April 2024

Viertal schiet tekort in Wierden

Op de schrikkelavond 29 februari 2024 speelde ons viertal in Wierden tegen het team van Mat-Ador; het was de return-match in deze dubbelrondige competitie. Opnieuw viel Ronald in, en opnieuw op bord 1, hoewel anders gepland was maar Roelof wenste deze dag met Zwart te spelen en aldus geschiedde. Wellicht kon Ronald zo met Wit zijn vorige onfortuinlijke partij compenseren; dat was in Almelo, een prachtige wedstrijd die hij op ‘t eind gewonnen waande – terecht, maar helaas liep het toen anders. Tweede invaller was Louk, daarnaast waren er de vaste krachten captain Ed en ondergetekende.

De TomTom van Ronald bracht ons feilloos naar de Hervormde Kapel aan de Dahliastraat 4 in Wierden – ik wist niet dat er in kerken geschaakt mag worden, maar goed. De locatie bleek een soort buurtcentrum, waar vier mooie houten borden ons te wachten stonden. Het spektakel begon even voor acht uur.

Er ontspon zich op alle borden een divers type strijd. Als eerste was Ed klaar op bord 4, zijn gevecht leek mild en ongevaarlijk, al gauw waren veel stukken geruild, ook de Dames, en naast de Torens hadden beide spelers nog een Paard en alle pionnen waren er nog. Maar ergens kwam de stelling open, de tegenstander wist met zijn Torens binnen te dringen, ik heb het niet precies meegekregen, er sneuvelde een kwaliteit en Ed verloor die partij. Niet nodig leek me, er is zeker iets mis gegaan : 1 – 0.

Louk op bord 3 speelde een boeiende wedstrijd, met lange tijd een bord vol stukken die beide schakers voortdurend beter positioneerden, maar het kwam in deze partij niet tot een doorslaggevende wending en op een gegeven moment werd door de spelers tot remise besloten. Beiden zagen niet hoe het verder moest en wilden niks forceren. Waarschijnlijk een verstandige uitslag, Louk was er tevreden mee : 1½ – ½.

Ronald had aan bord 1 een zware kluif aan zijn tegenstander, die sindskort het clubschaken weer heeft opgepakt, en voorheen 2100 rating ofzo had. Dat was te merken, deze Zwartspeler “zag alles” en wist een venijnige aanval op te zetten die Ronald tot nauwkeurig spel dwong. Er ontspon zich een boeiend en gevaarlijk middenspel, waarbij Zwart toch de overhand leek te hebben en Ronald ergens een juiste verdediging miste, waardoor deze partij uiteindelijk voor ons verloren ging. Geen schande, maar wel jammer, want de match was zo verloren : 2½ – ½.

Alleen Roelof kon nu op bord 2 de eer nog redden – zoals wel vaker was hij als laatste bezig. Zijn opponent zette met Wit een kennelijk voor hem standaard spelletje op het bord : c4 met Pc3 en g3 met Lg2, alles heel snel gespeeld. Een bekende opzet, sterk en moeilijk te bestrijden. Roelof is zelf altijd zeer bedachtzaam met zijn c-pion, hij speelt bijvoorbeeld nooit Siciliaans, heeft er zelfs een dogmatische aversie tegen, want de c-pion is volgens hem een wonderbaarlijk ding wat in het schaakspel reeds op zijn aanvangsveld goede diensten kan bewijzen. Om te zien wat de Witspeler van zijn spel snapte, bracht Roelof een verrassing op het bord : Lf8-b4xPc3 waardoor direct een onevenwichtige stelling op dit bord kwam. De eerste 8 zetten werden door Wit fantasieloos binnen 1 minuut gedaan, terwijl Roelof hiervoor een half uur uittrok. Een gewaagd dynamisch spel was het gevolg, waarbij Wit lange tijd de overhand had maar ergens in die volle vaart de macht over het stuur verloor. Roelof wist met nauwkeurige tricky wendingen plots groot voordeel te bereiken en deze vis keurig op het droge te krijgen : 2½ – 1½ .. zie videootje.

-Roelof

[Event “SBO 4-tallen”]
[Site “Wierden @ https://lichess.org/1MPe9ohX/black “]
[Date “2024.02.29”]