April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Superhelden verslaan ASV

Na een nederlaag in ronde 4 was er om de kampioensaspiraties in leven te houden voor het SOS-team een heldendaad nodig en moest het tot dan toe onverslaanbare ASV 1 verslagen worden. Er waren veel aanmeldingen in de app en het was de taak van de teamleider om hier louter helden uit te kiezen. De ratinglijst van januari werd er bij gepakt en nummer 1 t/m 7 en 9 werden geselecteerd kortom veel sterker kon niet.

Wie zijn dan deze superhelden zal u zich afvragen. Op bord 1 zat niemand minder dan Aquaman, de kersverse Nederlands Kampioen onderwaterschaak, Zyon. Op het land staat deze held meestal ook wel zijn mannetje dus een uitermate geschikte keuze. Op bord 2 zat niemand minder dan onze snelschaakkampioen van dit jaar, Fabian. Altijd te herkennen aan de groene unit in de hand, ofwel the Green Lantern.

Op bord 3 zat onze voorzitter oftewel onze kapitein, Captain aMerica, Paul ten Vergert. Blaast altijd hoog van de toren, maar verdedigd de clubbelangen altijd met zijn indrukwekkende schild. Op bord 4 misschien wel onze beste speler als hij er zelf ook in gelooft. Online hakt hij de ene na de andere grootmeester in de pan. Superman, Jokim van den Bos.

Op bord 5 iemand met een niet erg indrukwekkende superhelden naam: Vuilnisman. Zijn superhelden naam kan dan erg mager zijn, maar Cupido de god van de liefde was ook helemaal klaar voor deze epische strijd. Op bord 6 zou spelen de groene held die strijd voor deze aarde en de natuur. Maar als je hem boos maakt sloopt hij iedereen op het bord, de Hulk, Arno van Akkeren. Arno was echter al met zijn hoofd bij vakantie, maar gelukkig kreeg de teamleider een 3 kantjes met zwaard uitgeslepen sollicitatiebrief van onze altijd messcherpe Zorro, oftewel Leon Stuij, dat ken je natuurlijk niet weigeren.

Op bord 7 werd er hulp ingevlogen. Nog niet gespeeld dit seizoen, maar altijd bereid om in te vallen en in deze strijd onmisbaar. Niet zomaar een hulpje maar Robin de trouwe sidekick van onze Bord 8, die weer een epische entree had in zijn hyperluxe batmobiel, met meer knopjes en gadgets dan versnellingen kwam daar aangereden onze eigen Batman, Jurgen.

Waar veel hardlopers een hoogtestage doen is het voor schakers schijnbaar goed om een onderwaterstage te doen om een strijd van de lange adem te kunnen winnen. Zyon was dus klaar om vandaag tot het bittere einde te gaan. En dit zou ook wel moeten, want anders mocht hij lopend naar huis want Roy en Hannie speelden voor de gelegenheid mee met de interne en wonnen respectievelijk van Johan en Gerrit. 2-0 voor de familie Kollen.

Op deze zeer goed gevulde avond met ook nog 15 mensen die intern wilden spelen was het ouderwets gezellig in het kippenhok van de SBO. Dit was wel even wennen voor onze externe tegenstanders, maar meer dan voor ons doen stille omstandigheden konden wij ook niet leveren met 31 mensen in het gebouw. Anne kreeg een rondje vrij, waar Appie dit ook niet erg had gevonden. Appie won binnen een uur van Martijn met een mooie dubbele paardvork en was dus erg tevreden dat hij toch had gespeeld. Tom speelde tegen Ed en won, Gijs en Bas waren beide bang te verliezen en kwamen remise overeen. Walter won een lastig eindspel van Louk, Jeroen won van Mart.

Het was voor Lonneker begrippen aan het begin van de avond erg rustig en het was wel echt een moment waarop Leo gemist werd die om 9 uur luidruchtig zou zijn binnengekomen. Over normaal luidruchtig gesproken, vuilnisman speelde niet zijn beste partij van het seizoen, het was gewoon garbage. Zijn partij was al niet zo bijzonder, maar als je dan je eigen rotzooi niet op ruimt dan ruimt je tegenstander die gratis loper wel voor je op. Kortom 0-1. Captain AMerica was tijdens de hele partij aan het klagen, komt vast door die rivella aan het begin. Optisch zag het er ook allemaal niet zo fraai uit, maar echt heel slecht had hij nou ook weer niet gestaan. Toen zijn tegenstander het juist vervolg niet zag kon toch vrij snel het 1-1 worden bijgeschreven. De rest van het team zag dit en raakte geïnspireerd door de overwinning van de voorzitter.

Zorro kreeg een messcherpe variant van zijn tegenstander voor de kiezen, toen de stofwolken waren opgetrokken bleek Zorro ondanks de groene lantaarns scherp genoeg om remise te maken. Prima resultaat tegen de enige tegenstander die een hogere rating had.

Robin vroeg of hij remise mocht, mijn advies was ga zelf maar kijken hoe de rest staat want schaken is de afgelopen week niet mijn sterkste punt gebleken. Maar als je dan al die heldendaden op de borden om je heen ziet dan kan je als gouden wissel / sidekick natuurlijk niet achterblijven. Een pionnetje ging naar de overkant en dat was ruimschoots voldoende voor onze voorsprong.

Batman stond ook naar eigen zeggen slecht, maar vervolgens was de conclusie als ik alles goed heb berekend sta ik goed. Onze Batman maakt wat dat betreft niet vaak fouten dus dit bleek ook waar. Vervolgens mocht hij met een voordeel het eindspel in tegen een Nederlander en “Nederlanders kunnen echt geen eindspelen”. Kortom 3,5-1,5 voor Lonneker.

Superman had net zoals in zijn bizarre partij die hij verloor in de KNSB-beker weer een mooie koningsaanval opgezet. Deze keer was hij extra gebrand om dit ook tot een goed resultaat te brengen. Superman liet weer eens zien hoe goed (wij denken dat) hij is, blies de koningstelling van zijn tegenstander op en tekende voor het winnende punt. 4,5-1,5.

De feeststemming en de lading groene lantaarns begon langzaam in te dalen in de ijsclub en de wedstrijdleider moest toch een keer of 5 verzoeken om nog enige stilte. De koning van de groene lantaarns Fabian, 13 stuks, had ook ergens in het middenspel wat voordeel gepakt en bleef ondanks zijn minder heldere blik, uitstekende zetten doen. Een pion die naar de overkant ging bleek voldoende om aan de corvee te mogen beginnen 5,5-1,5.

Aquaman had zijn tegenstander meegesleept naar de ondoorgrondelijke dieptes van het toreneindspel. Als een vis in het water bleek, een pion meer bleek hierin voldoende om de score voor de familie kollen op 3-0 te zetten. Is dit een unieke familieprestatie, onze clubhistoricus vermoed dat dit de familie Edens in het verleden ook wel eens is gelukt en misschien de familie Kollen zelf ook wel in het verleden. Maar in ieder geval een evenaring van het familierecord. Ook voor het Team een uitstekende prestatie, 6,5-1,5 tegen een tegenstander die tot dan toe niet had verloren, briljant!

Er werd vervolgens nog tot in de late uurtje gebughoused, gedronken, geanalyseerd, corvee gedaan en gevierd dat wij zo`n mooie vereniging zijn. Leo zou het zo gewild hebben.

Gijs

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8354