Lonneker V1 speelt gelijk tegen Hoogeveen V1

Lonneker V1 gaat erg goed tot nu toe. Door de overwinning op Max Eeuwe staan we na 3 ronden fier bovenaan met 6 matchpunten. De tegenstander van vanavond Hoogeveen V1 staat laatste met 0 matchpunten. Op papier zou je dus zeggen dat we dit kunnen en moeten winnen.

Hoogeveen kwam met de verwachte opstelling, maar hadden bord 1 en 2 omgedraaid. Zo speelde Robin op 1 niet tegen Andries Mellema (2200) maar tegen Marten Berhuis (1900). Boris speelde op 2 tegen Mellema, ik speelde op 3 met zwart tegen Edwin de Jonge (1800) en Gijs op 4 met wit tegen Jeroen Bottema (1600). De prognose voor de wedstijd was dat Robin een puntje ging pakken, Boris een halfje, ik een halfje en Gijs een puntje.
Robins tegenstander had zich blijkbaar voorbereid, want hij omzeilde slim de Sveshnikov en zo kwam Robin in een soort draak terecht. Boris speelde de Orang Oetan (1. b4) en kreeg langzaam ruimtevoordeel op de damevleugel. Ik kreeg 1. d4 tegen en speelde degelijk met d5 en e6. Gijs lukte het met wit nog niet een voordeeltje te krijgen ondanks de het verschil van 200 ratingspunten.
Na een tijdje ging het onverwacht slecht bij Robin, hij moest een kwal geven. Omdat Gijs nog geen voordeel hat weten te krijgen en Boris tegen 2200 speelde kreeg ik de instructie op winst te spelen. Ik koos er daarom voor de pionnenstructuur a-symmetrisch te maken en zo te proberen ergens een vrijpion te krijgen. Het bleek dat dit niet de juiste voorzetting was, beter had ik gewoon pionnen afgeruild ipv doorgeschoven. De vrijpion kon eenvoudig worden gestopt waarna de zwakke pionnen op a6 en c5 genadeloos werd uitgebuit. Ik vluchte een eindspel in met een toren en loper tegen een dame. Jammergenoeg kon ik de witte vrijpion op b4 niet winnen en was het snel gedaan. Gegokt en verloren dus. 0-1
Gelukkig ging het op de andere borden een stuk beter. Robin won een toren terug en stond opeens een stuk voor en Boris wist een sterke vrijpion op de a lijn te krijgen die niet meer te stoppen leek. Gijs zijn tegenstander kon afwikkelen naar een beter eindspel voor hem, maar door een trucje wist Gijs het om te zetten naar een toreneindspel met een pion meer.
Boris was vervolgens als eerste klaar. Het lukte hem niet de vrijpion te laten promoveren, maar hield wel een eindspel met ongelijke lopers over. Remise werd dan ook overeengekomen. Een zeer goed resultaat tegen een sterke tegenstander. Mellema vertelde na afloop dat Boris zelfs ergens had kunnen winnen.
De volgende die klaar was, was Robin. Met allebei weinig tijd op de klok tikte hij het eindspel zeer soeverein uit en wist het volle punt bij te schrijven. 1,5 – 1,5 dus.
Alle ogen gingen gelijk naar het eindspel dat Gijs op het bord had. Gijs had pionnen op de e, f en g lijn en zijn tegenstander op de f en g. Dit is waarschijnlijk bij goed spel van zwart remise te houden, maar door Gijs zijn beruchte eindspeltechniek en 200 ratingspunten meer hadden we toch goede hoop dat hij dit nog in een vol punt om zou kunnen zetten. Het werd uiteindelijk toch remise en daarmee bleef de wedstrijd dus onbeslist 2-2.
Het had beter gekunt, maar het had ook slechter gekunt. We staan in ieder geval nog steeds 1e en kijken uit naar de volgende wedstrijd tegen Holten.

Robin Bos 2013 Marten Berghuis 1945 1-0
Boris Tsoukkerman 1978 Andries Mellema 2221 0,5-0,5