January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Geluksdag voor Lonneker V4

Door: Henk Jonkers

Op vrijdag de 13e mei moest het vierde viertal van SV Lonneker aantreden in Almelo voor de laatste wedstrijd van dit seizoen. Gelukkig was het ook voor de tegenstanders vrijdag de 13e, dus het kon nog alle kanten op… Vanwege tegenvallende resultaten eerder dit seizoen was ons team helaas al verzekerd van de laatste plaats op de ranglijst, maar we wilden natuurlijk alles op alles zetten om onze eer nog te redden.

Iedereen was ruim op tijd aanwezig in de Schelf en de klokken werden voor acht uur al in werking gezet. Bij zowel Johan als Ed kwam er pronto een Italiaanse stelling op het bord, Louk opende solidly met het Engelse 1. c4, en ik stuurde zelf aan op een Colle-opstelling.

Bij Johan bleef alles in evenwicht, en de stelling werd steeds verder dichtgeschoven. De heren besloten daarom om er niet een al te lange zit van te maken, deze partij eindigde als eerste met een puntendeling.

In mijn eigen partij wisselden de kansen, ik won een kwaliteit maar gaf die even later weer terug. Maar toen ik kon afwikkelen naar een eindspel met twee lopers tegen twee paarden bleek dat het paardenspan van mijn tegenstander toch het onderspit moest delven tegen mijn loperpaar.

Intussen had Ed groot voordeel bereikt. Door een misrekening van zijn tegenstander, waardoor de promotiecombinatie die hij in gedachten had niet bleek te werken, behield Ed een grote materiële voorsprong, waarna ook hij snel het beslissende volle punt kon bijschrijven.

De partij van Louk ontaardde in een ware thriller. Zijn koningsstelling stond behoorlijk onder druk, en de koning van zijn tegenstander stond in het centrum ook niet helemaal veilig. Maar Louk had een grote tijdsvoorsprong, wat in zo’n complexe stelling een belangrijk voordeel bleek. In hoge tijdnood bracht zijn tegenstander nog een paar wanhoopoffers, maar Louk hield het hoofd koel, en in een compleet verloren stelling met nog enkele seconden op de klok gaf zijn tegenstander zich gewonnen.

Dus missie geslaagd: met een 3,5-0,5 overwinning was de eer meer dan gered.

  
  Almelo V4   – Lonneker V4  ½-3½

1. Jan Vrolijk  – Henk Jonkers 0-1
2. Johan Blokhuis – Teun Molenaar ½-½
3. John de Jonge – Louk de Wit  0-1
4. Gert Boer   – Ed Balk    0-1