April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

V3 in laatste ronde weggespeeld

V3 in laatste ronde weggespeeld

Samenvallend met de viering van het 35-jarig jubileum van onze vereniging ontvingen wij op 25 mei Herikon b.v./ Borne voor de laatste wedstrijd van V3 dit seizoen. Onze tegenstanders vielen met de neus in de champagne die ook voor hen al klaarstond en we konden ook  genieten van hapjes en mooie woorden van onze voorzitter. We zouden haast vergeten dat we nog wat puntjes konden gebruiken in deze ronde want we hadden een grillig seizoen doorgemaakt met wisselende successen. Ik trof zelf met zwart weer eens het damegambiet aan waar ik altijd onder moet lijden en dat  leverde dus al snel een pion achterstand op. Toen ik even wat tijd had om op de andere borden te kijken zag ik Johan wel prettig staan en dat bleef eigenlijk de hele partij zo. Bij Louk en Jonathan liep het wat minder. Jonathan streed met overgave, maar verloor toch wel wat veel materiaal en Louk had het in latere fase moeilijk met zijn strijd tegen een paard dat in het eindspel de beslissing bracht: 0-1. Jonathan moest vervolgens ook een 0 incasseren en mijn hoop was terecht nog gevestigd op Johan, omdat het in mijn eigen partij door een misrekening op een torenlijn ook niet goed afliep: 0-3 inmiddels. De partij van Johan trok in de eindfase veel belangstelling door de prachtige stelling en helaas ook tijdnood. De klok besliste het lot en zo kwamen we uit op een verlies van 0-4. Volgende jaar beter!

Ed Balk

SV Lonneker V3 – Herikon b.v./Borne 0-4
Ed Balk – Werner Kienhuis 0-1
Johan Blokhuis – Hans Kroeze 0-1
Louk de Wit – Clemens Fransen 0-1
Jonathan Beeke – Gerard Boersma 0-1

Revanche op Park Stokhorst voor V3

Met de verloren thuiswedstrijd nog vers in het geheugen traden we op 19 maart aan voor de “return” bij Stokhorst. Hierbij een korte impressie: Ik zag mijzelf al in de opening op een pion achterstand komen waardoor ik daarna beter ging nadenken. Ook op het bord bij Martin raakte hij wat kwijt. Eerst een pion en daarna een loper. Ik zag links en rechts van mij de partijen van Johan en Louk redelijk in evenwicht. Door een misrekening van mijn tegenstander pakte een aanval op mijn koningsvleugel voor hem verkeerd uit en kon ik een kwaliteit winnen bij een tegenaanval met een prettiger stelling. Intussen liep het bij Martin niet goed af: na dameruil en pionpromotie door zijn opponent moest hij uiteindelijk de 0 aanvaarden. In een voor mij winnende slotfase gaf mijn tegenstander op en kwamen we zo op 1-1. Johan maakte een mooie partij met een sterke loperzet die hem stukwinst opleverde en na secuur uitspelen ook een punt: 1-2 voor ons dus. De aandacht ging daarna volop naar de partij van Louk die er ingewikkeld uitzag en zijn tegenstander kans gaf op loperwinst. Er stond nog veel op het bord en dankzij de complexe stelling behaalde Louk toch nog remise. Zo wonnen we met 1,5-2,5.

Ed Balk

Ria Elfrink – Johan Blokhuis 0-1
Günther Schäning – Ed Balk 0-1
José van der Voort – Louk de Wit 0,5-0,5
Rob Hansen – Martin Horstman 1-0

Lonneker V3 verliest helaas van Hec V2

Vrijdag 9 februari was het erg druk met maarliefst 3 viertallen. Niet alleen V3, maar ook V1 en 2 moesten aan de bak.
We speelden in de vaste opstelling.

Bord 1: Johan tegen Fred Robers
Bord 2: Louk tegen Stef van der Poel
Bord 3: Ed tegen Alexander Reijtenbagh
Bord 4: Martin tegen Willy Stegeman

Ed had een aanval op de konigsvleugel opgezet, maar een pionnetje over het hoofd gezien. Het bleef lastig en vastgeschoven, er werd remise overeengekomen.

Martin speelt erg goed en bouwde mooi wat druk op op het centrum, maar verloor door een blunder de dame en daarmee uiteindelijk de partij. Achteraf gezien had het paard op e4 geslagen moeten worden.

Louk begon erg goed, maar door een verkeerde ruil kwam de tegenstander over de h-lijn binnen. Hij hielt nog goed tegen, maar ging vervolgens mat door de pionnen aan de andere kant.

Johan had een leuke pot en speelde goed. Het ging gelijk op, maar verloor door een truc de laatste toren. Johan probeert nog met een paar vrijpionnen weerstand te bieden, maar de tegenstander kon ze allemaal nog tegenhouden. Vervolgens kon de tegenstander zelf gaan lopen met vrijpionnen en moest Johan opgeven.

Helaas een 3.5-0.5 nederlaag, maar het was een gezellige en sportieve avond.

V3 uit tegen Borne V2: “Eerst zetten, dan denken” door Henk

Eerst zetten, dan denken (Borne V2 – SV Lonneker V3, SBO klasse V7, 16 januari 2018)
Louk vertelt me in de auto dat hij een boek van IM Willy Hendriks leest met bovenstaande strekking: niet eerst een uitgebreid plan bedenken, maar gewoon de beste zet in de stelling vinden, een plan volgt dan vanzelf. Klinkt goed, maar makkelijker gezegd dan gedaan…
We zijn onderweg naar Borne voor de vierde wedstrijd van V3, tegen de voorlopige koplopers, maar de verschillen zijn klein. Ik ben voor de eerste (en waarschijnlijk enige) keer dit seizoen geronseld als vervanger van Martin. We worden hartelijk ontvangen in De Spil, vertrouwd terrein voor onze veteranen.
Ik mag zelf aantreden tegen de teamleider van Borne V2, die in het weekend een succesvol viertallentoernooi bij het Tata Steel-toernooi achter de rug heeft en dus in goede vorm verkeert. In het begin loopt alles voorspoedig, ik win snel een pion en kan mijn tegenstander in de verdediging drukken. Maar dan slaat de schaakblindheid toe en doe ik het ene na het andere stuk in de aanbieding (misschien neem ik het advies van Willy iets te letterlijk, volgende keer toch maar even nadenken voordat ik een zet doe). Zo komen we al snel op achterstand.
Maar de basisspelers maken dit meer dan goed. De studie van Louk heeft vruchten afgeworpen, hij zet de koningsstelling van zijn tegenstander flink onder druk wat eerst een pion en later enkele stukken oplevert. Hij weet de stand hiermee weer gelijk te trekken. Teamleider Ed heeft ook een materiële voorsprong in de vorm van een kwaliteit plus pion. Hij moet wel blijven opletten, want een batterij van toren en dame kijkt dreigend naar zijn koningsstelling, maar Ed vindt de goede balans tussen aanval en verdediging en brengt ons op voorsprong.
Johan kijkt eerst tegen een pion achterstand aan, maar met sterk positioneel spel komt zijn stelling er steeds beter uit te zien. Op het juiste moment slaat hij tactisch toe, het resulterende eindspel vereist nog enige creativiteit maar dat is Johan wel toevertrouwd en hij haalt vakkundig de volle buit binnen.
Hiermee maakt het team waarschijnlijk een goede sprong voorwaarts in het klassement, op naar de tweede helft van de competitie!
Henk Jonkers
——————
Borne V2 – Lonneker V3                                           1-3
1.       Werner Kienhuis (z)       – Henk Jonkers (w)         1-0
2.       Gerard Boersma             – Johan Blokhuis             0-1
3.       Hans Kroeze                    – Ed Balk                          0-1
4.       Jos de Vries                     – Louk de Wit                  0-1

V3 wint van Max Euwe V4

Verslag van Martin 

We speelden de uitwedstrijd tegen Max Euwe bij het terp hoes in EnschedeDe vaste leden waren keurig op tijd.

Johan bord 1 wit tegen Henk
Ed bord 2 zwart tegen Jelle
Louk bord 3 wit tegen Ferdinand
Martin bord 4 zwart tegen Gerard 

Na een drankje van de club begonnen de wedstrijden(de telefoons waren uit).

Martin: 

Ik speel tegen Gerard. De opening was redelijk maar door een ruil van loper paar verloor ik de d pion 

De tegenstander kom steeds beter in zijn spel. Er werd aan beide kanten gerokeerd, vele zetten later werden de dames geruild. Nu had ik 2 lopers over tegen 2 torens. Die werden nu actief, maar door elke keer de loper te gebruiken kon ik naar de andere kant van het bord achter de pion kruipen. Hierna probeerde ik pat te krijgen maar helaas het liep anders. Na nog een paar zetten gaf ik maar op.

Dus snel 1 – 0 achter 

Johan: 

Hij speelt tegen Henk. Hij speelt mooi maar komt een paar stukken achter. Hierdoor stond hij slecht, maar na een tijdje kwam hij beter in zijn speelt. Door een aantal mooie pionnen vleugel kon hij oprukken en de koning van de tegenstander terug dringen en deze gaf toen maar op de stand is 1 – 1 

Louk: 

Speelt tegen Fredinant. In het begin ging de partij alle kanten op, maar toen won Louk snel vele stukken door 2 sterke paarden en pakt hij de h toren.

Hierna schoof hij de partij dicht en de koning stond mooi veilig.

Door een paar pionnen door te schuiven zetten hij de stukken vast van de tegenstander en won alle belangrijke stukken. De tegenstander speelde nog even door, maar door mat door de dame was het uit. De stand werd 2 – 1 

Ed: 

Speel tegen Jelle. Hij stond best wel goed. De partij ging even door en was in evenwicht maar door dat de lopers werden geruild, had hij een voordelig pionneneindspel over. Hierdoor komen beide koningen tegenover elkaar en Ed kon deze achter uit dringen. Via de pion moest de koning steeds verder terug en ontsnappen was niet meer mogelijk. 

Hierdoor werd de stand 3 -1 voor Lonneker!

Max Euwe v4 tegen Lonneker v3 

Henk Stuiverink – Johan Blokhuis 0 – 1 

Jelle Tettelaar = Ed balk 0 – 1 

Ferdinand Booy = Louk de Wit 0 – 1 

Gerard Assink – Martin Horstman 1 – 0 

Een mooi opsteker voor het team!

V3 verliest van stokhorst V3

Lonneker V3 verliest van Park Stokhorst V3

Op 10 november ontvingen we onze schaakvrienden van Park Stokhorst in een wederzijds V3-onderonsje. In het verleden zijn we hierin nog goed uit de bus gekomen, maar nu ging het minder. Johan profileerde zich ook deze keer op het eerste bord tegen Ria Elfring en gaf al aan dat het lastig zou worden. Een poos zag het er niet zo slecht voor hem uit, maar moest hij toch verlies incasseren. Daarvoor had Martin al wat materiaal prijs moeten geven tegen Günther Schaning en ging uiteindelijk mat. Louk mocht uitkomen tegen Wil Oostmeijer. Beiden gingen voortvarend voor de winst, maar helaas voor Louk en ons kon deze partij de kansen niet doen kantelen en was het voor ons ook een nul. Het moge duidelijk zijn dat ik inhoudelijk van deze partijen niet veel meegekregen heb, dit door de aandacht voor mijn eigen partij tegen José v.d. Voort. Ik weet nog dat ik deze won na een mooie strijd en een vorkje met een pion. Zo verloren we met 1-3.

SV Lonneker V3 – Park Stokhorst V3 1-3

Johan Blokhuis – Ria Elfring 0-1 Louk de wit – Wil Oostmeijer 0-1 Ed Balk – José v.d. Voort 1-0 Martin Horstman – Günther Schaning 0-1

V3 verliest nipt van HEC V2

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen, uit tegen HEC V2.

Ed had het vervoer geregeld: hij haald eerst Johan, dan mij en dan Louk op.
Met behulp van de TomTom kwamen we aan bij het (rode kruis) clubgebouw van HEC. We waren zelfs prima op tijd, dus konden we nog rustig een kopje koffie drinken. Nadat de jeugd klaar mochten wij ook achter de borden gaan zitten.

Louk was als eerste klaar. Door samenwerking tussen dame en loper werd hij mat gezet. 1-0 voor HEC.

Johan speelde een mooie pot die uiteindelijk in remise resulteerde: 1,5-0,5 voor HEC.

Ikzelf speelde e4-e5, d4-d5 enz. de eerste zetten waren opbouwend, maar snel liep het mis. De dames werden vervolgens geruild waarna ik te weinig stukken over had, vooral het paardenspan van Marieke was sterk. Maar goed, opgeven kan altijd nog, dus ik heb nog even doorgespeeld. Helaas verloor ik door een penning nog een paard en ging de a-pion van Marieke promoveren. 2,5-0,5 voor HEC.

Ed speelde een redelijke partij, Ed bood remise aan, wat werd geweigerd. Er volgde een boel geschuif met torens en een dame. De g, f en h pion van Ed liepen door en zette een toren van de tegenstander vast. Vervolgens werden de dames geruild, waarna Ed het eindspel kon uittikken en de eer voor Lonneker redde.

Er komen nog 7 wedstrijden, dus voldoende mogelijkheden om nog te winnen!

Martin

T HEC V2 1247 Lonneker V3 1254
1. Alexander Reijtenbagh 1245 Johan Blokhuis 1359 ½ ½
2. Stef van der Poel 1303 Ed Balk 1414 0 1
3. Willy Stegeman 1270 Louk de Wit 1294 1 0
4. Marieke de Lange 1169 Martin Horstman 947 1 0

V3 al voor laatste ronde kampioen en wint in laatste ronde als een kampioen!

V3 al voor laatste ronde kampioen en wint in laatste ronde als een kampioen!

Direct na 7 april was duidelijk dat het team van V3 verzekerd was van de eerste plaats in klasse V7. HEC verloor zomaar in Almelo en verspeelde daarmee de laatste kans op de ereplek. Tegen deze achtergrond speelden wij op 10 april in en tegen Park Stokhorst. Om de reputatie waar te maken werd er niet achterover geleund maar fel en sportief gevochten op de vier borden. Martin had het knap lastig met zijn tegenstander in een partij die in hoog tempo verliep en de stukken van het bord vlogen. Zo moesten we al snel tegen een achterstand aankijken. Johan maakte dit goed met een solide stelling en een beslissende vork op koning+dame: 1-1. Louk speelde soepel en vol vertrouwen, wees een remise-aanbod af en pakte de winst en daarmee ook een verdiende plaats als topscorer in de klasse V7. Ik worstelde met een pion achterstand in een lastige stelling om er nog remise uit te kunnen halen. Door de complexe situatie tikte de klok voor mijn opponent en mij griezelig door. Gelukkig voor mij hield ik de meeste seconden en een punt over. Daarmee kwam de eindstand op 1-3 voor Lonneker.

Ed Balk

Park Stokhorst V3 – SV Lonneker V3 1-3

Ria Elfrink – Johan Blokhuis 0-1
Wil Oostmeijer – Ed Balk 0-1
Gunther Schaning – Louk de Wit 0-1
Rob Hansen – Martin Horstman 1-0

V3 wint in Haaksbergen

Lonneker V3 wint in Haaksbergen

In de voorlaatste ronde op 20 maart kwam V3 in Haaksbergen uit tegen koploper HEC V2. De eerdere ontmoeting thuis hadden we verloren dus er viel wel iets goed te maken. Toen er op de verschillende borden enig materiaal geslagen was nam ik even de tussenbalans op: Johan die tegen de zelfde opponent speelde als thuis en een revanche nodig had stond een pion achter, Louk en Henk een pion voor en bij mij was de zaak nog erg in evenwicht. In een interessant vervolg met 2 paarden tegen paard + loper won Johan de pion terug en werd het remise. Bij Louk en Henk zag het er voor ons wel prettig uit en ik zat al stiekem te denken aan een halfje als het bij hen winst zou worden. Mijn partij ontwikkelde zich echter in mijn voordeel door een offer en vork op koning en toren waar ik een loperwinst aan overhield. In het eindspel hield ik tenminste nog een promotiepion over en gaf mijn tegenstander op. Zo kwamen we op 1,5 tegen 0,5. Henk had inmiddels met 5 tegen 4 pionnen een mooi slot waarin hij met zijn koning de juiste velden wist te bezetten en won: 2,5 punt dus en daarmee de wedstrijd al in de pocket. Louk speelde onverstoorbaar verder en bouwde zijn voorsprong uit naar 3 pionnen. Met een prachtige vork op koning en dame haalde hij ook in zijn partij een punt en zo werd het resultaat voor ons een 3,5 – 0,5 overwinning en daarmee ook de bezetting van de eerste plek. De laatste ronde nog tegen Stokhorst is de volgende uitdaging om het seizoen goed te kunnen afsluiten!

Ed

HEC V2 – SV Lonneker V3 0,5 – 3,5

Stef van der Poel – Henk Jonkers 0 -1

Fred Robers – Johan Blokhuis 0,5 – 0,5

Willy Stegeman – Louk de Wit 0 – 1

Johan Schroer – Ed Balk 0 – 1

Viertallenteams Lonneker slaan toe!

Viertallen Lonneker slaan toe

Op vrijdag 10 februari speelden alle 3 de viertallen van Lonneker thuis. Lonneker V1 speelde tegen Almelo V1. Lonneker V2 nam het op tegen Raalte V1. Lonneker V3 mocht aantreden tegen Almelo V4. Intern was er ook een viertal over dit leverde de partijen Walter-Leon en Appie-Richard op. Opvallend was dat Lonneker met de rug naar de bar speelde en dat V3 helemaal achteraan speelde, het leek wel andersomdag. Maar het geen zicht hebben op het bier pakte deze avond goed uit voor gezelligheidsvereniging Lonneker. Waar normaal gesproken er nog wel eens puntjes verloren gaan door onze Icterus (geelzucht), oftewel zin in bier, gebeurde dit deze avond niet en zo konden alle teams 2 matchpunten bijschrijven.

Bij V2 mocht Mart vandaag op bord 1 beginnen, Bent debuteerde voor Lonneker op bord 2, omdat ondergetekende later zou zijn, maar toch op tijd was. Jurgen speelde op bord 3. Tom was opgesteld aan bord 4 en was als eerste klaar, of beter gezegd hij hoefde niet eens te beginnen tegen Raalte. Raalte was namelijk met Blom, Huisman, Mocking naar Lonneker afgereisd en zonder vierde speler stond het dus al bij aanvang 1-0 voor Lonneker. Dat dit geen garanties biedt voor een overwinning blijkt uit het feit dat Lonneker vorig seizoen ook met zijn drieën naar Raalte ging en toen gewoon won, levensgevaarlijk die drietallen. Helemaal als je bedenkt dat in Raalte dit seizoen de score 3,5-0,5 was. Maar in ieder geval een goed begin, want we hadden al meer bordpunten dan in Raalte. 1-0

Appie had het ook vlug bekeken. Richard die nog niet heel lang schaakt werd er geraffineerd afgeschoven door onze ouwe sluwe vos. Ondertussen gingen analytici ten Vergert, van den Bos en Elgersma zich buigen over de paringen bij V1. 1. Stotyn-Jutba 2. Bos-Op den Dries 3. Babic-Mityaev 4.Gerritsen-O. Elgersma. Jokim voorspelde dat als Fabian won het makkelijk ging worden. Simon had wat meer vertrouwen in zijn broertje en voorspelde 1-1-2-2. Paul voorspelde dat Fabian makkelijk zou winnen.

De volgende uitslag kwam bij V3 vandaan, waar teamcaptain Ed Balk afwezig was, maar werd vervangen door Henk Verder speelden de vertrouwde namen: Henk zat op 1, Johan op 2, Louk op 3, Martin op 4. Louk zag in zijn partij helaas een vorkje op koning en dame over het hoofd en zo kwam V3 op een 0-1 achterstand. Martin zorgde voor de gelijkmaker door te winnen. Hij vertelde dat het een lastige partij was, vooral omdat hij alle zetten die hij deed ook nog moest zeggen aangezien zijn tegenstander blind was. Dit bracht Martin gelukkig niet van de wijs en zo stond het om 10 uur 1-1.

Igor zorgde voor de eerste uitslag bij V1. De voertaal aan bord 3 was Russisch en Igor voelde zich helemaal thuis. Hij speelde een prima partij en kwam in het eindspel met een pionnetje meer, maar stond wat passief en uiteindelijk werd er remise overeengekomen. Een goede prestatie van Igor tegen een tegenstander met ruim 300 elo-punten meer en zo stond het 0,5-0,5. Walter en Leon waren ondertussen te druk met schaken om de achterban van live feed te voorzien. Walter verloor deze boeiende partij.

Van V3 heb ik niet veel gezien. Ik weet dat Henk won. Johan uiteraard 1. b4 speelde en dat dit leidde tot remise en zo werd het 2,5-1,5 in het voordeel van Lonneker V3 dat daarmee op de tweede plaats blijft achter HEC V2. Een goede overwinning.

Bij V2 had Jürgen vroeg een stuk verloren, maar verderop in de partij had hij deze terug weten te pakken. Dit zorgde er voor dat er weer remisekansen waren voor onze Duitse vriend, maar helaas hij wikkelde af naar een lastig eindspel en verloor dit ook. 1-1. Mart stond ondertussen heel erg goed en hij was bezig om zijn revanche te pakken tegen Blom, waar hij in Raalte nog van verloor. Gedurende de partij kwam Wennink steeds ietsjes beter te staan en dit resulteerde uiteindelijk in een punt. 2-1. Bent vroeg zich af of hij een toreneindspel moest gaan melken. De torens gingen er echter af en zo bleven er alleen pionnen over. Hierin leek Bent iets te kunnen forceren, maar schijn bedriegt. Het resultaat was een halfje en dit zorgde voor een 2,5-1,5 overwinning.

Ondergetekende was om 19:50 na kort overleg met teamleider Bos en Leon die op bord 4 zou spelen bereid gevonden om in te vallen voor V1. Ik mocht net als vorig jaar in de SBO-cup aantreden tegen Onno Elgersma, broertje van. Appie verloor er dit seizoen al van, Boris voorspelde na een partij tegen Onno deze zomer in Dieren dat deze jongen wel eens meester kon worden. Vorig jaar won ik de lange partij en het snelschaak nog, maar ondertussen heeft Onno al een rating van 1962 oftewel een echt tricky talentje dus ik was gewaarschuwd. Onno had alleen zijn dag niet, hij kreeg een saaie d4 variant tegen, en verloor door een trucje een pionnetje, zijn tegenstander deed ook nog een keer h3. Onno probeerde nog mat te zetten, maar toen dit niet lukte, bleken de witte stukken een stuk sterker dan de zwarte en won ondergetekende eenvoudig. 1,5-0,5 Robin en Fabian stonden ondertussen allebei prima, alleen Robin zat in tijdnood. In een complexe stelling waar beide spelers kansen lieten liggen werd uiteindelijk remise overeen gekomen. 2-1. Fabian had ergens makkelijke winst gemist, maar nadat er nog even werd doorgeschaakt wist hij het puntje te pakken tegen de angstgegner van Bos en zo werd het 3-1 voor Lonneker V1 dat hiermee de koppositie pakte in de hoofdklasse van de viertallen.

Gijs