January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

SVL-1 verslag

Afgelopen zaterdag 17 september speelde ons 1e team de eerste landelijke KNSB wedstrijd van het nieuwe seizoen, in Klasse 3B. We moesten naar Cultureel Centrum “Stroud” in Putten, en volgens afspraak arriveerden keurig op tijd 3 autos aldaar met 7 SVL spelers, Jokim kwam met het OV. Bij deze ontmoeting met PSV/DoDO zou hij met Wit aan het 1e bord spelen. Dat werd tegen Ewoud ‘t Jong, hun sterkste man, met een rating van 2135. Er kwam een Franse verdediging op het bord, met geraffineerde manouevres, waarbij Jokim langzaam steeds meer grip op de ontwikkelingen kreeg.
Als eerste klaar was Niklas, die aan het 7e bord ook met Wit speelde en een Franse verdediging tegen zich kreeg, maar zijn tegenstander ging al gauw ten onder, hoewel diens rating 60 punten hoger was. Hoe de partij precies ging kan ik niet achterhalen, Niklas’ handschift is zeer eigen .. Het duurde niet lang of Arno had ook gewonnen, op het 2e bord met Zwart – dit resultaat bleek niet verwonderlijk, zijn tegenstander had een rating van 1359 en was dus tactisch ingezet op dit hoge bord ..
Ondertussen werd er flink nagedacht aan de overige borden. Roelof zette met Zwart aan bord 6 ook een Franse partij op, maar werd in die opening verrast door Wits afruil-variant, waarop Roelof moeite had zijn stukken goed op te stellen. Mart had Wit gekregen aan het 3e bord en zette zijn partij voortvarend op, zoals we van hem gewend zijn; hij zette zijn tegenstander in feite direct het mes op de keel, maar deze verweerde zich kranig en het werd een mooie strijd.
Jürgen Mijerink had zich deze zomer enigszins voorbereid met de Zwarte stukken, en zaterdag kon hij aan bord 4 zijn inzichten toepassen. In de auto vertelde hij hier vooraf al iets over : op ons nivo is het vooral belangrijk dat je de stukken goed neerzet, een pion meer of minder maakt dan niet uit .. nou, daarvan gaf Jürgen een prachtige demonstratie, hij offerde in de opening zelfs twee pionnen en even later nog een! Voor mij was het onduidelijk waar zijn compensatie lag, maar Jürgen las vast het Alpha-Zero boek, want hij ging toch langzaam maar zeker het spel dicteren, waarbij zijn tegenstander ook nog eens in tijdnood kwam.
Jarno speelde zijn partij goed geconcentreerd, ondanks een familie-aangelegenheid die ochtend (waardoor hij met eigen auto was gekomen), op het 5e bord; dat was naast mij, maar ik heb niet gevolgd wat er daar gebeurde. Jarno was echter als laatste klaar, hij had een lang en moeizaam eindspel met Toren en Loper, tegen twee Lopers en een Paard en elk enige pionnen, waarvan Jarnos h-pion op h7 de held wilde worden. Dit lukte uiteindelijk niet, Jarno moest eieren voor zijn geld kiezen en moest even later opgeven.

Op dat moment was zijn uitslag echter niet meer belangrijk, door de resultaten op andere borden hadden we toen al meer dan 4 punten. Avgerinos speelde met Zwart op bord 8 ook een lang en moeizaam eindspel, waaruit geen winnaar voortkwam. Wel beslissend was de partij van Roelof, hij had de complicaties op zijn bord zo goed mogelijk weten te navigeren, maar geen tijd gekregen een Witte pion op f7 onschadelijk te maken, wat natuurlijk fataal werd.
Maar Jokim won, dit punt was een enorme zege voor ons, zijn tegenstander deed beide Paarden aan de rand, waarvan er 1 op a6 geslagen werd door Jokims Loper -met een lelijke dubbelpion op de a-lijn als resultaat- en het Zwarte Konings-Paard ging de route g8-f6-h5!?-g7?!, wat Jokim afstrafte met zijn 2 Paarden: die kwamen in het late middenspel beide vernietigend naar het centrum om de Zwarte Koning te belagen, waardoor Ewoud op zet 38 moest opgeven.
Mart kwam ver, maar een centrum-pion van zijn tegenstander ook, maar Mart wist keurig remise te maken. Jürgen won ook, zijn eindstelling was zeer voordelig en zijn tegenstander was al een tijdje aan de laatste minuut bezig. Van zijn bijzondere partij wil ik 1 moment tonen, zie diagram.

Rody Straat (PSV/DoDO) – Jürgen Meijerink (SVL-1) / bord 4

Wit aan zet .. Zwart won deze partij op overtuigende wijze !

Indeling en uitslagen : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2474

-Roelof Berkepeis (teamleider)