December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

SVL-1 wint thuis van Sissa-1

SVL-1 wint thuis van Sissa-1

Zaterdag 8 Oktober 2022 speelde SVL-1 thuis tegen Sissa-1, uit Groningen. Het was een mooie dag, met slechts een plotselinge regenbui. De tegenstanders werden na hun lange autorit warm onthaald in ons clubgebouw, waarover men alleen had horen spreken – voorzitter Paul had zeker dingen verteld !? Teamleider Roelof had zichzelf niet opsteld – hij leerde vandaag koffie zetten, want daar bleek zeker behoefte aan.

Op papier waren beide teams even sterk, maar de verwachting was eigenlijk dat we zouden moeten kunnen winnen, omdat dit Sissa-1 hun vorige wedstrijd tegen Almelo-1 met grote cijfers had verloren – toen waren echter 2 van hun sterkste spelers niet aanwezig, nu wel .. Het werd daarom een flinke strijd, waarbij lange tijd onzeker was op welke borden we voordeel konden verwachten. Mart: “Meestal worden dingen na 15.00 uur wel duidelijk”. Hier volgt het verloop van de match, de partijen waren ongeveer in deze volgorde beeindigd. Vaak speelde de (open) g-lijn een opvallende rol.

Niklas stond de vorige keer in Putten als eerste naast het bord, hij won toen snel met Wit. Deze wedstrijd had ik hem Zwart gegeven aan bord 3, ik weet niet meer waarom, maar Niklas kent het spelletje wel. Hij moest direct na de opening echter een verradelijke aanval afslaan, toen Wit het centrum wist te openen en een gevaarlijk paard op e5 had. In deze partij was de g-lijn open en Zwarts koning niet zo veilig. Dat brak Zwart op, hij kon de moeilijkheden niet aan en zo stond Niklas weer als eerste naast het bord – met een nul helaas. Hij zal het spelletje thuis zeker nog eens bekijken ..

Avgerinos had opnieuw Zwart, ditmaal aan bord 5. Hij speelde een soort Konings-Indische opstelling, waarbij Wit lang rocheerde en een gevaarlijk ogende pionnenstorm op de Koningsvleugel was begonnen. Toen het middenspel van deze partij in volle gang was, kon Zwart opeens Lh6 spelen, waarbij in die stelling Wits dame op c1 (?!) verradelijk aangevallen werd en de betreffende diagonaal niet goed te blokkeren was. Zelf had ik ook gezien dat Lh6 toen een zeer goede zet was en niet een zet die voor de hand lag, want de loper stond gedekt door een paard op g4 wat op het punt stond genomen te worden .. Avgerinos was de gehele partij echter goed geconcentreerd en deze onverwachte wending was niet aan zijn oog ontsnapt. De zet bleek zelfs fataal voor Wit : hij moest opgeven.

Arno zat opnieuw niet aan een top-bord, maar ditmaal had hij wel Wit, aan bord 6. Deze dag was er iets met een open g-lijn, die speelde op meerdere borden een hoofdrol, zo ook hier : Arno lanceerde met g2-g4 een aanval op de Zwarte korte-rochade-stelling, maar het was ons niet duidelijk wat Arno daarbij gedacht had. Hij was zelf nog niet gerocheerd en zijn vermeende aanval werd keurig gepareerd door de Zwartspeler, die een veel lagere rating bleek te hebben. Arno kwam zelfs steeds meer in de problemen en moest daarbij ook een ver-opgerukte Zwarte h-pion van promotie weerhouden. Dat ging toen fout, op ‘t laatst had Arno geen goede zetten meer en moest opgeven.

Jeroen had Zwart aan bord 7 en liep in zijn favoriete Caro-Kann opening tegen een verradelijk gambietje aan. Daarvan bleek hij op de hoogte, ik hoorde zijn tegenstander in de wandelgangen tegen een mede-Sissa-er zeggen dit gambiet voorbereid te hebben en verrast te zijn dat Zwart de opening zo goed weerstaan had. Jeroen had een plus-pion weten te behouden, maar nog niet gerocheerd. En dat bleek hem op te breken, zo leek het : Wit kwam binnen met dame en loper, offerde zelfs een toren voor de aanval, en die leek Jeroen alleen nog te kunnen weerstaan door een ingenieus en gevaarlijke zetherhaling. Maar Jeroen voelde dat er meer in zat, hij ging de zetherhaling uit de weg, waardoor zijn tegenstander enkele zetten later moest opgeven. Na afloop verklaarde Jeroen: “geen enkele partij was ik zo gespannen op het moment dat ik remise uit de weg wilde gaan”.

Mart speelde, zoals we hem kennen, concentreerd en nauwkeurig. Aan bord 1 moest hij zich met Zwart eerst schrap zetten om Wits opening te weerstaan. Er kwam zelfs een stelling op het bord waarbij Mart bijna al zijn stukken op de achterste rij had geplaatst -met paarden op f8 en g8- maar dit was tijdelijk : Wit maakte de g-lijn open, waarmee hij een aanval probeerde op te zetten, maar Mart verdedigde goed en kwam tenslotte met een pion meer uit de stofwolken te voorschijn. Daarna wist hij het initiatief te grijpen en won keurig.

Leon schaakte vandaag zijn eerste partij voor ons team, en ik had hem Wit gegeven. Leon speelt goed tegen sterke spelers, dus bord 2 leek me prima, maar dat hij tegenover Sissa’s hoogste rating kwam te zitten, was voor iedereen een verrassing. Ik zag het, maar vertelde het Leon niet, het zou voor hem alleen nadelig kunnen uitwerken. De partij kende diverse kritieke fases. Wit had een imposant pionnen-centrum, maar dat was ook kwetsbaar. Na afloop verklaarde Leon : “Ik begon de partij te optimistisch, je zou wel kunnen zeggen arrogant, en ik kwam na de opening verloren te staan. Mijn g4! was een noodrem en bluf, maar het pakte goed uit; volgens mij nam Zwart die pion met het verkeerde stuk”. Zo gebeurde het dat Wits aanval langzamerhand sterk werd, hoewel ik vele zetten niet kon voorspellen, het was allemaal heel onduidelijk en moeilijk. Maar ook in deze partij speelde de g-lijn een belangrijke rol. Zwart ging op ‘t laatst toch maar lang rocheren, hoewel met een diepe zucht : de Zwarte pionnen-stelling aan die kant van het bord lag volledig aan gort en Leon wist toen met zijn beide lopers, gesteund door de andere stukken, een beslissende aanval te voeren, waarbij Wit ook nog eens een paar vrijpionnen wist te maken. Leon had voor de tijdcontrole nog enkele minuten op de klok, in moeilijke stellingen, maar hij had zijn zenuwen goed onder bedwang en wist de vis op het droge te krijgen!

NB. achter het frisdrank-blikje van de Zwartspeler staat nog een Zwarte toren; Wit staat hier een kwaliteit achter, maar heeft enkele (vrij)pionnen meer en staat in feite gewonnen.

Bas schaakte vandaag ook zijn eerste partij voor ons team, ik gaf hem Wit aan bord 8. De openingfase van deze partij was degelijk, zonder tactische complicaties, maar al gauw gaf Bas te kennen zijn stelling zomaar mishandeld te hebben en ook een pion verloren. Hij was er duidelijk door ontdaan, maar Mart stak hem een hart onder de riem : “ik heb wel partijen gewonnen met een pion minder, hoor .. zelfs met 2 pionnen minder!” De partij kabbelde voort, Zwart maakte niet echt aanstalten een aanval op te zetten en Bas wist zijn stukken te hergroeperen en zelfs met een paard op d5 binnen te komen nadat Zwart dit veld vrijgegeven had met het opspelen van de c-pion naar de 5e rij. Alle torens werden geruild en in het late middenspel (zie foto) maakte Zwart ergens een blunder door een paard-vork toe te laten waardoor Bas onverwachts een stuk won en zo de partij. Na afloop verklaarde hij: “Enkele zetten voordat dit gebeurde had ik nog remise aangeboden!”

Jürgen, die de vorige keer een prachtige partij afleverde met Zwart, speelde nu met Wit. Dat is gunstig voor veel spelers, maar Jürgen liet zich vooraf ontvallen niet te weten hoe hij zou openen. Het werd een rustige Pf3-met-g3 opzet, die resulteerde in een middenspel waar beide spelers de posities van hun stukken langzaam verbeterden. Het werd een lange partij, waarin Jürgen zijn stukken niet goed wist te ontplooien en voortdurend onder druk stond. Deze partij was als laatste bezig, op een moment dat remise voldoende was voor de teamwinst — Jürgen wist dat ook, ik gaf hem dit aan, maar winst zat er zo te zien toch niet in. Uiteindelijk hadden beide spelers nog maar enkele minuten op de klok. Zwart had een pion of twee meer, en kwam daarmee verradelijk naar voren, samen met zijn Koning, maar er was vooral een lelijke dubbelpion op de a-lijn, de kant van het bord waar Jürgen toen ook zijn Koning had weten te krijgen, en zo kwam de Sissa-speler er niet door, hij bood tenslotte maar remise aan, hun team had op dat moment deze wedstrijd toch al verloren.

De leden van Sissa-1 konden berusten in het resultaat, zij meenden terecht verloren te hebben, zo ving ik op. De verstandhouding met meerdere Groninger spelers was trouwens opvallend goed, tijdens de partijen en ook na afloop werd er uitbundig contact gelegd. Al met al een sportieve en waardevolle ontmoeting !

-Roelof Berkepeis (teamleider)

indeling en uitslagen : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2475 (Klasse 3B ronde 2)
foto’s : Jeroen