September 2023

Lonneker – Voorster schaakclub

Wat een wedstrijd, wat een spanning! Nederlands elftal op de achtergrond en mooi stukjes schuiven.

De opstelling was een bijzondere, iedereen mocht een bordje noemen en zo werden wij neergezet.

Onze jeugdleider wilde graag op bord 1, hij kwam om 20:15 aan en mocht zetjes doen. 1.f4 van Jansen. De weerlegging hiervan is d5 en dan h6 het Hobbs-Zilbermintsgambiet. Tom was echter niet helemaal in zijn hum na 15 zetjes en in mijn ogen nog gelijke stellingen werden de stukken ineens op het bord gezet, erg snel vergeten lijkt mij.

Tom was echter niet als eerste klaar, Jarno was dit, een erg bijzondere opening (voor een leek als ik). De Loper op f5 stond echter wel super goed, waardoor het leek alsof ik wel goed stond. Echter dreigde de tegenstander wel met een doorbraak met b5 en c5, toen  pats boem, een toren in de pocket voor Jarno! De stand was 1-1 en dat bleef het heel heel heel lang. Op elk bord waren wij favoriet, echter kwam het er niet helemaal uit. Cupido, de man met de droge worst, pakte als eerste een biertje om 20:01 en ging er goed voor zitten. Echter was dit goed voor zitten niet voldoende om ook maar een paar normale zetten te doen. Zijn wit voordeel was gelijk helemaal weg, volgende ronde zwart als je het mij vraagt. Mart speelde echt een leuke pot en als ik dat over Mart zijn partij zeg moet het ook wel echt leuk zijn. Hij speelde heel frivool, op talent, kennis en kunde. Of alles correct en perfect was weet ik niet, maar na de opening stond hij prima.

Arno speelde niet echt een Arno partij, hij poogde een keer niet ultra saai te spelen, maar tegengesteld rokeren en ergens aanvallen. Toen de mogelijkheid voor was ging hij toch maar niet aanvallen en ging hij op jacht naar pion d6. Basje,Basje,Basje, de rijzende ster met zijn nieuwe Boss trui had er zin in, echter op zet 5 deed hij het niet zo handig. Het mooie hiervan is, hij vergeet dit denk ik niet snel meer. Fabian zijn tegenstander was mij er eentje, hij vroeg of we aan het voetbal kijken of aan het schaken waren. Nouwja beide natuurlijk. Helaas speelde de tegenstander van Fabian wel veel theorie zetjes. Ich selber musste gegen ein Anti-Spieler spielen d4 c4 e3 oef was macht der Laeufer auf c1 spielen, er wollte nur nicht verlieren … hmm ich tat mich schwer, vielleicht lag es daran das ich bis dahin 0.0 Bier hatte, dann gab ich einen Bauern weg und jetzt war klar: Bier fuer mich und Fabje.

Nederland had ondertussen verloren en het bier tempo ging goed omhoog… er moest nu geoogst worden. Onze hartendief begon nadat hij een slechte opening had gespeeld allemaal goede zetjes te doen, hij overspeelde zij tegenstander helemaal, met een mooi trucje in het eindspel won hij prachtig 2-1 voor de onzen! De andere ronden wonnen wij met 6,5-1,5 en zo sterk als vandaag waren wij dit seizoen nog niet. Echter liep het allemaal wel een beetje anders. Arno ging ipv een pion te winnen toch maar voor de echte kill, of het allemaal werkte is de grote vraag. Fabian kreeg een remise aanbod, echter dachten wij nog steeds dat de invaller 1400 zou hebben dus het werd netjes geweigerd, ook al was de stelling toen al vrij drama. Mart positioneerde zijn stukjes heel mooi en bouwde een mooie aanval op. Bas begon ineens erg sterk te spelen met een Franse structuur kwam de breekzet f6 en de stelling werd geopend en het zonnetje begon te schijnen! Zum Glueck nahm mein Gegner den  Bauern nicht und ich stand in der Folge etwas aktiver und konnte mit einer kleinen Taktik einen Bauern gewinnen. Am Ende hatte ich ein einfaches Turmendspiel mit Mehrbauer, welches ich zum 4-1 Zwischenstand vollenden konnte, danke an die 5 Bier J.

Bas maakt voor het team toen een halfje!! Wel een kleine kwal meer, ten tijde van het schrijven van dit verslag wacht ik nog op de partij voor een analyse, het is namelijk echt de moeite waard. Daarna kwam Arno met het punt binnen, hij heeft de weg naar boven een moeizame start van het seizoen gevonden! Erg fijn te zien! Mart maakt het op een bijzonder fraaie manier af! Fabian speelde alleen nog, het was niet best.

De overwinning werd die nacht nog goed gevierd, we zijn veilig! We kunnen niet meer degraderen en het seizoen is nu al bijna geslaagd. We zijn daarna Herbstmeister en dat pakt niemand ons meer af!

17-01-2023 staat de wedstrijd tegen de Esgoo Max Euwe combinatie op het programma, eens kijken of Frank nu wel op bord 1 durft 🙂

-Paul

SOS Acht-/Zestallen competitie 2022/2023, Klasse 1A Ronde 3