April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Nederlanders winnen op zijn Duits, Duitsers verliezen op zijn Nederlands en Gijs is de superheld

Voor de goede orde deze titel is bedacht door Mart en als je dan op zo`n manier in de titel genoemd staat dan moet je daar wat mee. Ik zou natuurlijk mijzelf nooit zo ophemelen, maar goed met zo`n titel ga je al snel naar een verslag waarin het draait om het is moeilijk bescheiden te blijven wanneer je zo goed bent als ik. Zoals Harry jekkers het zou zeggen draait het in dit verslag dus om: “Ik hou van mij”. Ik zou zeggen zet een potje zout klaar voor je dit verslag gaat lezen zodat je het af en toe met een korreltje zout kan nemen en zet dit aan op de achtergrond. https://www.youtube.com/watch?v=ZdIgOXorF7k

Vooraf aan onze trip naar Nijmegen leek de opdracht duidelijk 1 matchpunt uit de komende 2 wedstrijden en dan zou handhaving wel een feit moeten zijn. Jokim, Jurgen en Jeroen die tot dusverre alles nog gespeeld hadden konden helaas niet. Mart en Jochen hielden hun 100% aanwezigheid wel in tact. Maar goed met een aantal afzeggingen moet er dus een waardige vervanger gevonden worden en dan kom je toch uiteindelijk snel uit bij 1 van de grootste talenten die Lonneker de afgelopen jaren heeft voortgebracht, hij is in potentie nog veel beter dan zijn rating doet vermoeden, dit wonderkind kun je wel om een boodschap sturen. Ondergetekende mocht voor de tweede keer aantreden dit seizoen. Zijn eerste invalbeurt pakte hij al het beslissende halfje tegen Winterswijk, maar op deze zaterdag kon het alleen nog maar beter worden.

De dag van deze superheld begon met een dubbele kater, waar de avond ervoor een briljante teamprestatie werd geleverd bij het bedrijfsschaak met een groepsfase met maar liefst 18 van de 20 bordpunten en in de finalewedstrijd een 2-2 wat dus ruimschoots voldoende zou moeten zijn voor de titel. Net als bij Twente was de arbitrage die avond ook erg slecht voor ons en waren wij om onverklaarbare redenen tweede. Dit zorgde voor een fikse kater buiten dat we voor bijna 200 euro hadden opgedronken, met daarna nog een after-borrel bij Lonneker die voor de tweede kater zorgde.

De vormcrisis werd op deze avond wel officieel tot een halt geroepen, dus met goede moed liep ik rond half 10 richting de auto. Op een uitermate soepele manier werden de kinderzitjes briljant verwijderd van de achterbank, want ik mocht ook nog een chauffeuren. Wennink werd terecht wakker gebeld, door mij en 1 minuut later ook nog eens door Jokim en ik haalde ook nog eens ontbijt voor Wennink aangezien ik toch voor de Aldi op hem stond te wachten. Ik ben echt te goed voor deze wereld. Wennink had zijn vormcrisis ook voorzichtig tot een einde verklaard dus de stemming in de auto was opperbest. Roelof werd opgehaald en die was had een beetje de kriebels want hij moest of mocht misschien wel op bord 4. Maar goed Roelof laat zich de pis niet snel lauw maken dus ook dat zou gewoon goed moeten komen.

De man in vorm dit seizoen Arno, die op de piek van zijn vorm een maand op vakantie ging werd ook opgehaald en ook hij had er alle vertrouwen in dat ondanks het relatief koude weer in Nederland de vorm gewoon nog goed moest zijn, want hij had in die maand vakantie ook niet verloren. Bas werd opgehaald in Holten en kon helemaal mee in deze overwinningsstemming, dit moest goedkomen.

Onderweg werd er naar aanleiding van de avond ervoor nog gesproken over arbitrage, waarin de vergelijking werd getrokken met de inmiddels onbegrijpelijke handsregel in het voetbal. Volgens Roelof was er dan wel weer zoiets als duidelijk aangeschoten hands, maar hier was ik het dan ook weer niet helemaal mee eens en Roelof kon niet anders dan concluderen dat ik daarvoor een erg goed betoog had.

Ondanks haperende GPS en omleidingen en files werd er op geniale wijze een gaatje gevonden op de parkeerplaats in Nijmegen die vanaf 1 maart betaald bleek te zijn. Er werd een uitermate goede inschatting gemaakt van de verblijftijd en een parkeerkaartje werd geprint. We kwamen net iets te laat aan in het speellokaal waar Jochen, Jarno en Niklas al op ons stonden te wachten, maar wedstrijdleider Peter Goud stond toch nog niet op het punt om te beginnen, kortom een perfecte tijdsplanning van mij.

De speelzaal was erg ruim opgezet, waardoor de 3 wedstrijden die er plaats vonden makkelijk pasten, maar had erg weinig ramen en de hoge ramen die er al waren hadden een rolluik ervoor zitten waardoor het een beetje voelde alsof we in een soort grote gymzaal speelden. De rookplaats aan de achterkant had wel wat weg van een personeelsingang van een supermarkt, ook niet er gezellig, maar de glimlach van het barmeisje maakte een hoop goed voor de locatie.

Na een uurtje spelen, leek er erg weinig aan de hand voor ons. Met mijn briljante schaakvisie zag ik dat eigenlijk alleen Roelof misschien iets minder stond, maar verder had ik erg veel vertrouwen in een goed resultaat. Bas was als eerste klaar, hij maakte remise als een laffe schuiver zoals van Vloten zou zeggen. Niet omdat hij dacht dat hij minder stond, maar omdat hij bang was om te verliezen. Ook met een beetje angst voor een misschien wel sterke tegenstander wat achteraf mee bleek te vallen was doorspelen misschien wel een optie geweest, maar goed 4-4 zou genoeg moeten zijn, dus een halfje is gewoon een prima resultaat.

Mart kreeg in de opening precies wat hij wilde, had uiteindelijk ook 40 minuten meer op de klok en kwam in een toreneindspel met beide twee torens en 7 pionnen. Onze afwezige Jurgen zegt altijd, Nederlanders kunnen echt geen eindspel, maar dit bleek in het geval van Wennink niet waar te zijn. Misschien was het vanwege zijn ervaringen in de duitse competitie, maar Mart tikte als een echte Duitser gedecideerd dit eindspel naar een goed einde en zorgde voor een 1,5-0,5 stand. Jochen had gewoon een gewonnen stelling, kortom dat zou kat in het bakkie moeten zijn, maar alsof hij een Nederlander was verklootte hij dit en gaf hij op wat misschien een beetje voorbarig was. In de analyse achteraf leek het toch gewoon remise te zijn, ondanks dat stock Fish het daar niet helemaal mee eens was.

Roelof die de hele partij passief stond daar was ik nog niet zo van onder de indruk meestal weet hij zich daar namelijk wel langzaam onderuit te worstelen. Het vertrouwen in een goed resultaat werd wel wat minder nadat hij een pion minder in het eindspel had. Is c2-c4 nou een onhandige actie of aangeschoten hands, onze teamcaptain met een baard waar tovenaars als Perkamentus en Gandalf jaloers op zouden zijn toverde deze pion van het bord met pxc4 en verzilverde deze slip of the hands en kwam remise overeen. Menig Duitser zou jaloers zijn geweest op deze eindspeltechniek, een prima resultaat dat de stand naar 2-2 bracht.

Wie anders dan ik zou de balans weer in het voordeel van Lonneker uit moeten laten slaan. De opening werd erg goed gespeeld en al snel had ik toch wel een betere stelling. Een slechte zet met mijn dame zorgde ervoor dat mijn tegenstander met PD5 opeens misschien wel beter stond, maar dit werd uitermate vakkundig door mij afgewikkeld en op het moment dat ik uit de problemen leek liet ik opeens een vorki toe wat een stuk zou kosten. Gelukkig zag mijn tegenstander dit niet en kon de Messi van Lonneker verder gaan met zijn buiten deze twee onzorgvuldigheden om erg goed partij. Gedecideerd werd er een dame tegen een stuk en een toren gewonnen. Mijn sympathieke tegenstander die mij na zet 40 voor de tweede keer een drankje aanbood, zorgde ervoor dat ik nog even goed kon nadenken voordat ik op zet 41 de winnende zet deed. Wat een subersub! het beslissende halfje tegen Winterswijk en nu weer een erg belangrijk punt, Wennink zou mij om deze geniale prestaties uitroepen tot held.

Arno die zijn vorm nog niet kwijt bleek te zijn, werd weer een beetje opgewarmd door zijn mediterrane Italiaans openings, overleefde het middenspel overleeft en ging een eindspel in. Misschien omdat hij er jaren heeft gewoond en er ook competitie speelt, maar als een echte Duitser wist hij ook het eindspel vakkundig uit te tikken. 4-2 dat zou toch wel handhaving moeten betekenen.

Niklas stond net als Jochen goed tot gewonnen. De boodschap dat een halfje genoeg was liet hij links liggen en hij ging voor de winst. Misschien wat het verstandiger nadat je tegenstander best lang nadenkt over een zet om er niet vanuit te gaan dat je tegenstander een dame weggeeft. Dit bleek ook niet zo te zijn, sterker nog de kwaliteit meer waarmee toch wel minimaal remise te maken moest zijn werd een stuk minder en opeens stond het 4-3.

Jarno die al erg vaak heeft laten zien hoe goed hij is kwam in een middenspel waar kansen lagen helaas in een erg lastig ongelijk lopereindspel met 1 tegen 3 pionnen. Toen zijn tegenstander zijn pion begon op te schuiven rond zet 70 geloofde Jarno het wel en gaf hij deze optisch verloren stelling op zoals een Nederlander had kunnen doen. De slotstelling was gewoon nog 0,0 ,  maar eerlijk gezegd zag ook verder niemand dit die stond te kijken, buiten 1 speler van UVS.

4-4 zou genoeg moeten zijn dus niks aan de hand, dankzij het geniale punt van onze superheld. Er werd een door Bas meegebracht biertje gedronken op de handhaving. Nadat er wederom briljant werd gereden op de terugweg bleek bij aankomst thuis dat in deze knotsgekke klasse nog erg veel mogelijk is. Wij kunnen theoretisch in de laatste ronde zelfs nog kampioen worden, maar ook  achtste worden en degraderen of niet bij de beste nummers 7 horen en ook nog degraderen. Kortom Zevenaar zal maar gewoon een keer verslagen moeten worden.

Gijs

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14690