April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Superhelden Lonneker verpesten kampioensfeest UVS, maar hebben kampioenschap niet meer in eigen hand

In Nijmegen en omstreken waren ze al dagen zenuwachtig, het tot dusverre perfecte seizoen met 12 matchpunten uit 6 wedstrijden kon bij directe concurrent, promovendus Lonneker bekroond worden met het kampioenschap. Vorig jaar werd de titel ook al binnengehaald, dus de voorbereidingen waren alweer grondig getroffen. De flessen champagne waren koud gezet, de playlist met kampioensmuziek stond klaar, de platte wagen was geregeld, de maandag was vrij geregeld om maximaal te kunnen gaan tijdens het kampioensfeest, want dit moest toch wel de bekroning gaan worden op een tot dusver fantastisch seizoen.  Diderick won tot dusverre alles, Ivar en Maarten stond ook maar 1 remise toe en als toetje pakten alle invallers die 1x meededen gezamenlijk ook nog eens 4 uit 5. Kortom een vlekkeloos seizoen, tot dusverre, dus iedereen zo trots als een pauw, maar dan moest er nog wel even gewonnen worden in het beruchte kippenhok van de SBO. Van onderschatting was in ieder geval geen sprake gezien de uitspraak in het vorige verslag: “Lonneker wordt fanatiek en speelde de laatste thuiswedstrijd bijna 2100 gemiddeld”

Bij Lonneker was de opdracht helder en duidelijk, 2 bord- en 2 matchpunten achter, dus gewoon winnen en dan in de slotronde aan het doelsaldo werken terwijl UVS nog een zware kluif krijgt aan ASV 1. Voor deze wedstrijd werden uiteraard weer onze grootste toppers van stal gehaald. Grote afwezige was helaas Jokim, Hij kon, hij ging het toch niet redden met zijn werk, toch wel redden met zijn werk, uiteindelijk gooide een trein met vertraging alsnog roet in het eten, maar hij is aan het werk en dat is superman. De schilder zag het kleurenpalet waar de teamleider over beschikte en vond het niet erg om een rondje te passen en de teamleider werden gepasseerd om disciplinaire redenen, vanwege een schandalig egoïstisch verslag over de KNSB-wedstrijd tegen UVS. Dit ondanks dat beide heren recentelijk goede resultaten hadden gehaald tegen UVS in de KNSB. Welke toppers speelden dan wel hoor ik u zeggen. Nou luister en huiver!

Op bord 1, sinds zijn terugkeer bij Lonneker alles nog gewonnen, de regerend Nederlands kampioen onderwaterschaak, onze hoogst gerate speler, meesterklassespeler, bughousefenomeen, de nummer 176 op de KNSB-ratinglijst, FM Zyon Kollen, aka Aquaman. Op bord 2, de voorzitter, onze langst zittende bestuurslid ooit, de man van veel praatjes, maar ook veel daden, als hij aanwezig is schiet de omzet altijd omhoog, onze Captain aMerica, Paul. Op bord 3, met zwart!, de man die voor de partij meestal al begint aan een serieuze voorbereiding om zijn superheldennaam te mogen dragen, uit op sportieve revanche na zijn slippertje in Velp, dat kan natuurlijk niemand minder zijn dan onze Green Lantern, Fabian.

Op bord 4, onze andere groene rakker, DE man van het seizoen, met 12,5 uit 14 extern, tpr ruim 2200+, formidabele secretaris, onze HULK, Arno. Op bord 5, wereldreiziger, supersub, tiki-taka fenomeen, the big Bos van de Sbo, oftewel Robin, uiteraard weer naast eindspelfenomeen, de meest Hollandse Duitser, Batman, Jurgen op bord 6. Op bord 7, erg goed tegen Duitsers, erg goed in de inkoop doen, onze pinpas strooiende penningmeester (hij is weer terecht, dankjewel Velp), erg goed in zijn werk, Vuilnisman, Cupido. Op bord 8, speelde elke partij nog in de KNSB dit seizoen, in de SOS werd hij 1x gepasseerd door te teamleider SCHANDALIG!, onze echt schaakliefhebber, de nestor van de groep, spookt vaak na in de nachtmerries van tegenstanders, Jochen, Das Phantom.

Maar zoals het spreekwoord zegt: je moet nooit teveel veren in mensen hun reet steken voordat de trotse pauw geschoten is, of zoiets, er moest eerst nog wel een prestatie geleverd worden door onze toppers. De groene lantaarns werden zoals vertrouwd weer vroeg los gedopt, want we zijn in ieder geval de gezelligste vereniging van hier tot Limburg, vanavond was de kans om dit ook schakend waar te kunnen maken en een vorentscheidung te doen in de titelstrijd. Met maar liefst 9 interne partijen was het een gezellige boel en moest er zelfs aan de bar geschaakt worden. Extra taak voor de wedstrijdleider om de boel een beetje rustig te houden, dat ging voor ons doen relatief goed.

Onze batman was echt strak gekleed als Bruce Wayne voor deze gelegenheid, speelde ook een erg strakke opening en kwam +5 te staan! Gaf vervolgens onnodig een pion, wat nog geen ramp was, maar besloot toen een kwaliteit te offeren en dit zorgde voor een 0.0 stelling, een onnodig halfje zullen we maar zeggen. De hulk had een lastig toreneindspel waar de dames waarschijnlijk ook iets handiger afgewikkeld hadden kunnen worden, maar meer dan remise had er dan ook niet ingezeten en zo werd het 1-1.

Vuilnisman, bood remise aan, dit had ik verkeerd begrepen dus ik kwam hem aan het bord vertellen dat hij door moest spelen, gelukkig luisterde zijn tegenstander wel naar mij, maar met een pion minder bleek hier ook echt niet veel meer te halen dan een halfje. Das Phantom had zomaar ongemerkt een pion afgesnoept bij zijn tegenstander. Zijn stelling was alleen niet erg goed, dit resulteerde helaas ook in een nederlaag 1,5-2,5. De groene lantaarns hielpen helaas niet bij the green lantern, hij kwam super uit de opening had moeten/kunnen winnen, deed dit niet en ging nog vol voor de winst in een lastig eindspel waar hij minder leek te staan. Helaas verloor hij. Captain aMerica kwam in een remise eindspel waarin hij nog lang naar de winst probeerde te rommelen. Helaas was zijn tegenstander in staat om het remise te houden en zo werd het 2-4.

Aquaman ging weer de ondoorgrondelijke diepe waters van het eindspel in vanuit een gelijk ogende stelling. Hij won twee pionnen, maar toren + f en h pion tegen toren zou toch theoretisch remise moeten zijn. Gelukkig had zijn tegenstander niet meer genoeg tijd om dit ook daadwerkelijk remise te houden. Zo werd het 3-4.

Robin, de sidekick ontpopte zich deze avond wel tot een ware held. Hij miste een trucje en kreeg een toren en loper tegen een dame achter op het bord. Op dat moment zag het er ook niet al te florissant uit op de andere borden en verteld hij mij dat hij misschien nog wel all-in rommelkansen zag met een kleine kans op succes. Gelukkig gaf zijn tegenstander een kwaliteit weg waardoor het opeens twee torens tegen een dame was. Toen ook deze vakkundig geruild werden had Robin opeens 2 verbonden vrijpionnen en een loper tegen een loper, maar met ongelijke lopers was ook dit theoretisch remise. Ook hier was tijdnood misschien een factor, want Robin noteerde zelf 47 zetten en Arno noteerde er ook 47 voor hem, omdat hij onder de 5 minuten zat. Deze tijdnood zorgde er ook voor dat zijn tegenstander niet wist waarom het nou remise was en zo won Robin en werd het 4-4.

Er had meer ingezeten, maar onderweg zag ik het ook nog wel somberder in. Als enige team niet verloren van UVS, maar daar kopen we niks voor. We kunnen nu alleen nog maar hopen dat ASV wel van ze wint en dan zorgen dat we zelf dik genoeg winnen. Maar ik verwacht dat UVS gewoon de titel gaat pakken en dan zijn ze ook gezien deze avond de terechte kampioen. Het was in ieder geval weer een ouderwets gezellige avond, met twee ontzettende sterke teams die er een boeiende strijd van maakten.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8361

SOS-team op koers voor kampioenschap

Met 4 matchpunten en 8 bordpunten achterstand op UVS trok het SOS-achttal naar Velp. Met een wedstrijd in handen en het onderlinge duel tegen UVS in het verschiet hadden we alles nog in eigen hand.

Na de nederlaag tegen Zevenaar had onze teamleider GG besloten een suoerheldenteam samen te stellen. Voor deze wedstrijd hadden zich echter Captain America, Superman en Batman zich afgemeld, ook GG was er niet. Misschien waren zij de wereld aan het redden, maar ik heb daar niets over gelezen in de kranten van zaterdag. Ik denk dat ze gewoon iets leuks moesten doen met de vrouw.

Gelukkig konden Aquaman, the Green Lantern, Robin, Zorro en de vuilnisman wel spelen. Door de absentie van wat superhelden koos GG voor Duitse degelijkheid: Jarno en Jochen. De vuilnisman was ook blij dat de schilder het team versterkte. De fulltime vuilnisman begon zich eenzaam te voelen tussen de parttimeprinsjes die overdag achter hun beeldscherm met zinloze zoommeetings, overschatte excelsheetjes en thuiswerken denken dat ze de BV Nederland overeind kunnen houden.

Velp had een enigszins tactische opstelling. Dit betekende dat Robin, Jarno en Jochen tegen een gelijkwaardige tegenstander speelden en de rest op papier veel sterker was dan zijn opponent. Bij vier van die vijf wedstrijden kwam inderdaad de verwachte uitslag.

Zyon won in een eindspel ondanks dat het er even op leek dat zijn tegenstander de actievere stukken had. Ik was ook blij dat Zyon won, want witspelers die in het frans op d5 slaan, zouden als het aan mij ligt voor straf 4 weken lang corvee moeten doen.

De vuilnisman had een makkelijke avond, na twee nederlagen in de Caro Kann tegen Frank Kroeze en Jürgen had hij de opening bekeken. Hij maakte nog steeds een fout op zet 8. (8. Lxc6 was +7) maar zijn tegenstander deed na 8. Da4 geen 8… Lxf3 en verloor een stuk.

Bas moest tegen een jeugdig talent. Hij ging terecht herhaling van zetten uit de weg, won even later een stuk en de partij. Leon speelde een mooie aanvalspartij, waar hij nooit in de problemen was en op het laatst zelfs nog met een dame meer moest mat zetten. De partij kun je ergens vinden in de uitslagen app.

De Green Lantern was goed uit de opening gekomen, maar toen de vuilnisman de stukken aan het opruimen was, stonden er ineens twee zwarte torens op de tweede rij. Nadat hij het nog aardig verdedigd had, sloeg hij een pion op f5 en verloor daardoor een stuk en de partij.

Een grote overwinning kon nog steeds en die kwam er dan ook. Jarno en Jochen bevestigden hun Duitse degelijkheid en speelden partijen waar in ze steeds beter kwamen te staan en hun tegenstanders langzaam oprolden.

Helaas kon Robin geen punten toevoegen aan het geheel. Hij was goed uit de opening gekomen. Ik was verbaasd dat hij remise aanbood (waarschijnlijk had hij Lf1 gemist) en nog verbaasder dat zijn tegenstander weigerde. Door tijdnood kon hij het eindspel niet remise houden, wat het volgens mij wel degelijk was.

Een prima 6-2 overwinning en vrijdag 5 april de kampioenswedstrijd tegen UVS in Lonneker.

Komt dat zien!

Superhelden verslaan ASV

Na een nederlaag in ronde 4 was er om de kampioensaspiraties in leven te houden voor het SOS-team een heldendaad nodig en moest het tot dan toe onverslaanbare ASV 1 verslagen worden. Er waren veel aanmeldingen in de app en het was de taak van de teamleider om hier louter helden uit te kiezen. De ratinglijst van januari werd er bij gepakt en nummer 1 t/m 7 en 9 werden geselecteerd kortom veel sterker kon niet.

Wie zijn dan deze superhelden zal u zich afvragen. Op bord 1 zat niemand minder dan Aquaman, de kersverse Nederlands Kampioen onderwaterschaak, Zyon. Op het land staat deze held meestal ook wel zijn mannetje dus een uitermate geschikte keuze. Op bord 2 zat niemand minder dan onze snelschaakkampioen van dit jaar, Fabian. Altijd te herkennen aan de groene unit in de hand, ofwel the Green Lantern.

Op bord 3 zat onze voorzitter oftewel onze kapitein, Captain aMerica, Paul ten Vergert. Blaast altijd hoog van de toren, maar verdedigd de clubbelangen altijd met zijn indrukwekkende schild. Op bord 4 misschien wel onze beste speler als hij er zelf ook in gelooft. Online hakt hij de ene na de andere grootmeester in de pan. Superman, Jokim van den Bos.

Op bord 5 iemand met een niet erg indrukwekkende superhelden naam: Vuilnisman. Zijn superhelden naam kan dan erg mager zijn, maar Cupido de god van de liefde was ook helemaal klaar voor deze epische strijd. Op bord 6 zou spelen de groene held die strijd voor deze aarde en de natuur. Maar als je hem boos maakt sloopt hij iedereen op het bord, de Hulk, Arno van Akkeren. Arno was echter al met zijn hoofd bij vakantie, maar gelukkig kreeg de teamleider een 3 kantjes met zwaard uitgeslepen sollicitatiebrief van onze altijd messcherpe Zorro, oftewel Leon Stuij, dat ken je natuurlijk niet weigeren.

Op bord 7 werd er hulp ingevlogen. Nog niet gespeeld dit seizoen, maar altijd bereid om in te vallen en in deze strijd onmisbaar. Niet zomaar een hulpje maar Robin de trouwe sidekick van onze Bord 8, die weer een epische entree had in zijn hyperluxe batmobiel, met meer knopjes en gadgets dan versnellingen kwam daar aangereden onze eigen Batman, Jurgen.

Waar veel hardlopers een hoogtestage doen is het voor schakers schijnbaar goed om een onderwaterstage te doen om een strijd van de lange adem te kunnen winnen. Zyon was dus klaar om vandaag tot het bittere einde te gaan. En dit zou ook wel moeten, want anders mocht hij lopend naar huis want Roy en Hannie speelden voor de gelegenheid mee met de interne en wonnen respectievelijk van Johan en Gerrit. 2-0 voor de familie Kollen.

Op deze zeer goed gevulde avond met ook nog 15 mensen die intern wilden spelen was het ouderwets gezellig in het kippenhok van de SBO. Dit was wel even wennen voor onze externe tegenstanders, maar meer dan voor ons doen stille omstandigheden konden wij ook niet leveren met 31 mensen in het gebouw. Anne kreeg een rondje vrij, waar Appie dit ook niet erg had gevonden. Appie won binnen een uur van Martijn met een mooie dubbele paardvork en was dus erg tevreden dat hij toch had gespeeld. Tom speelde tegen Ed en won, Gijs en Bas waren beide bang te verliezen en kwamen remise overeen. Walter won een lastig eindspel van Louk, Jeroen won van Mart.

Het was voor Lonneker begrippen aan het begin van de avond erg rustig en het was wel echt een moment waarop Leo gemist werd die om 9 uur luidruchtig zou zijn binnengekomen. Over normaal luidruchtig gesproken, vuilnisman speelde niet zijn beste partij van het seizoen, het was gewoon garbage. Zijn partij was al niet zo bijzonder, maar als je dan je eigen rotzooi niet op ruimt dan ruimt je tegenstander die gratis loper wel voor je op. Kortom 0-1. Captain AMerica was tijdens de hele partij aan het klagen, komt vast door die rivella aan het begin. Optisch zag het er ook allemaal niet zo fraai uit, maar echt heel slecht had hij nou ook weer niet gestaan. Toen zijn tegenstander het juist vervolg niet zag kon toch vrij snel het 1-1 worden bijgeschreven. De rest van het team zag dit en raakte geïnspireerd door de overwinning van de voorzitter.

Zorro kreeg een messcherpe variant van zijn tegenstander voor de kiezen, toen de stofwolken waren opgetrokken bleek Zorro ondanks de groene lantaarns scherp genoeg om remise te maken. Prima resultaat tegen de enige tegenstander die een hogere rating had.

Robin vroeg of hij remise mocht, mijn advies was ga zelf maar kijken hoe de rest staat want schaken is de afgelopen week niet mijn sterkste punt gebleken. Maar als je dan al die heldendaden op de borden om je heen ziet dan kan je als gouden wissel / sidekick natuurlijk niet achterblijven. Een pionnetje ging naar de overkant en dat was ruimschoots voldoende voor onze voorsprong.

Batman stond ook naar eigen zeggen slecht, maar vervolgens was de conclusie als ik alles goed heb berekend sta ik goed. Onze Batman maakt wat dat betreft niet vaak fouten dus dit bleek ook waar. Vervolgens mocht hij met een voordeel het eindspel in tegen een Nederlander en “Nederlanders kunnen echt geen eindspelen”. Kortom 3,5-1,5 voor Lonneker.

Superman had net zoals in zijn bizarre partij die hij verloor in de KNSB-beker weer een mooie koningsaanval opgezet. Deze keer was hij extra gebrand om dit ook tot een goed resultaat te brengen. Superman liet weer eens zien hoe goed (wij denken dat) hij is, blies de koningstelling van zijn tegenstander op en tekende voor het winnende punt. 4,5-1,5.

De feeststemming en de lading groene lantaarns begon langzaam in te dalen in de ijsclub en de wedstrijdleider moest toch een keer of 5 verzoeken om nog enige stilte. De koning van de groene lantaarns Fabian, 13 stuks, had ook ergens in het middenspel wat voordeel gepakt en bleef ondanks zijn minder heldere blik, uitstekende zetten doen. Een pion die naar de overkant ging bleek voldoende om aan de corvee te mogen beginnen 5,5-1,5.

Aquaman had zijn tegenstander meegesleept naar de ondoorgrondelijke dieptes van het toreneindspel. Als een vis in het water bleek, een pion meer bleek hierin voldoende om de score voor de familie kollen op 3-0 te zetten. Is dit een unieke familieprestatie, onze clubhistoricus vermoed dat dit de familie Edens in het verleden ook wel eens is gelukt en misschien de familie Kollen zelf ook wel in het verleden. Maar in ieder geval een evenaring van het familierecord. Ook voor het Team een uitstekende prestatie, 6,5-1,5 tegen een tegenstander die tot dan toe niet had verloren, briljant!

Er werd vervolgens nog tot in de late uurtje gebughoused, gedronken, geanalyseerd, corvee gedaan en gevierd dat wij zo`n mooie vereniging zijn. Leo zou het zo gewild hebben.

Gijs

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8354

Verslag Schaakwedstrijd: Lonneker 1 – ESV 1

Ronde 3 van de schaakcompetitie bracht een onvergetelijke strijd tussen Lonneker 1 en ESV 1, waarbij de gemiddelde rating de hoop op een eenvoudige overwinning voedde. Echter, het schaakbord vertelde een ander verhaal, met enkele opmerkelijke wendingen en hilarische excuses voor afwezige sterspelers.

Zoals het een schaakverslag betaamt, begint het verhaal met bord 1, waar Leon (1919) zijn tegenstander John (2028) met een gewaagd biertje BVO in de trein en zwart stukken te lijf ging. Een nette wedstrijd vol plezier, enthousiasme en inzet resulteerde in een gemoedelijke remise, die perfect bij Leons talent op bord 1 paste.

Op bord 3 troffen we Cupido (1997), die zich op onverklaarbare wijze op een rating boven zijn eigen verwachtingen bevond. Zijn stelling oogde aanvankelijk ‘kut’, maar in de analyse kwam zijn ware schaakgenie naar voren. Omkoping of niet, Cupido leverde een uitstekende en mooie pot af.

Jarno (1969) op bord 4 verdiende de publieksprijs van de avond. Hoewel zijn partij niet foutloos was, slaagde hij erin om om 23:59 het beslissende punt binnen te slepen. Een genot voor iedereen, zij het met een vleugje tijdsdruk.

Jochen (1967), onze Duitse vriend op bord 5, koos voor een openingskeuze die vraagtekens opriep. Desondanks werd er hoopvol naar de volgende week gekeken, met een voorspelde puntengroei voor Joachim.

Arno (1976) op bord 6 speelde alsof hij de sterren van de hemel haalde, ondanks een matige opening. Zijn nieuwe baan lijkt hem niet alleen financieel succes te brengen, maar ook schaaktechnisch.

Mart (1947) op bord 7 experimenteerde de laatste tijd met openingsvarianten, maar deze keer hield hij vast aan zijn vertrouwde d5 en pf6. Het leverde een strakke pot op en een welverdiend punt voor Wennink.

Debutant Martijn (1848) op bord 8 liet zien dat schuiven en remise weigeren niet altijd genoeg zijn voor de overwinning. Een goede poging, maar niet genoeg voor de zege.

Met een eindstand van 5,5 – 2,5 stonden de onzen weer bovenaan. Een schaakfeest waarbij zelfs de afwezige sterspelers zich geen zorgen hoefden te maken, want de rest van het team nam de leiding met verve over. Joeppie!

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8339

Schaakavontuur in de regen : De Elster Toren 1 vs. Lonneker 1

Op een regenachtige dag, donderdag 5 oktober 2023, reisde het schaakteam van Lonneker naar het verre Elst voor hun eerste uitwedstrijd in de SOS-competitie. Ondanks de gure weersomstandigheden en de lange reis, waren de schaakliefhebbers vol enthousiasme om de strijd aan te gaan. De locatie waar de wedstrijd plaatsvond, een gezellig café met uitstekend bier, beloofde een geweldige schaakavond.

De wedstrijd begon direct in het voordeel van Lonneker, aangezien de tegenstander slechts zes spelers opstelde : Gijs, die op bord 3 speelde, boekte een fraaie overwinning en ook de speler op bord 1 wist te zegevieren. Al snel stond Lonneker met 2-0 voor.

De andere borden toonden eveneens sterke prestaties, met enkele echte schaaktalenten in de gelederen. Op bord 2 speelde Jokim met zwart en hield met gemak remise in slechts 15 zetten, wat zijn ongeslagen status in het seizoen onderstreepte. Jokim straalde van energie en leek onverslaanbaar.

Op bord 4 speelde Jürgen een aangename Caro-Kann opening en stond goed, maar zijn partij duurde maar liefst 40 zetten en eindigde in remise. De algehele score stond nu op 1-3 in het voordeel van Lonneker, dankzij de uitstekend samengestelde borden door Gijs, de teamleider.

Bij de overige borden bleef Lonneker domineren. Jarno won snel een pion en consolideerde zijn voorsprong met stabiel en rustig spel. Leon, een schaaktalent, imponeerde met zijn rustige en positionele spel, en hij sloot de partij af met een prachtig (schijn)offer, dat getuigde van grootmeesterlijke briljantie, alles terwijl hij genoot van enkele speciale biertjes aan het bord.

Jochen, een van de Duitse vrienden in het team, overklaste zijn tegenstander volledig, die simpelweg geen antwoord had op zijn strategie. Dit leverde Lonneker nog een punt op, waardoor onze vriendelijke Duitser nu op 3 uit 4 staat voor Lonneker.

Bas, die bekend stond om zijn briljante spel met wit en soms wat zoekende stappen met zwart, wist met geconcentreerd spel en rustige zetten een eenvoudige overwinning te behalen, ondanks de schijnbare spanning voor de toeschouwers.

Na de wedstrijd werd er nog lang geschaakt in het café. Gijs vond zelfs nog tijd om een potje te schaken met potentiële vrouwelijke leden. Het was een geslaagde en erg leuke dag voor Lonneker, en iedereen kijkt reikhalzend uit naar de volgende schaakwedstrijd op 17 november. Een geweldige start van het seizoen!

-Paul ten Vergert

Zie https://sosc.netstand.nl/divisions/view/348

Jokim claimt eerste overwinning voor Lonneker bij debuut in hoofdklasse SOS

Na het tweede kampioenschap op rij in de eerste klasse van de SOS, met een foutloos jaar achter de rug was het dan echt tijd om te promoveren voor Lonneker. Dit betekent dat we de niet meer spelen in de SBO-regio, maar dat we al onze wedstrijden spelen in of tegen clubs uit de regio Arnhem tot Noord-Limburg. Voor “het eigenlijke eerste van Lonneker” hadden zich maar liefst 13 spelers aangemeld met daarbij ook de 10 sterkst gerate spelers van de club inclusief oude bekende Zyon. Voor de eerste ronde hadden onze 3 toppers Paul (deed een Cupido`tje), Fabian en Zyon afgezegd, maar gezien de breedte van de selectie zou dit zeker niet hoeven te betekenen dat we kansloos waren. Ook Bas en Bos sloegen een rondje over. Toch fijn zo`n brede selectie.

Ondergetekende, vijfde wissel, bij voorkeur non-playing captain, mocht door 5 afmeldingen gelijk de eerste ronde in actie komen, maar met mijn 1900 rating was ik nog steeds de zwakste van het team kortom wat een beestachtig goed team. Dan moet je denken aan Jokim die met een overwinning de 2100 barrière zou slechten. Wennink, topscoorder van de eerste klassen vorig seizoen, had nog wat recht te zetten van zaterdag dus was ook gebrand op de overwinning. Arno, die ook weer in vorm begint te raken mocht naast mij zitten. Ook speelden de Duitse 3 J`s, Jarno, Jochen en Jürgen. Niet te verwarren met Jan Smit, die had ooit eens een hitje genaamd Cupido. Kortom in dit team zat wel muziek.

Aangekomen bij het clubgebouw bleek dat ASV versterkt was opgekomen, met 4 invallers waarvan er 2 2100+ hadden, dus dat kon nog wel eens een zware kluif worden. Om 20:10 gingen de klokken aan nadat iedereen was voorzien van wat drinken. De tegenstanders van Arno, Jokim en Gijs lieten nog even op zich wachten, maar kwamen 5 minuten later het gebouw ook binnen.

Jarno en Jürgen hadden een keer gewisseld, dat hield in dat Jürgen kon drinken en Jarno mocht rijden. Dit bleek niet de beste tactiek te zijn. Op het bord van Jarno ging het als eerste mis, zijn tegenstander vertelde buiten dat hij vrij makkelijk een stuk ging winnen. Dit bleek ook de waarheid waardoor het erg taai zou worden. Jürgen, op bord 2, die erg trots was dat hij qua biertjes nog gelijk lag met de teamleider, gaf opeens een toren weg en zo was het 0-1. Duidelijk het bier optimum nog niet gehaald. Gezien deze ontwikkelingen sloeg ondergetekende een remise aanbod af. De andere Duitser bracht het er beter vanaf. Jochen had zaterdag bij zijn debuut voor Lonneker al gewonnen en deed dat deze keer weer overtuigend op bord 6 en zo was het plotseling 1-1.

Jarno verloor op bord 1 even later maar Cupido had op bord 4 opeens een puntje binnen geharkt. Zo was het opeens 2-2. Nu onze muzikale vrienden klaar waren was het de taak aan de lokale sterren om de buit te gaan binnenhalen. Maar zo eenvoudig was dit nog niet, want de stelling van Mart was heel tricky maar oogde niet best, Jokim zijn tegenstander was non-stop op zoek naar de fout van Jokim, Gijs had een lastig pionneneindspel en Arno had een lastige stelling.

Tussendoor won Johan tijdens de interne zijn eerste lange partij, Hulde! De teamleider werd even later naar binnen geroepen door bord 5 meneer Wennink. Hij had eeuwig schaak, mocht hij remise doen? In mijn beleving was dit al een ingecalculeerde 0 dus daar werd niet lang over getwijfeld. 2,5-2,5. ZO mochten de laatkomers van ASV toch nog het langste aan het bord zitten. Terwijl onze gasten het allemaal erg naar hun zin leken te hebben, kwam Jokim maar eens bij de teamleider peilen hoe het er voor stond en wat de prognose was.

We gingen even naar buiten om dit te bespreken. Twee van de al uitgespeelde ASV-ers besloten gezellig mee te vergaderen. Mijn conclusie was dat Jokim en ik remise moesten houden en dat Arno voor de overwinning moest gaan zorgen. De teamleider van de tegenstander merkte terecht op dat wij wel erg veel druk op Arno leggen en dat het altijd van hem komt. Maar ik wist hem er van te overtuigen dat Arno ook wel erg goed is en dat hij deze druk aan zou moeten kunnen. Ook werden er zorgen geuit dat de tijdnood fase op komst was en de wedstrijdleider nog aan het spelen was, goed punt. In een pionneneindspel waar ik achteraf het gevoel had dat ik kansen had gemist kreeg ik 5 minuten later mijn tweede remise aanbod dit accepteerde ik. Remise op bord 8. 3-3.

Toen begon de echte tijdnood met 4 spelers met minder dan 5 minuten, misschien toch niet ongunstig dat deze ASV-ers wat later waren. Arno zorgde voor veel spektakel met verre pionnen, mat tussendoor dekken veel ruilen, maar Arno sleepte in ieder geval het eerste matchpunt binnen met een kunstukje op bord 7. 4-3.

Toen waren alle ogen gericht op bord 3, Jokim. De wedstrijdleider had gezorgd voor een meeschrijver en deze bleek cruciaal te zijn, want na flink wat heen en weer geschuif om een gaatje te vinden om de winst te forceren en dit te voorkomen claimde Jokim drie keer dezelfde stelling. Remise? Zijn tegenstander was niet overtuigend, kortom reconstructie. De meeschrijver van ASV was net als Jokim wel overtuigd van drie keer dezelfde stelling. Dus de reconstructie mondde al redelijk snel uit in een analyse waarin ook de drie keer dezelfde stelling echt werd vastgesteld. Briljante claim! Prachtige teamoverwinning 4,5-3,5. Een goed debuut. Al met al een hele gezellige schaakavond mede mogelijk gemaakt door onze gezellige gasten.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8332

Verslag van Slotronde Lonneker 12 mei 2023

In het kader van het jubileum van Lonneker organiseert Lonneker dit jaar de slotronde van de SOS 8tallen. In deze klassen spelen stuk voor stuk leuke teams: Max Euwe 1, Pallas 1, Eno 1, Hardenberg 1, Rijssen 1, Voorster Schaakclub, Almelo 1 en Lonneker 1. Alle top clubs van de SBO doen dus mee, er staat dus veel prestige op het programma. De slotronde bracht de volgende paring:

DatumThuisUitScore
12-05-2023 Pallas 1Lonneker 1
12-05-2023 Almelo 1ENO 1
12-05-2023 Max Euwe 1Voorster Schaakclub 1
12-05-2023 Hardenberg 1Rijssen 1

Enkele mooie pareltjes, de nummer 1 tegen de nummer 2 en de nummer 7 tegen de nummer 8. Tot op heden heeft Lonneker elke wedstrijd nog ruim gewonnen en gaat onbezorgd aan kop. Eno heeft het helaas lastiger en staat stijf onderaan (een tip is om minder tactisch op te stellen). Lonneker heeft af en toe nog wel eens moeite om een team rond te krijgen echter voor deze 8tallen vind iedereen het altijd een eer om te mogen spelen en is het team snel rond. Onder de bezielende leiding van Gijs is altijd alles tot in de puntjes geregeld en wordt er met veel plezier geschaakt. Complimenten voor Fabian, Bas en Mart die elke ronde gespeeld hebben. De A.i voorzitter van de SBO heeft helaas dit jaar nog niet gespeeld wegens zijn wereldreis maar de rest van spelers die heeft aangegeven te willen spelen hebben allemaal gespeeld. Ronald Edens maakt vandaag zijn debuut omdat de voorzitter van Lonneker wedstrijdleider is en gelijk het slot verslag aan het schrijven is. Daarnaast zorgt hij voor dat bepaalde spelers genoeg te drinken hebben.

Het was 18:00 uur Gijs, Tom en Paul stonden bij de ijsclub om de zaken te regelen. Bas was al onderweg met de nodige stukken. Ruim 1,5 uur buffelen om alles klaar te zetten en bonnetjes te knippen, naampjes nummers en ga zo maar door. Het is gelukt! Om 19:45 druppelen de andere teams ook binnen. Iedereen was ruim op tijd, behalve onze vrienden uit Pallas die ook nog niet eens hun opstelling hadden genoteerd, iets over 20:00 ontvlamde het op de borden! Er was een mooie speech van de voorzitter die zich weer eens opofferde en zelf niet kon spelen. Aan de opstellingen te zien werden er eens een keer geen tactische opstellingen gedaan!  Welk bord mij gelijk op viel was de volgende: Meneer Kruimer stampte tegen Johan er gelijk 15 zetjes theorie van het schots uit!  Bord 2 bij Almelo – Eno werd niet nagedacht en na 10 min zaten ze al in een diep eindspel en alle lichte stukken waren al afgeruild.  Onze aanwezig IM snoepte al snel een pionnetje mee in de opening!

De eerste uitslag is die van bord 2 bij Almelo tegen Eno, Almelo 1-0 na 29 minuten. Frank Kroeze heeft zijn pionnetje weer ingeleverd.  Wanneer ik even rond kijk zie ik prachtige stellingen, veel spanning, veel bier bij Lonneker. Gijs heeft h3 gespeeld, zijn tegenstander h6. Aan het Koppie van Gijs kan je zien dat hij zenuwachtig is. Wennink lurkt lekker aan zijn water met Citroen, en speelt weer eens iets aparts. E4 c5 pf3 d5?. Ik Werd geattendeerd op het feit door frank dat hij een pion achterstond maar deze terug moest winnen. Het is nu bijna 21:00 uur en op 1 Bord na speelt iedereen nog!

Het begint een beetje de avond te worden van goed paard tegen slechter loper. Gijs heeft een hele slechte loper en zijn tegenstander een super goed paard. Onze Fabian heeft een heel goed paard en zijn tegenstander een hele slecht loper. Frank moet met 2 paarden tegen 2 lopers in een open stelling nog proberen muziek te maken. Dit zal niet eenvoudig worden. Daarnaast beginnen de schermutselingen nu al over de beker finale op 30 juni. Frank geeft aan dat er gewonnen gaat worden, Lonneker zal gebrand zijn! Jongens stop de tijd, Jürgen wint een fenomenale partij, wat een schoonheid! Als er een prijs zou zijn voor partij van de avond/ronde ging deze nu al naar Jürgen wat een schoonheid! (Hint, deze komt vast en zeker in het boekje!) dan is er ook de eerste uitslag bij Hardenberg Rijssen binnen. Bord 6 wint Edgar van Martijn, enigszins verrassend. Martijn baalt enorm, neemt een lekker pilsje en gaat vlugggeren!

Er is weer iemand klaar, onze bord 1 zonder overleg remise… dit hebben er meer gedaan. Dom dom dom, zonder overleg. Het is nu zaterdagochtend en het gevoel van we hebben een goed feestje gevierd gisteren is meer dan aanwezig. Tot in de laatje uurtjes hebben we genoten van het mooie gerstenat, de snelschaak battles, de leuke grapjes en de goede muziek. Maar even terug naar de borden. Bord 2 bij Lonneker speelde naar eigen zeggen een super goede partij, de PC was het hier laaiend mee eens de toeschouwers echter niet. Onze bord 4 had niet helemaal zijn dag en verloor stiekem een pion. Basje, Basje, wat ben jij eigenlijk goed, af en toe bang maar dat is nergens voor nodig. Ook een aanval van de tegenstander sla je af met goed verdedigend spel, let op mijn woorden, jij gaat volgend jaar de verassing van het seizoen worden. Ronald, maakt zijn debuut met de zwarte stukken! Zoals altijd heel gedegen heel rustig, totdat de tegenstanders met een enorme aanval kwam. Ronald had dit natuurlijk allemaal al gezien, verdedigde rustig en remise was een prima resultaat. Gijs ja Gijs, prachtige pot, hoog niveau remise was een uitslag waar beide heren erg trots op konden zijn, Gijs omdat hij tussendoor verloren stond, de tegenstander van Gijs omdat Gijs gewoon super goed is.

Dan de topscorer van de klasse, Mart Wennink, zoals ik eerder al schreef was de opening erg interessant en vrij dubieus, hij offerde een kwaliteit en of het een offer was vraag ik mij af, heel heel goed paard tegen hele slechte toren. Het eindspel was eigenlijk niet meer te verliezen voor wit, echter zoals Mart betaamd schoof hij mooi naar links, schoof hij mooi naar rechts, naar voren en ineens snoepte hij een mooie pion mee! BINGO! Mart speelde het heel gedecideerd uit en mag zich wat mij betreft heel terecht topscorer van onze klasse noemen! Gefeliciteerd Wennink!

Het was weer een fantastisch seizoen, ongeslagen kampioen, leuke tegenstanders, gezellig wedstrijden, goede potten en vooral heel veel plezier! Volgend jaar zullen we landelijk gaan spelen en gaan wij Utrecht en Arnhem onveilig maken. We hebben hier een fantastisch en leuk team voor, jullie horen snel weer van ons.

Team Uitslagen

DatumThuisUitScore
12-05-2023 Pallas 1Lonneker 13-5
12-05-2023 Almelo 1ENO 15,5-2,5
12-05-2023 Max Euwe 1Voorster Schaakclub 17,5-0,5
12-05-2023 Hardenberg 1Rijssen 1
4-4

Lonneker voor het tweede jaar op rij de beste van Overijssel

De SOS competitie nadert alweer zijn einde, ronde 6 stond er op het programma.

Iedereen heeft ons vast op de voet gevolgd en weet dat wij het dit seizoen erg goed doen. Onder leiding van Mart met 5 uit 5 staan we stevig op de eerste plaats. Alle grote clubs uit Overijssel spelen mee in deze klasse, dus een beetje prestige is het natuurlijk wel. De eerste 4 ronden wonnen we allemaal vrij eenvoudig, tegen Eno ging het net goed. 17-3 stond de uit wedstrijd bij de pothof op het programma. Er werd ons meerdere malen verteld dat ze extra bier hadden ingekocht, hulde!! Hulde!

We speelden in een iets gewijzigde opstelling, onze baas ging een weekendje weg om zijn libido een beetje op te vijzelen.  Cupido was voor de 6de keer jaar op vakantie. De rest van basis speelde wel. Met zijn 5 uit 5 en chauffeur mocht Mart een bord uitzoeken, hij wilde op 1. Zo gezegd zo gedaan. Fabian die een erg goede warming-up had zat op 2. Jurgen de man die eigenlijk altijd goed scoort, altijd vrolijk is en een super mooie auto heeft zat op 3. Zelf werd ik op bord 4 neergezet. Bas de man die eigenlijk bijna altijd gewonnen komt te staan (maar het niet altijd af maakt) zat op 5. Onze wereldreiziger Arno zat op 6. Tom weer terug van vakantie zat op 7 en misschien wel onze beste schaker zat op 8.

Het begon al goed, de biertjes werden iets voor 8 bij onze borden neergezet en we konden beginnen. Leon speelde zijn vertrouwde systeem d6 kd7 de8 kd8 en ging lekker verdedigen en nipte lekker aan zijn bier. Tom gaf in de auto aan zin te hebben in het koningsgambiet en in bier, dan zou je verwachten e4 echter werd het f4 gevolgd door e3 (wat vrij normaal is) echter daarna kwam de zet ld3, nee het is nog geen 1 april, het werd echt gespeeld. Owja en koffie ipv bier. Volgens mij het Tom een erg zware werkweek gehad en was hij aan het filosoferen over de mooie dingen in het leven. Arno deed zijn gebruikelijke zetjes en stond gewoon weer goed, wit mishandelde de opening ook wel een beetje. Jurgen speelde zijn gebruikelijke opzet en probeerde zwarte velden te bemachtigen. Fabian speelde een keer geen frans maar c5  zijn tegenstander reageer met lc4. Zwart stond al snel vrij prettig. Wennink met wit aan bord 1 speelde een rustige opening en er werden vrij snel dames geruild waarbij Wennink wel een klein plusje had. Zelf stond ik na de opening al vrij prettig. Het was 9 uur en de eerste 4 biertjes waren al op. Het ging een zware avond worden. Jurgen is een man die normaal heel positioneel speelt, dit keer probeerde hij een trucje (vorkje) zijn tegenstander zag dat niet en doei dame! Dat is 1-0 voor de onzen.

De stelling bij Arno leek pittig, maar hij had alles onder controle en snel kon de 2-0 op het formulier worden gezet. Na 0 uit 1 volgden er 4 uit 4 uitstekend meneer van Akkeren en nu lekker op vakantie gaan. Fabian zijn tegenstander zag het niet meer helemaal zitten en offerde een loper voor 2 pionnen. Fabian speelde dit heel gedecideerd uit en het kon niet meer heel lang duren voordat de 3-0 er aan zou komen. Jullie kennen de loper van d3 nog wel he, die ging naar c3 naar a4 en werd geruild tegen de slechte loper van zwart. Bas stond echt weer op zijn basssss, fijne koningsaanval en de dame vleugel alles onder controle wat kan er dan nog misgaan. Wennink had een pion gesnoept en stond goed tot gewonnen. Bas speelde de mooie zet ph1 en ik vroeg mij af wat kan er nog misgaan, nouwja het syndroom van weer gewonnen staan maar niet helemaal afmaken. Remise was de uitslag, gezegd moet wel worden dat Bas in de eindstellig verloren stond.

Leon had alles overleefd en stond eindelijk weer echt prettig, hij deed links en rechts allemaal mooie zetjes, kwam in een remise eindspel wat niet makkelijk te verliezen was tenzij je een toren weg geeft. Stuij we hebben weer genoten van je speelstijl!  Wat nog wel gezegd dient te worden, Hardenberg had zich erg tactisch opgesteld, hun beste spelers op bord 8 en 7. Gelukkig is iedereen van ons team heel goed! Mart deed ondertussen nog allemaal verliespogingen terwijl hij de teamorders negeerde. Met wat stellingsgeluk gaf de PC vandaag aan dat het toch nog remise was.  Dat bracht ons op 5 punten en weer een kampioenschap! Dit kampioenschap gaan we 12-5 extra kracht bij zetten! De gezamenlijke ronde zal bij Lonneker gespeelt worden komt allen! Nog wel een vraag aan Walter, mochten wij winnen is het dan voor het eerst dat het eerst team elke wedstrijden in een jaar wint? 

RatingLonneker 1RatingRonde 6
Hamhuis, J. (Jasper)1617RemWennink, M. (Mart)1955½ – ½
Wilps, D.J. (Dinand)16530-1Stotyn, F. (Fabian)21690 – 1
Spanjers, E. (Edgar)16540-1Meijerink, J. (Jürgen)20020 – 1
Lenthe van, B.J. (Bernard)16580-1Vergert ten, P. (Paul)21780 – 1
Zwaagstra, M.B. (Marten)1739RemBeek van, B. (Bas)1757½ – ½
Hesselink, R.J.A. (Rutger)17620-1Akkeren van, A.J.H.D. (Arno)19320 – 1
Spuij, A.D. (Arie)17671-0Engberink, T. (Tom)16141 – 0
Reinders, J. (Joan)18551-0Stuij, L. (Leon)19221 – 0
Gemiddelde Rating:1713Gemiddelde Rating:19413-5

IJsbreker Gijs beslist SVL 1 – ENO 1

Op vrijdag 17 februari mocht SVL 1 aantreden tegen ENO 1 voor de SOS-achttallen competitie klasse 1A. Gezien het ook carnavalsweekend was, schijnt het goed gebruik te zijn bij onze tegenstanders om dit ook in de team-opstelling te implementeren door de kop en de staart om te draaien. Wij waren echter deze traditie vergeten en zaten dus in een saaie opstelling van hoge rating naar laag, met als enige uitzondering Gijs Gerritsen op 8 omdat hij vanwege het dubbele vaderschap niet meer zoveel toekomt aan het schaken. De traditie van Lonneker waar wij echter wel goed in waren was de consumptie van groene flesjes.

Na krap een uurtje spelen was eerst ondergetekende klaar, met na 10 seconden gevolgd door bord 3 Jarno. Beiden kregen al snel een prettige stelling waardoor ik en Jarno een puntje konden bijschrijven. Tijd voor pils voor mij en cola voor Jarno, welke nog moest rijden. Op dit moment stonden de rest van de borden ogenschijnlijk nog gelijkwaardig.

Voor de duur van een uurtje bleef het rustig dus een paar biertjes verder ging ik maar weer eens kijken. Alexander en Fabian hadden nog geen eenvoudige stelling weten te maken dus daar voorlopig nog geen uitslagen. Bas had een moeilijk late middenspel stelling op het bord gekregen en was al hard aan het zweten. Erik was zichtbaar niet tevreden met zijn stelling en Tom had inmiddels bijna al zijn tijd verbruikt. Gijs echter had een pionnetje gewonnen en probeert op zijn Gijs deze pion te gebruiken om te winnen.

Na een korte rookpauze bleek dat Erik verloren had, en ook Tom moest opgeven. Bas stond echter ineens een toren voor dus dat zag er goed uit. 2-2 dus en de spanning nog op en top aanwezig. Bas speelde vervolgens van voor naar achter en van links naar rechts en stond pardoes mat. Oeps, 2-3 met nog 3 talenten te gaan. Gijs stond nog steeds zijn pion voor , maar Fabian en Alexander stonden nog steeds moeilijk te prutsen.

Ijsbreker Gijs wist zijn tegenstander te overtuigen dat het eindspel gewonnen was en zo de 3-3 bij kon schrijven. Niet veel later vereenvoudigden Alexander en Fabian hun stelling ook eindelijk waarna ook deze heren vrij snel een puntje bij konden schrijven. 5-3 gewonnen en goed op weg naar het kampioenschap.

 Lonneker 1Rating ENO 1RatingRonde 5
 Cupido, A. (Alexander)2023 Poffers, D.J. (Dick)14591 – 0
 Stotyn, F. (Fabian)2165 Klaasen, H.J. (Eric)15101 – 0
 Scheffner, J. (Jarno)1942 Altink, J. (Jan Willem)12811 – 0
 Wennink, M. (Mart)1962 Trejic, A. (Amir)15481 – 0
 Akkersdijk, E.A. (Erik)1796 Lamers, M. (Marco)15800 – 1
 Beek van, B. (Bas)1796 Voortman, N.M. (Niels)17690 – 1
 Engberink, T. (Tom)1636 Alssema, E. (Etien)20700 – 1
 Gerritsen, G.H.G. (Gijs)1888 Johnson Temisaren, M. (Matthew)19351 – 0
 Gemiddelde Rating:1901 Gemiddelde Rating:16445-3

Lonneker wint overtuigend in SOS-competitie

Op dinsdag 17 januari 2023 was het tijd voor de 4e ronde in de SOS-competitie. Lonneker brengt hier al enkele jaren een ijzersterk team voor op de been op doordeweekse clubavonden door de hele regio op willekeurige avonden in de week. Zomaar een dinsdagavond in Enschede tegen SG Max Euwe? Lonneker is erbij met acht man met een gemiddelde rating van 1987. 

Voorzitter Paul mocht op bord 1 met wit tegen Frank Kroeze (2397), zoals altijd een grote eer. Hij had ook duidelijk de zwaarste avond van ons en wikkelde af naar een zwaar dametoreneindspel dat nog wel even kon duren. Helaas zag Paul over het hoofd dat hij met het opspelen van de f-pion de ongedekte h-pion erachter liet hangen. Frank pakte na deze unforced error de pion op h5 met schaak en Paul moest beteuterd opgeven. Maar reden tot treuren was er eigenlijk helemaal niet, we stonden toen al met 1-3 voor op de eerste vier borden.

Arno was op bord 2 namelijk allang klaar, hij had in een korte partij met duidelijk combinatiespel gehakt gemaakt van oud-Lonnekerlid Jasper Kamphuis (2101), met zwart nota bene. Hiermee heeft Arno na de moeizame seizoensstart toch weer een plusscore bij elkaar gespeeld.

Alexander op bord 3 leverde wederom met geïnspireerd en nauwkeurig spel een gruwelijke veegpartij af, en voltooide daarmee een externe hattrick sinds vrijdagavond (3 uit 3 in SBO-cup, Landesliga Nord, SOS-competitie). Sjaak Piest (1835) kon er van begin tot eind weinig tegen inbrengen.

Nóg eerder klaar was Fabian op bord 4. Na de loeizware Landeseinzelmeisterschaften van Niedersächsen bleek Levi Nies (1746) in de openingszetten al van een geheel ander spelniveau. Fabian verkreeg met sterk naturel spel eenvoudig het overwicht en pingelde na wat voorwerk het eerste punt binnen zodat hij om 21:15 al aan het bier kon.

De onderste vier borden duurden wat langer. Jürgen, nog tevreden nagloeiend van de eerste overwinning van Nordhorn-Blanke 2 in de Landesliga Nord op zondag, ruilde af naar een eindspel met dames, paarden en veel pionnen. Daarin was het een kwestie van techniek. Tycho van Muijlwijk (1455) liet hem na de Vorentscheidung van het ruilen van de paarden er nog wel lang voor werken.

Mart speelde op bord 6 de langste partij van de avond in het type zwartpartij dat hem goed ligt. Eerst een goede kop koffie, toen een fles Grolsch, schuiven en druk opvoeren. Daniël Rabbers (1732) ging er langzaam maar zeker af. Rond 23:30 werd de 1,5-6,5 op het scoreformulier bijgeschreven.

Had SG Max Euwe dan 1,5 bordpunt? Ja, want Gijs had weliswaar een boeiende partij tegen oude bekende Albert Vasse (1756) maar het evenwicht werd nooit duidelijk verbroken. Beide spelers hoefden overigens niet tot het uiterste te gaan voor er remise overeengekomen werd.

Bas op bord 8 tenslotte kreeg van Peter van Rossum (1783) een paardoffer rond zijn koning te verwerken, bleef veilig en kon aan het einde van de verwikkelingen gewoon verder met vier tegen drie lichte stukken. Dat voordeel gaf hij niet meer weg.

Met deze mooie overwinning staan we 3 punten los op Pallas en Euwe en 2 op Hardenberg.