January 2023

SVL-1 verliest met te grote cijfers van Zevenaar-1

Afgelopen zaterdag 26 november 2022 speelde SVL-1 in Zevenaar tegen hun eerste team. Avgerinos was ditmaal afwezig, ik vroeg Jeroen om in te vallen en gaf hem Wit, op zijn verzoek. Verder waren we compleet. Toen we arriveerden bleek de wedstrijd in een kleine zaal bovenin het pand te zullen plaatsvinden, in plaats van de grotere zaal die enkelen van ons aldaar gewend waren. Bij aanvang werd nog gemeld dat er vanaf 2 uur die middag in het pand een orgelconcert zou worden gegeven, wat voor enige overlast zou kunnen zorgen, maar we hebben er niets van gehoord.

Hier is een weergave van de verrichtingen van de spelers, in volgorde van de beëindigde partijen.

Jokim (bord 1) had geluk; zijn tegenstander offerde zomaar een Loper voor eeuwig schaak, een remise die Jokim graag aannam, want naar zijn zeggen stond hij bijna verloren. Zo had Jokim tijd om de andere partijen te volgen en hij app-te met regelmaat naar het thuisfront.

Jeroen (bord 5) mocht ook vroeg remise aannemen, natuurlijk na overleg met zijn teamleider. Zijn tegenstander bleek “veel aan zijn hoofd” te hebben en koerste daarom vrij snel naar de remise. Op de andere borden was de strijd nog in volle gang, dus deze 2 remises leken prima, want op papier was Zevenaar-1 gemiddeld sterker.

Niklas (bord 7) speelde de opening snel en leek eerst te gaan winnen, maar ergens ging het fout en al gauw bleek dat hij moest vechten voor remise. Niklas verloor 2 pionnen en kwam in een lastig eindspel terecht. Toen verloor hij door “een duivelse truc” zomaar een Toren en zo de partij. Jammer, en niet goed voor het zelfvertrouwen.

Jürgen (bord 3) leek eerst ook groot voordeel te hebben, hij won een stuk voor 2 pionnen. Op een gegeven moment kon hij op twee of drie manieren winnen, maar hij koos een andere voortzetting .. dat liep niet goed af, het werd een stuk tegen vier pionnen en zo verloor ook Jürgen zijn partij.

Toen waren er nog 4 partijen bezig, waarbij SVL op alle borden Zwart had.

Bas (bord 7) heeft in zijn partij goed gestaan, maar had op het laatst nog 3 minuten voor 10 zetten. Rond zet 40 wordt hij getruct en het zag er toen niet best uit. Maar het kon nog remise worden en Bas wist dat voor elkaar te krijgen – na de tijdcontrole werd de vrede getekend.

Mart (bord 2) begon zijn partij opnieuw voortvarend, ditmaal met een vroeg f5!, in een partij die voor normale stervelingen te moeilijk is. Op een gegeven moment moest Mart flink op de rem. Hij had een kwaliteit en een pion minder, maar de koningsstelling van zijn tegenstander was volledig van pionnen ontdaan. Marts aanval ging daarom door en het kon nog remise worden, maar na Dameruil werden de Witte pionnen op de damevleugel te sterk en ging Mart het niet meer redden, hij verloor.

Arno (bord 4) kreeg in een vroeg stadium een remise-aanbod, maar als teamleider verzocht ik hem door te spelen, want op dat moment was alles nog onduidelijk; Arno zou kunnen winnen als hij een beetje z’n best deed. Hij had meer ruimte, switchte goed van koningsaanval naar aanval op de damevleugel en won een pion. Er werden allerlei vernuftige varianten berekend, maar zijn tegenstander ging nergens op in. Arno vond vervolgens niet het goede winst-plan en uiteindelijk kwam hij niet verder dan remise.

Roelof (bord 6) was als laatste bezig. In een Franse partij had hij de hele tijd minder gestaan, en vele subtiele dreigingen gepareerd, maar zijn tegenstander bleef actief spel houden en tenslotte bezweek Roelof onder de druk en verloor.

Zo werd het een teleurstellende dag. We hadden mogen verliezen, maar niet met zulke cijfers : 6-2.

Uitslagen en stand na ronde 4 (Klasse 3B) : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2477
Verslag van Zevenaar op hun website : https://svzevenaar.nl/knsb-zevenaar-1-lonneker-1-6-2/

-Roelof