September 2019
M T W T F S S
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Aanvals puzzel (met video)

Op YouTube hebben vele schaak-‘commentators’ een kanaal waarop ze regelmatig videootjes plaatsen met informatie over het spel, meestal in de vorm van een partij waarbij de zetten op een bordje ge-animeerd worden. Het zijn analyses van recente (grootmeester) partijen, een puzzel, of een registratie van een zg. ‘stream’ : een uitzending op internet waarbij we zien hoe een speler deelneemt aan een online-partij, meestal zijn dit vele snelschaak-wedstrijden achtereen, in een veld van honderden sterke schakers, soms uren lang – voor vele (goede) schakers lijkt deze vorm van ons spel zelfs een verslaving ..

Een bekende schaak-website is chess.com . Een bekende Youtube-schaker is de Amerikaan John Bartholomew – zie zijn YT-kanaal. Hij is een internationaal meester (IM), geen grootmeester (GM), maar een liefhebber met veel kennis en ervaring die hij graag deelt; niet alleen door de YT-videootjes en -streams, maar ook door (video)schaakcursussen en coaching. Hij heeft een snelle heldere kijk en weet die ook sterk te verwoorden, zelfs tijdens zijn blitz-sessies, waarin hij ook steeds contact onderhoudt met de ‘chat’ : de kijkers die LIVE opmerkingen en vragen typen, welke bij John op de rol komen en waarop hij vaak ingaat terwijl hij speelt .. dit lijkt wellicht verbazingwekkend, maar is op internet vrij gebruikelijk tegenwoordig – er zijn meerdere (top)spelers die regelmatig zulke uitzendingen doen via internet, oa. GM Hikaru Nakamura.

De volgende puzzel is uit de eerste partij in de recente video “Old Habits Die Hard – Blitz Chess #503” (zie onder) van John Bartholomew, die hier met Wit een snelschaak (blitz) partij speelt van 5 minuten pppp, onder de naam Fins0905 (rating 2659) en daarbij volwaardig commentaar geeft !

Het is een bijzonder geval .. al gauw ontstaat de volgende stelling :

Wit aan zet

[this is] some of the hardest decisions in my experience, especially while having perfectionist tendencies : you know that there’s a tactic, you just feel it in your bones there has to be a win, and time is a resource too, you have to try to manage it, in the course of the game.
— John Bartholomew

Wit staat duidelijk gewonnen, er zijn zelfs meerdere wegen. Maar John heeft het er moeilijk mee : Zwart heeft veel zwaktes en Wit heeft veel aanvals-opties, maar het is complex. John speelt uiteindelijk de beste zet, maar hij blijft onzeker van enige voortzetting. In een blitz-partij moet je gewoonlijk niet teveel tijd nemen voor het vinden van de ‘meest optimale’ zet (en die lijkt hier zeker te zijn, waarschijnlijk door een offer), maar de stelling is TE boeiend voor John .. hij dacht hier bijna 3 minuten na !

Wat zou jij spelen ? (en hoe zal het verder gaan)
Antwoorden vind je in de video.

Honky version :