October 2021

Lonneker 1 wint ook 2e wedstrijd!

SV Lonneker – PSV/DoDO

Op 9 oktober 2021 speelden we tijdens de tweede ronde van de KNSB competitie thuis tegen PSV/DoDO uit Putten. Mart had van de eerste ronde een verslag geschreven. Zijn partij was toen als eerste ten einde. Mart gaf aan dat het handig zou zijn als degene die als eerste klaar is het verslag zou schrijven. Wie was er bij de tweede ronde als eerste klaar? Weer Mart! Mart heeft weer aantekeningen gemaakt. Omdat Mart dus pas al een verslag had geschreven heb ik (Arno) zijn aantekeningen dankbaar overgenomen en het verslag afgemaakt.

Mart was dus als eerste klaar. Hij heeft met zwart in een fantastische toeschouwerspartij remise gespeeld tegen Ron Flohr. De opening en middenspel zaten vol met tactische wendingen. Het eindspel wat hieruit ontstond was echter een gelijkwaardige stelling met voor beide spelers een toren en paard en hetzelfde aantal pionnen. Degene die op winst zou spelen had juist meer kans om te verliezen. ½-½ dus.

De tweede partij die afgelopen was was die van Jeroen. Hij verloor jammer genoeg van Olger van Donk. Jeroen heeft nog wel een pion voor gestaan. Zijn koning stond echter op de tocht. Dit bleek uiteindelijk niet meer te verdedigen waardoor Jeroen verloor. We stonden met ½-1½ achter.

Ik offerde tegen Kevin van Brummelen in een stelling waarin ik actiever stond een stuk tegen twee pionnen. Er ontstond een onduidelijke stelling met aanvalskansen voor mij. Mijn tegenstander verdedigde niet precies genoeg waardoor mat niet meer te voorkomen was. 1½-1½.

Twee minuten later won Jürgen ook. Zijn partij tegen Robin van Ee kwam vrij snel in een eindspel terecht met alle zware stukken nog op het bord. Jürgen wist het punt te verzilveren. Dit was een mooie opsteker omdat de stelling een paar zetten voor het einde nog helemaal gelijkwaardig was. We stonden nu voor het eerst in de wedstrijd voor: 2½-1½.

Niklas kwam in de opening twee pionnen achter tegen Dirk Veldhuizen. De stelling leek toen al verloren. Niklas heeft lang gevochten en kwam in een middenspel terecht met nog steeds twee pionnen minder. Hij stond nog steeds verloren maar het was al een mooie opsteker dat de partij nog bezig was. In een eindspel met twee torens voor beiden had Niklas nog steeds twee pionnen minder. Een toren werd geruild en een pion werd gewonnen. Hierdoor ontstonden er remisekansen. Niklas won nog twee pionnen en kon zo de partij nog winnen! 3½-1½.

Jarno stond in de opening al prettig tegen Mark Kortrijk. Hij had toen al 2 pionnen meer. Deze voorsprong wist hij vast te houden tot in het eindspel. De gevaarlijke vrijpionnen van Jarno waren niet te stoppen. Jarno won en de teamoverwinning was ook binnen! 4½-1½.

Jokim speelde een complexe partij tegen Ewoud ‘t Jong. Op een gegeven moment in de opening had hij een paard tegen een pion meer. Het was echter maar de vraag of hij zijn paard dat erg kwetsbaar stond kon behouden. Later ontstond een eindspel met een paard en loper en drie pionnen voor Jokim tegen een loper en vijf pionnen voor zijn tegenstander. Het paard werd tegen de loper geruild. Met de materiaalverhouding maar wel een paar zetten later werd remise overeengekomen. 5-2.

Leon speelde als langste tegen Rogier Dijk. De stelling was heel lang gelijkwaardig. De stelling werd gaandeweg onduidelijker. In het eindspel werd het echt interessant toen Leon op de damevleugel een vrijpion kreeg. Zijn tegenstander kreeg echter ook een vrijpion en de koning van Leon stond wat kwetsbaar. Er werd remise overeengekomen. 5½-2½.

Een mooie teamoverwinning! Er was ook nog eens een groot aantal supporters die de teamwedstrijd hebben gevolgd: Henk, Wim, Boris, Leo, Paul en Tom waren er!

Arno van Akkeren

Lonneker 1 PSV/DoDO 1Ronde 2