September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Lonneker wint na snelschaak van ENO in SBO Cup

Het klinkt niet heel spannend de eerste ronde van de SBO-cup op een maandagavond uit naar Nijverdal. Maar bekerwedstrijden zijn altijd bijzonder wedstrijden en ze hebben altijd iets speciaals. Met onze bekerwinst van vorig jaar nog vers in het geheugen en met veel vertrouwen in titelprolongatie mochten we gelijk tegen de op papier misschien wel sterkste tegenstander in de SBO-cup. Maar gelukkig zijn er bekende cliches zoals: “de wedstrijd wordt niet gespeeld op papier” en “we moeten van onze eigen kracht uitgaan” waardoor we ons gesterkt voelden. Met Boris die dit seizoen nog niet had verloren in Nederland, Wennink die al 20 partijen op rij niet heeft verloren, Bulter die extern ook nog niet heeft verloren en ikzelf met nog 100% tegen mensen met een lagere rating moest dit allemaal helemaal goed gaan komen. Voor dit superviertal dat in de KNSB-beker al glorieus met 4-0 heeft gewonnen moest dit gewoon “another bisquit” zijn.

 

Met de turbobolide die ik van mijn moeder had geleend mocht ik iedereen ophalen. In de auto werd er al wat voorbeschouwd en werd de WK-match besproken. Zonder problemen arriveerden we in Nijverdal. Daar moest ik net zoals de teamleider van de tegenstander nog eerst de opstelling opschrijven onder het motto van goede voorbereiding. Nadat deze waren uitgewisseld waren onze tegenstanders bekend. Boris Mocht tegen de sterkste speler Johan op den Dries. Willem speelde Matthew Johnson en was licht favoriet. Mart speelde tegen Etien Alssema en was ook licht favoriet. Ik mocht tegen het tricky jeugdtalentje Oseb Merkon op papier was ik favoriet, maar jeugdtalentjes zijn nog wel eens underrated.

 

Mart kwam al vrij snel goed te staan. Hij won een loper tegen een pion na een zet of 15 en toen was het aan hem om dit uit te spelen. Ik speelde met zwart en wist nog net dat de opening van mijn tegenstander Engels heette, maar dat was ook wel weer alle openingskennis die ik had. Ik wist de opening te overleven en kwam in een eindspel met dame 2 toren 6 pionnen voor beide spelers. Willem stond wel prima en over de stelling van Boris kon ik ook nog niet zoveel zeggen.

 

Wennink was even later in een eindspel beland met een toren een loper en 3 pionnen terwijl zijn tegenstander slechts een toren en 2 pionnen had. Ik had ondertussen door actief te spelen een goede stelling bereikt en mijn tegenstander bood remise aan. Dit sloeg ik af alleen de zet daarna was een enorme blunder. Mijn tegenstander kon met een torenoffer mat in 3 geven. Gelukkig had hij dit ook niet gezien. Een zet later had hij na wederom een blunder van mij mijn dame kunnen winnen door zijn andere toren te offeren. Dit zag hij gelukkig ook niet. 4 zetten later had ik weer een solide stelling bereikt en kon ik bezig gaan met matzetten. Ik won eerst een toren en even later was het mat. 1-0 voor Lonneker.

 

Een rondje langs de borden leverde een prognose van een 2,5-1,5 overwinning op. Boris stond zwaar onder druk. Willem had zijn prima stelling niet om kunnen zetten in een voordeel maar stond gelijk en Mart was aan het winnen. Dit gebeurde ook niet veel later en zo was het 2-0. Dus mijn gedachte was “Nothing on the hand, said old shedderhand.”

 

Maar Old Bulter probeerde op winst te spelen en verloor op een gegeven moment de kwaliteit en het was maar de vraag of hij de stelling kon houden. Boris was ondertussen ook niet onder de druk uitgekomen en zijn tegenstander wist alles te ruilen zodat hij een toren en een pion tegen een loper overhield. Dit bleek helaas voldoende voor de winst en zo werd het 2-1. Willem verloor niet veel later ook zijn partij en zo werd het 2-2.

 

De SBO-cup kent geen verlengingen, maar gaat gelijk over naar penalty`s of te wel snelschaken. Het spannende affiche kreeg nu een machtige apotheose. Ik had geluk, het voordeel van tegen een jeugdtalentje spelen is dat deze doordeweeks vroeg naar bed moeten. Mijn tegenstander was dus niet aanwezig in de speelzaal en zo stond Lonneker al met 1-0 voor. Maar we waren er nog lange niet, want door de verdeling van de punten bij de normale partij zou Nijverdal genoeg hebben aan 2-2 bij het snelschaken. Nadat ik toestemming had van de wedstrijdleider om te filmen begon het snelschaken.

 

Boris kreeg een eindspel met beide een toren en 6 pionnen zijn pionnen structuur was wat slechter en hij kwam een pion achter, maar zijn tegenstander kwam in zet dwang en uiteindelijk had Boris zelfs een pion meer en besloten ze tot remise met nog 40 seconden op de klok allebei. Toen ik daarna bij Mart ging kijken kreeg hij net een paardvorkje op zijn koning en dame tegen. Dus toen was alle hoop opeens gevestigd op Bulter die gelijk stond en moest winnen. Alleen Bulter besloot net remise aan te bieden. Als zijn tegenstander dit aannam dan was het afgelopen. Gelukkig nam hij het niet aan. Toen vertelde ik Willem dat hij moest winnen. Bulter voelde de druk en gaf uit het niets een toren weg. Ook daarna speelde hij rommelig en hij besloot nogmaals remise aan te bieden. Als zijn tegenstander het aannam dan was onze bekerdroom wederom verloren.

 

Gelukkig sprak de tegenstander van Willem niet zo goed Nederlands en hij had schijnbaar niet meegekregen dat remise voor hem voldoende was en hij speelde verder. Willem ging een paar keer op en neer met zijn koning. Ik stond aan de verkeerde kant dus ik kon de tijd niet zien. Zijn tegenstander won een stuk en dit zorgde ervoor dat hij een zet later mat kon zetten. Echter toen hij met dit geslagen stuk de klok in drukte ging dit mis. De zeven seconden die hij had liepen voorbij en Willem die nog geen zet had gedaan claimde de partij in plaats van een zet te doen en mat in een te gaan. Er was enige consternatie, maar uiteindelijk moest iedereen conluderen dat Lonneker had gewonnen met 2,5-1,5.

 

Zo zwijnden Bulter en Lonneker behoorlijk, maar ach wat maakt het uit we zijn weer een rondje verder. Nu afwachten of de volgende ronde ook zo`n spectakelstuk wordt.


Gijs

 

E.N.O                             –       Lonneker                         2-2       1,5-2,5

Johan op den Dries     –      Boris Tsoukkerman        1-0       1/2-1/2

Matthew Johnson       –      Willem Bulter                  1-0       0-1

Etien Alssema              –       Mart Wennink                0-1       1-0

Oseb Merkon               –       Gijs Gerritsen                 0-1        0-1R