June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Viertal Lonneker wint van HSC Stork dankzij uitstekend debuut

Zaterdagochtend, Ed zit lekker een kopje koffie te drinken in het Australische ochtendzonnetje. Een familiebezoekje, lekker hoor. Hij ziet een kangoeroe. Het beestje hupst rustig voor hem langs. Een Kangoeroe gebruikt zijn staart als tegengewicht bij het tweebenige springen op hoge snelheid en als steun bij het staan en langzaam huppen. Ed denkt bij zichzelf, dat is nog eens wat anders dan een paardensprong. Over paardensprongen gesproken, hoe zou mijn team het er gisteren vanaf gebracht hebben?

Ongeveer 12 uur eerder, maar toch tegelijkertijd. Een koude vrijdagavond in Lonneker. In het dorpshuis wordt een uitvoering gespeeld door Toneel- en revuegezelschap “Kameleon”, met achter de schermen onze eigen Tom. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat “Wonder boven wonder” echt het kijken waard is. Maar ook Tom speelde dus niet mee op deze avond.

Wie speelden er dan wel, vraagt u zich af? De vedette van de SBO Viertallencompetitie klasse D. De speler met de hoogste rating van de hele klasse.  Oftewel Cupido, uiteraard op bord 1. Als je op zoek bent naar een oerdegelijke invaller dan kom je natuurlijk snel uit bij Ronald Edens, die nam plaats op bord 2. Op bord 3 speelde basisspeler Louk vandaag met de zwarte stukken. Op bord 4 zat een debutant. Hij speelt dit seizoen steeds vaker intern en dus werd het ook tijd voor het externe debuut van Julian.

Voorin de zaal mag Walter een zet terug nemen van Groenwoudt, terwijl Jeroen erg snel van Mart wint in de kwartfinale van de beker. Ook zitten er nog twee schreeuwlelijken die drukker lijken met een groene collectie naast het bord verzamelen dan hun kwartfinale van de beker. Toch trekt dit schouwspel wat bekijks, terwijl Julian achterin de zaal gewoon prima de opening doorkomt.

Cupido krijgt achterin de zaal van Fetze Elgersma een koningsaanval te verduren en komt tot de conclusie dat zijn tegenstander wel echt mat wil zetten. Naar eigen zeggen heeft Alexander al erg vaak op rij gewonnen extern voor Lonneker, dit is niet gefactcheckt, maar mat gaan zou die reeks wel ten einde brengen. Dus alle zeilen moeten worden bijgezet. Julian begint ondertussen zijn stukken goed neer te zetten in de andere hoek van de zaal.

Johan, de vader van jeugdlid Ethan, speelt vanavond tegen Jan in `t Veld voor de interne competitie. Maar het gebrek aan ervaring tegen deze schaakveteraan lijdt helaas tot een nederlaag. Appie was vrij en hij had het wel geweten als hij Paul was geweest, maar eigenlijk was er op dat moment nog niet zoveel aan de hand voor ondergetekende. Julian schoof ondertussen zijn stukken steeds verder naar voren.

Alexander had de koningsaanval overleefd en pakte het eerste punt voor het viertal. 1-0. Weer een puntje toegevoegd aan de indrukwekkende reeks van 3 overwinningen op rij, of 4, misschien meer geen idee, het zal wel zo zijn, ik heb het niet gecontroleerd. Ronald was niet tevreden of ontevreden over zijn stelling en gezien de posities op de andere borden bood hij remise aan. Want erg veel zin om als laatste deze stelling uit te moeten spelen voor een resultaat had Ronald niet. 1,5-0,5. Julian begon aan zijn reeks goede zetten, ook uitstekende zetten toe te voegen.

Walter verloor met wit intern van Gerard, met zwart gaat het meestal beter, dus de volgende keer opent hij a3 tegen Gerard. Ik zag het ook niet meer ging hele a-typische zetten als h4 en g4 doen en daar ging het ergens ook gelijk vrij hard mis en zo kwam Paul net als Jeroen in de halve finale van de beker. Julian stond ondertussen een toren voor!

Fantastisch dat er weer iemand vanuit de jeugd doorstroomt en niet zomaar iemand. Stiekem achterin dat hoekje deed Julian eigenlijk van begin tot eind alleen maar goede zetten. Niet onder de indruk van zijn debuut, speelde hij gewoon een uitstekende partij. Nadat hij een toren voorkwam wikkelde hij rustig af en niet veel later gaf zijn tegenstander op. Een briljant debuut en ook nog eens het winnende punt scoren, uitstekend!. Louk wist helaas niet te winnen 2,5-1,5, al met al toch een prima teamoverwinning. Hulde voor koning Julian! Bas wist even later intern Avergerinos er nog af te schuiven.

Gijs

Thijs beleeft hemels debuut bij viertal

Op 17-11-2022 was dan eindelijk de aftrap van het seizoen voor ons viertallen team. In een leuke klasse met zeven teams mag ons team laten zien wat ze waard zijn dit seizoen.  Met een gemiddelde leeftijd van ruim 61,5 jaar staat ons team ook wel bekend als het veteranenteam. Vier mannen met een respectabele leeftijd, waardoor de tegenstanders altijd in de twijfel schieten om ze met “u” aan te spreken. Met Good Old Ed, rasveteraan Louk en twee mannen van middelbare leeftijd Tom en Cupido een taai team. De exacte minimum- en maximumleeftijd voor de categorie middelbare leeftijd zijn niet gedefinieerd, maar vaak wordt uitgegaan van de periode op driekwart van de gemiddelde levensverwachting van mensen. In westerse landen komt dat neer op een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar oud.

Helaas kon om diverse redenen, Cupido control your wife!, alleen Tom spelen, dus moest er gezocht worden naar invallers. Thijs, sinds kort lid van Lonneker was snel gevonden. Mart die ook altijd wel te porren is voor een potje schaken was ook van de partij. Maar een derde invaller vinden was nog niet zo makkelijk. De halve vereniging werd gevraagd, maar niet met de gewenste respons. Ik stond op voorhand niet te springen om mee te doen gezien mijn geringe slaap in de afgelopen nachten, maar op de wedstrijdochtend heb ik toch maar toegezegd om te spelen, want met drie mensen komen opdagen is natuurlijk geen porum.

Ja 2 kleine kinderen thuis het is niet niks. Slapen is nou niet bepaald de hobby van Sam, de oudste. Zeker niet als hij een zogenoemd sprongetje heeft. Met een sprongetje bij baby’s wordt gedoeld op een mentale groeispurt. Na zo’n groeispurt zal je merken dat je baby opeens nieuwe dingen kan, begrijpt en je opeens in zijn ogen kunt zien dat hij mentaal weer wat groter is geworden. En Sam had zowaar aan het begin van de wedstrijdavond nog iets wat hij nooit eerder had gedaan. Hij poepte in bad. Succes papa laat ze een poepie ruiken daar in Rijssen.

Over nieuwe ontwikkelingen gesproken, Tom kwam mij ophalen in zijn auto. Dus ik mocht lekker achterin gaan zitten naast Thijs. Na kennis gemaakt te hebben met Thijs, kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag van GG, hoe gaat het op school? Thijs is bezig met een studie regeltechniek. Daar had ik in mijn tijd in Groningen ook veel ervaring mee opgedaan, dus hier kon ik goed over mee praten, maar dit bleek toch over iets anders te gaan.

Wat altijd veel zegt over zo`n externe trip is de muziek in de auto. Wat zou Tom nou voor een muziek draaien, is het een rocker, houdt hij meer van klassiek. Luistert hij misschien muziek die door sommigen zou worden beschreven als “de motie der wansmaak”. Is het de hele reis let it snow op repeat? Nee Tom luistert de après-ski kraker over Pablo Esbobar. Wat natuurlijk ook een knijter van een hit is in de carnavalsperiode. Waardoor ik gelijk een flashback kreeg naar mijn laatste uitwedstrijd in Rijssen.

Dit was op 24 februari 2009 toen Lonneker A1 kampioen kon worden. Een memorabele trip in carnavalspak met een krat bier op de heenweg in de trein, bier aan het bord, een fles Whisky en een nadere inspecties van het asfalt op de terugweg. De uitslag twee keer 2-2 viel destijds tegen, maar we hebben een mooie avond gehad. Hopelijk zou het ons in 2022 beter vergaan.

Door de drie invallers kwam de gemiddelde leeftijd van het team een stuk lager te liggen, maar we moesten tegen een nog veel jonger team met 3 jeugdtalentjes. En dan merk je toch dat je oud wordt, want de nieuwste DGT-klok was niet aan mij besteed. Thijs kreeg het advies om bij zijn debuut voor Lonneker het rustig aan te doen, want jeugdspelers zijn altijd erg tricky. De eerste koffie kregen we van de tegenstander, maar dit bleek gelukkig ook een biertje te mogen zijn.

De speellocatie was Parochieel Centrum De Rozengaarde. Beneden was het lokale koor gedurende de eerste 1,5 uur van onze wedstrijd lustig aan het zingen. Het vocale bereik was voldoende voor het zingen van de Champions League-hymne. Wat natuurlijk erg toepasselijk was geweest, want klasse D van de SBO Viertallencompetitie doet hier natuurlijk niet veel voor onder. Wij moesten het helaas doen met “in excelsis deo” en dergelijke teksten en raakten in hogere sferen. Ik merkte op dat spelers in de Grolsch Veste zich ook zo moesten voelen als ze werden toegezongen tijdens de wedstrijd.

Thijs was niet erg onder de indruk van deze Champions League ambiance. Zijn tegenstander had oordopjes in, maar ergerde zich wel aan het geluid. Thijs speelde gewoon gezonde zetten, won snel 2 pionnen en vervolgens een stuk met daarbij ook nog eens een erg prettige stelling. Hij miste tussendoor nog mat in 9, schandalig! Maar binnen het uur had Thijs zijn allereerste punt voor Lonneker op het scorebord staan 1-0 een goed begin.

Helaas levert dit hem niks op voor de rating, omdat beide spelers geen rating hebben. Maar op de andere drie borden waren we ook nog eens ruim favoriet op rating dus dit moest goed komen toch? Nou daar twijfelde ik op dat moment sterk aan. Wennink stond wel gewoon op zijn Wennink’s, maar Tom zijn partij kon nog alle kanten op. Ik stond twee pionnen achter maar wel -7, oei hoe was dat gebeurd?

Ik had te maken met een fenomeen wat denk ik iedere schaker wel eens heeft gehad. Ik stond heel goed na 11 zetten +5, overwoog 3x op rij de goede zet te doen, maar produceerde drie keer op rij niet de goede zet. In het darten bestaat een soortgelijk fenomeen genaamd darteritus. Darteritus is de nachtmerrie van iedere darter. Een dartziekte, waarbij een darter van het ene op het andere moment geen pijl meer in een dartbord kan gooien. Nou zo voelde dit ook bij mij en op zet 14 stond ik -6. Ik denk een typisch gevalletje van schakeritus. Maar aangezien ik vandaag in het veteranenteam speelde zou ik het voor mijn tegenstander zo taai mogelijk maken.

Wennink die wel erg tevreden was over zijn stelling gaf aan dat ik misschien te weinig groene flesjes had genuttigd. Dus hij voorzag mij van mijn tweede flesje, hij dacht dat ik misschien nog wel geluk zou hebben met afruilen en het eventueel remise kon houden. Mijn tegenstander ging echter in zijn winstpoging erg laconiek om met zijn twee extra pionnen en een eindspel met toren 3 pionnen voor beide waarvan beide 1 vrijpion was wel een kolfje naar mijn hand. Zo won ik verrassend genoeg nog na 66 zetten en vier biertjes en zette de 2-0 op het bord.

Wennink die weer ouderwets pionnen voor stukken had gepakt en gegeven had ondertussen zijn prettige stelling een nog prettiger vervolg gegeven en stond gewonnen. Niet veel later was het dan ook 3-0. Tom de enige echte taaie veteraan onder ons bewees maar weer eens dat van hem niet te winnen valt. Hij tekende tegen onze oudste tegenstander met zijn derde opvolgende externe halfje voor de 3,5-0,5,ook omdat de stelling nog erg onduidelijk was en de wedstrijd al beslist was. Een prima seizoenstart!

https://sosc.netstand.nl/rounds/view/2179

Viertallen winnen van stokhorst

Park Stokhorst – SV Lonneker Externe wedstrijd, 4tal team, 24-10-2021:

Op maandagavond mochten wij (Alexander, Henk, Louk, en ondergetekende) onze eerste 4tal wedstrijd spelen, uit tegen Park Stokhorst. Het Volbert is voor mij bekend terrein maar ik was al even niet meer geweest. Veel bekende gezichten nog steeds waar ik een praatje mee heb gemaakt. Ook een aantal jongeren die nieuw zijn; goed voor de toekomst van Park Stokhorst.

De wedstrijd werd boven gespeeld. Naast onze partij was ook HEC aanwezig met een 4tal dus de ruimte was gevuld. De voorzitter van de club liep soms langs met een piepend apparaat. Nee, het was geen Geigerteller, ook geen pace-maker, maar een CO2 meter. Dan de partijen. Alexander speelde zijn eerste externe wedstrijd voor de club op bord 1, tegen Bertil. Pionnen werden agressief naar voren geschoven op de koningsvleugel wat veel ruimte gaf. Ook werd een paard, loper en toren geofferd, het leek hem niets te doen. (Ik vroeg mij af of Alexander wel de waarde weet van de stukken?) De zwarte koning werd opgejaagd, kwam terecht op de 3de rij en werd daar mat gezet. Een mooie partij en ons eerste team punt: 0-1

Ik speelde op bord 2 tegen Ben. Ik kwam zoals zo vaak erg passief met zwart uit de opening. Toch wist ik met mijn paarden stukken te ruilen en kreeg ik 2 sterke lopers. Mijn wit veldige loper zorgde ervoor dat Ben niet kort kon rokeren. Lang rokeren was ook geen optie want die open c lijn had ik met mijn toren. Toen ik ook nog de f lijn kon open gooien wist Ben het niet meer tegen te houden en gaf hij op: 0-2

Louk speelde met zwart op bord 4 tegen Leen. Hij speelde erg goed maar wist toch niet te voorkomen dat 2 witte pionnen konden doorstomen naar de zesde en zevende rij. Door middel van de koning en een paard wist Louk ze toch tegen te houden en kon hij langzaam zijn andere stukken gebruiken om pionnen van zijn tegenstander te slaan. Toen hij daarna ook een toren dreigde te slaan gaf zijn tegenstander op. Een mooi punt voor Louk en het derde voor het team: 0-3

Henk was als laatste bezig, tegen Alfons. De partij had een gesloten stelling, gaf weinig ruimte. Toch wist Henk 2 verbonden vrij pionnen te krijgen waarmee hij begon te lopen. Door even niet op te letten kon zijn tegenstander een aantal pionnen snoepen waar zorgde voor extra spanning. Henk moest promoveren met zijn pionnen. Als dat niet ging lukken was de partij verloren. Door zorgvuldig met zijn paard te springen kon hij promotie afdwingen en won hij zijn partij: 0-4

Een super team overwinning op deze maandagavond!

Tom

Het heerlijke avondje schaken is gekomen…

Het heerlijke avondje schaken is gekomen:

Op zes december werd er veel extern gespeeld.
Bij het viertal werden de punten mooi verdeeld.
Het achttal wist van Holten te winnen.
Maar laten we bij het begin beginnen.

Ronald en Henk speelden de enige interne partij.
Tom was daardoor voor deze gelegenheid vrij.
Deze jongen had ook al vooruit gespeeld en een halfje gescoord.
Een goed resultaat, zoals het hoort.

Henk – Ronald kreeg een Caro Kann.
Dit waren beide spelers als ze zwart hadden van plan.
Van de partij zag de sint niet zoveel.
Het werd remise zonder messen op de keel.

Het viertal speelde tegen HEC.
Jurgen won snel, dat is natuurlijk lang niet gek.
Die Duitser snapt het spelletje wel.
1-0 voor Lonneker, welkom in de hel.

Johan speelde tegen een oude bekende.
Hij trapte in een truc, wat een nare bende.
Helaas pakte Johan dan ook een nul.
Hopelijk gaat het de volgende keer beter voor deze oude knul.

Louk ging helaas ook ten onder.
2-1 achter wat een gedonder.
Hopelijk deed debutant Daan het beter.
Want verliezen als team dat klopt natuurlijk voor geen meter.

Daan had dacht ik een pion minder.
Daarvan ondervond hij niet veel hinder.
Het volle punt werd over de streep gebracht.
Daarmee werd het 2-2, einde wedstrijd snel over naar acht.

In het achttal speelde Roelof tegen een van Beek.
Die achternaam stond vaker in de opstelling, zoals bij Holten wel vaker bleek.
Roelof scoorde een punt en hij was blij.
Dit zorgde voor 1,5-0,5 met de vooruit gespeelde van Tom er bij.

Daarna was het de beurt aan onze Tsoukkerman.
Maar zijn tegenstander Scheurwater die kon er ook wat van.
Beide mannen vochten lang door.
Maar aan het remise aanbod gaf Boris maar wat graag gehoor.

Op bord 1 speelde teamcaptain Bossie.
Die zie je normaal op de vrijdag nie.
Hij stond lastig en het leek soms meer geluk dan wijsheid.
Maar hij raakte geen materiaal kwijt.

In het eindspel was er zelfs een pion meer, wat een geluk.
Vervolgens werden twee pionnen buit gemaakt tegen een stuk.
Maar vervolgens was de scherpte er af en ging er iets mis.
Waardoor remise de conclusie is.

Gijs had daarvoor al een remise-aanbod ontvangen.
Dit mocht hij aannemen in Lonneker belangen.
Een lastig eindspel met loper tegen paard.
Dat vond hij toch het rekenwerk nog wel waard.

De avond ervoor had hij namelijk met hetzelfde materiaal gewonnen.
Maar deze keer won hij helaas geen pionnen.
Over het remiseaanbod werd 20 minuten gedacht.
Maar op dit bord werd het ook remise en zo werd de stand op 3-2 gebracht.

Igor was als vanouds weer gruwelijk goed.
Dat is zoals het wezen moet.
Een lastige partij maar een uitstekend punt.
Dat was onze topper deze keer weer gegund.

Appie speelde tegen Bishoen.
Die is een jaartje met tussentijds pensioen.
Die wil namelijk zich richten op schaken en even 2200 hale.
Maarja dan moet je wel zien te winnen van die ouwe grijze kale.

Een pion meer hield Appie door sterke lopers niet op het bord.
Maar tot na twaalven duurde de partij zeker niet kort.
Ze streden door totaan de laatste pion.
Maar met 2 koningen over was er niemand die nog winnen kon.

Anjo stond goed en sloeg een remiseaanbod af.
Weet je dat wel zeker, een eindspel met tijdnood dat verloopt nog wel eens maf.
Ook Anjo werd een beetje door de tijd gek gemaakt
Deed een zet, maar stond nog schaak en dan moet je zetten met wat je hebt aangeraakt.

Gelukkig had hij nog een goede legale zet.
Zo werd ook deze partij in winst omgezet.
Een 5,5-2,5 overwinning zonder nullen.
Zo konden voor het achttal ook 2 matchpunten het scorebord weer vullen.

Al met al was het een heerlijk avondje schaken.
Op naar het kampioenschap, maar niet vooruit lopen op de zaken.
En passant verloor Ajax ook nog van Willem 2.
Daar had iedereen wel vrede mee.

rijmpiet Gijs

Viertal verliest van SV Mat-Ador

Op donderdag 16 Juni mochten we aantreden voor onze laatste viertal wedstrijd in Wierden. Onderweg Johan en Ed opgehaald waarna we rond half 8 aankwamen bij de Hervormde Kapel in Wierden, het clubgebouw van de schaakvereniging Mat-Ador. Op de vraag van mijn reisgenoten hoe ik zo makkelijk hiernaar toe reed zonder navigatie antwoordde ik dat het bekijken van een plattegrond genoeg was voor mij, de rest onthield ik.

Louk was al gearriveerd dus ons team was compleet. Ik had in de middag even op de website van Mat-Ador gekeken en daar gelezen dat ze 1 van de grootste schaakverenigingen zijn van Overijssel. Het viel mij echter direct op dat de gemiddelde leeftijd erg hoog lag (een probleem voor veel schaakverenigingen helaas). Ik heb het maar niet persoonlijk gevraagd maar volgens mij was ik degene met de ‘kuch’ minst hoge leeftijd ‘kuch’.

Dan de wedstrijd. Ik was niet vergeten dat ik bij onze thuiswedstrijd tegen Mat-Ador had verloren van dezelfde tegenstander dus ik verwachte een stroeve wedstrijd. Dat werd het ook. Ik speelde te voorzichtig, kwam ruimte te kort voor het ontwikkelen van mijn stukken, ook al had ik wit. Na wat vlieg-en-keep werk en het nodige afruilen hield ik een gelijke stelling over met 7 pionnen + 2 paarden tegen 7 pionnen + 2 paarden.

Ik had ondertussen gezien dat Johan en Ed erg goed stonden en waarschijnlijk wel gingen winnen. Louk stond wat gedrukt maar nog gelijkwaardig. Dan maar kijken of mijn tegenstander remise wilde dacht ik zodat we de winst konden binnenhalen voor het team. Toen ging het echter snel. Ed verloor een paard, raakte een pion kwijt en moest opgeven; Johan had in zijn drang naar voren vergeten zijn eigen verdediging te onderhouden en daar werd gebruik van gemaakt; hij verloor.

Louk kwam ondertussen door goed spel remise overeen met zijn tegenstander. We stonden dus met 2.5-0.5 achter en konden niet meer winnen als team. Mijn tegenstander had dit alles meegekregen en wilde nu wel remise. Nu ben ik meestal niet de persoon die doorspeelt, maar daar was ik dus nu anders over gaan denken. Ik zag een mogelijkheid om mijn paarden actiever te krijgen en een pion te pakken. Uiteindelijk kon ik mijn vrijpion doordrukken, paarden ruilen en doordat mijn koning actief in het centrum stond nog een vrijpion creëren. En won ik de partij.

S.V. Mat-Ador 1     S.V. Lonneker 1    
1 Bert Hospers (1557)   Tom Engberink (1651)   0-1
2 Johan ter Horst (1191)   Johan Blokhuis (1280)   1-0
3 Wim van Broekhoven (1476)   Louk de Wit (1221)   0.5-0.5
4 Jaap de Boer (1495)   Ed Balk (1453)   1-0
            2.5-1.5

V1 tegen Euwe V1: 2-2

Vrijdag 1 december stond de wedstrijd tussen de twee teams die normaal gesproken de titels verdelen in de hoogste viertallen klasse van de SBO. S.V.Lonneker tegen Max-Euwe, een dag voor de wedstrijd kreeg Robin als een sms’je met de tekst we komen sterker opdagen dan normaal. Ons KNSB beker team speelde ook dus toppers als Fabian, Jokim, Wiebe en Menno konden niet invallen. Onze teamleider Robin was helaas ook verhinderd. Gelukkig was de voorzitter bereid gevonden om aan bord 1 plaats te nemen, Bord 2 werd ingevuld door de marathonlopende Leon, Anjo nam plaats aan bord 3 en op bord 4 de altijd solide Gijs G. Na het zien van de paring bleek dat we geen favoriet waren, er kwam idd een sterk team opdagen. Bord 1 CM Bundgen, bord 2 Sjoerd, Bord 3 Wouter de Haas op bord 4 Maarten Vinke.

Gijs en Paul remise, Anjo en Leon een punt, dat was ons strijdplan. Na 10 minuten en het eerste 3 biertjes aan Lonneker kant, zag alles er erg mooi uit! Gijs speelde d4 zoals hij het nog nooit eerder had gespeeld, Stui was aan het toveren met de stukken, Anjo liet even zien waarom de toren zo goed is, hij ging van h8 naar f8 naar f5 naar h5! Briljant! Zelf zag mijn stelling er eng uit en moest goed oppassen voor de altijd leuk spelden van Achim. Na 15 zetten en de aanval van Achim te hebben overleefd leek mij een remise aanbod wel gepast, deze werd tegen ons alle verbazing geweigerd, nu moest er toegeslagen worden wist Jokim mij te melden. Zo geschiedde ook het tempo van de bier consumpties bleef stijgen en er werden goede zetten op het bord gespeeld. Leon had een erg sterk centrum maar kwam als snel op onbekend terrein en gebruikte helaas veel tijd. Gijs zijn buik begon te rommelen waardoor de concentratie achter het bord een beetje verslapte. Anjo was zoals eerder aangegeven lekker aan het spelen en denderde dwars door de stelling, dit was mijn eerste wedstrijd met Anjo samen in een team maar zeker niet de laatste! Leon overzag een mevrouwtje die de stelling kwam verkennen en links en rechts van alles opsnoepte. Gijs verzorgde de lekkere gehaktballen waardoor zijn partij er niet meer toe deed, zelf  deed ik wat mij opgedragen werd door Jokim DWARS door de panty, wanneer ik geen kater meer heb, probeer ik de partij te reconstrueren en zal die samen met de pracht partij van Anjo op de site komen.

2-2 tegen dit top team is zeker geen slecht resultaat, onze tegenstanders bleven daarna onder het genot van een mooie polka nog gezellig een paar biertjes drinken!

CM Paul – CM Achim: 1-0
Leon – Sjoerd: 0-1
Anjo – Wouter: 1-0
Gijs – Maarten: 0-1

Viertallenteams Lonneker slaan toe!

Viertallen Lonneker slaan toe

Op vrijdag 10 februari speelden alle 3 de viertallen van Lonneker thuis. Lonneker V1 speelde tegen Almelo V1. Lonneker V2 nam het op tegen Raalte V1. Lonneker V3 mocht aantreden tegen Almelo V4. Intern was er ook een viertal over dit leverde de partijen Walter-Leon en Appie-Richard op. Opvallend was dat Lonneker met de rug naar de bar speelde en dat V3 helemaal achteraan speelde, het leek wel andersomdag. Maar het geen zicht hebben op het bier pakte deze avond goed uit voor gezelligheidsvereniging Lonneker. Waar normaal gesproken er nog wel eens puntjes verloren gaan door onze Icterus (geelzucht), oftewel zin in bier, gebeurde dit deze avond niet en zo konden alle teams 2 matchpunten bijschrijven.

Bij V2 mocht Mart vandaag op bord 1 beginnen, Bent debuteerde voor Lonneker op bord 2, omdat ondergetekende later zou zijn, maar toch op tijd was. Jurgen speelde op bord 3. Tom was opgesteld aan bord 4 en was als eerste klaar, of beter gezegd hij hoefde niet eens te beginnen tegen Raalte. Raalte was namelijk met Blom, Huisman, Mocking naar Lonneker afgereisd en zonder vierde speler stond het dus al bij aanvang 1-0 voor Lonneker. Dat dit geen garanties biedt voor een overwinning blijkt uit het feit dat Lonneker vorig seizoen ook met zijn drieën naar Raalte ging en toen gewoon won, levensgevaarlijk die drietallen. Helemaal als je bedenkt dat in Raalte dit seizoen de score 3,5-0,5 was. Maar in ieder geval een goed begin, want we hadden al meer bordpunten dan in Raalte. 1-0

Appie had het ook vlug bekeken. Richard die nog niet heel lang schaakt werd er geraffineerd afgeschoven door onze ouwe sluwe vos. Ondertussen gingen analytici ten Vergert, van den Bos en Elgersma zich buigen over de paringen bij V1. 1. Stotyn-Jutba 2. Bos-Op den Dries 3. Babic-Mityaev 4.Gerritsen-O. Elgersma. Jokim voorspelde dat als Fabian won het makkelijk ging worden. Simon had wat meer vertrouwen in zijn broertje en voorspelde 1-1-2-2. Paul voorspelde dat Fabian makkelijk zou winnen.

De volgende uitslag kwam bij V3 vandaan, waar teamcaptain Ed Balk afwezig was, maar werd vervangen door Henk Verder speelden de vertrouwde namen: Henk zat op 1, Johan op 2, Louk op 3, Martin op 4. Louk zag in zijn partij helaas een vorkje op koning en dame over het hoofd en zo kwam V3 op een 0-1 achterstand. Martin zorgde voor de gelijkmaker door te winnen. Hij vertelde dat het een lastige partij was, vooral omdat hij alle zetten die hij deed ook nog moest zeggen aangezien zijn tegenstander blind was. Dit bracht Martin gelukkig niet van de wijs en zo stond het om 10 uur 1-1.

Igor zorgde voor de eerste uitslag bij V1. De voertaal aan bord 3 was Russisch en Igor voelde zich helemaal thuis. Hij speelde een prima partij en kwam in het eindspel met een pionnetje meer, maar stond wat passief en uiteindelijk werd er remise overeengekomen. Een goede prestatie van Igor tegen een tegenstander met ruim 300 elo-punten meer en zo stond het 0,5-0,5. Walter en Leon waren ondertussen te druk met schaken om de achterban van live feed te voorzien. Walter verloor deze boeiende partij.

Van V3 heb ik niet veel gezien. Ik weet dat Henk won. Johan uiteraard 1. b4 speelde en dat dit leidde tot remise en zo werd het 2,5-1,5 in het voordeel van Lonneker V3 dat daarmee op de tweede plaats blijft achter HEC V2. Een goede overwinning.

Bij V2 had Jürgen vroeg een stuk verloren, maar verderop in de partij had hij deze terug weten te pakken. Dit zorgde er voor dat er weer remisekansen waren voor onze Duitse vriend, maar helaas hij wikkelde af naar een lastig eindspel en verloor dit ook. 1-1. Mart stond ondertussen heel erg goed en hij was bezig om zijn revanche te pakken tegen Blom, waar hij in Raalte nog van verloor. Gedurende de partij kwam Wennink steeds ietsjes beter te staan en dit resulteerde uiteindelijk in een punt. 2-1. Bent vroeg zich af of hij een toreneindspel moest gaan melken. De torens gingen er echter af en zo bleven er alleen pionnen over. Hierin leek Bent iets te kunnen forceren, maar schijn bedriegt. Het resultaat was een halfje en dit zorgde voor een 2,5-1,5 overwinning.

Ondergetekende was om 19:50 na kort overleg met teamleider Bos en Leon die op bord 4 zou spelen bereid gevonden om in te vallen voor V1. Ik mocht net als vorig jaar in de SBO-cup aantreden tegen Onno Elgersma, broertje van. Appie verloor er dit seizoen al van, Boris voorspelde na een partij tegen Onno deze zomer in Dieren dat deze jongen wel eens meester kon worden. Vorig jaar won ik de lange partij en het snelschaak nog, maar ondertussen heeft Onno al een rating van 1962 oftewel een echt tricky talentje dus ik was gewaarschuwd. Onno had alleen zijn dag niet, hij kreeg een saaie d4 variant tegen, en verloor door een trucje een pionnetje, zijn tegenstander deed ook nog een keer h3. Onno probeerde nog mat te zetten, maar toen dit niet lukte, bleken de witte stukken een stuk sterker dan de zwarte en won ondergetekende eenvoudig. 1,5-0,5 Robin en Fabian stonden ondertussen allebei prima, alleen Robin zat in tijdnood. In een complexe stelling waar beide spelers kansen lieten liggen werd uiteindelijk remise overeen gekomen. 2-1. Fabian had ergens makkelijke winst gemist, maar nadat er nog even werd doorgeschaakt wist hij het puntje te pakken tegen de angstgegner van Bos en zo werd het 3-1 voor Lonneker V1 dat hiermee de koppositie pakte in de hoofdklasse van de viertallen.

Gijs

 

V1 pakt eerste overwinning tegen Euwe V2

-door Arno van Akkeren-

Lonneker V1 – SG Max Euwe V2
Op vrijdag 15 januari was het weer gezellig druk in ons clubgebouw. Er speelden maar liefst drie teams in de viertallencompetitie. Hoewel V4 niet hoefde te spelen, waren alle teamleden wel aanwezig. Zij speelden voor de interne competitie en de interne bekercompetitie. Lonneker V1 speelde tegen SG Max Euwe V2. Wij kwamen uit met Fabian, Jokim, Erik Akkersdijk en Arno. SG Max Euwe speelde met Sjoerd van Willigen, Wouter de Haas, Albert Vasse en Remko Algera.
Op bord vier speelde Arno met wit tegen Remko. Arno speelde in de opening vooral veel ontwikkelingszetten. Remko speelde ook veel pionzetten. Doordat de zwarte stukken nog niet allemaal goed waren ontwikkeld waren vooral de pionnen op d5 en f7 zwak. Hier kon wit van profiteren door een aantal pionnen te slaan en al snel in de partij te promoveren. Met een toren en twee pionnen minder gaf Remko op, — speel de partij hier na.

Hierdoor stonden we al snel op een mooie 1-0 voorsprong. Erik speelde aan bord drie met zwart en stond ook goed. Tegen Albert stond hij stond een stuk voor tegen twee pionnen. Het paard van Albert stond wel erg actief maar toch was dat te weinig compensatie. Jokim leek aan bord twee beter te staan tegen Wouter. Jokim had met de dame de pion op b7 geslagen en had tussendoor een pion meer. Fabian stond aan bord één minder tegen Sjoerd. Fabian stond een pion achter. Wit had wel een geïsoleerde dubbelpion maar die kon goed worden verdedigd.
Jokim kon door een fout van Wouter de kwaliteit winnen. In de eindstelling zou Jokim in ieder geval nog één pion winnen. Wouter gaf op omdat Jokim ook nog zijn twee torens kon afruilen tegen de toren en de loper. Dit pionneneindspel was dan makkelijk gewonnen voor Jokim, — speel de partij hier na.

Na de overwinning van Jokim stonden we met 2-0 voor.
De stelling van Fabian werd afgewikkeld naar een eindspel waarbij Fabian een betere pionnenstructuur had. Fabian won twee pionnen. Het eindspel met toren en twee verbonden vrijpionnen tegen toren kon Fabian makkelijk winnen. 3-0 en de overwinning was binnen. — speel de partij hier na.

Erik stond ondertussen wat minder goed. In een eindspel had hij een loper en een paard tegen een toren en stond een paar pionnen achter. In dit einspel kon Albert nog proberen op winst te spelen en moest Erik uitkijken. Erik kon veel pionnen ruilen. In een eindspel met loper en paard voor Erik tegen toren en pion werd remise overeengekomen, — speel de partij hier na.
Dit bracht de einduitslag op 3,5 – 0,5. Een prima overwinning.
Op dezelfde avond werd in de andere oostelijke derby, FC Twente tegen Heracles, met maar liefst met 4 – 0 gewonnen.

Zie ook info op de SBO website

2-2 Auftakt in Viertallen gegen Almelo – 6 nov ’15

verslag van de 1e ronde van V1, viertallen SBO hoofdklasse – door Fabian Stotyn

Oef .. das war nicht gut, war die gemeinsame Meinung aller zum 2-2 Unentschieden in Almelo, so waren wir doch klarer Favorit !

Die Vorzeichen waren optimal ! Spielten wir doch mit starker Aufstellung. Paul in Topform (ungeschlagen in Meisterliga diese Saison) an Brett 1. Robin, für Nordhorn noch ungeschlagen, an Brett 2. Arno der zuletzt wieder aufsteigende Form gezeigt hat an Brett 3 und die Pussy (Fabian) (total schlechte Form beim letzten Turnier) an Brett 4, aber immerhin schon mit 1 Liter Bier Vorbereitung und 20 Minuten zu spät am Treffpunkt ;).

Das muss gut gehen!

Nun der Start war auch super !

Lange nicht so eine geniale Schachpartie gesehen wie bei diesem Kampf von unserem CM an diesem Tage. Keine Angst vor einer Vorbereitung spielt er unbekümmert seine Lieblingsvariante. Recht schnell denkt sein Gegner er kann eine Figur gewinnen, aber Paul wäre nicht CM wenn er nicht einen Hammertrick dagegen gehabt hätte. Genial, dann sehe ich von Brett 4 (upps hängt nicht die Dame) aber nein auch die war wegen einem netten Matttrick tabu für seinen Gegner. So hatte er am Ende Dame und 3 Bauern gegen T+S … Rest Routine und die 1-0 Führung für uns ! Respekt Paultje !

Auch an den anderen Brettern sah zunächst alles ok aus, Robin stand ausgeglichen, Arno gewann früh ein paar Bauern und ich (Fabian) fand mich in einer von Patrick vorbereiteten Variante wieder.

Bei mir (Fabian) spielte mein Gegner zum Glück nicht die stärkste Fortsetzung und so hatte ich früh einen gedeckten Freibauern und kurz danach auch einen Mehrbauern, mein Gegner gab mir dann noch 2 Figuren für einen Turm und als ich die Figuren für einen Turm zurückgab, war das Damenendspiel leicht gewonnen, sogar recht schnell Matt –). 2-0 Führung.

Mittlerweile opferte Robins Gegner eine Figur für starken Angriff, die Stellung war sehr kritisch. Aber Arno hatte weiterhin 2 Mehrbauern, also konnten Paul und ich unsere Siege mit ein paar Bierchen feiern.

Kurze Analysen, bisschen geblitzt und dann kamen plötzlich merkwürdige Nachrichten aus dem Spielsaal.

1.Nachricht: Robin musste die Figur zurückgeben und stand mit 2 Minusbauern klar auf verlorenen Posten. Oef..
2.Nachricht: Arno hat seine Mehrbauern nicht mehr jetzt ein Endspiel mit jeweils T+S und 4 Bauern. Oef..

Eben neue Bier bestellt und selber geschaut, Oef .. stimmt alles, Arno bietet Remis. Fast schon eine “Fabian-Aktion” dort Remis abzulehnen, aber er musste eben für seine Mannschaft.
Nun nahm das Unheil seinen Lauf. Im Zeitnotduell verlor Arno schließlich taktisch seinen Springer. Oef .. plötzlich 2 verlorene Stellungen.

Robin gab sich dann schließlich im Damenendspiel mit 3 Minusbauern geschlagen, der Anschluss hmm.

Arno kämpfte zwar noch, aber die Stellung gab nichts mehr her, 2-2 der Ausgleich.

Nunja da müssen wir eben Esgoo 1 im direkten Duell schlagen immerhin kamen die im ersten Spiel auch nur zu einem 2-2 Unentschieden gegen ihre 2.Mannschaft.
 

 
SBO Info hier

.
.

Jokims trucjesopgaven

[deze puzzel-pagina hoort bij het artikel Hoe te winnen bij +0.35?]

Tijdens een seizoen komen er honderden stellingen voorbij, en in enkele daarvan kan de stelling van de tegenstander flink toegetakeld worden. Een terugblik levert al gauw een paar levendige diagrammen op.

1. Marten Berghuis (1959) – Jokim
(4 november 2014, Hoogeveen V1 – Lonneker V1, 0,5-3,5)

Wit speelde 20. Dd1-d2? Waarom is dat niet goed? [klik hier voor de oplossing]

2. Bart Lemstra (2068) – Jokim
(5 december 2014, Lonneker (beker) – De Twee Kastelen, 3-1)

Zwart aan zet. Ik speelde 45…d4 46. Ld7 Kf7 en won uiteindelijk in een tijdnoodduel, maar er was in het diagram een leuke directe winst met het paard. [klik hier voor de oplossing]

3. Robert de Boer (1923) – Jokim
(13 dec. 2014, SVL 1 – Groninger Comb. 3, 5-3)

Zwart aan zet. Na een niet al te beste partij gaf mijn tegenstander het op in plaats van nog even 61. h3 te proberen. Wat is dan de juiste zet: 61…Tg5 of 61…Tg3? [klik hier voor de oplossing]

4. Christian Scho (2127) – Jokim
(7 feb. 2015, SG Max Euwe 2 – Lonneker 1, 1,5-6,5)

Zwart aan zet. In een best originele manoeuvreerpartij stond ik een pion achter, maar m’n stelling was wel OK. Ik pakte een pion terug: niet zo’n goed plan. Maar toen deed zwart 27. Pe3-f5? Zwart speelt en wit geeft op. [klik hier voor de oplossing]

5. Jokim – Ton van Oijen (1834)
(13 maart 2015, Lonneker V1 – Holten V1, 3,5-0,5)

Wit aan zet. Zwart heeft hier zojuist Pc6-e5-c4 gedaan, maar dat was niet zo goed. Waarom? [klik hier voor de oplossing]

6. Jokim – Maarten Dijkstra (2045)
(11 april 2015, Lonneker 1 – Assen 1, 2,5-5,5)

Zwart speelde hier 27…Ph7-f6? Waarom is dat niet zo handig? [klik hier voor de oplossing]

.
.