June 2021
« Apr

Vliegende start voor Lonneker V4

Ruim op tijd arriveerde het vierde viertallenteam van SV Lonneker bij het Denksportcentrum in Hengelo, ondanks de wegomleiding. Ons doel: een revanche voor de nederlaag die we vorig jaar tegen deze tegenstanders hadden geleden. Er waren nog een aantal oude bekenden bij mijn oude club, zelfs bardame Joke was meeverhuisd vanuit het oude denksportcentrum. We kregen een apart zaaltje omdat er door de andere Hengeloërs gerapidschaakt werd en ook de bridgeclub was aanwezig.

Eerst werden de tegenstanders op naam aan elkaar gekoppeld: Henk tegen Henk op bord 1, en Joan tegen Johan op bord 3. Op bord 2 traden de beide teamleiders aan, Joop en Ed, en tot slot op bord 4 Anja tegen Louk.

Ik (Henk) was zelf als eerste klaar. Mijn tegenstander had twee stukken ingeleverd tegen toren en pion, en het lukte mij om mijn stukken zo te positioneren dat ik het Henk Bult zo lastig mogelijk maakte. Dit leverde uiteindelijk beslissend materiaalvoordeel op: 1-0 voor ons.

Bij de rest stond het toen nog gelijk, maar de stelling van Louk stond wel onder druk. Niet veel later moest hij een kwaliteit inleveren, en toen de vijandige dame zijn stelling kon binnendringen kon Anja Campmans spoedig de gelijkmaker voor HSC-Stork scoren.

Bij de twee andere partijen waren de stellingen behoorlijk dichtgeschoven. Ed won een pion, maar naast de pionnen hadden beide spelers alleen nog een loper (van gelijke kleur) op het bord, en het leek erg moeilijk om progressie te boeken. Joop Winters bood remise aan, maar Ed sloeg dit nog even af om de verwikkelingen op het andere bord af te wachten.

Johan stond ondertussen erg prettig, met een open lijn stevig in zijn bezit, hoewel het materieel nog in evenwicht was. Na een misser van zijn tegenstander combineerde hij zich prachtig naar torenwinst, en een paar zetten later kon Joan Horst het mat niet meer dekken: we stonden opnieuw op voorsprong.

Direct daarna tekenden de teamleiders de vrede, waarmee onze eerste overwinning een feit was.

-Henk Jonkers

HSC-Stork V2     – Lonneker V4    1½ - 2½