December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jokim claimt eerste overwinning voor Lonneker bij debuut in hoofdklasse SOS

Na het tweede kampioenschap op rij in de eerste klasse van de SOS, met een foutloos jaar achter de rug was het dan echt tijd om te promoveren voor Lonneker. Dit betekent dat we de niet meer spelen in de SBO-regio, maar dat we al onze wedstrijden spelen in of tegen clubs uit de regio Arnhem tot Noord-Limburg. Voor “het eigenlijke eerste van Lonneker” hadden zich maar liefst 13 spelers aangemeld met daarbij ook de 10 sterkst gerate spelers van de club inclusief oude bekende Zyon. Voor de eerste ronde hadden onze 3 toppers Paul (deed een Cupido`tje), Fabian en Zyon afgezegd, maar gezien de breedte van de selectie zou dit zeker niet hoeven te betekenen dat we kansloos waren. Ook Bas en Bos sloegen een rondje over. Toch fijn zo`n brede selectie.

Ondergetekende, vijfde wissel, bij voorkeur non-playing captain, mocht door 5 afmeldingen gelijk de eerste ronde in actie komen, maar met mijn 1900 rating was ik nog steeds de zwakste van het team kortom wat een beestachtig goed team. Dan moet je denken aan Jokim die met een overwinning de 2100 barrière zou slechten. Wennink, topscoorder van de eerste klassen vorig seizoen, had nog wat recht te zetten van zaterdag dus was ook gebrand op de overwinning. Arno, die ook weer in vorm begint te raken mocht naast mij zitten. Ook speelden de Duitse 3 J`s, Jarno, Jochen en Jürgen. Niet te verwarren met Jan Smit, die had ooit eens een hitje genaamd Cupido. Kortom in dit team zat wel muziek.

Aangekomen bij het clubgebouw bleek dat ASV versterkt was opgekomen, met 4 invallers waarvan er 2 2100+ hadden, dus dat kon nog wel eens een zware kluif worden. Om 20:10 gingen de klokken aan nadat iedereen was voorzien van wat drinken. De tegenstanders van Arno, Jokim en Gijs lieten nog even op zich wachten, maar kwamen 5 minuten later het gebouw ook binnen.

Jarno en Jürgen hadden een keer gewisseld, dat hield in dat Jürgen kon drinken en Jarno mocht rijden. Dit bleek niet de beste tactiek te zijn. Op het bord van Jarno ging het als eerste mis, zijn tegenstander vertelde buiten dat hij vrij makkelijk een stuk ging winnen. Dit bleek ook de waarheid waardoor het erg taai zou worden. Jürgen, op bord 2, die erg trots was dat hij qua biertjes nog gelijk lag met de teamleider, gaf opeens een toren weg en zo was het 0-1. Duidelijk het bier optimum nog niet gehaald. Gezien deze ontwikkelingen sloeg ondergetekende een remise aanbod af. De andere Duitser bracht het er beter vanaf. Jochen had zaterdag bij zijn debuut voor Lonneker al gewonnen en deed dat deze keer weer overtuigend op bord 6 en zo was het plotseling 1-1.

Jarno verloor op bord 1 even later maar Cupido had op bord 4 opeens een puntje binnen geharkt. Zo was het opeens 2-2. Nu onze muzikale vrienden klaar waren was het de taak aan de lokale sterren om de buit te gaan binnenhalen. Maar zo eenvoudig was dit nog niet, want de stelling van Mart was heel tricky maar oogde niet best, Jokim zijn tegenstander was non-stop op zoek naar de fout van Jokim, Gijs had een lastig pionneneindspel en Arno had een lastige stelling.

Tussendoor won Johan tijdens de interne zijn eerste lange partij, Hulde! De teamleider werd even later naar binnen geroepen door bord 5 meneer Wennink. Hij had eeuwig schaak, mocht hij remise doen? In mijn beleving was dit al een ingecalculeerde 0 dus daar werd niet lang over getwijfeld. 2,5-2,5. ZO mochten de laatkomers van ASV toch nog het langste aan het bord zitten. Terwijl onze gasten het allemaal erg naar hun zin leken te hebben, kwam Jokim maar eens bij de teamleider peilen hoe het er voor stond en wat de prognose was.

We gingen even naar buiten om dit te bespreken. Twee van de al uitgespeelde ASV-ers besloten gezellig mee te vergaderen. Mijn conclusie was dat Jokim en ik remise moesten houden en dat Arno voor de overwinning moest gaan zorgen. De teamleider van de tegenstander merkte terecht op dat wij wel erg veel druk op Arno leggen en dat het altijd van hem komt. Maar ik wist hem er van te overtuigen dat Arno ook wel erg goed is en dat hij deze druk aan zou moeten kunnen. Ook werden er zorgen geuit dat de tijdnood fase op komst was en de wedstrijdleider nog aan het spelen was, goed punt. In een pionneneindspel waar ik achteraf het gevoel had dat ik kansen had gemist kreeg ik 5 minuten later mijn tweede remise aanbod dit accepteerde ik. Remise op bord 8. 3-3.

Toen begon de echte tijdnood met 4 spelers met minder dan 5 minuten, misschien toch niet ongunstig dat deze ASV-ers wat later waren. Arno zorgde voor veel spektakel met verre pionnen, mat tussendoor dekken veel ruilen, maar Arno sleepte in ieder geval het eerste matchpunt binnen met een kunstukje op bord 7. 4-3.

Toen waren alle ogen gericht op bord 3, Jokim. De wedstrijdleider had gezorgd voor een meeschrijver en deze bleek cruciaal te zijn, want na flink wat heen en weer geschuif om een gaatje te vinden om de winst te forceren en dit te voorkomen claimde Jokim drie keer dezelfde stelling. Remise? Zijn tegenstander was niet overtuigend, kortom reconstructie. De meeschrijver van ASV was net als Jokim wel overtuigd van drie keer dezelfde stelling. Dus de reconstructie mondde al redelijk snel uit in een analyse waarin ook de drie keer dezelfde stelling echt werd vastgesteld. Briljante claim! Prachtige teamoverwinning 4,5-3,5. Een goed debuut. Al met al een hele gezellige schaakavond mede mogelijk gemaakt door onze gezellige gasten.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8332