V1 ruim kampioen hoofdklasse * 14 apr ’15

Dinsdag 14 april was het zover, de tweede wedstrijd van het seizoen tussen Esgoo-MaxEuwe en Lonneker! Zoals altijd hebben we zin in deze wedstrijd. We zijn altijd de underdog, maar door de teamgeest komt het vaak goed! De vorige wedstrijd herinnert u zich vast nog wel : Paul won toen op bord 1 in zeer bedenkelijke (verloren) stelling, Fabian verloor ongelukkig en onverdiend op bord 2 van Ewoud (zal hij nu wel op 1 zitten?), Bos had pech met een halfje, en Akkersdijk won verdiend van Wouter.

Enkele maanden later is alles anders. Akkersdijk kon deze wedstrijd niet, maar Wennink was gelukkig bereid gevonden om te spelen. Verder kon ik zelf helaas niet meespelen, en daarvoor hadden we een waardig vervanger gevonden in G. Gerritsen, de man-in-vorm. Of was het toch andersom met de invallers? Nouwja, dit klinkt leuker ..

Dan nu de dag van de wedstrijd. Voor de opstelling was de eerste gedachte: Paul, Bos, Fabian en Gijs. En dan hopen op 1,5 punt of winst – Bos in vorm en Gijs in bloedvorm levert ook wel een punt op! Maar de opstelling werd dus iets anders : Wennink op 1, Fabian op 2 (we gingen er vanuit dat Ewoud niet weer op bord 1 ‘durfde’ plaatsnemen, ook al is hij met afstand de beste schaker van alle teams in deze klasse), Gijs op 3, met wit onverslaanbaar, en dan op 4 de NIEUWE SBO-KAMPIOEN Bos – wat een luxe! Dan onze tegenstanders : 1.Anne Veltman 2.Ewoud de Groote 3.Dinant Postma 4.Raoul van de Oudeweetering. Hmmm, ze komen versterkt op, met alle respect voor Wouter (de Haas) natuurlijk. Als we gaan kijken naar de rating-verschillen, dan komt dit eruit:

Bord 1 : 100 punten voor Esgoo-MaxEuwe
Bord 2 : 250 punten voor Esgoo-MaxEuwe
Bord 3 : 250 punten voor Esgoo-MaxEuwe
Bord 4 : 100 punten voor Esgoo-MaxEuwe

Dat komt neer op 700 punten meer voor Euwe, maar onze teamgeest is minimaal 500 punten waard (euhmm .. of 200).
Op 1 kwam er een Fransman op het bord en Wennink voelde zich als een vis in het water; hij kwam erg-erg prettig te staan.
Op 2 kwam ook een Fransman; Ewoud koos voor een redelijk agressieve aanpak, altijd leuk!
Bord 3 werd, zoals we van Gijs kennen, een d4 en chillen .. echter, pion c4 werd ineens gepakt .. oepsie, pion achter, maar compensatie.
Bord 4 was denk ik een Siciliaan met Lb5 of .. -die partij heb ik niet gezien.

Op bord 1 maakte Anne een grote fout waar Wennink handig gebruik van maakte met Pxd5, de engine gaf toen al +2,5 aan.
Fabian Fabian, die voor de partij maar 2 bier had gehad, zat met wraak-gevoelens : de vorige partij ‘offerde’ (volgens ons: gaf weg) Ewoud een kwal en omdat Fabian toen TE graag wilde winnen ipv remise, verloor hij die pot. Dus nu dacht hij, nadat de f-lijn geopend was, om ook maar eens een toren te offeren. Beetje zonde, want Zwart had al een prettige stelling.
Gijsje ging, na een minder begin, terugknokken en stond haast weer gelijk.
Bos was beetje bij beetje zijn stelling aan het verbeteren en kwam er steeds beter uit! Ewoud, een erg goede schaker, had allang gezien dat het kwal-offer ‘nergens’ op sloeg (er was wel beetje compi, maar wit stond duidelijk beter) en bleef goede zetten doen, dit kostte echter wel erg veel tijd.

Ondertussen stond Wennink +3,5 en konden de stukken haast in het doosje. De erg goede partij van Wennink kreeg door tijdnood helaas een andere wending : de remise werd gemist en hij verloor zelfs nog – erg zonde van een pracht partij! Anne heeft na een onterechte nederlaag tegen mij, nu een onterechte overwinning tegen Wennink! Ondertussen stond Gijs alweer remise, maar door tijdnood deed hij helaas enkele onnauwkeurige zetjes, waardoor hij het onderspit had moeten delven. Gelukkig had de-man-in-vorm al gewonnen, na een erg strakke partij (gok ik); 2-1 was de stand. En ja, Fabian was nog bezig : Ewoud staat erg lekker en wil graag winnen, maar is het niet TE graag? Fabian is een beest in vluggeren en in tijdnood won Fabian op mooie wijze. Zo was de 2-2 een feit. Fabian staat nu op 2/3 tegen Ewoud – erg knap!

Deze 2-2 moest natuurlijk gevierd worden, of was dit toch het after-kampioens-feestje? Eerst werden er enkele biertjes genuttigd in ‘Friends’ – lekker, jammie jammie! Maar echte schakers krijgen nooit genoeg van hun spel en er werd snel verplaatst naar ‘Rocks’, waar nog tot in de vroege uurtjes werd geschaakt. Het was volgens mij voor de heren een geslaagde avond!

Na de partij van Bos tegen Raoul te hebben gezien, moet ik toch even zeggen dat de opening wel klopte, maar de rest niet. Er werd in de opening veel geruild en Zwart consolideerde de stelling prima, er moest echter ween ‘foutje’ of bewussie? Tc2, waarmee Bos voor het eerst met Txb3 een klein voordeeltje kreeg, daarna verzandde het voordeel weer in een remise-stelling, maar door de heerlijke eindspel-techniek van Bos werd er nog erg knap gewonnen. Mijn complimenten!
>> Speel deze partij na.

Tot volgend jaar u Allen!

-Paul