March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

SVL-1 maakt geen vuist tegen Almere-1

Zaterdag 5 november 2022 ontvingen we in Lonneker het eerste team van Almere, om in de Klasse 3B te spelen tegen ons eerste. Toen ik aankwam was de deur al open. En de koffie klaar, er waren steenwerkers bezig met halen en afladen, het duurde nog even, de man wachtte op de laatste vracht, het zou wat lawaai kunnen geven, hij wist het, maar ze zouden voor 1 uur klaar zijn. Niet met de koffie, die kregen wij – en het zou nodig zijn. Deze mensen hielpen mij trouwens even de kantoor-ruimte te ontsluiten, voor onze analyses wegens stilte – maar gebruik werd er niet van gemaakt, dacht ik, toch moet het altijd zo zijn.

We waren compleet. Hier volgt een verslag, de volgorde der spelers is zoals de partijen achtereenvolgens eindigden.

Jarno was deze 3e ronde weer van de partij. De 1e ronde, in Putten, was hij als laatste klaar met een tergend lange partij die hij uiteindelijk moest opgeven; ditmaal staat hij als eerste naast bord 5, met winst. Met Zwart kreeg hij een Spaanse Loper op bezoek, die er geen gras over liet groeien, want aan Jarno’s dubbele c-pion zag ik dat de afruil-variant gebeurd was. Daarbij kan Zwart snel Lg4 doen, en na Wits h3 gewoon h5!? spelen, met allerlei tricks op de h-lijn, en zo gebeurde het dat Jarno’s opzet hem al gauw een winnende aanval gaf.

Niklas offert zich op, zo lijkt het. Ons team heeft een goeie aan hem, tenminste, als het gaat zoals het allemaal kan .. vorige keer met Zwart verloren, nu aan een lager bord 6 met Wit .. dat leidde tot een eindspel met alleen Lopers en Torens, wat volgens Niklas gewoon duidelijk gewonnen was voor hem, maar hij struikelde en verloor onverwacht. Gewoon je best blijven doen, we onthouden toch alleen onze geniale winstpartijen ..

Roelof had zichzelf ditkeer weer niet opgesteld, onzeker misschien ? Maar Caissa belde hem twee dagen voor de match : Bas moest afzeggen. Zo kon Roelof met Zwart de Kangaroo (Keres) Defence op het 7e bord krijgen, wat Wit bleek te verrassen, hij kende de patronen niet van dit speltype, hij moest ter plekke het wiel uitvinden en gebruikte zo veel tijd. De Zwarte opzet is dan ook een vrij onbekend beestje. De Witspeler vertelde na afloop weliswaar een rating van 1950 (!) ofzo te hebben, maar geruime tijd niet meer gespeeld en dit seizoen weer serieus begonnen. Roelof was vanaf de eerste paar zetten psychologisch in het voordeel, zo leek het; hij maakte er zelfs een Dutch Kangaroo van en Wit wist niet waar hij het zoeken moest. Het werd al gauw van kwaad tot erger en na 27 zetten gaf Wit op.

1.d4 e6 2.c4 Bb4+ 3.Bd2 Bxd2+ 4.Nxd2 f5 5.e4 Qe7 6.Bd3 Nh6 7.Qh5+ Nf7 8. Ngf3 g6 9.Qh3 d6 10.O-O O-O 11.exf5 exf5 12.Rfe1 Qf6 13.Rad1 Nc6 14.Nb3 f4 15.Qh4 Qxh4 16.Nxh4 Bd7 17.Nf3 Rae8 18.Nfd2 Nh6 19.f3 Nf5 20.Bxf5 Bxf5 21. Kf2 Nb4 22.Ne4 Kg7 23.Nc1 Nc2 24.Re2 Ne3 25.Rde1 Bxe4 26.fxe4 Rxe4 27.Nd3 g5 0-1

Het was eigenlijk de eerste keer dat ik dit zo speelde, maar ik vind Ph6!? mooi na de ruil van de zwart-veldige Lopers, het licht me : alles kunnen laten slaan, zegt Caissa. Zie hier de ongewone spanning van e4-f5, en dat zijn witte velden .. Eens zag ik zo’n Kangaroo partij van Tony Miles, destijds een bekende Engelse topschaker, met Ph6 f5! O-O en zelfs Pa6!? in die partij .. kan allemaal, ik moet ‘m eens opzoeken.

Dit is de stelling na 20. Ld3 x Pf5. Ik heb hier even serieus gxf5?! overwogen .. voor het team doe je geen rare dingen. Er is evenwicht, maar vooral hoe gaat Wit verder ? Zijn Paard staat niet goed op b3 en ik zag het ook niet voor hem.

Ondertussen was er op de overige borden vanalles aan de hand, maar niets duidelijk. Avgerinos liet toen ergens een stuk sneuvelen, zelfs aan bord 8 kan dat gebeuren, maar dit kon niet goed gaan, Wit had geen compensatie .. Zwart had daarna inderdaad weinig moeite met de winst, hoewel onze man zich nog lange tijd kranig verweerde.

Arno mocht opnieuw tonen dat hij een van onze sterkste spelers is, maar wat doe je op bord 2 in een vorm-crisis .. Met Wit kreeg hij tegen een Caro-Kann wel een prima stelling, met gezond stukkenspel en meer ruimte, maar deze partij was een moeilijk gevecht. Mij leek het een boeiende partij, maar veel heb ik er niet van kunnen zien. Arno’s Paard op e5 werd verdreven met f6 en daarmee wist Zwart een sterke pionnen-keten te maken op de lange diagonaal, in een moeilijk middenspel. Op een gegeven moment zou het remise kunnen worden, en dat gaf ik Arno, maar dit spel eindigde onfortuinlijk : beide spelers kregen een gevaarlijke vrijpion, met de Dames nog op het bord, en Wits Koning stond daarbij enigszins op de tocht (g4!?) .. zo moest Arno na enig subtiel doch grof geweld opgeven.

Als teamleider had ik vooraf nog geroepen “probeer niet te verliezen, er hoeft slechts 1 van ons te winnen voor de match”. Maar hoe doe je dat ? Caissa zegt : “wilt ge remise speel dan op winst”. En dat betekent : actief spelen, en op ‘t laatst laten vieren .. niet meer willen winnen, maar de ander ook niet. Dat geldt bij een partij. Een team is anders.

De overige partijen waren nu een eindspel, allen in evenwicht, ook qua tijden, maar lastige stellingen, het ging er nu om spannen .. ons team stond achter door onverwachte nederlagen, het kon nog wel 4-4 worden, meer zat er waarschijnlijk niet in, hoewel dat een goed resultaat zou zijn want Almere-1 is op papier sterker, en ze kwamen met enkele (sterke?) jeugdspelers ..

Jürgen zat op bord 3 met Zwart tegenover Duncan Klaren, een jongeling met onbekende sterkte .. het middenspel van deze partij leek op twee worstelaars die niet vooruit kwamen, een druk gevecht waarbij Jürgen z’n Paard op g7 had staan, vrij ongewoon, vooral toen Wit g4! had gedaan en zo zijn stuk belemmerde om goed in het spel te komen .. een belangrijke slagenwisseling heb ik gemist, maar plots hadden beide spelers nog een Toren en een Paard, waarbij Duncan z’n Toren gevaarlijk op de 7e rij had gekregen en ook een aftrek-aanval met z’n Paard had .. er kon vanalles gebeuren, en beiden weinig tijd .. de 40e zet was allang geweest, dit waren de laatste minuten. Ergens heeft Jürgen zich toen vergist, Paarden zijn tricky, dat weet ik, maar niet wat er gebeurde bij Jürgen, hij verloor plompt een volle Toren en gaf op.

Toen waren Jokim en Mart over. Beiden hebben nog niet verloren dit seizoen en om verlies van het team te voorkomen zouden beiden nu moeten winnen. In de opening deed Mart op bord 4 direct zijn vlammenwerper aan, dat kan hij met Wit, vast ook tegen een sterke jeugdspeler, en na 8 zetten ofzo wist niemand wat er te overzien was op dat bord. Zwart kwam er met een kwaliteit meer uit tevoorschijn, maar Mart had het Loperpaar en een pion meer, of twee. Al gauw bleek het spel waarschijnlijk niet meer dan remise kunnen worden, als het zo doorging, vernam ik een aantal keer van Mart .. beide spelers gebruikten hun tijd goed, maar konden niet te ver gaan, hun Lopers waren van andere kleur .. hoe kan Zwart winnen ?

Dit is de stelling na 36…Qc1. Het blijkt dat Wit nu zeker niet meer hoeft te verliezen, maar winst zit er ook niet in met de vrije a-pion. Het werd inderdaad een zetherhaling, en remise. Daarmee had het team dus verloren, helaas. Velen waren nu al vertrokken.

Jokim zat met Zwart aan bord 1 als enige nog te zwoegen op een partij die een lang midden-eind-spel kende, vast met allerlei ideeen die niet konden, en uiteindelijk met ieder een Dame en een licht stuk, Jokim een Loper, de ander een Paard, er waren wat belangrijke pionnen en ik zag ook geruime tijd een Zwarte geisoleerde dubbele f-pion .. moeilijke lange-termijn-toestanden allemaal, waarschijnlijk was deze partij in een vroeg stadium eigenlijk al onbeslist, ik zou het niet weten. Het werd remise : 3-5

Nu naar huis.
En op naar de volgende ronde !

Roelof