Lonneker v2 wint in Nijverdal

Op maandagavond 24 November was het tijd voor ronde 2 in de viertallen competitie. De eerste ronde was voor beide teams geëindigd in 2-2 dus beide teams wouden een overwinning. Twee weken geleden stonden ENO en Lonneker ook al tegenover elkaar, toen voor de SBO-Cup, die in de laatste secondes gewonnen werd door Lonneker. ENO zal mede hierdoor extra gemotiveerd zijn voor een overwinning. Na een 35 minuten durende wereldreis arriveerden wij in Nijverdal. Ons team bestaat deze wedstrijd uit Wennink, Engberink, Berkepeis en niet de minste en onze chauffeur Jonkers.

De opstelling van onze tegenstander was “normaal” en dus zonder Johan op den Dries die zij alleen inzetten wanneer hun team niet compleet is. De opstellingen staan onderaan. Op ieder bord lagen de ratingen dicht bij elkaar, behalve op bord 4 waar Henk toch een kleine 150 punten meer heeft op zijn tegenstander.

Na een uurtje gespeeld te hebben leek het erop dat iedereen koos voor rustig ontwikkelen en pas later wat actie in de partij te brengen. Slechts een half uur later veranderde dit al te beginnen bij bord 4. Henk kreeg een pion van zijn tegenstander cadeau. Na nog wat gemanouvreer met zijn paard won Henk later ook een kwaliteit erbij en vlak daarna gaf zijn tegenstander op. Het eerste puntje is binnen.

Ook op dat anderhalf uur punt bood mijn tegenstander mij remise aan. Ik had een stelling met inmiddels een kwaliteit meer, maar het was een vrij gesloten stelling en dus de vraag of ik ooit gebruik zou kunnen maken van mijn materiele voorsprong. Ik wees dit aanbod af, probeerde dames te ruilen, dit werd geweigerd door mijn tegenstander en een half uur later besloten wij alsnog remise ervan te maken. 1,5 – 0,5.

Op dit moment was het erg spannend bij de laatste 2 borden. Roelof had inmiddels een stelling met paar + loper + 5 pionnen tegen hetzelfde. Mijn inschatting op dat moment was goede remisekansen daar. Tom stond echter een kwaliteit achter en probeerde het zijn tegenstander moeilijk te maken door met alles wat hij had de koningsstelling van zijn tegenstander onder druk te zetten. Al vrij snel hierna volgde een blunder van zijn tegenstander, die een volle toren weggaf en niet veel later werden daar de handen geschud. 2,5 – 0,5!!!!

Bij Roelof was inmiddels wat meer materiaal geruild, en had Roelof nou nog 1 paard + 2 pionnen op de 5e en 7e rij, waar zijn tegenstander 1 paard en 4 pionnen had, alleen stonden deze pionnen wat verder terug. Beide spelers waren ook al beland in tijdnoodfase en toen bleek dat Roelof zich meer op zijn gemak voeldde in deze situatie dan zijn tegenstander, maakte deze Harry ook nog een onreglementaire zet door zijn dame van d2 naar f3 te verzetten, alleen beide spelers hadden dit niet door. Roelof schrok er niet van en ging vervolgens een mat in weinig lijn in en won! 3,5 – 0,5!

Een niet verwachte maar zeer welkome overwinning!

ENO V1

SV Lonneker V2 Uitslagen
Bord 1 Etien Alssema (1828)

Mart Wennink (1887)