March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Slaat Cupido toe of wordt het helemaal niks

Drie keer is scheepsrecht, waar komt die uitdrukking nou vandaan? Dat is eigenlijk niet helemaal duidelijk. Het zou iets te maken kunnen hebben met de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige geest. Ook speelde het getal 3 op zee een grote rol. Wie zich misdroeg tijdens het schaften, werd gestraft met drie slagen met de gortspaan. Ook had je als bemanning recht op 3x per dag eten en een dode zeeman werd overboord gezet met de woorden: één, twee, drie, in godsnaam. Ook zou het nog iets te maken kunnen hebben met schepenrecht, dit speelde in 1616 rondom Utrecht, maar eigenlijk nergens is te vinden dat dit zou zijn verbasterd naar scheepsrecht. Kortom een hoop bullshit, zo bleek ook voor Cupido die voor de derde keer tegen Frank Kroeze mocht. Een variant waarin hij een stuk moest offeren en dan volgens de computer goed zou moeten staan, bleek Frank wel te kennen en Cupido niet. Ook werd het niet helemaal goed uitgevoerd en Cupido had natuurlijk gewoon 12. E5 moeten doen. Tja als je dat niet doet dan is het onvermijdelijk die derde 0.

Door de bomen het bos niet meer zien, heeft een wat duidelijkere herkomst. De betekenis van door de bomen het bos niet meer zien is: ‘door te veel op details (de bomen) te letten, het geheel (het bos) uit het oog verliezen’. De uitdrukking zou afkomstig zijn van de Duitse dichter Wieland, die in zijn Musarion (1768) schreef: ‘Sie sehn den Wald vor Lauter Bäumen nicht. Of we hier nou veel mee kunnen is ook twijfelachtig, eigenlijk is nog steeds de conclusie ich weiß nicht was soll es bedeuten. Het verhaal dit seizoen bij Bos is dat hij een gewonnen stelling krijgt, ergens het overzicht mist en dan toch niet wint, zo ook op deze dinsdagavond bij Euwe tegen Jasper Kamphuis. Onze Evert zei altijd, de hele zaal vond dat Jasper slecht stond behalve Jasper zelf en die win dan ook gewoon. Toen ik keek stond Robin goed, 20 minuten later won Kamphuis inderdaad.

Een zwaluw maakt nog geen zomer, heeft ook een duidelijke herkomst. Het spreekwoord is al oud en ook typisch Europees. Het verwijst namelijk naar het natuurverschijnsel dat zwaluwen in warmere gebieden overwinteren en, als een van de eerste trekvogels, in het voorjaar weer terugkeren naar Europa. Iets wat al sinds de oudheid als een teken van het begin van de zomer gezien wordt. De zwaluw van Jeroen, een pion meer bleek niet voldoende voor een overwinning op Ton Ellenbroek. Net op het moment dat Jeroen dacht uit de problemen te zijn kwam de blunder Ld7 vervolgens kwamen er torens binnen en was ook hier een nul niet meer afwendbaar.

Maar goed het voelt een beetje alsof ik als een blinde over de kleuren aan het oordelen ben, wat neerkomt op spreken alsof men een kenner is, over iets waar men niets van weet. Ondanks dat er bij schaken maar twee kleuren zijn lijk ik er de laatste tijd niet veel verstand van te hebben, maar ik had er voor de verandering weer eens veel zin in, ondanks mijn vormdip en had me (voor de tweede keer in mijn leven) voorbereid aan de hand van Jokim-Kamphuis, met een mooie afwijking op zet 8. Ik mocht echter tegen Hans Plasman. E4-C5 C3 om uit de typische Sicilianen te blijven, gewoon lekker passief staan en wachten op een kans. Tussendoor was het ergens heel nijpend maar Plasman zag niet het juiste vervolg. Daarna kwam ik steeds beter te staan. Vervolgens staarde ik mij blind op mijn verdediging die wel aardig stond in plaats van op zet 38 het winnende toren c1 te doen, na 44 zetten verloor ik. Iets te veel bezig met niet verliezen en daarom toch verliezen dat is dan weer een soort paradox. 4-0 verloren.

Kortom het werd helemaal niks voor ons eerste viertal. Genoeg gezegdes voor v1, maar nu tijd voor daden want 1 matchpunt uit 4 wedstrijden is toch wel erg matig.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9124

V2 wint en behoud ongeslagen status, V1 pakt ook eerste matchpunt van seizoen

Op vrijdag 26-01 mochten we met 2 viertallen naar Almelo. Almelo speelde zelfs met drie viertallen, maar wij hadden bij Holten ook nog Bas zitten dus waren ook in alle wedstrijden vertegenwoordigd.

Teamleider Robin kon niet dus Jurgen kwam vanuit Nordhorn als invaller op bord 1. Cupido mocht op bord 2, Jeroen op bord 3 en ondergetekende op bord 4. Bij V2 konden vaste waardes Tom en Jan niet, hiervoor speelden Ronald op bord 1, Henk op bord 3. Andere vaste waardes Roelof en Ed speelden gewoon op 2 en 4.

Nadat Cupido klaar was met de jeugd lesgeven vertrokken Ronald, Cupido en ik vanaf het clubgebouw. Henk haalde Roelof, Ed en Jeroen op en zo arriveerde iedereen op tijd in Almelo.

Toeschouwer/ speler van Holten Bas was ook aanwezig en zo kon er geschaakt worden.

De eerste ontwikkeling was op het bord van Jeroen, hij liet pakken op f2 door Ben Poelstra en dat zorgde tegen zo`n gerenommeerde speler voor een erg lastige partij. Ronald leek een supersub en leek met 2 volle stukken meer erg hard onderweg naar een punt. Bij de andere partijen gebeurde er lange tijd geen noemenswaardige dingen, totdat good-old Ed een stuk won en daarmee de partij 1-0 voor V2. Roelof de meest taaie rakker aan Lonneker kant wist even later ook te winnen en zo was het 2-0. Henk wist in een gedrukte stelling remise te halen en zo was voor v2 de eerste overwinning van het seizoen een feit. Ronald gaf echter bewust 1 stuk terug, onbewust nog een stuk en kwam in een ongelijk lopereindspel. Ook dit bleek erg lastig met pionnen op verkeerde kleuren en dit onderweg ingecalculeerde puntje werd helaas toch een 0, maar maakte gelukkig niet meer uit voor de teamuitslag.

Jeroen bleef lang dapper strijden, maar een pion minder en een mindere stelling bleek uiteindelijk toch fataal en zo stond v1 1-0 achter. Cupido en Jurgen wisten te winnen en zo werd het 2-1 voor ons. Gijs speelde tegen oud-lid Kloppenburg, die de nieuwjaarsreceptie van de PVV er voor had afgezegd. Een taai middenspel waarin beide spelers geen raad wisten met hun stukken resulteerde in tijdnood aan beide kanten. Ik wist om dubieuze redenen af te wikkelen naar een verloren eindspel, KUT! De tijdnood zorgde er echter voor dat Kloppenburg niet zag hoe die winstweg er uit zag en dat ik had kunnen afwikkelen naar 2 pionnen tegen een toren. Waarschijnlijk remise, maar met tijdnood weet je maar nooit. Ik vergat echter mijn toren te offeren tegen zijn pion, waardoor kloppenburg met een handigheidje toch kon promoveren. Dame toren, tegen toren 2 pionnen. Vervolgens vergat Kloppenburg dat hij schaak stond, speelde iets met zijn dame, aangeraakt is zet en deze moest worden gegeven, helaas kwam ik nog net 1 tempo te kort om remise te maken. Terechte nederlaag maar erg zuur door tussendoor remise nog weer weg te geven 2-2.

Bas speelde remise en Holten verloor, al met al een interessante schaakavond waar Ronald en ik  het slechtste van hebben geslapen.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9123

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9061

Gijs

V1 verliest weer

De sint is weer in het land.
Dus we gaan weer een verslag schrijven in rijm wat irritant.
V1 speelde thuis en Robin zat op bord 3.
Maar we beginnen eerst met de interne competitie.

Johan mocht tegen nieuwkomer Gerrit spelen.
Gerrit is iemand uit de categorie luide kelen.
Johan won snel en daarna gingen ze nog even analyseren.
Sst klonk van achteruit de zaal meerdere keren.

Gerard zat met zijn handen aan zijn vrouw.
Moet ik die nu dan ook zetten, asjemenou.
Och gottegottegot wat is nu het plan.
Louk zei: zet maar met wat anders, aardig man.

Even later leek het eindspel beter voor Groenewoudt.
Dat krijg je als je je dame op het bordt houdt.
Gerard was sympathiek en bood remise aan.
Louk pakte dus een halfje tegen Gerard, goed gedaan.

Appie kruiste de degens met Henk.
Een lastige partij voor de toto is dan het eerste dat ik denk.
Henk en Appie schoven er wat af.
Het werd remise, Laf!

Mart was ziek, maar kwam toch spelen.
Wie weet konden een paar groene knuppels hem helen.
Ik weet niet of dit de optimale voorbereiding was voor extern de volgende dag.
Toen verloor hij namelijk ook vrij hard als ik het zeggen mag.

Deze avond tegen Tom was hem beter gezind.
Tom offerde een pionnetje en het ging Mart voor de wind.
Winst voor Mart was het resultaat.
Als Tom verliest is hij gelukkig nooit kwaad.

Ronald en Anne streden voor de beker.
Er zou maar 1 iemand doorgaan dat was zeker.
Bij gelijkspel zou het snelschaken worden.
Dat levert altijd veel kijkers op van de andere borden.

Zo ver kwam het niet helaas.
Want Ronald bleek bij dit onderonsje de baas.
De kortste weg naar succes en Ronald zat als eerste speler bij de laatste acht.
Benieuwd welke tegenstander hem in de volgende ronde wacht.

V1 het enige team dat dit seizoen namens Lonneker had verloren, echte kneuzen.
Maar goed ze zitten ook in een competitie met alleen maar schaakreuzen.
Jeroen was niet fit en focuste zich liever op zaterdag.
Vandaar dat je Martijn ook terug ziet in het verslag.

Bos vroeg Gijs wil jij dan op twee of vier?
Maakt me niet uit heb zin om te schaken haal jij bier?
Zo ging Martijn op vier en ik op twee.
Met Jochem Mullink als tegenstander was ik niet heel tevree.

Op zet vijf deed ik denk ik iets waarvan Jochem dacht dat is bijzonder.
Want hij staarde vijf minuten naar de muur alsof het zijn openingsboek was, heel bijzonder.
Langzaam werd ik er afgeschoven.
Een nederlaag ik moest er helaas aan geloven.

Martijn ging stond minder in het eindspel.
Een pion tegen een stuk minder en uiteindelijk loopt het dan snel.
Helaas 0-2 op het scorebord.
Sloeg WSG ons dan helemaal aan gort?

De tegenstander van Cupido kwam in tijdnood.
Hopelijk zorgt dat ervoor dat die zijn stelling verkloot.
Zijn tegenstander had een paar keer nog 2 seconden op de klok.
10 seconden per zet zorgt niet voor goede zetten is mijn gok.

Het resultaat, een dame tegen twee stukken.
Dat moest toch lukken.
Cupido won na het offeren van een kwaliteit.
Goed gedaan, grote meid

Bos had ergens iets over het hoofd gezien.
Hij is ook nog eens niet echt in vorm bovendien.
Meer dan een halfje zat er dan ook niet in helaas.
Niet een fantastisch resultaat voor onze teambaas.

Op naar volgend jaar met hopelijk wat meer punten.
Wie weet gaan we dan wel tegen Euwe stunten.
Nu staan we onderaan.
Maar we hebben wel ons best gedaan

Daarna discussieerden we nog over politiek met wat linkse en groene rakkers.
Ook waren er nog 2 rechtste stakkers.
Net voor 2 uur gingen we naar huis, voor het zetten van onze schoen.
Mijn inschatting is, v1 wordt geen kampioen.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9120

Billenkoek voor v1

Het nieuwe viertal: Bos, Cupido, Jeroen en Gijs spelen dit jaar in de hoogste klasse van de SBO. De eerste wedstrijd was gelijk een zware vuurdoop tegen het sterkste team uit de klasse Max Euwe. Robin had goed voorbereid (7 minuten) op Frank. Hij speelde echter tegen Luc Compagnie. Frank zou niet meedoen, maar door een afzegging nam hij toch plaats op 2 tegen Cupido. Jeroen mocht tegen ons oud-lid Jasper Kamphuis. Gijs mocht tegen Ton Ellenbroek.

Om het kampioenschap in de derde helft wel hoop in te blazen begonnen Cupido en Gijs gelijk aan het bier. Of dit hielp op het bord was te bezien Cupido had het de hele partij erg lastig tegen Frank en Gijs zijn d4 en staan werd als snel d4 en slechter staan. Maar niet aan het bier gaan is ook niet altijd de oplossing, want Jeroen zag spoken in de opening; “Ik stond 2 pionnen achter, maar daar stond tegenover dat mijn stelling kut was” oftewel een zware avond. Robin was eigenlijk de enige die een donders goede wedstrijd op de mat legde.

Cupido ging als eerste ten onder. Tussendoor had hij misschien wat dingen handiger neer moeten zetten bleek volgens mij uit de analyse, maar verliezen van Kroeze kan natuurlijk gebeuren. Robin was zijn tegenstander aan het overspelen, miste 1 zet en werd uiteindelijk mat gezet. Jeroen kwam nog erg sterk terug in het middenspel en op het moment dat ik nog weer wat vertrouwen kreeg in een resultaat ging het opeens toch hard 0-3. Gijs vergat een toren in te sluiten, gaf een stuk weg, maar dit zag zijn tegenstander niet, verloor in tijdnood een pion, vervolgens een stuk, won een stuk terug en met 2 minuten beide op de klok werd het uiteindelijk remise. 0,5-3,5 Op elk bord niet favoriet maar toch een pijnlijke nederlaag.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9119

Viertal Lonneker wint van HSC Stork dankzij uitstekend debuut

Zaterdagochtend, Ed zit lekker een kopje koffie te drinken in het Australische ochtendzonnetje. Een familiebezoekje, lekker hoor. Hij ziet een kangoeroe. Het beestje hupst rustig voor hem langs. Een Kangoeroe gebruikt zijn staart als tegengewicht bij het tweebenige springen op hoge snelheid en als steun bij het staan en langzaam huppen. Ed denkt bij zichzelf, dat is nog eens wat anders dan een paardensprong. Over paardensprongen gesproken, hoe zou mijn team het er gisteren vanaf gebracht hebben?

Ongeveer 12 uur eerder, maar toch tegelijkertijd. Een koude vrijdagavond in Lonneker. In het dorpshuis wordt een uitvoering gespeeld door Toneel- en revuegezelschap “Kameleon”, met achter de schermen onze eigen Tom. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat “Wonder boven wonder” echt het kijken waard is. Maar ook Tom speelde dus niet mee op deze avond.

Wie speelden er dan wel, vraagt u zich af? De vedette van de SBO Viertallencompetitie klasse D. De speler met de hoogste rating van de hele klasse.  Oftewel Cupido, uiteraard op bord 1. Als je op zoek bent naar een oerdegelijke invaller dan kom je natuurlijk snel uit bij Ronald Edens, die nam plaats op bord 2. Op bord 3 speelde basisspeler Louk vandaag met de zwarte stukken. Op bord 4 zat een debutant. Hij speelt dit seizoen steeds vaker intern en dus werd het ook tijd voor het externe debuut van Julian.

Voorin de zaal mag Walter een zet terug nemen van Groenwoudt, terwijl Jeroen erg snel van Mart wint in de kwartfinale van de beker. Ook zitten er nog twee schreeuwlelijken die drukker lijken met een groene collectie naast het bord verzamelen dan hun kwartfinale van de beker. Toch trekt dit schouwspel wat bekijks, terwijl Julian achterin de zaal gewoon prima de opening doorkomt.

Cupido krijgt achterin de zaal van Fetze Elgersma een koningsaanval te verduren en komt tot de conclusie dat zijn tegenstander wel echt mat wil zetten. Naar eigen zeggen heeft Alexander al erg vaak op rij gewonnen extern voor Lonneker, dit is niet gefactcheckt, maar mat gaan zou die reeks wel ten einde brengen. Dus alle zeilen moeten worden bijgezet. Julian begint ondertussen zijn stukken goed neer te zetten in de andere hoek van de zaal.

Johan, de vader van jeugdlid Ethan, speelt vanavond tegen Jan in `t Veld voor de interne competitie. Maar het gebrek aan ervaring tegen deze schaakveteraan lijdt helaas tot een nederlaag. Appie was vrij en hij had het wel geweten als hij Paul was geweest, maar eigenlijk was er op dat moment nog niet zoveel aan de hand voor ondergetekende. Julian schoof ondertussen zijn stukken steeds verder naar voren.

Alexander had de koningsaanval overleefd en pakte het eerste punt voor het viertal. 1-0. Weer een puntje toegevoegd aan de indrukwekkende reeks van 3 overwinningen op rij, of 4, misschien meer geen idee, het zal wel zo zijn, ik heb het niet gecontroleerd. Ronald was niet tevreden of ontevreden over zijn stelling en gezien de posities op de andere borden bood hij remise aan. Want erg veel zin om als laatste deze stelling uit te moeten spelen voor een resultaat had Ronald niet. 1,5-0,5. Julian begon aan zijn reeks goede zetten, ook uitstekende zetten toe te voegen.

Walter verloor met wit intern van Gerard, met zwart gaat het meestal beter, dus de volgende keer opent hij a3 tegen Gerard. Ik zag het ook niet meer ging hele a-typische zetten als h4 en g4 doen en daar ging het ergens ook gelijk vrij hard mis en zo kwam Paul net als Jeroen in de halve finale van de beker. Julian stond ondertussen een toren voor!

Fantastisch dat er weer iemand vanuit de jeugd doorstroomt en niet zomaar iemand. Stiekem achterin dat hoekje deed Julian eigenlijk van begin tot eind alleen maar goede zetten. Niet onder de indruk van zijn debuut, speelde hij gewoon een uitstekende partij. Nadat hij een toren voorkwam wikkelde hij rustig af en niet veel later gaf zijn tegenstander op. Een briljant debuut en ook nog eens het winnende punt scoren, uitstekend!. Louk wist helaas niet te winnen 2,5-1,5, al met al toch een prima teamoverwinning. Hulde voor koning Julian! Bas wist even later intern Avergerinos er nog af te schuiven.

Gijs

Thijs beleeft hemels debuut bij viertal

Op 17-11-2022 was dan eindelijk de aftrap van het seizoen voor ons viertallen team. In een leuke klasse met zeven teams mag ons team laten zien wat ze waard zijn dit seizoen.  Met een gemiddelde leeftijd van ruim 61,5 jaar staat ons team ook wel bekend als het veteranenteam. Vier mannen met een respectabele leeftijd, waardoor de tegenstanders altijd in de twijfel schieten om ze met “u” aan te spreken. Met Good Old Ed, rasveteraan Louk en twee mannen van middelbare leeftijd Tom en Cupido een taai team. De exacte minimum- en maximumleeftijd voor de categorie middelbare leeftijd zijn niet gedefinieerd, maar vaak wordt uitgegaan van de periode op driekwart van de gemiddelde levensverwachting van mensen. In westerse landen komt dat neer op een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar oud.

Helaas kon om diverse redenen, Cupido control your wife!, alleen Tom spelen, dus moest er gezocht worden naar invallers. Thijs, sinds kort lid van Lonneker was snel gevonden. Mart die ook altijd wel te porren is voor een potje schaken was ook van de partij. Maar een derde invaller vinden was nog niet zo makkelijk. De halve vereniging werd gevraagd, maar niet met de gewenste respons. Ik stond op voorhand niet te springen om mee te doen gezien mijn geringe slaap in de afgelopen nachten, maar op de wedstrijdochtend heb ik toch maar toegezegd om te spelen, want met drie mensen komen opdagen is natuurlijk geen porum.

Ja 2 kleine kinderen thuis het is niet niks. Slapen is nou niet bepaald de hobby van Sam, de oudste. Zeker niet als hij een zogenoemd sprongetje heeft. Met een sprongetje bij baby’s wordt gedoeld op een mentale groeispurt. Na zo’n groeispurt zal je merken dat je baby opeens nieuwe dingen kan, begrijpt en je opeens in zijn ogen kunt zien dat hij mentaal weer wat groter is geworden. En Sam had zowaar aan het begin van de wedstrijdavond nog iets wat hij nooit eerder had gedaan. Hij poepte in bad. Succes papa laat ze een poepie ruiken daar in Rijssen.

Over nieuwe ontwikkelingen gesproken, Tom kwam mij ophalen in zijn auto. Dus ik mocht lekker achterin gaan zitten naast Thijs. Na kennis gemaakt te hebben met Thijs, kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag van GG, hoe gaat het op school? Thijs is bezig met een studie regeltechniek. Daar had ik in mijn tijd in Groningen ook veel ervaring mee opgedaan, dus hier kon ik goed over mee praten, maar dit bleek toch over iets anders te gaan.

Wat altijd veel zegt over zo`n externe trip is de muziek in de auto. Wat zou Tom nou voor een muziek draaien, is het een rocker, houdt hij meer van klassiek. Luistert hij misschien muziek die door sommigen zou worden beschreven als “de motie der wansmaak”. Is het de hele reis let it snow op repeat? Nee Tom luistert de après-ski kraker over Pablo Esbobar. Wat natuurlijk ook een knijter van een hit is in de carnavalsperiode. Waardoor ik gelijk een flashback kreeg naar mijn laatste uitwedstrijd in Rijssen.

Dit was op 24 februari 2009 toen Lonneker A1 kampioen kon worden. Een memorabele trip in carnavalspak met een krat bier op de heenweg in de trein, bier aan het bord, een fles Whisky en een nadere inspecties van het asfalt op de terugweg. De uitslag twee keer 2-2 viel destijds tegen, maar we hebben een mooie avond gehad. Hopelijk zou het ons in 2022 beter vergaan.

Door de drie invallers kwam de gemiddelde leeftijd van het team een stuk lager te liggen, maar we moesten tegen een nog veel jonger team met 3 jeugdtalentjes. En dan merk je toch dat je oud wordt, want de nieuwste DGT-klok was niet aan mij besteed. Thijs kreeg het advies om bij zijn debuut voor Lonneker het rustig aan te doen, want jeugdspelers zijn altijd erg tricky. De eerste koffie kregen we van de tegenstander, maar dit bleek gelukkig ook een biertje te mogen zijn.

De speellocatie was Parochieel Centrum De Rozengaarde. Beneden was het lokale koor gedurende de eerste 1,5 uur van onze wedstrijd lustig aan het zingen. Het vocale bereik was voldoende voor het zingen van de Champions League-hymne. Wat natuurlijk erg toepasselijk was geweest, want klasse D van de SBO Viertallencompetitie doet hier natuurlijk niet veel voor onder. Wij moesten het helaas doen met “in excelsis deo” en dergelijke teksten en raakten in hogere sferen. Ik merkte op dat spelers in de Grolsch Veste zich ook zo moesten voelen als ze werden toegezongen tijdens de wedstrijd.

Thijs was niet erg onder de indruk van deze Champions League ambiance. Zijn tegenstander had oordopjes in, maar ergerde zich wel aan het geluid. Thijs speelde gewoon gezonde zetten, won snel 2 pionnen en vervolgens een stuk met daarbij ook nog eens een erg prettige stelling. Hij miste tussendoor nog mat in 9, schandalig! Maar binnen het uur had Thijs zijn allereerste punt voor Lonneker op het scorebord staan 1-0 een goed begin.

Helaas levert dit hem niks op voor de rating, omdat beide spelers geen rating hebben. Maar op de andere drie borden waren we ook nog eens ruim favoriet op rating dus dit moest goed komen toch? Nou daar twijfelde ik op dat moment sterk aan. Wennink stond wel gewoon op zijn Wennink’s, maar Tom zijn partij kon nog alle kanten op. Ik stond twee pionnen achter maar wel -7, oei hoe was dat gebeurd?

Ik had te maken met een fenomeen wat denk ik iedere schaker wel eens heeft gehad. Ik stond heel goed na 11 zetten +5, overwoog 3x op rij de goede zet te doen, maar produceerde drie keer op rij niet de goede zet. In het darten bestaat een soortgelijk fenomeen genaamd darteritus. Darteritus is de nachtmerrie van iedere darter. Een dartziekte, waarbij een darter van het ene op het andere moment geen pijl meer in een dartbord kan gooien. Nou zo voelde dit ook bij mij en op zet 14 stond ik -6. Ik denk een typisch gevalletje van schakeritus. Maar aangezien ik vandaag in het veteranenteam speelde zou ik het voor mijn tegenstander zo taai mogelijk maken.

Wennink die wel erg tevreden was over zijn stelling gaf aan dat ik misschien te weinig groene flesjes had genuttigd. Dus hij voorzag mij van mijn tweede flesje, hij dacht dat ik misschien nog wel geluk zou hebben met afruilen en het eventueel remise kon houden. Mijn tegenstander ging echter in zijn winstpoging erg laconiek om met zijn twee extra pionnen en een eindspel met toren 3 pionnen voor beide waarvan beide 1 vrijpion was wel een kolfje naar mijn hand. Zo won ik verrassend genoeg nog na 66 zetten en vier biertjes en zette de 2-0 op het bord.

Wennink die weer ouderwets pionnen voor stukken had gepakt en gegeven had ondertussen zijn prettige stelling een nog prettiger vervolg gegeven en stond gewonnen. Niet veel later was het dan ook 3-0. Tom de enige echte taaie veteraan onder ons bewees maar weer eens dat van hem niet te winnen valt. Hij tekende tegen onze oudste tegenstander met zijn derde opvolgende externe halfje voor de 3,5-0,5,ook omdat de stelling nog erg onduidelijk was en de wedstrijd al beslist was. Een prima seizoenstart!

https://sosc.netstand.nl/rounds/view/2179

Viertallen winnen van stokhorst

Park Stokhorst – SV Lonneker Externe wedstrijd, 4tal team, 24-10-2021:

Op maandagavond mochten wij (Alexander, Henk, Louk, en ondergetekende) onze eerste 4tal wedstrijd spelen, uit tegen Park Stokhorst. Het Volbert is voor mij bekend terrein maar ik was al even niet meer geweest. Veel bekende gezichten nog steeds waar ik een praatje mee heb gemaakt. Ook een aantal jongeren die nieuw zijn; goed voor de toekomst van Park Stokhorst.

De wedstrijd werd boven gespeeld. Naast onze partij was ook HEC aanwezig met een 4tal dus de ruimte was gevuld. De voorzitter van de club liep soms langs met een piepend apparaat. Nee, het was geen Geigerteller, ook geen pace-maker, maar een CO2 meter. Dan de partijen. Alexander speelde zijn eerste externe wedstrijd voor de club op bord 1, tegen Bertil. Pionnen werden agressief naar voren geschoven op de koningsvleugel wat veel ruimte gaf. Ook werd een paard, loper en toren geofferd, het leek hem niets te doen. (Ik vroeg mij af of Alexander wel de waarde weet van de stukken?) De zwarte koning werd opgejaagd, kwam terecht op de 3de rij en werd daar mat gezet. Een mooie partij en ons eerste team punt: 0-1

Ik speelde op bord 2 tegen Ben. Ik kwam zoals zo vaak erg passief met zwart uit de opening. Toch wist ik met mijn paarden stukken te ruilen en kreeg ik 2 sterke lopers. Mijn wit veldige loper zorgde ervoor dat Ben niet kort kon rokeren. Lang rokeren was ook geen optie want die open c lijn had ik met mijn toren. Toen ik ook nog de f lijn kon open gooien wist Ben het niet meer tegen te houden en gaf hij op: 0-2

Louk speelde met zwart op bord 4 tegen Leen. Hij speelde erg goed maar wist toch niet te voorkomen dat 2 witte pionnen konden doorstomen naar de zesde en zevende rij. Door middel van de koning en een paard wist Louk ze toch tegen te houden en kon hij langzaam zijn andere stukken gebruiken om pionnen van zijn tegenstander te slaan. Toen hij daarna ook een toren dreigde te slaan gaf zijn tegenstander op. Een mooi punt voor Louk en het derde voor het team: 0-3

Henk was als laatste bezig, tegen Alfons. De partij had een gesloten stelling, gaf weinig ruimte. Toch wist Henk 2 verbonden vrij pionnen te krijgen waarmee hij begon te lopen. Door even niet op te letten kon zijn tegenstander een aantal pionnen snoepen waar zorgde voor extra spanning. Henk moest promoveren met zijn pionnen. Als dat niet ging lukken was de partij verloren. Door zorgvuldig met zijn paard te springen kon hij promotie afdwingen en won hij zijn partij: 0-4

Een super team overwinning op deze maandagavond!

Tom

Het heerlijke avondje schaken is gekomen…

Het heerlijke avondje schaken is gekomen:

Op zes december werd er veel extern gespeeld.
Bij het viertal werden de punten mooi verdeeld.
Het achttal wist van Holten te winnen.
Maar laten we bij het begin beginnen.

Ronald en Henk speelden de enige interne partij.
Tom was daardoor voor deze gelegenheid vrij.
Deze jongen had ook al vooruit gespeeld en een halfje gescoord.
Een goed resultaat, zoals het hoort.

Henk – Ronald kreeg een Caro Kann.
Dit waren beide spelers als ze zwart hadden van plan.
Van de partij zag de sint niet zoveel.
Het werd remise zonder messen op de keel.

Het viertal speelde tegen HEC.
Jurgen won snel, dat is natuurlijk lang niet gek.
Die Duitser snapt het spelletje wel.
1-0 voor Lonneker, welkom in de hel.

Johan speelde tegen een oude bekende.
Hij trapte in een truc, wat een nare bende.
Helaas pakte Johan dan ook een nul.
Hopelijk gaat het de volgende keer beter voor deze oude knul.

Louk ging helaas ook ten onder.
2-1 achter wat een gedonder.
Hopelijk deed debutant Daan het beter.
Want verliezen als team dat klopt natuurlijk voor geen meter.

Daan had dacht ik een pion minder.
Daarvan ondervond hij niet veel hinder.
Het volle punt werd over de streep gebracht.
Daarmee werd het 2-2, einde wedstrijd snel over naar acht.

In het achttal speelde Roelof tegen een van Beek.
Die achternaam stond vaker in de opstelling, zoals bij Holten wel vaker bleek.
Roelof scoorde een punt en hij was blij.
Dit zorgde voor 1,5-0,5 met de vooruit gespeelde van Tom er bij.

Daarna was het de beurt aan onze Tsoukkerman.
Maar zijn tegenstander Scheurwater die kon er ook wat van.
Beide mannen vochten lang door.
Maar aan het remise aanbod gaf Boris maar wat graag gehoor.

Op bord 1 speelde teamcaptain Bossie.
Die zie je normaal op de vrijdag nie.
Hij stond lastig en het leek soms meer geluk dan wijsheid.
Maar hij raakte geen materiaal kwijt.

In het eindspel was er zelfs een pion meer, wat een geluk.
Vervolgens werden twee pionnen buit gemaakt tegen een stuk.
Maar vervolgens was de scherpte er af en ging er iets mis.
Waardoor remise de conclusie is.

Gijs had daarvoor al een remise-aanbod ontvangen.
Dit mocht hij aannemen in Lonneker belangen.
Een lastig eindspel met loper tegen paard.
Dat vond hij toch het rekenwerk nog wel waard.

De avond ervoor had hij namelijk met hetzelfde materiaal gewonnen.
Maar deze keer won hij helaas geen pionnen.
Over het remiseaanbod werd 20 minuten gedacht.
Maar op dit bord werd het ook remise en zo werd de stand op 3-2 gebracht.

Igor was als vanouds weer gruwelijk goed.
Dat is zoals het wezen moet.
Een lastige partij maar een uitstekend punt.
Dat was onze topper deze keer weer gegund.

Appie speelde tegen Bishoen.
Die is een jaartje met tussentijds pensioen.
Die wil namelijk zich richten op schaken en even 2200 hale.
Maarja dan moet je wel zien te winnen van die ouwe grijze kale.

Een pion meer hield Appie door sterke lopers niet op het bord.
Maar tot na twaalven duurde de partij zeker niet kort.
Ze streden door totaan de laatste pion.
Maar met 2 koningen over was er niemand die nog winnen kon.

Anjo stond goed en sloeg een remiseaanbod af.
Weet je dat wel zeker, een eindspel met tijdnood dat verloopt nog wel eens maf.
Ook Anjo werd een beetje door de tijd gek gemaakt
Deed een zet, maar stond nog schaak en dan moet je zetten met wat je hebt aangeraakt.

Gelukkig had hij nog een goede legale zet.
Zo werd ook deze partij in winst omgezet.
Een 5,5-2,5 overwinning zonder nullen.
Zo konden voor het achttal ook 2 matchpunten het scorebord weer vullen.

Al met al was het een heerlijk avondje schaken.
Op naar het kampioenschap, maar niet vooruit lopen op de zaken.
En passant verloor Ajax ook nog van Willem 2.
Daar had iedereen wel vrede mee.

rijmpiet Gijs

Viertal verliest van SV Mat-Ador

Op donderdag 16 Juni mochten we aantreden voor onze laatste viertal wedstrijd in Wierden. Onderweg Johan en Ed opgehaald waarna we rond half 8 aankwamen bij de Hervormde Kapel in Wierden, het clubgebouw van de schaakvereniging Mat-Ador. Op de vraag van mijn reisgenoten hoe ik zo makkelijk hiernaar toe reed zonder navigatie antwoordde ik dat het bekijken van een plattegrond genoeg was voor mij, de rest onthield ik.

Louk was al gearriveerd dus ons team was compleet. Ik had in de middag even op de website van Mat-Ador gekeken en daar gelezen dat ze 1 van de grootste schaakverenigingen zijn van Overijssel. Het viel mij echter direct op dat de gemiddelde leeftijd erg hoog lag (een probleem voor veel schaakverenigingen helaas). Ik heb het maar niet persoonlijk gevraagd maar volgens mij was ik degene met de ‘kuch’ minst hoge leeftijd ‘kuch’.

Dan de wedstrijd. Ik was niet vergeten dat ik bij onze thuiswedstrijd tegen Mat-Ador had verloren van dezelfde tegenstander dus ik verwachte een stroeve wedstrijd. Dat werd het ook. Ik speelde te voorzichtig, kwam ruimte te kort voor het ontwikkelen van mijn stukken, ook al had ik wit. Na wat vlieg-en-keep werk en het nodige afruilen hield ik een gelijke stelling over met 7 pionnen + 2 paarden tegen 7 pionnen + 2 paarden.

Ik had ondertussen gezien dat Johan en Ed erg goed stonden en waarschijnlijk wel gingen winnen. Louk stond wat gedrukt maar nog gelijkwaardig. Dan maar kijken of mijn tegenstander remise wilde dacht ik zodat we de winst konden binnenhalen voor het team. Toen ging het echter snel. Ed verloor een paard, raakte een pion kwijt en moest opgeven; Johan had in zijn drang naar voren vergeten zijn eigen verdediging te onderhouden en daar werd gebruik van gemaakt; hij verloor.

Louk kwam ondertussen door goed spel remise overeen met zijn tegenstander. We stonden dus met 2.5-0.5 achter en konden niet meer winnen als team. Mijn tegenstander had dit alles meegekregen en wilde nu wel remise. Nu ben ik meestal niet de persoon die doorspeelt, maar daar was ik dus nu anders over gaan denken. Ik zag een mogelijkheid om mijn paarden actiever te krijgen en een pion te pakken. Uiteindelijk kon ik mijn vrijpion doordrukken, paarden ruilen en doordat mijn koning actief in het centrum stond nog een vrijpion creëren. En won ik de partij.

S.V. Mat-Ador 1     S.V. Lonneker 1    
1 Bert Hospers (1557)   Tom Engberink (1651)   0-1
2 Johan ter Horst (1191)   Johan Blokhuis (1280)   1-0
3 Wim van Broekhoven (1476)   Louk de Wit (1221)   0.5-0.5
4 Jaap de Boer (1495)   Ed Balk (1453)   1-0
            2.5-1.5

V1 tegen Euwe V1: 2-2

Vrijdag 1 december stond de wedstrijd tussen de twee teams die normaal gesproken de titels verdelen in de hoogste viertallen klasse van de SBO. S.V.Lonneker tegen Max-Euwe, een dag voor de wedstrijd kreeg Robin als een sms’je met de tekst we komen sterker opdagen dan normaal. Ons KNSB beker team speelde ook dus toppers als Fabian, Jokim, Wiebe en Menno konden niet invallen. Onze teamleider Robin was helaas ook verhinderd. Gelukkig was de voorzitter bereid gevonden om aan bord 1 plaats te nemen, Bord 2 werd ingevuld door de marathonlopende Leon, Anjo nam plaats aan bord 3 en op bord 4 de altijd solide Gijs G. Na het zien van de paring bleek dat we geen favoriet waren, er kwam idd een sterk team opdagen. Bord 1 CM Bundgen, bord 2 Sjoerd, Bord 3 Wouter de Haas op bord 4 Maarten Vinke.

Gijs en Paul remise, Anjo en Leon een punt, dat was ons strijdplan. Na 10 minuten en het eerste 3 biertjes aan Lonneker kant, zag alles er erg mooi uit! Gijs speelde d4 zoals hij het nog nooit eerder had gespeeld, Stui was aan het toveren met de stukken, Anjo liet even zien waarom de toren zo goed is, hij ging van h8 naar f8 naar f5 naar h5! Briljant! Zelf zag mijn stelling er eng uit en moest goed oppassen voor de altijd leuk spelden van Achim. Na 15 zetten en de aanval van Achim te hebben overleefd leek mij een remise aanbod wel gepast, deze werd tegen ons alle verbazing geweigerd, nu moest er toegeslagen worden wist Jokim mij te melden. Zo geschiedde ook het tempo van de bier consumpties bleef stijgen en er werden goede zetten op het bord gespeeld. Leon had een erg sterk centrum maar kwam als snel op onbekend terrein en gebruikte helaas veel tijd. Gijs zijn buik begon te rommelen waardoor de concentratie achter het bord een beetje verslapte. Anjo was zoals eerder aangegeven lekker aan het spelen en denderde dwars door de stelling, dit was mijn eerste wedstrijd met Anjo samen in een team maar zeker niet de laatste! Leon overzag een mevrouwtje die de stelling kwam verkennen en links en rechts van alles opsnoepte. Gijs verzorgde de lekkere gehaktballen waardoor zijn partij er niet meer toe deed, zelf  deed ik wat mij opgedragen werd door Jokim DWARS door de panty, wanneer ik geen kater meer heb, probeer ik de partij te reconstrueren en zal die samen met de pracht partij van Anjo op de site komen.

2-2 tegen dit top team is zeker geen slecht resultaat, onze tegenstanders bleven daarna onder het genot van een mooie polka nog gezellig een paar biertjes drinken!

CM Paul – CM Achim: 1-0
Leon – Sjoerd: 0-1
Anjo – Wouter: 1-0
Gijs – Maarten: 0-1