April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Lonneker uitgeschakeld in KNSB-beker

Een uitwedstrijd in de KNSB-beker, gelukkig niet ver, we mochten weer eens op voor de derby, dus we konden het op de fiets af. Zyon had zich helaas ziek afgemeld, maar aan de overkant deed Rob Bertholee niet mee dus de uitgangssituatie die we vooraf ingeschat hadden dat Euwe ligt favoriet was veranderde niet echt. Robin en Ondergetekende waren ook aanwezig als eerste wissel en non playing captain, waardoor er nog een zesde consumptiemuntje werd geregeld door teamleider Frank, erg sympathiek. Hij speelde zoals verwacht op bord 1 tegen Paul, die voor zichzelf wit lootte. Cupido was doorgeschoven naar bord 2 waar Zyon zou spelen en mocht tegen Dinant Postma. Jokim mocht tegen Jasper Kamphuis en Arno mocht tegen Achim Buendgen.

Op de borden gebeurde er nog niet zoveel en Bos en ik vonden de biljartcompetitie in de kantine interresanter op dat moment nog interessanter dan het schaken. Het plan was kort en krachtig vier halfjes en snelschaken.  Dit werd om 9 uur ook aangeboden door onze teamleider, maar even later vertelde Frank mij dat dit niet door ging omdat Cupido een slechte zet had gedaan. Bij navraag viel het volgens Cupido allemaal wel mee, maar bij terugkeer aan het bord bleek lxh6 toch echt gemist te zijn en dit resulteerde even later na wat afwikkelingen in een stuk minder. Conclusie Cupido hoefde niet meer aan de spa-rootjes en kon overgaan op bier. Klok Klok Klok.

Jokim onze schaaktovenaar had een echte goochelpartij, tegen Jasper. Oftewel Hans Klok vs Hans Kazan. Jokim was erg enthousiast over zijn g6, want dit won toch gewoon een paard op h7. Kh8 en pakken maar, in de app werd de engine erbij gepakt, 0,00 , ofwel Jasper had concreet erg diep iets, maar dit moet je dan wel zien, dit gebeurde niet en dan sta je gewoon een stuk voor +3, maarja wel een blote koning, torens die nog niks doen pionnen in het centrum die allemaal op de tocht staan. Cupido nam nog een slokje als mentale support, Klok Klok Klok!

Arno de man in vorm met 8 uit 9 dusverre extern kwam iets minder uit de opening maar had zich ondertussen in een prima middenspel neergezet en ging zoals we hem kennen gedegen en solide te werk. Paul ging behoorlijk gelijk op tegen Frank en had vertrouwen in bord 3 en 4 en verwachtte dat een halfje voor hem wel eens beslissend zou kunnen worden voor 2 of 2,5 punt. Jokim kwam in wat lastige afwikkelingen, had nog wel een kwaliteit meer, maar zijn voordeel was na Dh5 wel weg en na Dxf7 met als gevolg Dxd3 werd het toch al wel aardig penibel. Cupido streed dapper door en zorgde voor mental support, Klok Klok Klok! Hij had wel iets tegenspel maar dit leek wel iets te mager, wel had hij in de opening 5 minuten cadeau gekregen door een kapotte Klok Klok Klok.

Paul miste in zetje tijdens het ruilen van de stukken en hield 2 torens en een paard tegen loper over in plaats van loper tegen paard. Kortom Frank ging iets beter het eindspel in. Cupido vroeg mij of Arno op g4 ging pakken, ik dacht van wel, Arno stelde het nog even uit, maar even later was het toch raak, Arno was overtuigd genoeg van zijn aanval want zelfs torens van hem die werden aangevallen was hij niet van onder de indruk en een paar zetten later was het eerste punt voor ons dan ook binnen. Lekker Arno, 9 uit 10 dit seizoen, nog niet verloren, super!

Jasper deed ergens niet de beste waardoor het weer redelijk gelijk was volgens de engine, maar het vervolg van Jokim in deze complexe stelling was helaas ook weer niet wat de engine er voor bedacht had, langzaam werd het steeds benauwder voor Jokim, Cupido ging rustig door, Klok Klok Klok, maar Jokim delfde helaas het onderspit. Erg zonde. Vooral complexe partij waar de engine veel meer van snapt dan de mens helaas. Doe je niks aan!

In het gebouw was ook een trommel aanwezig, een echte Cupido, tromgeroffel, maar veel noemenswaardiger dan dat was het verhaal van Cupido helaas deze avond niet, het stuk minder bleek toch echt te veel te zijn en zijn tegenstander had ook nog genoeg tijd op de Klok Klok Klok 1-2. Paul streed nog dapper door. Maar deze stelling nog proberen te winnen was helaas iets te veel van het goede. Waar ik als Frank zijnde waarschijnlijk dolgelukkig was geweest met het beslissende halfje, bleef Frank nog even door melken en hij pakte uiteindelijk ook een puntje, daarom zal ik ook wel geen 2400 hebben. 1-3, we hadden weer genoeg kansen op zich maar helaas is het eindstation in de KNSB-beker dit jaar ronde 3.

Gijs

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/16540

KNSB-Beker Team naar de derde ronde

Na de mooie overwinning in de KNSB-competitie op WSG mochten we zes dagen later weer tegen ze spelen. Ditmaal in de tweede ronde van de KNSB-beker. Na 15 jaar ging Zyon weer eens een potje voor SV Lonneker spelen. Waar een zelfbedachte prijs tijdens de reünie al niet goed voor is. Onze opstelling: 1. Zyon (w) 2. Cupido 3. Jokim 4. Wennink. Op ELO waren we favoriet, maar het werd toch geen makkelijke overwinning. Pas om 2323 was de eerste partij afgelopen, Zyon zette zijn tegenstander in een eindspel mat. In een Najdorf had zijn tegenstander een onnauwkeurigheid begaan, waar Zyon adequaat op reageerde. Uit de analyse bleek dat hij naar een beter eindspel had kunnen afwikkelen. Ook het eindspel waarin hij terecht kwam moet gewonnen zijn, maar als zijn tegenstander zich niet in tijdnood mat had laten zetten was het nog een zware klus geweest. Tien minuten later won Jokim. Naar eigen zeggen had hij de opening als een kleuter gespeeld. Maar na wat geruststellende woorden van de teamleider herpakte hij zich en overspeelde langzaam maar zeker zijn tegenstander. Ondertussen was ik een verloren toreneindspel terecht gekomen. Met veel kunst en vliegwerk kon ik het remise houden en was de overwinning binnen. Helaas verloor Mart. Hij had de opening goed gespeeld en zeker kansen in het middenspel en ik denk dat hij het eindspel ook wel remise had kunnen houden. Nog drie keer winnen en we zitten in de halve finale nat als in het seizoen 2017/18. Na afloop werd er nog een fles wijn ter ere van Leo geopend. Er moest geBughoused worden, het werd laat en steeds rumoeriger. Leo had het een mooie avond gevonden.

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/16321

KNSB-Beker Team naar volgende ronde.

Allereerst een excuses omdat dit verslag een beetje aan de late kant is. Maar ik ben niet zo’n getalenteerde schrijver als Paul “chatgpt” ten Vergert of Gijs “ik hoef niet eens aanwezig te zijn om een verslag te schrijven” Gerritsen.

            Wij moesten op donderdag 26 oktober in de eerste ronde van de KNSB-beker tegen Rijssen. Dit was een herhaling van de halve finale van de SBO-beker van vorig jaar. Wij speelden toen met de opstelling 1. Juergen 2. Fabian 3. Cupido 4. Bos en Gijs als teamleider. Dit werd een memorabele wedstrijd omdat (1) Wij al begonnen met bier drinken in de trein naar Rijssen (2) Tijdens de wedstrijd iets meer bier dronken dan onze veel jongere opponenten (3) Ik een toren weggaf, remise aanbood, wat mij tegenstander na overleg met zijn teamleider afwees en toen mijn toren sloeg (4) Robin de partij van het jaar speelde en we doorgingen naar de finale door een punt van Fabian en een halfje van Juergen.

            Voor de wedstrijd van afgelopen donderdag had teamleider Gijs (die schitterde door afwezigheid), bekend door zijn roulatiebeleid, een Duitser vervanger door een andere Duitser, en een jeugdig talent vervangen door een ander jeugdig talent, wat resulteerde in de volgende opstelling: 1. Juergen 2. Jochen 3. Cupido 4. Arno

            Rijssen kon helaas niet zijn sterkste team opstellen (Jan-Willem Timmermans was ziek) en dus waren wij zwaar favoriet. Ik speelde tegen hun sterkste tegenstander en aangezien ik vorig jaar van hem verloor en nu teamleider was, kon ik mooi na 12 zetten remise aanbieden en mijn teamgenoten het werk verder laten opknappen. Dat deden zij naar behoren hoewel het erg lang duurde voor de punten op het droge waren. Arno won door een mooi gevoerde aanvalspartij. Het naspelen van deze partij is de moeite waarde. Arno heeft hem in de uitslagen-app gedeeld. Juergen speelde zijn positionele spelletje met wit. Maar om nu de totale d-lijn weg te geven, ging mij wat ver. Juergen bleef rustig en toen zijn tegenstander een pion probeerde te winnen, won Juergen een stuk en de partij. Jochen kwam goed uit de opening, won een pion, maar kon dat helaas niet verzilveren. Omdat het toen al 2,5-0,5 stond was dat niet erg. Een solide 3-1 overwinning en op naar de tweede ronde: vrijdag 10 november thuis tegen WSG. Het wordt weer een verrassing welke Duitsers en jeugdige talenten Gijs opstelt (de tegenstander leest mee) maar ik zal het verslag diezelfde avond / volgende morgen op de site zetten. Beloofd!

Lonneker KNSB-bekerteam hard onderuit tegen vierdeklasser E.N.O.

Op de zomerse vrijdagavond 28 oktober 2022 ontvingen we thuis in de IJsclub in Lonneker een viertal van S.V. E.N.O. voor de KNSB-bekercompetitie. S.V. E.N.O. moest captain Op den Dries missen, maar had voor hem in de plaats Bielderman én Poffers geregeld, en liet haar 1700-spelers thuis. Wij hadden hetzelfde bekerteam op de been dat drie jaar geleden in de tweede ronde met 4-0 bij SG Max Euwe knock-out ging in dezelfde bordvolgorde en met dezelfde kleurloting: 1 Jürgen (wit), 2 Jokim (zwart), 3 Arno (wit), 4 Mart (zwart). Opvallend hierbij is dat we nu gemiddeld twee punten minder hebben dan toen. Bij winst was alvast een thuiswedstrijd tegen DSG Pallas in het vooruitzicht gesteld.

Jürgen kwam tegen Guy Bielderman aanvankelijk een pion achter geloof ik maar hij had wel wat positionele compensatie met een aardige stukkenharmonie met onder andere een lekkere loper op a3 die de zwarte rokade voorkwam en daarmee het natuurlijke zwarte spel frustreerde. Om onduidelijke redenen voor mij leek Bielderman vrijwillig de pion terug te geven om een saai torenlopereindspel te bereiken met lopers van ongelijke kleur, waarin Jürgen vervolgens zelfs een pion voorsprong verkreeg. Het kan verkeren, maar remise bleef het verwachte resultaat. In de eeuwige tijdnood voor Bielderman (met tien seconden per zet) verzamelde Jürgen (met nog ruim een half uur op de klok plus het bordinitiatief) zelfs twee pionnen, nee drie pionnen zelfs met nauwkeurig spel, voor het publiek is dat natuurlijk genieten. Om wederom onduidelijke redenen behield Jürgen vervolgens niet zijn cool, hij verloor door een kleine/grote onachtzaamheid een essentiële pion, zwarts koning kwam ook nog terug in het spel waardoor de opmars van de pionnen geblokkeerd werd en zo zag Jürgen de winst weer uit zijn vingers glippen. Erg jammer voor hem en voor ons maar wel echt een mooie knokpartij met wat ups en wat downs zoals we dat graag zien in de beker. Dit was overigens juist de laatste partij die klaar was.

Ik was zelf als eerste klaar tegen vervangend teamcaptain CM Mark van Essen en aangezien ik verder geen ceremoniële functies bekleed kon ik nadien dus info gaan verzamelen voor dit verslag. Ik speelde de opening eigenlijk naar ontevredenheid. Toen ik na een inspectie van de andere borden en een kop avondkoffie (je moet toch wat) ongeïnspireerd wederkeerde bij mijn eigen bord (ik had a7-a6 gespeeld) bleek mijn tegenstander zonder aanleiding een grote fout te hebben gemaakt (f2-f4) waardoor pionnen e3 en b2 allebei hingen en onmogelijk allebei gedekt konden worden. Daarna had Van Essen de ondankbare taak een reeks moeilijke beslissingen te nemen zonder dat er bevredigende pointes te behalen waren (je blijft altijd wel een pion+stelling achter, waar je ook voor gaat) en daar kun je in de praktijk eigenlijk nooit aan de andere kant ongeschonden uitkomen. Alles viel mijn kant op en ik moest nog wel even pas op de plaats maken natuurlijk en goed opletten dat er niet nog iets gemeens in zat ofzo maar het kwam allemaal vanzelf wel goed. Ik rekende braaf mijn berekeningen maar het is toch altijd weer moeilijk de vinger te leggen op de bronnen van winst en verlies. Je tegenstander niet te veel kansen op een dienblaadje aanbieden in elk geval. Puntje voor Lonneker.

Arno speelde tegen Etien Alssema en kwam al in de opening slordig een pion achter (d4 was niet meer afdoende te dekken…) maar hij hield nog wel even de schijn van compensatie hoog. Etien kwam eruit als de bovenliggende partij en nadat zwart een loper op h3 offerde moest Arno zijn dame wel opgeven voor zwarts toren. Het resulterende eindspel met een sloot pionnen achter en de witte koning bovendien hopeloos exposed werd niet meer wat. Etien speelde het keurig naar mat. 1-1.

Mart speelde tegen de FIDE-ratingsterkste maar inactieve Adriaan Poffers en kwam lange tijd goed mee. Poffers kan lekker schuiven op hoog niveau natuurlijk maar Mart is onze man in vorm met een lange reeks zonder verliespartij en dit was dus een mooie kans en een welkome test. Mart offerde na een lang middenspel optimistisch een stuk in ruil voor een paar ver opgerukte pionnen en wat initiatief. Poffers wist de druk in de eerste golf goed te verwerken maar Mart schakelde naadloos over naar de volgende. Ik had er eigenlijk wel vertrouwen in dat hij nog iets zou halen. Gestoken in het paarse Lonnekertenue werkte hij in tijdnood nog een paar door Arno aangereikte beugels Grolsch weg (of waren het er drie?), praatte wat te veel, en liet mij de resterende zetten noteren, maar dat kon allemaal niet voorkomen dat Poffers hem uiteindelijk pardoes mat zette in de hoek. Jammer. Tegelijkertijd was Jürgen dus klaar op bord 1. Schrale troost? We hebben er een mooie bekeravond van gemaakt met na een tam, zeg maar gerust saai begin toch prima enerverende partijen. En waarom de een nou wint en de ander niet met een grotere inspanning blijft toch wat onduidelijk, zoals ik wel vaker zeg. Het blijft ondanks alles een aantrekkelijk spelletje. Volgende week valt het dubbeltje hopelijk weer onze kant op in de KNSB-competitie. Onze bekerdromen zullen moeten wachten tot 2024.

Domper voor KNSB-bekerteam

In de tweede ronde van de KNSB-beker seizoen 2019-2020 mochten we op dinsdagavond 19 november op bezoek bij SG Max Euwe. Hoewel we er alle vier voor gingen, liep het toch teleurstellend af.

Jürgen (M) had in de eerste ronde tegen Almelo het winnende punt gemaakt en mocht als beloning met wit op bord 1 tegen Frank Kroeze. Jürgen stond best aardig in het middenspel, maar hij liep toch ergens vast, waarna Frank soepel het initiatief overnam, in de afwikkeling enkele pionnen buitmaakte en gauw daarna het punt. Op bord 2 speelde Jokim met zwart de opening net iets te nonchalant tegen Rob Bertholee, die zijn vertrouwde spel speelde en wit had al gauw de touwtjes stevig in handen. Jokim probeerde het wel maar kwam er tot zijn teleurstelling nooit aan te pas. Op bord 3 speelde Arno met wit tegen Dinant Postma een redelijk gelijkopgaande partij, wat hem altijd wel goed ligt. Arno stond op het eind zelfs een pion voor, maar verloor toen plots een toren. 3-0 voor de Euwenaren. Mart tenslotte op bord 4 had zwart tegen Achim Buendgen. Mart arriveerde na een lange werkdag pas rond half negen, maar Achim had sportief de klok pas later aangezet, waardoor het maar tien minuten scheelde. Ik had het idee dat Achim tijdens de partij wat meer ruimte en daarmee een licht positioneel overwicht had, maar in de tijdnoodfase werd het tactisch nog wel interessant. Helaas viel toen Marts vlag en was de van tevoren niet onwaarschijnlijke 4-0 een feit

Jokim

Lonneker 4e van Nederland in de KNSB beker

Hemelvaartsdag 10 Mei 2018 werd een gedenkwaardige dag voor onze schaakvereniging. Ons bekerteam wist zich te plaatsen voor de bekerfinale in Apeldoorn door in de laatste voorronde te winnen van MSV uit Meppel. Hierbij een verslag:

Gewapend met een spandoek op mijn schouder fietste ik in de vroege ochtend richting het station van Enschede. Onderweg kwam ik enkele dauwtrappers tegen die mij vreemd aankeken terwijl ik een groot opgerold spandoek over mijn schouder had liggen. Tja, schaakhooligans zijn van alle tijden…
Aangekomen op het station wachtte ik op ons illuster lid Ed Balk die samen met mij de reis naar Apeldoorn zou maken. Ook al wisten we dat de andere drie deelnemende teams veel sterker zouden zijn vervolgden we met een goede dosis positief vertrouwen en gezonde humor de reis in de trein. In Apeldoorn moest ik echter even knipperen met de ogen. Waar waren nu de andere supporters? En nee, dan bedoel ik niet die van onze club. Die waren de vorige avond (en nacht) al in Apeldoorn aanwezig om menig kroeg onveilig te maken inclusief het viertal dat zou spelen in de bekerfinale.
Met ‘andere supporters’ bedoelde ik leden van de andere 3 deelnemende teams. Geen dranghek te bekennen, geen politie-begeleiding, geen veldslag. Alleen maar rust in het centrum van Apeldoorn. Was dit nu een bekerfinale??

Na een stevige wandeling van een klein half uurtje langs onder andere een pittoresk watertje kwamen Ed en ik aan bij het clubgebouw van MuConsult Apeldoorn. Precies op tijd want het openingspraatje ging beginnen. Ons schaakteam + enkele supporters hadden zich al gehuld in een nieuw paars polo-tenue van onze club om onze tegenstanders te imponeren!
In de kamer naast de speelruimte waren de schaakpartijen mooi te volgen op een scherm. Complimenten, goed geregeld!

De loting bepaalde dat Lonneker in de halve finale het mocht opnemen tegen gastheer MuConsult Apeldoorn.

MuConsult Apeldoorn

Lonneker

Kuipers , S.C. (Stefan) 2508 Stotyn , F. (Fabian) 2234 1 – 0
Beerdsen , T.A. (Thomas) 2450 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2057 1 – 0
Delft van, M. (Merijn) 2412 Monsma , M. (Menno) 2033 1 – 0
Zwirs , N.J.J. (Nico) 2366 Bos van den, J. (Jokim) 2050 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2434 Gemiddelde Rating: 2094 4-0

 

Puur kijkend naar de rating en uitslag zou je kunnen concluderen appeltje eitje voor het team uit Apeldoorn. Aan de uitslag valt echter niet te lezen dat bijvoorbeeld Fabian onnodig een paard weggaf en dat Arno een dame liet insluiten (in de 2e partij red.). Ons team heeft zich kranig verweerd maar moest toch het onderspit delven, mede door tijdnood.

Fabian begon prima met wit en leek een eindspel over te houden waarin hij in ieder geval niet hoeft te verliezen, maar liet een simpele dubbele aanval op dame ne paard toe. Arno speelde met zwart een prima pot tegen Thomas Beerdsen. Zijn tijd management was echter niet best en moest opeens veel zetten doen, terwijl er maar 5 seconden per zet bij kwamen. Menno kwam prima uit de opening tegen Merijn van Delft. Merijn wist echter de 2e helft van de partij naar z’n hand te zetten en wist Menno steeds verder naar achter te dwingen. De vrijpion ging doorlopen en opgave was op zijn plaats. Jokim kwam met zwart al snel onder druk te staan. Na 12. Lxf6 gxf6 stond wit al +1.4 en dit liep alleen maar verder op. Geen schande tegen de latere bekerheld, Zwirs wist namelijk in de finale het winnende punt binnen te halen.

In de andere halve finale won Voerendaal van landskampioen LSG met 2.5 – 1.5. Dit betekende dat we de strijd met LSG aan mochten gaan wie als derde dan wel vierde zou eindigen.

In de pauze werd iedereen getrakteerd op een heerlijk kopje soep en een luxe belegd broodje waarna de strijd los ging in de laatste wedstrijd.

Lonneker

LSG

Stotyn , F. (Fabian) 2234 Pijpers , A. (Arthur) 2483 0 – 1
Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2057 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2422 0 – 1
Monsma , M. (Menno) 2033 Werf van der, M.J. (Mark) 2384 ½ – ½
Bos van den, J. (Jokim) 2050 Wessel van, R.B.W. (Rudy) 2391 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2094 Gemiddelde Rating: 2420 ½-3½

Zoals duidelijk is te zien was het verschil in rating erg groot. Neemt niet weg dat Menno erg netjes voor een half punt wist te zorgen en we spreekwoordelijk niet met lege handen naar huis zouden gaan.

Fabian mishandelde de opening en eigenlijk ook de rest van de partij, hij stond na zet 16 al -2 en de stukken gingen (te) snel terug in de doos. Geen goede dag voor onze jolige duitse vriend. Arno begon erg goed en kwam redelijk snel een pion voor te staan met wit. Een voor hem zeldzame onoplettendheid koste hem echter pardoes zijn dame. De a-pion was erg giftig. Jokim begon prima, maar na 12. Tb3 was het voordeel voor zwart. Uiteindelijk gaf Jokim na 19. 0-0 op, er ging meer dan een kwal verloren. Held van de dag werd zoals al aangekondigd Menno, die het eindspel zo dicht wist te schuiven dat er geen kans was voor wit om er door te komen, zeker niet met een zwarte vrijpion op zak voor Menno. De vrede werd getekend en zo wisten we toch nog met een resultaat af te sluiten.

De prijsuitreiking werd gehouden in cafe ‘de Flierefluiter’ waar we een digitale klok kregen als prijs, een lekker biertje hebben gedronken en een hapje hebben gegeten. Daarna ging de reis terug naar Enschede waarbij we konden terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Kleine kritische noot: Ondanks dat de schaakbond veel bekendheid heeft gegeven aan de bekerfinale viel het aantal toeschouwers tegen. Zonder de aanwezigheid van de supporters van Lonneker zou het maar een saaie finale zijn geweest.

Echter, er zijn maar weinig schaakverenigingen zoals die van ons. Dat hebben we wel laten zien op deze Hemelvaartsdag. De schaakvereniging Lonneker staat op de nationale kaart en daar mogen we trots op zijn!

Je kan de partijen naspelen op chess24.

KNSB bekerFINALE 10 mei live met SV Lonneker

Donderdag 10 mei is het zover: de eerste keer dat SV Lonneker meedoet in de finale van de KSNB Beker!

Naast onze toppers, zullen we ook met grote getalen in Apeldoorn aanwezig zijn om ze aan ze moedigen.

De partijen kunnen live op internet worden bekeken:

Aankondiging op schaken.nl

De bekerfinale: programma en informatie

Live partijen

Lonneker schrijft clubgeschiedenis met plaats bij laatste 8 in de KNSB-Beker

Op de avond dat Lonneker clubhistorie kan schrijven in de KNSB-beker uit bij Assen is het rustig in de ijsclubkantine. Lonneker kan zich vanavond in Assen plaatsen voor de laatste 2 van het district oftewel de laatste 8 landelijk van de KNSB-Beker. Met een half aangevroren vijver en 7 schakers zijn er toch 7 borden opgezet in Lonneker, want iedereen wil graag weten hoe onze toppers het er in Assen vanaf brengen. Fabian, Menno, Arno en Jokim lijken licht favoriet en de borden worden dan ook de hele avond aan de hand van foto’s van teamleider Robin meegezet. Op de interne avond staan er ook nog een aantal krakers op het programma: Tom-Louk, Martin-Ed en Jürgen-Appie. Ondergetekende offert zich op voor het rondeverslag, updates uit Assen en bier drinken.

Het kan vriezen het kan dooien op dit moment, maar koud is het in ieder geval. Na de opening is Ed vooral onder de indruk van de rating van Fabian die bij het bord vermeld staat. Tom en Louk hebben ondertussen een gelijke opening. Martin, Ed, Jürgen en Appie zijn alle vier een stuk kwijtgeraakt. De verwachting van Walter is dat Jokim gaat winnen aangezien hij ooit het legendarisch verhaal hoe te winnen bij -5 schreef.

Appie blijft heel koeltjes onder de omstandigheden en heeft ondertussen al een pionnetje meer op het bord staan. Martin en Ed hebben nog een stuk van elkaar er af gesnoept en Tom en Louk gaan met h4 en h5 elkaar bestormen. Daarbij aangetekend dat Louk al kort heeft gerokeerd en Tom nog niet. Bij de tweede update uit Assen lijkt het ijs nog niet dik genoeg. Bij Fabian is er al aardig wat geruild en over de andere stellingen valt weinig te zeggen. Teleurstellend is wel dat Fabian en Knol nog steeds niet aan de pils zijn dus dat er niet het maximale uit deze partij wordt gehaald. Met cola en thee heeft natuurlijk nog nooit iemand de oorlog gewonnen. In Lonneker lijkt Martin-Ed ondertussen op weg te zijn om de bierpartij van de avond te worden. Met 2 bierloze mensen tot nu toe een uitstekende avond.

Update 3 uit Assen levert een hoop afwikkelingen op. Fabian heeft nog 2 torens en een paard tegen 2 toren en een loper met 8 pionnen voor beide over. Menno heeft ook flink lopen hakken en heeft nog 2 torens loper en 6 pionnen voor beide over. Ik denk dat hij hierbij wel iets minder staat. Arno staat denk ik prettig maar dat gaan de komende zetten uitwijzen en bij Jokim is er nog weinig aan de hand. Tom is ondertussen aan het nadenken hoe hij druk kan zetten op de koningsstelling van Louk. onze Oud-voorzitter Edje heeft ondertussen een stuk tegen 2 pionnen gesnoept. Appie heeft op het schaakbord nog niet de wind in de zeilen, want Jürgen heeft zijn pion weer terug , maar de wind buiten geeft Appie het idee dat de vijver echt niet dicht gaat vriezen. Dus gewoon schaken komende woensdag en vrijdag.

Het word ondertussen hoogste tijd om te gaan kaarten, maarja Martin en Tom hebben nog steeds niet gewonnen, dus ik zeg hop hop opschieten. Ondertussen komt de uitslag van een stiekeme achtste partij binnen. Voor de kwartfinale van de beker hebben onze Duitsers Niklas en Jürgen Meijerink in Nordhorn tegen elkaar gespeeld en dit heeft geresulteerd in een overwinning voor Jürgen. Glückwunsch! Ondertussen heeft Fabian twee pionnen meer en lijkt erg goed te staan. Arno is niet voor zetherhaling gegaan en lijkt nog steeds prettig te staan. Menno staat gedrukt in het eindspel waar ondertussen bij beide een toren minder op het bord staat. Over de stelling van Jokim heb ik nog steeds weinig te melden. Tom lijkt wel prettig te staan, maar heeft nog geen materiaal meer. Ed heeft ondertussen een vol stuk meer. Appie en Jürgen hebben wat stukken geruild en staan in een complexe stelling. Materiaal bij deze partij is nog gelijk. De prognose in Assen is ondertussen Fabian gaat winnen, Menno gaat verliezen. Arno en Jokim hebben beide 20 minuten meer dus hier zal de beslissing moeten gaan vallen.

Edje, die corvee heeft dus graag snel aan de afwas begint is ondertussen gepromoveerd en het is wachten tot Martin op gaat geven. Tom heeft ondertussen nog steeds een actieve stelling maar nog niks concreets. Appie en Jürgen hebben nog geen vorderingen gemaakt. Menno de koning van het toreneindspel staat in mijn ogen ondertussen straalverloren in een toren 3 tegen toren 3 eindspel. Ed heeft ondertussen Martin verslagen. Jürgen en Appie zijn ondertussen remise overeengekomen. Schuivers! Fabian heeft ondertussen weer wat afgewikkeld en lijkt nog steeds gewonnen te staan. Menno lijkt nog steeds te gaan verliezen. Jokim is nog lang niet duidelijk en Arno lijkt nog steeds prettig te staan. Tom heeft ondertussen een pion gesnoept en gaat hierbij ook nog een kwaliteit winnen en daarmee lijkt de partij wel over.

Menno verliest en zo wordt het 1-0 voor Assen. Appie, Ed, Martin en Tom  scanderen nu luidkeels kom op SV Lonneker! Schreeuwen, kan dat dan terwijl er nog wordt gespeeld? Jazeker, want Tom heeft ondertussen gewonnen van Louk en zo zijn alle partijen in Lonneker afgelopen. Fabian heeft ondertussen een punt gescoord en de stand op 1-1 gebracht, terwijl het kaarten in Lonneker begonnen is. Jokim lijkt ondertussen te gaan winnen dus alles komt nu aan op Arno die ondertussen 5 min minder heeft. Een halfje is genoeg,  you can do it!

Terwijl er gekaart wordt met tussentijdse schaakanalyse`s, lijkt Arno even te bezwijken onder de druk zijn tegenstander weet te ruilen en een paar pionnen mee te snoepen. Gaan we dan af op penalty`s? Tijdnood bij beide dus niks is nog zeker. Even later blijkt Arno heldhaftig te zijn en het paard van zijn tegenstander in te kunnen sluiten. Jokim die net voor hem klaar is en heeft gewonnen 2-1! Bam!, krijgt de vraag of hij heeft gewonnen. Jokim antwoord Ja en terwijl Arno bezig is om een opgesloten paard op te halen, bied hij remise aan. Zijn tegenstander ziet alleen nog maar de weg naar verlies en neemt dit aan. 2,5-1,5! Fantastisch resultaat en voor het eerst in de clubgeschiedenis zit Lonneker bij de laatste 2 in de regio en bij de laatste 8 van Nederland! In Lonneker wordt hier nog een extra biertje op gedronken! Het kaarten wordt trouwens gewonnen door Tom en Ed, die Martin en Gijs te slim af zijn.

 

Assen [2057] Lonneker [2102] 1½-2½
Knol , G.J. (Geon) 2092 Stotyn , F. (Fabian) 2213 0 – 1
Taal , R. (Rieks) 2104 Monsma , M. (Menno) 2067 1 – 0
Dwarshuis , A. (Arjan) 2049 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2090 ½ – ½
Werff van der, F. (Frank) 1982 Bos van den, J. (Jokim) 2038 0 – 1

Partij: Fabian
Partij: Menno
Partij: Arno
Partij: Jokim

KNSB Beker: Lonneker wint nipt van HSG!

Lonneker (2143) – HSG (2116) 2,5-1,5
Fabian Stotyn 2171 – Kees Nagtegaal 2277 : 1-0
Patrick Wiebe 2214 – Wim van der Wijk 2112: 0-1
Simon Elgersma 2084 – Jorgen Henseler 2042: 0,5-0,5
Arno van Akkeren 2104 – Johan Lindeman 2034: 1-0

De partijen zijn de vinden in het speel partij na scherm.

Bekijk ook het verslag van de tegenstander: http://hsghilversum.nl/website/2017/02/20/hsg-scheitert-in-lonneker/

[LIVE] Kwartfinale KNSB-beker Lonneker – HSG tussenstand 1-0! [update 16:00]


De opstellingen zijn bekend.

Bord 1: FM Kees Nagtegaal tegen Fabian Stotyn.
Live

Bord 2: Patrick Wiebe tegen Wim van der Wijk
Live

Bord 3: Jorgen Henseler tegen Simon Elgersma
Live

Bord 4: Arno van Akkeren tegen Johan Lindeman 1-0
Live