March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Lonneker voor het tweede jaar op rij de beste van Overijssel

De SOS competitie nadert alweer zijn einde, ronde 6 stond er op het programma.

Iedereen heeft ons vast op de voet gevolgd en weet dat wij het dit seizoen erg goed doen. Onder leiding van Mart met 5 uit 5 staan we stevig op de eerste plaats. Alle grote clubs uit Overijssel spelen mee in deze klasse, dus een beetje prestige is het natuurlijk wel. De eerste 4 ronden wonnen we allemaal vrij eenvoudig, tegen Eno ging het net goed. 17-3 stond de uit wedstrijd bij de pothof op het programma. Er werd ons meerdere malen verteld dat ze extra bier hadden ingekocht, hulde!! Hulde!

We speelden in een iets gewijzigde opstelling, onze baas ging een weekendje weg om zijn libido een beetje op te vijzelen.  Cupido was voor de 6de keer jaar op vakantie. De rest van basis speelde wel. Met zijn 5 uit 5 en chauffeur mocht Mart een bord uitzoeken, hij wilde op 1. Zo gezegd zo gedaan. Fabian die een erg goede warming-up had zat op 2. Jurgen de man die eigenlijk altijd goed scoort, altijd vrolijk is en een super mooie auto heeft zat op 3. Zelf werd ik op bord 4 neergezet. Bas de man die eigenlijk bijna altijd gewonnen komt te staan (maar het niet altijd af maakt) zat op 5. Onze wereldreiziger Arno zat op 6. Tom weer terug van vakantie zat op 7 en misschien wel onze beste schaker zat op 8.

Het begon al goed, de biertjes werden iets voor 8 bij onze borden neergezet en we konden beginnen. Leon speelde zijn vertrouwde systeem d6 kd7 de8 kd8 en ging lekker verdedigen en nipte lekker aan zijn bier. Tom gaf in de auto aan zin te hebben in het koningsgambiet en in bier, dan zou je verwachten e4 echter werd het f4 gevolgd door e3 (wat vrij normaal is) echter daarna kwam de zet ld3, nee het is nog geen 1 april, het werd echt gespeeld. Owja en koffie ipv bier. Volgens mij het Tom een erg zware werkweek gehad en was hij aan het filosoferen over de mooie dingen in het leven. Arno deed zijn gebruikelijke zetjes en stond gewoon weer goed, wit mishandelde de opening ook wel een beetje. Jurgen speelde zijn gebruikelijke opzet en probeerde zwarte velden te bemachtigen. Fabian speelde een keer geen frans maar c5  zijn tegenstander reageer met lc4. Zwart stond al snel vrij prettig. Wennink met wit aan bord 1 speelde een rustige opening en er werden vrij snel dames geruild waarbij Wennink wel een klein plusje had. Zelf stond ik na de opening al vrij prettig. Het was 9 uur en de eerste 4 biertjes waren al op. Het ging een zware avond worden. Jurgen is een man die normaal heel positioneel speelt, dit keer probeerde hij een trucje (vorkje) zijn tegenstander zag dat niet en doei dame! Dat is 1-0 voor de onzen.

De stelling bij Arno leek pittig, maar hij had alles onder controle en snel kon de 2-0 op het formulier worden gezet. Na 0 uit 1 volgden er 4 uit 4 uitstekend meneer van Akkeren en nu lekker op vakantie gaan. Fabian zijn tegenstander zag het niet meer helemaal zitten en offerde een loper voor 2 pionnen. Fabian speelde dit heel gedecideerd uit en het kon niet meer heel lang duren voordat de 3-0 er aan zou komen. Jullie kennen de loper van d3 nog wel he, die ging naar c3 naar a4 en werd geruild tegen de slechte loper van zwart. Bas stond echt weer op zijn basssss, fijne koningsaanval en de dame vleugel alles onder controle wat kan er dan nog misgaan. Wennink had een pion gesnoept en stond goed tot gewonnen. Bas speelde de mooie zet ph1 en ik vroeg mij af wat kan er nog misgaan, nouwja het syndroom van weer gewonnen staan maar niet helemaal afmaken. Remise was de uitslag, gezegd moet wel worden dat Bas in de eindstellig verloren stond.

Leon had alles overleefd en stond eindelijk weer echt prettig, hij deed links en rechts allemaal mooie zetjes, kwam in een remise eindspel wat niet makkelijk te verliezen was tenzij je een toren weg geeft. Stuij we hebben weer genoten van je speelstijl!  Wat nog wel gezegd dient te worden, Hardenberg had zich erg tactisch opgesteld, hun beste spelers op bord 8 en 7. Gelukkig is iedereen van ons team heel goed! Mart deed ondertussen nog allemaal verliespogingen terwijl hij de teamorders negeerde. Met wat stellingsgeluk gaf de PC vandaag aan dat het toch nog remise was.  Dat bracht ons op 5 punten en weer een kampioenschap! Dit kampioenschap gaan we 12-5 extra kracht bij zetten! De gezamenlijke ronde zal bij Lonneker gespeelt worden komt allen! Nog wel een vraag aan Walter, mochten wij winnen is het dan voor het eerst dat het eerst team elke wedstrijden in een jaar wint? 

RatingLonneker 1RatingRonde 6
Hamhuis, J. (Jasper)1617RemWennink, M. (Mart)1955½ – ½
Wilps, D.J. (Dinand)16530-1Stotyn, F. (Fabian)21690 – 1
Spanjers, E. (Edgar)16540-1Meijerink, J. (Jürgen)20020 – 1
Lenthe van, B.J. (Bernard)16580-1Vergert ten, P. (Paul)21780 – 1
Zwaagstra, M.B. (Marten)1739RemBeek van, B. (Bas)1757½ – ½
Hesselink, R.J.A. (Rutger)17620-1Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)19320 – 1
Spuij, A.D. (Arie)17671-0Engberink, T. (Tom)16141 – 0
Reinders, J. (Joan)18551-0Stuij, L. (Leon)19221 – 0
Gemiddelde Rating:1713Gemiddelde Rating:19413-5

IJsbreker Gijs beslist SVL 1 – ENO 1

Op vrijdag 17 februari mocht SVL 1 aantreden tegen ENO 1 voor de SOS-achttallen competitie klasse 1A. Gezien het ook carnavalsweekend was, schijnt het goed gebruik te zijn bij onze tegenstanders om dit ook in de team-opstelling te implementeren door de kop en de staart om te draaien. Wij waren echter deze traditie vergeten en zaten dus in een saaie opstelling van hoge rating naar laag, met als enige uitzondering Gijs Gerritsen op 8 omdat hij vanwege het dubbele vaderschap niet meer zoveel toekomt aan het schaken. De traditie van Lonneker waar wij echter wel goed in waren was de consumptie van groene flesjes.

Na krap een uurtje spelen was eerst ondergetekende klaar, met na 10 seconden gevolgd door bord 3 Jarno. Beiden kregen al snel een prettige stelling waardoor ik en Jarno een puntje konden bijschrijven. Tijd voor pils voor mij en cola voor Jarno, welke nog moest rijden. Op dit moment stonden de rest van de borden ogenschijnlijk nog gelijkwaardig.

Voor de duur van een uurtje bleef het rustig dus een paar biertjes verder ging ik maar weer eens kijken. Alexander en Fabian hadden nog geen eenvoudige stelling weten te maken dus daar voorlopig nog geen uitslagen. Bas had een moeilijk late middenspel stelling op het bord gekregen en was al hard aan het zweten. Erik was zichtbaar niet tevreden met zijn stelling en Tom had inmiddels bijna al zijn tijd verbruikt. Gijs echter had een pionnetje gewonnen en probeert op zijn Gijs deze pion te gebruiken om te winnen.

Na een korte rookpauze bleek dat Erik verloren had, en ook Tom moest opgeven. Bas stond echter ineens een toren voor dus dat zag er goed uit. 2-2 dus en de spanning nog op en top aanwezig. Bas speelde vervolgens van voor naar achter en van links naar rechts en stond pardoes mat. Oeps, 2-3 met nog 3 talenten te gaan. Gijs stond nog steeds zijn pion voor , maar Fabian en Alexander stonden nog steeds moeilijk te prutsen.

Ijsbreker Gijs wist zijn tegenstander te overtuigen dat het eindspel gewonnen was en zo de 3-3 bij kon schrijven. Niet veel later vereenvoudigden Alexander en Fabian hun stelling ook eindelijk waarna ook deze heren vrij snel een puntje bij konden schrijven. 5-3 gewonnen en goed op weg naar het kampioenschap.

 Lonneker 1Rating ENO 1RatingRonde 5
 Cupido, A. (Alexander)2023 Poffers, D.J. (Dick)14591 – 0
 Stotyn, F. (Fabian)2165 Klaasen, H.J. (Eric)15101 – 0
 Scheffner, J. (Jarno)1942 Altink, J. (Jan Willem)12811 – 0
 Wennink, M. (Mart)1962 Trejic, A. (Amir)15481 – 0
 Akkersdijk, E.A. (Erik)1796 Lamers, M. (Marco)15800 – 1
 Beek van, B. (Bas)1796 Voortman, N.M. (Niels)17690 – 1
 Engberink, T. (Tom)1636 Alssema, E. (Etien)20700 – 1
 Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1888 Johnson Temisaren, M. (Matthew)19351 – 0
 Gemiddelde Rating:1901 Gemiddelde Rating:16445-3

Lonneker wint overtuigend in SOS-competitie

Op dinsdag 17 januari 2023 was het tijd voor de 4e ronde in de SOS-competitie. Lonneker brengt hier al enkele jaren een ijzersterk team voor op de been op doordeweekse clubavonden door de hele regio op willekeurige avonden in de week. Zomaar een dinsdagavond in Enschede tegen SG Max Euwe? Lonneker is erbij met acht man met een gemiddelde rating van 1987. 

Voorzitter Paul mocht op bord 1 met wit tegen Frank Kroeze (2397), zoals altijd een grote eer. Hij had ook duidelijk de zwaarste avond van ons en wikkelde af naar een zwaar dametoreneindspel dat nog wel even kon duren. Helaas zag Paul over het hoofd dat hij met het opspelen van de f-pion de ongedekte h-pion erachter liet hangen. Frank pakte na deze unforced error de pion op h5 met schaak en Paul moest beteuterd opgeven. Maar reden tot treuren was er eigenlijk helemaal niet, we stonden toen al met 1-3 voor op de eerste vier borden.

Arno was op bord 2 namelijk allang klaar, hij had in een korte partij met duidelijk combinatiespel gehakt gemaakt van oud-Lonnekerlid Jasper Kamphuis (2101), met zwart nota bene. Hiermee heeft Arno na de moeizame seizoensstart toch weer een plusscore bij elkaar gespeeld.

Alexander op bord 3 leverde wederom met geïnspireerd en nauwkeurig spel een gruwelijke veegpartij af, en voltooide daarmee een externe hattrick sinds vrijdagavond (3 uit 3 in SBO-cup, Landesliga Nord, SOS-competitie). Sjaak Piest (1835) kon er van begin tot eind weinig tegen inbrengen.

Nóg eerder klaar was Fabian op bord 4. Na de loeizware Landeseinzelmeisterschaften van Niedersächsen bleek Levi Nies (1746) in de openingszetten al van een geheel ander spelniveau. Fabian verkreeg met sterk naturel spel eenvoudig het overwicht en pingelde na wat voorwerk het eerste punt binnen zodat hij om 21:15 al aan het bier kon.

De onderste vier borden duurden wat langer. Jürgen, nog tevreden nagloeiend van de eerste overwinning van Nordhorn-Blanke 2 in de Landesliga Nord op zondag, ruilde af naar een eindspel met dames, paarden en veel pionnen. Daarin was het een kwestie van techniek. Tycho van Muijlwijk (1455) liet hem na de Vorentscheidung van het ruilen van de paarden er nog wel lang voor werken.

Mart speelde op bord 6 de langste partij van de avond in het type zwartpartij dat hem goed ligt. Eerst een goede kop koffie, toen een fles Grolsch, schuiven en druk opvoeren. Daniël Rabbers (1732) ging er langzaam maar zeker af. Rond 23:30 werd de 1,5-6,5 op het scoreformulier bijgeschreven.

Had SG Max Euwe dan 1,5 bordpunt? Ja, want Gijs had weliswaar een boeiende partij tegen oude bekende Albert Vasse (1756) maar het evenwicht werd nooit duidelijk verbroken. Beide spelers hoefden overigens niet tot het uiterste te gaan voor er remise overeengekomen werd.

Bas op bord 8 tenslotte kreeg van Peter van Rossum (1783) een paardoffer rond zijn koning te verwerken, bleef veilig en kon aan het einde van de verwikkelingen gewoon verder met vier tegen drie lichte stukken. Dat voordeel gaf hij niet meer weg.

Met deze mooie overwinning staan we 3 punten los op Pallas en Euwe en 2 op Hardenberg.

Lonneker – Voorster schaakclub

Wat een wedstrijd, wat een spanning! Nederlands elftal op de achtergrond en mooi stukjes schuiven.

De opstelling was een bijzondere, iedereen mocht een bordje noemen en zo werden wij neergezet.

Onze jeugdleider wilde graag op bord 1, hij kwam om 20:15 aan en mocht zetjes doen. 1.f4 van Jansen. De weerlegging hiervan is d5 en dan h6 het Hobbs-Zilbermintsgambiet. Tom was echter niet helemaal in zijn hum na 15 zetjes en in mijn ogen nog gelijke stellingen werden de stukken ineens op het bord gezet, erg snel vergeten lijkt mij.

Tom was echter niet als eerste klaar, Jarno was dit, een erg bijzondere opening (voor een leek als ik). De Loper op f5 stond echter wel super goed, waardoor het leek alsof ik wel goed stond. Echter dreigde de tegenstander wel met een doorbraak met b5 en c5, toen  pats boem, een toren in de pocket voor Jarno! De stand was 1-1 en dat bleef het heel heel heel lang. Op elk bord waren wij favoriet, echter kwam het er niet helemaal uit. Cupido, de man met de droge worst, pakte als eerste een biertje om 20:01 en ging er goed voor zitten. Echter was dit goed voor zitten niet voldoende om ook maar een paar normale zetten te doen. Zijn wit voordeel was gelijk helemaal weg, volgende ronde zwart als je het mij vraagt. Mart speelde echt een leuke pot en als ik dat over Mart zijn partij zeg moet het ook wel echt leuk zijn. Hij speelde heel frivool, op talent, kennis en kunde. Of alles correct en perfect was weet ik niet, maar na de opening stond hij prima.

Arno speelde niet echt een Arno partij, hij poogde een keer niet ultra saai te spelen, maar tegengesteld rokeren en ergens aanvallen. Toen de mogelijkheid voor was ging hij toch maar niet aanvallen en ging hij op jacht naar pion d6. Basje,Basje,Basje, de rijzende ster met zijn nieuwe Boss trui had er zin in, echter op zet 5 deed hij het niet zo handig. Het mooie hiervan is, hij vergeet dit denk ik niet snel meer. Fabian zijn tegenstander was mij er eentje, hij vroeg of we aan het voetbal kijken of aan het schaken waren. Nouwja beide natuurlijk. Helaas speelde de tegenstander van Fabian wel veel theorie zetjes. Ich selber musste gegen ein Anti-Spieler spielen d4 c4 e3 oef was macht der Laeufer auf c1 spielen, er wollte nur nicht verlieren … hmm ich tat mich schwer, vielleicht lag es daran das ich bis dahin 0.0 Bier hatte, dann gab ich einen Bauern weg und jetzt war klar: Bier fuer mich und Fabje.

Nederland had ondertussen verloren en het bier tempo ging goed omhoog… er moest nu geoogst worden. Onze hartendief begon nadat hij een slechte opening had gespeeld allemaal goede zetjes te doen, hij overspeelde zij tegenstander helemaal, met een mooi trucje in het eindspel won hij prachtig 2-1 voor de onzen! De andere ronden wonnen wij met 6,5-1,5 en zo sterk als vandaag waren wij dit seizoen nog niet. Echter liep het allemaal wel een beetje anders. Arno ging ipv een pion te winnen toch maar voor de echte kill, of het allemaal werkte is de grote vraag. Fabian kreeg een remise aanbod, echter dachten wij nog steeds dat de invaller 1400 zou hebben dus het werd netjes geweigerd, ook al was de stelling toen al vrij drama. Mart positioneerde zijn stukjes heel mooi en bouwde een mooie aanval op. Bas begon ineens erg sterk te spelen met een Franse structuur kwam de breekzet f6 en de stelling werd geopend en het zonnetje begon te schijnen! Zum Glueck nahm mein Gegner den  Bauern nicht und ich stand in der Folge etwas aktiver und konnte mit einer kleinen Taktik einen Bauern gewinnen. Am Ende hatte ich ein einfaches Turmendspiel mit Mehrbauer, welches ich zum 4-1 Zwischenstand vollenden konnte, danke an die 5 Bier J.

Bas maakt voor het team toen een halfje!! Wel een kleine kwal meer, ten tijde van het schrijven van dit verslag wacht ik nog op de partij voor een analyse, het is namelijk echt de moeite waard. Daarna kwam Arno met het punt binnen, hij heeft de weg naar boven een moeizame start van het seizoen gevonden! Erg fijn te zien! Mart maakt het op een bijzonder fraaie manier af! Fabian speelde alleen nog, het was niet best.

De overwinning werd die nacht nog goed gevierd, we zijn veilig! We kunnen niet meer degraderen en het seizoen is nu al bijna geslaagd. We zijn daarna Herbstmeister en dat pakt niemand ons meer af!

17-01-2023 staat de wedstrijd tegen de Esgoo Max Euwe combinatie op het programma, eens kijken of Frank nu wel op bord 1 durft 🙂

-Paul

SOS Acht-/Zestallen competitie 2022/2023, Klasse 1A Ronde 3
Uitslagen : https://sosc.netstand.nl/rounds/view/2029

SOS-Team pakt koppositie!

11 november was dit jaar niet alleen de start van het nieuwe carnavalsseizoen; het was ook de dag waarop SV Lonneker de tweede SOS competitiewedstrijd van het seizoen speelde. We speelden uit tegen Almelo. Ondanks een paar afzeggingen lukte het een mooi sterk team op de been te krijgen. We speelden met: Fabian, Jarno, Arno, Mart, Bas, Roelof, Gijs en Tom.

De partij van Mart was van het begin af aan erg interessant. Vanaf de opening waren er veel tactische verwikkelingen. Mart kwam steeds beter te staan. Hij kreeg een gevaarlijke aanval die echter niet direct tot winst leidde. Zijn tegenstander had echter tot in het eindspel kansen op remise. Een vrijpion van Mart liep door waardoor we op een voorsprong kwamen van 0-1.

Arno won al vroeg in de partij een pion. Zijn tegenstander verzwakte zijn eigen koningsstelling onnodig. Dit was wel in de wetenschap dat de dames geruild zouden worden. Het bleek al snel dat een aanval zonder dame ook gevaarlijk kan zijn. In een stelling waarin het ondekbaar mat was gaf de tegenstander van Arno op. 0-2 voor ons.

De partij van Tom ging lange tijd gelijk op. Het lukte Tom om een rustige stelling tactisch te maken. Dit leverde hem een pion op. In een eindspel met de dames nog op het bord werd het remise. De eindstelling was nog steeds beter voor Tom maar wel moeilijk te winnen. 0,5-2,5

Roelof heeft lange tijd een pion achter gestaan. De enige lichte stukken op het bord waren echter lopers van verschillende kleuren. Zijn tegenstander zag na lange tijd proberen geen manier meer om op winst te spelen. Hij bood in het eindspel remise aan wat Roelof met goedkeuring van teamleider Gijs aannam 1-3.

 Fabian won in de opening een pion en stond ook erg actief. Hij won in het middenspel nog een pion. Hij had ook veel meer tijd dan zijn tegenstander. Toen hij in het eindspel nog een derde pion zou winnen geloofde zijn tegenstander er niet meer in en gaf op. 1-4.

Jarno heeft lange tijd passief gestaan. Zijn stelling leek erg slecht. Hij kon echter erg gecompliceerd maken. Het leverde zelfs een sterke aanval op de koningsvleugel op. Zijn tegenstander kon alles niet meer tijdig uitrekenen en verloor op tijd. In de eindstelling stond Jarno niet meer slechter. 1-5 en de teamoverwinning was binnen!

Bas kwam goed uit de opening. Hij heeft het hele middenspel overwegend gestaan. Zijn pionnen aan de koningsvleugel stonden ver naar voren. Het was echter moeilijk om dit voordeel in winst om te zetten. De stelling werd geopend en er werden wat stukken geruild. Het voordeel van Bas leek te zijn verzand. Er werd remise overeengekomen. 1,5-5,5.

Gijs stond aan het begin van het middenspel erg actief. Hij kon hierdoor een pion winnen. Er waren echter nog volop remisekansen voor zijn tegenstander. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met P+L voor Gijs tegen L+L. Gijs had nog steeds een pion meer. Gijs sloeg een remiseaanbod af en bleef goed doorspelen. Hij kon een loper winnen waarna zijn tegenstander opgaf. De einduitslag werd daarmee 1,5-6,5. Net als de einduitslag van de eerste ronde. Daardoor staan we bovenaan in de klasse!

Soevereine overwinning in eerste ronde SOS-Achttallen Competitie!


Nadat we vorig jaar de competitie hadden gewonnen, willen we dit jaar natuurlijk de titel verdedigen. We begonnen heel goed aan de eerste wedstrijd tegen Rijssen, waar we op papier duidelijk de avoriet waren, ook al misten we twee sterke spelers, Alexander en Gijs. Onze topvervangers Leon en Erik doen gelukkig niet onder voor ze. We gingen met een “normale” opstelling (naar speelsterkte) de wedstrijd in, d.w.z. ikzelf op 1 en daarna Paul, Wennink, Arno, Leon, Bas, Erik en Tom.
Al in het eerste kijkrondje zag het er over het algemeen goed uit. Ikzelf had geen idee vanaf zet 3 en stond bescheiden. Paul gebruikte zijn witte voordeel om vroeg ruimte te winnen, Wennink speelde Scandinavisch :(, Arno stond ok, Leon viel stevig aan op de koningszijde, Bas verzamelde vroeg een stuk, Erik was licht passief en Tom had zijn tegenstander al bijna mat!
Maar op de een of andere manier (hij weigert de partij te laten zien), verloor Arno zijn dame tegen een toren, ik dacht eerst: “Wow, briljant die man”, helaas had ik het mis, verloor Arno meer materiaal en stonden we 0-1 ACHTER, dat was vorig seizoen nooit het geval (in de wedstrijden waar ik bij was). O jee, zal het een onaangename verrassing zijn?
Nee! Omdat Lonneker een sterke voorzitter heeft, pakte Paul eerst tactisch een peune en hoewel zijn volgende “truc” eigenlijk onzin was, wist hij kort daarna tactisch een stuk te winnen. De gelijkmaker!
Ook Bas zette een sterke prestatie neer, bijna zonder fouten, hij zette vol vertrouwen zijn extra stuk om, in een ons verdiende op voorsprong!
Erik profiteerde van een slordige aanvalszet in een verdrukte stelling, won een pion en wist vervolgens ook zijn stukken te activeren. Kort daarna was een tweede pion verleden tijd en viel Erik zelfs de koning aan. Toegegeven, hij won de koningin met een mooie tactiek, maar hij had ook mat kunnen forceren. Maakt niet uit! 3-1 voor Lonneker.
Wennink stond in de opening ook bescheiden, wie zou dat verbazen …, maar hij wist zich in het late middenspel te ontwikkelen en strafte een overdreven stukoffer van zijn tegenstander genadeloos af voor een tussenstand van 4-1.
Het beslissende halve punt voor de teamoverwinning werd gepakt door Tom op het achtste bord. Na een sterk offer had hij bijna een mataanval gecreëerd, maar maakte deze niet af. Ik wist het exacte einde niet vanwege mijn eigen tijdsproblemen, maar het gerucht gaat dat hij nog steeds duidelijk beter was. Hoe dan ook, 4,5 en de winst was verzekerd, ik stond “Schei…”… Leon kon ik niet goed zien.
Ok drama baby, drama! Helaas kwam ik bedroevend uit de opening, mijn tegenstander speelde dat erg goed! Het enige wat me “in leven” hield waren de reguliere biertjes van CMPtV en Wennink … en het feit dat ik eerst geen materiaal achter stond, hoewel de in het lichaam verstopte engines +4 verklaarden. Toen ik vervolgens een kwaliteit won in een zware tijdnood, dacht ik ten onrechte — “easy win” Maar nee, ik was nog steeds aan de verliezende hand en moest het materiaal teruggeven. In het DT-eindspel bleef ik minder staan, maar omdat mijn tegenstander op het einde een “verkeerde” pion sloeg, kon ik een onverdedigbare mataanval beginnen en het 5,5e punt binnenhalen.
Helaas heb ik het einde van Leon niet echt meegekregen vanwege mijn eigen pot. Hij had echter steeds het initiatief aan zijn kant en in tijdnood van zijn tegenstander sloeg hij ijskoud toe voor de eindscore.
Uiteindelijk hadden we een duidelijke 6,5-1,5 overwinning, wat ons op de tweede plaats in de ranglijst zet, nog niet erg veelzeggend natuurlijk, maar laten we zien… In de tweede ronde moeten we in Almelo op 11 november spelen en dan moeten we er weer staan!
Fabian Stotyn

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

SOS Achttal doet succesvolle gooi naar titel!

Lonneker heeft op maandag 9 mei de nog in te halen wedstrijd tegen ENO in Nijverdal gespeeld. Op het spel stond de titel in klasse 1A in de SOS-competitie. Uitgangspositie was een half bordpunt meer dan Max Euwe, die dinsdag inhalen tegen Twello. Kortom Euwe mag niet dikker winnen dan ons. Iedereen was mooi op tijd in Nijverdal, ondanks dat Tom 1 minuut te laat was op het verzamelpunt. Nadat de teamleider van de tegenstander gearriveerd was en Paul 2 tegenstanders die toch niet tegen hem moesten had weggejaagd konden we beginnen.

Boris ging voortvarend van start op bord 6, kreeg een zwarte pion op e2 en toen deze ook nog eens ging promoveren was het vrij snel een punt. Want de koningsaanval van zijn tegenstander leidde niet tot mat. Zo eindigt Boris dit seizoen op 3 uit 5 kan beter kan slechter. De 1-0 voor vanavond stond in ieder geval op het scoreformulier.

Tom mocht spelen op bord 8, hij zag gedurende de partij een aantal voortzettingen die beter waren voor zijn tegenstander. Deze zag zijn tegenstander niet. Vervolgens won onze sluwe rakker een stuk en daarmee ook gelijk de partij. Zo eindigt Tom dit seizoen op 1,5 uit 3. Hopelijk speelt Tom volgend jaar gewoon 6x. De 2-0 was in ieder geval een feit.

Paul stond in de opening minder, dat hoor ik hem wel vaker zeggen. Vervolgens vergat hij een stuk te winnen, maar trok hij toch langzaam de stelling naar zich toe. De overwinning kwam vervolgens geen moment meer in gevaar. Zo eindigde invaller Paul met 3 uit 3 net zoals invallers Leon met 1 uit 1 en Henk met 3 uit 3 op 100%. Uitstekend en aangezien deze mannen ook allemaal wel van een gezellige avond met een lekker biertje houden een uitstekende aanvulling op het team.

Ondergetekende is ondertussen een beetje gewend aan het vaderschap en wist zowaar voor de tweede keer op rij een puntje te halen. De score van 3,5 uit 6 aan de lage borden is zeker geen droomscore, maar ik ben wel 1 van de 2 spelers die alle potjes mee heeft gedaan. Ook merkte ik gedurende het seizoen dat het steeds gezelliger werd in het team waardoor ik mijn zin om en plezier in het schaken weer een beetje heb vergroot, dus kijk maar uit volgend seizoen, Gijs komt er weer aan.

Fabian was voor de wedstrijd alweer aan het bier. Is dat nou wel verstandig? Ja, Fabian scoorde namelijk weer een punt. 4 uit 4 een uitstekend prestatie dit seizoen. Nog belangrijker het staat 5-0 wat een weelde! Misschien moeten we allemaal maar voor de wedstrijd beginnen met bier drinken! Is in ieder geval goed voor het karakter van het team.

Onze nieuwe lid Nick stond dit seizoen in onze teamopstelling, maar kwam niet verder dan 1 zwaarbevochten nederlaag tegen Borne. Mart kwam wel tot 4 optredens waarin hij 2,5 punt haalde, maar ook hij kon vanavond helaas niet meedoen. Gelukkig hebben we ook nog een paar Duitse invallers. Niklas scoorde 0 uit 2, Jarno 1 uit 2 en Jürgen 1,5 uit 2 tot dusverre, dus we vroegen Jürgen als invaller.

Jürgen kwam aanrijden in zijn patserbak, overspeelde zijn tegenstander en dacht hiermee een dame voor zich te winnen. Maar zoals wel vaker met patsers had hij een muurtje over het hoofd gezien, verloor een stuk en zijn stelling ging total loss. Helaas, kan gebeuren. Zo eindigt Jürgen dit seizoen op 1,5 uit 3. Hiermee komt de stand op 5-1.

We hebben nog meer bordpunten nodig en als je het over bordpunten hebt, dan heb je het over Bas! Hij overspeelde zijn tegenstander, boekte een overwinning en is met 4,5 uit 6 de topscoorder van het team! Een prima prestatie, waarmee hij de score op 6-1 brengt.

Alexander was onze laatste troef van de avond. Hij was met de auto, want hij kwam rechtstreeks van een vergadering. Waar hij doorgaans tijdens de partij wel houd van een biertje, bleef dit nu beperkt. Waar we doorgaans ook kunnen rekenen op een goede score van hem, bleef dit nu ook beperkt tot een halfje. Met een score van 3 uit 5 een degelijk eerste seizoen.

6,5-1,5 dit betekent dat we (net) kampioen zijn, aangezien Max Euwe de laatste ronde 5.5-2.5 heeft gespeeld. Hulde voor ons heldenteam, dat sowieso met afstand kampioen is geworden in de derde helft. Een echt Lonnekerwaardig team waar de gezelligheid belangrijker is dan het resultaat!

ENO 1RatingSV Lonneker 1RatingRonde 4
Alssema, E. (Etien)2051Meijerink, J. (Jürgen)19901 – 0
Klink, D.G. (Dennie)1843Cupido, A. (Alexander)2071½ – ½
Beene, T. (Thijs)1806Stotyn, F. (Fabian)21920 – 1
Voortman, N.M. (Niels)1825Vergert ten, P. (Paul)22230 – 1
Lamers, M. (Marco)1620Beek van, B. (Bas)17520 – 1
Trejic, A. (Amir)1517Tsoukkerman, B.Z. (Boris)18370 – 1
Brinkhuis, G.W. (Wim)1536Gerritsen, G.H.G. (Gijs)18700 – 1
Faber, B. (Bob)1503Engberink, T. (Tom)16290 – 1
Gemiddelde Rating:1713Gemiddelde Rating:19461½-6½

SOS Eindronde met verslag!

Lonneker kwam, zag, dronk bier en heeft het kampioenschap weer voor het grijpen!

Het zwarte Paard uit Ommen een tegenstander waar Lonneker vroeg in de jeugd regelmatig tegen heeft gespeeld, de wedstrijden tussen de senioren zijn volgens mij spaarzamer. Echter bestond het team van onze tegenstanders uit enkele oude bekenden. Daarnaast was het erg leuk dat er een gezamenlijke eindronde was. In Borne was alles tot in de puntjes georganiseerd, complimenten!

Ten tijde van het schrijven van dit verslag staat de uitslag nog niet online, dus het kan zijn dat ik wat dingen verkeerd heb onthouden. 17:00 begon onze wedstrijd dag, Maandag had Gijs de opstelling al doorgestuurd. Paul, Fabian, Alexander, Wennink, Boris, Bas, Gijs en Tom, een erg sterk team en erg goed collectief. De Mexicaan met halverds Grolsch was de tent waar wij lekker gingen eten. Fabian bestelde direct het duurste van de kaart maar weigerde sinds zijn gekots van de vorige keer wel beleefd de tequila.

19:45 de wedstrijd begon, Fabian zou frans gaan spelen, Gijs ging winnen en Wennink was gebrand op een zege. Zelf kreeg ik dezelfde opening tegen als zondag, toen ik het helemaal verkeerd aanpakte nu dus een andere opzet! Een rondje langs de velden, Bord 1 prima, bord 2 prima mits f6 wordt gespeeld. Cupido aan de koffie, Wennink is rustig zijn stelling aan het verbeteren. Boris heeft een prima actieve stelling, Bas laat zien dat hij maar 1 doel heeft en dat is winnen. Gijs en Tom doen het lekker rustig aan.

Fabian weigerde ondertussen f6 te doen en stond duidelijk minder, Bas was met een enorme opmars bezig qua het positioneren van zijn stukken. Wat een klasbak, alles richting de f2! Mart haalde zijn eerste biertje, Cupido was een beetje dom aan het schuiven met zijn stukken. Gijs zijn tegenstander had al a6 en h6 gedaan, Tom had een fijne plus!

Rond half 10 begon ik er in te geloven dat het wel eens 8-0 zou kunnen worden, niet omdat wij overal zo goed stonden, maar de sfeer zat er uitstekend in, de focus was aanwezig en het besef van dat het kampioenschap nog mogelijk was deed ons vliegen. Fabian stond onderhand verloren, zelf dacht ik al vele malen te kunnen winnen, echter lukte dit steeds niet en met het biertje werd ik minder scherp. Bas had zijn stukken goed neergezet en pxf2 in de stelling gebracht. Zijn tegenstander kon het allemaal niet overzien en ging mat! 1-0 voor ons, lekkere pot van Bas, de 0,0 doen hem goed! Zelf mocht ik tekenen voor de 2-0. Boris had ondertussen een stuk buitgemaakt, Cupido ging stukken aanvallen van zijn tegenstander. De tegenstander van Wennink gaf een stuk in 1 weg, Gijs stond iets beter. Fabian stond verloren en Tom stond duidelijk beter. Wennink won 3-0, de tegenstander van Fabian gaf een toren cadeau 4-0. Boris won het eindspel 5-0. Gijs speelde c4 6-0. Cupiode pakte een toren 7-0. Dan onze eindspel god Tom mocht het eindspel nog even uittikken, Tom is zoals we hem kennen erg sociaal, bood remise aan waarmee de eer gered werd. We staan met nog 1 ronde te gaan een half bordpunt voor. Enorm spannend dus.

Het was weer een ouderwetse externe avond door de week! De wekkers van verschillende teamgenoten gingen echter weer om half 6, gelukkig mocht ik zelf uitslapen tot 6:15.
het was weer een mooie avond!

Het Zwarte Paard 1 RatingSV Lonneker 1RatingRonde 7 Slotronde Borne
Jong de, G. (Gosse)1772Vergert ten, P. (Paul)22280 – 1
Engbersen, J. (Johan)1773Stotyn, F. (Fabian)21980 – 1
Bezemer, H.J. (Henk Jan)1753Cupido, A. (Alexander)20690 – 1
Dijkstra, J. (Jan)1611Wennink, M. (Mart)19120 – 1
Hop, T. (Tom)1609Tsoukkerman, B.Z. (Boris)18510 – 1
Dunnewind, M. (Mark)1591Beek van, B. (Bas)17270 – 1
Punter, M. (Michel)1448Gerritsen, G.H.G. (Gijs)19100 – 1
Brouwer, R.J.W. (René)1557Engberink, T. (Tom)1629½ – ½
Gemiddelde Rating:1639Gemiddelde Rating:1941½-7½

Lonneker thuis tegen borne op 4 maart 2022

Lonneker thuis tegen Borne (4 Maart 2022)

Vrijdagavond, geen corona-maatregelen meer en een thuiswedstrijd tegen Borne, en een viertal tegen Stokhorst. Lonneker treed sterk aan met 2 CM’s in de gelederen namelijk Fabian op bord 1 en Paul op bord 6. De andere borden werden bezet door talenten, waaronder Henk en Bas.

Op bord 1 speelde Fabian met zwart tegen Rik Veldhuis. Fabian moest echter wel even wachten want Rik was iets verlaat, misschien wel om Fabian af te leiden. Voor Fabian maakte dit echter geen verschil, met al 1,5 liter in de mik voorafgaand aan de wedstrijd, won hij op zet 5 een pion, na zet 20 een stuk, wat later een kwaliteit geoffert om daarna met behulp van het loperpaar een pion naar de overkant te brengen. Punt voor Fabian.

Op bord 2 speelde ikzelf met wit tegen Henk Eilert, welke na een stoelendans plaatsnam naast Fabian. De opening was een schots gambiet, waar zwart op zet 5 de ongebruikelijke d7-d5 speelde en een zet later een paard in 2 weggaf. Daarna zijn er aan beide kanten geen fouten meer gemaakt en dus het punt voor mij.

Op bord 3 speelde Boris tegen Paul Formanoij, de op papier sterkste speler van Borne. Na zo’n 25 zetten theorie raakte Boris echter wat vermoeit, mistte een kwalwinst van zijn tegenstander en verloor helaas. Punt voor Borne.

Bord 4 mocht “nieuwkomer” Bas aantreden tegen Thijs Mangelsdorf. Dit werd een scherp opgezette partij waar 1 eigen zet dodelijk bleek voor Thijs en dat was de korte rokade. Het was wel aan Bas toe te vertrouwen dit af te straffen en zo dus ook het 3e bordpunt voor Lonneker.

Bord 5 werd bezet door Gijs, welke na zijn vaderschap het nog ontbreekt aan wat spelritme. Zijn tegenstander was Jos Muller, welke dacht aangekomen te zijn in een kroeg. Na een strijd waar weinig aan de hand leek voor Gijs blundert hij ineens de partij. Helaas. Het 2e bordpunt voor Borne.

Op 6 speelde de voorzitter Paul tegen Wim Arns waar het grootste ratingsverschil van de avond was. Paul heeft maar liefst 458 punten meer. Dit bleek ook in de partij want Paul won eerst wat pionnen, toen een stuk en daarna de partij. SVL 4 – 2 Borne.

Op 7 speelde Nick tegen Benjamin Josso. Opvallend is hier dat beide spelers nog geen officiële rating hebben. De partij werd een open partij waar Benjamin de sterkere bleek en spectaculair mat zette. SVL 4 – 3 Borne.

Op 8 hebben we Henk, welke mocht aantreden tegen zijn wandelmaat Peter Levink. Henk bleek harder te kunnen lopen, want hij won een kwal, en na alle stukken behalve pionnen te ruilen was dit voldoende voor de winst. SVL 5 – 3 Borne.

Voor een wedstrijd met gemiddeld 297 ratingpunten meer voor Lonneker zou je vooraf een grotere uitslag verwachten, echter weet je nooit hoe de stukken bewegen.

Mart

SV Lonneker 1RatingSV Borne 1RatingRonde 3
Stotyn, F. (Fabian)2211Veldhuis, H. (Rik)18041 – 0
Wennink, M. (Mart)1919Eillert, H. (Henk)16811 – 0
Tsoukkerman, B.Z. (Boris)1862Formanoij, P. (Paul)18280 – 1
Beek van, B. (Bas)1727Mangelsdorf, T. (Thijs)14691 – 0
Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1906Muller, J. (Jos)15680 – 1
Vergert ten, P. (Paul)2228Arns, W.S.J. (Wim)15701 – 0
Pham, H. (Hai Ha)0Josso, B.C.R. (Benjamin)00 – 1
Jonkers, H. (Henk)1604Levink, P.M. (Peter)14521 – 0
Gemiddelde Rating:1922Gemiddelde Rating:16255-3

SOS Team wint van Hardenberg!

Spanning in de Klepperstad

Na enkele maanden coronapauze mocht het SOS-achttal deze vrijdagavond weer een keer aantreden. En ik mocht invallen, tegen de club waar zo’n 40 jaar geleden mijn schaakcarrière begon. Ik arriveerde als eerste in Hardenberg, Bernard had de deuren van de Pothof nog maar net geopend. Niet veel later kwamen ook de 2 J’s binnen, gevolgd door de auto met vier spelers uit Enschede e.o.

De opstellingen werden uitgewisseld, en we hadden op alle borden een ratingvoorsprong, gemiddeld ruim 200 punten meer. Dus dat bood kansen, maar zoals zo vaak bleek het in de praktijk nog niet zo eenvoudig om die voorsprong te verzilveren; er moest hard voor worden gewerkt. Alleen Gijs wist al snel een stuk te winnen. Hij verzuimde daarna om het met mat in 2 snel af te maken, dus hij mocht nog een uurtje doorspelen (en zoals hij zelf zei: anders zit je toch maar alleen bier te drinken), maar het punt is nooit meer in gevaar geweest.

Verdiept in mijn eigen partij heb ik van een aantal andere partijen niet zoveel meegekregen. Boris en Jürgen (in mindere stelling) namen allebei een remiseaanbod aan, en Niklas verloor zijn partij, waarmee de stand weer gelijk was getrokken. Niet veel later kwam ook Bas een puntendeling overeen, waarmee hij officieel even goed is als Fabian: beiden remise tegen Bernard van Lenthe.

Ik won zelf een pion in het middenspel, en kwam in een toreneindspel met een pion meer terecht. Mijn tegenstander bleef taai verdedigen, totdat hij vrijwillig de torens ruilde. Het overgebleven pionneneindspel was niet moeilijk meer, en ik bracht ons weer op voorsprong.

De laatste twee partijen waren razend spannend en trokken veel publiek. Jarno en Alexander hadden beiden meer tijd en konden profiteren van de tijdnood van hun tegenstanders. Alexander had er een wilde partij van gemaakt met een stukoffer om druk te zetten op de niet-gerokeerde koning van zijn tegenstander. Mat ging het niet, maar hij wist wel langzamerhand steeds meer materiaal terug te winnen, totdat het weer gelijk stond. Hij probeerde dameruil, en daarmee een eindspel met ongelijke lopers, te voorkomen, maar kwam daar uiteindelijk toch niet onderuit. Hij hield wel twee verbonden vrijpionnen over, en maakte de praktische keuze om drie pionnen tegen een loper over te houden. Zijn tegenstander wist dit met minder dan een minuut op de klok niet meer te verdedigen. Jarno won een paar pionnen en uiteindelijk een stuk, waarmee hij nog een punt kon bijschrijven.

Al met al een uitstekende hervatting van het seizoen.

Henk Jonkers

Uitslagen:

S.V. Hardenberg 1                 –           SV Lonneker 1                        2½-5½

Rutger Hesselink (z)               –           Alexander Cupido (w)            0–1

Marten Zwaagstra                 –           Jürgen Meijerink                    ½-½

Arie Spuij                                –           Jarno Scheffner                      0-1

Henk Brons                            –           Niklas Brinker                        1-0

Edgar Spanjers                       –          Boris Tsoukkerman               ½-½

Jasper Hamhuis                     –           Gijs Gerritsen                         0-1

Bernard van Lenthe               –          Bas van Beek                          ½-½

Han Rook                                –           Henk Jonkers                          0-1