December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

SOS-Team pakt koppositie!

11 november was dit jaar niet alleen de start van het nieuwe carnavalsseizoen; het was ook de dag waarop SV Lonneker de tweede SOS competitiewedstrijd van het seizoen speelde. We speelden uit tegen Almelo. Ondanks een paar afzeggingen lukte het een mooi sterk team op de been te krijgen. We speelden met: Fabian, Jarno, Arno, Mart, Bas, Roelof, Gijs en Tom.

De partij van Mart was van het begin af aan erg interessant. Vanaf de opening waren er veel tactische verwikkelingen. Mart kwam steeds beter te staan. Hij kreeg een gevaarlijke aanval die echter niet direct tot winst leidde. Zijn tegenstander had echter tot in het eindspel kansen op remise. Een vrijpion van Mart liep door waardoor we op een voorsprong kwamen van 0-1.

Arno won al vroeg in de partij een pion. Zijn tegenstander verzwakte zijn eigen koningsstelling onnodig. Dit was wel in de wetenschap dat de dames geruild zouden worden. Het bleek al snel dat een aanval zonder dame ook gevaarlijk kan zijn. In een stelling waarin het ondekbaar mat was gaf de tegenstander van Arno op. 0-2 voor ons.

De partij van Tom ging lange tijd gelijk op. Het lukte Tom om een rustige stelling tactisch te maken. Dit leverde hem een pion op. In een eindspel met de dames nog op het bord werd het remise. De eindstelling was nog steeds beter voor Tom maar wel moeilijk te winnen. 0,5-2,5

Roelof heeft lange tijd een pion achter gestaan. De enige lichte stukken op het bord waren echter lopers van verschillende kleuren. Zijn tegenstander zag na lange tijd proberen geen manier meer om op winst te spelen. Hij bood in het eindspel remise aan wat Roelof met goedkeuring van teamleider Gijs aannam 1-3.

 Fabian won in de opening een pion en stond ook erg actief. Hij won in het middenspel nog een pion. Hij had ook veel meer tijd dan zijn tegenstander. Toen hij in het eindspel nog een derde pion zou winnen geloofde zijn tegenstander er niet meer in en gaf op. 1-4.

Jarno heeft lange tijd passief gestaan. Zijn stelling leek erg slecht. Hij kon echter erg gecompliceerd maken. Het leverde zelfs een sterke aanval op de koningsvleugel op. Zijn tegenstander kon alles niet meer tijdig uitrekenen en verloor op tijd. In de eindstelling stond Jarno niet meer slechter. 1-5 en de teamoverwinning was binnen!

Bas kwam goed uit de opening. Hij heeft het hele middenspel overwegend gestaan. Zijn pionnen aan de koningsvleugel stonden ver naar voren. Het was echter moeilijk om dit voordeel in winst om te zetten. De stelling werd geopend en er werden wat stukken geruild. Het voordeel van Bas leek te zijn verzand. Er werd remise overeengekomen. 1,5-5,5.

Gijs stond aan het begin van het middenspel erg actief. Hij kon hierdoor een pion winnen. Er waren echter nog volop remisekansen voor zijn tegenstander. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met P+L voor Gijs tegen L+L. Gijs had nog steeds een pion meer. Gijs sloeg een remiseaanbod af en bleef goed doorspelen. Hij kon een loper winnen waarna zijn tegenstander opgaf. De einduitslag werd daarmee 1,5-6,5. Net als de einduitslag van de eerste ronde. Daardoor staan we bovenaan in de klasse!

Soevereine overwinning in eerste ronde SOS-Achttallen Competitie!


Nadat we vorig jaar de competitie hadden gewonnen, willen we dit jaar natuurlijk de titel verdedigen. We begonnen heel goed aan de eerste wedstrijd tegen Rijssen, waar we op papier duidelijk de avoriet waren, ook al misten we twee sterke spelers, Alexander en Gijs. Onze topvervangers Leon en Erik doen gelukkig niet onder voor ze. We gingen met een “normale” opstelling (naar speelsterkte) de wedstrijd in, d.w.z. ikzelf op 1 en daarna Paul, Wennink, Arno, Leon, Bas, Erik en Tom.
Al in het eerste kijkrondje zag het er over het algemeen goed uit. Ikzelf had geen idee vanaf zet 3 en stond bescheiden. Paul gebruikte zijn witte voordeel om vroeg ruimte te winnen, Wennink speelde Scandinavisch :(, Arno stond ok, Leon viel stevig aan op de koningszijde, Bas verzamelde vroeg een stuk, Erik was licht passief en Tom had zijn tegenstander al bijna mat!
Maar op de een of andere manier (hij weigert de partij te laten zien), verloor Arno zijn dame tegen een toren, ik dacht eerst: “Wow, briljant die man”, helaas had ik het mis, verloor Arno meer materiaal en stonden we 0-1 ACHTER, dat was vorig seizoen nooit het geval (in de wedstrijden waar ik bij was). O jee, zal het een onaangename verrassing zijn?
Nee! Omdat Lonneker een sterke voorzitter heeft, pakte Paul eerst tactisch een peune en hoewel zijn volgende “truc” eigenlijk onzin was, wist hij kort daarna tactisch een stuk te winnen. De gelijkmaker!
Ook Bas zette een sterke prestatie neer, bijna zonder fouten, hij zette vol vertrouwen zijn extra stuk om, in een ons verdiende op voorsprong!
Erik profiteerde van een slordige aanvalszet in een verdrukte stelling, won een pion en wist vervolgens ook zijn stukken te activeren. Kort daarna was een tweede pion verleden tijd en viel Erik zelfs de koning aan. Toegegeven, hij won de koningin met een mooie tactiek, maar hij had ook mat kunnen forceren. Maakt niet uit! 3-1 voor Lonneker.
Wennink stond in de opening ook bescheiden, wie zou dat verbazen …, maar hij wist zich in het late middenspel te ontwikkelen en strafte een overdreven stukoffer van zijn tegenstander genadeloos af voor een tussenstand van 4-1.
Het beslissende halve punt voor de teamoverwinning werd gepakt door Tom op het achtste bord. Na een sterk offer had hij bijna een mataanval gecreëerd, maar maakte deze niet af. Ik wist het exacte einde niet vanwege mijn eigen tijdsproblemen, maar het gerucht gaat dat hij nog steeds duidelijk beter was. Hoe dan ook, 4,5 en de winst was verzekerd, ik stond “Schei…”… Leon kon ik niet goed zien.
Ok drama baby, drama! Helaas kwam ik bedroevend uit de opening, mijn tegenstander speelde dat erg goed! Het enige wat me “in leven” hield waren de reguliere biertjes van CMPtV en Wennink … en het feit dat ik eerst geen materiaal achter stond, hoewel de in het lichaam verstopte engines +4 verklaarden. Toen ik vervolgens een kwaliteit won in een zware tijdnood, dacht ik ten onrechte — “easy win” Maar nee, ik was nog steeds aan de verliezende hand en moest het materiaal teruggeven. In het DT-eindspel bleef ik minder staan, maar omdat mijn tegenstander op het einde een “verkeerde” pion sloeg, kon ik een onverdedigbare mataanval beginnen en het 5,5e punt binnenhalen.
Helaas heb ik het einde van Leon niet echt meegekregen vanwege mijn eigen pot. Hij had echter steeds het initiatief aan zijn kant en in tijdnood van zijn tegenstander sloeg hij ijskoud toe voor de eindscore.
Uiteindelijk hadden we een duidelijke 6,5-1,5 overwinning, wat ons op de tweede plaats in de ranglijst zet, nog niet erg veelzeggend natuurlijk, maar laten we zien… In de tweede ronde moeten we in Almelo op 11 november spelen en dan moeten we er weer staan!
Fabian Stotyn

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

SOS Achttal doet succesvolle gooi naar titel!

Lonneker heeft op maandag 9 mei de nog in te halen wedstrijd tegen ENO in Nijverdal gespeeld. Op het spel stond de titel in klasse 1A in de SOS-competitie. Uitgangspositie was een half bordpunt meer dan Max Euwe, die dinsdag inhalen tegen Twello. Kortom Euwe mag niet dikker winnen dan ons. Iedereen was mooi op tijd in Nijverdal, ondanks dat Tom 1 minuut te laat was op het verzamelpunt. Nadat de teamleider van de tegenstander gearriveerd was en Paul 2 tegenstanders die toch niet tegen hem moesten had weggejaagd konden we beginnen.

Boris ging voortvarend van start op bord 6, kreeg een zwarte pion op e2 en toen deze ook nog eens ging promoveren was het vrij snel een punt. Want de koningsaanval van zijn tegenstander leidde niet tot mat. Zo eindigt Boris dit seizoen op 3 uit 5 kan beter kan slechter. De 1-0 voor vanavond stond in ieder geval op het scoreformulier.

Tom mocht spelen op bord 8, hij zag gedurende de partij een aantal voortzettingen die beter waren voor zijn tegenstander. Deze zag zijn tegenstander niet. Vervolgens won onze sluwe rakker een stuk en daarmee ook gelijk de partij. Zo eindigt Tom dit seizoen op 1,5 uit 3. Hopelijk speelt Tom volgend jaar gewoon 6x. De 2-0 was in ieder geval een feit.

Paul stond in de opening minder, dat hoor ik hem wel vaker zeggen. Vervolgens vergat hij een stuk te winnen, maar trok hij toch langzaam de stelling naar zich toe. De overwinning kwam vervolgens geen moment meer in gevaar. Zo eindigde invaller Paul met 3 uit 3 net zoals invallers Leon met 1 uit 1 en Henk met 3 uit 3 op 100%. Uitstekend en aangezien deze mannen ook allemaal wel van een gezellige avond met een lekker biertje houden een uitstekende aanvulling op het team.

Ondergetekende is ondertussen een beetje gewend aan het vaderschap en wist zowaar voor de tweede keer op rij een puntje te halen. De score van 3,5 uit 6 aan de lage borden is zeker geen droomscore, maar ik ben wel 1 van de 2 spelers die alle potjes mee heeft gedaan. Ook merkte ik gedurende het seizoen dat het steeds gezelliger werd in het team waardoor ik mijn zin om en plezier in het schaken weer een beetje heb vergroot, dus kijk maar uit volgend seizoen, Gijs komt er weer aan.

Fabian was voor de wedstrijd alweer aan het bier. Is dat nou wel verstandig? Ja, Fabian scoorde namelijk weer een punt. 4 uit 4 een uitstekend prestatie dit seizoen. Nog belangrijker het staat 5-0 wat een weelde! Misschien moeten we allemaal maar voor de wedstrijd beginnen met bier drinken! Is in ieder geval goed voor het karakter van het team.

Onze nieuwe lid Nick stond dit seizoen in onze teamopstelling, maar kwam niet verder dan 1 zwaarbevochten nederlaag tegen Borne. Mart kwam wel tot 4 optredens waarin hij 2,5 punt haalde, maar ook hij kon vanavond helaas niet meedoen. Gelukkig hebben we ook nog een paar Duitse invallers. Niklas scoorde 0 uit 2, Jarno 1 uit 2 en Jürgen 1,5 uit 2 tot dusverre, dus we vroegen Jürgen als invaller.

Jürgen kwam aanrijden in zijn patserbak, overspeelde zijn tegenstander en dacht hiermee een dame voor zich te winnen. Maar zoals wel vaker met patsers had hij een muurtje over het hoofd gezien, verloor een stuk en zijn stelling ging total loss. Helaas, kan gebeuren. Zo eindigt Jürgen dit seizoen op 1,5 uit 3. Hiermee komt de stand op 5-1.

We hebben nog meer bordpunten nodig en als je het over bordpunten hebt, dan heb je het over Bas! Hij overspeelde zijn tegenstander, boekte een overwinning en is met 4,5 uit 6 de topscoorder van het team! Een prima prestatie, waarmee hij de score op 6-1 brengt.

Alexander was onze laatste troef van de avond. Hij was met de auto, want hij kwam rechtstreeks van een vergadering. Waar hij doorgaans tijdens de partij wel houd van een biertje, bleef dit nu beperkt. Waar we doorgaans ook kunnen rekenen op een goede score van hem, bleef dit nu ook beperkt tot een halfje. Met een score van 3 uit 5 een degelijk eerste seizoen.

6,5-1,5 dit betekent dat we (net) kampioen zijn, aangezien Max Euwe de laatste ronde 5.5-2.5 heeft gespeeld. Hulde voor ons heldenteam, dat sowieso met afstand kampioen is geworden in de derde helft. Een echt Lonnekerwaardig team waar de gezelligheid belangrijker is dan het resultaat!

ENO 1RatingSV Lonneker 1RatingRonde 4
Alssema, E. (Etien)2051Meijerink, J. (Jürgen)19901 – 0
Klink, D.G. (Dennie)1843Cupido, A. (Alexander)2071½ – ½
Beene, T. (Thijs)1806Stotyn, F. (Fabian)21920 – 1
Voortman, N.M. (Niels)1825Vergert ten, P. (Paul)22230 – 1
Lamers, M. (Marco)1620Beek van, B. (Bas)17520 – 1
Trejic, A. (Amir)1517Tsoukkerman, B.Z. (Boris)18370 – 1
Brinkhuis, G.W. (Wim)1536Gerritsen, G.H.G. (Gijs)18700 – 1
Faber, B. (Bob)1503Engberink, T. (Tom)16290 – 1
Gemiddelde Rating:1713Gemiddelde Rating:19461½-6½

SOS Eindronde met verslag!

Lonneker kwam, zag, dronk bier en heeft het kampioenschap weer voor het grijpen!

Het zwarte Paard uit Ommen een tegenstander waar Lonneker vroeg in de jeugd regelmatig tegen heeft gespeeld, de wedstrijden tussen de senioren zijn volgens mij spaarzamer. Echter bestond het team van onze tegenstanders uit enkele oude bekenden. Daarnaast was het erg leuk dat er een gezamenlijke eindronde was. In Borne was alles tot in de puntjes georganiseerd, complimenten!

Ten tijde van het schrijven van dit verslag staat de uitslag nog niet online, dus het kan zijn dat ik wat dingen verkeerd heb onthouden. 17:00 begon onze wedstrijd dag, Maandag had Gijs de opstelling al doorgestuurd. Paul, Fabian, Alexander, Wennink, Boris, Bas, Gijs en Tom, een erg sterk team en erg goed collectief. De Mexicaan met halverds Grolsch was de tent waar wij lekker gingen eten. Fabian bestelde direct het duurste van de kaart maar weigerde sinds zijn gekots van de vorige keer wel beleefd de tequila.

19:45 de wedstrijd begon, Fabian zou frans gaan spelen, Gijs ging winnen en Wennink was gebrand op een zege. Zelf kreeg ik dezelfde opening tegen als zondag, toen ik het helemaal verkeerd aanpakte nu dus een andere opzet! Een rondje langs de velden, Bord 1 prima, bord 2 prima mits f6 wordt gespeeld. Cupido aan de koffie, Wennink is rustig zijn stelling aan het verbeteren. Boris heeft een prima actieve stelling, Bas laat zien dat hij maar 1 doel heeft en dat is winnen. Gijs en Tom doen het lekker rustig aan.

Fabian weigerde ondertussen f6 te doen en stond duidelijk minder, Bas was met een enorme opmars bezig qua het positioneren van zijn stukken. Wat een klasbak, alles richting de f2! Mart haalde zijn eerste biertje, Cupido was een beetje dom aan het schuiven met zijn stukken. Gijs zijn tegenstander had al a6 en h6 gedaan, Tom had een fijne plus!

Rond half 10 begon ik er in te geloven dat het wel eens 8-0 zou kunnen worden, niet omdat wij overal zo goed stonden, maar de sfeer zat er uitstekend in, de focus was aanwezig en het besef van dat het kampioenschap nog mogelijk was deed ons vliegen. Fabian stond onderhand verloren, zelf dacht ik al vele malen te kunnen winnen, echter lukte dit steeds niet en met het biertje werd ik minder scherp. Bas had zijn stukken goed neergezet en pxf2 in de stelling gebracht. Zijn tegenstander kon het allemaal niet overzien en ging mat! 1-0 voor ons, lekkere pot van Bas, de 0,0 doen hem goed! Zelf mocht ik tekenen voor de 2-0. Boris had ondertussen een stuk buitgemaakt, Cupido ging stukken aanvallen van zijn tegenstander. De tegenstander van Wennink gaf een stuk in 1 weg, Gijs stond iets beter. Fabian stond verloren en Tom stond duidelijk beter. Wennink won 3-0, de tegenstander van Fabian gaf een toren cadeau 4-0. Boris won het eindspel 5-0. Gijs speelde c4 6-0. Cupiode pakte een toren 7-0. Dan onze eindspel god Tom mocht het eindspel nog even uittikken, Tom is zoals we hem kennen erg sociaal, bood remise aan waarmee de eer gered werd. We staan met nog 1 ronde te gaan een half bordpunt voor. Enorm spannend dus.

Het was weer een ouderwetse externe avond door de week! De wekkers van verschillende teamgenoten gingen echter weer om half 6, gelukkig mocht ik zelf uitslapen tot 6:15.
het was weer een mooie avond!

Het Zwarte Paard 1 RatingSV Lonneker 1RatingRonde 7 Slotronde Borne
Jong de, G. (Gosse)1772Vergert ten, P. (Paul)22280 – 1
Engbersen, J. (Johan)1773Stotyn, F. (Fabian)21980 – 1
Bezemer, H.J. (Henk Jan)1753Cupido, A. (Alexander)20690 – 1
Dijkstra, J. (Jan)1611Wennink, M. (Mart)19120 – 1
Hop, T. (Tom)1609Tsoukkerman, B.Z. (Boris)18510 – 1
Dunnewind, M. (Mark)1591Beek van, B. (Bas)17270 – 1
Punter, M. (Michel)1448Gerritsen, G.H.G. (Gijs)19100 – 1
Brouwer, R.J.W. (René)1557Engberink, T. (Tom)1629½ – ½
Gemiddelde Rating:1639Gemiddelde Rating:1941½-7½

Lonneker thuis tegen borne op 4 maart 2022

Lonneker thuis tegen Borne (4 Maart 2022)

Vrijdagavond, geen corona-maatregelen meer en een thuiswedstrijd tegen Borne, en een viertal tegen Stokhorst. Lonneker treed sterk aan met 2 CM’s in de gelederen namelijk Fabian op bord 1 en Paul op bord 6. De andere borden werden bezet door talenten, waaronder Henk en Bas.

Op bord 1 speelde Fabian met zwart tegen Rik Veldhuis. Fabian moest echter wel even wachten want Rik was iets verlaat, misschien wel om Fabian af te leiden. Voor Fabian maakte dit echter geen verschil, met al 1,5 liter in de mik voorafgaand aan de wedstrijd, won hij op zet 5 een pion, na zet 20 een stuk, wat later een kwaliteit geoffert om daarna met behulp van het loperpaar een pion naar de overkant te brengen. Punt voor Fabian.

Op bord 2 speelde ikzelf met wit tegen Henk Eilert, welke na een stoelendans plaatsnam naast Fabian. De opening was een schots gambiet, waar zwart op zet 5 de ongebruikelijke d7-d5 speelde en een zet later een paard in 2 weggaf. Daarna zijn er aan beide kanten geen fouten meer gemaakt en dus het punt voor mij.

Op bord 3 speelde Boris tegen Paul Formanoij, de op papier sterkste speler van Borne. Na zo’n 25 zetten theorie raakte Boris echter wat vermoeit, mistte een kwalwinst van zijn tegenstander en verloor helaas. Punt voor Borne.

Bord 4 mocht “nieuwkomer” Bas aantreden tegen Thijs Mangelsdorf. Dit werd een scherp opgezette partij waar 1 eigen zet dodelijk bleek voor Thijs en dat was de korte rokade. Het was wel aan Bas toe te vertrouwen dit af te straffen en zo dus ook het 3e bordpunt voor Lonneker.

Bord 5 werd bezet door Gijs, welke na zijn vaderschap het nog ontbreekt aan wat spelritme. Zijn tegenstander was Jos Muller, welke dacht aangekomen te zijn in een kroeg. Na een strijd waar weinig aan de hand leek voor Gijs blundert hij ineens de partij. Helaas. Het 2e bordpunt voor Borne.

Op 6 speelde de voorzitter Paul tegen Wim Arns waar het grootste ratingsverschil van de avond was. Paul heeft maar liefst 458 punten meer. Dit bleek ook in de partij want Paul won eerst wat pionnen, toen een stuk en daarna de partij. SVL 4 – 2 Borne.

Op 7 speelde Nick tegen Benjamin Josso. Opvallend is hier dat beide spelers nog geen officiële rating hebben. De partij werd een open partij waar Benjamin de sterkere bleek en spectaculair mat zette. SVL 4 – 3 Borne.

Op 8 hebben we Henk, welke mocht aantreden tegen zijn wandelmaat Peter Levink. Henk bleek harder te kunnen lopen, want hij won een kwal, en na alle stukken behalve pionnen te ruilen was dit voldoende voor de winst. SVL 5 – 3 Borne.

Voor een wedstrijd met gemiddeld 297 ratingpunten meer voor Lonneker zou je vooraf een grotere uitslag verwachten, echter weet je nooit hoe de stukken bewegen.

Mart

SV Lonneker 1RatingSV Borne 1RatingRonde 3
Stotyn, F. (Fabian)2211Veldhuis, H. (Rik)18041 – 0
Wennink, M. (Mart)1919Eillert, H. (Henk)16811 – 0
Tsoukkerman, B.Z. (Boris)1862Formanoij, P. (Paul)18280 – 1
Beek van, B. (Bas)1727Mangelsdorf, T. (Thijs)14691 – 0
Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1906Muller, J. (Jos)15680 – 1
Vergert ten, P. (Paul)2228Arns, W.S.J. (Wim)15701 – 0
Pham, H. (Hai Ha)0Josso, B.C.R. (Benjamin)00 – 1
Jonkers, H. (Henk)1604Levink, P.M. (Peter)14521 – 0
Gemiddelde Rating:1922Gemiddelde Rating:16255-3

SOS Team wint van Hardenberg!

Spanning in de Klepperstad

Na enkele maanden coronapauze mocht het SOS-achttal deze vrijdagavond weer een keer aantreden. En ik mocht invallen, tegen de club waar zo’n 40 jaar geleden mijn schaakcarrière begon. Ik arriveerde als eerste in Hardenberg, Bernard had de deuren van de Pothof nog maar net geopend. Niet veel later kwamen ook de 2 J’s binnen, gevolgd door de auto met vier spelers uit Enschede e.o.

De opstellingen werden uitgewisseld, en we hadden op alle borden een ratingvoorsprong, gemiddeld ruim 200 punten meer. Dus dat bood kansen, maar zoals zo vaak bleek het in de praktijk nog niet zo eenvoudig om die voorsprong te verzilveren; er moest hard voor worden gewerkt. Alleen Gijs wist al snel een stuk te winnen. Hij verzuimde daarna om het met mat in 2 snel af te maken, dus hij mocht nog een uurtje doorspelen (en zoals hij zelf zei: anders zit je toch maar alleen bier te drinken), maar het punt is nooit meer in gevaar geweest.

Verdiept in mijn eigen partij heb ik van een aantal andere partijen niet zoveel meegekregen. Boris en Jürgen (in mindere stelling) namen allebei een remiseaanbod aan, en Niklas verloor zijn partij, waarmee de stand weer gelijk was getrokken. Niet veel later kwam ook Bas een puntendeling overeen, waarmee hij officieel even goed is als Fabian: beiden remise tegen Bernard van Lenthe.

Ik won zelf een pion in het middenspel, en kwam in een toreneindspel met een pion meer terecht. Mijn tegenstander bleef taai verdedigen, totdat hij vrijwillig de torens ruilde. Het overgebleven pionneneindspel was niet moeilijk meer, en ik bracht ons weer op voorsprong.

De laatste twee partijen waren razend spannend en trokken veel publiek. Jarno en Alexander hadden beiden meer tijd en konden profiteren van de tijdnood van hun tegenstanders. Alexander had er een wilde partij van gemaakt met een stukoffer om druk te zetten op de niet-gerokeerde koning van zijn tegenstander. Mat ging het niet, maar hij wist wel langzamerhand steeds meer materiaal terug te winnen, totdat het weer gelijk stond. Hij probeerde dameruil, en daarmee een eindspel met ongelijke lopers, te voorkomen, maar kwam daar uiteindelijk toch niet onderuit. Hij hield wel twee verbonden vrijpionnen over, en maakte de praktische keuze om drie pionnen tegen een loper over te houden. Zijn tegenstander wist dit met minder dan een minuut op de klok niet meer te verdedigen. Jarno won een paar pionnen en uiteindelijk een stuk, waarmee hij nog een punt kon bijschrijven.

Al met al een uitstekende hervatting van het seizoen.

Henk Jonkers

Uitslagen:

S.V. Hardenberg 1                 –           SV Lonneker 1                        2½-5½

Rutger Hesselink (z)               –           Alexander Cupido (w)            0–1

Marten Zwaagstra                 –           Jürgen Meijerink                    ½-½

Arie Spuij                                –           Jarno Scheffner                      0-1

Henk Brons                            –           Niklas Brinker                        1-0

Edgar Spanjers                       –          Boris Tsoukkerman               ½-½

Jasper Hamhuis                     –           Gijs Gerritsen                         0-1

Bernard van Lenthe               –          Bas van Beek                          ½-½

Han Rook                                –           Henk Jonkers                          0-1

Lonneker wint in SOS-competitie en blijft koude douche bespaard

Standen op de SOS site: https://sosc.netstand.nl/divisions/view/256

Op dinsdagavond 09-11-2021 speelde Lonneker zijn eerste partij van de SOS-competitie 2021-2022. De reis ging naar Twello, waar ik in ieder geval nog nooit eerder tegen gespeeld had. Toch leuk zo`n grotere competitie dat is eens wat anders dan 3x per jaar naar Winterswijk en Holten kachelen. Ik mocht voor deze gelegenheid de helft van het vervoer verzorgen. Mij was een kopje koffie beloofd, dus deze kwam ik ophalen bij Alexander. Hij had echter niet verwacht dat ik ook echt op dit aanbod in zou gaan en kwam in zijn badjas naar beneden, want hij moest nog douchen. De vraag was alleen of hij warm water zou hebben, of een koude douche, want zijn ketel was die middag nog kapot. Gelukkig kreeg ik een warme kop koffie, bleek de douche warm te zijn en konden we op tijd vertrekken om Mart en Boris op te halen.

De reis verliep soepel aangezien er na 19:00 gewoon weer 120 of 130, wat is het nou, gereden mag worden. We bereikten Twello en reden over het Schakerpad, zouden we hier dan ergens moeten spelen? Nee de speellocatie was nog 1 straatje verder. Na een beetje zoekwerk hadden we de speellocatie gevonden, de auto geparkeerd en de QR-codes laten scannen. De andere auto met Jürgen, Fabian, Tom en Bas was ondertussen ook gearriveerd dus wij waren compleet. In het gebouw van de lokale padvindersvereniging konden we “gewoon” gaan schaken. Boven elk bord stond namelijk een dubieus plexiglasconstructie gebouwd wat het erg uitdagend maakte om een zet te doen, zeker over het midden van het bord. Maar goed onder het motto veiligheid voor alles kon er begonnen worden met de wedstrijden.

Met gemiddeld bijna 300 punten meer en op de eerste 6 borden zelfs bijna 360 leek er een goed resultaat in te moeten zitten voor ons. Echter ging ik na een uurtje eens even een rondje maken door de zaal en kwam ik tot de conclusie dat er nog niemand goed stond. Overal was de stelling nog gelijk en er was 0,0 voordeel op de borden, nou ja de tegenstanders hadden 0,0 voordeel, want daar dronken maar liefst 4 mensen Heineken 0,0%. De vraag of er genoeg maltbier aanwezig is heb ik bij Lonneker nog nooit gesteld, maar dit leek nadat ook de Cola en Fanta op waren toch wel een serieus issue te worden.

Boris bracht het eerste resultaat op het bord, remise, had beter gekund, had slechter gekund. Cupido kwam ook niet verder dan een halfje waarmee zijn ALL TIME 100% score in externe wedstrijden voor Lonneker ook tot een abrupt einde kwam. Fabian wist zijn stelling wel te winnen en zo kwam de 2-1 op het bord. Dat bier voor de wedstrijd had toch weer eens wonderen gedaan. Niks aan de hand dus, maar Tom verloor helaas en Mart maakte remise zonder zijn koning of dame bewogen te hebben en zo stond het opeens 2,5-2,5. Jürgen had ondertussen op advies van zijn teamleider in iets mindere stelling remise afgeslagen, onder het motto van, het kon nog wel eens lastig worden. Want Bas stond in ieder geval niet beter dan zijn tegenstander en ik stond ronduit slecht.

Ik had lang niet geschaakt en dat was te merken, want op zet 8 produceerde ik een slechte zet die behoorlijk wat tempo`s kostte en toen liep ik eigenlijk de hele partij achter de feiten aan. Mijn tegenstander leek te vergeten om te winnen maar produceerde op de juiste momenten goede zetten. Hij won twee verbonden vrijpionnen, maar zat wel in tijdnood tegenover 40 minuten voor mij. En met de plexiglas constructie was het al een hele uitdaging om binnen de increment van 10 seconden een zet te doen. Ik was volledig kansloos totdat mijn tegenstander een stuk weg gaf, waarvoor hij nog wel een derde pion kreeg. Ik was blij dat ik hiermee een remise-achtige stelling op het bord kreeg, waar het de hele partij niet naar uit had gezien en mijn tegenstander bood dit ook aan. Ik ging maar eens buurten en Bas had naar eigen zeggen zijn tegenstander in de val gelokt en een toren gewonnen. Jürgen had ondertussen ook een klein plusje. Ik nam maar remise aan, ondanks dat dit eindspel misschien wel gewonnen was voor mij. Een overwinning zou zwaar onterecht geweest zijn en in mijn huidige vorm had ik het eindspel ook zomaar kunnen verliezen 3-3.

Bas won, 4-3 het eerste matchpunt was binnen, Jürgen lokte zijn tegenstander ook nog in de val 5-3, de overwinning was een feit. Het spel liet nog te wensen over, maar uiteindelijk ging het om de matchpunten en die zijn binnen. Twello speelde goed, maar liet net een paar steekjes te veel vallen om te kunnen stunten op het einde. Lonneker is hopelijk wakker geschud voor de rest van het seizoen.

Gijs


Twello 1Rating SV Lonneker 1RatingRonde 2
1Pihlajamaa, R.M. (Remco)1866Stotyn, F. (Fabian)22190 – 1
2Barendregt, J.N.M. (Jos)1850Cupido, A. (Alexander)2085½ – ½
3Hertgers, J. (Hans)1588Meijerink, J. (Jürgen)19820 – 1
4Rouwhorst, R. (René)1541Wennink, M. (Mart)1913½ – ½
5Hoogstraten, L.L.W. (Berry)1519Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1938½ – ½
6Nelemans, F. (Frank)1486Tsoukkerman, B.Z. (Boris)1872½ – ½
7Bremen van, A.J. (Hans)0Engberink, T. (Tom)16191 – 0
8Vries de, L.J. (Laurens)0Beek van, B. (Bas)17640 – 1
 Gemiddelde Rating:1642 Gemiddelde Rating:19243.0-5.0

Eclatante zege avondachttal tegen Holten

Eclatante zege avondachttal tegen Holten

Na de beschamende nederlaag in de eerste ronde tegen Borne mochten we in de tweede ronde naar Holten. Jürgen kon helaas niet, en zijn vervanger, teamleider Robin, wilde eigenlijk het liefst snel naar huis (lees: aan een laag bord). Gijs, de tweede teamleider was ziekelijk, en wilde eigenlijk ook aan een laag bord. Aangezien teamleiders over de opstelling gaan, lukte dit. Hierdoor waren de lagere borden in ieder geval sterk bezet.

Eenmaal aangekomen in het speellokaal van Holten, een voetbalkantine, bleek de speelruimte een koelkast te zijn, en was de bar gesloten. Roelof, door de verschuivingen gepromoveerd naar bord 2, was ook al ziekelijk. Kortom, het zag er niet best uit. En het leek er niet beter op te worden toen bleek dat Mart aan de cola ging. Toegegeven, ze hebben in Holten geen Grolsch, maar toch.

Ik kreeg een Benkö tegen me en na een zetje of 12 theorie te hebben gevolgd had ik door dat dat eigenlijk te weinig is. Je staat een pion voor en een kleine verkeerde inschatting was voldoende om in een mindere stelling te belanden. Gelukkig was dit voor mij bekend terrein, pion meer bij mindere stelling, dat gebeurde de vorige wedstrijd ook. Toen moest ik in het teambelang doorspelen, na een remise aanbod, deze keer wist ik een zetherhaling in de stelling te vlechten. Remise.

Robin had intussen een remiseaanbod gekregen. Hij offerde materiaal, eerst een stuk, en toen dat niet lukte, een kwaliteit voor twee pionnen. De details zijn me ontgaan, maar toen ik klaar was met de analyse van mijn partij, had hij gewonnen, en keerde huiswaarts. Appie had een comfortabele stelling, maar kon een dubbel toreneindspel niet winnen (wie wel?).

Igor toverde een magische penning op het bord. Met een witte loper op e2 en een witte toren op e1 had hij twee zwarte torens op de e-lijn gezet en een zwarte loper op de diagonaal e2-a6. Even dacht ik dat Igor nog een derde toren op de e-lijn zou zetten, maar dat schijnt niet te mogen. Een overtuigende zege en 3-1 voor ons!

Gijs mocht vechten tegen 1. b4. Voor iemand die regelmatig de clubavond bezoekt, en 5 uit 5 in de interne heeft, moet dat toch niet al te moeilijk zijn. De realiteit bleek anders. Gijs zat na een tiental zetten als een dood vogeltje tegen een opgevouwen damevleugel aan te kijken. Tijdens een pauze kwam hij vertellen dat er ooit een Gijs-trucje in zou moeten zitten. En dat bleek in het verloop inderdaad het geval: 4-1. Boris had intussen langzaam maar zeker een veel beter toreneindspel bereikt en schoof dat bekwaam uit: 5-1.

Aan bord 1 had Mart een, op het eerste gezicht, goede stelling opgebouwd (f4, g4, h4 dat soort dingen). Bij Mart weet je het eigenlijk nooit, als hij achteraf uitlegt waarom hij heeft gewonnen lijkt het logisch, maar tijdens de partij denk ik af en toe dat hij heel veel risico neemt. Deze keer had Mart gelijk en een fraaie overwinning. 6-1.

Roelof mocht de avond afsluiten. Aangezien de bar dicht was, geen gehaktballen. Als de bar wel open was geweest hadden we misschien iets te klagen gehad, naar Lonneker gehaktbalnormen. Ton van Oijen had Roelof de gehele partij in de greep. In de tijdnoodfase had onze invaller een briljante inval. Eerst Dg6-e4, met een verdekte truc op de onderste lijn, en een zet later La6-b7 (een terugtrekkende loper die je in tijdnood als tegenstander makkelijk overziet). Er dreigde Dxg2 mat en daar viel, zonder materiaal in te leveren, niets aan te doen. Ton gaf op, en een euforische Roelof kon de 7-1 laten noteren.

S.V. Holten 1   S.V. Lonneker 1      
Luggenhorst , G. (Gerrit) 1869 Wennink , M. (Mart) 1922 z-w 0 – 1
Oijen van, T. (Ton) 1853 Berkepeis , R. (Roelof) 1788 w-z 0 – 1
Scheperman , J.E. (Jan) 1755 Anjewierden , A.A. (Anjo) 1792 z-w ½ – ½
Beek van, H. (Henk) 1693 Babic , I.V. (Igor) 1675 w-z 0 – 1
Beek van, D. (Dinant) 1659 Tsoukkerman , B.Z. (Boris) 1874 z-w 0 – 1
Scheurwater , T.A. (Teun) 1668 Bos , R. (Robin) 2018 w-z 0 – 1
Beek van, B. (Bas) 1752 Hulskers , A. (Albert) 1530 z-w ½ – ½
Stevens , G. (Gerrit) 1628 Gerritsen , G.H.G. (Gijs) 1857 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1735 Gemiddelde Rating: 1807   1 – 7

SOS avond team begint met nederlaag tegen Borne

Nieuw dit seizoen is de SOS avond competitie, waar Lonneker uitkomt in de klasse 1E. Standen en uitslagen zijn via: https://sosc.netstand.nl/teams/view/595 te bekijken.

Het programma:

Ronde Datum Thuis Uit Uitslag
Ronde 1 19-10-2018 S.V. Lonneker 1 S.V. Borne 1 3½ – 4½
Ronde 2 12-11-2018 S.V. Holten 1 S.V. Lonneker 1
Ronde 3 18-12-2018 W.S.G. 1 S.V. Lonneker 1
Ronde 4 18-01-2019 S.V. Lonneker 1 S.C. Raalte 1
Ronde 5 14-02-2019 S.C. ‘t Zwarte Paard 1 S.V. Lonneker 1
Ronde 6 22-03-2019 S.V. Lonneker 1 SG Max Euwe 1
Ronde 7 16-04-2019 Voorster S.C. 1 S.V. Lonneker 1

Op een gezellige vrijdagavond (zoals verwacht mag worden bij onze club) werd deze nieuwe competitie afgetrapt met de wedstrijd tegen Borne. Aangezien we op vrijwel elk bord ratingfavoriet waren, zag het er op papier prima uit. Tot zo ver de voorbeschouwing.

Appie was als eerste klaar tegen Cor van Bree. Hij wist een pion te winnen, toen nog en en toen nog een. Cor had het wel gezien en gooide de handoek in de ring.

De volgorde van de volgende uitslagen is mij niet geheel bekend. Bij meer informatie kan het verslag natuurlijk nog worden aangepast.

Al snel kwamen Gijs en Gerhard vrij slecht te staan. Gijs blunderde naar eigen zeggen een pion weg, terwijl Gerhard ongeveer 0.0 ruimte voor zijn stukken had en als gevolg daarvan een stuk moest afgeven. Terwijl Gijs na enige tijd moest capituleren, wist Gerhard -gesteund door zijn dochter- de weg uit het diepe dal te vinden en zelfs een stuk terug te winnen. Gehaaid als hij is, wist hij het eindspel op slinkse wijze zelfs in zijn voordeel om te zetten en ging er pardoes met het volle punt vandoor.

Jurgen verloor met wit van Wim Arns, maar helaas heb ik van die partij niet veel gezien. Tom kwam remise overeen met zijn tegenstander.

Blijven nog drie partijen over, die ook als laatste nog bezig waren. Mart speelde een goede pot en wist op het moment dat zijn tegenstander remise aanbood zijn stelling dermate te verbeteren, dat hij materiaal voor kwam te staan en een winnend eindspel (ondanks weinig tijd) goed af te sluiten.

Anjo had een mooie tricky stelling op het bord getoverd, waarop een gegeven moment een stuk of 5 stukken van zijn tegenstander in stonden. Op een of andere manier wist John (die de bokjes had gevonden, waarvoor lof) echter de juiste voortzetting te vinden en kwam zonder kleerscheuren door deze tumultueuze fase. Vervolgens was het Anjo die onder druk kwam te staan en verloor materiaal. Met een en vervolgens twee pionnen minder was het eindspel niet meer houdbaar en was het aan mij de taak om matchpunten te scoren.

Dat dat niet realistisch was, was op dat moment al duidelijk. In mijn eerst partij sinds gevoeld een jaar, miste ik de routine en liet ik een (toch vrij simpele) combinatie toe, waarna ik een stuk verloor. Uiteraard probeerde ik er nog het beste van de maken, maar het gemis van een witveldige loper was zeker in dit type stelling erg pijnlijk. Mijn tegenstander maakte geen fouten, misschien had ik Gerhards dochter als fan in moeten zetten, en speelde het goed uit.

Derhalve een valse start van het seizoen, onverwachte nulletjes voor Gijs, Anjo en mijzelf. De volgende wedstrijd op het programma is uit naar Holten.

S.V. Lonneker 1 S.V. Borne 1
Wennink , M. (Mart) 1926 Waanders , N.G.H. (Norbert) 1834 z-w 1 – 0
Gerritsen , G.H.G. (Gijs) 1812 Veldhuis , H. (Rik) 1803 w-z 0 – 1
Anjewierden , A.A. (Anjo) 1832 Leerentveld , J.G. (John) 1725 z-w 0 – 1
Akkersdijk , E.A. (Erik) 1817 Muller , J. (Jos) 1652 w-z 0 – 1
Engberink , T. (Tom) 1699 Veltkamp , F. (Frans) 1645 z-w ½ – ½
Hulskers , A. (Albert) 1514 Bree van, C. (Cor) 1577 w-z 1 – 0
Groenewoudt , G.H. (Gerhard) 1707 Levink , P.M. (Peter) 1558 z-w 1 – 0
Scherfke , J.H. (Jurgen) 1425 Arns , W.S.J. (Wim) 1530 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1717 Gemiddelde Rating: 1666 3½-4½

Erik Akkersdijk