May 2022

Lonneker 1 verdedigt koppositie, verder geen vragen

Op zaterdag 5 februari 2022 mochten we ondanks de immer somber stemmende ontwikkelingen in de wereld weer proberen een mooi potje te schaken. Op deze prachtige winterdag hadden we een sterk en gezond team op de been om het sterk bezette tweede team van ASV uit Arnhem voor de zesde ronde te ontvangen in de IJsclub. Vanwege de coronamaatregelen in december is de vijfde ronde overgeslagen en wordt de uitwedstrijd tegen WSG Winterswijk 1 gespeeld op 21 mei 2022. Na de zwaarbevochten overwinning op hekkensluiter ZSG 1, eind november, met de prachtige winstvoering in het eindspel van Jarno als kers op de taart, stonden we tot ieders verbazing en tevredenheid bovenaan in poule 3B.

Op bord 2 speelde Jokim met wit een voorzichtige partij en daarbij maakte hij wat kleine inschattingsfouten die een matig eindspel in het vooruitzicht stelden. Zijn tegenstander deed weinig fout, misschien zelfs alles goed, en profiteerde alert van een tactische misser. Zo was het al na 21 zetten tijd om op te geven. Daarmee werd beide spelers een eenzijdig eindspel bespaard en kon Jokim zich richten op het verslaan van de gebeurtenissen.

Op bord 6 speelde Niklas met wit tegen een van de sterkste Arnhemmers, waarbij aangetekend dient te worden dat deze CM dit seizoen nog niet had weten te winnen. Al in de opening stoof zwarts h-pion richting de witte rokadestelling. Zwart stond daarbij al meteen geweldig en had daarvoor niet eens materiaal hoeven offeren. Nou heeft Niklas goede ervaringen met het ombuigen van zulke vreselijke stellingen, maar vandaag was het verschil in koningsveiligheid en stukkencoördinatie te groot om er nog iets van te maken. Zo hadden we al om half vier twee nullen op de witborden verzameld.

Op bord 4 pakte Jürgen in de opening alvast een pionnetje mee, en zwart nam niet de moeite om dat snel terug te veroveren. Jürgen had duidelijk de overhand, het werden zelfs twee pionnen en ook deze partij was al vroeg uit na een fraaie tactische finish. Weer een prima overwinning voor Jürgen na twee moeilijke verliespartijen. Na deze korte partijen op de witborden stond het 1-2 en de andere resultaten begonnen pas rond de tijdcontrole binnen te druppelen.

Op bord 1 speelde Arno met zwart een partij die uitdraaide op een eindspel met ongelijke lopers. Doordat er nog torens op het bord stonden, die allebei de overkant bereikten, zat er na een reeds afgeslagen remiseaanbod toch nog even spanning in de stelling. Maar rond de veertigste zet werd remise toch maar overeengekomen.

Op bord 8 speelde Jeroen tegen een ratingloze Arnhemmer die het best aardig deed. Zo aardig zelfs dat na een op het oog betere opening voor wit, het tij in het dameloze middenspel zowel op de klok als op stelling stukje bij beetje kenterde in het voordeel van zwart. Na het behalen van de veertigste zet kon ook hier een zwartoverwinning voor ASV 2 worden bijgeschreven.

Op bord 5 speelde Robin een hotsenknotsenbegoniapartij. Zijn toren van h8 ondernam via een hoop heen-en-weren op de g-lijn een operatie die uiteindelijk eindigde met het pakken van de toren op a1. Zijn andere stukken stonden er begrijpelijkerwijze minder florissant bij en wit ging vol voor de aanval. De stelling was dusdanig uit balans qua stelling en qua materiaal dat het me een raadsel is hoe dat nou nog vreedzaam heeft kunnen eindigen.

Op bord 3 speelde Jarno tegen de ratingsterkste van ASV 2. Hij stond een pionnetje achter, maar had behoorlijk actief stukkenspel. Door dapper een toren te geven voor een loper trok hij het initiatief nog steviger naar zich toe, maar de witspeler liet de storm een aantal zetten rustig overwaaien. Jarno verloor het loperpaar en toen was de angel er wel uit. Wit nam de controle over het bord over en kon de felicitaties in ontvangst nemen. 2-5.

Op bord 7 speelde Gijs nog als laatste. De zwarte stukkencoördinatie was niet bijzonder elegant, maar met het nodige kunst- en vliegwerk stond alles telkens toch voldoende gedekt en wit kwam er niet beslissend doorheen. Gijs bleef lang vechten maar uiteindelijk ging het alsnog mis toen wits koning overtuigend binnen kwam lopen in het diepe eindspel met ongelijke lopers.

Met vijf overwinningen, twee remises en slechts één verliespartij keerde ASV2 uitermate tevreden huiswaarts. Ook Lonneker kan licht tevreden zijn met de twee bordpunten waarmee we de 1e plaats in de poule behouden, met de aantekening dat wegens omstandigheden het oppermachtige SG Max Euwe 2 na zes rondes nog slechts drie wedstrijden heeft kunnen spelen, en wij er al twee kansloze nederlagen op hebben zitten.

(Jokim van den Bos)

Lonneker 1Rating ASV 2RatingRonde 6