April 2024

SOS-team op koers voor kampioenschap

Met 4 matchpunten en 8 bordpunten achterstand op UVS trok het SOS-achttal naar Velp. Met een wedstrijd in handen en het onderlinge duel tegen UVS in het verschiet hadden we alles nog in eigen hand.

Na de nederlaag tegen Zevenaar had onze teamleider GG besloten een suoerheldenteam samen te stellen. Voor deze wedstrijd hadden zich echter Captain America, Superman en Batman zich afgemeld, ook GG was er niet. Misschien waren zij de wereld aan het redden, maar ik heb daar niets over gelezen in de kranten van zaterdag. Ik denk dat ze gewoon iets leuks moesten doen met de vrouw.

Gelukkig konden Aquaman, the Green Lantern, Robin, Zorro en de vuilnisman wel spelen. Door de absentie van wat superhelden koos GG voor Duitse degelijkheid: Jarno en Jochen. De vuilnisman was ook blij dat de schilder het team versterkte. De fulltime vuilnisman begon zich eenzaam te voelen tussen de parttimeprinsjes die overdag achter hun beeldscherm met zinloze zoommeetings, overschatte excelsheetjes en thuiswerken denken dat ze de BV Nederland overeind kunnen houden.

Velp had een enigszins tactische opstelling. Dit betekende dat Robin, Jarno en Jochen tegen een gelijkwaardige tegenstander speelden en de rest op papier veel sterker was dan zijn opponent. Bij vier van die vijf wedstrijden kwam inderdaad de verwachte uitslag.

Zyon won in een eindspel ondanks dat het er even op leek dat zijn tegenstander de actievere stukken had. Ik was ook blij dat Zyon won, want witspelers die in het frans op d5 slaan, zouden als het aan mij ligt voor straf 4 weken lang corvee moeten doen.

De vuilnisman had een makkelijke avond, na twee nederlagen in de Caro Kann tegen Frank Kroeze en Jürgen had hij de opening bekeken. Hij maakte nog steeds een fout op zet 8. (8. Lxc6 was +7) maar zijn tegenstander deed na 8. Da4 geen 8… Lxf3 en verloor een stuk.

Bas moest tegen een jeugdig talent. Hij ging terecht herhaling van zetten uit de weg, won even later een stuk en de partij. Leon speelde een mooie aanvalspartij, waar hij nooit in de problemen was en op het laatst zelfs nog met een dame meer moest mat zetten. De partij kun je ergens vinden in de uitslagen app.

De Green Lantern was goed uit de opening gekomen, maar toen de vuilnisman de stukken aan het opruimen was, stonden er ineens twee zwarte torens op de tweede rij. Nadat hij het nog aardig verdedigd had, sloeg hij een pion op f5 en verloor daardoor een stuk en de partij.

Een grote overwinning kon nog steeds en die kwam er dan ook. Jarno en Jochen bevestigden hun Duitse degelijkheid en speelden partijen waar in ze steeds beter kwamen te staan en hun tegenstanders langzaam oprolden.

Helaas kon Robin geen punten toevoegen aan het geheel. Hij was goed uit de opening gekomen. Ik was verbaasd dat hij remise aanbood (waarschijnlijk had hij Lf1 gemist) en nog verbaasder dat zijn tegenstander weigerde. Door tijdnood kon hij het eindspel niet remise houden, wat het volgens mij wel degelijk was.

Een prima 6-2 overwinning en vrijdag 5 april de kampioenswedstrijd tegen UVS in Lonneker.

Komt dat zien!