September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Esgoo/dr Max euwe komt goed weg met 1,5 bordpunt

19-12-2014 het was weer de avond voor de wedstrijd van Lonneker v1! Tegen de fusie club Esgoo en Max Euwe. Vroeger waren het grote vijanden maar de ambitie om hoog te schaken met enkele goede schakers staat bij een enkele club voorop, en club liefde is dan blijkbaar het ondergeschoven kindje.

Maar afijn de wedstrijd: het team van esg bestaat louter uit toppers, Ewoud de Groote een man die zijn verantwoordelijkheid neemt en altijd op bord 1 zit en ALLES WINT! (hij is gewoon te goed) Raoul, een 21 plusser met veel schaak talent, Anne Veltman, leuke en aardige jongen met veel potentie en 2100, daarnaast zou J. de Jong mee kunnen doen (een man die het frans als succesvolle opening ziet…!) Achim een mede CM!! Of nog een ander lid.

Het team van Lonneker: sinds 1 jaar is R.G.Bos teamleider, en is de samenstelling van het team ook anders. Het team bestaat uit een in potentie 2299 speler Gijs Gerritsen, een in potentie talent Erik A, misschien wel de speler met de meeste kennis van het spelletje van onze club Boris T, en Bossie. Op 19-12-2014, de datum is al eerder genoemd, konden er 2 spelers van dit team helaas niet. Boris T had een optreden en Gijs G was met het jeugdteam opstap. Invallers? Bos vroeg o.a. talenten zoals willem B en Mart W echter konden deze helaas niet, wat nu? Er waren nog 2 beunhazen die gelukkig nog wel een avondje vrij konden maken. Dit waren echter niet zomaar beunhazen: Fabian S ja jullie kennen hem wel, een man die het spelletje erg goed in de vingers heeft en gewoon ECHT goed is, zijn rating van 2180 is wat geflatteerd maarja. En titelhouder Paul ten Vergert was bereid om te spelen.

De verwachte opstelling was: Ewoud, Anne, Raoul, Achim. Een erg sterk team, hoe konden hier punten tegen gehaald worden? Gelukkig beschikken we bij Lonneker over George en hij bedacht een naar eigen zeggen briljante opstelling. Paul, Fabian, Bos, Erik, met deze opstelling hadden we goede kansen: bord 1 minimaal half, bord 2 minimaal punt, bord 3 half en 4 ook half. Douchen handtekening zetten en klaar, het liep echter anders!

Esg had het team versterkt met Wouter de Haas. Deze man speelde al 2 keer soepel remise tegen mij met zwart, we waren dus gewaarschuwd. Esg nam de wedstrijd dus erg serieus. De spanning was de voelen in het clublokaal van Lonneker, er moest dus gedronken worden. Fabian en ik zelf dopten om half 8 het eerste biertje los, Bos en Erik A namen een lekker glaasje water.

Dan de wedstrijden……. Bord 1. Anne Veltman – Paul ten Vergert (Ewoud kon waarschijnlijk deze avond niet?). Bord 2 Fabian Stotien- Ewoud (ow toch wel, maar blijkbaar bang). Bord 3 Raoul- Bosberry, bordje 4 Akkersdijk- Haas. Prognose, bord 1 max half, bord 2, minimaal 1 punt, bord 3 en 4 TRICKY. Het beloofde dus een spannende match te worden. Ondertussen waren er alweer de nodige biertjes losgedopt door de bord 1 en 2 van Lonneker. De partijen begonnen, bord 1 Sveshnikov met Da5 plus, bord 2….. zucht 7.a3! Met deze zet werd gelijk duidelijk dat Fabian de wedstrijd niet heel serieus nam helaas, maarja hij was wel aan de beurt voor BIER. Bord 3 Lb5 sissi, bordje 4 een poging tot catalaans.

Anne speelde zoals verwacht erg sterk en Paul zat te zweten achter het bord, Fabian die op 1/1 stond tegen Ewoud begon te begrijpen dat hij door de ontwikkelingen op bord 1 toch een beetje serieus moest spelen. Bord 3/4 speelden zoals verwacht UITSTEKEND. Die Akkersdijk speelde alsof zijn leven er van af hing en stond na 1 uur al een stuk voor, of was deze weg gegeven? Bos speelde solide en het witte plusje was erg snel weg. Bosje nam de taak als leider van het team heel serieus en begon erg goede zetten te produceren, bij de borden 1 en 2 werden er door teamlid Gijs G weer de nodige biertjes gedropt waardoor de concentratie verslapte.

21.a4 van Anne maakte duidelijk wat zijn intenties waren. Bord 3/4 stonden goed voor Lonneker en bord 2 was onduidelijk. Paul die onder druk stond door de woorden van zijn teamleider nam even snel een Colaatje, en nam een biertje voor Stotien mee. Erik A, overspeelde Wouter nog steeds en het punt werd verdient binnen gehaald. 1800-1980 1-0! Hoppa lekker AKKERSDIJK. Wat er toen gebeurde was verbazingwekkend. Ewoud maakte een blunder/offer geen idee hoe je het noemt maar het sloeg in de ogen van de “lonneker-mensen“ nergens op. De engine van Fabian gaf zaterdag ook aan dat het offer erg matig is en maximaal remise is, met veel geluk voor zwart. Bos was onderhand lekker aan het chillen. Hij had een duidelijke plus bereikt, toen het moment was om te oogtsen, Pxf6 Pxf6 Df4 SCHAAK en daarna Dxf6, misrekende hij zich echter. Dus: genoegen nemen met remise, halfje met zwart tegen 21 plus uitstekend werk Boss.

Dan de borden 1 en 2, bordje 1 speelde Anne een uitstekende partij en Paul door het overvloed aan bier verzwakte, daarentegen stond Stotien gewoon prima, dus de overwinning was eigenlijk nooit in gevaar. Wat er toen gebeurde is niet met een pen te beschrijven, vandaar dat ik het typ! Paul 31:00 Anne 0.21, ik dacht Anne maakte een blunder, echter speelde hij briljant en miste ik alles en ik kwam tot de conclusie dat remise maken het max haalbare was. Wat er toen gebeurde was echt DOM, ik kreeg nieuw bier van Melle E, nam een grote slok en besloot dat ik geen remise wilde maken, maar wel Dc6 wilde spelen MET remise aanbod, echt krankzinnig is het juiste woord.

Door de gebeurtenissen op de andere borden 1,5-0,5 en de stelling op bord 2, moest er doorgespeeld worden. Nouwja prima, focus was het woord wat ik nodig had, en gelukkig gebeurde dit ook, en er werden een paar erg sterke zetten uit mijn vingers getoverd. Anne V die in tijd nood zat, zag door de boompjes het bos niet meer en moest capituleren (technisch gezien op tijd). 2,5-1,5 en de overwinning was binnen! Fabian die onderhand redelijk onder invloed was begon een beetje onnauwkeurig te spelen. Eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat Ewoud ook wel erg sterk speelde! Fabian werd gewoon helemaal overspeeld en met de krachtzet Kf2 was het einde nabij! Zo geschiede ook, de eindstand 2,5-1,5 voor Lonneker!

Na 3 wedstrijden en 6 puntjes staan we er uitstekend voor en zijn we koploper! 14-04 staat de return op de kalender, und der Urlaub ist eingetragen! De overwinning werd die nacht goed gevierd, en moesten de teamleider en gijs G aan de Lonnekeresweg 45 nog extra kratten PILS halen omdat het bier op was! Er werd de avond verder nog gedanst, gelachen, gekaart, geschaakt, gedronken, het was gewoon genieten voor eenieder. Door zulke avonden laat Lonneker weer zien waarom het de leukste, gezelligste club van heel Nederland is!

Paul