March 2024

Euwe Majeur : SVL-1 wint thuis 5-3 !

Zaterdag 16 december 2023, het is zover : in KNSB Klasse 3B staat de match Lonneker-1 tegen Max Euwe-3 op de agenda. Ditkeer waren er vrijwel geen moeilijkheden met de team-samenstelling, al onze vaste spelers waren beschikbaar, dus kon ik mij als non-playing Captain rustig concentreren op de verwikkelingen van deze dag. Een enkele hobbel moest nog wel genomen worden : buiten op de parkeerplaats bleek een evenement ofzo gehouden te gaan worden -“daar wisten wij niets van”- en of alle auto’s even verplaatst konden worden .. komt goed, eerst maar eens kijken hoe onze match verloopt .. hier zijn de uitslagen, chronologisch.

Jokim, bord 2, bracht met Wit een degelijke stelling op ‘t bord tegen de Caro-Kann van Henk Bernink en mocht al snel remise aanbieden in het vroege middenspel, wat door de Zwartspeler werd aangenomen, zoals verwacht. De andere borden zagen er geenszins ongunstig uit, dus dit was een soort plusje voor ons : 0.5 – 0.5

Jarno had op bord 6 ook de Witte stukken en hij bracht tegen de Siciliaan van Andre Langendijk een favoriet stellingstype op het bord met naast pion e4 ook c4, de bekende “Maróczy Bind” pionformatie, die een behoorlijke grip op de positie betekent. Jarno lanceerde daarbij tevens vroeg zijn Harry-pion en begon zo een verradelijke aanval op de Koningsvleugel, waar Zwart gerocheerd stond. Er werd op die h-lijn een kwaliteit geofferd, de boel kwam open en plots Toren d5 !? – zie foto .. ja, die Toren is giftig, maar dat zagen de omstanders niet aankomen, Zwart ook niet, hij pareerde het mat maar verloor zo zijn Dame (op g6), doch in de stelling is e5! mogelijk, wat overzien werd .. maar niet door Jarno, hij dacht zelfs dat Zwart hiermee nog kansen zou hebben gehad, nu tikte hij het keurig uit : 1.5 – 0.5

Bas kwam met Wit op bord 8 al gauw in een tricky stelling terecht waarbij hij een zeker Loper-offer kon doen op f7, en daarbij het stuk terug won met zijn Dame plus aanval, jeweetwel, pion vóór dus .. maar Zwart, of hij het grapje nu gezien had of niet, kreeg tegenspel door ontwikkeling en open lijnen, dus onze speler moest nu nauwkeurig de buit behouden en de stelling “uitbouwen”. Dat deed Bas goed, hij nam voldoende tijd in de diverse typen posities die volgden, bracht daarbij vooral zijn misplaatste Dame weer gunstig op het bord en kon al gauw een Konings-aanval lanceren, die niet veel later tot opgave dwong. Keurig ! 2.5 – 0.5 : dat ziet er goed uit !

dat moet toch gewonnen zijn ?!

Mart kon met Zwart vandaag op bord 3 gewoon zijn normale spel spelen : een tricky variant waarvan de tegenstander wel op de hoogte moet zijn, anders .. en zo ging het, want na 1 verkeerde zet van Wit kreeg onze speler een winnende positie, zie foto : deze stelling vraagt om sloop, accuraat en dwingend. Wit probeerde de huid nog duur te verkopen, maar onze speler was meedogenloos .. de LiChess info en evaluatie-curve geven aan dat Mart in deze partij 95% beste zetten deed en slechts 1 foutje maakte, he’s Back! Deze overwinning smaakte iedereen zalig : 3.5 – 0.5 : dit mogen we niet meer verliezen !

Jochen zat ditkeer op bord 5. Met de Zwarte stukken bereikte hij vanuit de opening een stelling waar niet veel pit in zat, maar misschien kon dat nog komen .. Wit drukte en drukte, zijn stukken kwamen voortvarend op de andere helft, maar Jochen bleek alles te hebben gezien : hij weerde alle acties af, de Dames waren al geruild, Wit probeerde en probeerde, maar remise was hier het resultaat : 4 – 1, niet slecht voor het team, maar Jochen was ook vandaag niet te spreken over zijn optreden.

Jeroen mocht het ditmaal op bord 7 met Zwart opnemen tegen veteraan Gerard Grotenhuis. Diens b3-systeem, vandaag gelardeerd met een vroeg f4! en O-O, stelde Jeroen direct belangrijke vragen. Hij wist deze naar mijns inziens goed te beantwoorden : Zwart hoefde niet te rocheren en Wit’s rochade-stelling kon bestookt worden, en zo kwam er een aanval op de Konings-vleugel. In deze partij maakte de zwart-veldige Witte Loper vanaf b2 vreemde capriolen, zie foto. Het was allemaal moeilijk, Jeroen kwam in tijdnood en vlak voor de 40e zet was er een mindere zet .. dat bleek tenslotte fataal, Wit wist zijn vis op het droge te krijgen : 4 – 2, maar het kan nog wel ..

Jürgen, bord 1, had er vandaag zin in en bracht met Zwart vanuit de opening met gemak een gezonde stelling op het bord. Wit maakte geen aanstalten en onze speler kon zonder gevaar enkele belangrijke pionnen voorwaarts brengen. Het zag er lange tijd goed uit op dit bord, maar Jürgen komt de laatste tijd niet goed uit de verf, zo ook in deze partij : een gedroomd voordeel tot winst brengen is een kunst apart, er kwamen complicaties, het had ergens anders gemoeten .. Wit kreeg ineens voordeel door gewoon een paar pionnen te winnen en Jürgen gaf maar op : 4 – 3 .. het moet er nog steeds inzitten.

Arno leek op bord 4 opnieuw onze rots in de branding : als laatste kon hij het nodige halfje zeker stellen, zelfs winst zat erin. Arno streed met Wit een noeste strijd met een gevaarlijke Loper richting f7, die echter lange tijd afgekneld dreigde te geraken door oprukkende Zwarte Dame-vleugel-pionnen .. uiteindelijk wist onze speler te bewijzen dat zijn druk op de witte velden doorslaggevend was en na een wanhopig kwaliteitsoffer van Euwe won Lonneker deze partij met secuur spel : 5 -3 !

Al met al een zeer geslaagde middag, ik had het idee dat iedereen zijn goede plaats had, mijn opstelling werkte .. en ik keek het nog niet na, maar we staan zeker in het linker rijtje !

[ uitslagen zie https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14673 ]

-Roelof