April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Verslag van Slotronde Lonneker 12 mei 2023

In het kader van het jubileum van Lonneker organiseert Lonneker dit jaar de slotronde van de SOS 8tallen. In deze klassen spelen stuk voor stuk leuke teams: Max Euwe 1, Pallas 1, Eno 1, Hardenberg 1, Rijssen 1, Voorster Schaakclub, Almelo 1 en Lonneker 1. Alle top clubs van de SBO doen dus mee, er staat dus veel prestige op het programma. De slotronde bracht de volgende paring:

DatumThuisUitScore
12-05-2023 Pallas 1Lonneker 1
12-05-2023 Almelo 1ENO 1
12-05-2023 Max Euwe 1Voorster Schaakclub 1
12-05-2023 Hardenberg 1Rijssen 1

Enkele mooie pareltjes, de nummer 1 tegen de nummer 2 en de nummer 7 tegen de nummer 8. Tot op heden heeft Lonneker elke wedstrijd nog ruim gewonnen en gaat onbezorgd aan kop. Eno heeft het helaas lastiger en staat stijf onderaan (een tip is om minder tactisch op te stellen). Lonneker heeft af en toe nog wel eens moeite om een team rond te krijgen echter voor deze 8tallen vind iedereen het altijd een eer om te mogen spelen en is het team snel rond. Onder de bezielende leiding van Gijs is altijd alles tot in de puntjes geregeld en wordt er met veel plezier geschaakt. Complimenten voor Fabian, Bas en Mart die elke ronde gespeeld hebben. De A.i voorzitter van de SBO heeft helaas dit jaar nog niet gespeeld wegens zijn wereldreis maar de rest van spelers die heeft aangegeven te willen spelen hebben allemaal gespeeld. Ronald Edens maakt vandaag zijn debuut omdat de voorzitter van Lonneker wedstrijdleider is en gelijk het slot verslag aan het schrijven is. Daarnaast zorgt hij voor dat bepaalde spelers genoeg te drinken hebben.

Het was 18:00 uur Gijs, Tom en Paul stonden bij de ijsclub om de zaken te regelen. Bas was al onderweg met de nodige stukken. Ruim 1,5 uur buffelen om alles klaar te zetten en bonnetjes te knippen, naampjes nummers en ga zo maar door. Het is gelukt! Om 19:45 druppelen de andere teams ook binnen. Iedereen was ruim op tijd, behalve onze vrienden uit Pallas die ook nog niet eens hun opstelling hadden genoteerd, iets over 20:00 ontvlamde het op de borden! Er was een mooie speech van de voorzitter die zich weer eens opofferde en zelf niet kon spelen. Aan de opstellingen te zien werden er eens een keer geen tactische opstellingen gedaan!  Welk bord mij gelijk op viel was de volgende: Meneer Kruimer stampte tegen Johan er gelijk 15 zetjes theorie van het schots uit!  Bord 2 bij Almelo – Eno werd niet nagedacht en na 10 min zaten ze al in een diep eindspel en alle lichte stukken waren al afgeruild.  Onze aanwezig IM snoepte al snel een pionnetje mee in de opening!

De eerste uitslag is die van bord 2 bij Almelo tegen Eno, Almelo 1-0 na 29 minuten. Frank Kroeze heeft zijn pionnetje weer ingeleverd.  Wanneer ik even rond kijk zie ik prachtige stellingen, veel spanning, veel bier bij Lonneker. Gijs heeft h3 gespeeld, zijn tegenstander h6. Aan het Koppie van Gijs kan je zien dat hij zenuwachtig is. Wennink lurkt lekker aan zijn water met Citroen, en speelt weer eens iets aparts. E4 c5 pf3 d5?. Ik Werd geattendeerd op het feit door frank dat hij een pion achterstond maar deze terug moest winnen. Het is nu bijna 21:00 uur en op 1 Bord na speelt iedereen nog!

Het begint een beetje de avond te worden van goed paard tegen slechter loper. Gijs heeft een hele slechte loper en zijn tegenstander een super goed paard. Onze Fabian heeft een heel goed paard en zijn tegenstander een hele slecht loper. Frank moet met 2 paarden tegen 2 lopers in een open stelling nog proberen muziek te maken. Dit zal niet eenvoudig worden. Daarnaast beginnen de schermutselingen nu al over de beker finale op 30 juni. Frank geeft aan dat er gewonnen gaat worden, Lonneker zal gebrand zijn! Jongens stop de tijd, Jürgen wint een fenomenale partij, wat een schoonheid! Als er een prijs zou zijn voor partij van de avond/ronde ging deze nu al naar Jürgen wat een schoonheid! (Hint, deze komt vast en zeker in het boekje!) dan is er ook de eerste uitslag bij Hardenberg Rijssen binnen. Bord 6 wint Edgar van Martijn, enigszins verrassend. Martijn baalt enorm, neemt een lekker pilsje en gaat vlugggeren!

Er is weer iemand klaar, onze bord 1 zonder overleg remise… dit hebben er meer gedaan. Dom dom dom, zonder overleg. Het is nu zaterdagochtend en het gevoel van we hebben een goed feestje gevierd gisteren is meer dan aanwezig. Tot in de laatje uurtjes hebben we genoten van het mooie gerstenat, de snelschaak battles, de leuke grapjes en de goede muziek. Maar even terug naar de borden. Bord 2 bij Lonneker speelde naar eigen zeggen een super goede partij, de PC was het hier laaiend mee eens de toeschouwers echter niet. Onze bord 4 had niet helemaal zijn dag en verloor stiekem een pion. Basje, Basje, wat ben jij eigenlijk goed, af en toe bang maar dat is nergens voor nodig. Ook een aanval van de tegenstander sla je af met goed verdedigend spel, let op mijn woorden, jij gaat volgend jaar de verassing van het seizoen worden. Ronald, maakt zijn debuut met de zwarte stukken! Zoals altijd heel gedegen heel rustig, totdat de tegenstanders met een enorme aanval kwam. Ronald had dit natuurlijk allemaal al gezien, verdedigde rustig en remise was een prima resultaat. Gijs ja Gijs, prachtige pot, hoog niveau remise was een uitslag waar beide heren erg trots op konden zijn, Gijs omdat hij tussendoor verloren stond, de tegenstander van Gijs omdat Gijs gewoon super goed is.

Dan de topscorer van de klasse, Mart Wennink, zoals ik eerder al schreef was de opening erg interessant en vrij dubieus, hij offerde een kwaliteit en of het een offer was vraag ik mij af, heel heel goed paard tegen hele slechte toren. Het eindspel was eigenlijk niet meer te verliezen voor wit, echter zoals Mart betaamd schoof hij mooi naar links, schoof hij mooi naar rechts, naar voren en ineens snoepte hij een mooie pion mee! BINGO! Mart speelde het heel gedecideerd uit en mag zich wat mij betreft heel terecht topscorer van onze klasse noemen! Gefeliciteerd Wennink!

Het was weer een fantastisch seizoen, ongeslagen kampioen, leuke tegenstanders, gezellig wedstrijden, goede potten en vooral heel veel plezier! Volgend jaar zullen we landelijk gaan spelen en gaan wij Utrecht en Arnhem onveilig maken. We hebben hier een fantastisch en leuk team voor, jullie horen snel weer van ons.

Team Uitslagen

DatumThuisUitScore
12-05-2023 Pallas 1Lonneker 13-5
12-05-2023 Almelo 1ENO 15,5-2,5
12-05-2023 Max Euwe 1Voorster Schaakclub 17,5-0,5
12-05-2023 Hardenberg 1Rijssen 1
4-4