December 2021

Lonneker wint in SOS-competitie en blijft koude douche bespaard

Standen op de SOS site: https://sosc.netstand.nl/divisions/view/256

Op dinsdagavond 09-11-2021 speelde Lonneker zijn eerste partij van de SOS-competitie 2021-2022. De reis ging naar Twello, waar ik in ieder geval nog nooit eerder tegen gespeeld had. Toch leuk zo`n grotere competitie dat is eens wat anders dan 3x per jaar naar Winterswijk en Holten kachelen. Ik mocht voor deze gelegenheid de helft van het vervoer verzorgen. Mij was een kopje koffie beloofd, dus deze kwam ik ophalen bij Alexander. Hij had echter niet verwacht dat ik ook echt op dit aanbod in zou gaan en kwam in zijn badjas naar beneden, want hij moest nog douchen. De vraag was alleen of hij warm water zou hebben, of een koude douche, want zijn ketel was die middag nog kapot. Gelukkig kreeg ik een warme kop koffie, bleek de douche warm te zijn en konden we op tijd vertrekken om Mart en Boris op te halen.

De reis verliep soepel aangezien er na 19:00 gewoon weer 120 of 130, wat is het nou, gereden mag worden. We bereikten Twello en reden over het Schakerpad, zouden we hier dan ergens moeten spelen? Nee de speellocatie was nog 1 straatje verder. Na een beetje zoekwerk hadden we de speellocatie gevonden, de auto geparkeerd en de QR-codes laten scannen. De andere auto met Jürgen, Fabian, Tom en Bas was ondertussen ook gearriveerd dus wij waren compleet. In het gebouw van de lokale padvindersvereniging konden we “gewoon” gaan schaken. Boven elk bord stond namelijk een dubieus plexiglasconstructie gebouwd wat het erg uitdagend maakte om een zet te doen, zeker over het midden van het bord. Maar goed onder het motto veiligheid voor alles kon er begonnen worden met de wedstrijden.

Met gemiddeld bijna 300 punten meer en op de eerste 6 borden zelfs bijna 360 leek er een goed resultaat in te moeten zitten voor ons. Echter ging ik na een uurtje eens even een rondje maken door de zaal en kwam ik tot de conclusie dat er nog niemand goed stond. Overal was de stelling nog gelijk en er was 0,0 voordeel op de borden, nou ja de tegenstanders hadden 0,0 voordeel, want daar dronken maar liefst 4 mensen Heineken 0,0%. De vraag of er genoeg maltbier aanwezig is heb ik bij Lonneker nog nooit gesteld, maar dit leek nadat ook de Cola en Fanta op waren toch wel een serieus issue te worden.

Boris bracht het eerste resultaat op het bord, remise, had beter gekund, had slechter gekund. Cupido kwam ook niet verder dan een halfje waarmee zijn ALL TIME 100% score in externe wedstrijden voor Lonneker ook tot een abrupt einde kwam. Fabian wist zijn stelling wel te winnen en zo kwam de 2-1 op het bord. Dat bier voor de wedstrijd had toch weer eens wonderen gedaan. Niks aan de hand dus, maar Tom verloor helaas en Mart maakte remise zonder zijn koning of dame bewogen te hebben en zo stond het opeens 2,5-2,5. Jürgen had ondertussen op advies van zijn teamleider in iets mindere stelling remise afgeslagen, onder het motto van, het kon nog wel eens lastig worden. Want Bas stond in ieder geval niet beter dan zijn tegenstander en ik stond ronduit slecht.

Ik had lang niet geschaakt en dat was te merken, want op zet 8 produceerde ik een slechte zet die behoorlijk wat tempo`s kostte en toen liep ik eigenlijk de hele partij achter de feiten aan. Mijn tegenstander leek te vergeten om te winnen maar produceerde op de juiste momenten goede zetten. Hij won twee verbonden vrijpionnen, maar zat wel in tijdnood tegenover 40 minuten voor mij. En met de plexiglas constructie was het al een hele uitdaging om binnen de increment van 10 seconden een zet te doen. Ik was volledig kansloos totdat mijn tegenstander een stuk weg gaf, waarvoor hij nog wel een derde pion kreeg. Ik was blij dat ik hiermee een remise-achtige stelling op het bord kreeg, waar het de hele partij niet naar uit had gezien en mijn tegenstander bood dit ook aan. Ik ging maar eens buurten en Bas had naar eigen zeggen zijn tegenstander in de val gelokt en een toren gewonnen. Jürgen had ondertussen ook een klein plusje. Ik nam maar remise aan, ondanks dat dit eindspel misschien wel gewonnen was voor mij. Een overwinning zou zwaar onterecht geweest zijn en in mijn huidige vorm had ik het eindspel ook zomaar kunnen verliezen 3-3.

Bas won, 4-3 het eerste matchpunt was binnen, Jürgen lokte zijn tegenstander ook nog in de val 5-3, de overwinning was een feit. Het spel liet nog te wensen over, maar uiteindelijk ging het om de matchpunten en die zijn binnen. Twello speelde goed, maar liet net een paar steekjes te veel vallen om te kunnen stunten op het einde. Lonneker is hopelijk wakker geschud voor de rest van het seizoen.

Gijs

Twello 1Rating SV Lonneker 1RatingRonde 2