December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Lonneker wint in SOS-competitie en blijft koude douche bespaard

Standen op de SOS site: https://sosc.netstand.nl/divisions/view/256

Op dinsdagavond 09-11-2021 speelde Lonneker zijn eerste partij van de SOS-competitie 2021-2022. De reis ging naar Twello, waar ik in ieder geval nog nooit eerder tegen gespeeld had. Toch leuk zo`n grotere competitie dat is eens wat anders dan 3x per jaar naar Winterswijk en Holten kachelen. Ik mocht voor deze gelegenheid de helft van het vervoer verzorgen. Mij was een kopje koffie beloofd, dus deze kwam ik ophalen bij Alexander. Hij had echter niet verwacht dat ik ook echt op dit aanbod in zou gaan en kwam in zijn badjas naar beneden, want hij moest nog douchen. De vraag was alleen of hij warm water zou hebben, of een koude douche, want zijn ketel was die middag nog kapot. Gelukkig kreeg ik een warme kop koffie, bleek de douche warm te zijn en konden we op tijd vertrekken om Mart en Boris op te halen.

De reis verliep soepel aangezien er na 19:00 gewoon weer 120 of 130, wat is het nou, gereden mag worden. We bereikten Twello en reden over het Schakerpad, zouden we hier dan ergens moeten spelen? Nee de speellocatie was nog 1 straatje verder. Na een beetje zoekwerk hadden we de speellocatie gevonden, de auto geparkeerd en de QR-codes laten scannen. De andere auto met Jürgen, Fabian, Tom en Bas was ondertussen ook gearriveerd dus wij waren compleet. In het gebouw van de lokale padvindersvereniging konden we “gewoon” gaan schaken. Boven elk bord stond namelijk een dubieus plexiglasconstructie gebouwd wat het erg uitdagend maakte om een zet te doen, zeker over het midden van het bord. Maar goed onder het motto veiligheid voor alles kon er begonnen worden met de wedstrijden.

Met gemiddeld bijna 300 punten meer en op de eerste 6 borden zelfs bijna 360 leek er een goed resultaat in te moeten zitten voor ons. Echter ging ik na een uurtje eens even een rondje maken door de zaal en kwam ik tot de conclusie dat er nog niemand goed stond. Overal was de stelling nog gelijk en er was 0,0 voordeel op de borden, nou ja de tegenstanders hadden 0,0 voordeel, want daar dronken maar liefst 4 mensen Heineken 0,0%. De vraag of er genoeg maltbier aanwezig is heb ik bij Lonneker nog nooit gesteld, maar dit leek nadat ook de Cola en Fanta op waren toch wel een serieus issue te worden.

Boris bracht het eerste resultaat op het bord, remise, had beter gekund, had slechter gekund. Cupido kwam ook niet verder dan een halfje waarmee zijn ALL TIME 100% score in externe wedstrijden voor Lonneker ook tot een abrupt einde kwam. Fabian wist zijn stelling wel te winnen en zo kwam de 2-1 op het bord. Dat bier voor de wedstrijd had toch weer eens wonderen gedaan. Niks aan de hand dus, maar Tom verloor helaas en Mart maakte remise zonder zijn koning of dame bewogen te hebben en zo stond het opeens 2,5-2,5. Jürgen had ondertussen op advies van zijn teamleider in iets mindere stelling remise afgeslagen, onder het motto van, het kon nog wel eens lastig worden. Want Bas stond in ieder geval niet beter dan zijn tegenstander en ik stond ronduit slecht.

Ik had lang niet geschaakt en dat was te merken, want op zet 8 produceerde ik een slechte zet die behoorlijk wat tempo`s kostte en toen liep ik eigenlijk de hele partij achter de feiten aan. Mijn tegenstander leek te vergeten om te winnen maar produceerde op de juiste momenten goede zetten. Hij won twee verbonden vrijpionnen, maar zat wel in tijdnood tegenover 40 minuten voor mij. En met de plexiglas constructie was het al een hele uitdaging om binnen de increment van 10 seconden een zet te doen. Ik was volledig kansloos totdat mijn tegenstander een stuk weg gaf, waarvoor hij nog wel een derde pion kreeg. Ik was blij dat ik hiermee een remise-achtige stelling op het bord kreeg, waar het de hele partij niet naar uit had gezien en mijn tegenstander bood dit ook aan. Ik ging maar eens buurten en Bas had naar eigen zeggen zijn tegenstander in de val gelokt en een toren gewonnen. Jürgen had ondertussen ook een klein plusje. Ik nam maar remise aan, ondanks dat dit eindspel misschien wel gewonnen was voor mij. Een overwinning zou zwaar onterecht geweest zijn en in mijn huidige vorm had ik het eindspel ook zomaar kunnen verliezen 3-3.

Bas won, 4-3 het eerste matchpunt was binnen, Jürgen lokte zijn tegenstander ook nog in de val 5-3, de overwinning was een feit. Het spel liet nog te wensen over, maar uiteindelijk ging het om de matchpunten en die zijn binnen. Twello speelde goed, maar liet net een paar steekjes te veel vallen om te kunnen stunten op het einde. Lonneker is hopelijk wakker geschud voor de rest van het seizoen.

Gijs


Twello 1Rating SV Lonneker 1RatingRonde 2
1Pihlajamaa, R.M. (Remco)1866Stotyn, F. (Fabian)22190 – 1
2Barendregt, J.N.M. (Jos)1850Cupido, A. (Alexander)2085½ – ½
3Hertgers, J. (Hans)1588Meijerink, J. (Jürgen)19820 – 1
4Rouwhorst, R. (René)1541Wennink, M. (Mart)1913½ – ½
5Hoogstraten, L.L.W. (Berry)1519Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1938½ – ½
6Nelemans, F. (Frank)1486Tsoukkerman, B.Z. (Boris)1872½ – ½
7Bremen van, A.J. (Hans)0Engberink, T. (Tom)16191 – 0
8Vries de, L.J. (Laurens)0Beek van, B. (Bas)17640 – 1
 Gemiddelde Rating:1642 Gemiddelde Rating:19243.0-5.0

Eclatante zege avondachttal tegen Holten

Eclatante zege avondachttal tegen Holten

Na de beschamende nederlaag in de eerste ronde tegen Borne mochten we in de tweede ronde naar Holten. Jürgen kon helaas niet, en zijn vervanger, teamleider Robin, wilde eigenlijk het liefst snel naar huis (lees: aan een laag bord). Gijs, de tweede teamleider was ziekelijk, en wilde eigenlijk ook aan een laag bord. Aangezien teamleiders over de opstelling gaan, lukte dit. Hierdoor waren de lagere borden in ieder geval sterk bezet.

Eenmaal aangekomen in het speellokaal van Holten, een voetbalkantine, bleek de speelruimte een koelkast te zijn, en was de bar gesloten. Roelof, door de verschuivingen gepromoveerd naar bord 2, was ook al ziekelijk. Kortom, het zag er niet best uit. En het leek er niet beter op te worden toen bleek dat Mart aan de cola ging. Toegegeven, ze hebben in Holten geen Grolsch, maar toch.

Ik kreeg een Benkö tegen me en na een zetje of 12 theorie te hebben gevolgd had ik door dat dat eigenlijk te weinig is. Je staat een pion voor en een kleine verkeerde inschatting was voldoende om in een mindere stelling te belanden. Gelukkig was dit voor mij bekend terrein, pion meer bij mindere stelling, dat gebeurde de vorige wedstrijd ook. Toen moest ik in het teambelang doorspelen, na een remise aanbod, deze keer wist ik een zetherhaling in de stelling te vlechten. Remise.

Robin had intussen een remiseaanbod gekregen. Hij offerde materiaal, eerst een stuk, en toen dat niet lukte, een kwaliteit voor twee pionnen. De details zijn me ontgaan, maar toen ik klaar was met de analyse van mijn partij, had hij gewonnen, en keerde huiswaarts. Appie had een comfortabele stelling, maar kon een dubbel toreneindspel niet winnen (wie wel?).

Igor toverde een magische penning op het bord. Met een witte loper op e2 en een witte toren op e1 had hij twee zwarte torens op de e-lijn gezet en een zwarte loper op de diagonaal e2-a6. Even dacht ik dat Igor nog een derde toren op de e-lijn zou zetten, maar dat schijnt niet te mogen. Een overtuigende zege en 3-1 voor ons!

Gijs mocht vechten tegen 1. b4. Voor iemand die regelmatig de clubavond bezoekt, en 5 uit 5 in de interne heeft, moet dat toch niet al te moeilijk zijn. De realiteit bleek anders. Gijs zat na een tiental zetten als een dood vogeltje tegen een opgevouwen damevleugel aan te kijken. Tijdens een pauze kwam hij vertellen dat er ooit een Gijs-trucje in zou moeten zitten. En dat bleek in het verloop inderdaad het geval: 4-1. Boris had intussen langzaam maar zeker een veel beter toreneindspel bereikt en schoof dat bekwaam uit: 5-1.

Aan bord 1 had Mart een, op het eerste gezicht, goede stelling opgebouwd (f4, g4, h4 dat soort dingen). Bij Mart weet je het eigenlijk nooit, als hij achteraf uitlegt waarom hij heeft gewonnen lijkt het logisch, maar tijdens de partij denk ik af en toe dat hij heel veel risico neemt. Deze keer had Mart gelijk en een fraaie overwinning. 6-1.

Roelof mocht de avond afsluiten. Aangezien de bar dicht was, geen gehaktballen. Als de bar wel open was geweest hadden we misschien iets te klagen gehad, naar Lonneker gehaktbalnormen. Ton van Oijen had Roelof de gehele partij in de greep. In de tijdnoodfase had onze invaller een briljante inval. Eerst Dg6-e4, met een verdekte truc op de onderste lijn, en een zet later La6-b7 (een terugtrekkende loper die je in tijdnood als tegenstander makkelijk overziet). Er dreigde Dxg2 mat en daar viel, zonder materiaal in te leveren, niets aan te doen. Ton gaf op, en een euforische Roelof kon de 7-1 laten noteren.

S.V. Holten 1   S.V. Lonneker 1      
Luggenhorst , G. (Gerrit) 1869 Wennink , M. (Mart) 1922 z-w 0 – 1
Oijen van, T. (Ton) 1853 Berkepeis , R. (Roelof) 1788 w-z 0 – 1
Scheperman , J.E. (Jan) 1755 Anjewierden , A.A. (Anjo) 1792 z-w ½ – ½
Beek van, H. (Henk) 1693 Babic , I.V. (Igor) 1675 w-z 0 – 1
Beek van, D. (Dinant) 1659 Tsoukkerman , B.Z. (Boris) 1874 z-w 0 – 1
Scheurwater , T.A. (Teun) 1668 Bos , R. (Robin) 2018 w-z 0 – 1
Beek van, B. (Bas) 1752 Hulskers , A. (Albert) 1530 z-w ½ – ½
Stevens , G. (Gerrit) 1628 Gerritsen , G.H.G. (Gijs) 1857 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1735 Gemiddelde Rating: 1807   1 – 7

SOS avond team begint met nederlaag tegen Borne

Nieuw dit seizoen is de SOS avond competitie, waar Lonneker uitkomt in de klasse 1E. Standen en uitslagen zijn via: https://sosc.netstand.nl/teams/view/595 te bekijken.

Het programma:

Ronde Datum Thuis Uit Uitslag
Ronde 1 19-10-2018 S.V. Lonneker 1 S.V. Borne 1 3½ – 4½
Ronde 2 12-11-2018 S.V. Holten 1 S.V. Lonneker 1
Ronde 3 18-12-2018 W.S.G. 1 S.V. Lonneker 1
Ronde 4 18-01-2019 S.V. Lonneker 1 S.C. Raalte 1
Ronde 5 14-02-2019 S.C. ‘t Zwarte Paard 1 S.V. Lonneker 1
Ronde 6 22-03-2019 S.V. Lonneker 1 SG Max Euwe 1
Ronde 7 16-04-2019 Voorster S.C. 1 S.V. Lonneker 1

Op een gezellige vrijdagavond (zoals verwacht mag worden bij onze club) werd deze nieuwe competitie afgetrapt met de wedstrijd tegen Borne. Aangezien we op vrijwel elk bord ratingfavoriet waren, zag het er op papier prima uit. Tot zo ver de voorbeschouwing.

Appie was als eerste klaar tegen Cor van Bree. Hij wist een pion te winnen, toen nog en en toen nog een. Cor had het wel gezien en gooide de handoek in de ring.

De volgorde van de volgende uitslagen is mij niet geheel bekend. Bij meer informatie kan het verslag natuurlijk nog worden aangepast.

Al snel kwamen Gijs en Gerhard vrij slecht te staan. Gijs blunderde naar eigen zeggen een pion weg, terwijl Gerhard ongeveer 0.0 ruimte voor zijn stukken had en als gevolg daarvan een stuk moest afgeven. Terwijl Gijs na enige tijd moest capituleren, wist Gerhard -gesteund door zijn dochter- de weg uit het diepe dal te vinden en zelfs een stuk terug te winnen. Gehaaid als hij is, wist hij het eindspel op slinkse wijze zelfs in zijn voordeel om te zetten en ging er pardoes met het volle punt vandoor.

Jurgen verloor met wit van Wim Arns, maar helaas heb ik van die partij niet veel gezien. Tom kwam remise overeen met zijn tegenstander.

Blijven nog drie partijen over, die ook als laatste nog bezig waren. Mart speelde een goede pot en wist op het moment dat zijn tegenstander remise aanbood zijn stelling dermate te verbeteren, dat hij materiaal voor kwam te staan en een winnend eindspel (ondanks weinig tijd) goed af te sluiten.

Anjo had een mooie tricky stelling op het bord getoverd, waarop een gegeven moment een stuk of 5 stukken van zijn tegenstander in stonden. Op een of andere manier wist John (die de bokjes had gevonden, waarvoor lof) echter de juiste voortzetting te vinden en kwam zonder kleerscheuren door deze tumultueuze fase. Vervolgens was het Anjo die onder druk kwam te staan en verloor materiaal. Met een en vervolgens twee pionnen minder was het eindspel niet meer houdbaar en was het aan mij de taak om matchpunten te scoren.

Dat dat niet realistisch was, was op dat moment al duidelijk. In mijn eerst partij sinds gevoeld een jaar, miste ik de routine en liet ik een (toch vrij simpele) combinatie toe, waarna ik een stuk verloor. Uiteraard probeerde ik er nog het beste van de maken, maar het gemis van een witveldige loper was zeker in dit type stelling erg pijnlijk. Mijn tegenstander maakte geen fouten, misschien had ik Gerhards dochter als fan in moeten zetten, en speelde het goed uit.

Derhalve een valse start van het seizoen, onverwachte nulletjes voor Gijs, Anjo en mijzelf. De volgende wedstrijd op het programma is uit naar Holten.

S.V. Lonneker 1 S.V. Borne 1
Wennink , M. (Mart) 1926 Waanders , N.G.H. (Norbert) 1834 z-w 1 – 0
Gerritsen , G.H.G. (Gijs) 1812 Veldhuis , H. (Rik) 1803 w-z 0 – 1
Anjewierden , A.A. (Anjo) 1832 Leerentveld , J.G. (John) 1725 z-w 0 – 1
Akkersdijk , E.A. (Erik) 1817 Muller , J. (Jos) 1652 w-z 0 – 1
Engberink , T. (Tom) 1699 Veltkamp , F. (Frans) 1645 z-w ½ – ½
Hulskers , A. (Albert) 1514 Bree van, C. (Cor) 1577 w-z 1 – 0
Groenewoudt , G.H. (Gerhard) 1707 Levink , P.M. (Peter) 1558 z-w 1 – 0
Scherfke , J.H. (Jurgen) 1425 Arns , W.S.J. (Wim) 1530 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1717 Gemiddelde Rating: 1666 3½-4½

Erik Akkersdijk