April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Viertal Lonneker wint van HSC Stork dankzij uitstekend debuut

Zaterdagochtend, Ed zit lekker een kopje koffie te drinken in het Australische ochtendzonnetje. Een familiebezoekje, lekker hoor. Hij ziet een kangoeroe. Het beestje hupst rustig voor hem langs. Een Kangoeroe gebruikt zijn staart als tegengewicht bij het tweebenige springen op hoge snelheid en als steun bij het staan en langzaam huppen. Ed denkt bij zichzelf, dat is nog eens wat anders dan een paardensprong. Over paardensprongen gesproken, hoe zou mijn team het er gisteren vanaf gebracht hebben?

Ongeveer 12 uur eerder, maar toch tegelijkertijd. Een koude vrijdagavond in Lonneker. In het dorpshuis wordt een uitvoering gespeeld door Toneel- en revuegezelschap “Kameleon”, met achter de schermen onze eigen Tom. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat “Wonder boven wonder” echt het kijken waard is. Maar ook Tom speelde dus niet mee op deze avond.

Wie speelden er dan wel, vraagt u zich af? De vedette van de SBO Viertallencompetitie klasse D. De speler met de hoogste rating van de hele klasse.  Oftewel Cupido, uiteraard op bord 1. Als je op zoek bent naar een oerdegelijke invaller dan kom je natuurlijk snel uit bij Ronald Edens, die nam plaats op bord 2. Op bord 3 speelde basisspeler Louk vandaag met de zwarte stukken. Op bord 4 zat een debutant. Hij speelt dit seizoen steeds vaker intern en dus werd het ook tijd voor het externe debuut van Julian.

Voorin de zaal mag Walter een zet terug nemen van Groenwoudt, terwijl Jeroen erg snel van Mart wint in de kwartfinale van de beker. Ook zitten er nog twee schreeuwlelijken die drukker lijken met een groene collectie naast het bord verzamelen dan hun kwartfinale van de beker. Toch trekt dit schouwspel wat bekijks, terwijl Julian achterin de zaal gewoon prima de opening doorkomt.

Cupido krijgt achterin de zaal van Fetze Elgersma een koningsaanval te verduren en komt tot de conclusie dat zijn tegenstander wel echt mat wil zetten. Naar eigen zeggen heeft Alexander al erg vaak op rij gewonnen extern voor Lonneker, dit is niet gefactcheckt, maar mat gaan zou die reeks wel ten einde brengen. Dus alle zeilen moeten worden bijgezet. Julian begint ondertussen zijn stukken goed neer te zetten in de andere hoek van de zaal.

Johan, de vader van jeugdlid Ethan, speelt vanavond tegen Jan in `t Veld voor de interne competitie. Maar het gebrek aan ervaring tegen deze schaakveteraan lijdt helaas tot een nederlaag. Appie was vrij en hij had het wel geweten als hij Paul was geweest, maar eigenlijk was er op dat moment nog niet zoveel aan de hand voor ondergetekende. Julian schoof ondertussen zijn stukken steeds verder naar voren.

Alexander had de koningsaanval overleefd en pakte het eerste punt voor het viertal. 1-0. Weer een puntje toegevoegd aan de indrukwekkende reeks van 3 overwinningen op rij, of 4, misschien meer geen idee, het zal wel zo zijn, ik heb het niet gecontroleerd. Ronald was niet tevreden of ontevreden over zijn stelling en gezien de posities op de andere borden bood hij remise aan. Want erg veel zin om als laatste deze stelling uit te moeten spelen voor een resultaat had Ronald niet. 1,5-0,5. Julian begon aan zijn reeks goede zetten, ook uitstekende zetten toe te voegen.

Walter verloor met wit intern van Gerard, met zwart gaat het meestal beter, dus de volgende keer opent hij a3 tegen Gerard. Ik zag het ook niet meer ging hele a-typische zetten als h4 en g4 doen en daar ging het ergens ook gelijk vrij hard mis en zo kwam Paul net als Jeroen in de halve finale van de beker. Julian stond ondertussen een toren voor!

Fantastisch dat er weer iemand vanuit de jeugd doorstroomt en niet zomaar iemand. Stiekem achterin dat hoekje deed Julian eigenlijk van begin tot eind alleen maar goede zetten. Niet onder de indruk van zijn debuut, speelde hij gewoon een uitstekende partij. Nadat hij een toren voorkwam wikkelde hij rustig af en niet veel later gaf zijn tegenstander op. Een briljant debuut en ook nog eens het winnende punt scoren, uitstekend!. Louk wist helaas niet te winnen 2,5-1,5, al met al toch een prima teamoverwinning. Hulde voor koning Julian! Bas wist even later intern Avergerinos er nog af te schuiven.

Gijs