March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

SVL-1 blijft in Klasse 3B

Zaterdag 22 april 2023 was het zover : het eerste team van SV Lonneker speelde thuis tegen ASV-4 uit Arnhem, om uit te maken wie er zou degraderen of zich handhaven in deze Klasse 3B. Want zo spannend was het. ASV had nog 2 spelers vooruit willen laten spelen, maar na enige communicatie van de teamleiders, bleek dit niet haalbaar en ASV kwam maar met “twee gezellige invallers”. Hier volgt een verslag van deze strijd, in volgorde waarin de spelers hun partijen beëindigden.

Bas, aan bord 6, had zich met de Witte stukken voorbereid en zette de partij goed op. Hij werd echter in het vroege middenspel verrast door de zet Dc8! die een dubbele aanval deed op de pionnen c4 en h3, waarvan er toen 1 verloren zou gaan, want Bas had geen zet om beiden te redden. Hij besloot tot Kh2, waarbij pion h3 gedekt werd en zo verloor Bas inderdaad c4, maar daarvoor kreeg hij een open lijn en enig spel. Vervolgens konden beide spelers in deze partij geen vuist maken en op een juist moment bood Bas remise aan, wat geaccepteerd werd.

Jarno had dit seizoen prima resultaten geboekt en mocht daarom ditkeer aan bord 1 met Zwart tonen dat hij in vorm is. Ook deze partij zette hij voortvarend op, met opmars van pionnen aan beide zijden van het bord, zonder te rokeren – zie foto. Dat werkte wonderwel, het werd een ingenieuse strijd met gevaarlijke complicaties, en die schuwt Jarno niet. Ergens in het middenspel verslikte zijn tegenstander zich toen in een kleine combinatie, een tactiek die Jarno plots groot voordeel opleverde, waarna Wit maar direct opgaf. Door deze winst stond het team nu een punt voor, wat vertrouwen gaf in een goede afloop.

Leon, aan bord 5 met Zwart, wist zijn tegenstander in de opening meteen op onbekend terrein te krijgen, waardoor beide spelers vanaf het begin op eigen kracht moesten spelen. Er ontstond een gevaarlijk middenspel, waarin plots een verrassende wending kwam : Leon offerde een kwaliteit, zo leek het tenminste, maar hij had verder gekeken : in plaats van het stuk terug te nemen, kon Leon 1 van zijn Paarden, voordat deze genomen ging worden, in de stelling offeren om zo ook een kwaliteit te winnen, wat even later resulteerde in winst van een pion of twee. In de analyse achteraf bleek dat zijn tegenstander deze wending wel had zien aankomen, maar niet zoals Leon haar uitvoerde. Weer een punt voor Lonneker dus, dat zag er goed uit.

Jokim, aan bord 4 met Wit, kreeg te maken met een Franse verdediging en een vrij open stelling waarbij beide spelers hun stukken op de gewenste velden wisten te plaatsen, alvorens er complicaties ontstonden. Jokim had kort gerocheerd en tevens onbevreesd zijn g-pion voorwaarts gezonden, waarmee zijn agressieve bedoelingen duidelijk werden. Ergens in het middenspel moest Zwart toen zijn Dame geven voor een Toren en een stuk, zodat Jokim voordeel kreeg en daarna vlot en geraffineerd de winst binnen haalde. We hadden toen nog maar 1 remise nodig om deze wedstrijd niet te verliezen.

Erik, aan bord 8 met Wit, speelde als invaller vandaag voor het eerst voor ons team. Na een soort schaak-pauze van enkele maanden, waarin hij wel veel snelle potjes had gedaan op internet, moest Erik nu een heuse lange partij spelen, en daarom kreeg hij het voordeel van de Witte stukken. Erik zette de partij goed op en geruime tijd zag het er niet slecht uit, maar ergens in het middenspel vergiste Erik zich in een zetvolgorde en verloor zo de macht over het stuur : zijn stelling ging wankelen, Erik kon de zeilen niet meer bijzetten en verloor. Kan gebeuren, maar Erik kon zichzelf deze fout niet vergeven.

Jürgen, aan bord 2 met Wit, had zich willen voorbereiden op deze wedstrijd, maar dat was er de afgelopen week niet van gekomen. Hij zette een degelijke stelling op met een dubbele fianchetto, maar zijn jeugdige tegenspeler wist goed druk te zetten en Jürgen moest al snel een aantal nauwkeurige zetten doen om niet direct onder de voet te worden gelopen. Zwart drong de Witte stelling binnen met zijn stukken, maar gelukkig wist Jürgen het gevaar af te wenden en nadat het ergste achter de rug was, en de 40 zetten gehaald waren, bleven er voor beide spelers 7 pionnen over die allemaal niet verder kwamen en zo werd de strijdbijl tenslotte maar begraven. Nu hadden we nog maar 1 remise nodig om deze match te winnen.

Robin, aan bord 3 met Zwart, speelde vandaag voor de tweede maal mee in het team, en ook ditkeer kon hij zijn vertrouwde Siciliaanse Verdediging op het bord krijgen – zie foto. Bijzonder was dat zijn tegenstander lange tijd niet toekwam aan het opspelen van de d-pion, onder druk stond en veel tijd gebruikte. Maar nadat die d-pion toch op de 4-de rij verscheen, ontstond er een spannende strijd, waarbij lange tijd onduidelijk was wie hier aan het langste eind zou trekken. Ergens in het middenspel wilde Robin graag remise aanbieden, wat hem toegestaan werd door de teamleider, maar dat bod werd afgeslagen en Robin kreeg het toen inderdaad zwaar. Op het eind stond hij in een Toren-eindspel zelfs een pion achter, maar dit bleek niet voldoende voor een winst, er werd tot remise besloten en zo was de teamwinst een feit!

Mart, aan bord 7 met Zwart, kon een Benoni Verdediging op het bord zetten, wat echter al gauw resulteerde in een Maróczy Bind, met Witte pionnen op c4 en e4. Mart, die bijna een uur te laat kwam (foei!), wist met deze stelling echter wel raad, zelfs met de geringe tijd die hij voor zijn hele partij nog had, en bereikte langzamerhand een gunstige druk-stelling. Zijn tegenstander ging daarom ook veel tijd gebruiken, maar kon geen vuist maken. Mart had tenslotte echter ook onvoldoende kracht om deze partij tot winst te voeren, maar de uitslag zou geen invloed meer hebben op het eindresultaat – het werd remise.

Zo sloot SVL-1 het seizoen af met een 5-3 overwinning, waardoor we niet degraderen (hoera!) en de tegenstander wel .. Iedereen wordt bedankt voor zijn inzet ! (ook mensen in een kleine zwarte auto)

Roelof
-teamleider