January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

V3 uit tegen Borne V2: “Eerst zetten, dan denken” door Henk

Eerst zetten, dan denken (Borne V2 – SV Lonneker V3, SBO klasse V7, 16 januari 2018)
Louk vertelt me in de auto dat hij een boek van IM Willy Hendriks leest met bovenstaande strekking: niet eerst een uitgebreid plan bedenken, maar gewoon de beste zet in de stelling vinden, een plan volgt dan vanzelf. Klinkt goed, maar makkelijker gezegd dan gedaan…
We zijn onderweg naar Borne voor de vierde wedstrijd van V3, tegen de voorlopige koplopers, maar de verschillen zijn klein. Ik ben voor de eerste (en waarschijnlijk enige) keer dit seizoen geronseld als vervanger van Martin. We worden hartelijk ontvangen in De Spil, vertrouwd terrein voor onze veteranen.
Ik mag zelf aantreden tegen de teamleider van Borne V2, die in het weekend een succesvol viertallentoernooi bij het Tata Steel-toernooi achter de rug heeft en dus in goede vorm verkeert. In het begin loopt alles voorspoedig, ik win snel een pion en kan mijn tegenstander in de verdediging drukken. Maar dan slaat de schaakblindheid toe en doe ik het ene na het andere stuk in de aanbieding (misschien neem ik het advies van Willy iets te letterlijk, volgende keer toch maar even nadenken voordat ik een zet doe). Zo komen we al snel op achterstand.
Maar de basisspelers maken dit meer dan goed. De studie van Louk heeft vruchten afgeworpen, hij zet de koningsstelling van zijn tegenstander flink onder druk wat eerst een pion en later enkele stukken oplevert. Hij weet de stand hiermee weer gelijk te trekken. Teamleider Ed heeft ook een materiële voorsprong in de vorm van een kwaliteit plus pion. Hij moet wel blijven opletten, want een batterij van toren en dame kijkt dreigend naar zijn koningsstelling, maar Ed vindt de goede balans tussen aanval en verdediging en brengt ons op voorsprong.
Johan kijkt eerst tegen een pion achterstand aan, maar met sterk positioneel spel komt zijn stelling er steeds beter uit te zien. Op het juiste moment slaat hij tactisch toe, het resulterende eindspel vereist nog enige creativiteit maar dat is Johan wel toevertrouwd en hij haalt vakkundig de volle buit binnen.
Hiermee maakt het team waarschijnlijk een goede sprong voorwaarts in het klassement, op naar de tweede helft van de competitie!
Henk Jonkers
——————
Borne V2 – Lonneker V3                                           1-3
1.       Werner Kienhuis (z)       – Henk Jonkers (w)         1-0
2.       Gerard Boersma             – Johan Blokhuis             0-1
3.       Hans Kroeze                    – Ed Balk                          0-1
4.       Jos de Vries                     – Louk de Wit                  0-1