December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Verslag Schaakwedstrijd: Lonneker 1 – ESV 1

Ronde 3 van de schaakcompetitie bracht een onvergetelijke strijd tussen Lonneker 1 en ESV 1, waarbij de gemiddelde rating de hoop op een eenvoudige overwinning voedde. Echter, het schaakbord vertelde een ander verhaal, met enkele opmerkelijke wendingen en hilarische excuses voor afwezige sterspelers.

Zoals het een schaakverslag betaamt, begint het verhaal met bord 1, waar Leon (1919) zijn tegenstander John (2028) met een gewaagd biertje BVO in de trein en zwart stukken te lijf ging. Een nette wedstrijd vol plezier, enthousiasme en inzet resulteerde in een gemoedelijke remise, die perfect bij Leons talent op bord 1 paste.

Op bord 3 troffen we Cupido (1997), die zich op onverklaarbare wijze op een rating boven zijn eigen verwachtingen bevond. Zijn stelling oogde aanvankelijk ‘kut’, maar in de analyse kwam zijn ware schaakgenie naar voren. Omkoping of niet, Cupido leverde een uitstekende en mooie pot af.

Jarno (1969) op bord 4 verdiende de publieksprijs van de avond. Hoewel zijn partij niet foutloos was, slaagde hij erin om om 23:59 het beslissende punt binnen te slepen. Een genot voor iedereen, zij het met een vleugje tijdsdruk.

Jochen (1967), onze Duitse vriend op bord 5, koos voor een openingskeuze die vraagtekens opriep. Desondanks werd er hoopvol naar de volgende week gekeken, met een voorspelde puntengroei voor Joachim.

Arno (1976) op bord 6 speelde alsof hij de sterren van de hemel haalde, ondanks een matige opening. Zijn nieuwe baan lijkt hem niet alleen financieel succes te brengen, maar ook schaaktechnisch.

Mart (1947) op bord 7 experimenteerde de laatste tijd met openingsvarianten, maar deze keer hield hij vast aan zijn vertrouwde d5 en pf6. Het leverde een strakke pot op en een welverdiend punt voor Wennink.

Debutant Martijn (1848) op bord 8 liet zien dat schuiven en remise weigeren niet altijd genoeg zijn voor de overwinning. Een goede poging, maar niet genoeg voor de zege.

Met een eindstand van 5,5 – 2,5 stonden de onzen weer bovenaan. Een schaakfeest waarbij zelfs de afwezige sterspelers zich geen zorgen hoefden te maken, want de rest van het team nam de leiding met verve over. Joeppie!

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8339

Schaakavontuur in de regen : De Elster Toren 1 vs. Lonneker 1

Op een regenachtige dag, donderdag 5 oktober 2023, reisde het schaakteam van Lonneker naar het verre Elst voor hun eerste uitwedstrijd in de SOS-competitie. Ondanks de gure weersomstandigheden en de lange reis, waren de schaakliefhebbers vol enthousiasme om de strijd aan te gaan. De locatie waar de wedstrijd plaatsvond, een gezellig café met uitstekend bier, beloofde een geweldige schaakavond.

De wedstrijd begon direct in het voordeel van Lonneker, aangezien de tegenstander slechts zes spelers opstelde : Gijs, die op bord 3 speelde, boekte een fraaie overwinning en ook de speler op bord 1 wist te zegevieren. Al snel stond Lonneker met 2-0 voor.

De andere borden toonden eveneens sterke prestaties, met enkele echte schaaktalenten in de gelederen. Op bord 2 speelde Jokim met zwart en hield met gemak remise in slechts 15 zetten, wat zijn ongeslagen status in het seizoen onderstreepte. Jokim straalde van energie en leek onverslaanbaar.

Op bord 4 speelde Jürgen een aangename Caro-Kann opening en stond goed, maar zijn partij duurde maar liefst 40 zetten en eindigde in remise. De algehele score stond nu op 1-3 in het voordeel van Lonneker, dankzij de uitstekend samengestelde borden door Gijs, de teamleider.

Bij de overige borden bleef Lonneker domineren. Jarno won snel een pion en consolideerde zijn voorsprong met stabiel en rustig spel. Leon, een schaaktalent, imponeerde met zijn rustige en positionele spel, en hij sloot de partij af met een prachtig (schijn)offer, dat getuigde van grootmeesterlijke briljantie, alles terwijl hij genoot van enkele speciale biertjes aan het bord.

Jochen, een van de Duitse vrienden in het team, overklaste zijn tegenstander volledig, die simpelweg geen antwoord had op zijn strategie. Dit leverde Lonneker nog een punt op, waardoor onze vriendelijke Duitser nu op 3 uit 4 staat voor Lonneker.

Bas, die bekend stond om zijn briljante spel met wit en soms wat zoekende stappen met zwart, wist met geconcentreerd spel en rustige zetten een eenvoudige overwinning te behalen, ondanks de schijnbare spanning voor de toeschouwers.

Na de wedstrijd werd er nog lang geschaakt in het café. Gijs vond zelfs nog tijd om een potje te schaken met potentiële vrouwelijke leden. Het was een geslaagde en erg leuke dag voor Lonneker, en iedereen kijkt reikhalzend uit naar de volgende schaakwedstrijd op 17 november. Een geweldige start van het seizoen!

-Paul ten Vergert

Zie https://sosc.netstand.nl/divisions/view/348

Jokim claimt eerste overwinning voor Lonneker bij debuut in hoofdklasse SOS

Na het tweede kampioenschap op rij in de eerste klasse van de SOS, met een foutloos jaar achter de rug was het dan echt tijd om te promoveren voor Lonneker. Dit betekent dat we de niet meer spelen in de SBO-regio, maar dat we al onze wedstrijden spelen in of tegen clubs uit de regio Arnhem tot Noord-Limburg. Voor “het eigenlijke eerste van Lonneker” hadden zich maar liefst 13 spelers aangemeld met daarbij ook de 10 sterkst gerate spelers van de club inclusief oude bekende Zyon. Voor de eerste ronde hadden onze 3 toppers Paul (deed een Cupido`tje), Fabian en Zyon afgezegd, maar gezien de breedte van de selectie zou dit zeker niet hoeven te betekenen dat we kansloos waren. Ook Bas en Bos sloegen een rondje over. Toch fijn zo`n brede selectie.

Ondergetekende, vijfde wissel, bij voorkeur non-playing captain, mocht door 5 afmeldingen gelijk de eerste ronde in actie komen, maar met mijn 1900 rating was ik nog steeds de zwakste van het team kortom wat een beestachtig goed team. Dan moet je denken aan Jokim die met een overwinning de 2100 barrière zou slechten. Wennink, topscoorder van de eerste klassen vorig seizoen, had nog wat recht te zetten van zaterdag dus was ook gebrand op de overwinning. Arno, die ook weer in vorm begint te raken mocht naast mij zitten. Ook speelden de Duitse 3 J`s, Jarno, Jochen en Jürgen. Niet te verwarren met Jan Smit, die had ooit eens een hitje genaamd Cupido. Kortom in dit team zat wel muziek.

Aangekomen bij het clubgebouw bleek dat ASV versterkt was opgekomen, met 4 invallers waarvan er 2 2100+ hadden, dus dat kon nog wel eens een zware kluif worden. Om 20:10 gingen de klokken aan nadat iedereen was voorzien van wat drinken. De tegenstanders van Arno, Jokim en Gijs lieten nog even op zich wachten, maar kwamen 5 minuten later het gebouw ook binnen.

Jarno en Jürgen hadden een keer gewisseld, dat hield in dat Jürgen kon drinken en Jarno mocht rijden. Dit bleek niet de beste tactiek te zijn. Op het bord van Jarno ging het als eerste mis, zijn tegenstander vertelde buiten dat hij vrij makkelijk een stuk ging winnen. Dit bleek ook de waarheid waardoor het erg taai zou worden. Jürgen, op bord 2, die erg trots was dat hij qua biertjes nog gelijk lag met de teamleider, gaf opeens een toren weg en zo was het 0-1. Duidelijk het bier optimum nog niet gehaald. Gezien deze ontwikkelingen sloeg ondergetekende een remise aanbod af. De andere Duitser bracht het er beter vanaf. Jochen had zaterdag bij zijn debuut voor Lonneker al gewonnen en deed dat deze keer weer overtuigend op bord 6 en zo was het plotseling 1-1.

Jarno verloor op bord 1 even later maar Cupido had op bord 4 opeens een puntje binnen geharkt. Zo was het opeens 2-2. Nu onze muzikale vrienden klaar waren was het de taak aan de lokale sterren om de buit te gaan binnenhalen. Maar zo eenvoudig was dit nog niet, want de stelling van Mart was heel tricky maar oogde niet best, Jokim zijn tegenstander was non-stop op zoek naar de fout van Jokim, Gijs had een lastig pionneneindspel en Arno had een lastige stelling.

Tussendoor won Johan tijdens de interne zijn eerste lange partij, Hulde! De teamleider werd even later naar binnen geroepen door bord 5 meneer Wennink. Hij had eeuwig schaak, mocht hij remise doen? In mijn beleving was dit al een ingecalculeerde 0 dus daar werd niet lang over getwijfeld. 2,5-2,5. ZO mochten de laatkomers van ASV toch nog het langste aan het bord zitten. Terwijl onze gasten het allemaal erg naar hun zin leken te hebben, kwam Jokim maar eens bij de teamleider peilen hoe het er voor stond en wat de prognose was.

We gingen even naar buiten om dit te bespreken. Twee van de al uitgespeelde ASV-ers besloten gezellig mee te vergaderen. Mijn conclusie was dat Jokim en ik remise moesten houden en dat Arno voor de overwinning moest gaan zorgen. De teamleider van de tegenstander merkte terecht op dat wij wel erg veel druk op Arno leggen en dat het altijd van hem komt. Maar ik wist hem er van te overtuigen dat Arno ook wel erg goed is en dat hij deze druk aan zou moeten kunnen. Ook werden er zorgen geuit dat de tijdnood fase op komst was en de wedstrijdleider nog aan het spelen was, goed punt. In een pionneneindspel waar ik achteraf het gevoel had dat ik kansen had gemist kreeg ik 5 minuten later mijn tweede remise aanbod dit accepteerde ik. Remise op bord 8. 3-3.

Toen begon de echte tijdnood met 4 spelers met minder dan 5 minuten, misschien toch niet ongunstig dat deze ASV-ers wat later waren. Arno zorgde voor veel spektakel met verre pionnen, mat tussendoor dekken veel ruilen, maar Arno sleepte in ieder geval het eerste matchpunt binnen met een kunstukje op bord 7. 4-3.

Toen waren alle ogen gericht op bord 3, Jokim. De wedstrijdleider had gezorgd voor een meeschrijver en deze bleek cruciaal te zijn, want na flink wat heen en weer geschuif om een gaatje te vinden om de winst te forceren en dit te voorkomen claimde Jokim drie keer dezelfde stelling. Remise? Zijn tegenstander was niet overtuigend, kortom reconstructie. De meeschrijver van ASV was net als Jokim wel overtuigd van drie keer dezelfde stelling. Dus de reconstructie mondde al redelijk snel uit in een analyse waarin ook de drie keer dezelfde stelling echt werd vastgesteld. Briljante claim! Prachtige teamoverwinning 4,5-3,5. Een goed debuut. Al met al een hele gezellige schaakavond mede mogelijk gemaakt door onze gezellige gasten.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8332

Verslag van Slotronde Lonneker 12 mei 2023

In het kader van het jubileum van Lonneker organiseert Lonneker dit jaar de slotronde van de SOS 8tallen. In deze klassen spelen stuk voor stuk leuke teams: Max Euwe 1, Pallas 1, Eno 1, Hardenberg 1, Rijssen 1, Voorster Schaakclub, Almelo 1 en Lonneker 1. Alle top clubs van de SBO doen dus mee, er staat dus veel prestige op het programma. De slotronde bracht de volgende paring:

DatumThuisUitScore
12-05-2023 Pallas 1Lonneker 1
12-05-2023 Almelo 1ENO 1
12-05-2023 Max Euwe 1Voorster Schaakclub 1
12-05-2023 Hardenberg 1Rijssen 1

Enkele mooie pareltjes, de nummer 1 tegen de nummer 2 en de nummer 7 tegen de nummer 8. Tot op heden heeft Lonneker elke wedstrijd nog ruim gewonnen en gaat onbezorgd aan kop. Eno heeft het helaas lastiger en staat stijf onderaan (een tip is om minder tactisch op te stellen). Lonneker heeft af en toe nog wel eens moeite om een team rond te krijgen echter voor deze 8tallen vind iedereen het altijd een eer om te mogen spelen en is het team snel rond. Onder de bezielende leiding van Gijs is altijd alles tot in de puntjes geregeld en wordt er met veel plezier geschaakt. Complimenten voor Fabian, Bas en Mart die elke ronde gespeeld hebben. De A.i voorzitter van de SBO heeft helaas dit jaar nog niet gespeeld wegens zijn wereldreis maar de rest van spelers die heeft aangegeven te willen spelen hebben allemaal gespeeld. Ronald Edens maakt vandaag zijn debuut omdat de voorzitter van Lonneker wedstrijdleider is en gelijk het slot verslag aan het schrijven is. Daarnaast zorgt hij voor dat bepaalde spelers genoeg te drinken hebben.

Het was 18:00 uur Gijs, Tom en Paul stonden bij de ijsclub om de zaken te regelen. Bas was al onderweg met de nodige stukken. Ruim 1,5 uur buffelen om alles klaar te zetten en bonnetjes te knippen, naampjes nummers en ga zo maar door. Het is gelukt! Om 19:45 druppelen de andere teams ook binnen. Iedereen was ruim op tijd, behalve onze vrienden uit Pallas die ook nog niet eens hun opstelling hadden genoteerd, iets over 20:00 ontvlamde het op de borden! Er was een mooie speech van de voorzitter die zich weer eens opofferde en zelf niet kon spelen. Aan de opstellingen te zien werden er eens een keer geen tactische opstellingen gedaan!  Welk bord mij gelijk op viel was de volgende: Meneer Kruimer stampte tegen Johan er gelijk 15 zetjes theorie van het schots uit!  Bord 2 bij Almelo – Eno werd niet nagedacht en na 10 min zaten ze al in een diep eindspel en alle lichte stukken waren al afgeruild.  Onze aanwezig IM snoepte al snel een pionnetje mee in de opening!

De eerste uitslag is die van bord 2 bij Almelo tegen Eno, Almelo 1-0 na 29 minuten. Frank Kroeze heeft zijn pionnetje weer ingeleverd.  Wanneer ik even rond kijk zie ik prachtige stellingen, veel spanning, veel bier bij Lonneker. Gijs heeft h3 gespeeld, zijn tegenstander h6. Aan het Koppie van Gijs kan je zien dat hij zenuwachtig is. Wennink lurkt lekker aan zijn water met Citroen, en speelt weer eens iets aparts. E4 c5 pf3 d5?. Ik Werd geattendeerd op het feit door frank dat hij een pion achterstond maar deze terug moest winnen. Het is nu bijna 21:00 uur en op 1 Bord na speelt iedereen nog!

Het begint een beetje de avond te worden van goed paard tegen slechter loper. Gijs heeft een hele slechte loper en zijn tegenstander een super goed paard. Onze Fabian heeft een heel goed paard en zijn tegenstander een hele slecht loper. Frank moet met 2 paarden tegen 2 lopers in een open stelling nog proberen muziek te maken. Dit zal niet eenvoudig worden. Daarnaast beginnen de schermutselingen nu al over de beker finale op 30 juni. Frank geeft aan dat er gewonnen gaat worden, Lonneker zal gebrand zijn! Jongens stop de tijd, Jürgen wint een fenomenale partij, wat een schoonheid! Als er een prijs zou zijn voor partij van de avond/ronde ging deze nu al naar Jürgen wat een schoonheid! (Hint, deze komt vast en zeker in het boekje!) dan is er ook de eerste uitslag bij Hardenberg Rijssen binnen. Bord 6 wint Edgar van Martijn, enigszins verrassend. Martijn baalt enorm, neemt een lekker pilsje en gaat vlugggeren!

Er is weer iemand klaar, onze bord 1 zonder overleg remise… dit hebben er meer gedaan. Dom dom dom, zonder overleg. Het is nu zaterdagochtend en het gevoel van we hebben een goed feestje gevierd gisteren is meer dan aanwezig. Tot in de laatje uurtjes hebben we genoten van het mooie gerstenat, de snelschaak battles, de leuke grapjes en de goede muziek. Maar even terug naar de borden. Bord 2 bij Lonneker speelde naar eigen zeggen een super goede partij, de PC was het hier laaiend mee eens de toeschouwers echter niet. Onze bord 4 had niet helemaal zijn dag en verloor stiekem een pion. Basje, Basje, wat ben jij eigenlijk goed, af en toe bang maar dat is nergens voor nodig. Ook een aanval van de tegenstander sla je af met goed verdedigend spel, let op mijn woorden, jij gaat volgend jaar de verassing van het seizoen worden. Ronald, maakt zijn debuut met de zwarte stukken! Zoals altijd heel gedegen heel rustig, totdat de tegenstanders met een enorme aanval kwam. Ronald had dit natuurlijk allemaal al gezien, verdedigde rustig en remise was een prima resultaat. Gijs ja Gijs, prachtige pot, hoog niveau remise was een uitslag waar beide heren erg trots op konden zijn, Gijs omdat hij tussendoor verloren stond, de tegenstander van Gijs omdat Gijs gewoon super goed is.

Dan de topscorer van de klasse, Mart Wennink, zoals ik eerder al schreef was de opening erg interessant en vrij dubieus, hij offerde een kwaliteit en of het een offer was vraag ik mij af, heel heel goed paard tegen hele slechte toren. Het eindspel was eigenlijk niet meer te verliezen voor wit, echter zoals Mart betaamd schoof hij mooi naar links, schoof hij mooi naar rechts, naar voren en ineens snoepte hij een mooie pion mee! BINGO! Mart speelde het heel gedecideerd uit en mag zich wat mij betreft heel terecht topscorer van onze klasse noemen! Gefeliciteerd Wennink!

Het was weer een fantastisch seizoen, ongeslagen kampioen, leuke tegenstanders, gezellig wedstrijden, goede potten en vooral heel veel plezier! Volgend jaar zullen we landelijk gaan spelen en gaan wij Utrecht en Arnhem onveilig maken. We hebben hier een fantastisch en leuk team voor, jullie horen snel weer van ons.

Team Uitslagen

DatumThuisUitScore
12-05-2023 Pallas 1Lonneker 13-5
12-05-2023 Almelo 1ENO 15,5-2,5
12-05-2023 Max Euwe 1Voorster Schaakclub 17,5-0,5
12-05-2023 Hardenberg 1Rijssen 1
4-4

Lonneker voor het tweede jaar op rij de beste van Overijssel

De SOS competitie nadert alweer zijn einde, ronde 6 stond er op het programma.

Iedereen heeft ons vast op de voet gevolgd en weet dat wij het dit seizoen erg goed doen. Onder leiding van Mart met 5 uit 5 staan we stevig op de eerste plaats. Alle grote clubs uit Overijssel spelen mee in deze klasse, dus een beetje prestige is het natuurlijk wel. De eerste 4 ronden wonnen we allemaal vrij eenvoudig, tegen Eno ging het net goed. 17-3 stond de uit wedstrijd bij de pothof op het programma. Er werd ons meerdere malen verteld dat ze extra bier hadden ingekocht, hulde!! Hulde!

We speelden in een iets gewijzigde opstelling, onze baas ging een weekendje weg om zijn libido een beetje op te vijzelen.  Cupido was voor de 6de keer jaar op vakantie. De rest van basis speelde wel. Met zijn 5 uit 5 en chauffeur mocht Mart een bord uitzoeken, hij wilde op 1. Zo gezegd zo gedaan. Fabian die een erg goede warming-up had zat op 2. Jurgen de man die eigenlijk altijd goed scoort, altijd vrolijk is en een super mooie auto heeft zat op 3. Zelf werd ik op bord 4 neergezet. Bas de man die eigenlijk bijna altijd gewonnen komt te staan (maar het niet altijd af maakt) zat op 5. Onze wereldreiziger Arno zat op 6. Tom weer terug van vakantie zat op 7 en misschien wel onze beste schaker zat op 8.

Het begon al goed, de biertjes werden iets voor 8 bij onze borden neergezet en we konden beginnen. Leon speelde zijn vertrouwde systeem d6 kd7 de8 kd8 en ging lekker verdedigen en nipte lekker aan zijn bier. Tom gaf in de auto aan zin te hebben in het koningsgambiet en in bier, dan zou je verwachten e4 echter werd het f4 gevolgd door e3 (wat vrij normaal is) echter daarna kwam de zet ld3, nee het is nog geen 1 april, het werd echt gespeeld. Owja en koffie ipv bier. Volgens mij het Tom een erg zware werkweek gehad en was hij aan het filosoferen over de mooie dingen in het leven. Arno deed zijn gebruikelijke zetjes en stond gewoon weer goed, wit mishandelde de opening ook wel een beetje. Jurgen speelde zijn gebruikelijke opzet en probeerde zwarte velden te bemachtigen. Fabian speelde een keer geen frans maar c5  zijn tegenstander reageer met lc4. Zwart stond al snel vrij prettig. Wennink met wit aan bord 1 speelde een rustige opening en er werden vrij snel dames geruild waarbij Wennink wel een klein plusje had. Zelf stond ik na de opening al vrij prettig. Het was 9 uur en de eerste 4 biertjes waren al op. Het ging een zware avond worden. Jurgen is een man die normaal heel positioneel speelt, dit keer probeerde hij een trucje (vorkje) zijn tegenstander zag dat niet en doei dame! Dat is 1-0 voor de onzen.

De stelling bij Arno leek pittig, maar hij had alles onder controle en snel kon de 2-0 op het formulier worden gezet. Na 0 uit 1 volgden er 4 uit 4 uitstekend meneer van Akkeren en nu lekker op vakantie gaan. Fabian zijn tegenstander zag het niet meer helemaal zitten en offerde een loper voor 2 pionnen. Fabian speelde dit heel gedecideerd uit en het kon niet meer heel lang duren voordat de 3-0 er aan zou komen. Jullie kennen de loper van d3 nog wel he, die ging naar c3 naar a4 en werd geruild tegen de slechte loper van zwart. Bas stond echt weer op zijn basssss, fijne koningsaanval en de dame vleugel alles onder controle wat kan er dan nog misgaan. Wennink had een pion gesnoept en stond goed tot gewonnen. Bas speelde de mooie zet ph1 en ik vroeg mij af wat kan er nog misgaan, nouwja het syndroom van weer gewonnen staan maar niet helemaal afmaken. Remise was de uitslag, gezegd moet wel worden dat Bas in de eindstellig verloren stond.

Leon had alles overleefd en stond eindelijk weer echt prettig, hij deed links en rechts allemaal mooie zetjes, kwam in een remise eindspel wat niet makkelijk te verliezen was tenzij je een toren weg geeft. Stuij we hebben weer genoten van je speelstijl!  Wat nog wel gezegd dient te worden, Hardenberg had zich erg tactisch opgesteld, hun beste spelers op bord 8 en 7. Gelukkig is iedereen van ons team heel goed! Mart deed ondertussen nog allemaal verliespogingen terwijl hij de teamorders negeerde. Met wat stellingsgeluk gaf de PC vandaag aan dat het toch nog remise was.  Dat bracht ons op 5 punten en weer een kampioenschap! Dit kampioenschap gaan we 12-5 extra kracht bij zetten! De gezamenlijke ronde zal bij Lonneker gespeelt worden komt allen! Nog wel een vraag aan Walter, mochten wij winnen is het dan voor het eerst dat het eerst team elke wedstrijden in een jaar wint? 

RatingLonneker 1RatingRonde 6
Hamhuis, J. (Jasper)1617RemWennink, M. (Mart)1955½ – ½
Wilps, D.J. (Dinand)16530-1Stotyn, F. (Fabian)21690 – 1
Spanjers, E. (Edgar)16540-1Meijerink, J. (Jürgen)20020 – 1
Lenthe van, B.J. (Bernard)16580-1Vergert ten, P. (Paul)21780 – 1
Zwaagstra, M.B. (Marten)1739RemBeek van, B. (Bas)1757½ – ½
Hesselink, R.J.A. (Rutger)17620-1Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)19320 – 1
Spuij, A.D. (Arie)17671-0Engberink, T. (Tom)16141 – 0
Reinders, J. (Joan)18551-0Stuij, L. (Leon)19221 – 0
Gemiddelde Rating:1713Gemiddelde Rating:19413-5

IJsbreker Gijs beslist SVL 1 – ENO 1

Op vrijdag 17 februari mocht SVL 1 aantreden tegen ENO 1 voor de SOS-achttallen competitie klasse 1A. Gezien het ook carnavalsweekend was, schijnt het goed gebruik te zijn bij onze tegenstanders om dit ook in de team-opstelling te implementeren door de kop en de staart om te draaien. Wij waren echter deze traditie vergeten en zaten dus in een saaie opstelling van hoge rating naar laag, met als enige uitzondering Gijs Gerritsen op 8 omdat hij vanwege het dubbele vaderschap niet meer zoveel toekomt aan het schaken. De traditie van Lonneker waar wij echter wel goed in waren was de consumptie van groene flesjes.

Na krap een uurtje spelen was eerst ondergetekende klaar, met na 10 seconden gevolgd door bord 3 Jarno. Beiden kregen al snel een prettige stelling waardoor ik en Jarno een puntje konden bijschrijven. Tijd voor pils voor mij en cola voor Jarno, welke nog moest rijden. Op dit moment stonden de rest van de borden ogenschijnlijk nog gelijkwaardig.

Voor de duur van een uurtje bleef het rustig dus een paar biertjes verder ging ik maar weer eens kijken. Alexander en Fabian hadden nog geen eenvoudige stelling weten te maken dus daar voorlopig nog geen uitslagen. Bas had een moeilijk late middenspel stelling op het bord gekregen en was al hard aan het zweten. Erik was zichtbaar niet tevreden met zijn stelling en Tom had inmiddels bijna al zijn tijd verbruikt. Gijs echter had een pionnetje gewonnen en probeert op zijn Gijs deze pion te gebruiken om te winnen.

Na een korte rookpauze bleek dat Erik verloren had, en ook Tom moest opgeven. Bas stond echter ineens een toren voor dus dat zag er goed uit. 2-2 dus en de spanning nog op en top aanwezig. Bas speelde vervolgens van voor naar achter en van links naar rechts en stond pardoes mat. Oeps, 2-3 met nog 3 talenten te gaan. Gijs stond nog steeds zijn pion voor , maar Fabian en Alexander stonden nog steeds moeilijk te prutsen.

Ijsbreker Gijs wist zijn tegenstander te overtuigen dat het eindspel gewonnen was en zo de 3-3 bij kon schrijven. Niet veel later vereenvoudigden Alexander en Fabian hun stelling ook eindelijk waarna ook deze heren vrij snel een puntje bij konden schrijven. 5-3 gewonnen en goed op weg naar het kampioenschap.

 Lonneker 1Rating ENO 1RatingRonde 5
 Cupido, A. (Alexander)2023 Poffers, D.J. (Dick)14591 – 0
 Stotyn, F. (Fabian)2165 Klaasen, H.J. (Eric)15101 – 0
 Scheffner, J. (Jarno)1942 Altink, J. (Jan Willem)12811 – 0
 Wennink, M. (Mart)1962 Trejic, A. (Amir)15481 – 0
 Akkersdijk, E.A. (Erik)1796 Lamers, M. (Marco)15800 – 1
 Beek van, B. (Bas)1796 Voortman, N.M. (Niels)17690 – 1
 Engberink, T. (Tom)1636 Alssema, E. (Etien)20700 – 1
 Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1888 Johnson Temisaren, M. (Matthew)19351 – 0
 Gemiddelde Rating:1901 Gemiddelde Rating:16445-3

Lonneker wint overtuigend in SOS-competitie

Op dinsdag 17 januari 2023 was het tijd voor de 4e ronde in de SOS-competitie. Lonneker brengt hier al enkele jaren een ijzersterk team voor op de been op doordeweekse clubavonden door de hele regio op willekeurige avonden in de week. Zomaar een dinsdagavond in Enschede tegen SG Max Euwe? Lonneker is erbij met acht man met een gemiddelde rating van 1987. 

Voorzitter Paul mocht op bord 1 met wit tegen Frank Kroeze (2397), zoals altijd een grote eer. Hij had ook duidelijk de zwaarste avond van ons en wikkelde af naar een zwaar dametoreneindspel dat nog wel even kon duren. Helaas zag Paul over het hoofd dat hij met het opspelen van de f-pion de ongedekte h-pion erachter liet hangen. Frank pakte na deze unforced error de pion op h5 met schaak en Paul moest beteuterd opgeven. Maar reden tot treuren was er eigenlijk helemaal niet, we stonden toen al met 1-3 voor op de eerste vier borden.

Arno was op bord 2 namelijk allang klaar, hij had in een korte partij met duidelijk combinatiespel gehakt gemaakt van oud-Lonnekerlid Jasper Kamphuis (2101), met zwart nota bene. Hiermee heeft Arno na de moeizame seizoensstart toch weer een plusscore bij elkaar gespeeld.

Alexander op bord 3 leverde wederom met geïnspireerd en nauwkeurig spel een gruwelijke veegpartij af, en voltooide daarmee een externe hattrick sinds vrijdagavond (3 uit 3 in SBO-cup, Landesliga Nord, SOS-competitie). Sjaak Piest (1835) kon er van begin tot eind weinig tegen inbrengen.

Nóg eerder klaar was Fabian op bord 4. Na de loeizware Landeseinzelmeisterschaften van Niedersächsen bleek Levi Nies (1746) in de openingszetten al van een geheel ander spelniveau. Fabian verkreeg met sterk naturel spel eenvoudig het overwicht en pingelde na wat voorwerk het eerste punt binnen zodat hij om 21:15 al aan het bier kon.

De onderste vier borden duurden wat langer. Jürgen, nog tevreden nagloeiend van de eerste overwinning van Nordhorn-Blanke 2 in de Landesliga Nord op zondag, ruilde af naar een eindspel met dames, paarden en veel pionnen. Daarin was het een kwestie van techniek. Tycho van Muijlwijk (1455) liet hem na de Vorentscheidung van het ruilen van de paarden er nog wel lang voor werken.

Mart speelde op bord 6 de langste partij van de avond in het type zwartpartij dat hem goed ligt. Eerst een goede kop koffie, toen een fles Grolsch, schuiven en druk opvoeren. Daniël Rabbers (1732) ging er langzaam maar zeker af. Rond 23:30 werd de 1,5-6,5 op het scoreformulier bijgeschreven.

Had SG Max Euwe dan 1,5 bordpunt? Ja, want Gijs had weliswaar een boeiende partij tegen oude bekende Albert Vasse (1756) maar het evenwicht werd nooit duidelijk verbroken. Beide spelers hoefden overigens niet tot het uiterste te gaan voor er remise overeengekomen werd.

Bas op bord 8 tenslotte kreeg van Peter van Rossum (1783) een paardoffer rond zijn koning te verwerken, bleef veilig en kon aan het einde van de verwikkelingen gewoon verder met vier tegen drie lichte stukken. Dat voordeel gaf hij niet meer weg.

Met deze mooie overwinning staan we 3 punten los op Pallas en Euwe en 2 op Hardenberg.

Lonneker – Voorster schaakclub

Wat een wedstrijd, wat een spanning! Nederlands elftal op de achtergrond en mooi stukjes schuiven.

De opstelling was een bijzondere, iedereen mocht een bordje noemen en zo werden wij neergezet.

Onze jeugdleider wilde graag op bord 1, hij kwam om 20:15 aan en mocht zetjes doen. 1.f4 van Jansen. De weerlegging hiervan is d5 en dan h6 het Hobbs-Zilbermintsgambiet. Tom was echter niet helemaal in zijn hum na 15 zetjes en in mijn ogen nog gelijke stellingen werden de stukken ineens op het bord gezet, erg snel vergeten lijkt mij.

Tom was echter niet als eerste klaar, Jarno was dit, een erg bijzondere opening (voor een leek als ik). De Loper op f5 stond echter wel super goed, waardoor het leek alsof ik wel goed stond. Echter dreigde de tegenstander wel met een doorbraak met b5 en c5, toen  pats boem, een toren in de pocket voor Jarno! De stand was 1-1 en dat bleef het heel heel heel lang. Op elk bord waren wij favoriet, echter kwam het er niet helemaal uit. Cupido, de man met de droge worst, pakte als eerste een biertje om 20:01 en ging er goed voor zitten. Echter was dit goed voor zitten niet voldoende om ook maar een paar normale zetten te doen. Zijn wit voordeel was gelijk helemaal weg, volgende ronde zwart als je het mij vraagt. Mart speelde echt een leuke pot en als ik dat over Mart zijn partij zeg moet het ook wel echt leuk zijn. Hij speelde heel frivool, op talent, kennis en kunde. Of alles correct en perfect was weet ik niet, maar na de opening stond hij prima.

Arno speelde niet echt een Arno partij, hij poogde een keer niet ultra saai te spelen, maar tegengesteld rokeren en ergens aanvallen. Toen de mogelijkheid voor was ging hij toch maar niet aanvallen en ging hij op jacht naar pion d6. Basje,Basje,Basje, de rijzende ster met zijn nieuwe Boss trui had er zin in, echter op zet 5 deed hij het niet zo handig. Het mooie hiervan is, hij vergeet dit denk ik niet snel meer. Fabian zijn tegenstander was mij er eentje, hij vroeg of we aan het voetbal kijken of aan het schaken waren. Nouwja beide natuurlijk. Helaas speelde de tegenstander van Fabian wel veel theorie zetjes. Ich selber musste gegen ein Anti-Spieler spielen d4 c4 e3 oef was macht der Laeufer auf c1 spielen, er wollte nur nicht verlieren … hmm ich tat mich schwer, vielleicht lag es daran das ich bis dahin 0.0 Bier hatte, dann gab ich einen Bauern weg und jetzt war klar: Bier fuer mich und Fabje.

Nederland had ondertussen verloren en het bier tempo ging goed omhoog… er moest nu geoogst worden. Onze hartendief begon nadat hij een slechte opening had gespeeld allemaal goede zetjes te doen, hij overspeelde zij tegenstander helemaal, met een mooi trucje in het eindspel won hij prachtig 2-1 voor de onzen! De andere ronden wonnen wij met 6,5-1,5 en zo sterk als vandaag waren wij dit seizoen nog niet. Echter liep het allemaal wel een beetje anders. Arno ging ipv een pion te winnen toch maar voor de echte kill, of het allemaal werkte is de grote vraag. Fabian kreeg een remise aanbod, echter dachten wij nog steeds dat de invaller 1400 zou hebben dus het werd netjes geweigerd, ook al was de stelling toen al vrij drama. Mart positioneerde zijn stukjes heel mooi en bouwde een mooie aanval op. Bas begon ineens erg sterk te spelen met een Franse structuur kwam de breekzet f6 en de stelling werd geopend en het zonnetje begon te schijnen! Zum Glueck nahm mein Gegner den  Bauern nicht und ich stand in der Folge etwas aktiver und konnte mit einer kleinen Taktik einen Bauern gewinnen. Am Ende hatte ich ein einfaches Turmendspiel mit Mehrbauer, welches ich zum 4-1 Zwischenstand vollenden konnte, danke an die 5 Bier J.

Bas maakt voor het team toen een halfje!! Wel een kleine kwal meer, ten tijde van het schrijven van dit verslag wacht ik nog op de partij voor een analyse, het is namelijk echt de moeite waard. Daarna kwam Arno met het punt binnen, hij heeft de weg naar boven een moeizame start van het seizoen gevonden! Erg fijn te zien! Mart maakt het op een bijzonder fraaie manier af! Fabian speelde alleen nog, het was niet best.

De overwinning werd die nacht nog goed gevierd, we zijn veilig! We kunnen niet meer degraderen en het seizoen is nu al bijna geslaagd. We zijn daarna Herbstmeister en dat pakt niemand ons meer af!

17-01-2023 staat de wedstrijd tegen de Esgoo Max Euwe combinatie op het programma, eens kijken of Frank nu wel op bord 1 durft 🙂

-Paul

SOS Acht-/Zestallen competitie 2022/2023, Klasse 1A Ronde 3
Uitslagen : https://sosc.netstand.nl/rounds/view/2029

SOS-Team pakt koppositie!

11 november was dit jaar niet alleen de start van het nieuwe carnavalsseizoen; het was ook de dag waarop SV Lonneker de tweede SOS competitiewedstrijd van het seizoen speelde. We speelden uit tegen Almelo. Ondanks een paar afzeggingen lukte het een mooi sterk team op de been te krijgen. We speelden met: Fabian, Jarno, Arno, Mart, Bas, Roelof, Gijs en Tom.

De partij van Mart was van het begin af aan erg interessant. Vanaf de opening waren er veel tactische verwikkelingen. Mart kwam steeds beter te staan. Hij kreeg een gevaarlijke aanval die echter niet direct tot winst leidde. Zijn tegenstander had echter tot in het eindspel kansen op remise. Een vrijpion van Mart liep door waardoor we op een voorsprong kwamen van 0-1.

Arno won al vroeg in de partij een pion. Zijn tegenstander verzwakte zijn eigen koningsstelling onnodig. Dit was wel in de wetenschap dat de dames geruild zouden worden. Het bleek al snel dat een aanval zonder dame ook gevaarlijk kan zijn. In een stelling waarin het ondekbaar mat was gaf de tegenstander van Arno op. 0-2 voor ons.

De partij van Tom ging lange tijd gelijk op. Het lukte Tom om een rustige stelling tactisch te maken. Dit leverde hem een pion op. In een eindspel met de dames nog op het bord werd het remise. De eindstelling was nog steeds beter voor Tom maar wel moeilijk te winnen. 0,5-2,5

Roelof heeft lange tijd een pion achter gestaan. De enige lichte stukken op het bord waren echter lopers van verschillende kleuren. Zijn tegenstander zag na lange tijd proberen geen manier meer om op winst te spelen. Hij bood in het eindspel remise aan wat Roelof met goedkeuring van teamleider Gijs aannam 1-3.

 Fabian won in de opening een pion en stond ook erg actief. Hij won in het middenspel nog een pion. Hij had ook veel meer tijd dan zijn tegenstander. Toen hij in het eindspel nog een derde pion zou winnen geloofde zijn tegenstander er niet meer in en gaf op. 1-4.

Jarno heeft lange tijd passief gestaan. Zijn stelling leek erg slecht. Hij kon echter erg gecompliceerd maken. Het leverde zelfs een sterke aanval op de koningsvleugel op. Zijn tegenstander kon alles niet meer tijdig uitrekenen en verloor op tijd. In de eindstelling stond Jarno niet meer slechter. 1-5 en de teamoverwinning was binnen!

Bas kwam goed uit de opening. Hij heeft het hele middenspel overwegend gestaan. Zijn pionnen aan de koningsvleugel stonden ver naar voren. Het was echter moeilijk om dit voordeel in winst om te zetten. De stelling werd geopend en er werden wat stukken geruild. Het voordeel van Bas leek te zijn verzand. Er werd remise overeengekomen. 1,5-5,5.

Gijs stond aan het begin van het middenspel erg actief. Hij kon hierdoor een pion winnen. Er waren echter nog volop remisekansen voor zijn tegenstander. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met P+L voor Gijs tegen L+L. Gijs had nog steeds een pion meer. Gijs sloeg een remiseaanbod af en bleef goed doorspelen. Hij kon een loper winnen waarna zijn tegenstander opgaf. De einduitslag werd daarmee 1,5-6,5. Net als de einduitslag van de eerste ronde. Daardoor staan we bovenaan in de klasse!

Soevereine overwinning in eerste ronde SOS-Achttallen Competitie!


Nadat we vorig jaar de competitie hadden gewonnen, willen we dit jaar natuurlijk de titel verdedigen. We begonnen heel goed aan de eerste wedstrijd tegen Rijssen, waar we op papier duidelijk de avoriet waren, ook al misten we twee sterke spelers, Alexander en Gijs. Onze topvervangers Leon en Erik doen gelukkig niet onder voor ze. We gingen met een “normale” opstelling (naar speelsterkte) de wedstrijd in, d.w.z. ikzelf op 1 en daarna Paul, Wennink, Arno, Leon, Bas, Erik en Tom.
Al in het eerste kijkrondje zag het er over het algemeen goed uit. Ikzelf had geen idee vanaf zet 3 en stond bescheiden. Paul gebruikte zijn witte voordeel om vroeg ruimte te winnen, Wennink speelde Scandinavisch :(, Arno stond ok, Leon viel stevig aan op de koningszijde, Bas verzamelde vroeg een stuk, Erik was licht passief en Tom had zijn tegenstander al bijna mat!
Maar op de een of andere manier (hij weigert de partij te laten zien), verloor Arno zijn dame tegen een toren, ik dacht eerst: “Wow, briljant die man”, helaas had ik het mis, verloor Arno meer materiaal en stonden we 0-1 ACHTER, dat was vorig seizoen nooit het geval (in de wedstrijden waar ik bij was). O jee, zal het een onaangename verrassing zijn?
Nee! Omdat Lonneker een sterke voorzitter heeft, pakte Paul eerst tactisch een peune en hoewel zijn volgende “truc” eigenlijk onzin was, wist hij kort daarna tactisch een stuk te winnen. De gelijkmaker!
Ook Bas zette een sterke prestatie neer, bijna zonder fouten, hij zette vol vertrouwen zijn extra stuk om, in een ons verdiende op voorsprong!
Erik profiteerde van een slordige aanvalszet in een verdrukte stelling, won een pion en wist vervolgens ook zijn stukken te activeren. Kort daarna was een tweede pion verleden tijd en viel Erik zelfs de koning aan. Toegegeven, hij won de koningin met een mooie tactiek, maar hij had ook mat kunnen forceren. Maakt niet uit! 3-1 voor Lonneker.
Wennink stond in de opening ook bescheiden, wie zou dat verbazen …, maar hij wist zich in het late middenspel te ontwikkelen en strafte een overdreven stukoffer van zijn tegenstander genadeloos af voor een tussenstand van 4-1.
Het beslissende halve punt voor de teamoverwinning werd gepakt door Tom op het achtste bord. Na een sterk offer had hij bijna een mataanval gecreëerd, maar maakte deze niet af. Ik wist het exacte einde niet vanwege mijn eigen tijdsproblemen, maar het gerucht gaat dat hij nog steeds duidelijk beter was. Hoe dan ook, 4,5 en de winst was verzekerd, ik stond “Schei…”… Leon kon ik niet goed zien.
Ok drama baby, drama! Helaas kwam ik bedroevend uit de opening, mijn tegenstander speelde dat erg goed! Het enige wat me “in leven” hield waren de reguliere biertjes van CMPtV en Wennink … en het feit dat ik eerst geen materiaal achter stond, hoewel de in het lichaam verstopte engines +4 verklaarden. Toen ik vervolgens een kwaliteit won in een zware tijdnood, dacht ik ten onrechte — “easy win” Maar nee, ik was nog steeds aan de verliezende hand en moest het materiaal teruggeven. In het DT-eindspel bleef ik minder staan, maar omdat mijn tegenstander op het einde een “verkeerde” pion sloeg, kon ik een onverdedigbare mataanval beginnen en het 5,5e punt binnenhalen.
Helaas heb ik het einde van Leon niet echt meegekregen vanwege mijn eigen pot. Hij had echter steeds het initiatief aan zijn kant en in tijdnood van zijn tegenstander sloeg hij ijskoud toe voor de eindscore.
Uiteindelijk hadden we een duidelijke 6,5-1,5 overwinning, wat ons op de tweede plaats in de ranglijst zet, nog niet erg veelzeggend natuurlijk, maar laten we zien… In de tweede ronde moeten we in Almelo op 11 november spelen en dan moeten we er weer staan!
Fabian Stotyn

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)