December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Almelo-1 vandaag te sterk voor Lonneker-1

Zaterdag 11 feb 2023 moest SVL-1 aantreden tegen Almelo-1, dat op moment van schrijven bovenaan staat in Klasse 3B. Hun gemiddelde rating is ook hoger, vergeleken met onze spelers. Toch zouden we voor deze 6e ronde een goed team op de been kunnen brengen.
Hier is het verloop van deze match, in de volgorde waarin de spelers hun partij beëindigden.

Leon speelde weer mee, opnieuw met Wit aan bord 1. In Almelo was een heus DGT sensorbord geregeld voor deze ene partij : naast de spelers stond een laptop die de stellingen projecteerde op groot scherm, zodat we allemaal konden zien hoe moeilijk Leon het kreeg. Hij leek zelf ook regelmatig dit scherm te gebruiken voor zijn volgende zet. Hier een cruciaal moment :

g5! Daarmee leek (Peter) Mijnheer Zwart een beslissende aanval te lanceren, waarbij Leon steeds meer in tijdnood kwam, maar plots werd tot remise besloten. Na afloop verklaarde Leon “ik stond straal verloren, maar er kwam zetherhaling – de remise die hij aanbood heb ik natuurlijk direct aangenomen.”

Op de andere borden was de strijd nog in volle gang, maar we hadden nergens duidelijk voordeel.

Avgerinos was weer terug van zijn familie-bezoek aan Cyprus, en kon spelen. Ik gaf hem Zwart aan bord 8, wat hem paarde met een Burer, Humphrey ditmaal. De partij werd door beide spelers uiterst voorzichtig opgezet, zowel Wit als Zwart kozen de Konings-fianchetto met snelle rochade, dat heet de “Konings-Indische opstelling”, maar door zijn voorzet kon Wit hierbij als eerste het centrum bezetten en voerde daarna langzaam de druk op. Onze speler kon in deze partij geen vuist maken, Avgerinos bood nog ergens remise aan, maar Wit rook toen al bloed en het duurde niet lang of Zwart bezweek. De verdediging had taaier gekund, maar Paars kiest liever voor een alles-of-niets tegenaanval – die moet echter wel stranden als je tenslotte 2 Torens achter staat ..

Zo bleek al vroeg dat Almelo-1 vandaag waarschijnlijk een maatje te groot voor ons was.

Jokim nam mij daarom even apart, hij had Wit aan bord 3 en zitten rekenen : we moesten zowiezo 3 punten maken en dat werd duidelijk lastig, toch wilde hij in dit stadium van de match al een remise kunnen voorstellen, wat ik daarvan dacht. Nou, beter is door te spelen, ik zag het niet anders, al had Jokim een stelling op zijn bord met minstens 2 ongedekte stukken die aangevallen stonden – dat zag ik, en ook dat het tricky was. De tegenstander kan gelukkig maar 1 zet tegelijk doen .. Jokim: “er wordt straks vast vanalles geruild, vandaar de remise, maar goed..” – hij ging doorspelen.

Bas had Zwart aan bord 6 en kreeg Ben Poelstra tegenover zich, teamleider van Almelo-1. Deze veteraan is niet meer zo sterk als voorheen, maar het kon een zware dobber worden – toch bracht Bas een Siciliaan op het bord en stuurde daarmee direct aan op een onevenwichtige strijd. Hij werd daarbij verrast door 2.c3, de Alapin, kennelijk een goede vriend van de Witspeler, en Bas kreeg een Paard op b6 plus een geisoleerde d-pion en moest in feite de hele tijd tegen de klippen op spelen. Na een laatste aanvalspoging gaf hij bijtijds op, Wits beide Paarden en Dame zouden spoedig mat geven.
Vraag Arno maar eens, die speelt de Alapin ook.

Kennis is macht, dat weet Arno ook, alleen kwam het er vandaag niet uit; Arno had Zwart aan bord 4, maar ook een zwakke gezondheid – tot het laatst was onduidelijk geweest of hij zou kunnen schaken, anders zou Roelof zijn ingevallen. Direct na de opening verspeelde Arno zomaar ergens een Loper, de enige compensatie was dat Wit onderontwikkeld was. Maar onze speler kon niet snel genoeg voldoende dreigingen opzetten en Wit wist gewoon door nauwkeurige manoeuvres alle stukken in het spel te krijgen, met een voorspelbaar resultaat; na wat hopeloze dreigingen moest Arno tenslotte opgeven.

Mart trof Marcel Wildschut aan bord 2, ditmaal had Mart Zwart. Opvallend was dat de Witspeler minstens een volle minuut nam voor zijn eerste zet : c4. Mart heeft daar zeker iets tegen, maar ik heb hun opening niet echt gevolgd; op een gegeven moment had Zwart een Paard op a6 waarbij ook c7-c6 was gespeeld, wat ik kan begrijpen, maar ik zag voor ons geen sterke lijnen op dit bord. Ergens in het middelspel is toen zelfs een Paars stuk verloren gegaan, en daarna kon Mart alleen nog wat vruchte-loze dreigingen en valletjes opzetten, maar Wit maakte het keurig uit. Mart: “ik moest dat stuk wel geven voor een pion, anders had ik mijn Dame verloren.”

Jarno had Wit aan bord 7, hij trof een jonge speler met lagere rating. Volgens mij speelt Jarno vaak de zetten die gewoon kunnen in zijn stelling, ook al zijn ze gewaagd en gevaarlijk. Jarno neemt echter steeds de tijd en speelde zo ook deze partij prima. Het was wel even opletten : met een lange rochade dreigde er bij Jarno mat-achter-de-paaltjes waarbij ook een stuk verloren leek te gaan, maar Jarno had alles voorzien. Na wat ruilen, ook van de Dames, kwam hij met 2 pionnen meer uit de stofwolken tevoorschijn en tikte het spelletje daarna netjes uit. Daarvoor nam Jarno even rustig de tijd; alvorens beslissend een stuk te winnen en zelfs te kunnen promoveren, stopte onze speler eerst nog even Zwarts laatste troeven, 2 verbonden vrij-pionnen op de Koningsvleugel. Jarno’s Koning leek daarbij nog even in gevaar te komen maar besliste toen een mat-aanval.

Een mooi punt. Eindelijk. Maar Almelo-1 had op dit moment al 4 1⁄2 punt ..

Landgenoot Jürgen, met Wit, wist voor het team op bord 5 de schade ook te beperken. Dit werd ons beste bord; aan het raam op de mooie bovenverdieping van Irish Pub & Restaurant Shamrock, ontspon zich een span-nende strijd waarbij lange tijd de stukken elke confrontatie en ruil uit de weg gingen. Jürgen kreeg het bekende ruimtevoordeel door de d-pion op d5 te kunnen bevestigen en Zwart stond daarbij constant onder grote druk, op meerdere lijnen. In het late middenspel, met de Dames nog op het bord, heeft Jürgen ergens een gok genomen. Om te winnen moet je soms wat wagen, je kunt ook zeggen gewoon vertrouwen hebben in de stelling, Jürgen deed h4-h5 om door Zwarts g6-pion zijn Konings-stelling te openen voor een aanval, en dat lukte : Zwart wilde niet meedoen en speelde g6-g5, waarbij de witte velden open kwamen voor Wits Loper en stukken, wat ons tenslotte nog ‘n puntje gaf.

Jokim, aan bord 3 met Wit, heeft toen nog geprobeerd verantwoord optimistisch te zijn, maar het mocht niet lukken. Op een gegeven moment was het ook geen optie meer remise aan te bieden. Voor omstanders leek het wellicht tenslotte nog gelijk te kunnen worden, maar de spelers hadden gezien dat, met beiden enkele pionnen aan twee kanten van het bord en Zwart een Loper tegen Wit een Paard, zo’n stelling winst voor de Loper wordt. Jokim gaf dus maar op.
Dit laatste verlies gaf niemand voordeel, het had zelfs anders gekund, maar alles voor het team !

Met 5 1⁄2 – 2 1⁄2 heeft Almelo-1 zaterdag verdiend gewonnen.
Wij kunnen nu vrij-uit spelen, kampioen worden lijkt uitgesloten, degraderen echter ook ..

De dag werd besloten met een gezellig etentje in België.

_Roelof
Uitslagen en stand : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2479

Schaken op Koningsdag in Lonneker * 27 apr ’15

Koningsdag 2015 bracht zon in ons land, ja, het weer was mooier dan menigeen had gedacht! Zoals elk jaar was er in Lonneker vanalles te doen in de straten. Onze schaakclub stond er met een ‘promotie’-stand, voorzien van de bekende paarse ballonnen, temidden van veel Oranje volk. Wij deden alleen in Wit en Zwart en hadden er succes mee : er was vrij veel publiek dat een schaakje wilde wagen met Ed, Henk, Tom of Roelof, en later die dag met Leon en Mart.

Er waren ook dit jaar veel kinderen die wilden spelen, en dat was leuk; je ziet ze op de foto’s. Ook enkele ouders waagden zich aan het spelletje. Er werd veel toegestaan en door de vingers gezien, maar daarbij werd ook veel geleerd. Een geslaagde dag!

.
.

Senioren : lezing Paul * 3 apr ’15

Op vrijdag 3 april stond er weer een lezing op het programma. Dit keer door niemand minder dan onze eigen CM Paul ten Vergert !

Het ging over:

  • Positionele partijen – dus niet op trucjes spelen.
  • Een partij van Anish Giri, de Nederlands kampioen van dit moment.
  • En zo niet de mooiste schaakherinnering van Paul: zijn partij tegen DE grote Viktor Kortchnoi >> speel partij na

Dit keer stond de hele avond in het teken van de lezing; er was na afloop geen tijd voor de rapid- en snelschaakcompetities.

Eindspel Jaap van Velzen – Koen Lambrechts (30-03-2009)

(1) Giri,Anish (2749) – Bartel,Mateusz (2638) [D02]
EU-Cup 29th Rhodes (6.1), 25.10.2013

1.Sf3 d5 2.d4 a6 3.Lg5 c6 4.e3 Db6 Zwart heeft een solide opzet gekozen en besluit al op zet 4! op pionnenjacht te gaan. Giri laat zich niet gek maken en ziet goed dat hij al meer dan genoeg stukken heeft ontwikkeld ter compensatie voor een pion.

5.Ld3!? Dxb2 6.Sbd2 Da3 7.0–0 Even kijken naar de gouden regels. Wit heeft: 1. Een pion in het centrum, 2. Zijn stukken ontwikkeld, 3. Zijn koning in veiligheid. Zwart heeft inmiddels drie pionzetten gedaan en drie keer met de dame gezet.

7…Lg4 8.Db1! Een slimme zet. haalt het paard uit de penning, valt een pion aan, en dekt zoals zometeen te zien is indirect de loper op d3!

8…b5 9.c4! Lxf3 [9…dxc4? 10.Sxc4 En plotseling heeft de dame wel heel weinig velden. 10…Da4 (10…bxc4 11.Db7; 10…Dc3 11.Tc1) 11.Sb6]

10.Sxf3 dxc4 11.Lxc4 e6 [11…bxc4? Deze zet is nog steeds niet mogelijk. Zwart heeft teveel zwakke achtergebleven stukken.]

12.e4 Wit heeft ontwikkelingsvoorsprong en wil daar gebruik van maken! Het plan is hier om de zwarte koning door het centrum naar de keel te vliegen. Giri heeft goed gezien dat de koning daar niet snel weg kan (zijn eigen stukken staan de rokade nog in de weg!)

12…Le7 13.Lc1! Ik vind dit de beste zet uit de partij. Wit zet zijn loper terug, maar dat doet hij om te voorkomen dat zwart snel de rest van zijn stukken kan ontwikkelen. [13.d5?! Dit geeft zwart de kans op een tactisch grapje. 13…Lxg5! 14.Sxg5 De7 Wit heeft hier dankzij zijn ontwikkelingsvoorsprong nog steeds veel aanval, maar hij verliest nu wel een stuk. De Dame op e7 valt het paard aan, maar het dekt tegelijkertijd ook het veld b7! Daardoor is dxc4 nu mogelijk. 15.h4? bxc4]

13…Da5 [13…Db4 14.Lb3] 14.d5!? Een hele logische zet. Wit wil het centrum openbreken om zo de zwarte koning aan te kunnen vallen. Er blijkt echter een grapje in de stelling te zitten waardoor zwart hier nog een laatste kans op een verdediging heeft.

14…exd5 Zwart mist hier denk ik zijn laatste kans. [14…cxd5! Met deze zet kan zwart nog wat extra materiaal oppakken, en belangijker nog, hij geeft zichzelf een beetje tijd om stukken te ontwikkelen. Ik denk dat wit nog steeds de beste kansen houdt, maar zwart mag wel iets meer hoop hebben. 15.Lb3 (15.exd5? Het belangrijkste verschil zit hem in deze stelling, hier is ineens bxc4 weer mogelijk! 15…bxc4 16.Db7? (16.dxe6 fxe6 En wit heeft nog wel wat aanval, maar met een stuk minder wordt het toch wel erg lastig.) 16…Dxd5) 15…Sf6 16.exd5ƒ]

15.exd5 Op dit moment heeft wit geen directe dreigingen, zwart kan dus kiezen hoe hij de partij voort wil zetten. Logischerwijs kiest Bartel er voor om zijn koning zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Door sterk spel van Anish komt hier niets van terecht, maar ook na andere zetten zou ik niet graag achter de zwarte stukken zitten. 15…Sf6 [15…Dd8 16.dxc6 Sxc6 17.De4 Tc8 18.Lb2 Kf8 19.Lxf7]

16.d6! Anish gooit er nog maar een pion tegenaan en eigenlijk is dit ook heel erg logisch. Zwart moet wel slaan en dat betekent dat de koning weer bloot staat gesteld aan schaakjes. Bovendien is door het verdwijnen van de d-pion zowel de d-lijn als de a2-g8 diagonaal geopend.

16…Lxd6 17.Te1+ Kf8 [17…Le7 18.Lb2 0–0 (18…bxc4 19.Lxf6 gxf6 20.Db7) 19.Txe7 bxc4 20.Lxf6 gxf6 21.Db7 Zwart staat twee pionnen voor en er zijn een hoop stukken van het bord verdwenen maar wit heeft ruim voldoende compensatie. Zwart heeft nog altijd een ontwikkelingsachterstand, en zijn pionnenstructuur kan eigenlijk niet slechter zijn. Materiaalverlies lijkt hier dan ook al haast niet meer te voorkomen.]

18.Df5 Met een matdreiging stukken er bij halen, dat kan niet verkeerd zijn. 18…Sbd7 19.Lxf7! Een mooi offer dat niet aangenomen mag worden.

19…Se5 [19…Kxf7 20.De6+ Kg6 (20…Kf8 21.Dxd6+ (21.Sg5?! Ook na deze zet staat wit heel goed, maar zwart kan zich nog redden door zijn dame te geven. 21…Dxe1+ 22.Dxe1) 21…Kg8 (21…Kf7 22.Te7+) 22.De6+ Kf8 23.Lf4) 21.Sh4+ Kh5 22.Df5+ Kxh4 (22…g5 23.Dxg5#) 23.Dh3#]

20.Txe5! Lxe5 21.Lb3 Een gemeen zetje! De dreiging is bijvoorbeeld. De6.

21…Te8 [21…Lb8 Een voorbeeld. 22.De6 Ta7 (22…Dc7 23.La3+ b4 24.Lxb4+ c5 25.Lxc5+ Dxc5 26.Df7#) 23.Le3] 22.Le3 Dreigt Lc5. 22…b4 23.Lf4! Wint de loper op e5 en de koning kan nog steeds niet ontsnappen.[23.Lf4 g6 24.Lh6+ Ke7 25.Sxe5 gxf5 26.Sxc6+ Kd7 27.Sxa5] 1–0

.
.

Foto’s SBO jeugdsnelschaaktoernooi

Foto’s zomeravondschaak

Op 9 juli werd de tweede ronde van ons zomeravondschaaktoernooi in cafe Sprakel in Lonneker gespeeld. Hieronder een foto-impressie. Speciale aandacht graag voor de laatste foto waar onze voorzitter Ed Balk een fraai matbeeld heeft gecomponeerd tegen clubgenoot Gerhard Groenewoudt:

Foto’s jubileumavond 31 mei

Op 31 mei heeft SV Lonneker haar 30-jarig jubileum gevierd. Er waren veel oud-leden aanwezig. Het was een top-avond waarbij Robin en Tom het schaaktoernooitje in goede banen leidden, Leo op fantastische wijze de catering verzorgde en Gerard voor een fotoserie zorgde. Een kleine impressie van de avond via de volgende foto-serie:

 

Foto’s Zomeravondschaak

Dinsdag 10 juli was al weer de tweede succesvolle avond zomerschaak in café Sprakel. Zoals gebruikelijk leidde Tom alles in goede organisatorische banen. Onder het genot van Erdinger weizenbier, een sigaartje en hapjes van Mirko en Marielle werden de partijen in een ontspannen sfeer afgewerkt. Een korte fotoimpressie:

Foto’s feestavond

Op 22 juni was de jaarlijkse feestavond in onze schaakkantine. De feestcommissie zorgde voor een indrukwekkend chinees indisch buffet. Indrukwekkend qua hoeveelheid, maar ook qua smaak. Een zeer geslaagde feestavond was het met dank aan de feestcommissie. Een korte sfeerimpressie van de feestavond via deze vier fotos: