September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Rondeverslag 17 februari van Jokim (PVM en intern)

Op 17 februari 2017 waren er op de vooravond van de KNSB-bekerwedstrijd tegen HSG drie normale partijen in de 18e ronde van de interne competitie. Daarnaast werden alle vier de partijen van de 6e ronde van de PVM (Patriek Vleeming Memorial) afgewerkt.
In de interne ging het tussen Appie en Tom wel degelijk om veel meer dan de eer alleen. Appie stond de hele partij prima en alleen optisch even minder, maar nam in zijn overweging om remise aan te bieden mee dat er nog heel wat moest gebeuren voordat de zwarte stelling daadwerkelijk geslecht zou zijn én dat hij zaterdag om vijf uur al weer op moest staan. Tom nam Appies aanbod gretig aan. Loek bood met zwart de in vorm verkerende Igor aanvankelijk prima weerstand, maar moest toen toch toezien hoe Igor behendig met zijn dame naar mat manoeuvreerde. Johan ten slotte ging voor de schoonheidsprijs door een paard op g7 te offeren en Walters gepende paard op f6 via de lange diagonaal met zijn loper op b2 vast te zetten. Hij bouwde rustig de druk op en omstanders beweerden dat hij dit wel ging winnen, maar in de afwikkeling van het middenspel naar het eindspel ging er ergens iets mis en Walter wist met een actieve koning in het toreneindspel een aantal pionnen achterstand te neutraliseren, aangezien Johans koning juist passief op de eerste rij bleef steken.
Mart won rond elf uur als eerste in de PVM door Leon gedecideerd mat te zetten, ondanks Leons paard op f8 dat de koningsstelling bijeen had moeten houden na wits opmars met h4-h5 en g5-g6. Menno offerde met 7. g4 à la Carlsen, maar Jokim pakte gewoon en vestigde zijn hoop op zijn extra h-pion en kwam wellicht met een verbetering ten opzichte van de voorbeeldpartij, waarvan hij overigens geen weet had. Menno kreeg in ruil voor het pionoffer prettige druk met de toren op g7 en een koningsaanval voor het uitkiezen, maar koos eerst een onhandig veld voor de toren en toen een verkeerde voortzetting, waardoor hij juist een kwaliteit verloor terwijl de zwarte koning ook nog eens buiten schot bleef. Na de afwikkeling was er geen witte druk over en besliste Jokims overgebleven h-pion eenvoudig. Willem pakte brutaal met zijn loper op a7 en was niet bang voor het feit dat die niet meer weg kon na Gijs’ c6-c5. Willem speelde na Ta8 Lxa8 Txa8 het vernuftige La7-b6, om na c7xb6 via Td1 de zwarte loper op d6 (dan niet meer gedekt door c7!) of die daarachter op d7 ervoor terug te krijgen. Gijs antwoordde echter met Ta8-a6! (ook de enige) waarna de witte loper toch echt geen kant meer op kon. Er volgde een zeer technisch ogend eindspel met twee torens en de twee meegepikte pionnen op a7 en c7 voor Willem tegen een toren plus loperpaar voor Gijs, waarin het een kwestie leek van een constructief langetermijnplan vinden en dat dan rustig uitvoeren. Beiden kwamen er niet meer doorheen en remise werd na het aftasten van alle invalshoeken en enkele afgeslagen aanboden overeengekomen. Tenslotte draaide Simon tegen Robin uit op een waar spektakelstuk waarin Robin na gedurfd spel het initiatief van Simon overnam. Robin verloor of offerde de dame in een tactisch verdachte zettenwisseling met weinig tijd op de klok, om vervolgens met twee zwarte torens op de tweede rij narigheid te dreigen. Robin won bijna, maar het was nog knap ingewikkeld met tien seconden per zet. Simon ontsnapte ternauwernood door zijn toren met schaak te offeren, waarna hij net na middernacht met de dame eeuwig schaak kon geven.