January 2023

Lonneker overtuigend door naar halve finale SBO-cup

In de achtste finales hebben we nog een rondje kunnen sparen omdat we vrijgeloot waren, maar in de kwartfinales moesten we echt aan de bak tegen ENO, de club die ons al had uitgeschakeld in de KNSB-Beker. Doordat de competitie van de onderbond losgekoppeld is van de KNSB betekent dit, dat nu iedereen die mee mag spelen in de SOS-competitie ook mee mag spelen in de SBO-cup. Dit zorgt er voor dat de cup dit jaar een stuk sterker bezet is dan in het verleden. Ook van onze kant betekent dit dat wij opeens spelers als Paul en Alexander konden opstellen. Maar ook eerste team spelers Jokim en Arno. De voorzitter was wel een beetje zenuwachtig vooraf en merkte op dat als ENO met de sterkste vier op zou komen dat we niet eens favoriet waren.

Cupido die het niet vreemd is om in een SBO-viertallen competitie te spelen, was mooi op tijd aanwezig om onze jeugd weer een beetje wijzer te maken over het schaakspel. Arno en Jokim kwamen tijdens de jeugd binnendruppelen en Paul was zoals afgesproken keurig om 19:59 aanwezig. Er was wel enige onduidelijkheid van onze kant over de opstelling van ENO. Want de verwachte namen Mark van Essen, Johan op den Dries en Etiën Alssema waren gespot, maar wie zou er nog meer spelen. Rachel op den Dries-Heuten (1317) was ook aanwezig, maar was die nou mee als toeschouwer, of zou ze toch spelen. Dit tweede bleek waar, waardoor we opeens zwaar favoriet waren om een rondje verder te komen.

Paul kreeg op bord 1 met zwart, tegen Johan een opening met d4 f4 tegen. Paul als remise expert herkende meteen dat zijn tegenstander niet kwam om te winnen en binnen een halfuur was het dan ook remise. Binnen het uur had Arno op bord 4 ook al Remise tegen Mark van Essen. Zodat Arno na een dramatische seizoenstart extern ,1 uit 5, zijn tweede blok van 5 partijen een uitstekende score van 4 uit 5 kan bijschrijven.

Cupido die dit seizoen extern nog op 100% stond voor Lonneker, 1 uit 1, stond voor negen uur ook al erg prettig tegen Rachel op bord 2. Goed uitgerust door al zijn vakanties zou dit voor hem geen probleem moeten zijn. Cupido kwam dan ook geen moment in de problemen en pakte inderdaad ook een belangrijk puntje. Zo werd het 2-1 en dus gingen alle ogen naar het bord van Jokim.

Mocht Jokim niet verliezen, dan waren we door. Mocht Jokim verliezen dan werd het snelschaken en mocht het snelschaken ook gelijk worden dan waren we toch door op basis van een nul op een lager bord dan ENO, aangezien er dan steeds een bord wordt weggestreept in de score om de winnaar te bepalen.

Maar waarom zouden we eigenlijk gaan speculeren op een verlies van Jokim, misschien wel de meest getalenteerde speler van Lonneker, de Messi van Lonneker, hij laat het er altijd zo makkelijk uit zien.  Dit seizoen tot dusverre ook nog briljant met een score van 4 uit 5 extern. Geen enkele reden om te denken dat hij zou verliezen van Alssema, waar zelfs ondergetekende en Wennink nog wel regelmatig van hebben gewonnen.

De stukken dansten dan ook weer als vanouds bij Jokim, alle stukken stonden op het juiste moment op de juiste plek. Die van zijn tegenstander niet. aan superlatieven dan ook geen gebrek in onze uitslagen app, waar updates werden gegeven. “Jokim speelt echt heerlijk, echt een masterclass! “ Het mag dan ook geen verrassing heten dat Jokim na deze partij een punt bij kon schrijven en de stand op 3-1 bracht.

Hoppa, probleemloos een rondje verder, op naar de halve finale!