December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

SVL-1 wint Ronde 2 nipt in Putten

Zaterdag 7 oktober 2023. Op het programma de tweede ronde in Klasse 3B: uit naar PSV/DoDO-1. Dat betekent voor ons honderd kilometer reizen naar Putten. We waren enigszins verzwakt opgekomen want vaste teamtoppers Arno en Jarno waren vandaag beide elders. We waren opgesplitst in twee groepjes van drie (Mart en Jürgen chauffeurden) en twee man (Bas en Jokim) op eigen houtje – allemaal keurig op tijd in culturele hotspot ‘Stroud’ en we namen om 13:00 uur plaats achter de borden. Hier het wedstrijdverloop.

Als eerst klaar was Bas. Rond half drie ging hij een pionnetje winnen, niks aan de hand verder, maar diens tegenstander, Dirk Veldhuizen, zag dat en wilde dat niet. In plaats daarvan liet hij door een zetverwisseling een dodelijk vorkje op dame en loper toe en verloor zo een toren. Dat was meteen game over en Bas mocht dus de felicitaties na krap anderhalf uur in ontvangst nemen. Je hebt van dat soort partijen waarin je gewoon normaal speelt en het dan in de schoot geworpen krijgt. Bas ging snel weer naar huis om de zorg voor de hond over te nemen. 0-1!

Avgerinos was de volgende die wel wat later, maar toch relatief vroeg klaar was. Hij had de opening mooi gespeeld, lang gerokeerd met een paard supersolide ernaast op b1. Zijn tegenstander, Kasper Dokter, had volgens mij niks te halen met de zwarte dame op a5 daar, maar hij had wel een idee met Pc6-b4-a2, vanwege dat paard op b1. Laat dat idee nou precies op het bord gekomen zijn waardoor Avgerinos de dame moest geven om mat te voorkomen. Zet 40 werd niet meer gehaald. 1-1.

De volgende die klaar was was onze sterspeler Jochen op bord 4. Vandaag werkte zijn Duitse magie in de Nederlandse competitie niet zo lekker, hij was in het middenspel al behoorlijk in tijdnood en gaf zijn tegenstander Rogier Dijk zomaar een stuk cadeau. Toen was het niet leuk meer. 2-1 voor PSV/DoDO-1.

Nu volgden twee halfjes: Roelof (foto) stond met zwart op bord 8 een toren tegen een loper voor, maar hij kon geen plan vinden om dat om te zetten in winst. 1900+’er Mark Kortrijk bood na een beetje heen-en-weren remise aan en dat nam onze Roelof aan.
2100’er Ewoud ‘t Jong, de tegenstander van Mart op bord 1, deed een ongeldige remiseclaim toen het pas twee keer dezelfde stelling was. Na de ontvangen tijdstraf werd een zet later alsnog remise overeengekomen.
Twee prima plushalfjes met een groot overbrugd ratingverschil. maar het was dus nog wel 3-2 voor PSV/DoDO-1.

Ik (Jokim) pakte op bord 2 na een hele middag in de denktank en met flinke tijd- en stellingsproblemen zomaar een vol stuk mee rond zet 30. Nu zou ik dat saai kunnen uittikken, maar ik werd met nog zeven zetten en eigenlijk te weinig tijd tot de tijdcontrole gecharmeerd van het idee om dat stuk weer weg te geven om met m’n b-pion te gaan promoveren. Olger van Donk gebruikte zijn resterende tijd nog om die ene variant te vinden om de pion tegen te houden, maar dat kostte hem wel z’n twee laatste stukken. 3-3.

Jürgen (bord 3, foto) en Jeroen (bord 5) hadden allebei aantoonbaar een voordeel op het bord, maar een winst was op beide witborden nog wel echt ver weg. Jeroen wikkelde stukje bij beetje af in een stelling met twee torens tegen een toren en een loper, maar tegenstander Olger C. van Dijk verkocht zijn huid duur. Jürgen zat te ploeteren met vijf tegen vier pionnen op dezelfde helft van het bord.
Jeroen had het zichzelf makkelijker kunnen maken, maar pakte keurig door, waarmee het 3-4 werd. Nu kon Jürgen met 2 tegen 1 pion remise overeenkomen, maar hij had ogenschijnlijk nog veel te veel schaakplezier. Na een eeuwigheid (25 minuten?) werd toch maar remise gemaakt : 3,5 – 4,5!

Dit was voor Lonneker-1 de derde overwinning in drie wedstrijden tegen PSV/DoDO-1 in klasse 3B, en de meest zwaarbevochten, met glansrollen voor bord 6 Bas die er nagenoeg niks voor hoefde te doen en bord 5 Jeroen die er alles uit de kast voor moest halen. En wat te denken van de drie plusremises?

In de derde ronde op 4 november ontvangen we grote angstgegner WSG-1 in de IJsclub. Kom langs!

Zie https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14657

-Jokim