Borne hier de partijen van Mart en Wim

Mart speelde een mooie aanvalspartij en wist vrij eenvoudig te winnen
[pgn height=500 tabmode=false flipboard=false initialply=0]
[Event “SBO V2”]
[Site “Enschede”]
[Date “2014.11.04”]
[Round “1”]
[White “Wennink”]
[Black “Eillert”]
[Result “1-0”]
[WhiteElo “1887”]
[BlackElo “1736”]
[Annotator “Wennink,Mart”]
[PlyCount “51”]
[TimeControl “240+2”]
{600MB, Fritz11.ctg} 1. e4 e6 2. d4 d5 3. e5 c5 4. c3 Nc6 5. Nf3 Qb6 6. Bd3 Bd7
7. O-O cxd4 8. cxd4 Nxd4 9. Nxd4 Qxd4 10. Nc3 a6 11. Re1 Nh6 12. Be3 Qh4 {
[%emt 0:00:08]} 13. g3 Qh3 14. Bf1 Qf5 {[%emt 0:00:02]} 15. Rc1 b5 16. h3 Qg6
17. Bd3 f5 18. exf6 Qxf6 19. Nxd5 {[%emt 0:00:03]} Qd8 20. Bxh6 g6 21. Nc7+ Kf7
22. Bxf8 Rxf8 23. Nxa8 Qxa8 24. Bxg6+ {[%emt 0:00:07]} Ke7 {[%emt 0:00:02]} 25.
Be4 Qa7 26. Qd2 1-0
[/pgn]
Wim kwam na een zet of 10 beter te staan en speelde dit goed uit
[pgn height=500 tabmode=false flipboard=false initialply=0]
[Event “SBO V2”]
[Site “Enschede”]
[Date “2014.11.04”]
[Round “1”]
[White “Stoltenborg”]
[Black “Muller”]
[Result “1-0”]
[WhiteElo “1668”]
[BlackElo “1617”]
[Annotator “Wennink,Mart”]
[PlyCount “57”]
[TimeControl “240+2”]
{600MB, Fritz11.ctg} 1. d4 Nf6 2. c4 d6 3. Nc3 Nbd7 4. Nf3 e5 5. d5 Be7 6. e4
c6 7. Be2 Qc7 8. O-O h6 9. b4 a6 10. Bb2 b5 11. dxc6 Qxc6 12. cxb5 axb5 13. Rc1
O-O 14. Bxb5 Qb6 15. a4 Bb7 16. Nd2 Nb8 17. Nc4 Qd8 18. Qe2 Nc6 19. Bxc6 Bxc6
20. b5 Bb7 21. Rfd1 Qb8 22. Ba3 Rd8 23. Nxe5 Nxe4 24. Nxf7 Nxc3 25. Qxe7 Re8
26. Qd7 Nxd1 27. Rxd1 Rxa4 28. Bb2 Kf8 29. Nh8 1-0
[/pgn]