V2 wint netjes van ENO V1 met verslag van Tom

Wedstrijdverslag ENO V1 – SVL V2, klasse V1:

Op maandag 28 December mochten Ed, Mart, Gijs en ondergetekende naar Nijverdal om daar aan te treden tegen ENO V1. De eerste 2 wedstrijden in de V1 klasse gingen verloren, dus punten voor de ‘winterstop’ zouden zeer welkom zijn. In de reis naar Nijverdal spraken we elkaar moed in en werden verschillende strategieën doorgenomen om de tegenstanders op de knieën te krijgen.

De wedstrijdindeling was als volgt:
1: Etien Alssema – Gijs Gerritsen
2: Goswin Zeeman – Mart Wennink
3: Niels Voortman – Tom Engberink
4: Harry Doctor – Ed Balk

Mijn tegenstander kwam iets later, dus kon ik de eerste zetten op de andere borden volgen. Blijkbaar schrok Gijs daar van want spontaan gooide hij zijn koning om. Hopelijk was dat geen voorteken. Mart kreeg zijn geliefde moderne Scandinavische opening op het bord, waar wit er voor koos om de pion te verdedigen met c4. Ed kwam terecht in een e4/e5 opening, en beiden spelers ontwikkelden hun stukken. Ik kon mijn partij ook beginnen en opende met f4. Het antwoord was 1. …d5, 2. Pf3, c5. Dat was al weer nieuw voor mij, dus mocht ik mijn bescheiden theoriekennis weer in de kast stoppen, en verder spelen op gevoel.

Een volgend rondje langs de borden vertelde mij dat Gijs wel prima stond, Mart rustig een sigaretje aan het draaien was, en Ed de pionnenstorm van zijn tegenstander onderschat had, waardoor hij een pion moest geven om ruimte te krijgen. Mijn tegenstander kreeg een paard op e4 wat daar mooi stond, maar verder ook (nog) niet veel deed. Ik probeerde mij langzaam onder de druk uit te schaken en werd daarbij geholpen toen zwart stukken begon te ruilen.

Gijs probeerde ondertussen wakker te blijven en plannen te verzinnen. Zijn paarden sprongen naar zijn eigen koningsvleugel, om vervolgens de weg te vervolgen naar de zwarte koning. De stelling van Mart vond ik erg onduidelijk, maar aangezien wederom een sigaret aan het roken was nam ik aan dat hij goed stond. Ed had enkele stukken weten te ruilen en hoopte op die manier ruimte te krijgen voor ontwikkeling. Doordat hij echter nog steeds een pion achterstond zag het er nog niet zo positief uit.

Op mijn bord was na het afruilen meer ruimte gekomen. Mijn dame stond inmiddels op h3 (matdreiging op h7), waardoor zwart zijn kans zag e5 te spelen en mijn pion op d4 aan te vallen. Ik mocht niet slaan (mijn koning stond op g1), dus besloot ik de pion te geven en Kh1 te spelen. Zwart sloeg, pionnen werden geruild, waarna de zwarte dame op d4 kwam te staan. Onbedoeld echter opende het voor mij zeer mooie velden voor mijn zwartveldige loper, en ging het hard.
20. Lc3 (stond gedekt door mijn dame op h3), De4; 21. Tae1, Dc2; 22. Lf6, Pd8; 23. Dh6 …zwart dacht hier Pe6 te kunnen spelen om het matveld op g7 te dekken. Echter kon ik het paard slaan met mijn toren, waarna mat ondekbaar was. Het eerste punt voor het team was binnen: 0-1

Ed kon even later de stormloop aan pionnen niet meer tegenhouden en moest zijn tegenstander feliciteren met de winst: 1-1. Gijs zorgde al snel weer voor een voorsprong door te winnen van Etien na een mooie truc: paard en toren geven tegen pion en damewinst, 1-2.

Het kwam aan op de partij van Mart tegen Goswin. Mart stond inmiddels wel onder druk en de stukken van wit leken meer dreiging te hebben. Omdat wit echter minder dan een minuut op de klok had staan kwam tijdsdruk er ook bij. Toen Mart met zijn dame op een schaakveld terecht kon komen, bood hij tactisch remise aan, wat werd aangenomen. Het zorgde voor de eerste winstpartij van V2: 1.5-2.5

Tom