September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

SOS Team wint van Hardenberg!

Spanning in de Klepperstad

Na enkele maanden coronapauze mocht het SOS-achttal deze vrijdagavond weer een keer aantreden. En ik mocht invallen, tegen de club waar zo’n 40 jaar geleden mijn schaakcarrière begon. Ik arriveerde als eerste in Hardenberg, Bernard had de deuren van de Pothof nog maar net geopend. Niet veel later kwamen ook de 2 J’s binnen, gevolgd door de auto met vier spelers uit Enschede e.o.

De opstellingen werden uitgewisseld, en we hadden op alle borden een ratingvoorsprong, gemiddeld ruim 200 punten meer. Dus dat bood kansen, maar zoals zo vaak bleek het in de praktijk nog niet zo eenvoudig om die voorsprong te verzilveren; er moest hard voor worden gewerkt. Alleen Gijs wist al snel een stuk te winnen. Hij verzuimde daarna om het met mat in 2 snel af te maken, dus hij mocht nog een uurtje doorspelen (en zoals hij zelf zei: anders zit je toch maar alleen bier te drinken), maar het punt is nooit meer in gevaar geweest.

Verdiept in mijn eigen partij heb ik van een aantal andere partijen niet zoveel meegekregen. Boris en Jürgen (in mindere stelling) namen allebei een remiseaanbod aan, en Niklas verloor zijn partij, waarmee de stand weer gelijk was getrokken. Niet veel later kwam ook Bas een puntendeling overeen, waarmee hij officieel even goed is als Fabian: beiden remise tegen Bernard van Lenthe.

Ik won zelf een pion in het middenspel, en kwam in een toreneindspel met een pion meer terecht. Mijn tegenstander bleef taai verdedigen, totdat hij vrijwillig de torens ruilde. Het overgebleven pionneneindspel was niet moeilijk meer, en ik bracht ons weer op voorsprong.

De laatste twee partijen waren razend spannend en trokken veel publiek. Jarno en Alexander hadden beiden meer tijd en konden profiteren van de tijdnood van hun tegenstanders. Alexander had er een wilde partij van gemaakt met een stukoffer om druk te zetten op de niet-gerokeerde koning van zijn tegenstander. Mat ging het niet, maar hij wist wel langzamerhand steeds meer materiaal terug te winnen, totdat het weer gelijk stond. Hij probeerde dameruil, en daarmee een eindspel met ongelijke lopers, te voorkomen, maar kwam daar uiteindelijk toch niet onderuit. Hij hield wel twee verbonden vrijpionnen over, en maakte de praktische keuze om drie pionnen tegen een loper over te houden. Zijn tegenstander wist dit met minder dan een minuut op de klok niet meer te verdedigen. Jarno won een paar pionnen en uiteindelijk een stuk, waarmee hij nog een punt kon bijschrijven.

Al met al een uitstekende hervatting van het seizoen.

Henk Jonkers

Uitslagen:

S.V. Hardenberg 1                 –           SV Lonneker 1                        2½-5½

Rutger Hesselink (z)               –           Alexander Cupido (w)            0–1

Marten Zwaagstra                 –           Jürgen Meijerink                    ½-½

Arie Spuij                                –           Jarno Scheffner                      0-1

Henk Brons                            –           Niklas Brinker                        1-0

Edgar Spanjers                       –          Boris Tsoukkerman               ½-½

Jasper Hamhuis                     –           Gijs Gerritsen                         0-1

Bernard van Lenthe               –          Bas van Beek                          ½-½

Han Rook                                –           Henk Jonkers                          0-1