January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Lonneker V2 begint met nipte nederlaag

Maandagavond 16 Oktober 2017

EDS V1 – Lonneker V2

We zijn dit jaar ingedeeld in klasse V2 met de teams Almelo V2, SG Max Euwe V2 en EDS V1. Deze maandagavond begon onze viertallen competitie in het pittoreske Delden. Jurgen Scherfke zorgde voor het vervoer en na het ophalen van ondergetekende, Albert Hulskers en Mart Wennink werd onze weg vervolgd richting Delden. Aangekomen op De Mors in Delden stonden we voor een donkere kantine. Niemand aanwezig… Zou het dan toch ergens anders zijn? Nogmaals gekeken op de clubsite van EDS maar daar stond toch echt dat adres met als starttijd 19:45.

Niet veel later kwam de penningmeester van EDS aangefietst en bleken we op de juiste bestemming te zijn. Binnen in de kantine verwonderde Appie zich over het feit dat je daar ook kon darten. En dat het toch veel makkelijker was om het pijltje te mikken op het midden zodat je altijd wat zou raken…

Het team van onze tegenstanders had een hoog bestuurlijk gehalte. Zo mocht Mart tegen de penningmeester spelen, ik mocht tegen de secretaris, en Jurgen tegen de voorzitter.

Jurgen speelde met zwart op bord 4 tegen Evert Bartelink. Door de openingskeuze van de witspeler vond Jurgen het nodig zijn dame vroeg in het spel te gebruiken. Hierdoor kon hij echter zijn lichte stukken niet dan wel moeizaam ontwikkelen en duurde het te lang voor hij kon rokeren. Hij verloor een pion, moest zijn rokade opgeven en kwam onder druk te staan van langzaam dichterbij komende witte pionnen. Toen hij daarna nog een pion verloor gaf Jurgen zijn partij gewonnen.

Op bord 2 speelde Albert Hulskers met zwart tegen Maurice Pots. Appie speelde een prima partij met aanvalskansen over en weer. Een stelling in het middenspel gaf veel chaos op het bord: beide dames stonden aangevallen, ook een witte toren. Appie gaf zuchtend toe dat hij toch liever was gaan vissen…
Na het optrekken van de stofwolken leek zwart een vol stuk te winnen maar hij zou daardoor een witte pion niet meer kunnen afhouden van promotie. Appie probeerde het nog maar moest zijn meerdere erkennen en verloor zijn partij.

Mijn part op bord 3 gaf een rustige opening. Mijn tegenstander, Marinus Tibbe, koos voor de franse opening. Daar had ik echter geen trek in, ruilde de pionnen en kon na een aantal zetten een open toren lijn pakken. Dit gaf niet het voordeel waarop ik had gehoopt en bleef na het afruilen van dame en torens en lopers achter met een eindspel vol pionnen en vier paarden. Omdat ik echter 1 pionnetje wist te verdienen dacht ik winstkansen te zien. Dat bleek echter niet mogelijk. Ondanks een 2-0 achterstand moest ik remise aannemen.

Mart speelde met wit een voorzichtige opening tegen zijn tegenstander, Art Rol.
De zwart speler probeerde met agressief spel (f5, g5) voordeel te halen uit de stelling. Dat kon wit echter gemakkelijk stoppen waarna de ruimte aan de andere kant van het bord lag. Mart wist hier goed gebruik van te maken, kreeg een vrij pion en wist niet veel later zijn partij te winnen.

EDS V1 – SVL V2
Art Rol (1863) – Mart Wennink (1975) 0-1
Maurice Pots (1798) – Albert Hulskers (1544) 1-0
Marinus Tibbe (1701) – Tom Engberink (1640) 0.5-0.5
Evert Bartelink (1624) – Jurgen Scherfke (1361) 1-0