March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Geluksdag voor Lonneker V4

Door: Henk Jonkers

Op vrijdag de 13e mei moest het vierde viertal van SV Lonneker aantreden in Almelo voor de laatste wedstrijd van dit seizoen. Gelukkig was het ook voor de tegenstanders vrijdag de 13e, dus het kon nog alle kanten op… Vanwege tegenvallende resultaten eerder dit seizoen was ons team helaas al verzekerd van de laatste plaats op de ranglijst, maar we wilden natuurlijk alles op alles zetten om onze eer nog te redden.

Iedereen was ruim op tijd aanwezig in de Schelf en de klokken werden voor acht uur al in werking gezet. Bij zowel Johan als Ed kwam er pronto een Italiaanse stelling op het bord, Louk opende solidly met het Engelse 1. c4, en ik stuurde zelf aan op een Colle-opstelling.

Bij Johan bleef alles in evenwicht, en de stelling werd steeds verder dichtgeschoven. De heren besloten daarom om er niet een al te lange zit van te maken, deze partij eindigde als eerste met een puntendeling.

In mijn eigen partij wisselden de kansen, ik won een kwaliteit maar gaf die even later weer terug. Maar toen ik kon afwikkelen naar een eindspel met twee lopers tegen twee paarden bleek dat het paardenspan van mijn tegenstander toch het onderspit moest delven tegen mijn loperpaar.

Intussen had Ed groot voordeel bereikt. Door een misrekening van zijn tegenstander, waardoor de promotiecombinatie die hij in gedachten had niet bleek te werken, behield Ed een grote materiële voorsprong, waarna ook hij snel het beslissende volle punt kon bijschrijven.

De partij van Louk ontaardde in een ware thriller. Zijn koningsstelling stond behoorlijk onder druk, en de koning van zijn tegenstander stond in het centrum ook niet helemaal veilig. Maar Louk had een grote tijdsvoorsprong, wat in zo’n complexe stelling een belangrijk voordeel bleek. In hoge tijdnood bracht zijn tegenstander nog een paar wanhoopoffers, maar Louk hield het hoofd koel, en in een compleet verloren stelling met nog enkele seconden op de klok gaf zijn tegenstander zich gewonnen.

Dus missie geslaagd: met een 3,5-0,5 overwinning was de eer meer dan gered.

  
  Almelo V4   – Lonneker V4  ½-3½

1. Jan Vrolijk  – Henk Jonkers 0-1
2. Johan Blokhuis – Teun Molenaar ½-½
3. John de Jonge – Louk de Wit  0-1
4. Gert Boer   – Ed Balk    0-1

Nederlaag van Lonneker V4 tegen Max Euwe V4

Door: Martin Horstman

Op een dinsdagavond speelde Lonneker V4 tegen Max Euwe V4, helaas verloren we de wedstrijd met 3-1. Zelf speelde in de opening te verdedigend, mijn stukken kwamen niet vooruit. Mijn tegenstander had zette mij vast, nadat ik twee paarden verloor kwam de witte dame de stelling binnen. Na een paar schaakjes gaf ik op, de stand 1-0 voor Max Euwe.

Louk kwam later, hij kon eerst de locatie niet vinden maar kwam toch spelen. De partij was redelijk in evenwicht totdat de tegenstander met een matdreiging materiaal won. Louk kon de b-pion niet meer tegenhouden met de stukken die overbleven, stand 1-0 voor Max Euwe.

Johan speelde een lastige wedstrijd. Aan het einde van de partij werd Johan getruct door een vork, hiermee verloor hij een loper. Na nog een combinatie waarmee hij meer materiaal verloor gaf Johan op. Stand 3-0 voor Max Euwe en de wedstrijd verloren.

Ed kon de eer nog redden, in een goede partij bleef er een beter toreneindspel over. De tegenstander in tijdnood vergat de klok in te drukken. Dit zag hij te laat en hij ging door de vlag, eindstand 3-1.


SG Max Euwe V4   - SV Lonneker V4  3-1
Dion Smink     - Johan Blokhuis  1-0
Gerard Assink    - Ed Balk     0-1
Nicolien Boekhoudt - Louk de Wit   1-0
Ferdinand Boy    - Martin Horstman 1-0

Verslag Lonneker V4 – Almelo V4

Verslag Lonneker V4 – Almelo V4
-door Martin Horstman en Robin Bos-

Op een regenachtige vrijdagavond in januari speelde Lonneker V4 tegen Almelo V4 voor de viertallenklasse V8. Binnen was het dan ook gezellig. Robin was wedstrijdleider en vertelde aan iedereen dat de mobiel uit moest. Rond 20:00 gingen de klokken aan en konden we beginnen.

Louk was als eerste klaar, het werd remise met kansen aan beide kanten, ½-½ .

Zelf opende ik zoals altijd d4. Met wisselvallig spel kwam er een ongeveer gelijk eindspel op het bord. De zwarte pionnen konden echter doorlopen waardoor mijn tegenstander twee dames kon halen. Ik had geen stukken meer over en met vier pionnen tegen dame en toren ging ik door de tijd, — speel de partij hier na.

Tom verzorgde tussendoor de hapjes waar de tegenstanders erg tevreden over waren.

Johan stond redelijk met de open f-lijn. Er kwam een lastig eindspel op het bord, Johan had nog maar 40 seconden en zijn tegenstander meer dan 5 minuten. Johan hield zich knap staande en speelde a-tempo de goede zetten, waarna zijn tijd nog steeg tot 2,5 minuut. Hij ruilde de torens en offerde een pion met promotie om een winnend eindspel over te houden, waar Johan op techniek een pion liet promoveren tot dame, 1½-1½.

Ed was als laatste bezig. Tussendoor gaf zijn tegenstander pardoes een stuk weg, dit werd echter door beide spelers niet opgemerkt. In een eindspel vol wisselende kansen moest Ed zijn toren offeren tegen een vrijpion van zijn tegenstander. Door twee sterke vrijpionnen had Ed compensatie. De tegenstander van Ed moest ook zijn toren geven, tegen de gepromoveerde pion van Ed. Met beide nog één pion over die tegelijkertijd promoveerde, eindigde deze strijd in remise. Knap verdedigend werk van Ed, maar er zit misschien ook meer in.

Het werd een spannende strijd met totaal maar liefst 7(!) promoties, die uiteindelijk in 2-2 eindigde. Johan verdient een pluim voor het redden van de wedstrijd in tijdnood.

V4 verliest van Park Stokhorst * 30 nov ’15

-door Ed Balk-

Het is niet altijd feest. Op 30 november verloren we wat teleurstellend van onze zustervereniging.

In het clublokaal van Park Stokhorst was de sfeer gemoedelijk en joviaal en tegelijk was ieder gebrand op winst.
Johan had aanvankelijk een sterke pionnenstelling, maar moest toch wat inleveren en kwam uiteindelijk bij een gemene vork van een vijandelijk paard tot opgeven. Daarvoor hadden Martin en Louk hun partij al verloren.
   Martin, mogelijk nog in de roes van het succes van de voorgaande externe wedstrijd, raakte na een kwaliteit en 2 pionnen op den duur nog meer kwijt. Leek in het slot nog een verrassinkje met zijn aanvallende koning te kunnen maken, maar dat ging niet door en hij moest mat slikken.
   Louk kwam een pion achter, niet veel aan de hand, maar kon niet meer rokeren en in de eindfase stond hij zichzelf wat in de weg op de koningsvleugel. Er had meer in gezeten, maar volgens Louk was hij te gulzig geweest.
   Om de eer te redden, zoals dat zo mooi heet, moest mijn partij gewonnen worden. Gelukkig stond ik wel aardig tegenover 2 geisoleerde dubbelpionnen. Het leek nog even dat de vijandelijke koning promotie van een van mijn verbonden pionnen kon verhinderen, maar gelukkig had ik in die eindfase genoeg tijd om de juiste zetten te doen en hadden we nog een punt.
Zo werd het 3-1 voor de tegenstanders.

  Park Stokhorst V4     - Lonneker V4         3 - 1
1. Ria Elfrink     (1354) - Johan Blokhuis (1407) (w) 1 - 0
2. Günther Schaening  (1314) - Louk de Wit   (1203) (z) 1 - 0
3. Wil Oostmeijer   (1303) - Ed Balk     (1429) (w) 0 - 1
4. Joop v.d. Pieterman (1119) - Martin Horstman (949) (z) 1 - 0

Zie ook info op de SBO website

.
.

Lonneker V4 speelt gelijk * 13 nov ’15

-door Ed Balk-

Op vrijdag de 13e november trad het team V4 aan tegen Max Euwe V4, die bij ons te gast waren. Tijdens de kennismaking kwam ik zomaar Willem Oldeman tegen, oud-lid van Lonneker, die deze avond captain van de tegenstanders was. Leuk dus.

Johan mocht tegen hem spelen en dat leverde lange tijd een gelijkwaardige stand op.

Martin speelde een grillige pot. Nadat hij 2 pionnen verloor doordat zijn tegenstander de Konings-vleugel binnenviel, waarbij ook de dames geruild werden, zag het er niet goed uit, maar Martin won niet alleen het stuk terug, hij nam vervolgens zelfs een voorsprong van een kwaliteit en 2 pionnen. Met 2 torens in de aanval op de koningslijn werd de voorsprong groter en wist Martin de weg naar mat snel te vinden: 1-0. >> speel de partij na

Louk had lange tijd een evenwichtige stelling tot hij (naar eigen zeggen) te overmoedig werd en een toren weggaf. Dat was niet meer te herstellen en zo werd de tussenstand 1-1.

Ik dacht dat Johan wel op een remise uit zou komen maar helaas was zijn tegenstander hem te slim af met 2 paarden tegen loper en paard. Met een paar akelige vorkjes gingen er pionnen verloren en was er tegen 3 vrijpionen geen eer meer te behalen: 1-2.

Met deze stand werd de druk op mijn (Ed) eigen partij wel groot. Het was al heel lang super-gelijk, maar door een misgreepje van mijn opponent kon ik met paard achter de linies komen en pionnen winnen. Het remise-aanbod dat ik nog kreeg mocht ik uiteraard niet aannemen. Het lukte uiteindelijk met een “gewonnen eindspel” het af te maken in een paardengevecht en een promoverende pion.

Zo kwamen we tot een 2-2 eindstand.

SV Lonneker V4     - Max Euwe V4   2 - 2
1. Johan Blokhuis (z) - Willem Oldeman 0 - 1
2. Louk de Wit   (w) - Henk Snuverink 0 - 1
3. Ed Balk     (z) - Gerard Assink  1 - 0
4. Martin Horstman (w) - Ferdinand Boy  1 - 0

Zie ook info op de SBO website.

.

.
.

Vliegende start voor Lonneker V4

Ruim op tijd arriveerde het vierde viertallenteam van SV Lonneker bij het Denksportcentrum in Hengelo, ondanks de wegomleiding. Ons doel: een revanche voor de nederlaag die we vorig jaar tegen deze tegenstanders hadden geleden. Er waren nog een aantal oude bekenden bij mijn oude club, zelfs bardame Joke was meeverhuisd vanuit het oude denksportcentrum. We kregen een apart zaaltje omdat er door de andere Hengeloërs gerapidschaakt werd en ook de bridgeclub was aanwezig.

Eerst werden de tegenstanders op naam aan elkaar gekoppeld: Henk tegen Henk op bord 1, en Joan tegen Johan op bord 3. Op bord 2 traden de beide teamleiders aan, Joop en Ed, en tot slot op bord 4 Anja tegen Louk.

Ik (Henk) was zelf als eerste klaar. Mijn tegenstander had twee stukken ingeleverd tegen toren en pion, en het lukte mij om mijn stukken zo te positioneren dat ik het Henk Bult zo lastig mogelijk maakte. Dit leverde uiteindelijk beslissend materiaalvoordeel op: 1-0 voor ons.

Bij de rest stond het toen nog gelijk, maar de stelling van Louk stond wel onder druk. Niet veel later moest hij een kwaliteit inleveren, en toen de vijandige dame zijn stelling kon binnendringen kon Anja Campmans spoedig de gelijkmaker voor HSC-Stork scoren.

Bij de twee andere partijen waren de stellingen behoorlijk dichtgeschoven. Ed won een pion, maar naast de pionnen hadden beide spelers alleen nog een loper (van gelijke kleur) op het bord, en het leek erg moeilijk om progressie te boeken. Joop Winters bood remise aan, maar Ed sloeg dit nog even af om de verwikkelingen op het andere bord af te wachten.

Johan stond ondertussen erg prettig, met een open lijn stevig in zijn bezit, hoewel het materieel nog in evenwicht was. Na een misser van zijn tegenstander combineerde hij zich prachtig naar torenwinst, en een paar zetten later kon Joan Horst het mat niet meer dekken: we stonden opnieuw op voorsprong.

Direct daarna tekenden de teamleiders de vrede, waarmee onze eerste overwinning een feit was.

-Henk Jonkers


HSC-Stork V2   – Lonneker V4  1½ - 2½

1. Henk Bult   – Henk Jonkers  0 - 1
2. Joop Winters – Ed Balk     ½ - ½
3. Joan Horst  – Johan Blokhuis 0 - 1
4. Anja Campmans – Louk de Wit   1 - 0

.
.