September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Lonneker wint SBO-cup !

16 Mei 2014: een belangrijke dag in de geschiedenis voor Lonneker. Na een spannende halve finale, wacht ons net als vorig jaar de finale tegen WSG. Vorig jaar lootten we helaas uit, waar we dit jaar het thuisvoordeel hadden. WSG is duidelijk de favoriet. Hun opstelling is normaalgesproken: 2100, 2000, 1900, 1900. De voortekenen waren goed, want Lonneker 2 had in de competitie op de eerste vier borden tegen WSG 3 maarliefst anderhalf punt gehaald. Dus tegen WSG 1 moet het helemaal een makkei worden.

Na partijen te hebben gevonden van Funke, Lösing, Krosenbrink en Te Sligte (de vermoedelijke opstelling) voelde ik me zelf al wat zekerder van onze kansen. Onze opstelling, gemaakt door Robin, stootte van te voren al wel op enige tegenstand bij een aantal van de kandidaten… Hoe het ook zei: we gingen er van uit dat Roelof op bord 1 eventueel kon stunten, Melle en Boris puntjes op 2 en 3 pakten en Erik een soepel halfje.

Dan nu over tot de orde van de dag. WSG kwam in een opstelling die geen van ons had verwacht en zeker niet de sterkste was. Toch was het met 2000, 1800, 1900 en 1900 zeker geen misselijk team. We zullen dus flink aan de bak moeten. De loting (WSG heeft wit op het 1e bord), was ook niet geheel in ons voordeel aangezien Melle liever zwart heeft, Roelof met wit misschien wat betere kansen heeft, Boris met wit kan vlammen en Erik met zwart ook lekker achteruit zou kunnen leunen.

Na een paar zetjes stond het zo:

1. Roelof speelt d6 en e5 op wits d4 en c4 en staat wat onduidelijk. Theorie lijkt het al lang niet meer te zijn.

2. Melle speelt zijn gebruikelijk systeempje met pf3 en d4 en c4 en is een beetje aan het chillen.

3. Boris speelt aljechin, heeft wat minder ruimte, maar positioneerd zijn paarden wel goed

4. Ik kreeg Frans tegen en omdat ik de Paul variant toch nog niet goed ken heb ik maar afgeruild.

Al snel lijkt de positie van Roelof wat minder te worden. Hij heeft nog niet gerokeerd en komt al aardig onder druk te staan. Melle en zijn tegenstander ruilen wat stukken, Boris wint een pion maar moet nog meer ruimte prijs geven. Zijn tegenstander heef t 2 lopers en hij 2 paarden. Mijn tegenstander heeft door c5 te spelen een geïsoleerde d pion gekregen. Misschien een mogelijk target in een eindspel…

Roelof’s stelling explodeert als zijn tegenstander niet nauwkeurig heeft gespeeld en een dame moet offeren tegen 1 stuk en later nog een stuk. Het is niet helemaal duidelijk of Roelof de nog steeds doorgaande aanval kan trotseren of niet. Melle krijgt ondertussen een remise-aanbod, maar wacht nog even. Boris lijkt bij nauwkeurig spel misschien een klein voordeel te hebben. Na afwikkeling lijkt het bij mij ook meer en meer in remise te stranden. Ik krijg ook een remise-aanbod. Na overleg met Melle was dit onze verwachting: Roelof verliest misschien, Boris wint hopelijk. Bij snelschaak schatten we onze kansen wel wat beter in dan bij de lange partij. We besluiten beide het aanbod aan te nemen. Een beslissing die Fritz later onderschrijft.

De spanning stijgt. Roelof’s kansen lijken te groeien, hij heeft nu een Dame en een pion tegen een toren en een stuk. Als hij iets nauwkeuriger had gespeeld had hij nog een kwal meer gehad, maar dit lijkt bij goed spel toch wel winbaar. Boris komt toch wat in de problemen. De pionnen van zijn tegenstander rukken op op de damevleugel en de lopers van zijn tegenstander worden beter.
De tijd begint te dringen. Alle spelers hebben al snel nog minder dan 10 minuten op de klok. Boris moet helaas vluchten in een eindspel waar hij 2 pionnen tegen een loper heeft, waarvan een dubbelpion. Het eindspel is 5 pionnen en een loper tegen 3 pionnen en 2 lopers. Dit lijkt op het eerste gezicht te keepen bij nauwkeurig spel. Roelof zet door en wint! Nu lag het lot van de beker voor het eerst van de avond alleen nog in de handen van Boris. Met minder dan 3 minuten op de klok is de spanning om te snijden. De wedstrijdleider (Gijs) meldt zijn tegenstander (Ronald) dat hij mat in 3 gaat zetten, zodat hij de taak van wedstrijdleider volledig op zich kan nemen. Na een spannend slot weet Boris de juiste zetten toch niet helemaal te winnen en moet zijn loper afruilen tegen een loper van zijn tegenstander. Het eindspel wat volgt is verloren en helaas eindigt het toch in 2-2. SNELSCHAKEN!

Van te voren heeft Gijs er maar even het reglement bij gepakt (op zijn telefoon). Het blijkt dat als snelschaken ook in 2-2 eindigt, Lonneker zou winnen omdat we het op de hoge borden beter hebben gedaan. Zo begon Lonneker met verwisselde kleuren aan de sudden death, om een uur of 12. Penalty’s….

Ik was als eerste klaar. Met zwart kreeg ik een goede stelling na caro-kann uit de mouw te hebben geschud. Met een pion meer en nog enkele andere van deze units onder vuur leek het de goede kant op te gaan tot ik zet miste. Een ouderwetse vork bracht me van mijn apropos en moest helaas het onderspit delven. Dit was natuurlijk niet ingecalculeerd aangezien ik mezelf doorgaans wel een snelschaaktalent noemen. Roelof’s tegenstander wilde bewijzen dat hij toch echt goed kan schaken en kwam binnen op Roelof’s koningsvleugel. Hoe de partij daarvoor is gegaan heb ik niet kunnen zien. Een paar pionnen later moest ook Roelof capituleren. 2-0 achter, dit ziet er niet goed uit. Melle en Boris moeten dus allebei winnen om de Cup binnen te slepen. De tijd tikt en alle spelers hebben minder dan een minuut. Boris heeft 40 seconden en zijn tegenstander 20. Melle heeft 20 en zijn tegenstander 40. Boris staat goed en Melle gelijk. Melle is dit natuurlijk wel gewend en zet zijn tegenstander onder druk met snel en aanvallend spel.

Het lijkt erop dat Melle het tijdsverschil wat kan verkleinen. Boris staat ondertussen straalgewonnen maar moet daarentegen wat tijd prijsgeven. Het lukt Melle om de 2e rij van zijn tegenstander te bezetten met Dame en Toren, dit ziet er goed uit, maar met minder dan 15 seconden kan alles gebeuren. Melle’s tegenstander blijkt niet goed bestand tegen de druk van de tijd en mist dat Melle mat probeert te zetten. Met nog 2 seconden op de klok lukt het Melle dan ook om de beslissende zet te doen!
Bij Boris is het eigenlijk alleen nog maar een kwestie van stampen stampen stampen. Hij staan een puntje of 30 voor maar dat telt allemaal niet in tijdnood. Een zet, nog een zet. Wat stukken die omvallen en de tijd van zijn tegenstander gaat naar beneden. De klok van zijn tegenstander staat nu op 0 waar Boris nog 5 seconden op de klok heeft staan. Ziet hij het? De omstanders mogen hem hier natuurlijk niet op wijzen. Met nog 2 seconden op de klok claimt hij toch de winst! Een luide brul galmt door het ijsclub gebouw!!! Kampioenen!!!!!! Door het oog van de naald, maar dat maakt allemaal niet uit. Winnen is winnen. Niet gek voor een 2e team! Na het overhandigen van beker (die eigenlijk nooit weg is geweest uit Enschede/Lonneker) werden de nodige overwinningsbiertjes geopend en werd er nog gezellig nagepraat.

Lonneker – WSG: 2-2 (2-2)*

1. Roelof Berkepeis (1694) – Henrik Lösing (2014) : 1 – 0 (0-1)

2. Melle Edens (1888) – Arent Luimes (1860) : ½ – ½ (1-0)

3. Boris Tsoukkerman (1946) – Bert te Sligte (1906): 0 – 1 (1-0)

4. Erik Akkersdijk (1838) – Gerard Harbers (1907) : ½ – ½ (0-1)

Lonneker wint, omdat na gelijkspel naar het resultaat van de normale partijen wordt gekeken, waarbij het 4e bord niet meetelt. Als dit ook gelijk is wordt er naar het resultaat gekeken waarbij het 3e bord wegvalt. Omdat Roelof op bord 1 wint, heeft Lonneker dus gewonnen.