December 2022

Soevereine overwinning in eerste ronde SOS-Achttallen Competitie!

Nadat we vorig jaar de competitie hadden gewonnen, willen we dit jaar natuurlijk de titel verdedigen. We begonnen heel goed aan de eerste wedstrijd tegen Rijssen, waar we op papier duidelijk de avoriet waren, ook al misten we twee sterke spelers, Alexander en Gijs. Onze topvervangers Leon en Erik doen gelukkig niet onder voor ze. We gingen met een “normale” opstelling (naar speelsterkte) de wedstrijd in, d.w.z. ikzelf op 1 en daarna Paul, Wennink, Arno, Leon, Bas, Erik en Tom.
Al in het eerste kijkrondje zag het er over het algemeen goed uit. Ikzelf had geen idee vanaf zet 3 en stond bescheiden. Paul gebruikte zijn witte voordeel om vroeg ruimte te winnen, Wennink speelde Scandinavisch :(, Arno stond ok, Leon viel stevig aan op de koningszijde, Bas verzamelde vroeg een stuk, Erik was licht passief en Tom had zijn tegenstander al bijna mat!
Maar op de een of andere manier (hij weigert de partij te laten zien), verloor Arno zijn dame tegen een toren, ik dacht eerst: “Wow, briljant die man”, helaas had ik het mis, verloor Arno meer materiaal en stonden we 0-1 ACHTER, dat was vorig seizoen nooit het geval (in de wedstrijden waar ik bij was). O jee, zal het een onaangename verrassing zijn?
Nee! Omdat Lonneker een sterke voorzitter heeft, pakte Paul eerst tactisch een peune en hoewel zijn volgende “truc” eigenlijk onzin was, wist hij kort daarna tactisch een stuk te winnen. De gelijkmaker!
Ook Bas zette een sterke prestatie neer, bijna zonder fouten, hij zette vol vertrouwen zijn extra stuk om, in een ons verdiende op voorsprong!
Erik profiteerde van een slordige aanvalszet in een verdrukte stelling, won een pion en wist vervolgens ook zijn stukken te activeren. Kort daarna was een tweede pion verleden tijd en viel Erik zelfs de koning aan. Toegegeven, hij won de koningin met een mooie tactiek, maar hij had ook mat kunnen forceren. Maakt niet uit! 3-1 voor Lonneker.
Wennink stond in de opening ook bescheiden, wie zou dat verbazen …, maar hij wist zich in het late middenspel te ontwikkelen en strafte een overdreven stukoffer van zijn tegenstander genadeloos af voor een tussenstand van 4-1.
Het beslissende halve punt voor de teamoverwinning werd gepakt door Tom op het achtste bord. Na een sterk offer had hij bijna een mataanval gecreëerd, maar maakte deze niet af. Ik wist het exacte einde niet vanwege mijn eigen tijdsproblemen, maar het gerucht gaat dat hij nog steeds duidelijk beter was. Hoe dan ook, 4,5 en de winst was verzekerd, ik stond “Schei…”… Leon kon ik niet goed zien.
Ok drama baby, drama! Helaas kwam ik bedroevend uit de opening, mijn tegenstander speelde dat erg goed! Het enige wat me “in leven” hield waren de reguliere biertjes van CMPtV en Wennink … en het feit dat ik eerst geen materiaal achter stond, hoewel de in het lichaam verstopte engines +4 verklaarden. Toen ik vervolgens een kwaliteit won in een zware tijdnood, dacht ik ten onrechte — “easy win” Maar nee, ik was nog steeds aan de verliezende hand en moest het materiaal teruggeven. In het DT-eindspel bleef ik minder staan, maar omdat mijn tegenstander op het einde een “verkeerde” pion sloeg, kon ik een onverdedigbare mataanval beginnen en het 5,5e punt binnenhalen.
Helaas heb ik het einde van Leon niet echt meegekregen vanwege mijn eigen pot. Hij had echter steeds het initiatief aan zijn kant en in tijdnood van zijn tegenstander sloeg hij ijskoud toe voor de eindscore.
Uiteindelijk hadden we een duidelijke 6,5-1,5 overwinning, wat ons op de tweede plaats in de ranglijst zet, nog niet erg veelzeggend natuurlijk, maar laten we zien… In de tweede ronde moeten we in Almelo op 11 november spelen en dan moeten we er weer staan!
Fabian Stotyn

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)