September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

senioren intern : verslag en uitslagen R4 – 25 sep 2020

Deze vrijdagavond was het duidelijk dat de herfst begonnen is, het was best fris in het clublokaal. Roelof deed vanavond de deur open en wist zelfs koffie te zetten, want Tom en Gijs waren er niet, Gijs was naar FC Twente en daarom won onze regionale trots natuurlijk : het werd 3-1 tegen FC Groningen!

In totaal waren er 10 senioren en dus konden er 5 interne partijen gespeeld worden. Gelukkig was Mart er wel, hij wist het wachtwoord van de laptop en zo kon er een indeling gemaakt worden. De anti-corona-ventilator spinde zachtjes.

Roelof Berkepeis – Johan Blokhuis. Met Wit speelde Roelof deze avond weer zijn nieuwste rage : 1.Pc3 ?! Zwart kan hierbij vanalles antwoorden. Met zet-verwisseling kwam er een e4-e5 partij op het bord, waarin Johan niet optijd tot rochade kwam doordat Roelof al gauw gevaarlijk werd over de f-lijn, en in het vroege middenspel vergiste Johan zich ergens, waardoor hij een stuk verloor en toen maar direct opgaf. Dat was wel wat vroeg, maar begrijpelijk. De koffie smaakte beide spelers echter prima.

Dit was niet de eerst beeindigde partij; Jan in ‘t Veld ging met Wit snel ten onder tegen Albert Hulskers. Jan zette een London Systeem op, wat goed oogde, maar al gauw werden de Dames geruild en kwam Albert een gezonde pion voor, waarbij de spelers beiden nog een Toren en een (ongelijk kleurige) Loper hadden. Wit had daarbij geen aanval als compensatie en Albert sleepte de winst met de Zwarte stukken vrij makkelijk binnen, omdat Jan zijn huid niet erg duur wist te verkopen.

Louk de Wit had de Witte stukken van Boris‘ schaakspel en wist vanavond behoorlijk partij te geven in een soort d4-d5 partij, welke na zet-verwisseling ontstond. Boris had daarbij vanaf het begin een paar van zijn Zwarte pionnen stevig in het centrum staan en Louk stond wat gedrongen. Ergens in het middenspel verloor Louk toen een volle Toren .. al gauw zag Wit in dat er daarna geen eer meer te behalen was, en gaf op.

Alexander Cupido moest met Wit aantreden tegen Mart Wennink, die zijn favoriete Scandinavische verdediging op ‘t bord kon krijgen. Daarbij bood Zwart in de opening een (c-)pion aan om zoals gewoonlijk complicaties en aanval te krijgen, maar Wit weigerde aan dit spel mee te doen en de spelers kwamen in een taai middenspel terecht waarin Mart langzaam maar zeker de overhand kreeg. Aan deze tafel vloeide het bier ruimschoots en Mart wist zijn stelling rustig uit te bouwen met eenvoudige zetten, waarbij Zwart geen zwaktes had. Wit kwam in tijdnood, hij had na 20 zetten nog 30 minuten op de klok, en na 23 zetten zelfs nog maar 20 minuten. Wit had het dan ook moeilijk om Marts druk op de Damevleugel te bezweren en bezweek tenslotte; op ‘t laatst gaf hij (onbedoeld?) een kwaliteit weg en gaf toen maar op.

Toen was er nog maar een partij bezig : Jeroen Klein Essink – Noah Goldsmid. De Zwartspeler kwam als nieuweling vorige week niet goed uit de verf tegen Louk, maar deze avond liet hij zien toch een behoorlijk potje te kunnen schaken. In een partij-opzet die Jeroen “Engels met g3” noemde, kwam het tot een boeiend middenspel waarin Zwart zijn stukken goed wist op te stellen, hoewel hij wat vroeg h6 en g5 deed terwijl zijn Koning kort gerocheerd was. Wits Paard op h3 kwam in deze partij niet goed in het spel en dreigde zelfs verloren te gaan, maar er waren ook andere complicaties, zoals zware druk met beide Zwarte Torens op de e-lijn en een vrije Zwarte d-pion die Wit dwong om nauwkeurig te verdedigen in de tactische stelling die ontstaan was. Noah gebruikte zijn tijd prima en dacht goed na hoe hij een winst kon forceren; de omstanders waren geboeid door deze partij, die toch maar tot remise werd besloten omdat Zwart niet zag hoe hij het punt kon binnenslepen. Ook in de analyse was niet duidelijk of Zwart had kunnen winnen. Noah had zijn visitekaartje afgegeven en genoten van de avond!