November 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Video : geen confrontatie in de Siciliaan

–door Roelof Berkepeis

Alexander Morozevich is een bekende en artistieke schaakgrootmeester, die af en toe zeer fraai spel laat zien. Ook met snelschaak (blitz) is hij soms een geweldenaar, in 2014 won hij het grote Blitz Kampioenschap in Moskou.

De volgende partij vond ik laatst ergens en maakte er een eigen video van, waarbij het spelverloop duidelijk zichtbaar is.
.

.
Morozevich speelt een alternatieve opzet tegen de Siciliaanse verdediging, een manier die ik zelf ook ambieer : mijd confrontatie met Zwarts pion c5, speel er omheen! Deze aanpak zien we tegenwoordig niet vaak, maar schaken kent ook mode, echt!.

Alexander Morozevich

Morozevich fianchetteert vroeg zijn Dame-loper, waardoor hij eigenlijk aan Zwart vraagt: “ga je nu ook nog e5 doen? want dan valt er een gat op d5!” En omdat een Siciliaan-speler waarschijnlijk eerder kort dan lang zal rokeren, is pion g7 vanaf het begin een doelwit.

Kijk hoe Wit dit idee vormgeeft; hij beweegt zijn stukken voor zowel aanval als verdediging, in pure harmonie als je het mij vraagt, zelfs in een snelschaakpotje!

Of JUIST in een snelschaakpotje!? Want geeft deze GM zo zijn geheime recepten niet prijs?
Ik denk namelijk dat we hier goed de basis-patronen zien van zijn openings-idee en zo kunnen we wellicht veel leren. Ik wel in elk geval, deze opzet licht me ..
.

.
De partij kun je zelf ook nog eens rustig naspelen op onze Speel-Partij-Na pagina, of door arena.chessdom.com – en op deze pagina vind je alle snelschaakpartijen van alle ronden van dit toernooi.

* bezoek de wikipedia pagina van Morozevich.

.
.