December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Lonneker schrijft clubgeschiedenis met plaats bij laatste 8 in de KNSB-Beker

Op de avond dat Lonneker clubhistorie kan schrijven in de KNSB-beker uit bij Assen is het rustig in de ijsclubkantine. Lonneker kan zich vanavond in Assen plaatsen voor de laatste 2 van het district oftewel de laatste 8 landelijk van de KNSB-Beker. Met een half aangevroren vijver en 7 schakers zijn er toch 7 borden opgezet in Lonneker, want iedereen wil graag weten hoe onze toppers het er in Assen vanaf brengen. Fabian, Menno, Arno en Jokim lijken licht favoriet en de borden worden dan ook de hele avond aan de hand van foto’s van teamleider Robin meegezet. Op de interne avond staan er ook nog een aantal krakers op het programma: Tom-Louk, Martin-Ed en Jürgen-Appie. Ondergetekende offert zich op voor het rondeverslag, updates uit Assen en bier drinken.

Het kan vriezen het kan dooien op dit moment, maar koud is het in ieder geval. Na de opening is Ed vooral onder de indruk van de rating van Fabian die bij het bord vermeld staat. Tom en Louk hebben ondertussen een gelijke opening. Martin, Ed, Jürgen en Appie zijn alle vier een stuk kwijtgeraakt. De verwachting van Walter is dat Jokim gaat winnen aangezien hij ooit het legendarisch verhaal hoe te winnen bij -5 schreef.

Appie blijft heel koeltjes onder de omstandigheden en heeft ondertussen al een pionnetje meer op het bord staan. Martin en Ed hebben nog een stuk van elkaar er af gesnoept en Tom en Louk gaan met h4 en h5 elkaar bestormen. Daarbij aangetekend dat Louk al kort heeft gerokeerd en Tom nog niet. Bij de tweede update uit Assen lijkt het ijs nog niet dik genoeg. Bij Fabian is er al aardig wat geruild en over de andere stellingen valt weinig te zeggen. Teleurstellend is wel dat Fabian en Knol nog steeds niet aan de pils zijn dus dat er niet het maximale uit deze partij wordt gehaald. Met cola en thee heeft natuurlijk nog nooit iemand de oorlog gewonnen. In Lonneker lijkt Martin-Ed ondertussen op weg te zijn om de bierpartij van de avond te worden. Met 2 bierloze mensen tot nu toe een uitstekende avond.

Update 3 uit Assen levert een hoop afwikkelingen op. Fabian heeft nog 2 torens en een paard tegen 2 toren en een loper met 8 pionnen voor beide over. Menno heeft ook flink lopen hakken en heeft nog 2 torens loper en 6 pionnen voor beide over. Ik denk dat hij hierbij wel iets minder staat. Arno staat denk ik prettig maar dat gaan de komende zetten uitwijzen en bij Jokim is er nog weinig aan de hand. Tom is ondertussen aan het nadenken hoe hij druk kan zetten op de koningsstelling van Louk. onze Oud-voorzitter Edje heeft ondertussen een stuk tegen 2 pionnen gesnoept. Appie heeft op het schaakbord nog niet de wind in de zeilen, want Jürgen heeft zijn pion weer terug , maar de wind buiten geeft Appie het idee dat de vijver echt niet dicht gaat vriezen. Dus gewoon schaken komende woensdag en vrijdag.

Het word ondertussen hoogste tijd om te gaan kaarten, maarja Martin en Tom hebben nog steeds niet gewonnen, dus ik zeg hop hop opschieten. Ondertussen komt de uitslag van een stiekeme achtste partij binnen. Voor de kwartfinale van de beker hebben onze Duitsers Niklas en Jürgen Meijerink in Nordhorn tegen elkaar gespeeld en dit heeft geresulteerd in een overwinning voor Jürgen. Glückwunsch! Ondertussen heeft Fabian twee pionnen meer en lijkt erg goed te staan. Arno is niet voor zetherhaling gegaan en lijkt nog steeds prettig te staan. Menno staat gedrukt in het eindspel waar ondertussen bij beide een toren minder op het bord staat. Over de stelling van Jokim heb ik nog steeds weinig te melden. Tom lijkt wel prettig te staan, maar heeft nog geen materiaal meer. Ed heeft ondertussen een vol stuk meer. Appie en Jürgen hebben wat stukken geruild en staan in een complexe stelling. Materiaal bij deze partij is nog gelijk. De prognose in Assen is ondertussen Fabian gaat winnen, Menno gaat verliezen. Arno en Jokim hebben beide 20 minuten meer dus hier zal de beslissing moeten gaan vallen.

Edje, die corvee heeft dus graag snel aan de afwas begint is ondertussen gepromoveerd en het is wachten tot Martin op gaat geven. Tom heeft ondertussen nog steeds een actieve stelling maar nog niks concreets. Appie en Jürgen hebben nog geen vorderingen gemaakt. Menno de koning van het toreneindspel staat in mijn ogen ondertussen straalverloren in een toren 3 tegen toren 3 eindspel. Ed heeft ondertussen Martin verslagen. Jürgen en Appie zijn ondertussen remise overeengekomen. Schuivers! Fabian heeft ondertussen weer wat afgewikkeld en lijkt nog steeds gewonnen te staan. Menno lijkt nog steeds te gaan verliezen. Jokim is nog lang niet duidelijk en Arno lijkt nog steeds prettig te staan. Tom heeft ondertussen een pion gesnoept en gaat hierbij ook nog een kwaliteit winnen en daarmee lijkt de partij wel over.

Menno verliest en zo wordt het 1-0 voor Assen. Appie, Ed, Martin en Tom  scanderen nu luidkeels kom op SV Lonneker! Schreeuwen, kan dat dan terwijl er nog wordt gespeeld? Jazeker, want Tom heeft ondertussen gewonnen van Louk en zo zijn alle partijen in Lonneker afgelopen. Fabian heeft ondertussen een punt gescoord en de stand op 1-1 gebracht, terwijl het kaarten in Lonneker begonnen is. Jokim lijkt ondertussen te gaan winnen dus alles komt nu aan op Arno die ondertussen 5 min minder heeft. Een halfje is genoeg,  you can do it!

Terwijl er gekaart wordt met tussentijdse schaakanalyse`s, lijkt Arno even te bezwijken onder de druk zijn tegenstander weet te ruilen en een paar pionnen mee te snoepen. Gaan we dan af op penalty`s? Tijdnood bij beide dus niks is nog zeker. Even later blijkt Arno heldhaftig te zijn en het paard van zijn tegenstander in te kunnen sluiten. Jokim die net voor hem klaar is en heeft gewonnen 2-1! Bam!, krijgt de vraag of hij heeft gewonnen. Jokim antwoord Ja en terwijl Arno bezig is om een opgesloten paard op te halen, bied hij remise aan. Zijn tegenstander ziet alleen nog maar de weg naar verlies en neemt dit aan. 2,5-1,5! Fantastisch resultaat en voor het eerst in de clubgeschiedenis zit Lonneker bij de laatste 2 in de regio en bij de laatste 8 van Nederland! In Lonneker wordt hier nog een extra biertje op gedronken! Het kaarten wordt trouwens gewonnen door Tom en Ed, die Martin en Gijs te slim af zijn.

 

Assen [2057] Lonneker [2102] 1½-2½
Knol , G.J. (Geon) 2092 Stotyn , F. (Fabian) 2213 0 – 1
Taal , R. (Rieks) 2104 Monsma , M. (Menno) 2067 1 – 0
Dwarshuis , A. (Arjan) 2049 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2090 ½ – ½
Werff van der, F. (Frank) 1982 Bos van den, J. (Jokim) 2038 0 – 1

Partij: Fabian
Partij: Menno
Partij: Arno
Partij: Jokim