April 2024

Slaat Cupido toe of wordt het helemaal niks

Drie keer is scheepsrecht, waar komt die uitdrukking nou vandaan? Dat is eigenlijk niet helemaal duidelijk. Het zou iets te maken kunnen hebben met de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige geest. Ook speelde het getal 3 op zee een grote rol. Wie zich misdroeg tijdens het schaften, werd gestraft met drie slagen met de gortspaan. Ook had je als bemanning recht op 3x per dag eten en een dode zeeman werd overboord gezet met de woorden: één, twee, drie, in godsnaam. Ook zou het nog iets te maken kunnen hebben met schepenrecht, dit speelde in 1616 rondom Utrecht, maar eigenlijk nergens is te vinden dat dit zou zijn verbasterd naar scheepsrecht. Kortom een hoop bullshit, zo bleek ook voor Cupido die voor de derde keer tegen Frank Kroeze mocht. Een variant waarin hij een stuk moest offeren en dan volgens de computer goed zou moeten staan, bleek Frank wel te kennen en Cupido niet. Ook werd het niet helemaal goed uitgevoerd en Cupido had natuurlijk gewoon 12. E5 moeten doen. Tja als je dat niet doet dan is het onvermijdelijk die derde 0.

Door de bomen het bos niet meer zien, heeft een wat duidelijkere herkomst. De betekenis van door de bomen het bos niet meer zien is: ‘door te veel op details (de bomen) te letten, het geheel (het bos) uit het oog verliezen’. De uitdrukking zou afkomstig zijn van de Duitse dichter Wieland, die in zijn Musarion (1768) schreef: ‘Sie sehn den Wald vor Lauter Bäumen nicht. Of we hier nou veel mee kunnen is ook twijfelachtig, eigenlijk is nog steeds de conclusie ich weiß nicht was soll es bedeuten. Het verhaal dit seizoen bij Bos is dat hij een gewonnen stelling krijgt, ergens het overzicht mist en dan toch niet wint, zo ook op deze dinsdagavond bij Euwe tegen Jasper Kamphuis. Onze Evert zei altijd, de hele zaal vond dat Jasper slecht stond behalve Jasper zelf en die win dan ook gewoon. Toen ik keek stond Robin goed, 20 minuten later won Kamphuis inderdaad.

Een zwaluw maakt nog geen zomer, heeft ook een duidelijke herkomst. Het spreekwoord is al oud en ook typisch Europees. Het verwijst namelijk naar het natuurverschijnsel dat zwaluwen in warmere gebieden overwinteren en, als een van de eerste trekvogels, in het voorjaar weer terugkeren naar Europa. Iets wat al sinds de oudheid als een teken van het begin van de zomer gezien wordt. De zwaluw van Jeroen, een pion meer bleek niet voldoende voor een overwinning op Ton Ellenbroek. Net op het moment dat Jeroen dacht uit de problemen te zijn kwam de blunder Ld7 vervolgens kwamen er torens binnen en was ook hier een nul niet meer afwendbaar.

Maar goed het voelt een beetje alsof ik als een blinde over de kleuren aan het oordelen ben, wat neerkomt op spreken alsof men een kenner is, over iets waar men niets van weet. Ondanks dat er bij schaken maar twee kleuren zijn lijk ik er de laatste tijd niet veel verstand van te hebben, maar ik had er voor de verandering weer eens veel zin in, ondanks mijn vormdip en had me (voor de tweede keer in mijn leven) voorbereid aan de hand van Jokim-Kamphuis, met een mooie afwijking op zet 8. Ik mocht echter tegen Hans Plasman. E4-C5 C3 om uit de typische Sicilianen te blijven, gewoon lekker passief staan en wachten op een kans. Tussendoor was het ergens heel nijpend maar Plasman zag niet het juiste vervolg. Daarna kwam ik steeds beter te staan. Vervolgens staarde ik mij blind op mijn verdediging die wel aardig stond in plaats van op zet 38 het winnende toren c1 te doen, na 44 zetten verloor ik. Iets te veel bezig met niet verliezen en daarom toch verliezen dat is dan weer een soort paradox. 4-0 verloren.

Kortom het werd helemaal niks voor ons eerste viertal. Genoeg gezegdes voor v1, maar nu tijd voor daden want 1 matchpunt uit 4 wedstrijden is toch wel erg matig.