December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Lonneker Schakers goed vertegenwoordigd op Open Apeldoorns Rapid-kampioenschap.

Op zaterdagmorgen 29 april vertrokken 4 spelers van Lonneker vol goede moed richting Apeldoorn om mee te doen aan het Open Apeldoorns Rapid-kampioenschap 2023.

Het was een mooie zon overgoten dag en we hadden er zin!

Mart, Jürgen en Leon deden mee in de A-groep en Bas mocht mee doen in de B-groep.

In de auto werd al druk gespeculeerd over onze winst kansen, in de A groep vol rating kanonnen deden ook maar liefst 3 IM’s en een FM mee, dit zou dus echt ontzettend moeilijk worden.

Mart wist ons echter gelukkig te vertellen dat titels niks voorstellen en ze er in principe eigenlijk ook helemaal niks van konden. Volop kansen dus!

Helemaal natuurlijk gezien de kwaliteiten van onze eigen toppers die gewoon iedereen van het bord kunnen blazen.

Ook voor Bas die in de B groep, gezien zn rating bij de favorieten hoorde, moest er volop kans liggen.

Mart wist echter ook weer te vertellen dat Bas ook nog is under rated is, dus eigenlijk kon de winst in groep B al genoteerd worden voor Lonneker.

Mooi op tijd aangekomen in Apeldoorn verkenden we de speelzaal, maakten een praatje met wat bekenden, dronken een kopje koffie, alhoewel Leon eigenlijk al direct aan de groene(in dit geval bruine HJ) knuppels wou en maakten ons klaar voor de strijd en bovenal een gezellige dag.

Mart moest in de eerste ronde nog even warm draaien( we weten het is geen ochtend mens) en speelde net als Jürgen remi. Bas won zijn eerste partij vrij eenvoudig.

Leon speelde de eerste ronde tegen  Niels Ondersteijn. Zou die het aandurven zn Travestieten opening te spelen tegen een IM??!!

Het antwoord was meteen duidelijk: JA NATUURLIJK!! Wat een koning is het ook die Stuij!

Helaas bezweek Niels niet onder deze Mad Man opening en won vakkundig.

Waar ging het dan mis voor Leon? Ook dat antwoord was snel duidelijk, hij had nog geen Pils!! Wat een blunder, ook wij hadden hem er natuurlijk op moeten attenderen! Snel na de bar een Hertog Jannetje halen en eigenlijk kon het nu niet meer mis gaan! Dan maar 6 uit 7 halen.

Dan Ronde 2. Mart is goed wakker, Jürgen is warm gespeeld, Leon zit aan pils en Bas voelt zich comfortabel.

Mart speelt een prima pot en wint, Jürgen laat zn klasse zien en wint vakkundig, Bas wint weer snel en Leon speelt zn Travestieten opening tegen een 2143! Speler, dit keer met pils en zie hier meteen het verschil, een soepele remi! Alles gaat lekker! In beide groepen liggen we op kampioen koers!

Ronde 3. Mart speelt een mindere pot en verliest. Jurgen wint weer, wat een beest! Bas lijkt op weg na zn derde overwinning, Mart en Jurgen staan erbij en zien allebei het mat motief, Bas zelf echter niet en verliest een paar zetten later, zonde! Leon pakt weer een halfje.

In het vervolg van het toernooi komt er helaas zand in de motor. Leon weet met zijn opening in 3 gewonnen stellingen te komen, onvoorstelbaar knap! Helaas kost het elke keer wel te veel tijd en verliest hij in tijdnood. Waar zou het eindigen met hem als die toch een normale opening zou spelen?! We weten het niet en de blikken in de ogen van zijn tegenstanders na de eerste paar zetten maken alles goed.

Bas en Jürgen zijn het ook even kwijt en laten te veel punten liggen. Harstikke zonde en on-nodig. De B groep zal niet meer gewonnen worden door Lonneker.

 Mart ligt nog wel steeds op koers voor een goed eind klassement in een buitengewoon sterke groep!

Speelt nog een meesterlijke pot, waarin die in een caro kann zijn tegenstander van het bord beukt, maar verliest tussendoor ook van een aanstormend jeugdtalent, ik schat het mannetje op zon 8-9 jaar oud.

De kampioen aspiraties zijn helaas vervlogen, maar de dag is er niet minder gezellig op. Mart en Leon zitten lekker aan de pils, Bas aan de Warsteiner 0.0 en Jurgen zn versnappering is me eigenlijk een beetje ontgaan. Dat er geen Snitzel met Pommes voor hem was, waarna of heel goed of heel slecht speelt, was wel een klein smetje.

Dan nog de laatste ronde.

Leon staat laatste, maar heeft een bye en zal zo op 2 punten komen. Jurgen speelt tegen de nummer een-na laatst die op 1,5 punt staat. Jurgen sluit toch nog lekker af met een mooie overwinning, red zo zn toernooi en Leon eindigt hierdoor niet als laatste! Shapoo Jurgen! Mart komt in een zo complexe stelling, die mij ver de pet te boven gaat, en besluit met weing tijd op de klok tot remise. Bas verliest ook zn laatste partij en eindigt zo op 50%. Teleurstellend want er had zeker veel meer in gezeten voor hem.

Bas eindigt hierdoor in de middernmoot.

Jurgen eindigt op 3 punten, eigenlijk gezien zijn klasse te weinig.

Mart keurig 50% in zon sterk veld.

Leon 2 puntjes met zijn travestieten opening, Tjaaa wat moet je daar van zeggen.

Na een harstikke leuke dag vertrokken we weer in de dikke bolide van Jurgen richting huis. Wat een bak zeg, maar dit terzijde. We analyseerden het toernooi nog even, kwamen tot de conclusie dat het een geslaagde dag was met een slechte catering en dat we dit zeker vaker moeten doen!

Ook kwamen we nog even tussendoor tot de conclusie dat Caruana met Mart als secondant wereld kampioen was geworden, want Siciliaans schijnt een hele slechte opening te zijn.

Tevreden werd iedereen weer thuis afgezet en zo zat de dag er al weer op. Volgend jaar komen we zeker terug in Apeldoorn en gaan de waarschijnlijk beide groepen winnen.

Bas