March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Lonneker uitgeschakeld in KNSB-beker

Een uitwedstrijd in de KNSB-beker, gelukkig niet ver, we mochten weer eens op voor de derby, dus we konden het op de fiets af. Zyon had zich helaas ziek afgemeld, maar aan de overkant deed Rob Bertholee niet mee dus de uitgangssituatie die we vooraf ingeschat hadden dat Euwe ligt favoriet was veranderde niet echt. Robin en Ondergetekende waren ook aanwezig als eerste wissel en non playing captain, waardoor er nog een zesde consumptiemuntje werd geregeld door teamleider Frank, erg sympathiek. Hij speelde zoals verwacht op bord 1 tegen Paul, die voor zichzelf wit lootte. Cupido was doorgeschoven naar bord 2 waar Zyon zou spelen en mocht tegen Dinant Postma. Jokim mocht tegen Jasper Kamphuis en Arno mocht tegen Achim Buendgen.

Op de borden gebeurde er nog niet zoveel en Bos en ik vonden de biljartcompetitie in de kantine interresanter op dat moment nog interessanter dan het schaken. Het plan was kort en krachtig vier halfjes en snelschaken.  Dit werd om 9 uur ook aangeboden door onze teamleider, maar even later vertelde Frank mij dat dit niet door ging omdat Cupido een slechte zet had gedaan. Bij navraag viel het volgens Cupido allemaal wel mee, maar bij terugkeer aan het bord bleek lxh6 toch echt gemist te zijn en dit resulteerde even later na wat afwikkelingen in een stuk minder. Conclusie Cupido hoefde niet meer aan de spa-rootjes en kon overgaan op bier. Klok Klok Klok.

Jokim onze schaaktovenaar had een echte goochelpartij, tegen Jasper. Oftewel Hans Klok vs Hans Kazan. Jokim was erg enthousiast over zijn g6, want dit won toch gewoon een paard op h7. Kh8 en pakken maar, in de app werd de engine erbij gepakt, 0,00 , ofwel Jasper had concreet erg diep iets, maar dit moet je dan wel zien, dit gebeurde niet en dan sta je gewoon een stuk voor +3, maarja wel een blote koning, torens die nog niks doen pionnen in het centrum die allemaal op de tocht staan. Cupido nam nog een slokje als mentale support, Klok Klok Klok!

Arno de man in vorm met 8 uit 9 dusverre extern kwam iets minder uit de opening maar had zich ondertussen in een prima middenspel neergezet en ging zoals we hem kennen gedegen en solide te werk. Paul ging behoorlijk gelijk op tegen Frank en had vertrouwen in bord 3 en 4 en verwachtte dat een halfje voor hem wel eens beslissend zou kunnen worden voor 2 of 2,5 punt. Jokim kwam in wat lastige afwikkelingen, had nog wel een kwaliteit meer, maar zijn voordeel was na Dh5 wel weg en na Dxf7 met als gevolg Dxd3 werd het toch al wel aardig penibel. Cupido streed dapper door en zorgde voor mental support, Klok Klok Klok! Hij had wel iets tegenspel maar dit leek wel iets te mager, wel had hij in de opening 5 minuten cadeau gekregen door een kapotte Klok Klok Klok.

Paul miste in zetje tijdens het ruilen van de stukken en hield 2 torens en een paard tegen loper over in plaats van loper tegen paard. Kortom Frank ging iets beter het eindspel in. Cupido vroeg mij of Arno op g4 ging pakken, ik dacht van wel, Arno stelde het nog even uit, maar even later was het toch raak, Arno was overtuigd genoeg van zijn aanval want zelfs torens van hem die werden aangevallen was hij niet van onder de indruk en een paar zetten later was het eerste punt voor ons dan ook binnen. Lekker Arno, 9 uit 10 dit seizoen, nog niet verloren, super!

Jasper deed ergens niet de beste waardoor het weer redelijk gelijk was volgens de engine, maar het vervolg van Jokim in deze complexe stelling was helaas ook weer niet wat de engine er voor bedacht had, langzaam werd het steeds benauwder voor Jokim, Cupido ging rustig door, Klok Klok Klok, maar Jokim delfde helaas het onderspit. Erg zonde. Vooral complexe partij waar de engine veel meer van snapt dan de mens helaas. Doe je niks aan!

In het gebouw was ook een trommel aanwezig, een echte Cupido, tromgeroffel, maar veel noemenswaardiger dan dat was het verhaal van Cupido helaas deze avond niet, het stuk minder bleek toch echt te veel te zijn en zijn tegenstander had ook nog genoeg tijd op de Klok Klok Klok 1-2. Paul streed nog dapper door. Maar deze stelling nog proberen te winnen was helaas iets te veel van het goede. Waar ik als Frank zijnde waarschijnlijk dolgelukkig was geweest met het beslissende halfje, bleef Frank nog even door melken en hij pakte uiteindelijk ook een puntje, daarom zal ik ook wel geen 2400 hebben. 1-3, we hadden weer genoeg kansen op zich maar helaas is het eindstation in de KNSB-beker dit jaar ronde 3.

Gijs

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/16540